Pochúťky k televízoru

Sledovanie olympijských hier bude ešte zábavnejšie, ak si ho spríjemníme týmito fantastickými dobrotami.



musle1_1.jpgMušle s karí pastou
suroviny na 4 porcie

1 kg čerstvých mušiel, ale môžu byť i mrazené či z konzervy
1 lyžica olivového oleja
1 lyžička zelenej karí pasty
rybacia omáčka
2-3 zelené cibuľky
1 čerstvá čili paprička, bez semienok a nakrájaná l soľ


Mušle dobre vydrhneme kefou pod tečúcou vodou a odstriheme z nich fúzy. V hrnci rozohrejeme olej a speníme v ňom karí pastu. Postriekame (asi 4x) rybacou omáčkou, nalejeme 500 ml horúcej vody, osolíme, privedieme do silného varu, naraz do hrnca hodíme všetky mušle, prikryjeme pokrývkou a varíme asi 5 minút.

Hrniec neotvárame, len ho mierne potrasieme, aby sa mušle premiešali. Dáme ich do hlbokého taniera, polejeme omáčkou z hrnca a ozdobíme nakrájanou zelenou cibuľkou a čili papričkou.

Krevety s bazalkovým pestom
suroviny na 4 porcie

400 g lúpaných a mrazených kreviet
200 g cherry paradajok
1 pohár bazalkového pesta
3 strúčiky cesnaku
1 lyžička olivového oleja
soľ

Článok pokračuje pod video reklamou


Na panvici rozohrejeme olej a ľahko v ňom osmažíme plátky cesnaku, pridáme na polovicu prekrojené paradajky a krevety osolíme, všetko zamiešame a osmažíme. Rozložíme na tanier, polejeme bazalkovým pestom a ozdobíme lístkami čerstvej bazalky.

quesad1.jpgQuesadillas so syrom a pečeňovou paštétou
suroviny na 4 porcie

1 balenie hotových tortíll (placiek z kukuričnej alebo pšeničnej múky)
200 g tvrdého syra, napríklad eidamu
200 g pečeňovej paštéty
1 japonská hruška naschi (alebo kyslejšie jablko)
1 téglik kozieho syra alebo 100 g syra feta
1 lyžica rastlinného oleja na opekanie

Eidam nastrúhame nahrubo. Paštétu nakrájame na plátky hrubé asi 0,5 cm, umytú a usušenú hrušku zbavenú jadrovníka nakrájame na kolieska. Tak isto nakrájame i kozí syr. Na grilovacej panvici rozpálime olej, vložíme do nej tortillu, posypeme ju trochou strúhaného syra, obložíme plátkami paštéty, hrušky a kozieho syra a znovu posypeme syrom.

Priklopíme druhou tortillou, pritlačíme ju obracačkou k sebe a opečieme. Po chvíli ju otočíme a opečieme z druhej strany. Hotové quesadillas nakrájame na trojuholníky a ihneď podávame.

Tip: Na stôl postavíme misku s ľahko osolenou kyslou smotanou, s ňou totiž quesadillas chutí najlepšie.

klobasky1.jpgKlobásky v lístkovom ceste
suroviny na 4 porcie

2 balenia bielych grilovacích klobás
1 balenie hotového lístkového cesta
1 rozšľahané vajce na potretie cesta
1 lyžica čiernych sezamových semienok

Rúru predhrejeme na 200 stupňov. Lístkové cesto vyvaľkáme na plát vysoký asi 0,5 cm a nakrájame z neho obdĺžniky veľké 10 x 4 cm.

Jednotlivé klobásky zabalíme do kúska cesta, závitky naskladáme „švom” dolu (aby udržali tvar) na plech vyložený papierom na pečenie, povrch potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme sezamovými semienkami a pečieme 10 - 15 minút dozlata.

Tip: Rovnako môžeme do cesta zabaliť i minipárky alebo plátky anglickej slaniny.

Oriešky kešu
suroviny na 4 porcie
200 g orieškov kešu
1 lyžica olivového oleja
1 lyžica cukru
1/2 červenej čili papričky, bez semienok a nakrájané (alebo 1 lyžička sladkej čili omáčky) prazen1.jpg
soľ

Na panvici rozohrejeme olivový olej, dáme lyžicu cukru, štipku soli, oriešky a za stáleho miešania na miernom ohni necháme skaramelizovať. Hodíme najemno nasekanú čili papričku, zamiešame, nasypeme na papier na pečenie a dáme vychladnúť. Vychladnuté oriešky nalámeme na kúsky a podávame.

