Pochúťky k televízoru

Sledovanie olympijských hier bude ešte zábavnejšie, ak si ho spríjemníme týmito fantastickými dobrotami.



musle1_1.jpgMušle s karí pastou
suroviny na 4 porcie

1 kg čerstvých mušiel, ale môžu byť i mrazené či z konzervy
1 lyžica olivového oleja
1 lyžička zelenej karí pasty
rybacia omáčka
2-3 zelené cibuľky
1 čerstvá čili paprička, bez semienok a nakrájaná l soľ


Mušle dobre vydrhneme kefou pod tečúcou vodou a odstriheme z nich fúzy. V hrnci rozohrejeme olej a speníme v ňom karí pastu. Postriekame (asi 4x) rybacou omáčkou, nalejeme 500 ml horúcej vody, osolíme, privedieme do silného varu, naraz do hrnca hodíme všetky mušle, prikryjeme pokrývkou a varíme asi 5 minút.

Hrniec neotvárame, len ho mierne potrasieme, aby sa mušle premiešali. Dáme ich do hlbokého taniera, polejeme omáčkou z hrnca a ozdobíme nakrájanou zelenou cibuľkou a čili papričkou.

Krevety s bazalkovým pestom
suroviny na 4 porcie

400 g lúpaných a mrazených kreviet
200 g cherry paradajok
1 pohár bazalkového pesta
3 strúčiky cesnaku
1 lyžička olivového oleja
soľ


Na panvici rozohrejeme olej a ľahko v ňom osmažíme plátky cesnaku, pridáme na polovicu prekrojené paradajky a krevety osolíme, všetko zamiešame a osmažíme. Rozložíme na tanier, polejeme bazalkovým pestom a ozdobíme lístkami čerstvej bazalky.

quesad1.jpgQuesadillas so syrom a pečeňovou paštétou
suroviny na 4 porcie

1 balenie hotových tortíll (placiek z kukuričnej alebo pšeničnej múky)
200 g tvrdého syra, napríklad eidamu
200 g pečeňovej paštéty
1 japonská hruška naschi (alebo kyslejšie jablko)
1 téglik kozieho syra alebo 100 g syra feta
1 lyžica rastlinného oleja na opekanie

Eidam nastrúhame nahrubo. Paštétu nakrájame na plátky hrubé asi 0,5 cm, umytú a usušenú hrušku zbavenú jadrovníka nakrájame na kolieska. Tak isto nakrájame i kozí syr. Na grilovacej panvici rozpálime olej, vložíme do nej tortillu, posypeme ju trochou strúhaného syra, obložíme plátkami paštéty, hrušky a kozieho syra a znovu posypeme syrom.

Priklopíme druhou tortillou, pritlačíme ju obracačkou k sebe a opečieme. Po chvíli ju otočíme a opečieme z druhej strany. Hotové quesadillas nakrájame na trojuholníky a ihneď podávame.

Tip: Na stôl postavíme misku s ľahko osolenou kyslou smotanou, s ňou totiž quesadillas chutí najlepšie.

klobasky1.jpgKlobásky v lístkovom ceste
suroviny na 4 porcie

2 balenia bielych grilovacích klobás
1 balenie hotového lístkového cesta
1 rozšľahané vajce na potretie cesta
1 lyžica čiernych sezamových semienok

Rúru predhrejeme na 200 stupňov. Lístkové cesto vyvaľkáme na plát vysoký asi 0,5 cm a nakrájame z neho obdĺžniky veľké 10 x 4 cm.

Jednotlivé klobásky zabalíme do kúska cesta, závitky naskladáme „švom” dolu (aby udržali tvar) na plech vyložený papierom na pečenie, povrch potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme sezamovými semienkami a pečieme 10 - 15 minút dozlata.

Tip: Rovnako môžeme do cesta zabaliť i minipárky alebo plátky anglickej slaniny.

Oriešky kešu
suroviny na 4 porcie
200 g orieškov kešu
1 lyžica olivového oleja
1 lyžica cukru
1/2 červenej čili papričky, bez semienok a nakrájané (alebo 1 lyžička sladkej čili omáčky) prazen1.jpg
soľ

Na panvici rozohrejeme olivový olej, dáme lyžicu cukru, štipku soli, oriešky a za stáleho miešania na miernom ohni necháme skaramelizovať. Hodíme najemno nasekanú čili papričku, zamiešame, nasypeme na papier na pečenie a dáme vychladnúť. Vychladnuté oriešky nalámeme na kúsky a podávame.

