Univerzálny ovocný nepečený dezert
suroviny na 4 - 6 porcií
2 tégliky kyslej smotany
2 vanilkové cukry
1 vrecko detských piškót
1 vanilkový puding
0,5 l ovocného džúsu
250 g jahôd
250 g malín
Kyslú smotanu zmiešame s vanilkovým cukrom. Pudingový prášok rozmiešame s niekoľkými lyžicami studeného džúsu. Zvyšný džús nalejeme do menšieho hrnca a varíme. Nalejeme doň rozmiešaný puding a krátko povaríme do zhustnutia.
Na dno pohárov položíme vrstvu piškót a zalejeme časťou smotany, na ňu striedavo nakladieme vrstvu ovocia, piškót a všetko zalejeme ešte teplým pudingom. Necháme vychladnúť a potom dáme stuhnúť do chladničky. Pred podávaním môžeme ozdobiť šľahačkou, jogurtom alebo kyslou smotanou a ovocím. Ríbezľové želé
suroviny na 4 porcie
3 lyžice čerstvého extra silného želé
25 g červených ríbezlí
Želatínu pripravíme podľa návodu na obale, nalejeme ju do formičiek - nie úplne po okraj - vypláchnutých studenou vodou. Pridáme umyté, otrhané a osušené ríbezle. Necháme vychladnúť a potom formičky uložíme na 4 hodiny do chladničky.
Stuhnutú želatínu opatrne vyklopíme na tanieriky. Keď najprv formičku namočíme do horúcej vody, želé pôjde ľahšie vyklopiť. Podávame ozdobené ríbezľami a mätou, prípadne šľahačkou a sušienkami.
Nepečená jablková torta
Suroviny na 4 až 6 porcií750 g jabĺk
150 – 20 g múčkového cukru
1 citrón
1 vanilkový cukor
2 balíčky pudingu s vanilkovou príchuťou
4 lyžice malinového džemu
1 vanička malín
2 balenia detských piškót
Jablká olúpeme, odstránime jadierka, dužinu nakrájame na kúsky a dáme do kastróla. Pridáme cukor, lyžicu citrónovej šťavy, zalejeme 20 ml vody, privedieme do varu a 3 – 5 minút varíme. Kúsky jabĺk by mali byť mäkké, ale nerozvarené.
Puding a vanilkový cukor rozmiešame v 20 ml studenej vody, prilejeme k jablkám, varíme a miešame asi 2 minúty na miernom ohni, kým zmes nezhustne.
Dno tortovej formy vyložíme piškótami, zalejeme ich polovicou jablkovej kaše, na ňu rozložíme vrstvu piškót, zlepených po dvoch malinovým džemom, zalejeme ďalšou vrstvou jablkovej kaše, uhladíme plochým nožom a na povrch rozložíme vrstvu piškót vypuklou stranou nahor. Zakryjeme alobalom alebo potravinársku fóliou a dáme odležať na 8 hodín do chladničky. Ľahké rezy s letným ovocím
suroviny na 4 - 6 porcií
150 ml odtučneného mlieka
1/2 vrecka mletej želatíny
500 g nízkotučného jogurtu
200 ml ľahkej kyslej smotany
90 g fruktózy alebo náhradného sladidla
2 balenia čokoládových sušienok, napríklad tmavých BeBe
200 ml broskyňového džúsu
2 broskyne (môžu byť i zavarené)
150 g čučoriedok
150 g malín
Želatínu dáme napučať, podľa návodu ju rozpustíme v studenom mlieku, ktoré pomaly za stáleho miešania zohrievame, ale nevaríme. V mise vyšľaháme jogurt, smotanu a cukor a zmes zmiešame s rozpustenou želatínou.
Dlhú formu na terinu alebo biskupský chlebíček vyložíme alobalom, na dno rozložíme sušienky ľahko namočené v broskyňovom džúse, a rozotrieme na ne tretinu jogurtovej masy. Na ňu položíme vrstvu broskýň nakrájaných na kúsky, vrstvu malín a čučoriedok, polejeme druhou tretinou jogurtovej masy, na ňu rozložíme vrstvu sušienok a nakoniec nalejeme poslednú tretinu jogurtu.
Povrch upravíme plochým nožom, zakryjeme potravinárskou fóliou alebo alobalom, aby nevysychal, necháme 8 hodín (alebo cez noc) stuhnúť v chladničke. Na druhý deň múčnik vyklopíme a ostrým nožom nakrájame na rezy. Ozdobíme obľúbeným sezónnym ovocím.
Autor: Inka Šafránková