SME

Grilpárty

Ugrilujte si v prírode všelijaké dobroty.

Špízy s mletým mäsom a štipľavým rajčiakovým dipom
gril1.jpgSuroviny pre 4 osoby

Na špízy:
kúsok ďumbiera veľkosti liesko-vého orecha
2 cibule
6 PL rastlinného oleja
1kg najemno pomletého hovädzieho mäsa
2 KL karí
2 žĺtky
soľ, čerstvo pomleté čierne korenie
20 až 25 špajlí

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Na dip:
450 g rajčiakov
2 červené čili papričky
4 strúčiky cesnaku
2 KL cukru
soľ, čerstvo pomleté čierne korenie
šťava z 2 limetiek

Špajle namočíme na 30 minút do studenej vody. Ďumbier a cibuľu najemno posekáme. Cibuľu podusíme na 2 PL oleja. Mäso zmiešame s cibuľou, ďumbierom, karí, žĺtkom, soľou a čiernym korením. Z masy sformujeme malé podlhovasté šišky a napichneme ich na špajle. Potrieme ich olejom a pomaly grilujeme, medzitým ich viackrát obrátime a potrieme zvyšným olejom.
Na dip sparíme rajčiaky, schladíme ich pod studenou vodou, stiahneme šupku, odstránime jadierka a dužinu najemno posekáme. Čili papričky rozrežeme, odstránime jadierka a spolu s cesnakom najemno posekáme. Rajčiakovú dužinu zvaríme s čili papričkami a cesnakom a pomaly varíme asi 10 minút, prípadne zmes zmixujeme, dáme schladiť a ochutíme cukrom, soľou a čiernym korením.

SkryťVypnúť reklamu

Pokvapkáme limetkovou šťavou a podávame.


Grilované banány a plnené nektarinky
Suroviny pre 4 osobygril2.jpg


Na grilované banány:
4 malé (baby) banány alebo 2 veľké banány
1 KL citrónovej šťavy
3 PL plnotučnej kyslej smotany (30 %)
2 PL cukru

Na plnené nektarinky:
4 pevné, zrelé nektarinky (alebo broskyne)
75 g marcipánovej masy
75 g syra mascarpone
3 mandľové makrónky

Banány grilujeme v šupe, za občasného obracania 6 až 8 minút, kým šupa nie je celkom čierna. Banány po dĺžke rozpolíme, zmiešame citrónovú šťavu, smotanu a cukor a zmesou potrieme polovičky banánov.
Nektarinky alebo broskyne umyjeme, osušíme, rozpolíme a vyberieme kôstku. Marcipán rozdelíme na 8 kusov a urobíme z neho guľky. Polovičky ovocia grilujeme, kým nie sú horúce a na reznej ploche budeme vidieť odtlačky grilu.
Do každej polovičky vtlačíme marcipánovú guľku, navrch dáme kôpku mascarpone a posypeme pomrvenými makrónkami. Naplnené ovocie ešte raz položíme na gril, kým sa mascarpone neroztopí.

SkryťVypnúť reklamu

Hovädzí steak s pečenými zemiakmi
gril3.jpgSuroviny pre 4 osoby

4 veľké zemiaky
1 šalotka
2 mrkvy
2 malé cukiny
niekoľko stoniek kôpru a pažítky
200 g smotanového tvarohu
4 PL mlieka l soľ l čerstvo pomleté čierne korenie

1 PL olivového oleja
1 PL limetkovej šťavy
čerstvo postrúhaný muškátový orech
4 hovädzie steaky zo sviečkovice (asi po 180 g)

Zemiaky umyjeme a dookola popicháme vidličkou. Alobal potrieme olejom a zemiaky doň zabalíme. Grilujeme ich asi 50 minút, pričom ich viackrát obrátime.
Šalotku a mrkvu očistíme. Cukiny olúpeme a umyjeme. Zeleninu pokrájame na tenké rezančeky. Bylinky umyjeme, osušíme a posekáme. Tvaroh, mlieko a bylinky zmiešame, osolíme a okoreníme.
Zohrejeme olej a šalotku, mrkvu a cukiny v ňom na miernom ohni dusíme asi 3 minúty. Napokon pridáme limetkovú šťavu, soľ, čierne korenie a muškátový orech.
Steaky grilujeme z oboch strán asi 3 až 5 minút. Osolíme ich a okoreníme. Zemiaky vybalíme, po dĺžke narežeme a naplníme tvarohom.

