SME
Utorok, 20. október, 2020 | Meniny má VendelínKrížovkyKrížovky

Sila kvetov a byliniek

Podľa najnovšieho trendu v gastronómii by sme si mali pokrmy dochucovať „zeleným korením“. Jedlo tak bude bohaté na vitamíny a minerály a ešte k tomu ulahodí aj naším očiam.



Šalát z mladých zelených lístkov s malými paradajkami a pečeným kozím syrom

salatz.jpgsuroviny na 4 porcie

  • 200 g čerstvých špenátových listov
  • 200 g mladých listov púpavy
  • 200 g listov šťaveľa
  • 250 g cherry paradajok
  • 4 ks kozieho syra typu brie (po 80 g)
  • 200 g lístkového cesta
  • 1 vajce
  • korenie a soľ podľa chuti

Zálievka:

  • 80 ml panenského olivového oleja
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 3 polievkové lyžičky kapár

Rúru rozohrejeme na 180 stupňov Celzia. Lístkové cesto vyvaľkáme na tenký plát a rozdelíme ho na štyri štvorce. Syry pozdĺžne rozkrojíme a na spodnú polovicu položíme niekoľko zelených listov špenátu, púpavy a šťaveľa. Osolíme, okoreníme a priklopíme druhou polovicou syra. Syr položíme do stredu vyvaľkaného štvorca a zabalíme do mešca. Balíčky natrieme rozšľahaným vajcom a položíme na plech s papierom na pečenie. Pečieme asi 10 minút.

Skryť Vypnúť reklamu

Cesnak nakrájame na plátky a na rozohriatom oleji ho osmažíme. Dajme pozor, aby sme ho nespálili, inak zhorkne. Plátky by mali mať svetlohnedú farbu. Do horúceho cesnaku nasypeme odkvapkané kapary. Paradajky nakrájame na štvrtky a premiešame ich so zelenými listami. Zalejeme vychladnutým voňavým olejom. Na tanier naložíme kopček šalátu a naň položíme balíček so syrom.

Tip: Máte niečo proti koziemu syru? Nahraď-te ho hermelínom z kravského mlieka.

Vrstvená syrová terina s bylinkami

str35_1.jpgsuroviny na 4 porcie

  • 200 g syra Lučina
  • 80 g masla
  • 40 g strúhaného parmezánu
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1/2 čerstvej bazalky
  • 1/4 hrsti čerstvého oregana
  • 1/4 čerstvej petržlenovej vňatky
  • 1 polievková lyžica worcesterskej omáčky
  • 1/2 kávovej lyžičky bieleho korenia
  • 40 g orestovaných píniových jadier
  • 100 g mozarelly
  • kvety fialky na ozdobu

Zmäknuté maslo, lučinu a parmezán zmiešame dohromady. Pridáme nasekaný cesnak, nakrájané bylinky, worcesterskú omáčku, korenie a nasekané a nasucho na panvici orestované píniové jadrá. Dobre premiešame. Použijeme formu na biskupský chlebíček alebo zavárací pohár s uzáverom a širokým hrdlom. Nádobu natrieme kúskom masla a na dno naskladáme na tenké plátky nakrájanú mozarellu. Pokračujeme vrstvou mäkkej syrovej zmesi a posypeme ju kvetmi. Vrstvy striedame, dokiaľ všetko nepoužijeme. Mali by sme skončiť mozarellou.

Skryť Vypnúť reklamu

Formu prikryjeme potravinovou fóliou, pohár uzatvoríme a uložíme do chladničky na noc. Pred podávaním vyberieme nádobu z chladničky a necháme 15 minút stáť, aby sa terina zohriala na izbovú teplotu. Pokiaľ sme použili formu, vyklopíme terinu na tanier a ozdobíme ďalšími kvietkami. Servírujeme ako predjedlo alebo ľahkú večeru s bagetou, knäckebrotom či chlebom.

Tip: Z lučiny, masla, byliniek a píniových jadierok vyrobíme nátierku, ktorú môžeme podávať natrenú na chlebe a ozdobenú jarnými kvetmi.

Slaný koláč s náplňou z ricotty a byliniek

slanyk.jpgsuroviny na 2 porcie

  • 1 malá cibuľa
  • 250 g ricotty
  • 2 vajcia
  • čerstvá petržlenová vňatka, rozmarín, tymián
  • 1 citrón
  • 1 plátok arabského chleba

Cibuľu najemno nakrájame; nasekáme bylinky - mali by sme ich mať väčšiu hrsť. Rozšľahané vajcia vmiešame do ricotty a pridáme cibuľu s bylinkami. Do zmesi nastrúhame kôru z dobre umytého citrónu, osolíme, okoreníme a všetko dobre premiešame. Tortovú formu potrieme maslom alebo vyložíme papierom na pečenie. Na dno položíme arabský chlieb. Zmestí sa presne do formy s priemerom 20 cm.

Skryť Vypnúť reklamu

Bylinkovú ricottu rozotrieme na chlieb a pečieme v rúre asi 25 minút. Koláč je hotový, keď špáradlo vytiahneme suché a čisté. Horúci koláč necháme asi 15 minút „spevniť“, až potom ho krájame. Podávame teplý alebo studený.

Tip: Miesto ricotty použijeme krémovú kyslú smotanu. Ale pozor, je redšia, preto do náplne pridáme ešte dve vajcia alebo 80 g strúhaného tvrdého syra, inak nám pri pečení nestuhne.

Kuracie krídelka na púpavovom mede

kureci.jpgsuroviny na 4 porcie

  • 8-12 kuracích krídelok
  • 4 lyžice medu
  • 2 lyžice vinného octu
  • 4 lyžice sójovej omáčky
  • 2 cm čerstvého zázvoru
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 4 lyžice oleja
  • soľ

Cesnak ošúpeme a roztlačíme nožom naplocho. Zázvor oškriabeme, najlepšie kávovou lyžičkou. Oboje nasekáme nadrobno. Do misky dáme med, ocot, sójovú omáčku, zázvor a cesnak. Prilejeme olej a všetko premiešame. Krídelka rozsekneme na polovicu tak, aby sa z nich vytvorili paličky. Umyjeme, osušíme a vložíme do zapekacej misky. Zalejeme ich zálievkou a dobre premiešame. Necháme marinovať najmenej 2 hodiny.

Skryť Vypnúť reklamu

Rozohrejeme rúru na 200 stupňov Celzia. Krídelká pečieme 40 minút. Ak sa zdá, že je marinády málo, môžeme ich trochu podliať vodou alebo vývarom. V priebehu pečenia krídelká kontrolujeme a obraciame, aby sa nepripálili. Podávame s čerstvým chlebom.

Tip: Na púpavový med nazbierame 200 rozvinutých púpavových kvetov, umyjeme ich a vložíme do hrnca s litrom vody. Povaríme 15 minút a dáme lúhovať do druhého dňa. Druhý deň umyjeme citrón, nakrájame ho na kolieska a pridáme 1 kg cukru k púpavovým kvetom. Znovu varíme za občasného miešania 60 minút. Ešte horúci precedíme cez plátno do čistých pohárov, zatvoríme a obrátime do vychladenia.

Šampiňóny plnené nátierkovým maslom s bylinkami a so sušenými paradajkami

str34_1.jpgsuroviny na 4 porcie

  • 12 stredne veľkých šampiňónov
  • 1 téglik nátierkového masla alebo krémového syra
  • 60 g sušených paradajok
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1/2 hrsti čerstvej bazalky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • kvety sedmokrások
  • soľ, mleté korenie

Rúru rozohrejeme na 180 stupňov Celzia. Paradajky nakrájame na kúsky, bazalku a ošúpaný cesnak nasekáme. Šampiňóny umyjeme, vykrojíme z nich nožičky a tie nahrubo nasekáme. Premiešame s nátierkovým maslom, kúskami paradajok, bylinkami a cesnakom. Osolíme, okoreníme a dobre premiešame. Hlavičky šampiňónov naplníme pripravenou zmesou.

Skryť Vypnúť reklamu

Zapekaciu misku natrieme olivovým olejom a naskladáme do nej šampiňóny. Vložíme do rozohriatej rúry a pečieme 10-15 minút. Šampiňóny krásne zmäknú a náplň bude rozvoniavať bylinkami a paradajkami. Na záver ich ozdobíme kvetmi sedmokrások. Podávame ako predjedlo.

Tip: Podobným spôsobom môžeme zapiecť i vydlabané paradajky alebo papriky.

Prepelice na bielom víne s bylinkovým maslom

krepel.jpgsuroviny na 4 porcie

  • 4 prepelice
  • 12 tenkých plátkov anglickej slaniny
  • 100 g masla
  • hrsť čerstvého oregana
  • 2 jarné cibuľky
  • 120 ml bieleho vína
  • 2 lyžice oleja
  • soľ, korenie

Rozohrejeme rúru na 200 stupňov Celzia. Oregano nasekáme a zmiešame s 2/3 masla, štipkou soli, čerstvo namletým korením a nadrobno nakrájanou cibuľkou. Prepelice umyjeme a usušíme. Do brušnej dutiny každej z nich vložíme 1/4 bylinkového masla a zvonku ich osolíme. Tri plátky slaniny položíme vedľa seba tak, aby sa mierne prekrývali. Zabalíme do nich prepelicu a previažeme povrazom alebo pripichneme špáradlom. V pekáči alebo kastróliku, ktorý vložíme do rúry, rozpálime maslo s olejom a prepelice na ňom opečieme zo všetkých strán dohneda. Podlejeme ich vínom a vložíme do rúry. Pečieme 50 minút.

Skryť Vypnúť reklamu

Pri pečení prepelice obraciame a polievame výpekom, aby sa nevysušili a nepripálili. Po upečení ich premiestnime na zohriaty tanier a necháme 15 minút odpočinúť. Do výpeku prilejeme 100 ml vody a varíme na sporáku, dokiaľ sa nezre-dukuje na polovicu. Ak treba, dochutíme čerstvo pomletým korením a soľou. Prepelice podávame poliate trochou omáčky s varenými novými zemiakmi, obalenými v nasekanej pažítke. Zvyšok omáčky v omáčniku postavíme na stôl pre tých, ktorí sa jej nebudú môcť nabažiť.

Tip: Namiesto prepelíc môžeme použiť naklepané morčacie prsia, zrolované do balíčka, s bylinkovým maslom.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Home (ale aj) Office
  2. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  4. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  5. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  6. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  7. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  8. Zelená Bratislava
  9. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  10. Znečistenie riek už možno nebude možné zastaviť
  1. Počas pandémie je dôležité aj správne kúrenie
  2. Bezbariérové vozidlo
  3. Na NFŠ môže byť rýchlo 72 špeciálnych lôžok pre COVID 19
  4. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  5. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  6. Zelená Bratislava
  7. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  8. Ruža zmeny
  9. Úpravy automobilov pre ZŤP
  10. No Finish Line v Bratislave sa presúva do virtuálneho priestoru
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 28 785
  2. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 16 148
  3. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 780
  4. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 13 727
  5. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 12 239
  6. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 735
  7. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 10 075
  8. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 104
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 079
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 8 975
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu