Úžasné úlovky

Čerstvé dravé ryby sú dnes bežne dostupné v obchodoch, a tak si ich krehké mäsko môžeme vychutnať, aj keď v rodine nemáme šikovného rybára.



Ryba so zeleninou, pečená v papilote

suroviny na 4 porcie

  • 4 čerstvé vypitvané biele ryby aj s hlavou
  • 250 g kokteilových paradajok
  • 4 zelery
  • 1 citrón
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 baklažán
  • 4 vetvičky kôpru
  • 4 jarné cibuľky
  • 8 lyžíc olivového oleja
  • soľ

Rúru zohrejeme na 200 stupňov Celzia. Zeler nakrájame na polcentimetrové kúsky, citrón a baklažán na polovičné kolieska. Cesnak a cibuľky nasekáme nadrobno. Ryby umyjeme a od chrbta narežeme kožu niekoľkokrát do kríža. Osolíme zvnútra i zvonka. Z papiera na pečenie odstrihneme štvorec s veľkosťou asi 40 x 40 cm. V strede ho potrieme olejom a posypeme cesnakom a cibuľkou. Na to položíme rybu a do brušnej dutiny jej vsunieme pár plátkov citróna a vetvičku kôpru. Obložíme 1/4 pripravenej zeleniny, osolíme a znovu pokvapkáme olejom. Z papiera vytvoríme balíček. Spoj necháme hore, aby šťava pri pečení nevytiekla. Takto zabalíme všetky 4 ryby. Balíčky prenesieme na plech a pečieme v rúre 30 minút.

Pečené filety zo šťuky s citrónovo-bylinkovou kôrkou a omáčkou beurre blanc

suroviny na 4 porcie

  • 3 lyžice olivového oleja, extra virgin
  • 4 filety zo šťuky i s kožou (každú s hmotnosťou asi 150 g)
  • 4 plátky hriankového chleba
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 citrón, najlepšie bio alebo dobre umytý vlažnou vodou
  • hŕstka čerstvých byliniek (oregano, petržlen, tymian, pažítka)

Omáčka:

  • 1 malá biela cibuľa alebo šalotka
  • 100 ml suchého bieleho vína
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • štipka šafranu
  • soľ, biele korenie
  • 100 g masla

Plátky hriankového chleba nasucho ogrilujeme. Nalámeme ich do mixéra, pridáme olúpaný a nasekaný cesnak a bylinky, nastrúhanú citrónovú kôru a rozmixujeme na malé kúsky. Pridáme 2 lyžice olivového oleja a lyžičku citrónovej šťavy a znovu krátko pomixujeme. Ak nemáme mixér, môžeme všetko nasekať na drobno nožom a potom premiešať s olejom a citrónovou šťavou. Rúru predhrejeme na 200 stupňov Celzia. Pekáč vyložíme papierom na pečenie a ľahko ho potrieme zvyšným olejom. Umytú a usušenú rybu na koži jemne šikmo krížom narežeme a osolíme. Kožou dolu ju položíme na papier. Na filety navŕšime citrónovo-bylinkovú zmes a ľahko pritlačíme. Pekáč dáme do rúry a pečieme 10 - 12 minút, kým kôrka nezhnedne a ryba nebude prepečená. Omáčka: Do kastrólika nalejeme víno, pridáme najemno nakrájanú šalotku, citrónovú šťavu a šafran. Varíme, kým sa tekutina nezredukuje asi na 2 lyžice. Stiahneme z ohňa a pridáme kúsok masla, šľaháme metlou, kým sa maslo nerozpustí. Pomaly pridávame ďalšie kúsky masla a stále šľaháme. Pre zapracovanie všetkého masla budeme možno musieť vrátiť omáčku naspäť na oheň. Teplotu však zmiernime na minimum a omáčku ohrievame len chvíľu, inak sa nám rozpustí. Je veľmi chúlostivá, preto ju pripravíme až tesne pred podávaním.

Pstruh na masle plnený gorgonzolou, sušenými paradajkami a orechami

suroviny na 4 porcie

  • 4 vypitvané čerstvé pstruhy
  • 4 sušené paradajky
  • 100 g gorgonzoly
  • 20 g jadier vlašských orechov
  • 20 g petržlenovej vňatky
  • 40 g masla
  • soľ, korenie

Do misky rozomelieme gorgonzolu, pridáme nakrájané paradajky a nahrubo nasekané orechy a petržlen.Všetko zamiešame. Ryby umyjeme a osolíme zvnútra. Plnkou naplníme brušné dutiny a previažeme rybu špagátom alebo prepichneme špáradlami. Na panvici rozpálime maslo. Pstruhy orestujeme na masle 5 - 8 minút z každej strany. Podávame s čerstvým bielym chlebom.

Gratinované filety z pangasa so špenátom a ementálom

suroviny na 4 porcie

  • 70 g masla
  • 30 g hladkej múky
  • 300 ml mlieka
  • 400 g čerstvého špenátu
  • 4 filety z pangasa alebo šťuky (každý s hmotnosťou asi 150 g)
  • 150 g ementálu
  • 4 lyžice krémovej kyslej smotany
  • soľ, čerstvo pomleté korenie

Rúru zapneme na gril alebo na najvyššiu teplotu. Na panvici rozpustí-me 1/3 masla a prisypeme do nej múku. Smažíme a miešame asi 1 minútu, vytvoríme tak svetlú maslovú hmotu. Panvicu zoberieme zo sporáka a vmiešame do nej mlieko. Potom panvicu vrátime na oheň a omáčku (bešamel) privedieme do varu. Zmiernime teplotu a povaríme 5 minút. V pekáči, v ktorom budeme rybu gratinovať, rozohrejeme zvyšné maslo. Umyté a osušené filety osolíme a okoreníme. Vložíme ich do pekáča a v roztopenom masle ich celé obalíme. Pekáč umiestnime na 4 minúty do rúry. Zatiaľ si pripravíme špenát. Vo väčšej panvici rozpustíme druhú tretinu masla a pridáme špenát, zbavený nečistôt a pokrájaný. Po 1 minúte dusenia ho odstavíme z ohňa, osolíme ho a prikryjeme pokrývkou, aby nevychladol. Pekáč vyberieme z rúry a navrch dáme pripravený špenát. Syr nastrúhame a väčšinu z neho nasypeme do bešamelu, pridáme kyslú smotanu, osolíme a zamiešame. Rybu so špenátom polejeme bešamelom, povrch posypeme zvyšným syrom a korením. Pekáč vrátime pod gril a gratinujeme 10 minút, kým bešamel mierne nez-hnedne a nezačne bublať. Servírujeme s čerstvými cestovinami.

Rybacie balíčky plnené šampiňónmi

suroviny na 4 porcie

  • 100 g prošuta (asi 6 plátkov s veľkosťou 20 x 70 cm)
  • 4 rybacie filety, napríklad plátky nílskeho ostrieža
  • 100 g šampiňónov
  • 2 jarné cibuľky
  • 15 g masla
  • 50 ml suchého bieleho vína
  • 4 vetvičky čerstvého tymianu, najlepšie citrónového
  • 2 lyžice olivového oleja
  • soľ, korenie

Rúru rozohrejeme na 180 stupňov Celzia. Na panvici rozohrejeme maslo. Pridáme najemno nakrájanú cibuľku, 3 minúty ju restujeme, nasypeme na plátky nakrájané šampiňóny, zamiešame a ďalej smažíme ešte 1 minútu. Potom podlejeme vínom a dusíme 5 minút. Podľa chuti osolíme a okoreníme. Na dosku položíme 3 plátky prošuta tak, aby sa asi 1 cm prekrývali. Na ne položíme filet a navrch polovicu šampiňónov, prekryjeme filetom a zabalíme do prošuta. V pekáčiku rozpálime olej a opečieme na ňom závitky zo všetkých strán. Premiestnime ich do rúry a necháme piecť ešte 10 minút. Hotový balíček prekrojíme na polovicu a podávame s varenými novými zemiakmi obalenými v masle a bylinkách.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  3. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  4. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  6. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  7. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty?
  8. ENGIE Services odovzdala do prevádzky novú kotolňu v Košiciach
  9. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty
  10. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne
  1. AAA AUTO za päť rokov predalo 320 tisíc vozidiel
  2. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  3. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  4. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  5. Slávnostná imatrikulácia SvF STU v Bratislave
  6. Univerzita vyTVORená nápadmi študentov!
  7. Slovenské mestá môžu využiť eurofondy na zelené strechy
  8. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  9. Program obnovy chodníkov v Starom Meste schválený
  10. Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE
  1. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 16 173
  2. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 4 470
  3. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty 3 805
  4. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty? 3 038
  5. Lokalita pod Kolibou výrazne mení svoju tvár 2 168
  6. Kedy sa refinancovanie oplatí? 2 131
  7. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 2 013
  8. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne 1 895
  9. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande 1 346
  10. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 1 098

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Prieskum Focus: Vládne strany oslabujú

Smer stratil takmer dve percentá. Do parlamentu by sa dostalo aj KDH.

KULTÚRA

BBC bude cez víkend pripravovať reláciu o slovenskej hudbe

World Music Festival v Bratislave pomôže zviditeľniť našu hudbu.

BANSKÁ BYSTRICA

V Banskej Bystrici otvorili najmodernejšiu autobusovú stanicu na Slovensku

Dopravná časť je v testovacej prevádzke.

Neprehliadnite tiež

Americká gynekologička: Ženy chcú mať dokonalú vagínu, ale taká neexistuje

Sheryl Ross je renomovaná odborníčka, na ktorú nedajú dopustiť ani známe osobnosti. Volajú ju aktivistka za vagínu.

Milujú ju davy aj polovica Hollywoodu. Čím je Ellen DeGeneres výnimočná?

Za jej otvorenosť spred dvadsiatich rokov ju ocenil aj prezident. Prelomila totiž lesbické tabu.

Dlhodobé vzťahy ničia záujem o sex. U žien skôr než u mužov

Správanie v intímnej oblasti ovplyvňuje aj viera v stereotypné predstavy.

Tohtoročné Emmy Awards ovládli ženy. Takto to počas večera vyzeralo

V Los Angeles sa v nedeľu v noci odovzdávali takzvané televízne Oscary.