Grilpárty

Ugrilujte si v prírode všelijaké dobroty.

Špízy s mletým mäsom a štipľavým rajčiakovým dipom
gril1.jpgSuroviny pre 4 osoby

Na špízy:
kúsok ďumbiera veľkosti liesko-vého orecha
2 cibule
6 PL rastlinného oleja
1kg najemno pomletého hovädzieho mäsa
2 KL karí
2 žĺtky
soľ, čerstvo pomleté čierne korenie
20 až 25 špajlí

Na dip:
450 g rajčiakov
2 červené čili papričky
4 strúčiky cesnaku
2 KL cukru
soľ, čerstvo pomleté čierne korenie
šťava z 2 limetiek

Špajle namočíme na 30 minút do studenej vody. Ďumbier a cibuľu najemno posekáme. Cibuľu podusíme na 2 PL oleja. Mäso zmiešame s cibuľou, ďumbierom, karí, žĺtkom, soľou a čiernym korením. Z masy sformujeme malé podlhovasté šišky a napichneme ich na špajle. Potrieme ich olejom a pomaly grilujeme, medzitým ich viackrát obrátime a potrieme zvyšným olejom.
Na dip sparíme rajčiaky, schladíme ich pod studenou vodou, stiahneme šupku, odstránime jadierka a dužinu najemno posekáme. Čili papričky rozrežeme, odstránime jadierka a spolu s cesnakom najemno posekáme. Rajčiakovú dužinu zvaríme s čili papričkami a cesnakom a pomaly varíme asi 10 minút, prípadne zmes zmixujeme, dáme schladiť a ochutíme cukrom, soľou a čiernym korením.

Pokvapkáme limetkovou šťavou a podávame.


Grilované banány a plnené nektarinky
Suroviny pre 4 osobygril2.jpg


Na grilované banány:
4 malé (baby) banány alebo 2 veľké banány
1 KL citrónovej šťavy
3 PL plnotučnej kyslej smotany (30 %)
2 PL cukru

Na plnené nektarinky:
4 pevné, zrelé nektarinky (alebo broskyne)
75 g marcipánovej masy
75 g syra mascarpone
3 mandľové makrónky

Banány grilujeme v šupe, za občasného obracania 6 až 8 minút, kým šupa nie je celkom čierna. Banány po dĺžke rozpolíme, zmiešame citrónovú šťavu, smotanu a cukor a zmesou potrieme polovičky banánov.
Nektarinky alebo broskyne umyjeme, osušíme, rozpolíme a vyberieme kôstku. Marcipán rozdelíme na 8 kusov a urobíme z neho guľky. Polovičky ovocia grilujeme, kým nie sú horúce a na reznej ploche budeme vidieť odtlačky grilu.
Do každej polovičky vtlačíme marcipánovú guľku, navrch dáme kôpku mascarpone a posypeme pomrvenými makrónkami. Naplnené ovocie ešte raz položíme na gril, kým sa mascarpone neroztopí.

Hovädzí steak s pečenými zemiakmi
gril3.jpgSuroviny pre 4 osoby

4 veľké zemiaky
1 šalotka
2 mrkvy
2 malé cukiny
niekoľko stoniek kôpru a pažítky
200 g smotanového tvarohu
4 PL mlieka l soľ l čerstvo pomleté čierne korenie

1 PL olivového oleja
1 PL limetkovej šťavy
čerstvo postrúhaný muškátový orech
4 hovädzie steaky zo sviečkovice (asi po 180 g)

Zemiaky umyjeme a dookola popicháme vidličkou. Alobal potrieme olejom a zemiaky doň zabalíme. Grilujeme ich asi 50 minút, pričom ich viackrát obrátime.
Šalotku a mrkvu očistíme. Cukiny olúpeme a umyjeme. Zeleninu pokrájame na tenké rezančeky. Bylinky umyjeme, osušíme a posekáme. Tvaroh, mlieko a bylinky zmiešame, osolíme a okoreníme.
Zohrejeme olej a šalotku, mrkvu a cukiny v ňom na miernom ohni dusíme asi 3 minúty. Napokon pridáme limetkovú šťavu, soľ, čierne korenie a muškátový orech.
Steaky grilujeme z oboch strán asi 3 až 5 minút. Osolíme ich a okoreníme. Zemiaky vybalíme, po dĺžke narežeme a naplníme tvarohom.


