Pravidelné a nadmerné pitie alkoholu nám môže vážne ublížiť, pretože v našom tele pôsobí ako jed. „Orgánom, ktorý býva jeho nadmernou konzumáciou poškodený najskôr, je pečeň. Dochádza v nej k stukovateniu, neskôr až k stvrdnutiu, čiže cirhóze. Okrem tela alkohol postupne ničí aj ducha, pretože výrazne ovplyvňuje mozog. Systematicky zabíja mozgové bunky. Stráca sa psychická sviežosť, nastupuje demencia, znižujú sa intelektuálne schopnosti a koncentrácia,“ vymenúva jeho negatívne účinky odborníčka na výživu Katarína Babinská z fyziologického ústavu Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave a zo Združenia pre zdravie a výživu.
Pravidelné, zdanlivo neškodné štrnganie na zdravie nám môže vážne poškodiť aj tráviaci trakt, obličky či srdce. Ak máme problém otehotnieť, mali by sme sa vážne zamyslieť, koľko pohárikov týždenne do seba obrátime.
Podobne by sme mali uvažovať aj v priebehu tehotenstva, najmä v prvých troch mesiacoch. V opačnom prípade nám hrozí vyššie riziko potratu, narodené dieťa môže mať nízku pôrodnú hmotnosť alebo fetálny alkoholový syndróm. Ten sa najčastejšie prejavuje poruchami rastu, zle formovanými kosťami alebo orgánmi, omeškaným pohybovým vývojom, srdcovými problémami či rázštepom podnebia.
Hrozí nám závislosť?
Ktovie? Zaujímavú teóriu na túto tému rozvinul český spevák Jaromír Nohavica vo filme Rok diabla. Nazval ju NTAK teda Nohavicova teória alkoholického kopca. „Vyzerá to ako zábava, ale nie je,“ upozorňuje Jarek. „Predstavte si kopec a človeka pijana, ktorý sa naň škriabe. Kým smeruje hore, je všetko v poriadku. Otvára si jednu desiatku za druhou a je mu fajn. Bod zlomu nastane, keď dôjde na vrchol. Zrazu je z neho alkoholik, ktorého už nezachráni vlastná rodina, kamaráti ani doktori na protialkoholickom. Niekto však pije celý život, neustále sa driape hore, ale vrch je stále v nedohľadne. Prečo? Pretože jeho kopec je strašne vysoký. Bohužiaľ, nikto z nás netuší, koľko metrov meria ten náš.“
Je to tak. Hranica medzi konzumentom, čiže občasným spotrebiteľom alkoholu a závislým človekom je veľmi úzka. Najprv sa po poháriku cítime príjemne. Máme dobrú náladu, strácame zábrany a máme väčšiu sebadôveru. Preto sa napijeme vždy, keď si chceme navodiť podobné pocity. Ak sme sa zo začiatku do náladičky dostali po jednom deci, neskôr potrebujeme najmenej tri. Pijeme čoraz častejšie a takmer bezdôvodne. Nakoniec sa staneme od alkoholu závislými. Nevieme sa ovládnuť, nevieme prestať. Nič nám nie je sväté, dokonca ani vlastné deti. Jediné bez čoho nedokážeme žiť, je fľaša skrytá pod vankúšom.
Tieto slová potvrdzuje aj Katarína Babinská: „Žiaden konzument alkoholických nápojov si nemôže byť stopercentne istý, že jeho zvyk neprerastie do najťažšej formy alkoholizmu. Tú môže naštartovať aj zdanlivo neškodný príležitostný pohárik červeného vínka k obedu, ktorý vo vás vyvoláva blažené pocity.“
„Opica“ a iné nástrahy
Odhliadnuc od tých najhorších scenárov, nepríjemná je už samotná opitosť, ktorú alkohol spôsobuje. Preto počúvajme svoj vnútorný hlas a keď sa nám začína motať hlava, mali by sme si povedať radšej dosť. A to aj vtedy, ak nám pohárik za pohárikom vnucujú chorobní „núkači“ mužského pohlavia. Tým totiž nikdy stačiť nebudeme. „Rovnaká dávka alkoholu u žien vyvolá vyššiu hladinu alkoholu v krvi než u mužov. Môže za to nižší obsah vody v ženskom tele, takže sa alkohol riedi v menšom objeme tekutiny. Ďalším dôvodom prečo sa opijete oveľa skôr a bude vám trvať dlhšie, než sa opitosti zbavíte, je geneticky daná nižšia aktivita enzýmu, ktorý sa uplatňuje pri odbúravaní alkoholu,“ vysvetľuje lekárka.
