Úžasné úlovky

Čerstvé dravé ryby sú dnes bežne dostupné v obchodoch, a tak si ich krehké mäsko môžeme vychutnať, aj keď v rodine nemáme šikovného rybára.



Ryba so zeleninou, pečená v papilote

suroviny na 4 porcie

  • 4 čerstvé vypitvané biele ryby aj s hlavou
  • 250 g kokteilových paradajok
  • 4 zelery
  • 1 citrón
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 baklažán
  • 4 vetvičky kôpru
  • 4 jarné cibuľky
  • 8 lyžíc olivového oleja
  • soľ

Rúru zohrejeme na 200 stupňov Celzia. Zeler nakrájame na polcentimetrové kúsky, citrón a baklažán na polovičné kolieska. Cesnak a cibuľky nasekáme nadrobno. Ryby umyjeme a od chrbta narežeme kožu niekoľkokrát do kríža. Osolíme zvnútra i zvonka. Z papiera na pečenie odstrihneme štvorec s veľkosťou asi 40 x 40 cm. V strede ho potrieme olejom a posypeme cesnakom a cibuľkou. Na to položíme rybu a do brušnej dutiny jej vsunieme pár plátkov citróna a vetvičku kôpru. Obložíme 1/4 pripravenej zeleniny, osolíme a znovu pokvapkáme olejom. Z papiera vytvoríme balíček. Spoj necháme hore, aby šťava pri pečení nevytiekla. Takto zabalíme všetky 4 ryby. Balíčky prenesieme na plech a pečieme v rúre 30 minút.

Pečené filety zo šťuky s citrónovo-bylinkovou kôrkou a omáčkou beurre blanc

suroviny na 4 porcie

  • 3 lyžice olivového oleja, extra virgin
  • 4 filety zo šťuky i s kožou (každú s hmotnosťou asi 150 g)
  • 4 plátky hriankového chleba
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 citrón, najlepšie bio alebo dobre umytý vlažnou vodou
  • hŕstka čerstvých byliniek (oregano, petržlen, tymian, pažítka)

Omáčka:

  • 1 malá biela cibuľa alebo šalotka
  • 100 ml suchého bieleho vína
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • štipka šafranu
  • soľ, biele korenie
  • 100 g masla

Plátky hriankového chleba nasucho ogrilujeme. Nalámeme ich do mixéra, pridáme olúpaný a nasekaný cesnak a bylinky, nastrúhanú citrónovú kôru a rozmixujeme na malé kúsky. Pridáme 2 lyžice olivového oleja a lyžičku citrónovej šťavy a znovu krátko pomixujeme. Ak nemáme mixér, môžeme všetko nasekať na drobno nožom a potom premiešať s olejom a citrónovou šťavou. Rúru predhrejeme na 200 stupňov Celzia. Pekáč vyložíme papierom na pečenie a ľahko ho potrieme zvyšným olejom. Umytú a usušenú rybu na koži jemne šikmo krížom narežeme a osolíme. Kožou dolu ju položíme na papier. Na filety navŕšime citrónovo-bylinkovú zmes a ľahko pritlačíme. Pekáč dáme do rúry a pečieme 10 - 12 minút, kým kôrka nezhnedne a ryba nebude prepečená. Omáčka: Do kastrólika nalejeme víno, pridáme najemno nakrájanú šalotku, citrónovú šťavu a šafran. Varíme, kým sa tekutina nezredukuje asi na 2 lyžice. Stiahneme z ohňa a pridáme kúsok masla, šľaháme metlou, kým sa maslo nerozpustí. Pomaly pridávame ďalšie kúsky masla a stále šľaháme. Pre zapracovanie všetkého masla budeme možno musieť vrátiť omáčku naspäť na oheň. Teplotu však zmiernime na minimum a omáčku ohrievame len chvíľu, inak sa nám rozpustí. Je veľmi chúlostivá, preto ju pripravíme až tesne pred podávaním.

Pstruh na masle plnený gorgonzolou, sušenými paradajkami a orechami

suroviny na 4 porcie

  • 4 vypitvané čerstvé pstruhy
  • 4 sušené paradajky
  • 100 g gorgonzoly
  • 20 g jadier vlašských orechov
  • 20 g petržlenovej vňatky
  • 40 g masla
  • soľ, korenie

Do misky rozomelieme gorgonzolu, pridáme nakrájané paradajky a nahrubo nasekané orechy a petržlen.Všetko zamiešame. Ryby umyjeme a osolíme zvnútra. Plnkou naplníme brušné dutiny a previažeme rybu špagátom alebo prepichneme špáradlami. Na panvici rozpálime maslo. Pstruhy orestujeme na masle 5 - 8 minút z každej strany. Podávame s čerstvým bielym chlebom.

Gratinované filety z pangasa so špenátom a ementálom

suroviny na 4 porcie

  • 70 g masla
  • 30 g hladkej múky
  • 300 ml mlieka
  • 400 g čerstvého špenátu
  • 4 filety z pangasa alebo šťuky (každý s hmotnosťou asi 150 g)
  • 150 g ementálu
  • 4 lyžice krémovej kyslej smotany
  • soľ, čerstvo pomleté korenie

Rúru zapneme na gril alebo na najvyššiu teplotu. Na panvici rozpustí-me 1/3 masla a prisypeme do nej múku. Smažíme a miešame asi 1 minútu, vytvoríme tak svetlú maslovú hmotu. Panvicu zoberieme zo sporáka a vmiešame do nej mlieko. Potom panvicu vrátime na oheň a omáčku (bešamel) privedieme do varu. Zmiernime teplotu a povaríme 5 minút. V pekáči, v ktorom budeme rybu gratinovať, rozohrejeme zvyšné maslo. Umyté a osušené filety osolíme a okoreníme. Vložíme ich do pekáča a v roztopenom masle ich celé obalíme. Pekáč umiestnime na 4 minúty do rúry. Zatiaľ si pripravíme špenát. Vo väčšej panvici rozpustíme druhú tretinu masla a pridáme špenát, zbavený nečistôt a pokrájaný. Po 1 minúte dusenia ho odstavíme z ohňa, osolíme ho a prikryjeme pokrývkou, aby nevychladol. Pekáč vyberieme z rúry a navrch dáme pripravený špenát. Syr nastrúhame a väčšinu z neho nasypeme do bešamelu, pridáme kyslú smotanu, osolíme a zamiešame. Rybu so špenátom polejeme bešamelom, povrch posypeme zvyšným syrom a korením. Pekáč vrátime pod gril a gratinujeme 10 minút, kým bešamel mierne nez-hnedne a nezačne bublať. Servírujeme s čerstvými cestovinami.

Rybacie balíčky plnené šampiňónmi

suroviny na 4 porcie

  • 100 g prošuta (asi 6 plátkov s veľkosťou 20 x 70 cm)
  • 4 rybacie filety, napríklad plátky nílskeho ostrieža
  • 100 g šampiňónov
  • 2 jarné cibuľky
  • 15 g masla
  • 50 ml suchého bieleho vína
  • 4 vetvičky čerstvého tymianu, najlepšie citrónového
  • 2 lyžice olivového oleja
  • soľ, korenie

Rúru rozohrejeme na 180 stupňov Celzia. Na panvici rozohrejeme maslo. Pridáme najemno nakrájanú cibuľku, 3 minúty ju restujeme, nasypeme na plátky nakrájané šampiňóny, zamiešame a ďalej smažíme ešte 1 minútu. Potom podlejeme vínom a dusíme 5 minút. Podľa chuti osolíme a okoreníme. Na dosku položíme 3 plátky prošuta tak, aby sa asi 1 cm prekrývali. Na ne položíme filet a navrch polovicu šampiňónov, prekryjeme filetom a zabalíme do prošuta. V pekáčiku rozpálime olej a opečieme na ňom závitky zo všetkých strán. Premiestnime ich do rúry a necháme piecť ešte 10 minút. Hotový balíček prekrojíme na polovicu a podávame s varenými novými zemiakmi obalenými v masle a bylinkách.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Moskva alebo Petrohrad?
  2. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  3. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  4. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  5. Nový Jaguar XF Sportbrake
  6. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov
  7. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich
  8. Výhodné a lacné neznamená to isté, ani pri PZP
  9. Keď ide o zdravie a majetok, rozhodujú sekundy
  10. Diabetici môžu získať 25-tisíc eur cez nový grantový program
  1. Moskva alebo Petrohrad?
  2. Aké auto si vybrať - nové, zánovné alebo jazdené?
  3. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  4. Nový článokHB Reavis predstavuje projekt Stanica Nivy na veľtrhu
  5. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  6. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  7. Nový Jaguar XF Sportbrake
  8. Tradičné bratislavské dvory sú späť. V Jarabinkách sú až dva
  9. Jeden nákup a všetko vybavené, alebo one stop shopping
  10. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich
  1. Moskva alebo Petrohrad? 9 529
  2. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich 4 852
  3. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte 2 489
  4. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli 2 130
  5. Diabetici môžu získať 25-tisíc eur cez nový grantový program 2 014
  6. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni 1 967
  7. Nový Jaguar XF Sportbrake 1 774
  8. Tradičné bratislavské dvory sú späť. V Jarabinkách sú až dva 1 524
  9. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov 1 291
  10. Výhodné a lacné neznamená to isté, ani pri PZP 890

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Nemecký tím zachránil najmenej pravdepodobný darca. Diktátor

Nemecký hokejový tím zachránil líbyjský diktátor pred krachom.

PLUS

Civilizovaná divočina. Na severe Slovenska to záhadne funguje

Oravská Polhora pôsobí ako vymyslená.

KOMENTÁRE

My sme les. Zastavíme katastrofu?

Slovenské lesy miznú, rozšírili sa v nich pilčíci a traktory.

Neprehliadnite tiež

Líčenie na rande: Ako na dokonalý mejkap v troch krokoch

Niekedy je nadmerná snaha skôr na škodu, poradíme vám, ako sa nalíčiť v správnej miere.

Kokteil pre imunitu: Sedem spôsobov ako ju podporiť

Aké vitamíny a doplnky by ste mali vyskúšať, poradí farmaceutka.

Vybrali sme desať receptov na vegánske zákusky

Aj vy máte problém zohnať maslo a vajcia? Inšpirujte sa našimi tipmi na koláče a zákusky, v ktorých ich nebudete potrebovať.

Sedem kozmetických nutností pre pleť v zime

Ktoré kozmetické produkty u vás nemôžu chýbať, keď teploty klesnú?