SME
Streda, 27. október, 2021 | Meniny má SabínaKrížovkyKrížovky

Pochúťky k televízoru

Sledovanie olympijských hier bude ešte zábavnejšie, ak si ho spríjemníme týmito fantastickými dobrotami.



musle1_1.jpgMušle s karí pastou
suroviny na 4 porcie

1 kg čerstvých mušiel, ale môžu byť i mrazené či z konzervy
1 lyžica olivového oleja
1 lyžička zelenej karí pasty
rybacia omáčka
2-3 zelené cibuľky
1 čerstvá čili paprička, bez semienok a nakrájaná l soľ


Mušle dobre vydrhneme kefou pod tečúcou vodou a odstriheme z nich fúzy. V hrnci rozohrejeme olej a speníme v ňom karí pastu. Postriekame (asi 4x) rybacou omáčkou, nalejeme 500 ml horúcej vody, osolíme, privedieme do silného varu, naraz do hrnca hodíme všetky mušle, prikryjeme pokrývkou a varíme asi 5 minút.

Hrniec neotvárame, len ho mierne potrasieme, aby sa mušle premiešali. Dáme ich do hlbokého taniera, polejeme omáčkou z hrnca a ozdobíme nakrájanou zelenou cibuľkou a čili papričkou.

Krevety s bazalkovým pestom
suroviny na 4 porcie

400 g lúpaných a mrazených kreviet
200 g cherry paradajok
1 pohár bazalkového pesta
3 strúčiky cesnaku
1 lyžička olivového oleja
soľ

Skryť Vypnúť reklamu


Na panvici rozohrejeme olej a ľahko v ňom osmažíme plátky cesnaku, pridáme na polovicu prekrojené paradajky a krevety osolíme, všetko zamiešame a osmažíme. Rozložíme na tanier, polejeme bazalkovým pestom a ozdobíme lístkami čerstvej bazalky.

quesad1.jpgQuesadillas so syrom a pečeňovou paštétou
suroviny na 4 porcie

1 balenie hotových tortíll (placiek z kukuričnej alebo pšeničnej múky)
200 g tvrdého syra, napríklad eidamu
200 g pečeňovej paštéty
1 japonská hruška naschi (alebo kyslejšie jablko)
1 téglik kozieho syra alebo 100 g syra feta
1 lyžica rastlinného oleja na opekanie

Eidam nastrúhame nahrubo. Paštétu nakrájame na plátky hrubé asi 0,5 cm, umytú a usušenú hrušku zbavenú jadrovníka nakrájame na kolieska. Tak isto nakrájame i kozí syr. Na grilovacej panvici rozpálime olej, vložíme do nej tortillu, posypeme ju trochou strúhaného syra, obložíme plátkami paštéty, hrušky a kozieho syra a znovu posypeme syrom.

Priklopíme druhou tortillou, pritlačíme ju obracačkou k sebe a opečieme. Po chvíli ju otočíme a opečieme z druhej strany. Hotové quesadillas nakrájame na trojuholníky a ihneď podávame.

Tip: Na stôl postavíme misku s ľahko osolenou kyslou smotanou, s ňou totiž quesadillas chutí najlepšie.

klobasky1.jpgKlobásky v lístkovom ceste
suroviny na 4 porcie

2 balenia bielych grilovacích klobás
1 balenie hotového lístkového cesta
1 rozšľahané vajce na potretie cesta
1 lyžica čiernych sezamových semienok

Rúru predhrejeme na 200 stupňov. Lístkové cesto vyvaľkáme na plát vysoký asi 0,5 cm a nakrájame z neho obdĺžniky veľké 10 x 4 cm.

Jednotlivé klobásky zabalíme do kúska cesta, závitky naskladáme „švom” dolu (aby udržali tvar) na plech vyložený papierom na pečenie, povrch potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme sezamovými semienkami a pečieme 10 - 15 minút dozlata.

Tip: Rovnako môžeme do cesta zabaliť i minipárky alebo plátky anglickej slaniny.

