Ľadové osvieženie

Osviežujúce nápoje, domáce zmrzliny a ovocné sorbety vám v lete iste prídu vhod.



lad_ctrnd_2.jpgCitronáda
suroviny na 4 poháre

4 citróny
1 limetka
250 ml vody
100 g kryštálového cukru
750 ml perlivej minerálky
1 pohár ľadových kociek

Jeden hrnček vody (250 ml) uvaríme na miernom ohni s cukrom, necháme v chladničke vychladnúť, a potom nalejeme do džbána. Jeden citrón a limetku dobre vydrhneme kefou, opláchneme v horúcej vode, osušíme, nakrájame na dieliky a hodíme ich do vychladeného džbána.

Z ostávajúcich 3 citrónov vyžmýkame šťavu a nalejeme ju do džbánu. Pridáme hrnček vody a minerálku. Zamiešame a podávame s kockami ľadu.

Tip: Ak nemáme čas, môžeme cukor rozpustiť rovno v džbáne.

lad_4.jpg
Melónový sorbet

suroviny na 4 - 6 porcií

1 stredne veľký vodový melón
šťava z citróna
2 lyžice medu
100 ml bieleho vína

Dužinu melóna, bez jadierok a šupky, nakrájame na malé kocky a rozmixujeme. Pridáme med, citrónovú šťavu a víno a dobre zamiešame.

Zmes nalejeme do nádoby, ktorá sa zmestí do mrazničky alebo do mraziaceho boxu (prípadne použijeme igelitové vrecko). Nádobu prikryjeme potravinovou fóliou a uložíme na 2 hodiny do mrazničky, každú polhodinu zmes pomiešame.

Po vybratí ju preložíme do hlbšej nádoby a 3-4 minúty mixujeme, až bude zmes pekne hladká. Potom ju vrátime na ďalšie 2-3 hodiny naspäť do mrazničky. Pred podávaním necháme sorbet chvíľu povoliť, podávame v malých miskách.

Tip: Víno môžeme nahradiť 50 ml campari, sorbet bude chutiť o niečo lepšie.

lad_3_1.jpgFigová zmrzlina
suroviny na 4 porcie

3 čerstvé alebo sušené figy
2 balíčky prírodného syra, napr. Lučiny alebo Žervé
120 ml kyslej smotany

Figy nasekáme na drobné kúsky. Syr zmiešame so smotanou, pridáme figy a necháme cez noc zmraziť. Lyžicou na zmrzlinu tvarujeme kopčeky a vkladáme ich do kornútkov alebo do misiek.

Tip: Zmrzlinu ozdobíme čerstvým ovocím alebo sekanými mandľami, prípadne karamelom.


Vanilková zmrzlina s pomarančovou kôrou

suroviny na 4 porcie

1 balenie vanilkovej zmrzliny (500 ml)
1 pomaranč, najlepšie chemicky neošetrený

Pomaranč dobre umyjeme a kôru z neho nastrúhame na jemné rezančeky. Dávame pozor, aby sme nestrúhali i bielu dužinu, ktorá je horká.

Rezančeky kôry primiešame do zmrzliny a nádobu uložíme do mrazničky. Lyžicou na zmrzlinu naberáme kopčeky a podávame ich v kornútkoch alebo v miskách.

Tip: Rovnakým spôsobom môžeme urobiť zmrzlinu s kôrou z limetky alebo z citróna.

