Jahodové orgie

Nič nie je chutnejšie ako čerstvé, na slnku dozreté červené a úžasne sladké jahody. Tak si ich doprajme od rána do večera!



Jahodová torta

suroviny na 8 porcií

Na žĺtkový korpus:

  • 100 g masla
  • 100 g cukru
  • 4 žĺtky
  • 100 g múky
  • 1 lyžica prášku do pečiva
  • 50 ml mlieka

Na bielkový korpus:

  • 4 bielka
  • 120 g múčkového cukru

Na krém a ozdobu:

  • 300 g jahôd
  • 50 g cukru
  • šťava z polovice citróna
  • 1 želatínové stužovadlo
  • 200 ml smotany na šľahanie

Maslo rozkrájame na menšie kúsky a necháme v miske pri izbovej teplote zmäknúť. Prisypeme k nemu cukor a vyšľaháme do peny; jeden po druhom pridávame žĺtky a stále šľaháme. Múku zmiešame s práškom do pečiva a postupne vsypeme do žĺtkového krému. Opäť priebežne šľaháme. Prilejeme mlieko a všetko premiešame.

Cesto vylejeme do guľatej formy (s priemerom asi 22 cm), dno vopred vyložíme papierom na pečenie. V miske vyšľaháme bielky, priebežne prisypávame múčkový cukor. Pozor, miska musí byť čistá, inak sneh nebude tuhý. Sneh nalejeme na žĺtkové cesto a pečieme ho asi 30 minút v rúre zohriatej na 170 stupňov Celzia. Necháme vychladnúť. Jahody očistíme, zbavíme stopiek a roztlačíme spolu s citrónovou šťavou a cukrom. Pridáme sáčok želatínového stužovadla.

Šľahačku vyšľaháme dotuha a polovicu vmiešame do jahôd. Ak pečieme obe cestá spoločne, rozkrojíme korpus vodorovne. Na žĺtkové cesto navŕšime jahodový krém a priklopíme bielkovou časťou. Navrch rozprestrieme druhú polovicu šľahačky a ozdobíme rozkrájanými zvyšnými jahodami.

Tip: Cestá môžeme upiecť každé zvlášť. Ale obe za rovnakých podmienok. Vyhneme sa tak možným ťažkostiam pri rozkrajovaní cesta a zabránime tak popraskaniu bielkovej časti korpusu.

Šalát s jahodami, rukolou a údeným lososom

suroviny na 4 porcie

  • 1 hlávka šalátu (listového, hlávkového, rímskeho,
    baby a pod.)
  • 1 hrsť rukoly
  • 250 g jahôd
  • 200 g údeného lososa
  • 50 g píniových orieškov

zálievka

  • 2 lyžice červeného vinného octu
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžica medu
  • 1 lyžička dijonskej horčice
  • soľ, korenie

Šalát a rukolu umyjeme a usušíme. Rozdelíme na listy a tie natrháme na menšie kúsky; jahody rozkrájame na štvrtky, lososa na kocky. Ingrediencie na zálievku vyšľaháme v miske. Osolíme a okoreníme.

Píniové oriešky opražíme nasucho na panvici. Šalát, rukolu, lososa i jahody dáme do misky, prelejeme zálievkou a posypeme píniovými orieškami.

Nevarený jahodový džem

suroviny na 6 pohárov
á 150 m

  • 1 balíček želírovacieho cukru alebo 850 g cukru krupice a 1 vrecko pektínu
  • 500 g pevných, zrelých jahôd bez stopiek
  • nastrúhaná kôra a šťava z 1 citróna

Rúru zohrejeme na 140 stupňov Celzia. Cukor nasypeme do ohňovzdornej nádoby a na 10 minút ho dáme zohriať do rúry. Jahody roztlačíme vo väčšej mise (vidličkou alebo šťuchadlom na zemiaky). Pridáme horúci cukor a asi na 4 hodiny necháme stáť pri izbovej teplote.

