Pochúťky zo záhradky

Konečne si môžeme vychutnať ovocie a zeleninu, ktorá dozrela na slniečku a cesta na tanier neviedla cez polovicu zemegule. Stačí si nazbierať plody, ktoré sú v lete najlepšie, a pripraviť si ich podľa našich receptov.



Minestrone s mätou, hráškom, brokolicou a zelerom

minestrone.jpgsuroviny na 4 porcie

  • 50 g slaniny
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 zelery
  • 1 mrkva
  • 4 šampiňóny
  • 300 g čerstvého šalátu
  • 1 malá mladá brokolica
  • 4 paradajky
  • 2 kocky bujónu
  • hrsť drobných cestovín
  • 1 lyžica pesta
  • 1 malá hrsť mäty
  • soľ, korenie, lyžica citrónovej šťavy

Umyté zelery a cibuľu nasekáme na kocky a ošúpaný cesnak na plátky. Mrkvu nakrájame na kolieska hrubé asi 3 mm a šampiňóny na veľké plátky. Slaninu nakrájame na malé kocôčky, osmažíme ich v polievkovom hrnci na lyžici olivového oleja, prihodíme cibuľu, cesnak, zeler, mrkvu, šampiňóny a vylúpaný hrášok. Smažíme a miešame asi 15 minút. Pridáme opláchnutú brokolicu, rozobranú na malé ružičky, ošúpané a na osmičky nakrájané paradajky a pokračujeme ešte asi 2 minúty v smažení. Prilejeme horúci vývar, ktorý vytvoríme zaliatím dvoch kociek bujónu litrom vriacej vody. Varíme 10 minút. Prisypeme cestoviny a ďalej varíme asi 3 minúty. Dáme dolu z ohňa a vmiešame lyžicu pesta a nasekanú mätu. Dochutíme citrónovou šťavou. Podľa chuti dosolíme a okoreníme.

Zeleninová tempura

tempura.jpgsuroviny na 4 porcie

  • 100 g zelených fazuliek
  • 2 mladé mrkvičky i s časťou vňate
  • 100 g mini špargle
  • 100 g húb
  • 100 g čerstvej riasy salicornia (kúpime v Tescu)
  • slnečnicový olej

Cestíčko:

  • 200 g polohrubej múky
  • vychladená perlivá voda

Múku nasypeme do misky a s veľmi studenou perlivou vodou
vymiešame cestíčko, husté asi ako smotana. Zeleninu nakrájanú na plátky (mrkvu, šampiňóny) alebo rozpolenú (fazuľky, špargľu) namáčame v cestíčku. Cestíčko necháme s kúskami zeleniny odkvapkať. Smažíme v hlbokej panvici alebo vo woku vo väčšom množstve oleja. Pri smažení zeleninu obraciame, aby bola zo všetkých strán zlatistá a krásne chrumkavá. Vysmažené kúsky tempury poukladáme na servítku, aby sme odsali prebytočný tuk. Podávame ihneď.

Gnocchi s omáčkou z karfiolu, mladého póru a krupice

gnocchi.jpgsuroviny na 4 porcie

Cesto na gnocchi:

  • 1 kg múčnych zemiakov
  • 1 vajce
  • 250 g hladkej múky
  • soľ, korenie, olivový olej

Omáčka:

  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 lyžica masla
  • 2 mladé cibuľky
  • 1 malý karfiol
  • 200 g čerešňových paradajok
  • 50 g nastrúhaného parmezánu
  • 100 g lučiny
  • čerstvá bazalka, tymián
  • soľ, čerstvo zomleté korenie

Cesto:
Neošúpané zemiaky vložíme do hrnca a zalejeme vodou. Osolíme a varíme domäkka. Dáme variť vodu na gnocchi. Vychladnuté a ošúpané zemiaky postrúhame na jemnom strúhadle na čistú hladkú plochu. Pridáme vajce, osolíme a okoreníme. Dokola nasypeme múku a vypracujeme pevné, ale mäkké cesto. Cesto nevypracovávame príliš dlho, aby zostalo pekne nadýchané. Pracovnú plochu znovu posypeme trochou múky, cesto rozdelíme na 6 dielov a z každého vyváľame tenký valček s priemerom asi 1,5 cm. Potom z nich nakrájame kúsky dlhé asi 2 cm. Pamätáme na to, že zemiakové cesto časom redne, gnocchi preto ihneď vložíme do vriacej vody, zľahka odlepíme od dna hrnca drevenou vareškou a varíme. Vyberieme ich z vody, necháme odkvapkať a nasypeme ich do väčšej nádoby. Premiešame s 3 lyžicami oleja.

Omáčka:
Na masle a oleji osmažíme cibuľky, nakrájané na polokolieska a nadrobno nasekaný karfiol. Pridáme paradajky, premiešame a dusíme 10 minút. Prisypeme parmezán, nasekané bylinky a lučinu. Miešame, kým sa syr nerozpustí. Pridáme gnocchi a opäť premiešame.

