Grilpárty

Ugrilujte si v prírode všelijaké dobroty.

Špízy s mletým mäsom a štipľavým rajčiakovým dipom
gril1.jpgSuroviny pre 4 osoby

Na špízy:
kúsok ďumbiera veľkosti liesko-vého orecha
2 cibule
6 PL rastlinného oleja
1kg najemno pomletého hovädzieho mäsa
2 KL karí
2 žĺtky
soľ, čerstvo pomleté čierne korenie
20 až 25 špajlí

Na dip:
450 g rajčiakov
2 červené čili papričky
4 strúčiky cesnaku
2 KL cukru
soľ, čerstvo pomleté čierne korenie
šťava z 2 limetiek

Špajle namočíme na 30 minút do studenej vody. Ďumbier a cibuľu najemno posekáme. Cibuľu podusíme na 2 PL oleja. Mäso zmiešame s cibuľou, ďumbierom, karí, žĺtkom, soľou a čiernym korením. Z masy sformujeme malé podlhovasté šišky a napichneme ich na špajle. Potrieme ich olejom a pomaly grilujeme, medzitým ich viackrát obrátime a potrieme zvyšným olejom.
Na dip sparíme rajčiaky, schladíme ich pod studenou vodou, stiahneme šupku, odstránime jadierka a dužinu najemno posekáme. Čili papričky rozrežeme, odstránime jadierka a spolu s cesnakom najemno posekáme. Rajčiakovú dužinu zvaríme s čili papričkami a cesnakom a pomaly varíme asi 10 minút, prípadne zmes zmixujeme, dáme schladiť a ochutíme cukrom, soľou a čiernym korením.

Pokvapkáme limetkovou šťavou a podávame.


Grilované banány a plnené nektarinky
Suroviny pre 4 osobygril2.jpg


Na grilované banány:
4 malé (baby) banány alebo 2 veľké banány
1 KL citrónovej šťavy
3 PL plnotučnej kyslej smotany (30 %)
2 PL cukru

Na plnené nektarinky:
4 pevné, zrelé nektarinky (alebo broskyne)
75 g marcipánovej masy
75 g syra mascarpone
3 mandľové makrónky

Banány grilujeme v šupe, za občasného obracania 6 až 8 minút, kým šupa nie je celkom čierna. Banány po dĺžke rozpolíme, zmiešame citrónovú šťavu, smotanu a cukor a zmesou potrieme polovičky banánov.
Nektarinky alebo broskyne umyjeme, osušíme, rozpolíme a vyberieme kôstku. Marcipán rozdelíme na 8 kusov a urobíme z neho guľky. Polovičky ovocia grilujeme, kým nie sú horúce a na reznej ploche budeme vidieť odtlačky grilu.
Do každej polovičky vtlačíme marcipánovú guľku, navrch dáme kôpku mascarpone a posypeme pomrvenými makrónkami. Naplnené ovocie ešte raz položíme na gril, kým sa mascarpone neroztopí.

Hovädzí steak s pečenými zemiakmi
gril3.jpgSuroviny pre 4 osoby

4 veľké zemiaky
1 šalotka
2 mrkvy
2 malé cukiny
niekoľko stoniek kôpru a pažítky
200 g smotanového tvarohu
4 PL mlieka l soľ l čerstvo pomleté čierne korenie

1 PL olivového oleja
1 PL limetkovej šťavy
čerstvo postrúhaný muškátový orech
4 hovädzie steaky zo sviečkovice (asi po 180 g)

Zemiaky umyjeme a dookola popicháme vidličkou. Alobal potrieme olejom a zemiaky doň zabalíme. Grilujeme ich asi 50 minút, pričom ich viackrát obrátime.
Šalotku a mrkvu očistíme. Cukiny olúpeme a umyjeme. Zeleninu pokrájame na tenké rezančeky. Bylinky umyjeme, osušíme a posekáme. Tvaroh, mlieko a bylinky zmiešame, osolíme a okoreníme.
Zohrejeme olej a šalotku, mrkvu a cukiny v ňom na miernom ohni dusíme asi 3 minúty. Napokon pridáme limetkovú šťavu, soľ, čierne korenie a muškátový orech.
Steaky grilujeme z oboch strán asi 3 až 5 minút. Osolíme ich a okoreníme. Zemiaky vybalíme, po dĺžke narežeme a naplníme tvarohom.


