Úžasné úlovky

Čerstvé dravé ryby sú dnes bežne dostupné v obchodoch, a tak si ich krehké mäsko môžeme vychutnať, aj keď v rodine nemáme šikovného rybára.



Ryba so zeleninou, pečená v papilote

suroviny na 4 porcie

  • 4 čerstvé vypitvané biele ryby aj s hlavou
  • 250 g kokteilových paradajok
  • 4 zelery
  • 1 citrón
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 baklažán
  • 4 vetvičky kôpru
  • 4 jarné cibuľky
  • 8 lyžíc olivového oleja
  • soľ

Rúru zohrejeme na 200 stupňov Celzia. Zeler nakrájame na polcentimetrové kúsky, citrón a baklažán na polovičné kolieska. Cesnak a cibuľky nasekáme nadrobno. Ryby umyjeme a od chrbta narežeme kožu niekoľkokrát do kríža. Osolíme zvnútra i zvonka. Z papiera na pečenie odstrihneme štvorec s veľkosťou asi 40 x 40 cm. V strede ho potrieme olejom a posypeme cesnakom a cibuľkou. Na to položíme rybu a do brušnej dutiny jej vsunieme pár plátkov citróna a vetvičku kôpru. Obložíme 1/4 pripravenej zeleniny, osolíme a znovu pokvapkáme olejom. Z papiera vytvoríme balíček. Spoj necháme hore, aby šťava pri pečení nevytiekla. Takto zabalíme všetky 4 ryby. Balíčky prenesieme na plech a pečieme v rúre 30 minút.

Pečené filety zo šťuky s citrónovo-bylinkovou kôrkou a omáčkou beurre blanc

suroviny na 4 porcie

  • 3 lyžice olivového oleja, extra virgin
  • 4 filety zo šťuky i s kožou (každú s hmotnosťou asi 150 g)
  • 4 plátky hriankového chleba
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 citrón, najlepšie bio alebo dobre umytý vlažnou vodou
  • hŕstka čerstvých byliniek (oregano, petržlen, tymian, pažítka)

Omáčka:

  • 1 malá biela cibuľa alebo šalotka
  • 100 ml suchého bieleho vína
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • štipka šafranu
  • soľ, biele korenie
  • 100 g masla

Plátky hriankového chleba nasucho ogrilujeme. Nalámeme ich do mixéra, pridáme olúpaný a nasekaný cesnak a bylinky, nastrúhanú citrónovú kôru a rozmixujeme na malé kúsky. Pridáme 2 lyžice olivového oleja a lyžičku citrónovej šťavy a znovu krátko pomixujeme. Ak nemáme mixér, môžeme všetko nasekať na drobno nožom a potom premiešať s olejom a citrónovou šťavou. Rúru predhrejeme na 200 stupňov Celzia. Pekáč vyložíme papierom na pečenie a ľahko ho potrieme zvyšným olejom. Umytú a usušenú rybu na koži jemne šikmo krížom narežeme a osolíme. Kožou dolu ju položíme na papier. Na filety navŕšime citrónovo-bylinkovú zmes a ľahko pritlačíme. Pekáč dáme do rúry a pečieme 10 - 12 minút, kým kôrka nezhnedne a ryba nebude prepečená. Omáčka: Do kastrólika nalejeme víno, pridáme najemno nakrájanú šalotku, citrónovú šťavu a šafran. Varíme, kým sa tekutina nezredukuje asi na 2 lyžice. Stiahneme z ohňa a pridáme kúsok masla, šľaháme metlou, kým sa maslo nerozpustí. Pomaly pridávame ďalšie kúsky masla a stále šľaháme. Pre zapracovanie všetkého masla budeme možno musieť vrátiť omáčku naspäť na oheň. Teplotu však zmiernime na minimum a omáčku ohrievame len chvíľu, inak sa nám rozpustí. Je veľmi chúlostivá, preto ju pripravíme až tesne pred podávaním.

Pstruh na masle plnený gorgonzolou, sušenými paradajkami a orechami

suroviny na 4 porcie

  • 4 vypitvané čerstvé pstruhy
  • 4 sušené paradajky
  • 100 g gorgonzoly
  • 20 g jadier vlašských orechov
  • 20 g petržlenovej vňatky
  • 40 g masla
  • soľ, korenie

Do misky rozomelieme gorgonzolu, pridáme nakrájané paradajky a nahrubo nasekané orechy a petržlen.Všetko zamiešame. Ryby umyjeme a osolíme zvnútra. Plnkou naplníme brušné dutiny a previažeme rybu špagátom alebo prepichneme špáradlami. Na panvici rozpálime maslo. Pstruhy orestujeme na masle 5 - 8 minút z každej strany. Podávame s čerstvým bielym chlebom.

Gratinované filety z pangasa so špenátom a ementálom

suroviny na 4 porcie

  • 70 g masla
  • 30 g hladkej múky
  • 300 ml mlieka
  • 400 g čerstvého špenátu
  • 4 filety z pangasa alebo šťuky (každý s hmotnosťou asi 150 g)
  • 150 g ementálu
  • 4 lyžice krémovej kyslej smotany
  • soľ, čerstvo pomleté korenie

Rúru zapneme na gril alebo na najvyššiu teplotu. Na panvici rozpustí-me 1/3 masla a prisypeme do nej múku. Smažíme a miešame asi 1 minútu, vytvoríme tak svetlú maslovú hmotu. Panvicu zoberieme zo sporáka a vmiešame do nej mlieko. Potom panvicu vrátime na oheň a omáčku (bešamel) privedieme do varu. Zmiernime teplotu a povaríme 5 minút. V pekáči, v ktorom budeme rybu gratinovať, rozohrejeme zvyšné maslo. Umyté a osušené filety osolíme a okoreníme. Vložíme ich do pekáča a v roztopenom masle ich celé obalíme. Pekáč umiestnime na 4 minúty do rúry. Zatiaľ si pripravíme špenát. Vo väčšej panvici rozpustíme druhú tretinu masla a pridáme špenát, zbavený nečistôt a pokrájaný. Po 1 minúte dusenia ho odstavíme z ohňa, osolíme ho a prikryjeme pokrývkou, aby nevychladol. Pekáč vyberieme z rúry a navrch dáme pripravený špenát. Syr nastrúhame a väčšinu z neho nasypeme do bešamelu, pridáme kyslú smotanu, osolíme a zamiešame. Rybu so špenátom polejeme bešamelom, povrch posypeme zvyšným syrom a korením. Pekáč vrátime pod gril a gratinujeme 10 minút, kým bešamel mierne nez-hnedne a nezačne bublať. Servírujeme s čerstvými cestovinami.

Rybacie balíčky plnené šampiňónmi

suroviny na 4 porcie

  • 100 g prošuta (asi 6 plátkov s veľkosťou 20 x 70 cm)
  • 4 rybacie filety, napríklad plátky nílskeho ostrieža
  • 100 g šampiňónov
  • 2 jarné cibuľky
  • 15 g masla
  • 50 ml suchého bieleho vína
  • 4 vetvičky čerstvého tymianu, najlepšie citrónového
  • 2 lyžice olivového oleja
  • soľ, korenie

Rúru rozohrejeme na 180 stupňov Celzia. Na panvici rozohrejeme maslo. Pridáme najemno nakrájanú cibuľku, 3 minúty ju restujeme, nasypeme na plátky nakrájané šampiňóny, zamiešame a ďalej smažíme ešte 1 minútu. Potom podlejeme vínom a dusíme 5 minút. Podľa chuti osolíme a okoreníme. Na dosku položíme 3 plátky prošuta tak, aby sa asi 1 cm prekrývali. Na ne položíme filet a navrch polovicu šampiňónov, prekryjeme filetom a zabalíme do prošuta. V pekáčiku rozpálime olej a opečieme na ňom závitky zo všetkých strán. Premiestnime ich do rúry a necháme piecť ešte 10 minút. Hotový balíček prekrojíme na polovicu a podávame s varenými novými zemiakmi obalenými v masle a bylinkách.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  3. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  4. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  7. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  8. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  9. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  10. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Projekt "Zvýšenie odborných kapacít v oblasti práce s mládežou"
  3. Malé knedličky, veľké dojmy
  4. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  5. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  6. Projekt First Lego League podporila Nadácia Pontis
  7. Klienti majú často pocit, že potrebujú spracovať len projekt
  8. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  9. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  10. 3 úlohy, ktoré vyrieši minerálna vlna najlepšie
  1. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 11 689
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 11 324
  3. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 7 299
  4. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom 6 985
  5. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 6 042
  6. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 3 905
  7. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 3 788
  8. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 3 487
  9. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017 2 459
  10. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 2 427

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Sagan začal sezónu klasík druhým miestom, opäť ho zdolal van Avermaet

Belgičan porazil slovenského cyklistu na belgickej klasike Omloop Het Nieuswblad aj minulý rok.

DOMOV

Inštruktor lyžovania: Ľudia často preceňujú svoje sily

Vlado Zboja zdolal Everest, na Kubínskej holi vedie školu lyžovania.

KOMENTÁRE

Nevedno, s čím Kažimíra vyprevadil Sulík

Kažimír buduje na ilúzii, že brzda je iba poistka.

Neprehliadnite tiež

Ako dopriať telu láskyplnú starostlivosť a nadviazať s ním vzťah

V kolobehu rôznorodých podnetov človek ľahko stráca kontakt sám so sebou.

Spánok v podprsenke – áno či nie?

Odporcovia z radov odborníkov argumentujú negatívnym dopadom na zdravie.

Módu na Brit Awards ovládla stávka na istotu, hviezdy zabudli experimentovať

Speváčky, hudobníčky a modelky sa na odovzdávaní cien najlepšej britskej hudby odeli najmä do tmavších farieb.

Modelka visela z mrakodrapu bez istenia, skončila na polícii

Ruská hviezda z Instagramu Viki Odintcova v Dubaji predviedla extrémny kúsok pre efektné fotografie, argumentovala tým, že chcela poukázať na zlú zabezpečenosť budovy.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop