Pochúťky zo záhradky

Konečne si môžeme vychutnať ovocie a zeleninu, ktorá dozrela na slniečku a cesta na tanier neviedla cez polovicu zemegule. Stačí si nazbierať plody, ktoré sú v lete najlepšie, a pripraviť si ich podľa našich receptov.



Minestrone s mätou, hráškom, brokolicou a zelerom

minestrone.jpgsuroviny na 4 porcie

  • 50 g slaniny
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 zelery
  • 1 mrkva
  • 4 šampiňóny
  • 300 g čerstvého šalátu
  • 1 malá mladá brokolica
  • 4 paradajky
  • 2 kocky bujónu
  • hrsť drobných cestovín
  • 1 lyžica pesta
  • 1 malá hrsť mäty
  • soľ, korenie, lyžica citrónovej šťavy

Umyté zelery a cibuľu nasekáme na kocky a ošúpaný cesnak na plátky. Mrkvu nakrájame na kolieska hrubé asi 3 mm a šampiňóny na veľké plátky. Slaninu nakrájame na malé kocôčky, osmažíme ich v polievkovom hrnci na lyžici olivového oleja, prihodíme cibuľu, cesnak, zeler, mrkvu, šampiňóny a vylúpaný hrášok. Smažíme a miešame asi 15 minút. Pridáme opláchnutú brokolicu, rozobranú na malé ružičky, ošúpané a na osmičky nakrájané paradajky a pokračujeme ešte asi 2 minúty v smažení. Prilejeme horúci vývar, ktorý vytvoríme zaliatím dvoch kociek bujónu litrom vriacej vody. Varíme 10 minút. Prisypeme cestoviny a ďalej varíme asi 3 minúty. Dáme dolu z ohňa a vmiešame lyžicu pesta a nasekanú mätu. Dochutíme citrónovou šťavou. Podľa chuti dosolíme a okoreníme.

Zeleninová tempura

tempura.jpgsuroviny na 4 porcie

  • 100 g zelených fazuliek
  • 2 mladé mrkvičky i s časťou vňate
  • 100 g mini špargle
  • 100 g húb
  • 100 g čerstvej riasy salicornia (kúpime v Tescu)
  • slnečnicový olej

Cestíčko:

  • 200 g polohrubej múky
  • vychladená perlivá voda

Múku nasypeme do misky a s veľmi studenou perlivou vodou
vymiešame cestíčko, husté asi ako smotana. Zeleninu nakrájanú na plátky (mrkvu, šampiňóny) alebo rozpolenú (fazuľky, špargľu) namáčame v cestíčku. Cestíčko necháme s kúskami zeleniny odkvapkať. Smažíme v hlbokej panvici alebo vo woku vo väčšom množstve oleja. Pri smažení zeleninu obraciame, aby bola zo všetkých strán zlatistá a krásne chrumkavá. Vysmažené kúsky tempury poukladáme na servítku, aby sme odsali prebytočný tuk. Podávame ihneď.

Gnocchi s omáčkou z karfiolu, mladého póru a krupice

gnocchi.jpgsuroviny na 4 porcie

Cesto na gnocchi:

  • 1 kg múčnych zemiakov
  • 1 vajce
  • 250 g hladkej múky
  • soľ, korenie, olivový olej

Omáčka:

  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 lyžica masla
  • 2 mladé cibuľky
  • 1 malý karfiol
  • 200 g čerešňových paradajok
  • 50 g nastrúhaného parmezánu
  • 100 g lučiny
  • čerstvá bazalka, tymián
  • soľ, čerstvo zomleté korenie

Cesto:
Neošúpané zemiaky vložíme do hrnca a zalejeme vodou. Osolíme a varíme domäkka. Dáme variť vodu na gnocchi. Vychladnuté a ošúpané zemiaky postrúhame na jemnom strúhadle na čistú hladkú plochu. Pridáme vajce, osolíme a okoreníme. Dokola nasypeme múku a vypracujeme pevné, ale mäkké cesto. Cesto nevypracovávame príliš dlho, aby zostalo pekne nadýchané. Pracovnú plochu znovu posypeme trochou múky, cesto rozdelíme na 6 dielov a z každého vyváľame tenký valček s priemerom asi 1,5 cm. Potom z nich nakrájame kúsky dlhé asi 2 cm. Pamätáme na to, že zemiakové cesto časom redne, gnocchi preto ihneď vložíme do vriacej vody, zľahka odlepíme od dna hrnca drevenou vareškou a varíme. Vyberieme ich z vody, necháme odkvapkať a nasypeme ich do väčšej nádoby. Premiešame s 3 lyžicami oleja.

Omáčka:
Na masle a oleji osmažíme cibuľky, nakrájané na polokolieska a nadrobno nasekaný karfiol. Pridáme paradajky, premiešame a dusíme 10 minút. Prisypeme parmezán, nasekané bylinky a lučinu. Miešame, kým sa syr nerozpustí. Pridáme gnocchi a opäť premiešame.

Pečené kuracie paličky so zeleninou

pecene.jpgsuroviny na 4 porcie

  • 1 kg kuracích palíc (konce stehien)
  • 2 mladé mrkvy
  • 1 fenikel
  • 1 cibuľa
  • 1 hlávkový šalát
  • 1 hlavička cesnaku
  • 1 hrsť petržlenovej vňatky
  • soľ, korenie, olivový olej

Mrkvu nakrájame na kocky, fenikel pokrájame na plátky, cibuľu nasekáme nahrubo. Šalát umyjeme, usušíme a natrháme, petržlenovú vňať nasekáme.

