SME

Jahodové orgie

Nič nie je chutnejšie ako čerstvé, na slnku dozreté červené a úžasne sladké jahody. Tak si ich doprajme od rána do večera!



Jahodová torta

suroviny na 8 porcií

Na žĺtkový korpus:

  • 100 g masla
  • 100 g cukru
  • 4 žĺtky
  • 100 g múky
  • 1 lyžica prášku do pečiva
  • 50 ml mlieka

Na bielkový korpus:

  • 4 bielka
  • 120 g múčkového cukru

Na krém a ozdobu:

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

  • 300 g jahôd
  • 50 g cukru
  • šťava z polovice citróna
  • 1 želatínové stužovadlo
  • 200 ml smotany na šľahanie

Maslo rozkrájame na menšie kúsky a necháme v miske pri izbovej teplote zmäknúť. Prisypeme k nemu cukor a vyšľaháme do peny; jeden po druhom pridávame žĺtky a stále šľaháme. Múku zmiešame s práškom do pečiva a postupne vsypeme do žĺtkového krému. Opäť priebežne šľaháme. Prilejeme mlieko a všetko premiešame.

SkryťVypnúť reklamu

Cesto vylejeme do guľatej formy (s priemerom asi 22 cm), dno vopred vyložíme papierom na pečenie. V miske vyšľaháme bielky, priebežne prisypávame múčkový cukor. Pozor, miska musí byť čistá, inak sneh nebude tuhý. Sneh nalejeme na žĺtkové cesto a pečieme ho asi 30 minút v rúre zohriatej na 170 stupňov Celzia. Necháme vychladnúť. Jahody očistíme, zbavíme stopiek a roztlačíme spolu s citrónovou šťavou a cukrom. Pridáme sáčok želatínového stužovadla.

Šľahačku vyšľaháme dotuha a polovicu vmiešame do jahôd. Ak pečieme obe cestá spoločne, rozkrojíme korpus vodorovne. Na žĺtkové cesto navŕšime jahodový krém a priklopíme bielkovou časťou. Navrch rozprestrieme druhú polovicu šľahačky a ozdobíme rozkrájanými zvyšnými jahodami.

Tip: Cestá môžeme upiecť každé zvlášť. Ale obe za rovnakých podmienok. Vyhneme sa tak možným ťažkostiam pri rozkrajovaní cesta a zabránime tak popraskaniu bielkovej časti korpusu.

Šalát s jahodami, rukolou a údeným lososom

suroviny na 4 porcie

SkryťVypnúť reklamu
  • 1 hlávka šalátu (listového, hlávkového, rímskeho,
    baby a pod.)
  • 1 hrsť rukoly
  • 250 g jahôd
  • 200 g údeného lososa
  • 50 g píniových orieškov

zálievka

  • 2 lyžice červeného vinného octu
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžica medu
  • 1 lyžička dijonskej horčice
  • soľ, korenie

Šalát a rukolu umyjeme a usušíme. Rozdelíme na listy a tie natrháme na menšie kúsky; jahody rozkrájame na štvrtky, lososa na kocky. Ingrediencie na zálievku vyšľaháme v miske. Osolíme a okoreníme.

Píniové oriešky opražíme nasucho na panvici. Šalát, rukolu, lososa i jahody dáme do misky, prelejeme zálievkou a posypeme píniovými orieškami.

Nevarený jahodový džem

suroviny na 6 pohárov
á 150 m

  • 1 balíček želírovacieho cukru alebo 850 g cukru krupice a 1 vrecko pektínu
  • 500 g pevných, zrelých jahôd bez stopiek
  • nastrúhaná kôra a šťava z 1 citróna

Rúru zohrejeme na 140 stupňov Celzia. Cukor nasypeme do ohňovzdornej nádoby a na 10 minút ho dáme zohriať do rúry. Jahody roztlačíme vo väčšej mise (vidličkou alebo šťuchadlom na zemiaky). Pridáme horúci cukor a asi na 4 hodiny necháme stáť pri izbovej teplote.

SkryťVypnúť reklamu

Občas zmes premiešame; jahody pustia šťavu a cukor sa dokonale rozpustí. Do zmesi vmiešame pektín, citrónovú šťavu a nastrúhanú citrónovú kôru. Nalejeme ju do 6 menších uzatvoriteľných pohárov. Poháre s džemom ľahko prekryjeme potravinovou fóliou a necháme v kuchyni pri izbovej teplote 24 hodín tuhnúť.

Potom nádobky uzatvoríme vrchnákom a dáme do chladničky, kde nám džem vydrží asi 10 dní. Takto pripravený džem si zachová vôňu, chuť i vitamíny čerstvých jahôd. Jeho konzistencia je tekutejšia, ale to určite neprekáža. Budeme ho totiž môcť maškrtiť lyžičkou rovno z pohára.

Pink Chevrolet

Suroviny na 1 kokteil

  • 4 jahody
  • 10 ml cukrového sirupu
  • 150 ml šampanského alebo sektu
  • ľad

Jahody, sirup a 100ml sektu premiešame v mixéri.

Potom nalejeme do pohára s ľadom. Pohár môžeme použiť na červené víno, alebo iný s nožičkou a obsahom 300 až 500ml.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Zvyšný sekt dolejeme tak, aby sme vytvorili šumivú penu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  2. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  3. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  4. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  5. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  6. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  8. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 101 691
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 407
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 177
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 471
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 380
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 124
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 4 836
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 496
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Kuskus je jednoduchý na prípravu.


a 1 ďalší 1
Hlivu môžete skombinovať s kyslou smotanou.

Trinásť nápadov na recepty z hlivy.


redakcia SME ženy

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s darčekom.


redakcia SME ženy
Simona Mištíková

Riaditeľka PR agentúry a lektorka soft skills.


6
reklama
SkryťZatvoriť reklamu