Pochúťky zo záhradky

Konečne si môžeme vychutnať ovocie a zeleninu, ktorá dozrela na slniečku a cesta na tanier neviedla cez polovicu zemegule. Stačí si nazbierať plody, ktoré sú v lete najlepšie, a pripraviť si ich podľa našich receptov.



Minestrone s mätou, hráškom, brokolicou a zelerom

minestrone.jpgsuroviny na 4 porcie

  • 50 g slaniny
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 zelery
  • 1 mrkva
  • 4 šampiňóny
  • 300 g čerstvého šalátu
  • 1 malá mladá brokolica
  • 4 paradajky
  • 2 kocky bujónu
  • hrsť drobných cestovín
  • 1 lyžica pesta
  • 1 malá hrsť mäty
  • soľ, korenie, lyžica citrónovej šťavy

Umyté zelery a cibuľu nasekáme na kocky a ošúpaný cesnak na plátky. Mrkvu nakrájame na kolieska hrubé asi 3 mm a šampiňóny na veľké plátky. Slaninu nakrájame na malé kocôčky, osmažíme ich v polievkovom hrnci na lyžici olivového oleja, prihodíme cibuľu, cesnak, zeler, mrkvu, šampiňóny a vylúpaný hrášok. Smažíme a miešame asi 15 minút. Pridáme opláchnutú brokolicu, rozobranú na malé ružičky, ošúpané a na osmičky nakrájané paradajky a pokračujeme ešte asi 2 minúty v smažení. Prilejeme horúci vývar, ktorý vytvoríme zaliatím dvoch kociek bujónu litrom vriacej vody. Varíme 10 minút. Prisypeme cestoviny a ďalej varíme asi 3 minúty. Dáme dolu z ohňa a vmiešame lyžicu pesta a nasekanú mätu. Dochutíme citrónovou šťavou. Podľa chuti dosolíme a okoreníme.

Zeleninová tempura

tempura.jpgsuroviny na 4 porcie

  • 100 g zelených fazuliek
  • 2 mladé mrkvičky i s časťou vňate
  • 100 g mini špargle
  • 100 g húb
  • 100 g čerstvej riasy salicornia (kúpime v Tescu)
  • slnečnicový olej

Cestíčko:

  • 200 g polohrubej múky
  • vychladená perlivá voda

Múku nasypeme do misky a s veľmi studenou perlivou vodou
vymiešame cestíčko, husté asi ako smotana. Zeleninu nakrájanú na plátky (mrkvu, šampiňóny) alebo rozpolenú (fazuľky, špargľu) namáčame v cestíčku. Cestíčko necháme s kúskami zeleniny odkvapkať. Smažíme v hlbokej panvici alebo vo woku vo väčšom množstve oleja. Pri smažení zeleninu obraciame, aby bola zo všetkých strán zlatistá a krásne chrumkavá. Vysmažené kúsky tempury poukladáme na servítku, aby sme odsali prebytočný tuk. Podávame ihneď.

Gnocchi s omáčkou z karfiolu, mladého póru a krupice

gnocchi.jpgsuroviny na 4 porcie

Cesto na gnocchi:

  • 1 kg múčnych zemiakov
  • 1 vajce
  • 250 g hladkej múky
  • soľ, korenie, olivový olej

Omáčka:

  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 lyžica masla
  • 2 mladé cibuľky
  • 1 malý karfiol
  • 200 g čerešňových paradajok
  • 50 g nastrúhaného parmezánu
  • 100 g lučiny
  • čerstvá bazalka, tymián
  • soľ, čerstvo zomleté korenie

Cesto:
Neošúpané zemiaky vložíme do hrnca a zalejeme vodou. Osolíme a varíme domäkka. Dáme variť vodu na gnocchi. Vychladnuté a ošúpané zemiaky postrúhame na jemnom strúhadle na čistú hladkú plochu. Pridáme vajce, osolíme a okoreníme. Dokola nasypeme múku a vypracujeme pevné, ale mäkké cesto. Cesto nevypracovávame príliš dlho, aby zostalo pekne nadýchané. Pracovnú plochu znovu posypeme trochou múky, cesto rozdelíme na 6 dielov a z každého vyváľame tenký valček s priemerom asi 1,5 cm. Potom z nich nakrájame kúsky dlhé asi 2 cm. Pamätáme na to, že zemiakové cesto časom redne, gnocchi preto ihneď vložíme do vriacej vody, zľahka odlepíme od dna hrnca drevenou vareškou a varíme. Vyberieme ich z vody, necháme odkvapkať a nasypeme ich do väčšej nádoby. Premiešame s 3 lyžicami oleja.

Omáčka:
Na masle a oleji osmažíme cibuľky, nakrájané na polokolieska a nadrobno nasekaný karfiol. Pridáme paradajky, premiešame a dusíme 10 minút. Prisypeme parmezán, nasekané bylinky a lučinu. Miešame, kým sa syr nerozpustí. Pridáme gnocchi a opäť premiešame.

