SME

Úžasné úlovky

Čerstvé dravé ryby sú dnes bežne dostupné v obchodoch, a tak si ich krehké mäsko môžeme vychutnať, aj keď v rodine nemáme šikovného rybára.



Ryba so zeleninou, pečená v papilote

suroviny na 4 porcie

  • 4 čerstvé vypitvané biele ryby aj s hlavou
  • 250 g kokteilových paradajok
  • 4 zelery
  • 1 citrón
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 baklažán
  • 4 vetvičky kôpru
  • 4 jarné cibuľky
  • 8 lyžíc olivového oleja
  • soľ

Rúru zohrejeme na 200 stupňov Celzia. Zeler nakrájame na polcentimetrové kúsky, citrón a baklažán na polovičné kolieska. Cesnak a cibuľky nasekáme nadrobno. Ryby umyjeme a od chrbta narežeme kožu niekoľkokrát do kríža. Osolíme zvnútra i zvonka. Z papiera na pečenie odstrihneme štvorec s veľkosťou asi 40 x 40 cm. V strede ho potrieme olejom a posypeme cesnakom a cibuľkou. Na to položíme rybu a do brušnej dutiny jej vsunieme pár plátkov citróna a vetvičku kôpru. Obložíme 1/4 pripravenej zeleniny, osolíme a znovu pokvapkáme olejom. Z papiera vytvoríme balíček. Spoj necháme hore, aby šťava pri pečení nevytiekla. Takto zabalíme všetky 4 ryby. Balíčky prenesieme na plech a pečieme v rúre 30 minút.

Pečené filety zo šťuky s citrónovo-bylinkovou kôrkou a omáčkou beurre blanc

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

suroviny na 4 porcie

  • 3 lyžice olivového oleja, extra virgin
  • 4 filety zo šťuky i s kožou (každú s hmotnosťou asi 150 g)
  • 4 plátky hriankového chleba
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 citrón, najlepšie bio alebo dobre umytý vlažnou vodou
  • hŕstka čerstvých byliniek (oregano, petržlen, tymian, pažítka)

Omáčka:

  • 1 malá biela cibuľa alebo šalotka
  • 100 ml suchého bieleho vína
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • štipka šafranu
  • soľ, biele korenie
  • 100 g masla

Plátky hriankového chleba nasucho ogrilujeme. Nalámeme ich do mixéra, pridáme olúpaný a nasekaný cesnak a bylinky, nastrúhanú citrónovú kôru a rozmixujeme na malé kúsky. Pridáme 2 lyžice olivového oleja a lyžičku citrónovej šťavy a znovu krátko pomixujeme. Ak nemáme mixér, môžeme všetko nasekať na drobno nožom a potom premiešať s olejom a citrónovou šťavou. Rúru predhrejeme na 200 stupňov Celzia. Pekáč vyložíme papierom na pečenie a ľahko ho potrieme zvyšným olejom. Umytú a usušenú rybu na koži jemne šikmo krížom narežeme a osolíme. Kožou dolu ju položíme na papier. Na filety navŕšime citrónovo-bylinkovú zmes a ľahko pritlačíme. Pekáč dáme do rúry a pečieme 10 - 12 minút, kým kôrka nezhnedne a ryba nebude prepečená. Omáčka: Do kastrólika nalejeme víno, pridáme najemno nakrájanú šalotku, citrónovú šťavu a šafran. Varíme, kým sa tekutina nezredukuje asi na 2 lyžice. Stiahneme z ohňa a pridáme kúsok masla, šľaháme metlou, kým sa maslo nerozpustí. Pomaly pridávame ďalšie kúsky masla a stále šľaháme. Pre zapracovanie všetkého masla budeme možno musieť vrátiť omáčku naspäť na oheň. Teplotu však zmiernime na minimum a omáčku ohrievame len chvíľu, inak sa nám rozpustí. Je veľmi chúlostivá, preto ju pripravíme až tesne pred podávaním.

Pstruh na masle plnený gorgonzolou, sušenými paradajkami a orechami

SkryťVypnúť reklamu

suroviny na 4 porcie

  • 4 vypitvané čerstvé pstruhy
  • 4 sušené paradajky
  • 100 g gorgonzoly
  • 20 g jadier vlašských orechov
  • 20 g petržlenovej vňatky
  • 40 g masla
  • soľ, korenie

Do misky rozomelieme gorgonzolu, pridáme nakrájané paradajky a nahrubo nasekané orechy a petržlen.Všetko zamiešame. Ryby umyjeme a osolíme zvnútra. Plnkou naplníme brušné dutiny a previažeme rybu špagátom alebo prepichneme špáradlami. Na panvici rozpálime maslo. Pstruhy orestujeme na masle 5 - 8 minút z každej strany. Podávame s čerstvým bielym chlebom.

Gratinované filety z pangasa so špenátom a ementálom

suroviny na 4 porcie

  • 70 g masla
  • 30 g hladkej múky
  • 300 ml mlieka
  • 400 g čerstvého špenátu
  • 4 filety z pangasa alebo šťuky (každý s hmotnosťou asi 150 g)
  • 150 g ementálu
  • 4 lyžice krémovej kyslej smotany
  • soľ, čerstvo pomleté korenie

Rúru zapneme na gril alebo na najvyššiu teplotu. Na panvici rozpustí-me 1/3 masla a prisypeme do nej múku. Smažíme a miešame asi 1 minútu, vytvoríme tak svetlú maslovú hmotu. Panvicu zoberieme zo sporáka a vmiešame do nej mlieko. Potom panvicu vrátime na oheň a omáčku (bešamel) privedieme do varu. Zmiernime teplotu a povaríme 5 minút. V pekáči, v ktorom budeme rybu gratinovať, rozohrejeme zvyšné maslo. Umyté a osušené filety osolíme a okoreníme. Vložíme ich do pekáča a v roztopenom masle ich celé obalíme. Pekáč umiestnime na 4 minúty do rúry. Zatiaľ si pripravíme špenát. Vo väčšej panvici rozpustíme druhú tretinu masla a pridáme špenát, zbavený nečistôt a pokrájaný. Po 1 minúte dusenia ho odstavíme z ohňa, osolíme ho a prikryjeme pokrývkou, aby nevychladol. Pekáč vyberieme z rúry a navrch dáme pripravený špenát. Syr nastrúhame a väčšinu z neho nasypeme do bešamelu, pridáme kyslú smotanu, osolíme a zamiešame. Rybu so špenátom polejeme bešamelom, povrch posypeme zvyšným syrom a korením. Pekáč vrátime pod gril a gratinujeme 10 minút, kým bešamel mierne nez-hnedne a nezačne bublať. Servírujeme s čerstvými cestovinami.

Rybacie balíčky plnené šampiňónmi

SkryťVypnúť reklamu

suroviny na 4 porcie

  • 100 g prošuta (asi 6 plátkov s veľkosťou 20 x 70 cm)
  • 4 rybacie filety, napríklad plátky nílskeho ostrieža
  • 100 g šampiňónov
  • 2 jarné cibuľky
  • 15 g masla
  • 50 ml suchého bieleho vína
  • 4 vetvičky čerstvého tymianu, najlepšie citrónového
  • 2 lyžice olivového oleja
  • soľ, korenie

Rúru rozohrejeme na 180 stupňov Celzia. Na panvici rozohrejeme maslo. Pridáme najemno nakrájanú cibuľku, 3 minúty ju restujeme, nasypeme na plátky nakrájané šampiňóny, zamiešame a ďalej smažíme ešte 1 minútu. Potom podlejeme vínom a dusíme 5 minút. Podľa chuti osolíme a okoreníme. Na dosku položíme 3 plátky prošuta tak, aby sa asi 1 cm prekrývali. Na ne položíme filet a navrch polovicu šampiňónov, prekryjeme filetom a zabalíme do prošuta. V pekáčiku rozpálime olej a opečieme na ňom závitky zo všetkých strán. Premiestnime ich do rúry a necháme piecť ešte 10 minút. Hotový balíček prekrojíme na polovicu a podávame s varenými novými zemiakmi obalenými v masle a bylinkách.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Autor: Iva Jakešová, smeŽeny 29/2008

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 039
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 641
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 902
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 693
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 291
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 804
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 194
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 155
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 220
  2. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 303
  3. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 294
  4. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 8 067
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 893
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 818
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 032
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 586
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
reklama
SkryťZatvoriť reklamu