Grilpárty

Ugrilujte si v prírode všelijaké dobroty.

Špízy s mletým mäsom a štipľavým rajčiakovým dipom
gril1.jpgSuroviny pre 4 osoby

Na špízy:
kúsok ďumbiera veľkosti liesko-vého orecha
2 cibule
6 PL rastlinného oleja
1kg najemno pomletého hovädzieho mäsa
2 KL karí
2 žĺtky
soľ, čerstvo pomleté čierne korenie
20 až 25 špajlí

Na dip:
450 g rajčiakov
2 červené čili papričky
4 strúčiky cesnaku
2 KL cukru
soľ, čerstvo pomleté čierne korenie
šťava z 2 limetiek

Špajle namočíme na 30 minút do studenej vody. Ďumbier a cibuľu najemno posekáme. Cibuľu podusíme na 2 PL oleja. Mäso zmiešame s cibuľou, ďumbierom, karí, žĺtkom, soľou a čiernym korením. Z masy sformujeme malé podlhovasté šišky a napichneme ich na špajle. Potrieme ich olejom a pomaly grilujeme, medzitým ich viackrát obrátime a potrieme zvyšným olejom.
Na dip sparíme rajčiaky, schladíme ich pod studenou vodou, stiahneme šupku, odstránime jadierka a dužinu najemno posekáme. Čili papričky rozrežeme, odstránime jadierka a spolu s cesnakom najemno posekáme. Rajčiakovú dužinu zvaríme s čili papričkami a cesnakom a pomaly varíme asi 10 minút, prípadne zmes zmixujeme, dáme schladiť a ochutíme cukrom, soľou a čiernym korením.

Pokvapkáme limetkovou šťavou a podávame.


Grilované banány a plnené nektarinky
Suroviny pre 4 osobygril2.jpg


Na grilované banány:
4 malé (baby) banány alebo 2 veľké banány
1 KL citrónovej šťavy
3 PL plnotučnej kyslej smotany (30 %)
2 PL cukru

Na plnené nektarinky:
4 pevné, zrelé nektarinky (alebo broskyne)
75 g marcipánovej masy
75 g syra mascarpone
3 mandľové makrónky

Banány grilujeme v šupe, za občasného obracania 6 až 8 minút, kým šupa nie je celkom čierna. Banány po dĺžke rozpolíme, zmiešame citrónovú šťavu, smotanu a cukor a zmesou potrieme polovičky banánov.
Nektarinky alebo broskyne umyjeme, osušíme, rozpolíme a vyberieme kôstku. Marcipán rozdelíme na 8 kusov a urobíme z neho guľky. Polovičky ovocia grilujeme, kým nie sú horúce a na reznej ploche budeme vidieť odtlačky grilu.
Do každej polovičky vtlačíme marcipánovú guľku, navrch dáme kôpku mascarpone a posypeme pomrvenými makrónkami. Naplnené ovocie ešte raz položíme na gril, kým sa mascarpone neroztopí.

Hovädzí steak s pečenými zemiakmi
gril3.jpgSuroviny pre 4 osoby

4 veľké zemiaky
1 šalotka
2 mrkvy
2 malé cukiny
niekoľko stoniek kôpru a pažítky
200 g smotanového tvarohu
4 PL mlieka l soľ l čerstvo pomleté čierne korenie

1 PL olivového oleja
1 PL limetkovej šťavy
čerstvo postrúhaný muškátový orech
4 hovädzie steaky zo sviečkovice (asi po 180 g)

Zemiaky umyjeme a dookola popicháme vidličkou. Alobal potrieme olejom a zemiaky doň zabalíme. Grilujeme ich asi 50 minút, pričom ich viackrát obrátime.
Šalotku a mrkvu očistíme. Cukiny olúpeme a umyjeme. Zeleninu pokrájame na tenké rezančeky. Bylinky umyjeme, osušíme a posekáme. Tvaroh, mlieko a bylinky zmiešame, osolíme a okoreníme.
Zohrejeme olej a šalotku, mrkvu a cukiny v ňom na miernom ohni dusíme asi 3 minúty. Napokon pridáme limetkovú šťavu, soľ, čierne korenie a muškátový orech.
Steaky grilujeme z oboch strán asi 3 až 5 minút. Osolíme ich a okoreníme. Zemiaky vybalíme, po dĺžke narežeme a naplníme tvarohom.


Tortily s barbecue zeleninou
Suroviny pre 4 osoby gril4.jpg

Na barbecue zeleninu:
1,5 kg miešanej zeleniny (napr. mrkva, cukina, baklažán, paprika, stopkový zeler, strúčiky cesnaku)
3 vetvičky čerstvého rozmarínu
3 PL olivového oleja
1 strúčik cesnaku
2 PL citrónovej šťavy
3 PL zeleninového bujónu
soľ, čerstvo pomleté čierne korenie
150 g ovčieho syra