Tortily s barbecue zeleninou
Suroviny pre 4 osoby gril4.jpg

Na barbecue zeleninu:
1,5 kg miešanej zeleniny (napr. mrkva, cukina, baklažán, paprika, stopkový zeler, strúčiky cesnaku)
3 vetvičky čerstvého rozmarínu
3 PL olivového oleja
1 strúčik cesnaku
2 PL citrónovej šťavy
3 PL zeleninového bujónu
soľ, čerstvo pomleté čierne korenie
150 g ovčieho syra

Na tortily:
100 g kukuričnej múky
100 g pšeničnej múky
1 KL soli

Mrkvu, cukiny a baklažán pokrájame na kolieska, papriku a stopkový zeler na kúsky. Strúčiky cesnaku necháme celé. Rozmarín umyjeme, osušíme a vetvičky pokrájame na menšie kúsky. Zeleninu dobre premiešame s bylinkami a 2 PL olivového oleja. Cesnak ošúpeme. Zvyšný olivový olej zmiešame s citrónovou šťavou a bujónom, osolíme a okoreníme. Pridáme prelisovaný cesnak a premiešame. Ovčí syr pokrájame na kocky a pridáme k zelenine.
Kukuričnú a pšeničnú múku, soľ a 150 ml vlažnej vody vymiešame na cesto a prikryté necháme asi 20 minút odpočívať. Z cesta urobíme 8 rovnako veľkých gúľ, ktoré na pomúčenej pracovnej doske vyvaľkáme na tenké placky s priemerom asi 15 cm.
Pečieme ich na teflónovej panvici bez tuku z každej strany asi 1 minútu. Horúce tortily skrútime do kornútikov. Zeleninu rozdelíme do dvoch alobalových misiek a pečieme na horúcom grile asi 8 až 10 minút. Grilovanú zeleninu s ovčím syrom naplníme do tortíl.

Bruschetta s mozzarellou
gril5.jpgSuroviny pre osoby

4 strúčiky cesnaku
1 červená cibuľa
1 mäsitý rajčiak
1 malý baklažán
1 malá cukina
125 g mozzarelly
8 veľkých šampiňónov
4 PL olivového oleja
soľ, čerstvo pomleté čierne korenie
niekoľko bazalkových lístkov
8 krajčekov bagety
1 PL balzamového octu

Dva strúčiky cesnaku rozpolíme. Rajčiaky, baklažán a cukinu očistíme, umyjeme a pokrájame na plátky. Mozzarellu dáme odkvapkať a pokrájame na plátky, takisto aj cibuľu.
Huby očistíme, ale neumyjeme, stopky odstránime. Zvyšný cesnak prelisujeme a zmiešame s polovicou olivového oleja.
Baklažán, cukinu a šampiňóny pečieme na grile asi 3 minúty, medzitým ich potrieme cesnakovým olejom, osolíme a okoreníme. Bazalkové listy umyjeme a osušíme.
Krajčeky bagety opečieme dozlatista na grile a ešte horúce potrieme rozpoleným cesnakom, pokvapkáme olivovým olejom a bohato obložíme grilovanou zeleninou, rajčiakmi, bazalkovými lístkami a plátkami mozzarelly.
Napokon pokvapkáme balzamovým octom a ihneď podávame.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  2. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  3. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  4. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  5. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  6. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  7. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  8. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  9. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi
  10. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis
  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  2. Aj vy môžete mať pekný trávnik, poradí vám expert
  3. Výrobky, ktoré chutia a voňajú ako z domácej zabíjačky
  4. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  5. Profesionálne sa predaj nehnuteľností dá robiť jedine exkluzívne
  6. HÝBSA Slovensko odštartovalo turné po Slovensku. Buďte pri tom!
  7. Každý štvrtý 70-tnik na Slovensku má cukrovku, pribúdajú mladší
  8. 5 hviezdičkové apartmány priamo na pobreží - Dubrovník
  9. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  10. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  1. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 16 749
  2. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal? 14 162
  3. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 11 634
  4. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy) 11 514
  5. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 7 344
  6. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 6 579
  7. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky 6 399
  8. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 5 515
  9. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi 4 167
  10. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 3 961

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Čo sa deje v hokeji? Je to divadlo, vinníkmi sme všetci, tvrdí Graňák

Zlá skúsenosť s Cígerom a Švehlom mohla odradiť hráčov z NHL od štartu na majstrovstvách sveta, hovorí skúsený obranca.

TECH

Vedci sú na stope tajomstvu DNA

Vďaka úžasnému technologickému vývoju vznikajú nové vedné odbory.

EKONOMIKA

British Airways vypadli systémy, na letiskách panuje chaos

Zrušila sobotňajšie lety z Londýna.

ŽENA

Sex s robotom: Môžu napodobeniny nahradiť vzťah so živým partnerom?

Vývoj sexuálnych pomôcok prekračuje hranice.

Neprehliadnite tiež

Sedem miest, ktoré vo Florencii musíte vidieť

Ak sa tento rok chystáte do toskánskej metropoly, tieto zaujímavosti v nej by ste si nemali nechať ujsť.

Čo robiť, keď vás trápi celulitída

Nevzhľadné hrbolčeky na koži trápia ženy najmä počas plavkovej sezóny.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Na sobotu, 27. mája, sme pre vás pripravili rozhovor s Oľgou Feldekovou, jahodové recepty aj špeciálnu letnú súťaž.

Sex s robotom: Môžu robotické napodobeniny nahradiť vzťah so živým partnerom?

Vývoj sexuálnych pomôcok prekračuje hranice. Pýtali sme sa sexuológa, kam smeruje ľudská sexualita.