SME
Sobota, 16. január, 2021 | Meniny má KristínaKrížovkyKrížovky

Ľadové osvieženie

Osviežujúce nápoje, domáce zmrzliny a ovocné sorbety vám v lete iste prídu vhod.



lad_ctrnd_2.jpgCitronáda
suroviny na 4 poháre

4 citróny
1 limetka
250 ml vody
100 g kryštálového cukru
750 ml perlivej minerálky
1 pohár ľadových kociek

Jeden hrnček vody (250 ml) uvaríme na miernom ohni s cukrom, necháme v chladničke vychladnúť, a potom nalejeme do džbána. Jeden citrón a limetku dobre vydrhneme kefou, opláchneme v horúcej vode, osušíme, nakrájame na dieliky a hodíme ich do vychladeného džbána.

Z ostávajúcich 3 citrónov vyžmýkame šťavu a nalejeme ju do džbánu. Pridáme hrnček vody a minerálku. Zamiešame a podávame s kockami ľadu.

Tip: Ak nemáme čas, môžeme cukor rozpustiť rovno v džbáne.

lad_4.jpg
Melónový sorbet

suroviny na 4 - 6 porcií

1 stredne veľký vodový melón
šťava z citróna
2 lyžice medu
100 ml bieleho vína

Dužinu melóna, bez jadierok a šupky, nakrájame na malé kocky a rozmixujeme. Pridáme med, citrónovú šťavu a víno a dobre zamiešame.

Zmes nalejeme do nádoby, ktorá sa zmestí do mrazničky alebo do mraziaceho boxu (prípadne použijeme igelitové vrecko). Nádobu prikryjeme potravinovou fóliou a uložíme na 2 hodiny do mrazničky, každú polhodinu zmes pomiešame.

Po vybratí ju preložíme do hlbšej nádoby a 3-4 minúty mixujeme, až bude zmes pekne hladká. Potom ju vrátime na ďalšie 2-3 hodiny naspäť do mrazničky. Pred podávaním necháme sorbet chvíľu povoliť, podávame v malých miskách.

Tip: Víno môžeme nahradiť 50 ml campari, sorbet bude chutiť o niečo lepšie.

lad_3_1.jpgFigová zmrzlina
suroviny na 4 porcie

3 čerstvé alebo sušené figy
2 balíčky prírodného syra, napr. Lučiny alebo Žervé
120 ml kyslej smotany

Figy nasekáme na drobné kúsky. Syr zmiešame so smotanou, pridáme figy a necháme cez noc zmraziť. Lyžicou na zmrzlinu tvarujeme kopčeky a vkladáme ich do kornútkov alebo do misiek.

Tip: Zmrzlinu ozdobíme čerstvým ovocím alebo sekanými mandľami, prípadne karamelom.


Vanilková zmrzlina s pomarančovou kôrou

suroviny na 4 porcie

1 balenie vanilkovej zmrzliny (500 ml)
1 pomaranč, najlepšie chemicky neošetrený

Pomaranč dobre umyjeme a kôru z neho nastrúhame na jemné rezančeky. Dávame pozor, aby sme nestrúhali i bielu dužinu, ktorá je horká.

Rezančeky kôry primiešame do zmrzliny a nádobu uložíme do mrazničky. Lyžicou na zmrzlinu naberáme kopčeky a podávame ich v kornútkoch alebo v miskách.

Tip: Rovnakým spôsobom môžeme urobiť zmrzlinu s kôrou z limetky alebo z citróna.

Čo by sme mali vedieť o zmrzline
  • Kto ju objavil?
Prvú zmrzlinu vyrobili Číňania pred piatimi tisícami rokov. Roztlačené ovocie zmiešali so snehom a kúskami ľadu, čím vznikla pochúťka, ktorá sa chuťovo podobala na dnešné ovocné drene.
  • Je zdravá?
Keď si bližšie všimneme zloženie zmrzliny, zistíme, že obsahuje tvaroh, smotanu, kakao, ovocie, oriešky – teda samé zdravé veci.
  • Kedy sa z nej priberá?
Keď obsahuje priveľa tuku alebo cukru a keď jej zjeme priveľa. Ideálna porcia zmrzliny by mala mať veľkosť menšieho nanuka alebo dvoch kopčekov.
  • Ako ju servírovať?
Vezmime si príklad z Francúzov a servírujme ju s pečeným ovocím. Použime hrušky, jablká, slivky alebo marhule. Ovocie pokrájajme na kúsky, pokvapkajme citrónovou šťavou, oslaďme cukrom a škoricou a dajme na chvíľu zapiecť do rúry alebo krátko opražme na panvici s kúskom masla.
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť
  2. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  5. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  6. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  7. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  8. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  10. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  1. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  2. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  5. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  6. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  7. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  8. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  9. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  10. Slovaktual umožní všetkým zamestnancom bezplatné testovanie
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 20 231
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 14 156
  3. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 10 093
  4. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 976
  5. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 958
  6. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 7 162
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 598
  8. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 511
  9. Riaditeľ VÚB: Udržateľnosť chceme vsadiť do DNA nášho podnikania 6 493
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 5 528
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová skončila štvrtá.

Koronavírus: Strana Za ľudí nepodporuje celoplošné pretestovanie krajiny (minúta po minúte)

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 222-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 3 417 obetí. V okrese Nitra platí sprísnený lockdown.

Veronika Remišová.
Moldava

Chôdza ako terapia aj šport. Ako ňou chudnúť aj meditovať?

Prečo je pre nás chôdza taká dôležitá?