Chrumkavé pražené mandle
suroviny na 4 porcie
200 g mandlí
1 lyžička masla
1 lyžička anízu
soľ

Na panvici rozohrejeme maslo a pomaly v ňom opečieme celé, neolúpané mandle s 1 lyžičkou anízu. Hotové, ešte horúce mandle posypeme soľou.
Tip: Mandle môžeme opiecť na roztopenom masle, ktoré má vyšší bod varu a nepripaľuje sa. Maslo nakrájame do hrnca, roztopíme a privedieme do varu. Potom ihneď znížime teplotu a za občasného miešania, prevárame. Keď začne zlatnúť (asi po 15 minútach), opatrne cez jemné sitko tuk precedíme a dáme do chladničky.

kruti1.jpgMorčacie prsty na špajli
suroviny na 4 porcie
400 g morčacích rezňov
1 lyžička japonského chrenu wasabi (môžeme nahradiť 1 lyžicou pikantnejšej horčice)
100 g hladkej múky
100 g strúhanky
2 vajcia
250 ml rastlinného oleja na smaženie
soľ

Mäso opláchneme, usušíme a nakrájame na „prsty” asi 7 cm dlhé a 2 x 2 cm široké. Vložíme ich do misky, pridáme wasabi chren, štipku soli a dôkladne zamiešame. Do jednej misky si prichystáme múku, do druhej rozbijeme vajce a rozšľaháme ho, do tretej misky nasypeme strúhanku.

Mäso postupne obalíme v múke, vajíčku a strúhanke, a potom smažíme v rozpálenom oleji po oboch stranách dozlata. Každý kúsok nakoniec napichneme na špajľu a podávame.

Tip: Ako príloha sa hodia napríklad silnejšie zemiakové hranolčeky a sladkokyslé uhorky, ktoré nakrájame na väčšie kúsky.

steak1.jpgSteak sendvič
suroviny na 4 porcie
350 g zadného hovädzieho mäsa
8 plátkov chleba
4 - 8 plátkov ementálu
4 lyžice majonézy
4 väčšie šampiňóny
4 zelené cibuľky
1 paprika, nakrájaná
4 až 8 listov šalátu
1 lyžička grilovacieho korenia na steaky
4 lyžičky grilovacej omáčky

Na grilovacej panvici opečieme nasucho plátky chleba. Na tej istej panvici opečieme nasucho plátky papriky, klobúčiky šampiňónov a na polovicu rozkrojené cibuľky. Mäso nakrájame na 8 plátkov, hrubých asi 0,5 cm, a prudko ich opečieme po oboch stranách, z každej asi 2 minúty. Osolíme.

Opečené chleby potrieme majonézou, obložíme šalátovými listami, cibuľkou, plátkami syra, kúskami paprík, klobúčikmi húb, plátkami mäsa, posypeme grilovacím korením a zalejeme grilovacou omáčkou. Môžeme ako sendvič priklopiť druhým chlebom.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. S dobrým pivom leto chutí
  2. Koľko peňazí pribaliť deťom na tábor
  3. Marketing Art – online marketingová agentúra z Trenčína
  4. Mercedes prináša revolúciu v správe firemných úžitkových áut
  5. Na Slovensko dorazil až po 30 rokoch. Big Mac oslavuje pol storo
  6. Vieme, ako si vybrať tú správnu klimatizáciu
  7. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  8. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  9. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  10. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  1. Create your own map in a new museum
  2. Ako bojovať proti plesniam v interiéri
  3. Vieme, ako si vybrať tú správnu klimatizáciu
  4. Koľko peňazí pribaliť deťom na tábor
  5. Mercedes prináša revolúciu v správe firemných úžitkových áut
  6. Na Slovensko dorazil až po 30 rokoch. Big Mac oslavuje pol storo
  7. Marketing Art – online marketingová agentúra z Trenčína
  8. S dobrým pivom leto chutí
  9. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  10. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 30 632
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 25 099
  3. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 21 393
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 12 128
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 8 799
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 874
  7. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 3 744
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 3 445
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 245
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 814

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Slobodníka za šéfa polície odmietli, ako pridelenec neprekáža

Marian Slobodník by ako šéf polície podľa premiéra Pellegriniho vzbudzoval pochybnosti. Obával sa prepojení na Bašternáka.

Podcast Dobré ráno

Dobré ráno: Nábor agentov aj získavanie informácii. To sú Noční vlci

Aké je posolstvo Nočných vlkov u nás.

SVET

Biele prilby boli hrdinami Sýrie, dnes ich vyháňa aj propaganda

Niektorí v nich vidia záchrancov, iní teroristov.

SVET

Scenár ako na Kryme? Putin chce referendum na Donbase

Trump sa má rozhodnúť, čo si myslí o referende na Ukrajine.

Neprehliadnite tiež

Organizujú prvý islandský festival u nás: Naše vízie sú veľké

Regina Ulejová a Laura Lovišková približujú, ako sa organizuje festival.

Zuzana Smatanová: Pred koncertami v sebe občas musím zobudiť extroverta

Speváčka po rokoch príprav vydala nový album.

Začnem od zajtra: Čo robiť, keď chýba motivácia k pohybu

Dobrý pocit zo športu dosiahnete ľahšie, ako si myslíte.

Keď varí muž: Streetfood na mastnom papieri je hit. Právom?

Cez týždeň jedzte, čo chcete, ale v sobotu si uvarte zložité jedlo.