Minestrone s mätou, hráškom, brokolicou a zelerom
suroviny na 4 porcie
- 50 g slaniny
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 zelery
- 1 mrkva
- 4 šampiňóny
- 300 g čerstvého šalátu
- 1 malá mladá brokolica
- 4 paradajky
- 2 kocky bujónu
- hrsť drobných cestovín
- 1 lyžica pesta
- 1 malá hrsť mäty
- soľ, korenie, lyžica citrónovej šťavy
Umyté zelery a cibuľu nasekáme na kocky a ošúpaný cesnak na plátky. Mrkvu nakrájame na kolieska hrubé asi 3 mm a šampiňóny na veľké plátky. Slaninu nakrájame na malé kocôčky, osmažíme ich v polievkovom hrnci na lyžici olivového oleja, prihodíme cibuľu, cesnak, zeler, mrkvu, šampiňóny a vylúpaný hrášok. Smažíme a miešame asi 15 minút. Pridáme opláchnutú brokolicu, rozobranú na malé ružičky, ošúpané a na osmičky nakrájané paradajky a pokračujeme ešte asi 2 minúty v smažení. Prilejeme horúci vývar, ktorý vytvoríme zaliatím dvoch kociek bujónu litrom vriacej vody. Varíme 10 minút. Prisypeme cestoviny a ďalej varíme asi 3 minúty. Dáme dolu z ohňa a vmiešame lyžicu pesta a nasekanú mätu. Dochutíme citrónovou šťavou. Podľa chuti dosolíme a okoreníme.
Zeleninová tempura
suroviny na 4 porcie
- 100 g zelených fazuliek
- 2 mladé mrkvičky i s časťou vňate
- 100 g mini špargle
- 100 g húb
- 100 g čerstvej riasy salicornia (kúpime v Tescu)
- slnečnicový olej
Cestíčko:
- 200 g polohrubej múky
- vychladená perlivá voda
Múku nasypeme do misky a s veľmi studenou perlivou vodou
vymiešame cestíčko, husté asi ako smotana. Zeleninu nakrájanú na plátky (mrkvu, šampiňóny) alebo rozpolenú (fazuľky, špargľu) namáčame v cestíčku. Cestíčko necháme s kúskami zeleniny odkvapkať. Smažíme v hlbokej panvici alebo vo woku vo väčšom množstve oleja. Pri smažení zeleninu obraciame, aby bola zo všetkých strán zlatistá a krásne chrumkavá. Vysmažené kúsky tempury poukladáme na servítku, aby sme odsali prebytočný tuk. Podávame ihneď.
Gnocchi s omáčkou z karfiolu, mladého póru a krupice
suroviny na 4 porcie
Cesto na gnocchi:
- 1 kg múčnych zemiakov
- 1 vajce
- 250 g hladkej múky
- soľ, korenie, olivový olej
Omáčka:
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 lyžica masla
- 2 mladé cibuľky
- 1 malý karfiol
- 200 g čerešňových paradajok
- 50 g nastrúhaného parmezánu
- 100 g lučiny
- čerstvá bazalka, tymián
- soľ, čerstvo zomleté korenie
Cesto:
Neošúpané zemiaky vložíme do hrnca a zalejeme vodou. Osolíme a varíme domäkka. Dáme variť vodu na gnocchi. Vychladnuté a ošúpané zemiaky postrúhame na jemnom strúhadle na čistú hladkú plochu. Pridáme vajce, osolíme a okoreníme. Dokola nasypeme múku a vypracujeme pevné, ale mäkké cesto. Cesto nevypracovávame príliš dlho, aby zostalo pekne nadýchané. Pracovnú plochu znovu posypeme trochou múky, cesto rozdelíme na 6 dielov a z každého vyváľame tenký valček s priemerom asi 1,5 cm. Potom z nich nakrájame kúsky dlhé asi 2 cm. Pamätáme na to, že zemiakové cesto časom redne, gnocchi preto ihneď vložíme do vriacej vody, zľahka odlepíme od dna hrnca drevenou vareškou a varíme. Vyberieme ich z vody, necháme odkvapkať a nasypeme ich do väčšej nádoby. Premiešame s 3 lyžicami oleja.
Omáčka:
Na masle a oleji osmažíme cibuľky, nakrájané na polokolieska a nadrobno nasekaný karfiol. Pridáme paradajky, premiešame a dusíme 10 minút. Prisypeme parmezán, nasekané bylinky a lučinu. Miešame, kým sa syr nerozpustí. Pridáme gnocchi a opäť premiešame.
Pečené kuracie paličky so zeleninou
suroviny na 4 porcie
- 1 kg kuracích palíc (konce stehien)
- 2 mladé mrkvy
- 1 fenikel
- 1 cibuľa
- 1 hlávkový šalát
- 1 hlavička cesnaku
- 1 hrsť petržlenovej vňatky
- soľ, korenie, olivový olej
Mrkvu nakrájame na kocky, fenikel pokrájame na plátky, cibuľu nasekáme nahrubo. Šalát umyjeme, usušíme a natrháme, petržlenovú vňať nasekáme.
Do zapekacej misy nalejeme 2 lyžice oleja, vysy-peme zeleninu a pomiešame. Navrch položíme umyté a usušené mäso. Na mäso vložíme hlavičku cesnaku, šikmo rozpolenú. Osolíme a okoreníme.
Pečieme v rúre 50 minút pri teplote 180 stupňov Celzia.
Čerešňový koláč
suroviny na 8 porcií
- 140 g hladkej múky
- 1/2 lyžice mletej škorice
- 50 g hnedého alebo trstinového cukru
- 1 vajce
- 4 lyžice mlieka
- 85 g masla
- 300 g zrelých vykôstkovaných čerešní
- maslo a strúhanka na vymazanie a vysypanie formy
Posýpka:
- 25 g hladkej múky
- mletá škorica
- 25 g hnedého alebo trstinového cukru
- 25 g masla
Rúru predhrejeme na 160 stupňov Celzia. Malý pekáčik alebo guľatú formu s priemerom 20 cm vymažeme maslom a vysypeme jemnou strúhankou alebo hrubou múkou, či vyložíme papierom na pečenie. Múku preosejeme do misy, prisypeme škoricu a cukor, premiešame
a v strede vytvoríme jamku. Do nej rozbijeme vajce, pridáme mlieko a na kúsky nakrájané zmäknuté maslo. Elektrickým šľahačom vyšľaháme hladké a husté cesto. Vylejeme do formy a rozotrieme do krajov. Na cesto nahádžeme umyté a usušené čerešne.
Posýpka:
V miske zmiešame spolu maslo s múkou a cukrom, kým sa nevytvorí sypká zmes s hrudkami veľkými ako hrášok. Ak nie je zmes dostatočne suchá, môžeme pridať ešte trochu múky alebo cukru. Koláč bohato posypeme posýpkou. Pečieme 30 - 35 minút.
Autor: Iva Jakešová, smeŽeny 28/2008