Ľadové osvieženie

Osviežujúce nápoje, domáce zmrzliny a ovocné sorbety vám v lete iste prídu vhod.



lad_ctrnd_2.jpgCitronáda
suroviny na 4 poháre

4 citróny
1 limetka
250 ml vody
100 g kryštálového cukru
750 ml perlivej minerálky
1 pohár ľadových kociek

Jeden hrnček vody (250 ml) uvaríme na miernom ohni s cukrom, necháme v chladničke vychladnúť, a potom nalejeme do džbána. Jeden citrón a limetku dobre vydrhneme kefou, opláchneme v horúcej vode, osušíme, nakrájame na dieliky a hodíme ich do vychladeného džbána.

Z ostávajúcich 3 citrónov vyžmýkame šťavu a nalejeme ju do džbánu. Pridáme hrnček vody a minerálku. Zamiešame a podávame s kockami ľadu.

Tip: Ak nemáme čas, môžeme cukor rozpustiť rovno v džbáne.

lad_4.jpg
Melónový sorbet

suroviny na 4 - 6 porcií

1 stredne veľký vodový melón
šťava z citróna
2 lyžice medu
100 ml bieleho vína

Dužinu melóna, bez jadierok a šupky, nakrájame na malé kocky a rozmixujeme. Pridáme med, citrónovú šťavu a víno a dobre zamiešame.

Zmes nalejeme do nádoby, ktorá sa zmestí do mrazničky alebo do mraziaceho boxu (prípadne použijeme igelitové vrecko). Nádobu prikryjeme potravinovou fóliou a uložíme na 2 hodiny do mrazničky, každú polhodinu zmes pomiešame.

Po vybratí ju preložíme do hlbšej nádoby a 3-4 minúty mixujeme, až bude zmes pekne hladká. Potom ju vrátime na ďalšie 2-3 hodiny naspäť do mrazničky. Pred podávaním necháme sorbet chvíľu povoliť, podávame v malých miskách.

Tip: Víno môžeme nahradiť 50 ml campari, sorbet bude chutiť o niečo lepšie.

lad_3_1.jpgFigová zmrzlina
suroviny na 4 porcie

3 čerstvé alebo sušené figy
2 balíčky prírodného syra, napr. Lučiny alebo Žervé
120 ml kyslej smotany

Figy nasekáme na drobné kúsky. Syr zmiešame so smotanou, pridáme figy a necháme cez noc zmraziť. Lyžicou na zmrzlinu tvarujeme kopčeky a vkladáme ich do kornútkov alebo do misiek.

Tip: Zmrzlinu ozdobíme čerstvým ovocím alebo sekanými mandľami, prípadne karamelom.


Vanilková zmrzlina s pomarančovou kôrou

suroviny na 4 porcie

1 balenie vanilkovej zmrzliny (500 ml)
1 pomaranč, najlepšie chemicky neošetrený

Pomaranč dobre umyjeme a kôru z neho nastrúhame na jemné rezančeky. Dávame pozor, aby sme nestrúhali i bielu dužinu, ktorá je horká.

Rezančeky kôry primiešame do zmrzliny a nádobu uložíme do mrazničky. Lyžicou na zmrzlinu naberáme kopčeky a podávame ich v kornútkoch alebo v miskách.

Tip: Rovnakým spôsobom môžeme urobiť zmrzlinu s kôrou z limetky alebo z citróna.

Čo by sme mali vedieť o zmrzline
  • Kto ju objavil?
Prvú zmrzlinu vyrobili Číňania pred piatimi tisícami rokov. Roztlačené ovocie zmiešali so snehom a kúskami ľadu, čím vznikla pochúťka, ktorá sa chuťovo podobala na dnešné ovocné drene.
  • Je zdravá?
Keď si bližšie všimneme zloženie zmrzliny, zistíme, že obsahuje tvaroh, smotanu, kakao, ovocie, oriešky – teda samé zdravé veci.
  • Kedy sa z nej priberá?
Keď obsahuje priveľa tuku alebo cukru a keď jej zjeme priveľa. Ideálna porcia zmrzliny by mala mať veľkosť menšieho nanuka alebo dvoch kopčekov.
  • Ako ju servírovať?
Vezmime si príklad z Francúzov a servírujme ju s pečeným ovocím. Použime hrušky, jablká, slivky alebo marhule. Ovocie pokrájajme na kúsky, pokvapkajme citrónovou šťavou, oslaďme cukrom a škoricou a dajme na chvíľu zapiecť do rúry alebo krátko opražme na panvici s kúskom masla.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  2. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 35 121
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 23 323
  3. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 16 499
  4. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 15 310
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 738
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 391
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 5 012
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 510
  9. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 2 828
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 675

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Môj dom, môj hrad. Sternbergovci si to môžu povedať už 800 rokov

So súrodencami sa tu pretekali na trojkolkách, pre miestnych robili omše. Na súkromnom hrade Český Šternberk hradný pán stále býva.

SVET

Únia zatvára hranice. Opúšťa tým myšlienky Schengenu

Z núdzových opatrení sa stávajú dlhodobé.

PLUS

Prísne tajné. Ako sa zrodila najhoršia zbraň v dejinách

Ako sa vznikla najhoršia zbraň ľudstva.

Neprehliadnite tiež

Zuzana Smatanová: Pred koncertami v sebe občas musím zobudiť extroverta

Speváčka po rokoch príprav vydala nový album.

Začnem od zajtra: Čo robiť, keď chýba motivácia k pohybu

Dobrý pocit zo športu dosiahnete ľahšie, ako si myslíte.

Keď varí muž: Streetfood na mastnom papieri je hit. Právom?

Cez týždeň jedzte, čo chcete, ale v sobotu si uvarte zložité jedlo.