Mušle s karí pastou
suroviny na 4 porcie
1 kg čerstvých mušiel, ale môžu byť i mrazené či z konzervy
1 lyžica olivového oleja
1 lyžička zelenej karí pasty
rybacia omáčka
2-3 zelené cibuľky
1 čerstvá čili paprička, bez semienok a nakrájaná l soľ
Mušle dobre vydrhneme kefou pod tečúcou vodou a odstriheme z nich fúzy. V hrnci rozohrejeme olej a speníme v ňom karí pastu. Postriekame (asi 4x) rybacou omáčkou, nalejeme 500 ml horúcej vody, osolíme, privedieme do silného varu, naraz do hrnca hodíme všetky mušle, prikryjeme pokrývkou a varíme asi 5 minút.
Hrniec neotvárame, len ho mierne potrasieme, aby sa mušle premiešali. Dáme ich do hlbokého taniera, polejeme omáčkou z hrnca a ozdobíme nakrájanou zelenou cibuľkou a čili papričkou.
Krevety s bazalkovým pestom
suroviny na 4 porcie
400 g lúpaných a mrazených kreviet
200 g cherry paradajok
1 pohár bazalkového pesta
3 strúčiky cesnaku
1 lyžička olivového oleja
soľ
Na panvici rozohrejeme olej a ľahko v ňom osmažíme plátky cesnaku, pridáme na polovicu prekrojené paradajky a krevety osolíme, všetko zamiešame a osmažíme. Rozložíme na tanier, polejeme bazalkovým pestom a ozdobíme lístkami čerstvej bazalky.Quesadillas so syrom a pečeňovou paštétou
suroviny na 4 porcie
1 balenie hotových tortíll (placiek z kukuričnej alebo pšeničnej múky)
200 g tvrdého syra, napríklad eidamu
200 g pečeňovej paštéty
1 japonská hruška naschi (alebo kyslejšie jablko)
1 téglik kozieho syra alebo 100 g syra feta
1 lyžica rastlinného oleja na opekanie
Eidam nastrúhame nahrubo. Paštétu nakrájame na plátky hrubé asi 0,5 cm, umytú a usušenú hrušku zbavenú jadrovníka nakrájame na kolieska. Tak isto nakrájame i kozí syr. Na grilovacej panvici rozpálime olej, vložíme do nej tortillu, posypeme ju trochou strúhaného syra, obložíme plátkami paštéty, hrušky a kozieho syra a znovu posypeme syrom.
Priklopíme druhou tortillou, pritlačíme ju obracačkou k sebe a opečieme. Po chvíli ju otočíme a opečieme z druhej strany. Hotové quesadillas nakrájame na trojuholníky a ihneď podávame.
Tip: Na stôl postavíme misku s ľahko osolenou kyslou smotanou, s ňou totiž quesadillas chutí najlepšie.Klobásky v lístkovom ceste
suroviny na 4 porcie
2 balenia bielych grilovacích klobás
1 balenie hotového lístkového cesta
1 rozšľahané vajce na potretie cesta
1 lyžica čiernych sezamových semienok
Rúru predhrejeme na 200 stupňov. Lístkové cesto vyvaľkáme na plát vysoký asi 0,5 cm a nakrájame z neho obdĺžniky veľké 10 x 4 cm.
Jednotlivé klobásky zabalíme do kúska cesta, závitky naskladáme „švom” dolu (aby udržali tvar) na plech vyložený papierom na pečenie, povrch potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme sezamovými semienkami a pečieme 10 - 15 minút dozlata.
Tip: Rovnako môžeme do cesta zabaliť i minipárky alebo plátky anglickej slaniny.
Oriešky kešu
suroviny na 4 porcie
200 g orieškov kešu
1 lyžica olivového oleja
1 lyžica cukru
1/2 červenej čili papričky, bez semienok a nakrájané (alebo 1 lyžička sladkej čili omáčky)
soľ
Na panvici rozohrejeme olivový olej, dáme lyžicu cukru, štipku soli, oriešky a za stáleho miešania na miernom ohni necháme skaramelizovať. Hodíme najemno nasekanú čili papričku, zamiešame, nasypeme na papier na pečenie a dáme vychladnúť. Vychladnuté oriešky nalámeme na kúsky a podávame.
Chrumkavé pražené mandle
suroviny na 4 porcie
200 g mandlí
1 lyžička masla
1 lyžička anízu
soľ
Na panvici rozohrejeme maslo a pomaly v ňom opečieme celé, neolúpané mandle s 1 lyžičkou anízu. Hotové, ešte horúce mandle posypeme soľou.
Tip: Mandle môžeme opiecť na roztopenom masle, ktoré má vyšší bod varu a nepripaľuje sa. Maslo nakrájame do hrnca, roztopíme a privedieme do varu. Potom ihneď znížime teplotu a za občasného miešania, prevárame. Keď začne zlatnúť (asi po 15 minútach), opatrne cez jemné sitko tuk precedíme a dáme do chladničky.Morčacie prsty na špajli
suroviny na 4 porcie
400 g morčacích rezňov
1 lyžička japonského chrenu wasabi (môžeme nahradiť 1 lyžicou pikantnejšej horčice)
100 g hladkej múky
100 g strúhanky
2 vajcia
250 ml rastlinného oleja na smaženie
soľ
Mäso opláchneme, usušíme a nakrájame na „prsty” asi 7 cm dlhé a 2 x 2 cm široké. Vložíme ich do misky, pridáme wasabi chren, štipku soli a dôkladne zamiešame. Do jednej misky si prichystáme múku, do druhej rozbijeme vajce a rozšľaháme ho, do tretej misky nasypeme strúhanku.
Mäso postupne obalíme v múke, vajíčku a strúhanke, a potom smažíme v rozpálenom oleji po oboch stranách dozlata. Každý kúsok nakoniec napichneme na špajľu a podávame.
Tip: Ako príloha sa hodia napríklad silnejšie zemiakové hranolčeky a sladkokyslé uhorky, ktoré nakrájame na väčšie kúsky.Steak sendvič
suroviny na 4 porcie
350 g zadného hovädzieho mäsa
8 plátkov chleba
4 - 8 plátkov ementálu
4 lyžice majonézy
4 väčšie šampiňóny
4 zelené cibuľky
1 paprika, nakrájaná
4 až 8 listov šalátu
1 lyžička grilovacieho korenia na steaky
4 lyžičky grilovacej omáčky
Na grilovacej panvici opečieme nasucho plátky chleba. Na tej istej panvici opečieme nasucho plátky papriky, klobúčiky šampiňónov a na polovicu rozkrojené cibuľky. Mäso nakrájame na 8 plátkov, hrubých asi 0,5 cm, a prudko ich opečieme po oboch stranách, z každej asi 2 minúty. Osolíme.
Opečené chleby potrieme majonézou, obložíme šalátovými listami, cibuľkou, plátkami syra, kúskami paprík, klobúčikmi húb, plátkami mäsa, posypeme grilovacím korením a zalejeme grilovacou omáčkou. Môžeme ako sendvič priklopiť druhým chlebom.
Autor: Inka Šafránková