Na tortily:
100 g kukuričnej múky
100 g pšeničnej múky
1 KL soli

Mrkvu, cukiny a baklažán pokrájame na kolieska, papriku a stopkový zeler na kúsky. Strúčiky cesnaku necháme celé. Rozmarín umyjeme, osušíme a vetvičky pokrájame na menšie kúsky. Zeleninu dobre premiešame s bylinkami a 2 PL olivového oleja. Cesnak ošúpeme. Zvyšný olivový olej zmiešame s citrónovou šťavou a bujónom, osolíme a okoreníme. Pridáme prelisovaný cesnak a premiešame. Ovčí syr pokrájame na kocky a pridáme k zelenine.
Kukuričnú a pšeničnú múku, soľ a 150 ml vlažnej vody vymiešame na cesto a prikryté necháme asi 20 minút odpočívať. Z cesta urobíme 8 rovnako veľkých gúľ, ktoré na pomúčenej pracovnej doske vyvaľkáme na tenké placky s priemerom asi 15 cm.
Pečieme ich na teflónovej panvici bez tuku z každej strany asi 1 minútu. Horúce tortily skrútime do kornútikov. Zeleninu rozdelíme do dvoch alobalových misiek a pečieme na horúcom grile asi 8 až 10 minút. Grilovanú zeleninu s ovčím syrom naplníme do tortíl.

Bruschetta s mozzarellou
gril5.jpgSuroviny pre osoby

4 strúčiky cesnaku
1 červená cibuľa
1 mäsitý rajčiak
1 malý baklažán
1 malá cukina
125 g mozzarelly
8 veľkých šampiňónov
4 PL olivového oleja
soľ, čerstvo pomleté čierne korenie
niekoľko bazalkových lístkov
8 krajčekov bagety
1 PL balzamového octu

Dva strúčiky cesnaku rozpolíme. Rajčiaky, baklažán a cukinu očistíme, umyjeme a pokrájame na plátky. Mozzarellu dáme odkvapkať a pokrájame na plátky, takisto aj cibuľu.
Huby očistíme, ale neumyjeme, stopky odstránime. Zvyšný cesnak prelisujeme a zmiešame s polovicou olivového oleja.
Baklažán, cukinu a šampiňóny pečieme na grile asi 3 minúty, medzitým ich potrieme cesnakovým olejom, osolíme a okoreníme. Bazalkové listy umyjeme a osušíme.
Krajčeky bagety opečieme dozlatista na grile a ešte horúce potrieme rozpoleným cesnakom, pokvapkáme olivovým olejom a bohato obložíme grilovanou zeleninou, rajčiakmi, bazalkovými lístkami a plátkami mozzarelly.
Napokon pokvapkáme balzamovým octom a ihneď podávame.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Moskva alebo Petrohrad?
  2. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  3. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  4. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  5. Nový Jaguar XF Sportbrake
  6. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich
  7. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov
  8. Výhodné a lacné neznamená to isté, ani pri PZP
  9. Keď ide o zdravie a majetok, rozhodujú sekundy
  10. Diabetici môžu získať 25-tisíc eur cez nový grantový program
  1. Moskva alebo Petrohrad?
  2. Aké auto si vybrať - nové, zánovné alebo jazdené?
  3. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  4. Nový článokHB Reavis predstavuje projekt Stanica Nivy na veľtrhu
  5. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  6. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  7. Nový Jaguar XF Sportbrake
  8. Tradičné bratislavské dvory sú späť. V Jarabinkách sú až dva
  9. Jeden nákup a všetko vybavené, alebo one stop shopping
  10. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich
  1. Moskva alebo Petrohrad? 10 176
  2. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich 4 535
  3. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte 2 311
  4. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni 2 076
  5. Diabetici môžu získať 25-tisíc eur cez nový grantový program 1 891
  6. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli 1 759
  7. Nový Jaguar XF Sportbrake 1 655
  8. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov 1 249
  9. Tradičné bratislavské dvory sú späť. V Jarabinkách sú až dva 1 124
  10. Výhodné a lacné neznamená to isté, ani pri PZP 873

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Kaddáfí zachránil nemecký klub. Niečo za to však chcel

Nemecký hokejový tím zachránil líbyjský diktátor pred krachom.

KOMENTÁRE

My sme les. Zastavíme katastrofu?

Slovenské lesy miznú, rozšírili sa v nich pilčíci a traktory.

PLUS

Civilizovaná divočina. Na severe Slovenska to záhadne funguje

Oravská Polhora pôsobí ako vymyslená.

Neprehliadnite tiež

Frida Kahlo: K nešťastiu v živote mala svojský prístup, dávala ho na plátno

Mexická maliarka je dodnes legendou, dokázala konkurovať mužom a vysporiadať sa s osudovými ranami vďaka maľovaniu.

Líčenie na rande: Ako na dokonalý mejkap v troch krokoch

Niekedy je nadmerná snaha skôr na škodu, poradíme vám, ako sa nalíčiť v správnej miere.

Kokteil pre imunitu: Sedem spôsobov ako ju podporiť

Aké vitamíny a doplnky by ste mali vyskúšať, poradí farmaceutka.

Vybrali sme desať receptov na vegánske zákusky

Aj vy máte problém zohnať maslo a vajcia? Inšpirujte sa našimi tipmi na koláče a zákusky, v ktorých ich nebudete potrebovať.