Občas zmes premiešame; jahody pustia šťavu a cukor sa dokonale rozpustí. Do zmesi vmiešame pektín, citrónovú šťavu a nastrúhanú citrónovú kôru. Nalejeme ju do 6 menších uzatvoriteľných pohárov. Poháre s džemom ľahko prekryjeme potravinovou fóliou a necháme v kuchyni pri izbovej teplote 24 hodín tuhnúť.

Potom nádobky uzatvoríme vrchnákom a dáme do chladničky, kde nám džem vydrží asi 10 dní. Takto pripravený džem si zachová vôňu, chuť i vitamíny čerstvých jahôd. Jeho konzistencia je tekutejšia, ale to určite neprekáža. Budeme ho totiž môcť maškrtiť lyžičkou rovno z pohára.

Pink Chevrolet

Suroviny na 1 kokteil

  • 4 jahody
  • 10 ml cukrového sirupu
  • 150 ml šampanského alebo sektu
  • ľad

Jahody, sirup a 100ml sektu premiešame v mixéri.

Potom nalejeme do pohára s ľadom. Pohár môžeme použiť na červené víno, alebo iný s nožičkou a obsahom 300 až 500ml.

Zvyšný sekt dolejeme tak, aby sme vytvorili šumivú penu.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  3. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  4. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  6. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  8. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom?
  9. Jarné prázdniny pri mori?
  10. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta
  1. Paneurópska vysoká škola otvára špecializované kurzy IT
  2. Medzinárodná súťaž FIRST LEGO League na Fakulte informatiky PEVŠ
  3. S profesorom Michalom Miovským o prevencii závislostí
  4. Poslanci nevzdávajú boj proti herniam, chcú prísnu reguláciu
  5. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  6. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017
  7. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  8. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  9. Dokázali by ste nakúpiť so zavretými očami?
  10. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  1. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 10 634
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 7 277
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 6 485
  4. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 6 190
  5. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 6 039
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 5 846
  7. Ceny bytov vo veľkých mestách prekonali historický rekord 5 051
  8. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 4 712
  9. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 4 520
  10. Jarné prázdniny pri mori? 2 921

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Chcete hypotéku? Banky zlacňujú, ale pomýliť sa dá ľahko

Ešte pred začatím jari, kedy sa predáva najviac hypoték, spustili banky akciové úroky.

KOMENTÁRE

Mihál opúšťa Sulíka. Máme na viac?

Predseda SaS je výraznou osobnosťou, ktorá ľudí rozdeľuje.

EKONOMIKA

Křetínský: Desím sa, aby napätie v koalícii neohrozilo Slovensko

Danko sa nás na nič nespýtal, hovorí šéf EPH.

KOMENTÁRE

Čo sa stane, keď krajinu ovládnu svorky pedofilov

Nezvládame chrániť ani deti, nieto sa ešte nachystať na zložitejšie výzvy.

Neprehliadnite tiež

Celebritní adoptívni rodičia: Tieto známe tváre rozšírili svoju rodinu adopciou

Niektorým sa nepošťastilo mať biologické deti, iné chceli pomôcť opusteným.

Každá masáž je iná. Viete, ktorá je pre vás tá pravá?

Naše telo potrebuje dotyky a jednou z foriem, ako mu ich dopriať, sú relaxačné či liečivé masáže.

Jamie Dornan z Fifty Shades: S Christianom Greyom by som sa nepriatelil

„Rád hrám postavy, ktoré sú v hĺbke zlomené, narušené. Má to pre mňa väčšiu výpovednú hodnotu,“ hovorí herec o filmových charakteroch.

Sú tri, sú sexi, no najmä vtipné: Kto sú krásky zo SketchShe?

Začalo to s karaoke v aute, teraz majú Austrálčanky státisíce odberateľov a desiatky videí, z ktorých prasknete od smiechu.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop