Jahodová torta
suroviny na 8 porcií
Na žĺtkový korpus:
- 100 g masla
- 100 g cukru
- 4 žĺtky
- 100 g múky
- 1 lyžica prášku do pečiva
- 50 ml mlieka
Na bielkový korpus:
- 4 bielka
- 120 g múčkového cukru
Na krém a ozdobu:
- 300 g jahôd
- 50 g cukru
- šťava z polovice citróna
- 1 želatínové stužovadlo
- 200 ml smotany na šľahanie
Maslo rozkrájame na menšie kúsky a necháme v miske pri izbovej teplote zmäknúť. Prisypeme k nemu cukor a vyšľaháme do peny; jeden po druhom pridávame žĺtky a stále šľaháme. Múku zmiešame s práškom do pečiva a postupne vsypeme do žĺtkového krému. Opäť priebežne šľaháme. Prilejeme mlieko a všetko premiešame.
Cesto vylejeme do guľatej formy (s priemerom asi 22 cm), dno vopred vyložíme papierom na pečenie. V miske vyšľaháme bielky, priebežne prisypávame múčkový cukor. Pozor, miska musí byť čistá, inak sneh nebude tuhý. Sneh nalejeme na žĺtkové cesto a pečieme ho asi 30 minút v rúre zohriatej na 170 stupňov Celzia. Necháme vychladnúť. Jahody očistíme, zbavíme stopiek a roztlačíme spolu s citrónovou šťavou a cukrom. Pridáme sáčok želatínového stužovadla.
Šľahačku vyšľaháme dotuha a polovicu vmiešame do jahôd. Ak pečieme obe cestá spoločne, rozkrojíme korpus vodorovne. Na žĺtkové cesto navŕšime jahodový krém a priklopíme bielkovou časťou. Navrch rozprestrieme druhú polovicu šľahačky a ozdobíme rozkrájanými zvyšnými jahodami.
Tip: Cestá môžeme upiecť každé zvlášť. Ale obe za rovnakých podmienok. Vyhneme sa tak možným ťažkostiam pri rozkrajovaní cesta a zabránime tak popraskaniu bielkovej časti korpusu.
Šalát s jahodami, rukolou a údeným lososom
suroviny na 4 porcie
- 1 hlávka šalátu (listového, hlávkového, rímskeho,
baby a pod.) - 1 hrsť rukoly
- 250 g jahôd
- 200 g údeného lososa
- 50 g píniových orieškov
zálievka
- 2 lyžice červeného vinného octu
- 3 lyžice olivového oleja
- 1 lyžica medu
- 1 lyžička dijonskej horčice
- soľ, korenie
Šalát a rukolu umyjeme a usušíme. Rozdelíme na listy a tie natrháme na menšie kúsky; jahody rozkrájame na štvrtky, lososa na kocky. Ingrediencie na zálievku vyšľaháme v miske. Osolíme a okoreníme.
Píniové oriešky opražíme nasucho na panvici. Šalát, rukolu, lososa i jahody dáme do misky, prelejeme zálievkou a posypeme píniovými orieškami. Nevarený jahodový džem
suroviny na 6 pohárov
á 150 m
- 1 balíček želírovacieho cukru alebo 850 g cukru krupice a 1 vrecko pektínu
- 500 g pevných, zrelých jahôd bez stopiek
- nastrúhaná kôra a šťava z 1 citróna
Rúru zohrejeme na 140 stupňov Celzia. Cukor nasypeme do ohňovzdornej nádoby a na 10 minút ho dáme zohriať do rúry. Jahody roztlačíme vo väčšej mise (vidličkou alebo šťuchadlom na zemiaky). Pridáme horúci cukor a asi na 4 hodiny necháme stáť pri izbovej teplote.
Občas zmes premiešame; jahody pustia šťavu a cukor sa dokonale rozpustí. Do zmesi vmiešame pektín, citrónovú šťavu a nastrúhanú citrónovú kôru. Nalejeme ju do 6 menších uzatvoriteľných pohárov. Poháre s džemom ľahko prekryjeme potravinovou fóliou a necháme v kuchyni pri izbovej teplote 24 hodín tuhnúť.
Potom nádobky uzatvoríme vrchnákom a dáme do chladničky, kde nám džem vydrží asi 10 dní. Takto pripravený džem si zachová vôňu, chuť i vitamíny čerstvých jahôd. Jeho konzistencia je tekutejšia, ale to určite neprekáža. Budeme ho totiž môcť maškrtiť lyžičkou rovno z pohára. Pink Chevrolet
Suroviny na 1 kokteil
- 4 jahody
- 10 ml cukrového sirupu
- 150 ml šampanského alebo sektu
- ľad
Jahody, sirup a 100ml sektu premiešame v mixéri.
Potom nalejeme do pohára s ľadom. Pohár môžeme použiť na červené víno, alebo iný s nožičkou a obsahom 300 až 500ml.
Zvyšný sekt dolejeme tak, aby sme vytvorili šumivú penu.