Pozor by sme si mali dávať aj na priberanie, ktoré pravidelný prísun kalórií z alkoholu skôr či neskôr vyvolá. Alkohol nielenže stimuluje chuť do jedla, ale obsahuje takmer dvakrát viac energie ako cukor. Na porovnanie, jeden pohár vína sa kaloricky približuje jednému tégliku smotanového jogurtu. Ak počas dňa vypijeme pol litra vína, prijali sme okolo 250 prázdnych kalórií. Keby sme si namiesto neho dopriali päť polievkových lyžíc ovsených vločiek s nízkotučným jogurtom a malý banán, skonzumovali by sme podobné množstvo kalórií, ale naše telo by okrem nich pokrylo 19 percent dennej dávky proteínov, 34 percent vlákniny a 56 percent železa.
Zdravé jedlo nám preto evidentne prospeje viac ako popíjanie. S týmto výrokom súhlasí aj doktorka Babinská: „Najlepšie je, keď kalórie prijímate spolu s vitamínmi a minerálmi. Pitie červeného vína často odôvodňujeme faktom, že obsahuje bioflavonoidy, teda biologicky účinné látky, ktoré sú prevenciou kardiovaskulárnych ochorení. Tie však obsahuje aj hroznová šťava alebo akékoľvek iné ovocie či zelenina.“
Ak to s alkoholom preháňame, uberie nám aj na kráse pleti. Pretože má diuretické účinky, okráda nás o tekutiny, pokožka je menej pružná a vyzerá unavená. Trpia aj vlasy a nechty, pretože telo prichádza o dôležité vitamíny, napríklad o vitamín C či vitamíny skupiny B a minerály, ako sú horčík alebo zinok. Ľutovať budeme všetky, ktoré máme sklon k rozšíreným cievkam alebo metličkám, ktoré alkohol nielen spôsobuje, ale postupne aj viac zvýrazňuje.
Ak sme sa dostali do štádia, že nám alkohol už poškodil pečeň, darmo budeme okolie presviedčať, že sa pohárika viac nedotkneme. Vysušená žltá pleť posiata hnedastými škvrnami sa nám postará o imidž zaslúžilej alkoholičky.
Čo nás zaujíma...
Koľko kalórií majú jednotlivé druhy alkoholu?
Pohár vína (2 dl) 130 kcal
Malé pivo (3 dl) 95 kcal
Štamperlík destilátu (0,5 dl) 110 kcal
Nemali by sme piť kokteily z kyslých štiav, ovocných džúsov a sódoviek, ako sú daiquiri alebo Piňa Colada. Tieto sladké kombinácie v jednom pohári ukrývajú až 300 kalórií.
Aké množstvo alkoholu je pre ženu prijateľné?
Odporúčania odborníkov sa značne líšia. Najideálnejšie je dodržiavať rozpätie od 14 – 36 g alkoholu (etanolu) na deň, čo zodpovedá približne 1,5 dl vína alebo 3 dl piva, prípadne jednému štamperlíku destilátu. Samozrejme, existuje individuálna tolerancia, a preto by každá žena mala počúvať svoj organizmus.
Je pravda, že umelé sladidlá urýchľujú vstrebávanie alkoholu?
Je to tak. Umelé sladidlá, ktoré obsahuje napríklad Red Bull light či Coca Cola light podporujú vstrebávanie alkoholu. Dôsledkom je rýchla opitosť a tým aj útok na pečeň a nervový systém. V našej krvi sa ich miešaním objaví vyššia koncentrácia alkoholu. Keď sa pozabudneme a sadneme si v takomto stave za volant, môžeme prísť aj o vodičský preukaz.
Je nealkoholické pivo lepšie ako alkoholické?
Ak máme sklon k závislosti od alkoholu, nemali by sme piť ani nealkoholické pivo. Jeho vôňa vyvoláva v mozgu zvýšenú hladinu dopamínu, ktorý spájame so slastnými pocitmi po vypití pohárika.
Podobný účinok môže mať čokoľvek, čo pripomína vôňu alkoholu: rumový punč, rumové pralinky, králik na víne alebo čokoláda plnená likérom.
Autor: Dana Haščáková