SkryťVypnúť reklamu


Tortily s barbecue zeleninou
Suroviny pre 4 osoby gril4.jpg

Na barbecue zeleninu:
1,5 kg miešanej zeleniny (napr. mrkva, cukina, baklažán, paprika, stopkový zeler, strúčiky cesnaku)
3 vetvičky čerstvého rozmarínu
3 PL olivového oleja
1 strúčik cesnaku
2 PL citrónovej šťavy
3 PL zeleninového bujónu
soľ, čerstvo pomleté čierne korenie
150 g ovčieho syra

Na tortily:
100 g kukuričnej múky
100 g pšeničnej múky
1 KL soli

Mrkvu, cukiny a baklažán pokrájame na kolieska, papriku a stopkový zeler na kúsky. Strúčiky cesnaku necháme celé. Rozmarín umyjeme, osušíme a vetvičky pokrájame na menšie kúsky. Zeleninu dobre premiešame s bylinkami a 2 PL olivového oleja. Cesnak ošúpeme. Zvyšný olivový olej zmiešame s citrónovou šťavou a bujónom, osolíme a okoreníme. Pridáme prelisovaný cesnak a premiešame. Ovčí syr pokrájame na kocky a pridáme k zelenine.
Kukuričnú a pšeničnú múku, soľ a 150 ml vlažnej vody vymiešame na cesto a prikryté necháme asi 20 minút odpočívať. Z cesta urobíme 8 rovnako veľkých gúľ, ktoré na pomúčenej pracovnej doske vyvaľkáme na tenké placky s priemerom asi 15 cm.
Pečieme ich na teflónovej panvici bez tuku z každej strany asi 1 minútu. Horúce tortily skrútime do kornútikov. Zeleninu rozdelíme do dvoch alobalových misiek a pečieme na horúcom grile asi 8 až 10 minút. Grilovanú zeleninu s ovčím syrom naplníme do tortíl.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Bruschetta s mozzarellou
gril5.jpgSuroviny pre osoby

4 strúčiky cesnaku
1 červená cibuľa
1 mäsitý rajčiak
1 malý baklažán
1 malá cukina
125 g mozzarelly
8 veľkých šampiňónov
4 PL olivového oleja
soľ, čerstvo pomleté čierne korenie
niekoľko bazalkových lístkov
8 krajčekov bagety
1 PL balzamového octu

Dva strúčiky cesnaku rozpolíme. Rajčiaky, baklažán a cukinu očistíme, umyjeme a pokrájame na plátky. Mozzarellu dáme odkvapkať a pokrájame na plátky, takisto aj cibuľu.
Huby očistíme, ale neumyjeme, stopky odstránime. Zvyšný cesnak prelisujeme a zmiešame s polovicou olivového oleja.
Baklažán, cukinu a šampiňóny pečieme na grile asi 3 minúty, medzitým ich potrieme cesnakovým olejom, osolíme a okoreníme. Bazalkové listy umyjeme a osušíme.
Krajčeky bagety opečieme dozlatista na grile a ešte horúce potrieme rozpoleným cesnakom, pokvapkáme olivovým olejom a bohato obložíme grilovanou zeleninou, rajčiakmi, bazalkovými lístkami a plátkami mozzarelly.
Napokon pokvapkáme balzamovým octom a ihneď podávame.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Autor: Grilovanie, Vydavateľstvo Ikar

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  4. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  5. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  6. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 102 523
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 598
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 383
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 206
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 580
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 261
  7. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 517
  8. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 4 492
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťZatvoriť reklamu