Chrumkavé pražené mandle
suroviny na 4 porcie
200 g mandlí
1 lyžička masla
1 lyžička anízu
soľ

Na panvici rozohrejeme maslo a pomaly v ňom opečieme celé, neolúpané mandle s 1 lyžičkou anízu. Hotové, ešte horúce mandle posypeme soľou.
Tip: Mandle môžeme opiecť na roztopenom masle, ktoré má vyšší bod varu a nepripaľuje sa. Maslo nakrájame do hrnca, roztopíme a privedieme do varu. Potom ihneď znížime teplotu a za občasného miešania, prevárame. Keď začne zlatnúť (asi po 15 minútach), opatrne cez jemné sitko tuk precedíme a dáme do chladničky.

kruti1.jpgMorčacie prsty na špajli
suroviny na 4 porcie
400 g morčacích rezňov
1 lyžička japonského chrenu wasabi (môžeme nahradiť 1 lyžicou pikantnejšej horčice)
100 g hladkej múky
100 g strúhanky
2 vajcia
250 ml rastlinného oleja na smaženie
soľ

Mäso opláchneme, usušíme a nakrájame na „prsty” asi 7 cm dlhé a 2 x 2 cm široké. Vložíme ich do misky, pridáme wasabi chren, štipku soli a dôkladne zamiešame. Do jednej misky si prichystáme múku, do druhej rozbijeme vajce a rozšľaháme ho, do tretej misky nasypeme strúhanku.

Mäso postupne obalíme v múke, vajíčku a strúhanke, a potom smažíme v rozpálenom oleji po oboch stranách dozlata. Každý kúsok nakoniec napichneme na špajľu a podávame.

Tip: Ako príloha sa hodia napríklad silnejšie zemiakové hranolčeky a sladkokyslé uhorky, ktoré nakrájame na väčšie kúsky.

steak1.jpgSteak sendvič
suroviny na 4 porcie
350 g zadného hovädzieho mäsa
8 plátkov chleba
4 - 8 plátkov ementálu
4 lyžice majonézy
4 väčšie šampiňóny
4 zelené cibuľky
1 paprika, nakrájaná
4 až 8 listov šalátu
1 lyžička grilovacieho korenia na steaky
4 lyžičky grilovacej omáčky

Na grilovacej panvici opečieme nasucho plátky chleba. Na tej istej panvici opečieme nasucho plátky papriky, klobúčiky šampiňónov a na polovicu rozkrojené cibuľky. Mäso nakrájame na 8 plátkov, hrubých asi 0,5 cm, a prudko ich opečieme po oboch stranách, z každej asi 2 minúty. Osolíme.

Opečené chleby potrieme majonézou, obložíme šalátovými listami, cibuľkou, plátkami syra, kúskami paprík, klobúčikmi húb, plátkami mäsa, posypeme grilovacím korením a zalejeme grilovacou omáčkou. Môžeme ako sendvič priklopiť druhým chlebom.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  2. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  3. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  4. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  5. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  6. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  7. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  8. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  9. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi
  10. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis
  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  2. Aj vy môžete mať pekný trávnik, poradí vám expert
  3. Výrobky, ktoré chutia a voňajú ako z domácej zabíjačky
  4. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  5. Profesionálne sa predaj nehnuteľností dá robiť jedine exkluzívne
  6. HÝBSA Slovensko odštartovalo turné po Slovensku. Buďte pri tom!
  7. Každý štvrtý 70-tnik na Slovensku má cukrovku, pribúdajú mladší
  8. 5 hviezdičkové apartmány priamo na pobreží - Dubrovník
  9. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  10. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  1. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 17 139
  2. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal? 15 426
  3. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy) 13 549
  4. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 11 994
  5. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 7 721
  6. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 6 836
  7. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky 6 409
  8. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 5 871
  9. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 3 522
  10. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke? 3 259

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Američania spozorneli. Slovenský princ je hodný Oscara

Veľký šľachtiteľský príbeh sa začal celkom nenápadne.

DOMOV

Architekt: Nikde som nezažil to, čo na Námestí slobody

Socializmus architektovi neprekáža, dôležitá je funkčnosť.

Neprehliadnite tiež

Spýtali sme sa stomatológa: Ďasná na ústupe a ako sa o ne starať

Odhalené zubné krčky nie sú len estetický defekt. Zachrániť chrup môže v takomto prípade bezbolestný zákrok známy ako gingivoplastika.

Oľga Feldeková: Humor je pre mňa záhada, možno mu raz prídem na koreň

Spolu s manželom sa chystá napísať pamäti a ako sama dodáva: budú o ňom.

Sedem miest, ktoré vo Florencii musíte vidieť

Ak sa tento rok chystáte do toskánskej metropoly, tieto zaujímavosti v nej by ste si nemali nechať ujsť.

Čo robiť, keď vás trápi celulitída

Nevzhľadné hrbolčeky na koži trápia ženy najmä počas plavkovej sezóny.