Oriešky kešu
suroviny na 4 porcie
200 g orieškov kešu
1 lyžica olivového oleja
1 lyžica cukru
1/2 červenej čili papričky, bez semienok a nakrájané (alebo 1 lyžička sladkej čili omáčky) prazen1.jpg
soľ

Na panvici rozohrejeme olivový olej, dáme lyžicu cukru, štipku soli, oriešky a za stáleho miešania na miernom ohni necháme skaramelizovať. Hodíme najemno nasekanú čili papričku, zamiešame, nasypeme na papier na pečenie a dáme vychladnúť. Vychladnuté oriešky nalámeme na kúsky a podávame.

Chrumkavé pražené mandle
suroviny na 4 porcie
200 g mandlí
1 lyžička masla
1 lyžička anízu
soľ

Skryť Vypnúť reklamu

Na panvici rozohrejeme maslo a pomaly v ňom opečieme celé, neolúpané mandle s 1 lyžičkou anízu. Hotové, ešte horúce mandle posypeme soľou.
Tip: Mandle môžeme opiecť na roztopenom masle, ktoré má vyšší bod varu a nepripaľuje sa. Maslo nakrájame do hrnca, roztopíme a privedieme do varu. Potom ihneď znížime teplotu a za občasného miešania, prevárame. Keď začne zlatnúť (asi po 15 minútach), opatrne cez jemné sitko tuk precedíme a dáme do chladničky.

kruti1.jpgMorčacie prsty na špajli
suroviny na 4 porcie
400 g morčacích rezňov
1 lyžička japonského chrenu wasabi (môžeme nahradiť 1 lyžicou pikantnejšej horčice)
100 g hladkej múky
100 g strúhanky
2 vajcia
250 ml rastlinného oleja na smaženie
soľ

Mäso opláchneme, usušíme a nakrájame na „prsty” asi 7 cm dlhé a 2 x 2 cm široké. Vložíme ich do misky, pridáme wasabi chren, štipku soli a dôkladne zamiešame. Do jednej misky si prichystáme múku, do druhej rozbijeme vajce a rozšľaháme ho, do tretej misky nasypeme strúhanku.

Mäso postupne obalíme v múke, vajíčku a strúhanke, a potom smažíme v rozpálenom oleji po oboch stranách dozlata. Každý kúsok nakoniec napichneme na špajľu a podávame.

Tip: Ako príloha sa hodia napríklad silnejšie zemiakové hranolčeky a sladkokyslé uhorky, ktoré nakrájame na väčšie kúsky.

steak1.jpgSteak sendvič
suroviny na 4 porcie
350 g zadného hovädzieho mäsa
8 plátkov chleba
4 - 8 plátkov ementálu
4 lyžice majonézy
4 väčšie šampiňóny
4 zelené cibuľky
1 paprika, nakrájaná
4 až 8 listov šalátu
1 lyžička grilovacieho korenia na steaky
4 lyžičky grilovacej omáčky

Na grilovacej panvici opečieme nasucho plátky chleba. Na tej istej panvici opečieme nasucho plátky papriky, klobúčiky šampiňónov a na polovicu rozkrojené cibuľky. Mäso nakrájame na 8 plátkov, hrubých asi 0,5 cm, a prudko ich opečieme po oboch stranách, z každej asi 2 minúty. Osolíme.