Pečené kuracie paličky so zeleninou

pecene.jpgsuroviny na 4 porcie

  • 1 kg kuracích palíc (konce stehien)
  • 2 mladé mrkvy
  • 1 fenikel
  • 1 cibuľa
  • 1 hlávkový šalát
  • 1 hlavička cesnaku
  • 1 hrsť petržlenovej vňatky
  • soľ, korenie, olivový olej

Mrkvu nakrájame na kocky, fenikel pokrájame na plátky, cibuľu nasekáme nahrubo. Šalát umyjeme, usušíme a natrháme, petržlenovú vňať nasekáme.

Do zapekacej misy nalejeme 2 lyžice oleja, vysy-peme zeleninu a pomiešame. Navrch položíme umyté a usušené mäso. Na mäso vložíme hlavičku cesnaku, šikmo rozpolenú. Osolíme a okoreníme.

Pečieme v rúre 50 minút pri teplote 180 stupňov Celzia.

Čerešňový koláč

ceresnovy.jpgsuroviny na 8 porcií

  • 140 g hladkej múky
  • 1/2 lyžice mletej škorice
  • 50 g hnedého alebo trstinového cukru
  • 1 vajce
  • 4 lyžice mlieka
  • 85 g masla
  • 300 g zrelých vykôstkovaných čerešní
  • maslo a strúhanka na vymazanie a vysypanie formy

Posýpka:

  • 25 g hladkej múky
  • mletá škorica
  • 25 g hnedého alebo trstinového cukru
  • 25 g masla

Rúru predhrejeme na 160 stupňov Celzia. Malý pekáčik alebo guľatú formu s priemerom 20 cm vymažeme maslom a vysypeme jemnou strúhankou alebo hrubou múkou, či vyložíme papierom na pečenie. Múku preosejeme do misy, prisypeme škoricu a cukor, premiešame
a v strede vytvoríme jamku. Do nej rozbijeme vajce, pridáme mlieko a na kúsky nakrájané zmäknuté maslo. Elektrickým šľahačom vyšľaháme hladké a husté cesto. Vylejeme do formy a rozotrieme do krajov. Na cesto nahádžeme umyté a usušené čerešne.

Posýpka:
V miske zmiešame spolu maslo s múkou a cukrom, kým sa nevytvorí sypká zmes s hrudkami veľkými ako hrášok. Ak nie je zmes dostatočne suchá, môžeme pridať ešte trochu múky alebo cukru. Koláč bohato posypeme posýpkou. Pečieme 30 - 35 minút.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  3. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  4. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  7. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  8. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  9. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  10. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  1. Jakub Mankovecký z SPU v Nitre bol opäť úspešný v reze viniča
  2. Hitparáda štiav
  3. 14. ročník AmCham „Job Fair“ v Košiciach
  4. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  5. Projekt "Zvýšenie odborných kapacít v oblasti práce s mládežou"
  6. Malé knedličky, veľké dojmy
  7. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  8. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  9. Projekt First Lego League podporila Nadácia Pontis
  10. Klienti majú často pocit, že potrebujú spracovať len projekt
  1. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom 10 572
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 8 044
  3. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 7 480
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 5 571
  5. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 5 527
  6. Volkswagen Golf: Viac, než facelift 4 904
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 3 460
  8. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 2 640
  9. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo 2 458
  10. Trenkwalder má nového generálneho riaditeľa 2 186

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Británia sa rozhodla, hranice aj pre Slovákov chce zatvoriť už v marci

Theresa Mayová chystá obmedzenie voľného pohybu oznámiť v rovnaký deň, kedy oficiálne spustí rokovania o brexite.

DOLNÝ ZEMPLÍN KORZÁR

Smer na východe už oslavuje MDŽ. Zabáva vtipmi o svokrách

Nikto nespomínal ističe, ceny elektriny, ani dôchodky.

Neprehliadnite tiež

Filmová cesta Emmy Stone až k oscarovému La La Landu

Herečka získala prvú sošku Oscara. Takto sa menila v priebehu svojej filmovej kariéry.

Móda na Oscaroch 2017: Kto zvíťazil svojim štýlom?

Celebrity sa zišli na najprestížnejšom odovzdávaní filmových cien, niektoré by si zaslúžili zlatú sošku aj za štýl.

Zajačia paštéta

Domáca paštéta chutí úplne inak ako tá, ktorú bežne dostať v obchode. Ak sa vám nelení stráviť nejaký čas v kuchyni, dajte sa do prípravy.

Kohút na víne je francúzska klasika. Ukážeme vám ako na to.

Chceli by ste uvariť večeru hodnú skutočného gurmána? Pripravte si kohúta na víne. Miloš Mikuš pripravil recept s fotopostupom, s ktorým sa vám to určite podarí.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop