Ľadové osvieženie

Osviežujúce nápoje, domáce zmrzliny a ovocné sorbety vám v lete iste prídu vhod.



lad_ctrnd_2.jpgCitronáda
suroviny na 4 poháre

4 citróny
1 limetka
250 ml vody
100 g kryštálového cukru
750 ml perlivej minerálky
1 pohár ľadových kociek

Jeden hrnček vody (250 ml) uvaríme na miernom ohni s cukrom, necháme v chladničke vychladnúť, a potom nalejeme do džbána. Jeden citrón a limetku dobre vydrhneme kefou, opláchneme v horúcej vode, osušíme, nakrájame na dieliky a hodíme ich do vychladeného džbána.

Z ostávajúcich 3 citrónov vyžmýkame šťavu a nalejeme ju do džbánu. Pridáme hrnček vody a minerálku. Zamiešame a podávame s kockami ľadu.

Tip: Ak nemáme čas, môžeme cukor rozpustiť rovno v džbáne.

lad_4.jpg
Melónový sorbet

suroviny na 4 - 6 porcií

1 stredne veľký vodový melón
šťava z citróna
2 lyžice medu
100 ml bieleho vína

Dužinu melóna, bez jadierok a šupky, nakrájame na malé kocky a rozmixujeme. Pridáme med, citrónovú šťavu a víno a dobre zamiešame.

Zmes nalejeme do nádoby, ktorá sa zmestí do mrazničky alebo do mraziaceho boxu (prípadne použijeme igelitové vrecko). Nádobu prikryjeme potravinovou fóliou a uložíme na 2 hodiny do mrazničky, každú polhodinu zmes pomiešame.

Po vybratí ju preložíme do hlbšej nádoby a 3-4 minúty mixujeme, až bude zmes pekne hladká. Potom ju vrátime na ďalšie 2-3 hodiny naspäť do mrazničky. Pred podávaním necháme sorbet chvíľu povoliť, podávame v malých miskách.

Tip: Víno môžeme nahradiť 50 ml campari, sorbet bude chutiť o niečo lepšie.

lad_3_1.jpgFigová zmrzlina
suroviny na 4 porcie

3 čerstvé alebo sušené figy
2 balíčky prírodného syra, napr. Lučiny alebo Žervé
120 ml kyslej smotany

Figy nasekáme na drobné kúsky. Syr zmiešame so smotanou, pridáme figy a necháme cez noc zmraziť. Lyžicou na zmrzlinu tvarujeme kopčeky a vkladáme ich do kornútkov alebo do misiek.

Tip: Zmrzlinu ozdobíme čerstvým ovocím alebo sekanými mandľami, prípadne karamelom.


Vanilková zmrzlina s pomarančovou kôrou

suroviny na 4 porcie

1 balenie vanilkovej zmrzliny (500 ml)
1 pomaranč, najlepšie chemicky neošetrený

Pomaranč dobre umyjeme a kôru z neho nastrúhame na jemné rezančeky. Dávame pozor, aby sme nestrúhali i bielu dužinu, ktorá je horká.

Rezančeky kôry primiešame do zmrzliny a nádobu uložíme do mrazničky. Lyžicou na zmrzlinu naberáme kopčeky a podávame ich v kornútkoch alebo v miskách.

Tip: Rovnakým spôsobom môžeme urobiť zmrzlinu s kôrou z limetky alebo z citróna.

Čo by sme mali vedieť o zmrzline
  • Kto ju objavil?
Prvú zmrzlinu vyrobili Číňania pred piatimi tisícami rokov. Roztlačené ovocie zmiešali so snehom a kúskami ľadu, čím vznikla pochúťka, ktorá sa chuťovo podobala na dnešné ovocné drene.
  • Je zdravá?
Keď si bližšie všimneme zloženie zmrzliny, zistíme, že obsahuje tvaroh, smotanu, kakao, ovocie, oriešky – teda samé zdravé veci.
  • Kedy sa z nej priberá?
Keď obsahuje priveľa tuku alebo cukru a keď jej zjeme priveľa. Ideálna porcia zmrzliny by mala mať veľkosť menšieho nanuka alebo dvoch kopčekov.
  • Ako ju servírovať?
Vezmime si príklad z Francúzov a servírujme ju s pečeným ovocím. Použime hrušky, jablká, slivky alebo marhule. Ovocie pokrájajme na kúsky, pokvapkajme citrónovou šťavou, oslaďme cukrom a škoricou a dajme na chvíľu zapiecť do rúry alebo krátko opražme na panvici s kúskom masla.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Návod, ako získať maximum pri nákupoch s kreditkou
  2. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  3. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  4. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  5. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky
  6. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou
  7. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a.
  8. I cez prázdniny testujte elektrobicykle
  9. 5 dôvodov, prečo sa prihlásiť na konferenciu ENERGOFÓRUM®
  10. V meste či mimo mesta, stále s kvalitným internetom
  1. Grantová výzva na vykonávanie činností informačných centier
  2. Návod, ako získať maximum pri nákupoch s kreditkou
  3. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  4. Funguje predaj realít aj bez maklérov?
  5. BILLA a ÚNSS skontrolovali zrak 10 380 slovenským deťom
  6. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  7. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  8. Borguľa žiada vyrúbenie dane pre americkú ambasádu
  9. Stanovisko Klubu pre BA k mimoriadnemu rokovaniu zastupiteľstva
  10. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou
  1. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky 5 641
  2. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade 4 854
  3. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku 4 255
  4. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou 3 283
  5. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami 3 128
  6. I cez prázdniny testujte elektrobicykle 2 056
  7. Máte už vybranú dovolenku na júl? 1 492
  8. Chcete vedieť všetko o vašej krvi? Čaká vás 6000 typov vyšetrení 1 479
  9. V meste či mimo mesta, stále s kvalitným internetom 1 074
  10. 5 dôvodov, prečo sa prihlásiť na konferenciu ENERGOFÓRUM® 684

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Pracoval pre Širokého aj Babiša. Teraz ide Jahnátek regulovať energetiku (profil)

Vláda vymenovala poslanca a bývalého ministra za predsedu energetického regulačného úradu, funkciu má istú do roku 2023.

DOMOV

Miliónové dotácie od Plavčana dostali aj pochybné firmy

Niektoré firmy nemajú s výskumom žiadne skúsenosti.

DOMOV

Odhalený sériový vrah patrí k najbrutálnejším

Muža zatiaľ obvinili, že týral svojho syna, no obvinenia by mali rozšíriť.

EKONOMIKA

Podmienky na získanie hypotéky sa opäť pritvrdili

Banky musia pri schvaľovaní hypotéky viac skúmať finančnú situáciu klientov.

Neprehliadnite tiež

Pätnásť filmov, ktoré by mala vidieť každá žena

Každý film si nájde svojho fanúšika, niektoré sú zamerané na ženy, aby ich inšpirovali, varovali alebo zabavili.

Na výlete v košickom regióne: Ktoré miesta by ste mali navštíviť?

Košický región ponúka množstvo turistických zaujímavostí.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Prinášame rozhovor s netradičnou šperkárkou Evou Vokounovou, plavkovú módu aj cestovanie.

Šperkárka Eva Vokounová vyrába netradičné záušnice ako jediná v Európe

Rada dodáva ženám sebavedomie, chýba jej na nich ženskosť.