Opečené chleby potrieme majonézou, obložíme šalátovými listami, cibuľkou, plátkami syra, kúskami paprík, klobúčikmi húb, plátkami mäsa, posypeme grilovacím korením a zalejeme grilovacou omáčkou. Môžeme ako sendvič priklopiť druhým chlebom.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako získať nabíjaciu kartu k novému elektromobilu?
  2. Takto ochránite peniaze pred infláciou
  3. Vraciame spoločnosti priazeň, ktorú nám už 30 rokov prejavuje
  4. Ako by ste chceli bývať? Zapojte sa do prieskumu o bývaní
  5. Ocenenie získali Innovatrics, Kellys Bicycles a Bivio
  6. Adecco: Personálna agentúra má byť pre klienta partnerom
  7. Digitálne zručnosti žiakov a študentov podporí Nadácia Orange
  8. Vyťahovanie zapadnutého jazyka je mýtus
  9. Heľenine oči zahrajú hit o obchvate Prešovčanom z kamióna
  10. Peniaze začali strácať hodnotu, treba sa brániť!
  1. Digitálne zručnosti žiakov a študentov podporí Nadácia Orange
  2. Chcete dočasné tetovanie, používajte Hennu
  3. Vyťahovanie zapadnutého jazyka je mýtus
  4. Heľenine oči zahrajú hit o obchvate Prešovčanom z kamióna
  5. Spoľahlivá energia a úspora technológiami
  6. P3 stavia pri Lozorne novú halu
  7. Ako by ste chceli bývať? Zapojte sa do prieskumu o bývaní
  8. Až dve tretiny Slovákov chcú mať všetky služby v jednom balíku
  9. A čokoládového Oscara získava – táto slovenská pralinka! Mňam!
  10. Takto ochránite peniaze pred infláciou
  1. NDS otvára nový úsek diaľnice D1, západný obchvat Prešova 9 571
  2. Chladené halušky? Od tejto firmy si ich obľúbili na Slovensku 9 402
  3. Kaufland otvára prvú predajňu s fotovoltaickým systémom 9 104
  4. Ako je na tom naša ekonomika? Začína sa konferencia #akonato 5 952
  5. Najtajnejšie ponuky módnych kúskov v Európe – iba na pozvanie 5 228
  6. Oprášte cestovateľské plány, jeseň sa nesie v znamení poznávania 3 697
  7. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch 3 209
  8. Chcete ušetriť na aute? Namiesto kúpy si ho prenajmite 2 451
  9. Nechajte kryptomeny na Fumbi 2 377
  10. Peniaze začali strácať hodnotu, treba sa brániť! 2 330
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Aktuality.sk získali zábery z chaty, kde sa stretával Robert Fico (vpravo hore), Miroslav Bödör (vpravo hore), advokát Marek Para (vľavo dole) a syn Tibora Gašpara (vpravo dole).

Z deviatich stretnutí v poľovníckej chate pozná verejnosť zatiaľ len pár minút.


a 1 ďalší 8 h

Blogy SME

  1. Unicef Slovensko: Ako svet bojuje proti detskej obrne
  2. Michael Achberger: Najväčšie chyby pri vážení sa: na toto si dajte pozor
  3. Michael Achberger: Takto môžete zdravo maškrtiť večer pri televízore
  4. Občianske združenie Ženské kruhy: Už v najbližších dňoch hrozí Slovensku poľská cesta
  5. Martina Paulenová: Noci s bábätkom
  6. Unicef Slovensko: Čo nám hovorí najnovšia správa UNICEF o psychickom zdraví detí a mladých ľudí
  7. Martina Paulenová: Čo robia dvaja rodičia s dvoma deťmi na spoločnej materskej dovolenke?
  8. Symptomedica: Krvácanie do tráviaceho traktu môže byť smrteľne nebezpečné.
  1. Matúš Lazúr: Neočkovaní dôchodcovia si vianočné príspevky nezaslúžia 16 142
  2. Věra Tepličková: Nepoškvrnené očkovanie - ďalší zázrak alebo zvrátenosť vlády neboráka Hegera? 12 941
  3. Robert Fico: Pán Kovačič z Markízy, ďakujem, vyhral som vďaka Vám 50 Eur! 9 057
  4. Rastislav Čurma: Kde zobrať vodičov kamiónov (Hommo na ceste zavadzalis) 7 481
  5. Jiří Ščobák: Paní Záborská, jste zbabělec! Dovedete cílit jen na nejsnadnější cíl - ženy 6 265
  6. Stanislav Martinčko: Veno pre drahú nevestu z úradu práce v Pezinku?? 5 301
  7. Martina Hilbertová: Zomrela Gruberová, ktorú sme za komunizmu nemohli počúvať 5 122
  8. Július Kovács: Kaliňák a Počiatek ma chcú dostať do basy pomocou justičnej a policajnej mafie, dodnes ju riadi Fico, lebo som upozornil na ich zlodejstvá. 4 979
  1. Matúš Sarvaš: Krádeže, vlámanie a drogy u mladistvého. Verdikt súdu? Napomenutie a dohľad (Prípad prokurátora)
  2. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 2: Flow, alebo ako pri práci stratiť pojem o čase
  3. Milota Sidorová: Ženy doplácajú na nedostupnosť bývania najviac. Takto to vyriešili vo Viedni
  4. Karolína Farská: Česká predvolebná kampaň vrcholí. Nastavuje trend aj pre tú budúcu na Slovensku
  5. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  6. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  7. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  8. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
Skryť Zatvoriť reklamu