Jahodové orgie

Nič nie je chutnejšie ako čerstvé, na slnku dozreté červené a úžasne sladké jahody. Tak si ich doprajme od rána do večera!



Jahodová torta

suroviny na 8 porcií

Na žĺtkový korpus:

  • 100 g masla
  • 100 g cukru
  • 4 žĺtky
  • 100 g múky
  • 1 lyžica prášku do pečiva
  • 50 ml mlieka

Na bielkový korpus:

  • 4 bielka
  • 120 g múčkového cukru

Na krém a ozdobu:

  • 300 g jahôd
  • 50 g cukru
  • šťava z polovice citróna
  • 1 želatínové stužovadlo
  • 200 ml smotany na šľahanie

Maslo rozkrájame na menšie kúsky a necháme v miske pri izbovej teplote zmäknúť. Prisypeme k nemu cukor a vyšľaháme do peny; jeden po druhom pridávame žĺtky a stále šľaháme. Múku zmiešame s práškom do pečiva a postupne vsypeme do žĺtkového krému. Opäť priebežne šľaháme. Prilejeme mlieko a všetko premiešame.

Cesto vylejeme do guľatej formy (s priemerom asi 22 cm), dno vopred vyložíme papierom na pečenie. V miske vyšľaháme bielky, priebežne prisypávame múčkový cukor. Pozor, miska musí byť čistá, inak sneh nebude tuhý. Sneh nalejeme na žĺtkové cesto a pečieme ho asi 30 minút v rúre zohriatej na 170 stupňov Celzia. Necháme vychladnúť. Jahody očistíme, zbavíme stopiek a roztlačíme spolu s citrónovou šťavou a cukrom. Pridáme sáčok želatínového stužovadla.

Šľahačku vyšľaháme dotuha a polovicu vmiešame do jahôd. Ak pečieme obe cestá spoločne, rozkrojíme korpus vodorovne. Na žĺtkové cesto navŕšime jahodový krém a priklopíme bielkovou časťou. Navrch rozprestrieme druhú polovicu šľahačky a ozdobíme rozkrájanými zvyšnými jahodami.

Tip: Cestá môžeme upiecť každé zvlášť. Ale obe za rovnakých podmienok. Vyhneme sa tak možným ťažkostiam pri rozkrajovaní cesta a zabránime tak popraskaniu bielkovej časti korpusu.

Šalát s jahodami, rukolou a údeným lososom

suroviny na 4 porcie

  • 1 hlávka šalátu (listového, hlávkového, rímskeho,
    baby a pod.)
  • 1 hrsť rukoly
  • 250 g jahôd
  • 200 g údeného lososa
  • 50 g píniových orieškov

zálievka

  • 2 lyžice červeného vinného octu
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžica medu
  • 1 lyžička dijonskej horčice
  • soľ, korenie

Šalát a rukolu umyjeme a usušíme. Rozdelíme na listy a tie natrháme na menšie kúsky; jahody rozkrájame na štvrtky, lososa na kocky. Ingrediencie na zálievku vyšľaháme v miske. Osolíme a okoreníme.

Píniové oriešky opražíme nasucho na panvici. Šalát, rukolu, lososa i jahody dáme do misky, prelejeme zálievkou a posypeme píniovými orieškami.

Nevarený jahodový džem

suroviny na 6 pohárov
á 150 m

  • 1 balíček želírovacieho cukru alebo 850 g cukru krupice a 1 vrecko pektínu
  • 500 g pevných, zrelých jahôd bez stopiek
  • nastrúhaná kôra a šťava z 1 citróna

Rúru zohrejeme na 140 stupňov Celzia. Cukor nasypeme do ohňovzdornej nádoby a na 10 minút ho dáme zohriať do rúry. Jahody roztlačíme vo väčšej mise (vidličkou alebo šťuchadlom na zemiaky). Pridáme horúci cukor a asi na 4 hodiny necháme stáť pri izbovej teplote.

Občas zmes premiešame; jahody pustia šťavu a cukor sa dokonale rozpustí. Do zmesi vmiešame pektín, citrónovú šťavu a nastrúhanú citrónovú kôru. Nalejeme ju do 6 menších uzatvoriteľných pohárov. Poháre s džemom ľahko prekryjeme potravinovou fóliou a necháme v kuchyni pri izbovej teplote 24 hodín tuhnúť.

Potom nádobky uzatvoríme vrchnákom a dáme do chladničky, kde nám džem vydrží asi 10 dní. Takto pripravený džem si zachová vôňu, chuť i vitamíny čerstvých jahôd. Jeho konzistencia je tekutejšia, ale to určite neprekáža. Budeme ho totiž môcť maškrtiť lyžičkou rovno z pohára.

Pink Chevrolet

Suroviny na 1 kokteil

  • 4 jahody
  • 10 ml cukrového sirupu
  • 150 ml šampanského alebo sektu
  • ľad

Jahody, sirup a 100ml sektu premiešame v mixéri.

Potom nalejeme do pohára s ľadom. Pohár môžeme použiť na červené víno, alebo iný s nožičkou a obsahom 300 až 500ml.

Zvyšný sekt dolejeme tak, aby sme vytvorili šumivú penu.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  3. Rastie nám pokrivená generácia?
  4. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  5. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  6. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  7. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  8. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  9. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  10. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  1. Detské zúbky sú veda
  2. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  4. Rastie nám pokrivená generácia?
  5. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  7. AAA AUTO za päť rokov predalo 320 tisíc vozidiel
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  9. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  1. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 21 423
  2. Rastie nám pokrivená generácia? 9 064
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 8 862
  4. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 4 700
  5. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 1 958
  6. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 809
  7. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 1 694
  8. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 674
  9. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty 1 411
  10. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty? 1 375

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Šéf protikorupčného úradu Kovařík: O Ficovom hlase sme viedli polemiky

Policajti pri citlivých kauzách nemôžu zisťovať všetko, musia brať ohľad aj na česť politika, tvrdí Ficov šéf boja proti korupcii.

DOMOV

Zo Smeru odišiel celý regionálny klub, nechce povedať prečo

Sarosta obce Rišňovce sa sťažuje na ignoráciu zo strany vedenia Smeru.

Neprehliadnite tiež

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V najnovšom čísle nájdete rozhovor s terapeutkou Katarínou Sipos o tom, ako rodičia vplývajú na správanie a zmýšľanie svojich detí.

Návrhári o ekológii v móde: Je trvalá udržateľnosť budúcnosťou?

Desať známych mien slovenskej módy prezradilo, čo si myslia o ekologickom módnom biznise.

Päť tipov na rýchle recepty s maslovou tekvicou

Tekvica je symbolom jesene. Jej využitie v kuchyni môže byť naozaj pestré.