Čo by sme mali vedieť o zmrzline
  • Kto ju objavil?
Prvú zmrzlinu vyrobili Číňania pred piatimi tisícami rokov. Roztlačené ovocie zmiešali so snehom a kúskami ľadu, čím vznikla pochúťka, ktorá sa chuťovo podobala na dnešné ovocné drene.
  • Je zdravá?
Keď si bližšie všimneme zloženie zmrzliny, zistíme, že obsahuje tvaroh, smotanu, kakao, ovocie, oriešky – teda samé zdravé veci.
  • Kedy sa z nej priberá?
Keď obsahuje priveľa tuku alebo cukru a keď jej zjeme priveľa. Ideálna porcia zmrzliny by mala mať veľkosť menšieho nanuka alebo dvoch kopčekov.
  • Ako ju servírovať?
Vezmime si príklad z Francúzov a servírujme ju s pečeným ovocím. Použime hrušky, jablká, slivky alebo marhule. Ovocie pokrájajme na kúsky, pokvapkajme citrónovou šťavou, oslaďme cukrom a škoricou a dajme na chvíľu zapiecť do rúry alebo krátko opražme na panvici s kúskom masla.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. 7 top cyklotrás zo severu na juh
  2. Last minute tipy na Kapverdské ostrovy
  3. Voda, kotol, vymknutie: Čo stoja najčastejšie domáce katastrofy?
  4. Žijú, lebo sa nevzdali. Príbehy ľudí bojujúcich za svoje zdravie
  5. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne
  6. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz
  7. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family
  8. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji
  9. Inteligencia vo všetkom
  10. Volvo V90 Cross Country je pripravené na každé dobrodružstvo
  1. 7 top cyklotrás zo severu na juh
  2. Ako efektívne využiť podlahové kúrenie?
  3. Samsung Galaxy S8: smartfón s výnimočným displejom
  4. Túžite byť matkou, ale nedarí sa? Poďme hľadať dôvody!
  5. Last minute tipy na Kapverdské ostrovy
  6. Ako sa menila obľúbená bratislavská štvrť
  7. Nové investičné projekty v Schladmingu s výhľadom na zjazdovku
  8. Podľa M. Borguľu je práca mestskej polície slabá a nedôsledná
  9. Znížená sadzba pri pôžičke v mBank už len štyri dni
  10. Odborníci poradia, komu sa oplatí využívať obnoviteľné zdroje
  1. Last minute tipy na Kapverdské ostrovy 9 803
  2. Žijú, lebo sa nevzdali. Príbehy ľudí bojujúcich za svoje zdravie 8 562
  3. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne 7 794
  4. Šokujúce: ako sa každý Slovák dokáže ľahko naučiť po anglicky 7 406
  5. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji 5 973
  6. Voda, kotol, vymknutie: Čo stoja najčastejšie domáce katastrofy? 5 664
  7. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family 4 638
  8. Ako sa menila obľúbená bratislavská štvrť 3 101
  9. 5 krokov k vlastnému bývaniu 2 387
  10. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz 2 317

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Na prvého mája hádzal po súdruhoch vajcia. Trafil a šiel sedieť do Ilavy

Vladimír Červeň sa už odmalička do sveta budovateľských hesiel a komunistického blahobytu obohnaného ostnatým drôtom nehodil.

KOMENTÁRE

Z celého sveta: Ako sa karikaturisti smiali z Donalda Trumpa

Karikatúry Trumpa z celého sveta.

KULTÚRA

Slovenskí džezmeni sú skvelí. Chýba im však originalita

Kritika zaznela na odovzdávaní Cien Esprit za najlepší slovenský džezový album.

Neprehliadnite tiež

Viete, aké banány a jablká kupujete? Zorientujte sa v ich pôvode podľa značiek

Nálepky s číslami na ovocí majú svoj význam, nie každý sa v nich však vyzná.

Sexistický kix spustil hlasovanie. Kto získa slovenskú anticenu za reklamu?

Druhý ročník nadväzuje na úspešné prijatie minuloročného konceptu, ktorý odsudzuje rodové stereotypy.

Spoznajte Dunaj z paluby výletnej lode

Výlet na vlnách najväčšej rieky, ktorá preteká našim územím, ponúka množstvo zážitkov.

Návod na prežitie v kancelárii: tipy, ako zvládnuť sedavé zamestnanie

Sedieť celý deň v práci môže mať fatálne následky na zdravie.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop