Sila kvetov a byliniek

Podľa najnovšieho trendu v gastronómii by sme si mali pokrmy dochucovať „zeleným korením“. Jedlo tak bude bohaté na vitamíny a minerály a ešte k tomu ulahodí aj naším očiam.



Šalát z mladých zelených lístkov s malými paradajkami a pečeným kozím syrom

salatz.jpgsuroviny na 4 porcie

  • 200 g čerstvých špenátových listov
  • 200 g mladých listov púpavy
  • 200 g listov šťaveľa
  • 250 g cherry paradajok
  • 4 ks kozieho syra typu brie (po 80 g)
  • 200 g lístkového cesta
  • 1 vajce
  • korenie a soľ podľa chuti

Zálievka:

  • 80 ml panenského olivového oleja
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 3 polievkové lyžičky kapár

Rúru rozohrejeme na 180 stupňov Celzia. Lístkové cesto vyvaľkáme na tenký plát a rozdelíme ho na štyri štvorce. Syry pozdĺžne rozkrojíme a na spodnú polovicu položíme niekoľko zelených listov špenátu, púpavy a šťaveľa. Osolíme, okoreníme a priklopíme druhou polovicou syra. Syr položíme do stredu vyvaľkaného štvorca a zabalíme do mešca. Balíčky natrieme rozšľahaným vajcom a položíme na plech s papierom na pečenie. Pečieme asi 10 minút.

Cesnak nakrájame na plátky a na rozohriatom oleji ho osmažíme. Dajme pozor, aby sme ho nespálili, inak zhorkne. Plátky by mali mať svetlohnedú farbu. Do horúceho cesnaku nasypeme odkvapkané kapary. Paradajky nakrájame na štvrtky a premiešame ich so zelenými listami. Zalejeme vychladnutým voňavým olejom. Na tanier naložíme kopček šalátu a naň položíme balíček so syrom.

Tip: Máte niečo proti koziemu syru? Nahraď-te ho hermelínom z kravského mlieka.

Vrstvená syrová terina s bylinkami

str35_1.jpgsuroviny na 4 porcie

  • 200 g syra Lučina
  • 80 g masla
  • 40 g strúhaného parmezánu
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1/2 čerstvej bazalky
  • 1/4 hrsti čerstvého oregana
  • 1/4 čerstvej petržlenovej vňatky
  • 1 polievková lyžica worcesterskej omáčky
  • 1/2 kávovej lyžičky bieleho korenia
  • 40 g orestovaných píniových jadier
  • 100 g mozarelly
  • kvety fialky na ozdobu

Zmäknuté maslo, lučinu a parmezán zmiešame dohromady. Pridáme nasekaný cesnak, nakrájané bylinky, worcesterskú omáčku, korenie a nasekané a nasucho na panvici orestované píniové jadrá. Dobre premiešame. Použijeme formu na biskupský chlebíček alebo zavárací pohár s uzáverom a širokým hrdlom. Nádobu natrieme kúskom masla a na dno naskladáme na tenké plátky nakrájanú mozarellu. Pokračujeme vrstvou mäkkej syrovej zmesi a posypeme ju kvetmi. Vrstvy striedame, dokiaľ všetko nepoužijeme. Mali by sme skončiť mozarellou.

Formu prikryjeme potravinovou fóliou, pohár uzatvoríme a uložíme do chladničky na noc. Pred podávaním vyberieme nádobu z chladničky a necháme 15 minút stáť, aby sa terina zohriala na izbovú teplotu. Pokiaľ sme použili formu, vyklopíme terinu na tanier a ozdobíme ďalšími kvietkami. Servírujeme ako predjedlo alebo ľahkú večeru s bagetou, knäckebrotom či chlebom.

Tip: Z lučiny, masla, byliniek a píniových jadierok vyrobíme nátierku, ktorú môžeme podávať natrenú na chlebe a ozdobenú jarnými kvetmi.

Slaný koláč s náplňou z ricotty a byliniek

slanyk.jpgsuroviny na 2 porcie

  • 1 malá cibuľa
  • 250 g ricotty
  • 2 vajcia
  • čerstvá petržlenová vňatka, rozmarín, tymián
  • 1 citrón
  • 1 plátok arabského chleba

Cibuľu najemno nakrájame; nasekáme bylinky - mali by sme ich mať väčšiu hrsť. Rozšľahané vajcia vmiešame do ricotty a pridáme cibuľu s bylinkami. Do zmesi nastrúhame kôru z dobre umytého citrónu, osolíme, okoreníme a všetko dobre premiešame. Tortovú formu potrieme maslom alebo vyložíme papierom na pečenie. Na dno položíme arabský chlieb. Zmestí sa presne do formy s priemerom 20 cm.

Bylinkovú ricottu rozotrieme na chlieb a pečieme v rúre asi 25 minút. Koláč je hotový, keď špáradlo vytiahneme suché a čisté. Horúci koláč necháme asi 15 minút „spevniť“, až potom ho krájame. Podávame teplý alebo studený.

Tip: Miesto ricotty použijeme krémovú kyslú smotanu. Ale pozor, je redšia, preto do náplne pridáme ešte dve vajcia alebo 80 g strúhaného tvrdého syra, inak nám pri pečení nestuhne.

Kuracie krídelka na púpavovom mede

kureci.jpgsuroviny na 4 porcie

  • 8-12 kuracích krídelok
  • 4 lyžice medu
  • 2 lyžice vinného octu
  • 4 lyžice sójovej omáčky
  • 2 cm čerstvého zázvoru
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 4 lyžice oleja
  • soľ

Cesnak ošúpeme a roztlačíme nožom naplocho. Zázvor oškriabeme, najlepšie kávovou lyžičkou. Oboje nasekáme nadrobno. Do misky dáme med, ocot, sójovú omáčku, zázvor a cesnak. Prilejeme olej a všetko premiešame. Krídelka rozsekneme na polovicu tak, aby sa z nich vytvorili paličky. Umyjeme, osušíme a vložíme do zapekacej misky. Zalejeme ich zálievkou a dobre premiešame. Necháme marinovať najmenej 2 hodiny.

Rozohrejeme rúru na 200 stupňov Celzia. Krídelká pečieme 40 minút. Ak sa zdá, že je marinády málo, môžeme ich trochu podliať vodou alebo vývarom. V priebehu pečenia krídelká kontrolujeme a obraciame, aby sa nepripálili. Podávame s čerstvým chlebom.

Tip: Na púpavový med nazbierame 200 rozvinutých púpavových kvetov, umyjeme ich a vložíme do hrnca s litrom vody. Povaríme 15 minút a dáme lúhovať do druhého dňa. Druhý deň umyjeme citrón, nakrájame ho na kolieska a pridáme 1 kg cukru k púpavovým kvetom. Znovu varíme za občasného miešania 60 minút. Ešte horúci precedíme cez plátno do čistých pohárov, zatvoríme a obrátime do vychladenia.

Šampiňóny plnené nátierkovým maslom s bylinkami a so sušenými paradajkami

str34_1.jpgsuroviny na 4 porcie

  • 12 stredne veľkých šampiňónov
  • 1 téglik nátierkového masla alebo krémového syra
  • 60 g sušených paradajok
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1/2 hrsti čerstvej bazalky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • kvety sedmokrások
  • soľ, mleté korenie

Rúru rozohrejeme na 180 stupňov Celzia. Paradajky nakrájame na kúsky, bazalku a ošúpaný cesnak nasekáme. Šampiňóny umyjeme, vykrojíme z nich nožičky a tie nahrubo nasekáme. Premiešame s nátierkovým maslom, kúskami paradajok, bylinkami a cesnakom. Osolíme, okoreníme a dobre premiešame. Hlavičky šampiňónov naplníme pripravenou zmesou.

Zapekaciu misku natrieme olivovým olejom a naskladáme do nej šampiňóny. Vložíme do rozohriatej rúry a pečieme 10-15 minút. Šampiňóny krásne zmäknú a náplň bude rozvoniavať bylinkami a paradajkami. Na záver ich ozdobíme kvetmi sedmokrások. Podávame ako predjedlo.

Tip: Podobným spôsobom môžeme zapiecť i vydlabané paradajky alebo papriky.

Prepelice na bielom víne s bylinkovým maslom

krepel.jpgsuroviny na 4 porcie

  • 4 prepelice
  • 12 tenkých plátkov anglickej slaniny
  • 100 g masla
  • hrsť čerstvého oregana
  • 2 jarné cibuľky
  • 120 ml bieleho vína
  • 2 lyžice oleja
  • soľ, korenie

Rozohrejeme rúru na 200 stupňov Celzia. Oregano nasekáme a zmiešame s 2/3 masla, štipkou soli, čerstvo namletým korením a nadrobno nakrájanou cibuľkou. Prepelice umyjeme a usušíme. Do brušnej dutiny každej z nich vložíme 1/4 bylinkového masla a zvonku ich osolíme. Tri plátky slaniny položíme vedľa seba tak, aby sa mierne prekrývali. Zabalíme do nich prepelicu a previažeme povrazom alebo pripichneme špáradlom. V pekáči alebo kastróliku, ktorý vložíme do rúry, rozpálime maslo s olejom a prepelice na ňom opečieme zo všetkých strán dohneda. Podlejeme ich vínom a vložíme do rúry. Pečieme 50 minút.

Pri pečení prepelice obraciame a polievame výpekom, aby sa nevysušili a nepripálili. Po upečení ich premiestnime na zohriaty tanier a necháme 15 minút odpočinúť. Do výpeku prilejeme 100 ml vody a varíme na sporáku, dokiaľ sa nezre-dukuje na polovicu. Ak treba, dochutíme čerstvo pomletým korením a soľou. Prepelice podávame poliate trochou omáčky s varenými novými zemiakmi, obalenými v nasekanej pažítke. Zvyšok omáčky v omáčniku postavíme na stôl pre tých, ktorí sa jej nebudú môcť nabažiť.

Tip: Namiesto prepelíc môžeme použiť naklepané morčacie prsia, zrolované do balíčka, s bylinkovým maslom.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Last minute tipy na Kapverdské ostrovy
  2. Voda, kotol, vymknutie: Čo stoja najčastejšie domáce katastrofy?
  3. Žijú, lebo sa nevzdali. Príbehy ľudí bojujúcich za svoje zdravie
  4. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne
  5. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz
  6. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family
  7. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji
  8. Inteligencia vo všetkom
  9. Volvo V90 Cross Country je pripravené na každé dobrodružstvo
  10. Continental spúšťa dlhodobý test pneumatík s vodičmi z Facebooku
  1. Ako efektívne využiť podlahové kúrenie?
  2. Samsung Galaxy S8: smartfón s výnimočným displejom
  3. Túžite byť matkou, ale nedarí sa? Poďme hľadať dôvody!
  4. Last minute tipy na Kapverdské ostrovy
  5. Ako sa menila obľúbená bratislavská štvrť
  6. Nové investičné projekty v Schladmingu s výhľadom na zjazdovku
  7. Podľa M. Borguľu je práca mestskej polície slabá a nedôsledná
  8. Znížená sadzba pri pôžičke v mBank už len štyri dni
  9. Odborníci poradia, komu sa oplatí využívať obnoviteľné zdroje
  10. Katarína (28): Z bývania na Nobelovej mám dobrý pocit
  1. Žijú, lebo sa nevzdali. Príbehy ľudí bojujúcich za svoje zdravie 7 756
  2. Šokujúce: ako sa každý Slovák dokáže ľahko naučiť po anglicky 7 191
  3. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne 6 362
  4. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji 6 168
  5. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz 5 566
  6. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family 5 488
  7. Voda, kotol, vymknutie: Čo stoja najčastejšie domáce katastrofy? 4 821
  8. Last minute tipy na Kapverdské ostrovy 4 778
  9. 5 krokov k vlastnému bývaniu 3 874
  10. Ako sa menila obľúbená bratislavská štvrť 3 019

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Remiášova vražda sa ešte dá vyšetriť. Pomôcť musia mafiáni

Polícia minulý rok obnovila vyšetrovanie Remiášovej vraždy, pretože vyšli najavo nové skutočnosti. Ani po roku zatiaľ nikoho neobvinila.

DOMOV

Anna Remiášová pri pomníku syna: Nikdy to nevzdám

Výročie vraždy si prišli k jeho pamätníku pripomenúť aj študenti.

KOMENTÁRE

Kažimír bude musieť siahnuť pod vankúš, aby naplnil Ficove sľuby

Bez zásahu do rozpočtu to nepôjde.

Neprehliadnite tiež

Nepočujúcemu môže tlmočník zachrániť rodinu, dokonca aj život

Milena Fabšičová (29) je tlmočníčkou posunkového jazyka, ktorý považuje za svoj materinský. Väčšina jej rodiny je nepočujúca.

Jej syn je dcéra: Američanka prijala zmenu 4-ročného syna na dievča

Je kresťanka a republikánka. Najviac sa obávala, čo si o nej pomyslia ostatní.

Nové trendy pre svadobné šaty? Čipka a odhalené ramená

Inšpiráciu pre budúce nevesty priniesol Týždeň svadobnej módy v New Yorku.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V sobotu, 29. apríla, nájdete v stánkoch rozhovor s Máriou Leitnerovou, jednou z dobrovoľníkov Teach for Slovakia a omnoho viac.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop