Pochúťky zo záhradky

Konečne si môžeme vychutnať ovocie a zeleninu, ktorá dozrela na slniečku a cesta na tanier neviedla cez polovicu zemegule. Stačí si nazbierať plody, ktoré sú v lete najlepšie, a pripraviť si ich podľa našich receptov.



Minestrone s mätou, hráškom, brokolicou a zelerom

minestrone.jpgsuroviny na 4 porcie

  • 50 g slaniny
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 zelery
  • 1 mrkva
  • 4 šampiňóny
  • 300 g čerstvého šalátu
  • 1 malá mladá brokolica
  • 4 paradajky
  • 2 kocky bujónu
  • hrsť drobných cestovín
  • 1 lyžica pesta
  • 1 malá hrsť mäty
  • soľ, korenie, lyžica citrónovej šťavy

Umyté zelery a cibuľu nasekáme na kocky a ošúpaný cesnak na plátky. Mrkvu nakrájame na kolieska hrubé asi 3 mm a šampiňóny na veľké plátky. Slaninu nakrájame na malé kocôčky, osmažíme ich v polievkovom hrnci na lyžici olivového oleja, prihodíme cibuľu, cesnak, zeler, mrkvu, šampiňóny a vylúpaný hrášok. Smažíme a miešame asi 15 minút. Pridáme opláchnutú brokolicu, rozobranú na malé ružičky, ošúpané a na osmičky nakrájané paradajky a pokračujeme ešte asi 2 minúty v smažení. Prilejeme horúci vývar, ktorý vytvoríme zaliatím dvoch kociek bujónu litrom vriacej vody. Varíme 10 minút. Prisypeme cestoviny a ďalej varíme asi 3 minúty. Dáme dolu z ohňa a vmiešame lyžicu pesta a nasekanú mätu. Dochutíme citrónovou šťavou. Podľa chuti dosolíme a okoreníme.

Zeleninová tempura

tempura.jpgsuroviny na 4 porcie

  • 100 g zelených fazuliek
  • 2 mladé mrkvičky i s časťou vňate
  • 100 g mini špargle
  • 100 g húb
  • 100 g čerstvej riasy salicornia (kúpime v Tescu)
  • slnečnicový olej

Cestíčko:

  • 200 g polohrubej múky
  • vychladená perlivá voda

Múku nasypeme do misky a s veľmi studenou perlivou vodou
vymiešame cestíčko, husté asi ako smotana. Zeleninu nakrájanú na plátky (mrkvu, šampiňóny) alebo rozpolenú (fazuľky, špargľu) namáčame v cestíčku. Cestíčko necháme s kúskami zeleniny odkvapkať. Smažíme v hlbokej panvici alebo vo woku vo väčšom množstve oleja. Pri smažení zeleninu obraciame, aby bola zo všetkých strán zlatistá a krásne chrumkavá. Vysmažené kúsky tempury poukladáme na servítku, aby sme odsali prebytočný tuk. Podávame ihneď.

Gnocchi s omáčkou z karfiolu, mladého póru a krupice

gnocchi.jpgsuroviny na 4 porcie

Cesto na gnocchi:

  • 1 kg múčnych zemiakov
  • 1 vajce
  • 250 g hladkej múky
  • soľ, korenie, olivový olej

Omáčka:

  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 lyžica masla
  • 2 mladé cibuľky
  • 1 malý karfiol
  • 200 g čerešňových paradajok
  • 50 g nastrúhaného parmezánu
  • 100 g lučiny
  • čerstvá bazalka, tymián
  • soľ, čerstvo zomleté korenie

Cesto:
Neošúpané zemiaky vložíme do hrnca a zalejeme vodou. Osolíme a varíme domäkka. Dáme variť vodu na gnocchi. Vychladnuté a ošúpané zemiaky postrúhame na jemnom strúhadle na čistú hladkú plochu. Pridáme vajce, osolíme a okoreníme. Dokola nasypeme múku a vypracujeme pevné, ale mäkké cesto. Cesto nevypracovávame príliš dlho, aby zostalo pekne nadýchané. Pracovnú plochu znovu posypeme trochou múky, cesto rozdelíme na 6 dielov a z každého vyváľame tenký valček s priemerom asi 1,5 cm. Potom z nich nakrájame kúsky dlhé asi 2 cm. Pamätáme na to, že zemiakové cesto časom redne, gnocchi preto ihneď vložíme do vriacej vody, zľahka odlepíme od dna hrnca drevenou vareškou a varíme. Vyberieme ich z vody, necháme odkvapkať a nasypeme ich do väčšej nádoby. Premiešame s 3 lyžicami oleja.

Omáčka:
Na masle a oleji osmažíme cibuľky, nakrájané na polokolieska a nadrobno nasekaný karfiol. Pridáme paradajky, premiešame a dusíme 10 minút. Prisypeme parmezán, nasekané bylinky a lučinu. Miešame, kým sa syr nerozpustí. Pridáme gnocchi a opäť premiešame.

Pečené kuracie paličky so zeleninou

pecene.jpgsuroviny na 4 porcie

  • 1 kg kuracích palíc (konce stehien)
  • 2 mladé mrkvy
  • 1 fenikel
  • 1 cibuľa
  • 1 hlávkový šalát
  • 1 hlavička cesnaku
  • 1 hrsť petržlenovej vňatky
  • soľ, korenie, olivový olej

Mrkvu nakrájame na kocky, fenikel pokrájame na plátky, cibuľu nasekáme nahrubo. Šalát umyjeme, usušíme a natrháme, petržlenovú vňať nasekáme.

Do zapekacej misy nalejeme 2 lyžice oleja, vysy-peme zeleninu a pomiešame. Navrch položíme umyté a usušené mäso. Na mäso vložíme hlavičku cesnaku, šikmo rozpolenú. Osolíme a okoreníme.

Pečieme v rúre 50 minút pri teplote 180 stupňov Celzia.

Čerešňový koláč

ceresnovy.jpgsuroviny na 8 porcií

  • 140 g hladkej múky
  • 1/2 lyžice mletej škorice
  • 50 g hnedého alebo trstinového cukru
  • 1 vajce
  • 4 lyžice mlieka
  • 85 g masla
  • 300 g zrelých vykôstkovaných čerešní
  • maslo a strúhanka na vymazanie a vysypanie formy

Posýpka:

  • 25 g hladkej múky
  • mletá škorica
  • 25 g hnedého alebo trstinového cukru
  • 25 g masla

Rúru predhrejeme na 160 stupňov Celzia. Malý pekáčik alebo guľatú formu s priemerom 20 cm vymažeme maslom a vysypeme jemnou strúhankou alebo hrubou múkou, či vyložíme papierom na pečenie. Múku preosejeme do misy, prisypeme škoricu a cukor, premiešame
a v strede vytvoríme jamku. Do nej rozbijeme vajce, pridáme mlieko a na kúsky nakrájané zmäknuté maslo. Elektrickým šľahačom vyšľaháme hladké a husté cesto. Vylejeme do formy a rozotrieme do krajov. Na cesto nahádžeme umyté a usušené čerešne.

Posýpka:
V miske zmiešame spolu maslo s múkou a cukrom, kým sa nevytvorí sypká zmes s hrudkami veľkými ako hrášok. Ak nie je zmes dostatočne suchá, môžeme pridať ešte trochu múky alebo cukru. Koláč bohato posypeme posýpkou. Pečieme 30 - 35 minút.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky
  2. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  3. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  4. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  5. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  6. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  7. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  8. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis
  9. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi
  10. Študenti majú na získanie 30 € ešte 20 dní
  1. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  2. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  3. Nová veľvyslankyňa Turecka na návšteve EU v Bratislave
  4. Prijatie delegácie rektorov ekonomických univerzít z Indonézie
  5. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky
  6. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  7. Základné štandardy práce pre realitné kancelárie
  8. Takmer polovicu porúch šikmých striech spôsobujú zlé doplnky
  9. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  10. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  1. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 12 092
  2. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi 8 579
  3. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 7 633
  4. Desať obľúbených miest v Chorvátsku 6 212
  5. Domácnosť, ktorá šetrí sama? Aj u nás je to už realitou 5 878
  6. Študenti majú na získanie 30 € ešte 20 dní 5 670
  7. Viete, čo kupujete? Ako rozoznať kvalitný chlieb od nekvalitného 5 333
  8. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 5 332
  9. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 3 625
  10. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 3 208

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Jeden za všetkých, všetci za jedného. Čo má Kaliňák s tromi mušketiermi

Dom, v ktorom býva minister vnútra Robert Kaliňák, je pomenovaný podľa Aramisa z Troch mušketierov. Susedmi sú Athos a Porthos.

ŠPORT

Kozák má problém. Príde Slovensko o svoju jednotku?

Slovákov čaká 10. júna v Litve kvalifikačný zápas o postup na MS 2018.

Neprehliadnite tiež

Ako začať deň naplno a dosiahnuť ideálne ráno?

Vstávanie, raňajky, šport, nálada. Ako dosiahnuť, aby bolo vaše ráno zdravé?

Sedem fitness trendov, ktoré by ste mali tento rok vyskúšať

Sú efektívne, overené a opodstatnene obľúbené.

Jedenásť trikov, ako rýchlo a účinne poraziť chuť na sladké

Túžbe maškrtiť sa dá odolať vedecky overenými krokmi.

Chcete vyzerať atraktívnejšie? Mali by ste sa vyspať

Vedci oficiálne potvrdili, že dostatok spánku súvisí s tým, ako pôsobí náš výzor na ostatných.