Pečené kuracie paličky so zeleninou

pecene.jpgsuroviny na 4 porcie

  • 1 kg kuracích palíc (konce stehien)
  • 2 mladé mrkvy
  • 1 fenikel
  • 1 cibuľa
  • 1 hlávkový šalát
  • 1 hlavička cesnaku
  • 1 hrsť petržlenovej vňatky
  • soľ, korenie, olivový olej

Mrkvu nakrájame na kocky, fenikel pokrájame na plátky, cibuľu nasekáme nahrubo. Šalát umyjeme, usušíme a natrháme, petržlenovú vňať nasekáme.

Do zapekacej misy nalejeme 2 lyžice oleja, vysy-peme zeleninu a pomiešame. Navrch položíme umyté a usušené mäso. Na mäso vložíme hlavičku cesnaku, šikmo rozpolenú. Osolíme a okoreníme.

Pečieme v rúre 50 minút pri teplote 180 stupňov Celzia.

Čerešňový koláč

ceresnovy.jpgsuroviny na 8 porcií

  • 140 g hladkej múky
  • 1/2 lyžice mletej škorice
  • 50 g hnedého alebo trstinového cukru
  • 1 vajce
  • 4 lyžice mlieka
  • 85 g masla
  • 300 g zrelých vykôstkovaných čerešní
  • maslo a strúhanka na vymazanie a vysypanie formy

Posýpka:

  • 25 g hladkej múky
  • mletá škorica
  • 25 g hnedého alebo trstinového cukru
  • 25 g masla

Rúru predhrejeme na 160 stupňov Celzia. Malý pekáčik alebo guľatú formu s priemerom 20 cm vymažeme maslom a vysypeme jemnou strúhankou alebo hrubou múkou, či vyložíme papierom na pečenie. Múku preosejeme do misy, prisypeme škoricu a cukor, premiešame
a v strede vytvoríme jamku. Do nej rozbijeme vajce, pridáme mlieko a na kúsky nakrájané zmäknuté maslo. Elektrickým šľahačom vyšľaháme hladké a husté cesto. Vylejeme do formy a rozotrieme do krajov. Na cesto nahádžeme umyté a usušené čerešne.

Posýpka:
V miske zmiešame spolu maslo s múkou a cukrom, kým sa nevytvorí sypká zmes s hrudkami veľkými ako hrášok. Ak nie je zmes dostatočne suchá, môžeme pridať ešte trochu múky alebo cukru. Koláč bohato posypeme posýpkou. Pečieme 30 - 35 minút.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok
  2. Ako na refinancovanie hypotéky
  3. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra
  4. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  5. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  6. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  7. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  8. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  9. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania
  10. Splnený sen
  1. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra
  2. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  3. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  4. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  5. Športová akadémia Mateja Tótha powered by O2 už na 24 školách
  6. Na čo myslieť v rekonštrukcii bytu
  7. Nová emisia dlhopisov spoločnosti HB Reavis s výnosom 3,25 % p.
  8. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  9. Top Ten najviac prehliadaných vozidiel na trhu
  10. Vysoká hra o súdne trovy
  1. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania 13 864
  2. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj 3 795
  3. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok 3 775
  4. Drobné nepozornosti v domácnosti môžu stáť aj tisíce eur 3 652
  5. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove 1 409
  6. Splnený sen 1 362
  7. Za 30 rokov sa cena fotovoltických panelov znížila 100-násobne 1 361
  8. Ako na refinancovanie hypotéky 1 171
  9. Na čo myslieť v rekonštrukcii bytu 941
  10. Neobjavené emiráty Fujairah a Ajman 933

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Cítila každý vpich ihly. Lekárov so slzami v očiach prosila, aby už prestali

Denník SME oslovil všetky univerzitné a fakultné nemocnice. Ani jedna nedostala podnet na násilie či neetické správanie personálu počas pôrodu.

KOMENTÁRE

Orbán môže mať čoskoro v regióne nového spojenca. Andreja Babiša

Babiš má blízko k jeho politickej kultúre.

Neprehliadnite tiež

Je najvyšší čas prestať nosiť vlnu, hovorí zakladateľka PETA

Ingrid Newkirková vysvetľuje, prečo je strihanie oviec kruté a neľudské.

Stĺpček Osmelené

Odchádzať z domu je hraničná situácia

Dieťa som vynosila a porodila ľahko, ale logistika je moje rodičovské peklo.

Na materskej rozbehla biznis na Amazone. Čo radí začínajúcim podnikateľkám?

Zuzana Sotáková je ukážkou, ako odvážny plán dotiahnuť do úspešného konca.

Facky, traumy, málo ľudskosti. Aj tak zobrazuje dokument slovenské pôrodníctvo

Na Slovensku sa znova hovorí o pôrodoch, začínajú sa ozývať hlasy traumatizovaných žien.