Jahodové orgie

Nič nie je chutnejšie ako čerstvé, na slnku dozreté červené a úžasne sladké jahody. Tak si ich doprajme od rána do večera!



Jahodová torta

suroviny na 8 porcií

Na žĺtkový korpus:

  • 100 g masla
  • 100 g cukru
  • 4 žĺtky
  • 100 g múky
  • 1 lyžica prášku do pečiva
  • 50 ml mlieka

Na bielkový korpus:

  • 4 bielka
  • 120 g múčkového cukru

Na krém a ozdobu:

  • 300 g jahôd
  • 50 g cukru
  • šťava z polovice citróna
  • 1 želatínové stužovadlo
  • 200 ml smotany na šľahanie

Maslo rozkrájame na menšie kúsky a necháme v miske pri izbovej teplote zmäknúť. Prisypeme k nemu cukor a vyšľaháme do peny; jeden po druhom pridávame žĺtky a stále šľaháme. Múku zmiešame s práškom do pečiva a postupne vsypeme do žĺtkového krému. Opäť priebežne šľaháme. Prilejeme mlieko a všetko premiešame.

Cesto vylejeme do guľatej formy (s priemerom asi 22 cm), dno vopred vyložíme papierom na pečenie. V miske vyšľaháme bielky, priebežne prisypávame múčkový cukor. Pozor, miska musí byť čistá, inak sneh nebude tuhý. Sneh nalejeme na žĺtkové cesto a pečieme ho asi 30 minút v rúre zohriatej na 170 stupňov Celzia. Necháme vychladnúť. Jahody očistíme, zbavíme stopiek a roztlačíme spolu s citrónovou šťavou a cukrom. Pridáme sáčok želatínového stužovadla.

Šľahačku vyšľaháme dotuha a polovicu vmiešame do jahôd. Ak pečieme obe cestá spoločne, rozkrojíme korpus vodorovne. Na žĺtkové cesto navŕšime jahodový krém a priklopíme bielkovou časťou. Navrch rozprestrieme druhú polovicu šľahačky a ozdobíme rozkrájanými zvyšnými jahodami.

Tip: Cestá môžeme upiecť každé zvlášť. Ale obe za rovnakých podmienok. Vyhneme sa tak možným ťažkostiam pri rozkrajovaní cesta a zabránime tak popraskaniu bielkovej časti korpusu.

Šalát s jahodami, rukolou a údeným lososom

suroviny na 4 porcie

  • 1 hlávka šalátu (listového, hlávkového, rímskeho,
    baby a pod.)
  • 1 hrsť rukoly
  • 250 g jahôd
  • 200 g údeného lososa
  • 50 g píniových orieškov

zálievka

  • 2 lyžice červeného vinného octu
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžica medu
  • 1 lyžička dijonskej horčice
  • soľ, korenie

Šalát a rukolu umyjeme a usušíme. Rozdelíme na listy a tie natrháme na menšie kúsky; jahody rozkrájame na štvrtky, lososa na kocky. Ingrediencie na zálievku vyšľaháme v miske. Osolíme a okoreníme.

Píniové oriešky opražíme nasucho na panvici. Šalát, rukolu, lososa i jahody dáme do misky, prelejeme zálievkou a posypeme píniovými orieškami.

Nevarený jahodový džem

suroviny na 6 pohárov
á 150 m

  • 1 balíček želírovacieho cukru alebo 850 g cukru krupice a 1 vrecko pektínu
  • 500 g pevných, zrelých jahôd bez stopiek
  • nastrúhaná kôra a šťava z 1 citróna

Rúru zohrejeme na 140 stupňov Celzia. Cukor nasypeme do ohňovzdornej nádoby a na 10 minút ho dáme zohriať do rúry. Jahody roztlačíme vo väčšej mise (vidličkou alebo šťuchadlom na zemiaky). Pridáme horúci cukor a asi na 4 hodiny necháme stáť pri izbovej teplote.

Občas zmes premiešame; jahody pustia šťavu a cukor sa dokonale rozpustí. Do zmesi vmiešame pektín, citrónovú šťavu a nastrúhanú citrónovú kôru. Nalejeme ju do 6 menších uzatvoriteľných pohárov. Poháre s džemom ľahko prekryjeme potravinovou fóliou a necháme v kuchyni pri izbovej teplote 24 hodín tuhnúť.

Potom nádobky uzatvoríme vrchnákom a dáme do chladničky, kde nám džem vydrží asi 10 dní. Takto pripravený džem si zachová vôňu, chuť i vitamíny čerstvých jahôd. Jeho konzistencia je tekutejšia, ale to určite neprekáža. Budeme ho totiž môcť maškrtiť lyžičkou rovno z pohára.

Pink Chevrolet

Suroviny na 1 kokteil

  • 4 jahody
  • 10 ml cukrového sirupu
  • 150 ml šampanského alebo sektu
  • ľad

Jahody, sirup a 100ml sektu premiešame v mixéri.

Potom nalejeme do pohára s ľadom. Pohár môžeme použiť na červené víno, alebo iný s nožičkou a obsahom 300 až 500ml.

Zvyšný sekt dolejeme tak, aby sme vytvorili šumivú penu.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  2. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  3. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  4. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  5. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  6. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  7. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  8. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  9. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi
  10. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis
  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  2. Aj vy môžete mať pekný trávnik, poradí vám expert
  3. Výrobky, ktoré chutia a voňajú ako z domácej zabíjačky
  4. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  5. Profesionálne sa predaj nehnuteľností dá robiť jedine exkluzívne
  6. HÝBSA Slovensko odštartovalo turné po Slovensku. Buďte pri tom!
  7. Každý štvrtý 70-tnik na Slovensku má cukrovku, pribúdajú mladší
  8. 5 hviezdičkové apartmány priamo na pobreží - Dubrovník
  9. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  10. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  1. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 16 945
  2. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal? 14 915
  3. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy) 12 552
  4. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 11 813
  5. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 7 542
  6. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 6 710
  7. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky 6 404
  8. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 5 703
  9. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 3 687
  10. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi 3 669

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Krajcer: Najväčšiu podporu v koalícii má Rezník, zaujímavá je kandidatúra Ruttkaya

Exminister kultúry pre SME hovorí, že aj koaliční poslanci ho presviedčali, aby kandidoval.

ŠPORT

Pálffy kritizoval Lintnera, ten okamžite reagoval

Ďalší spor v slovenskom hokeji?

ŠPORT

Čo sa deje v hokeji? Je to divadlo, vinníkmi sme všetci, tvrdí Graňák

Hráčov NHL mohla odradiť zlá skúsenosť.

Neprehliadnite tiež

Spýtali sme sa stomatológa: Ďasná na ústupe a ako sa o ne starať

Odhalené zubné krčky nie sú len estetický defekt. Zachrániť chrup môže v takomto prípade bezbolestný zákrok známy ako gingivoplastika.

Oľga Feldeková: Humor je pre mňa záhada, možno mu raz prídem na koreň

Spolu s manželom sa chystá napísať pamäti a ako sama dodáva: budú o ňom.

Sedem miest, ktoré vo Florencii musíte vidieť

Ak sa tento rok chystáte do toskánskej metropoly, tieto zaujímavosti v nej by ste si nemali nechať ujsť.

Čo robiť, keď vás trápi celulitída

Nevzhľadné hrbolčeky na koži trápia ženy najmä počas plavkovej sezóny.