Úžasné úlovky

Čerstvé dravé ryby sú dnes bežne dostupné v obchodoch, a tak si ich krehké mäsko môžeme vychutnať, aj keď v rodine nemáme šikovného rybára.



Ryba so zeleninou, pečená v papilote

suroviny na 4 porcie

  • 4 čerstvé vypitvané biele ryby aj s hlavou
  • 250 g kokteilových paradajok
  • 4 zelery
  • 1 citrón
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 baklažán
  • 4 vetvičky kôpru
  • 4 jarné cibuľky
  • 8 lyžíc olivového oleja
  • soľ

Rúru zohrejeme na 200 stupňov Celzia. Zeler nakrájame na polcentimetrové kúsky, citrón a baklažán na polovičné kolieska. Cesnak a cibuľky nasekáme nadrobno. Ryby umyjeme a od chrbta narežeme kožu niekoľkokrát do kríža. Osolíme zvnútra i zvonka. Z papiera na pečenie odstrihneme štvorec s veľkosťou asi 40 x 40 cm. V strede ho potrieme olejom a posypeme cesnakom a cibuľkou. Na to položíme rybu a do brušnej dutiny jej vsunieme pár plátkov citróna a vetvičku kôpru. Obložíme 1/4 pripravenej zeleniny, osolíme a znovu pokvapkáme olejom. Z papiera vytvoríme balíček. Spoj necháme hore, aby šťava pri pečení nevytiekla. Takto zabalíme všetky 4 ryby. Balíčky prenesieme na plech a pečieme v rúre 30 minút.

Pečené filety zo šťuky s citrónovo-bylinkovou kôrkou a omáčkou beurre blanc

suroviny na 4 porcie

  • 3 lyžice olivového oleja, extra virgin
  • 4 filety zo šťuky i s kožou (každú s hmotnosťou asi 150 g)
  • 4 plátky hriankového chleba
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 citrón, najlepšie bio alebo dobre umytý vlažnou vodou
  • hŕstka čerstvých byliniek (oregano, petržlen, tymian, pažítka)

Omáčka:

  • 1 malá biela cibuľa alebo šalotka
  • 100 ml suchého bieleho vína
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • štipka šafranu
  • soľ, biele korenie
  • 100 g masla

Plátky hriankového chleba nasucho ogrilujeme. Nalámeme ich do mixéra, pridáme olúpaný a nasekaný cesnak a bylinky, nastrúhanú citrónovú kôru a rozmixujeme na malé kúsky. Pridáme 2 lyžice olivového oleja a lyžičku citrónovej šťavy a znovu krátko pomixujeme. Ak nemáme mixér, môžeme všetko nasekať na drobno nožom a potom premiešať s olejom a citrónovou šťavou. Rúru predhrejeme na 200 stupňov Celzia. Pekáč vyložíme papierom na pečenie a ľahko ho potrieme zvyšným olejom. Umytú a usušenú rybu na koži jemne šikmo krížom narežeme a osolíme. Kožou dolu ju položíme na papier. Na filety navŕšime citrónovo-bylinkovú zmes a ľahko pritlačíme. Pekáč dáme do rúry a pečieme 10 - 12 minút, kým kôrka nezhnedne a ryba nebude prepečená. Omáčka: Do kastrólika nalejeme víno, pridáme najemno nakrájanú šalotku, citrónovú šťavu a šafran. Varíme, kým sa tekutina nezredukuje asi na 2 lyžice. Stiahneme z ohňa a pridáme kúsok masla, šľaháme metlou, kým sa maslo nerozpustí. Pomaly pridávame ďalšie kúsky masla a stále šľaháme. Pre zapracovanie všetkého masla budeme možno musieť vrátiť omáčku naspäť na oheň. Teplotu však zmiernime na minimum a omáčku ohrievame len chvíľu, inak sa nám rozpustí. Je veľmi chúlostivá, preto ju pripravíme až tesne pred podávaním.

Pstruh na masle plnený gorgonzolou, sušenými paradajkami a orechami

suroviny na 4 porcie

  • 4 vypitvané čerstvé pstruhy
  • 4 sušené paradajky
  • 100 g gorgonzoly
  • 20 g jadier vlašských orechov
  • 20 g petržlenovej vňatky
  • 40 g masla
  • soľ, korenie

Do misky rozomelieme gorgonzolu, pridáme nakrájané paradajky a nahrubo nasekané orechy a petržlen.Všetko zamiešame. Ryby umyjeme a osolíme zvnútra. Plnkou naplníme brušné dutiny a previažeme rybu špagátom alebo prepichneme špáradlami. Na panvici rozpálime maslo. Pstruhy orestujeme na masle 5 - 8 minút z každej strany. Podávame s čerstvým bielym chlebom.

Gratinované filety z pangasa so špenátom a ementálom

suroviny na 4 porcie

  • 70 g masla
  • 30 g hladkej múky
  • 300 ml mlieka
  • 400 g čerstvého špenátu
  • 4 filety z pangasa alebo šťuky (každý s hmotnosťou asi 150 g)
  • 150 g ementálu
  • 4 lyžice krémovej kyslej smotany
  • soľ, čerstvo pomleté korenie

Rúru zapneme na gril alebo na najvyššiu teplotu. Na panvici rozpustí-me 1/3 masla a prisypeme do nej múku. Smažíme a miešame asi 1 minútu, vytvoríme tak svetlú maslovú hmotu. Panvicu zoberieme zo sporáka a vmiešame do nej mlieko. Potom panvicu vrátime na oheň a omáčku (bešamel) privedieme do varu. Zmiernime teplotu a povaríme 5 minút. V pekáči, v ktorom budeme rybu gratinovať, rozohrejeme zvyšné maslo. Umyté a osušené filety osolíme a okoreníme. Vložíme ich do pekáča a v roztopenom masle ich celé obalíme. Pekáč umiestnime na 4 minúty do rúry. Zatiaľ si pripravíme špenát. Vo väčšej panvici rozpustíme druhú tretinu masla a pridáme špenát, zbavený nečistôt a pokrájaný. Po 1 minúte dusenia ho odstavíme z ohňa, osolíme ho a prikryjeme pokrývkou, aby nevychladol. Pekáč vyberieme z rúry a navrch dáme pripravený špenát. Syr nastrúhame a väčšinu z neho nasypeme do bešamelu, pridáme kyslú smotanu, osolíme a zamiešame. Rybu so špenátom polejeme bešamelom, povrch posypeme zvyšným syrom a korením. Pekáč vrátime pod gril a gratinujeme 10 minút, kým bešamel mierne nez-hnedne a nezačne bublať. Servírujeme s čerstvými cestovinami.

Rybacie balíčky plnené šampiňónmi

suroviny na 4 porcie

  • 100 g prošuta (asi 6 plátkov s veľkosťou 20 x 70 cm)
  • 4 rybacie filety, napríklad plátky nílskeho ostrieža
  • 100 g šampiňónov
  • 2 jarné cibuľky
  • 15 g masla
  • 50 ml suchého bieleho vína
  • 4 vetvičky čerstvého tymianu, najlepšie citrónového
  • 2 lyžice olivového oleja
  • soľ, korenie

Rúru rozohrejeme na 180 stupňov Celzia. Na panvici rozohrejeme maslo. Pridáme najemno nakrájanú cibuľku, 3 minúty ju restujeme, nasypeme na plátky nakrájané šampiňóny, zamiešame a ďalej smažíme ešte 1 minútu. Potom podlejeme vínom a dusíme 5 minút. Podľa chuti osolíme a okoreníme. Na dosku položíme 3 plátky prošuta tak, aby sa asi 1 cm prekrývali. Na ne položíme filet a navrch polovicu šampiňónov, prekryjeme filetom a zabalíme do prošuta. V pekáčiku rozpálime olej a opečieme na ňom závitky zo všetkých strán. Premiestnime ich do rúry a necháme piecť ešte 10 minút. Hotový balíček prekrojíme na polovicu a podávame s varenými novými zemiakmi obalenými v masle a bylinkách.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách
  2. 6 dôvodov, prečo začať posielať peniaze cez VIAMO (a ako na to)
  3. Stačí len mechanické, alebo elektronické zabezpečenie vozidla?
  4. Atraktívnejšie učenie vďaka digitálnym technológiám
  5. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície?
  6. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy!
  7. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  8. Rastie nám pokrivená generácia?
  9. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  10. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  1. FSEV UK v Bratislave: Prax je súčasťou študijných programov
  2. 6 dôvodov, prečo začať posielať peniaze cez VIAMO (a ako na to)
  3. Hyundai Tucson Shadow určite nezostane v tieni.
  4. Stačí len mechanické, alebo elektronické zabezpečenie vozidla?
  5. Exkurzia odborárov a absolventov SvF STU v Bratislave 2017
  6. Zvolen: Zvolenčania myslia na zabezpečenie svojich domovov
  7. Detské zúbky sú veda
  8. Atraktívnejšie učenie vďaka digitálnym technológiám
  9. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície?
  10. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách
  1. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 8 466
  2. Rastie nám pokrivená generácia? 3 134
  3. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 2 696
  4. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 2 072
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 1 236
  6. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 226
  7. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy! 1 069
  8. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji 987
  9. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách 826
  10. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 798

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Kažimír prezidentovi Kiskovi odporučil vzdať sa daňového tajomstva.

Kiskovi sa do vysvetľovania financovania kampane nechce, mimovládky by čakali viac.

DOMOV

Ľudí “na konci sveta“ župan v Prešove nezaujíma

Ľudí v Prešovskom samosprávnom kraji trápia cesty a nezamestnanosť.

Čo je nové na SME

SMEnaživo: Diskusia s kandidátmi na bratislavského župana

Príďte dnes o 18.00 diskutovať.

Neprehliadnite tiež

Detská imunita na jeseň: Ako ju podporíte a čo na ňu vplýva?

Úlohu zohráva zdravý režim, psychická pohoda, ale aj očkovanie a výživové doplnky.

Vedkyňa, ktorá skúma ľudskú sexualitu: Žiarlivosť je obranný mechanizmus, načúvajme jej

Kateřina Klapilová tvrdí, že v laboratóriu je oveľa ťažšie vzrušiť ženy než mužov.

Ako vám pri pôrode môže pomôcť dula a kedy sa pre ňu rozhodnúť?

Prítomnosť duly pri pôrode dokázateľne znižuje percento cisárskych rezov.