SME

Fantastické nepečené zákusky

Na to, aby ste si mohli dať ku káve chutný dezert, nemusíte prácne vyrábať cesto a potom ho pol dňa piecť. Na prípravu týchto sladkostí potrebujete len čerstvé ovocie, trochu šikovnosti a chladničku.



dez1.jpgUniverzálny ovocný nepečený dezert
suroviny na 4 - 6 porcií

2 tégliky kyslej smotany
2 vanilkové cukry
1 vrecko detských piškót
1 vanilkový puding
0,5 l ovocného džúsu
250 g jahôd
250 g malín

Kyslú smotanu zmiešame s vanilkovým cukrom. Pudingový prášok rozmiešame s niekoľkými lyžicami studeného džúsu. Zvyšný džús nalejeme do menšieho hrnca a varíme. Nalejeme doň rozmiešaný puding a krátko povaríme do zhustnutia.

Na dno pohárov položíme vrstvu piškót a zalejeme časťou smotany, na ňu striedavo nakladieme vrstvu ovocia, piškót a všetko zalejeme ešte teplým pudingom. Necháme vychladnúť a potom dáme stuhnúť do chladničky. Pred podávaním môžeme ozdobiť šľahačkou, jogurtom alebo kyslou smotanou a ovocím.

dez_zele.jpgRíbezľové želé
suroviny na 4 porcie

3 lyžice čerstvého extra silného želé
25 g červených ríbezlí

Želatínu pripravíme podľa návodu na obale, nalejeme ju do formičiek - nie úplne po okraj - vypláchnutých studenou vodou. Pridáme umyté, otrhané a osušené ríbezle. Necháme vychladnúť a potom formičky uložíme na 4 hodiny do chladničky.

Stuhnutú želatínu opatrne vyklopíme na tanieriky. Keď najprv formičku namočíme do horúcej vody, želé pôjde ľahšie vyklopiť. Podávame ozdobené ríbezľami a mätou, prípadne šľahačkou a sušienkami.

Nepečená jablková torta
Suroviny na 4 až 6 porcií

dez_jabtort.jpg750 g jabĺk
150 – 20 g múčkového cukru
1 citrón
1 vanilkový cukor
2 balíčky pudingu s vanilkovou príchuťou
4 lyžice malinového džemu
1 vanička malín
2 balenia detských piškót

Jablká olúpeme, odstránime jadierka, dužinu nakrájame na kúsky a dáme do kastróla. Pridáme cukor, lyžicu citrónovej šťavy, zalejeme 20 ml vody, privedieme do varu a 3 – 5 minút varíme. Kúsky jabĺk by mali byť mäkké, ale nerozvarené.

Puding a vanilkový cukor rozmiešame v 20 ml studenej vody, prilejeme k jablkám, varíme a miešame asi 2 minúty na miernom ohni, kým zmes nezhustne.

Dno tortovej formy vyložíme piškótami, zalejeme ich polovicou jablkovej kaše, na ňu rozložíme vrstvu piškót, zlepených po dvoch malinovým džemom, zalejeme ďalšou vrstvou jablkovej kaše, uhladíme plochým nožom a na povrch rozložíme vrstvu piškót vypuklou stranou nahor. Zakryjeme alobalom alebo potravinársku fóliou a dáme odležať na 8 hodín do chladničky.

dez_rezy.jpgĽahké rezy s letným ovocím
suroviny na 4 - 6 porcií

150 ml odtučneného mlieka
1/2 vrecka mletej želatíny
500 g nízkotučného jogurtu
200 ml ľahkej kyslej smotany
90 g fruktózy alebo náhradného sladidla
2 balenia čokoládových sušienok, napríklad tmavých BeBe
200 ml broskyňového džúsu
2 broskyne (môžu byť i zavarené)
150 g čučoriedok
150 g malín

Želatínu dáme napučať, podľa návodu ju rozpustíme v studenom mlieku, ktoré pomaly za stáleho miešania zohrievame, ale nevaríme. V mise vyšľaháme jogurt, smotanu a cukor a zmes zmiešame s rozpustenou želatínou.

Dlhú formu na terinu alebo biskupský chlebíček vyložíme alobalom, na dno rozložíme sušienky ľahko namočené v broskyňovom džúse, a rozotrieme na ne tretinu jogurtovej masy. Na ňu položíme vrstvu broskýň nakrájaných na kúsky, vrstvu malín a čučoriedok, polejeme druhou tretinou jogurtovej masy, na ňu rozložíme vrstvu sušienok a nakoniec nalejeme poslednú tretinu jogurtu.

Povrch upravíme plochým nožom, zakryjeme potravinárskou fóliou alebo alobalom, aby nevysychal, necháme 8 hodín (alebo cez noc) stuhnúť v chladničke. Na druhý deň múčnik vyklopíme a ostrým nožom nakrájame na rezy. Ozdobíme obľúbeným sezónnym ovocím.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Autor: Inka Šafránková

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  2. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  5. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  6. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu
  2. Na Južnej triede pribudne nový mestotvorný projekt
  3. Prichádzajú investičné príležitosti s víziou aj výnosom
  4. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  5. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  1. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 13 119
  2. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu 9 434
  3. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 6 254
  4. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 151
  5. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 3 039
  6. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody 2 952
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 2 436
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 2 291
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Vysnívaný domov bez zbytočných prešľapov.


Soňa Lehocká
herečka a moderátorka Katarína Brychtová

S herečkou a moderátorkou (aj) o výhodách zrelého veku.


Barbora V. Daxner
Vilu z roku 1912 rekonštruovali architekti z ateliéru Collegium. Podľa architekti Kataríny Lupták jej výnimočnosť tkvie aj v prístupe investora.

Dnes sa uchádza v Česku o ocenenie interiér roku.


Pistáciová bábovka.

Čo si uvariť na Zelený štvrtok? Inšpirujte sa výberom receptov.


redakcia SME ženy 10
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 46 120
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný? 21 595
  3. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 20 386
  4. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 691
  5. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 18 552
  6. Viera Gáliková: Pelíšky - prečo tri pokusy o samovraždu 10 836
  7. Miroslav Ferkl: Magor Magor Magor 10 360
  8. Viktor Pamula: Rozklad ministerstva zahraničných vecí pokračuje 9 810
  1. Věra Tepličková: Komu svieti Slnko v sieti?
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  3. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  4. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  5. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  6. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  7. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  8. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
reklama
SkryťZatvoriť reklamu