Pochúťky zo záhradky

Konečne si môžeme vychutnať ovocie a zeleninu, ktorá dozrela na slniečku a cesta na tanier neviedla cez polovicu zemegule. Stačí si nazbierať plody, ktoré sú v lete najlepšie, a pripraviť si ich podľa našich receptov.



Minestrone s mätou, hráškom, brokolicou a zelerom

minestrone.jpgsuroviny na 4 porcie

  • 50 g slaniny
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 zelery
  • 1 mrkva
  • 4 šampiňóny
  • 300 g čerstvého šalátu
  • 1 malá mladá brokolica
  • 4 paradajky
  • 2 kocky bujónu
  • hrsť drobných cestovín
  • 1 lyžica pesta
  • 1 malá hrsť mäty
  • soľ, korenie, lyžica citrónovej šťavy

Umyté zelery a cibuľu nasekáme na kocky a ošúpaný cesnak na plátky. Mrkvu nakrájame na kolieska hrubé asi 3 mm a šampiňóny na veľké plátky. Slaninu nakrájame na malé kocôčky, osmažíme ich v polievkovom hrnci na lyžici olivového oleja, prihodíme cibuľu, cesnak, zeler, mrkvu, šampiňóny a vylúpaný hrášok. Smažíme a miešame asi 15 minút. Pridáme opláchnutú brokolicu, rozobranú na malé ružičky, ošúpané a na osmičky nakrájané paradajky a pokračujeme ešte asi 2 minúty v smažení. Prilejeme horúci vývar, ktorý vytvoríme zaliatím dvoch kociek bujónu litrom vriacej vody. Varíme 10 minút. Prisypeme cestoviny a ďalej varíme asi 3 minúty. Dáme dolu z ohňa a vmiešame lyžicu pesta a nasekanú mätu. Dochutíme citrónovou šťavou. Podľa chuti dosolíme a okoreníme.

Zeleninová tempura

Článok pokračuje pod video reklamou

tempura.jpgsuroviny na 4 porcie

  • 100 g zelených fazuliek
  • 2 mladé mrkvičky i s časťou vňate
  • 100 g mini špargle
  • 100 g húb
  • 100 g čerstvej riasy salicornia (kúpime v Tescu)
  • slnečnicový olej

Cestíčko:

  • 200 g polohrubej múky
  • vychladená perlivá voda

Múku nasypeme do misky a s veľmi studenou perlivou vodou
vymiešame cestíčko, husté asi ako smotana. Zeleninu nakrájanú na plátky (mrkvu, šampiňóny) alebo rozpolenú (fazuľky, špargľu) namáčame v cestíčku. Cestíčko necháme s kúskami zeleniny odkvapkať. Smažíme v hlbokej panvici alebo vo woku vo väčšom množstve oleja. Pri smažení zeleninu obraciame, aby bola zo všetkých strán zlatistá a krásne chrumkavá. Vysmažené kúsky tempury poukladáme na servítku, aby sme odsali prebytočný tuk. Podávame ihneď.

Gnocchi s omáčkou z karfiolu, mladého póru a krupice

gnocchi.jpgsuroviny na 4 porcie

Cesto na gnocchi:

  • 1 kg múčnych zemiakov
  • 1 vajce
  • 250 g hladkej múky
  • soľ, korenie, olivový olej

Omáčka:

  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 lyžica masla
  • 2 mladé cibuľky
  • 1 malý karfiol
  • 200 g čerešňových paradajok
  • 50 g nastrúhaného parmezánu
  • 100 g lučiny
  • čerstvá bazalka, tymián
  • soľ, čerstvo zomleté korenie

Cesto:
Neošúpané zemiaky vložíme do hrnca a zalejeme vodou. Osolíme a varíme domäkka. Dáme variť vodu na gnocchi. Vychladnuté a ošúpané zemiaky postrúhame na jemnom strúhadle na čistú hladkú plochu. Pridáme vajce, osolíme a okoreníme. Dokola nasypeme múku a vypracujeme pevné, ale mäkké cesto. Cesto nevypracovávame príliš dlho, aby zostalo pekne nadýchané. Pracovnú plochu znovu posypeme trochou múky, cesto rozdelíme na 6 dielov a z každého vyváľame tenký valček s priemerom asi 1,5 cm. Potom z nich nakrájame kúsky dlhé asi 2 cm. Pamätáme na to, že zemiakové cesto časom redne, gnocchi preto ihneď vložíme do vriacej vody, zľahka odlepíme od dna hrnca drevenou vareškou a varíme. Vyberieme ich z vody, necháme odkvapkať a nasypeme ich do väčšej nádoby. Premiešame s 3 lyžicami oleja.

Omáčka:
Na masle a oleji osmažíme cibuľky, nakrájané na polokolieska a nadrobno nasekaný karfiol. Pridáme paradajky, premiešame a dusíme 10 minút. Prisypeme parmezán, nasekané bylinky a lučinu. Miešame, kým sa syr nerozpustí. Pridáme gnocchi a opäť premiešame.

Pečené kuracie paličky so zeleninou

pecene.jpgsuroviny na 4 porcie

  • 1 kg kuracích palíc (konce stehien)
  • 2 mladé mrkvy
  • 1 fenikel
  • 1 cibuľa
  • 1 hlávkový šalát
  • 1 hlavička cesnaku
  • 1 hrsť petržlenovej vňatky
  • soľ, korenie, olivový olej

Mrkvu nakrájame na kocky, fenikel pokrájame na plátky, cibuľu nasekáme nahrubo. Šalát umyjeme, usušíme a natrháme, petržlenovú vňať nasekáme.

Do zapekacej misy nalejeme 2 lyžice oleja, vysy-peme zeleninu a pomiešame. Navrch položíme umyté a usušené mäso. Na mäso vložíme hlavičku cesnaku, šikmo rozpolenú. Osolíme a okoreníme.

Pečieme v rúre 50 minút pri teplote 180 stupňov Celzia.

Čerešňový koláč

ceresnovy.jpgsuroviny na 8 porcií

  • 140 g hladkej múky
  • 1/2 lyžice mletej škorice
  • 50 g hnedého alebo trstinového cukru
  • 1 vajce
  • 4 lyžice mlieka
  • 85 g masla
  • 300 g zrelých vykôstkovaných čerešní
  • maslo a strúhanka na vymazanie a vysypanie formy

Posýpka:

  • 25 g hladkej múky
  • mletá škorica
  • 25 g hnedého alebo trstinového cukru
  • 25 g masla

Rúru predhrejeme na 160 stupňov Celzia. Malý pekáčik alebo guľatú formu s priemerom 20 cm vymažeme maslom a vysypeme jemnou strúhankou alebo hrubou múkou, či vyložíme papierom na pečenie. Múku preosejeme do misy, prisypeme škoricu a cukor, premiešame
a v strede vytvoríme jamku. Do nej rozbijeme vajce, pridáme mlieko a na kúsky nakrájané zmäknuté maslo. Elektrickým šľahačom vyšľaháme hladké a husté cesto. Vylejeme do formy a rozotrieme do krajov. Na cesto nahádžeme umyté a usušené čerešne.

Posýpka:
V miske zmiešame spolu maslo s múkou a cukrom, kým sa nevytvorí sypká zmes s hrudkami veľkými ako hrášok. Ak nie je zmes dostatočne suchá, môžeme pridať ešte trochu múky alebo cukru. Koláč bohato posypeme posýpkou. Pečieme 30 - 35 minút.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Čerešne dozreli: Aj po zmenách na hypotekárnom trhu chutia!
  2. Edite sa podarilo schudnúť 30 kilogramov vďaka 3D Chili
  3. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch?
  4. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí
  5. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček
  6. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru
  7. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho
  8. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky
  9. Arca Brokerage House s výrazným nárastom aktív pod správou
  10. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom
  1. Chcete zažiť skvelú dovolenku 2018? Na toto netreba zabudnúť!
  2. Events you should not miss during your visit in Bratislava
  3. Modernizácia rozvodov tepla v Medzeve, Slavošovciach a Plešivci
  4. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí
  5. Čerešne dozreli: Aj po zmenách na hypotekárnom trhu chutia!
  6. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch?
  7. Edite sa podarilo schudnúť 30 kilogramov vďaka 3D Chili
  8. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček
  9. Sú bolesti kĺbov dôvodom, že nemôžete v živote robiť čo chcete?
  10. Za mliečnou revolúciou bude stáť aj krava Blažena Bzovícka
  1. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky 48 686
  2. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru 15 524
  3. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho 15 282
  4. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček 10 180
  5. Nepodceňujte bolesť chrbta, môže ísť o zápalové ochorenie 8 434
  6. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí 8 357
  7. Volkswagen je vďaka bonusom dostupnejší 7 086
  8. Ostrov Ischia sa stáva top európskou letnou destináciou 6 382
  9. Ako si znížiť náklady na bývanie a vyhnúť sa nedoplatkom? 6 371
  10. Máte nad 40? Skontrolujte si, či je Vaše srdce skutočne zdravé 6 180

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Beblavý: S Kiskom sme sa už stretli, zo strán sme mu najbližší

Progresívne Slovensko sa v čase mení, spája nás veľa, ale vnímame aj významné rozdiely, hovorí MIROSLAV BEBLAVÝ zo strany Spolu.

Neprehliadnite tiež

Chcem to až po svadbe. Aké to je, keď počkáte so sexom

Niektorí ľudia sú presvedčení, že sex patrí až do manželstva.

Vzťahová poradňa: Moja jedovatá svokra sa k nám chce nasťahovať. Čo urobím?

Klinická psychologička radí pri problémoch so svokrou aj sestrou.

Prvá republika v Prahe: Ako sa presunúť v čase v Česku?

Metropola je ideálna na pohodový bohémsky víkend.