Tortily s barbecue zeleninou
Suroviny pre 4 osoby gril4.jpg

Na barbecue zeleninu:
1,5 kg miešanej zeleniny (napr. mrkva, cukina, baklažán, paprika, stopkový zeler, strúčiky cesnaku)
3 vetvičky čerstvého rozmarínu
3 PL olivového oleja
1 strúčik cesnaku
2 PL citrónovej šťavy
3 PL zeleninového bujónu
soľ, čerstvo pomleté čierne korenie
150 g ovčieho syra

Na tortily:
100 g kukuričnej múky
100 g pšeničnej múky
1 KL soli

Mrkvu, cukiny a baklažán pokrájame na kolieska, papriku a stopkový zeler na kúsky. Strúčiky cesnaku necháme celé. Rozmarín umyjeme, osušíme a vetvičky pokrájame na menšie kúsky. Zeleninu dobre premiešame s bylinkami a 2 PL olivového oleja. Cesnak ošúpeme. Zvyšný olivový olej zmiešame s citrónovou šťavou a bujónom, osolíme a okoreníme. Pridáme prelisovaný cesnak a premiešame. Ovčí syr pokrájame na kocky a pridáme k zelenine.
Kukuričnú a pšeničnú múku, soľ a 150 ml vlažnej vody vymiešame na cesto a prikryté necháme asi 20 minút odpočívať. Z cesta urobíme 8 rovnako veľkých gúľ, ktoré na pomúčenej pracovnej doske vyvaľkáme na tenké placky s priemerom asi 15 cm.
Pečieme ich na teflónovej panvici bez tuku z každej strany asi 1 minútu. Horúce tortily skrútime do kornútikov. Zeleninu rozdelíme do dvoch alobalových misiek a pečieme na horúcom grile asi 8 až 10 minút. Grilovanú zeleninu s ovčím syrom naplníme do tortíl.

Bruschetta s mozzarellou
gril5.jpgSuroviny pre osoby

4 strúčiky cesnaku
1 červená cibuľa
1 mäsitý rajčiak
1 malý baklažán
1 malá cukina
125 g mozzarelly
8 veľkých šampiňónov
4 PL olivového oleja
soľ, čerstvo pomleté čierne korenie
niekoľko bazalkových lístkov
8 krajčekov bagety
1 PL balzamového octu

Dva strúčiky cesnaku rozpolíme. Rajčiaky, baklažán a cukinu očistíme, umyjeme a pokrájame na plátky. Mozzarellu dáme odkvapkať a pokrájame na plátky, takisto aj cibuľu.
Huby očistíme, ale neumyjeme, stopky odstránime. Zvyšný cesnak prelisujeme a zmiešame s polovicou olivového oleja.
Baklažán, cukinu a šampiňóny pečieme na grile asi 3 minúty, medzitým ich potrieme cesnakovým olejom, osolíme a okoreníme. Bazalkové listy umyjeme a osušíme.
Krajčeky bagety opečieme dozlatista na grile a ešte horúce potrieme rozpoleným cesnakom, pokvapkáme olivovým olejom a bohato obložíme grilovanou zeleninou, rajčiakmi, bazalkovými lístkami a plátkami mozzarelly.
Napokon pokvapkáme balzamovým octom a ihneď podávame.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách
  3. Atraktívnejšie učenie vďaka digitálnym technológiám
  4. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície?
  5. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy!
  6. Rastie nám pokrivená generácia?
  7. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  8. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  9. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  10. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  1. Atraktívnejšie učenie vďaka digitálnym technológiám
  2. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície?
  3. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách
  4. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy!
  5. Detské zúbky sú veda
  6. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  7. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  8. Rastie nám pokrivená generácia?
  9. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  10. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  1. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 15 678
  2. Rastie nám pokrivená generácia? 10 722
  3. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 3 324
  4. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 2 897
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 2 004
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji 1 350
  7. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 307
  8. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 102
  9. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 1 037
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky 628

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Alternatíva pre Nemecko skutočnú alternatívu neponúka

Merkelová voľby vyhrala a ostáva mocná. Európa je naozaj vďačná.

DOMOV

Aké stíhačky môžeme a ktoré ponuky sú nereálne?

Rozhodovať sa bude len medzi gripenmi a stíhačkami F-16.

Neprehliadnite tiež

Návrhári o ekológii v móde: Je trvalá udržateľnosť budúcnosťou?

Desať známych mien slovenskej módy prezradilo, čo si myslia o ekologickom módnom biznise.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V najnovšom čísle nájdete rozhovor s terapeutkou Katarínou Sipos o tom, ako rodičia vplývajú na správanie a zmýšľanie svojich detí.

Päť tipov na rýchle recepty s maslovou tekvicou

Tekvica je symbolom jesene. Jej využitie v kuchyni môže byť naozaj pestré.