Do zapekacej misy nalejeme 2 lyžice oleja, vysy-peme zeleninu a pomiešame. Navrch položíme umyté a usušené mäso. Na mäso vložíme hlavičku cesnaku, šikmo rozpolenú. Osolíme a okoreníme.

Pečieme v rúre 50 minút pri teplote 180 stupňov Celzia.

Čerešňový koláč

ceresnovy.jpgsuroviny na 8 porcií

  • 140 g hladkej múky
  • 1/2 lyžice mletej škorice
  • 50 g hnedého alebo trstinového cukru
  • 1 vajce
  • 4 lyžice mlieka
  • 85 g masla
  • 300 g zrelých vykôstkovaných čerešní
  • maslo a strúhanka na vymazanie a vysypanie formy

Posýpka:

  • 25 g hladkej múky
  • mletá škorica
  • 25 g hnedého alebo trstinového cukru
  • 25 g masla

Rúru predhrejeme na 160 stupňov Celzia. Malý pekáčik alebo guľatú formu s priemerom 20 cm vymažeme maslom a vysypeme jemnou strúhankou alebo hrubou múkou, či vyložíme papierom na pečenie. Múku preosejeme do misy, prisypeme škoricu a cukor, premiešame
a v strede vytvoríme jamku. Do nej rozbijeme vajce, pridáme mlieko a na kúsky nakrájané zmäknuté maslo. Elektrickým šľahačom vyšľaháme hladké a husté cesto. Vylejeme do formy a rozotrieme do krajov. Na cesto nahádžeme umyté a usušené čerešne.

Posýpka:
V miske zmiešame spolu maslo s múkou a cukrom, kým sa nevytvorí sypká zmes s hrudkami veľkými ako hrášok. Ak nie je zmes dostatočne suchá, môžeme pridať ešte trochu múky alebo cukru. Koláč bohato posypeme posýpkou. Pečieme 30 - 35 minút.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Naše mobilné bankovníctvo si prišli vyskúšať novinári z Rakúska
  2. Týchto 8 kritérií by mal kvalitný kolagén spĺňať
  3. Legendárna Transsibírska magistrála
  4. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov
  5. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  6. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou
  7. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém
  8. Ceny elektriny rastú. Firmy ale môžu ušetriť
  9. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám
  10. Top First moment dovolenky na leto 2018
  1. Legendárna Transsibírska magistrála
  2. Auto ako vianočný darček, rastie záujem o zánovné vozidlá
  3. Vianočný bázar chalaňov
  4. Vianočné mecheche 2017
  5. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov
  6. Študentskou osobnosťou Slovenska Ing. Martina Majorošová
  7. Majstrovstvá Stavebnej fakulty STU v Bratislave v plávaní 2017
  8. Týchto 8 kritérií by mal kvalitný kolagén spĺňať
  9. Beam Suntory zaznamenal silný rast predaja po zmene distribútora
  10. Zamestnanci a študenti EU v BA darovali radosť a vyčarili úsmev
  1. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou 8 242
  2. Legendárna Transsibírska magistrála 6 034
  3. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém 5 907
  4. Naše mobilné bankovníctvo si prišli vyskúšať novinári z Rakúska 4 411
  5. Venujte na Vianoce darček plný informácií! 2 434
  6. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom 1 975
  7. Top First moment dovolenky na leto 2018 1 865
  8. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov 1 696
  9. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám 1 695
  10. Ceny elektriny rastú. Firmy ale môžu ušetriť 1 246

Hlavné správy zo Sme.sk

TRNAVA

Trnavskí policajti zastrelili muža, ktorý mal šéfovať bankomatovej mafii

Obeťou policajnej streľby v obci Opoj je 42-ročný Ján Golis.

DOMOV

Na policajtov útočili autom členovia bankomatovej mafie

Policajný prezident Tibor Gašpar informoval o incidente v obci Opoj.

KOMENTÁRE

A toto vám ako napadlo, pani Nicholsonová?

Kým Pašku musela schladiť Laššáková, Nicholsonovú poslal do reality Galko.

TECH

Teoretická astrofyzika dosiahla truiumf, našli kilonovu

Ďalekohľady zachytili prvý optický náprotivok zdroja gravitačných vĺn.

Neprehliadnite tiež

Mariana Kováčová: Najťažšie pre dieťa je, keď sa násilia na ňom dopúšťajú rodičia

Zakladateľka Centra Slniečko nám porozprávala o najakútnejších problémoch detského sveta.

Tri lyžiarske rakúske destinácie: Tu zažijete viac ako lyžovačku

V rakúskych lyžiarskych strediskách na vás okrem skvelých zjazdoviek čaká aj viacero noviniek.

Mariah Carey: Prečo je speváčka považovaná za kráľovnú Vianoc?

Jej žezlo nikto nedokáže prevziať, hoci mnohí by chceli.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Prečítajte si rozhovor s Marianou Kováčovou, ktorá sa venuje problematike týrania detí.

Biblia módy oslavuje výročie. Časopis Vogue má 125 rokov

V decembri 1892 vyšlo prvé číslo magazínu, ktorý je vo svete módy ikonou.