Grilpárty

Ugrilujte si v prírode všelijaké dobroty.

Špízy s mletým mäsom a štipľavým rajčiakovým dipom
gril1.jpgSuroviny pre 4 osoby

Na špízy:
kúsok ďumbiera veľkosti liesko-vého orecha
2 cibule
6 PL rastlinného oleja
1kg najemno pomletého hovädzieho mäsa
2 KL karí
2 žĺtky
soľ, čerstvo pomleté čierne korenie
20 až 25 špajlí

Na dip:
450 g rajčiakov
2 červené čili papričky
4 strúčiky cesnaku
2 KL cukru
soľ, čerstvo pomleté čierne korenie
šťava z 2 limetiek

Špajle namočíme na 30 minút do studenej vody. Ďumbier a cibuľu najemno posekáme. Cibuľu podusíme na 2 PL oleja. Mäso zmiešame s cibuľou, ďumbierom, karí, žĺtkom, soľou a čiernym korením. Z masy sformujeme malé podlhovasté šišky a napichneme ich na špajle. Potrieme ich olejom a pomaly grilujeme, medzitým ich viackrát obrátime a potrieme zvyšným olejom.
Na dip sparíme rajčiaky, schladíme ich pod studenou vodou, stiahneme šupku, odstránime jadierka a dužinu najemno posekáme. Čili papričky rozrežeme, odstránime jadierka a spolu s cesnakom najemno posekáme. Rajčiakovú dužinu zvaríme s čili papričkami a cesnakom a pomaly varíme asi 10 minút, prípadne zmes zmixujeme, dáme schladiť a ochutíme cukrom, soľou a čiernym korením.

Pokvapkáme limetkovou šťavou a podávame.


Grilované banány a plnené nektarinky
Suroviny pre 4 osobygril2.jpg


Na grilované banány:
4 malé (baby) banány alebo 2 veľké banány
1 KL citrónovej šťavy
3 PL plnotučnej kyslej smotany (30 %)
2 PL cukru

Na plnené nektarinky:
4 pevné, zrelé nektarinky (alebo broskyne)
75 g marcipánovej masy
75 g syra mascarpone
3 mandľové makrónky

Banány grilujeme v šupe, za občasného obracania 6 až 8 minút, kým šupa nie je celkom čierna. Banány po dĺžke rozpolíme, zmiešame citrónovú šťavu, smotanu a cukor a zmesou potrieme polovičky banánov.
Nektarinky alebo broskyne umyjeme, osušíme, rozpolíme a vyberieme kôstku. Marcipán rozdelíme na 8 kusov a urobíme z neho guľky. Polovičky ovocia grilujeme, kým nie sú horúce a na reznej ploche budeme vidieť odtlačky grilu.
Do každej polovičky vtlačíme marcipánovú guľku, navrch dáme kôpku mascarpone a posypeme pomrvenými makrónkami. Naplnené ovocie ešte raz položíme na gril, kým sa mascarpone neroztopí.

Hovädzí steak s pečenými zemiakmi
gril3.jpgSuroviny pre 4 osoby

4 veľké zemiaky
1 šalotka
2 mrkvy
2 malé cukiny
niekoľko stoniek kôpru a pažítky
200 g smotanového tvarohu
4 PL mlieka l soľ l čerstvo pomleté čierne korenie

1 PL olivového oleja
1 PL limetkovej šťavy
čerstvo postrúhaný muškátový orech
4 hovädzie steaky zo sviečkovice (asi po 180 g)

Zemiaky umyjeme a dookola popicháme vidličkou. Alobal potrieme olejom a zemiaky doň zabalíme. Grilujeme ich asi 50 minút, pričom ich viackrát obrátime.
Šalotku a mrkvu očistíme. Cukiny olúpeme a umyjeme. Zeleninu pokrájame na tenké rezančeky. Bylinky umyjeme, osušíme a posekáme. Tvaroh, mlieko a bylinky zmiešame, osolíme a okoreníme.
Zohrejeme olej a šalotku, mrkvu a cukiny v ňom na miernom ohni dusíme asi 3 minúty. Napokon pridáme limetkovú šťavu, soľ, čierne korenie a muškátový orech.
Steaky grilujeme z oboch strán asi 3 až 5 minút. Osolíme ich a okoreníme. Zemiaky vybalíme, po dĺžke narežeme a naplníme tvarohom.


Tortily s barbecue zeleninou
Suroviny pre 4 osoby gril4.jpg

Na barbecue zeleninu:
1,5 kg miešanej zeleniny (napr. mrkva, cukina, baklažán, paprika, stopkový zeler, strúčiky cesnaku)
3 vetvičky čerstvého rozmarínu
3 PL olivového oleja
1 strúčik cesnaku
2 PL citrónovej šťavy
3 PL zeleninového bujónu
soľ, čerstvo pomleté čierne korenie
150 g ovčieho syra

Na tortily:
100 g kukuričnej múky
100 g pšeničnej múky
1 KL soli

Mrkvu, cukiny a baklažán pokrájame na kolieska, papriku a stopkový zeler na kúsky. Strúčiky cesnaku necháme celé. Rozmarín umyjeme, osušíme a vetvičky pokrájame na menšie kúsky. Zeleninu dobre premiešame s bylinkami a 2 PL olivového oleja. Cesnak ošúpeme. Zvyšný olivový olej zmiešame s citrónovou šťavou a bujónom, osolíme a okoreníme. Pridáme prelisovaný cesnak a premiešame. Ovčí syr pokrájame na kocky a pridáme k zelenine.
Kukuričnú a pšeničnú múku, soľ a 150 ml vlažnej vody vymiešame na cesto a prikryté necháme asi 20 minút odpočívať. Z cesta urobíme 8 rovnako veľkých gúľ, ktoré na pomúčenej pracovnej doske vyvaľkáme na tenké placky s priemerom asi 15 cm.
Pečieme ich na teflónovej panvici bez tuku z každej strany asi 1 minútu. Horúce tortily skrútime do kornútikov. Zeleninu rozdelíme do dvoch alobalových misiek a pečieme na horúcom grile asi 8 až 10 minút. Grilovanú zeleninu s ovčím syrom naplníme do tortíl.

Bruschetta s mozzarellou
gril5.jpgSuroviny pre osoby

4 strúčiky cesnaku
1 červená cibuľa
1 mäsitý rajčiak
1 malý baklažán
1 malá cukina
125 g mozzarelly
8 veľkých šampiňónov
4 PL olivového oleja
soľ, čerstvo pomleté čierne korenie
niekoľko bazalkových lístkov
8 krajčekov bagety
1 PL balzamového octu

Dva strúčiky cesnaku rozpolíme. Rajčiaky, baklažán a cukinu očistíme, umyjeme a pokrájame na plátky. Mozzarellu dáme odkvapkať a pokrájame na plátky, takisto aj cibuľu.
Huby očistíme, ale neumyjeme, stopky odstránime. Zvyšný cesnak prelisujeme a zmiešame s polovicou olivového oleja.
Baklažán, cukinu a šampiňóny pečieme na grile asi 3 minúty, medzitým ich potrieme cesnakovým olejom, osolíme a okoreníme. Bazalkové listy umyjeme a osušíme.
Krajčeky bagety opečieme dozlatista na grile a ešte horúce potrieme rozpoleným cesnakom, pokvapkáme olivovým olejom a bohato obložíme grilovanou zeleninou, rajčiakmi, bazalkovými lístkami a plátkami mozzarelly.
Napokon pokvapkáme balzamovým octom a ihneď podávame.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy
  2. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali
  3. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  4. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  5. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  6. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  7. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate
  8. Kam do tepla v januári?
  9. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely
  10. Konzultácia so svetovými odborníkmi dokáže zachrániť život
  1. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  2. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali
  3. Vlani sme si vyberali z vyše pol milióna inzerovaných áut
  4. V centre našej pozornosti sú zákazníci. Už 50 rokov
  5. Začiatok roka patrí dani z nehnuteľností
  6. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  7. Tipy pre atraktívne poprsie po dojčení. Plastike povedzte nie
  8. Stanovisko spoločnosti Advokátska kancelária JUDr. Radomír Bžán
  9. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy
  10. Iba dnes: Narodeninové predplatné SME.sk za 25 eur
  1. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 5 748
  2. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 5 457
  3. Iba dnes: Narodeninové predplatné SME.sk za 25 eur 5 454
  4. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 3 947
  5. Kam do tepla v januári? 2 519
  6. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely 2 298
  7. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 2 271
  8. Demänovku mieša iba jeden človek. Ako si strážia receptúru? 2 000
  9. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli? 1 720
  10. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali 1 684

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Majú živnostníci právo na dovolenku? Ako rozhodol európsky súd

Nie je živnostník ako živnostník.

PLUS

Poradkyňa pre rodiny: Hlavne dvojičky neporovnávajte, nemajú to rady

Spravidla je prvé z dvojčiat dominantné.

KOMENTÁRE

Zeman sa stal hovorcom zlej emócie

Prezidentovi by pomohla umiernenosť, ktorú mu poradil aj Babiš.

Neprehliadnite tiež

Život vyhral nad aplikáciou, ktorá mala fungovať ako antikoncepcia

Takmer 40 neželaných tehotenstiev ukázalo jej slabinu.

Cestovateľské trendy na rok 2018 podľa slovenských blogerov

Cestujú, píšu o tom a vedia, čo sa oplatí vidieť. Ktoré destinácie odporúčajú známi travel blogeri?

Sedem tehotenských mýtov a faktov

Gynekológ odpovedá na časté povery a presvedčenia, ktoré si ženy medzi sebou vymieňajú.

Stĺpček Osmelené

Bývam v hlavnom meste, ale láska to nie je

Bratislava je aj nie je moje mesto.

Mila Kunis je ženou roka podľa klubu Hasty Pudding

Ceremoniál, na ktorom herečka dostane tradičný zlatý džbán s pudingom, sa bude konať 25. januára.