Pochúťky k televízoru

Sledovanie olympijských hier bude ešte zábavnejšie, ak si ho spríjemníme týmito fantastickými dobrotami.



musle1_1.jpgMušle s karí pastou
suroviny na 4 porcie

1 kg čerstvých mušiel, ale môžu byť i mrazené či z konzervy
1 lyžica olivového oleja
1 lyžička zelenej karí pasty
rybacia omáčka
2-3 zelené cibuľky
1 čerstvá čili paprička, bez semienok a nakrájaná l soľ


Mušle dobre vydrhneme kefou pod tečúcou vodou a odstriheme z nich fúzy. V hrnci rozohrejeme olej a speníme v ňom karí pastu. Postriekame (asi 4x) rybacou omáčkou, nalejeme 500 ml horúcej vody, osolíme, privedieme do silného varu, naraz do hrnca hodíme všetky mušle, prikryjeme pokrývkou a varíme asi 5 minút.

Hrniec neotvárame, len ho mierne potrasieme, aby sa mušle premiešali. Dáme ich do hlbokého taniera, polejeme omáčkou z hrnca a ozdobíme nakrájanou zelenou cibuľkou a čili papričkou.

Krevety s bazalkovým pestom
suroviny na 4 porcie

400 g lúpaných a mrazených kreviet
200 g cherry paradajok
1 pohár bazalkového pesta
3 strúčiky cesnaku
1 lyžička olivového oleja
soľ


Na panvici rozohrejeme olej a ľahko v ňom osmažíme plátky cesnaku, pridáme na polovicu prekrojené paradajky a krevety osolíme, všetko zamiešame a osmažíme. Rozložíme na tanier, polejeme bazalkovým pestom a ozdobíme lístkami čerstvej bazalky.

quesad1.jpgQuesadillas so syrom a pečeňovou paštétou
suroviny na 4 porcie

1 balenie hotových tortíll (placiek z kukuričnej alebo pšeničnej múky)
200 g tvrdého syra, napríklad eidamu
200 g pečeňovej paštéty
1 japonská hruška naschi (alebo kyslejšie jablko)
1 téglik kozieho syra alebo 100 g syra feta
1 lyžica rastlinného oleja na opekanie

Eidam nastrúhame nahrubo. Paštétu nakrájame na plátky hrubé asi 0,5 cm, umytú a usušenú hrušku zbavenú jadrovníka nakrájame na kolieska. Tak isto nakrájame i kozí syr. Na grilovacej panvici rozpálime olej, vložíme do nej tortillu, posypeme ju trochou strúhaného syra, obložíme plátkami paštéty, hrušky a kozieho syra a znovu posypeme syrom.

Priklopíme druhou tortillou, pritlačíme ju obracačkou k sebe a opečieme. Po chvíli ju otočíme a opečieme z druhej strany. Hotové quesadillas nakrájame na trojuholníky a ihneď podávame.

Tip: Na stôl postavíme misku s ľahko osolenou kyslou smotanou, s ňou totiž quesadillas chutí najlepšie.

klobasky1.jpgKlobásky v lístkovom ceste
suroviny na 4 porcie

2 balenia bielych grilovacích klobás
1 balenie hotového lístkového cesta
1 rozšľahané vajce na potretie cesta
1 lyžica čiernych sezamových semienok

Rúru predhrejeme na 200 stupňov. Lístkové cesto vyvaľkáme na plát vysoký asi 0,5 cm a nakrájame z neho obdĺžniky veľké 10 x 4 cm.

Jednotlivé klobásky zabalíme do kúska cesta, závitky naskladáme „švom” dolu (aby udržali tvar) na plech vyložený papierom na pečenie, povrch potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme sezamovými semienkami a pečieme 10 - 15 minút dozlata.

Tip: Rovnako môžeme do cesta zabaliť i minipárky alebo plátky anglickej slaniny.

Oriešky kešu
suroviny na 4 porcie
200 g orieškov kešu
1 lyžica olivového oleja
1 lyžica cukru
1/2 červenej čili papričky, bez semienok a nakrájané (alebo 1 lyžička sladkej čili omáčky) prazen1.jpg
soľ

Na panvici rozohrejeme olivový olej, dáme lyžicu cukru, štipku soli, oriešky a za stáleho miešania na miernom ohni necháme skaramelizovať. Hodíme najemno nasekanú čili papričku, zamiešame, nasypeme na papier na pečenie a dáme vychladnúť. Vychladnuté oriešky nalámeme na kúsky a podávame.

Chrumkavé pražené mandle
suroviny na 4 porcie
200 g mandlí
1 lyžička masla
1 lyžička anízu
soľ

Na panvici rozohrejeme maslo a pomaly v ňom opečieme celé, neolúpané mandle s 1 lyžičkou anízu. Hotové, ešte horúce mandle posypeme soľou.
Tip: Mandle môžeme opiecť na roztopenom masle, ktoré má vyšší bod varu a nepripaľuje sa. Maslo nakrájame do hrnca, roztopíme a privedieme do varu. Potom ihneď znížime teplotu a za občasného miešania, prevárame. Keď začne zlatnúť (asi po 15 minútach), opatrne cez jemné sitko tuk precedíme a dáme do chladničky.

kruti1.jpgMorčacie prsty na špajli
suroviny na 4 porcie
400 g morčacích rezňov
1 lyžička japonského chrenu wasabi (môžeme nahradiť 1 lyžicou pikantnejšej horčice)
100 g hladkej múky
100 g strúhanky
2 vajcia
250 ml rastlinného oleja na smaženie
soľ

Mäso opláchneme, usušíme a nakrájame na „prsty” asi 7 cm dlhé a 2 x 2 cm široké. Vložíme ich do misky, pridáme wasabi chren, štipku soli a dôkladne zamiešame. Do jednej misky si prichystáme múku, do druhej rozbijeme vajce a rozšľaháme ho, do tretej misky nasypeme strúhanku.

Mäso postupne obalíme v múke, vajíčku a strúhanke, a potom smažíme v rozpálenom oleji po oboch stranách dozlata. Každý kúsok nakoniec napichneme na špajľu a podávame.

Tip: Ako príloha sa hodia napríklad silnejšie zemiakové hranolčeky a sladkokyslé uhorky, ktoré nakrájame na väčšie kúsky.

steak1.jpgSteak sendvič
suroviny na 4 porcie
350 g zadného hovädzieho mäsa
8 plátkov chleba
4 - 8 plátkov ementálu
4 lyžice majonézy
4 väčšie šampiňóny
4 zelené cibuľky
1 paprika, nakrájaná
4 až 8 listov šalátu
1 lyžička grilovacieho korenia na steaky
4 lyžičky grilovacej omáčky

Na grilovacej panvici opečieme nasucho plátky chleba. Na tej istej panvici opečieme nasucho plátky papriky, klobúčiky šampiňónov a na polovicu rozkrojené cibuľky. Mäso nakrájame na 8 plátkov, hrubých asi 0,5 cm, a prudko ich opečieme po oboch stranách, z každej asi 2 minúty. Osolíme.

Opečené chleby potrieme majonézou, obložíme šalátovými listami, cibuľkou, plátkami syra, kúskami paprík, klobúčikmi húb, plátkami mäsa, posypeme grilovacím korením a zalejeme grilovacou omáčkou. Môžeme ako sendvič priklopiť druhým chlebom.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  2. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  3. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  4. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  5. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  6. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  7. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom?
  8. Jarné prázdniny pri mori?
  9. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta
  10. Ceny bytov vo veľkých mestách prekonali historický rekord
  1. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  2. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  3. Dokázali by ste nakúpiť so zavretými očami?
  4. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  5. Stanovisko Klubu pre Bratislavu k zákazu hazardu v Bratislave
  6. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  7. Mesto Medzev v Charte európskych vidieckych obcí
  8. Valentínska nálada v Poluse pokračuje
  9. M.Borguľa vyzýva veľvyslanca USA k urýchlenému odstráneniu plota
  10. Ušetrite s hypotékou viac ako 1 200 eur
  1. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 17 853
  2. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 10 724
  3. Ceny bytov vo veľkých mestách prekonali historický rekord 6 814
  4. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 6 045
  5. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 5 890
  6. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 5 557
  7. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 3 985
  8. Jeden z najkrajších interiérov má Meridiana v Prievidzi 3 765
  9. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 3 653
  10. Jarné prázdniny pri mori? 3 484

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Sulíka nahnevali ruské noviny, zastal sa Únie

Ruské médiá opisujú údajnú petíciu za vystúpenie Slovenska z EÚ.

ŠPORT

BBC ukázalo ruských chuligánov. Jediným pravidlom je nezabiť

Nie pre každého budú MS len o futbale.

PLUS

Trpeli vojaci i rodičia. O šikane na vojenčine vedel aj Husák

Realita Československej ľudovej armády.

Neprehliadnite tiež

Šesť známych párov, ktorých láska vydržala desaťročia

Láska na celý život existuje aj v šoubiznise. Dôkazom je niekoľko známych párov, ktoré sú spolu celé desaťročia.

Angelina Jolie: Superžena s kontroverznou minulosťou

Hollywoodska herečka má za sebou sebapoškodzovanie, nevydarené vzťahy s mužmi a experimenty s bisexualitou.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Svieže vydanie o tanečnici, ktorá spája modernu a folklór aj o tom, ako sa prebudiť po zime.

Budovať svalstvo bez mäsa? Dá sa to, pevné svaly môžu mať aj vegáni

Pri snahe získať svalovú hmotu platí potreba proteínov, ich zdroj však nemusíme hľadať len v mäse.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop