SME
Streda, 16. jún, 2021 | Meniny má Blanka, BiankaKrížovkyKrížovky

Sila kvetov a byliniek

Podľa najnovšieho trendu v gastronómii by sme si mali pokrmy dochucovať „zeleným korením“. Jedlo tak bude bohaté na vitamíny a minerály a ešte k tomu ulahodí aj naším očiam.



Šalát z mladých zelených lístkov s malými paradajkami a pečeným kozím syrom

salatz.jpgsuroviny na 4 porcie

  • 200 g čerstvých špenátových listov
  • 200 g mladých listov púpavy
  • 200 g listov šťaveľa
  • 250 g cherry paradajok
  • 4 ks kozieho syra typu brie (po 80 g)
  • 200 g lístkového cesta
  • 1 vajce
  • korenie a soľ podľa chuti

Zálievka:

  • 80 ml panenského olivového oleja
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 3 polievkové lyžičky kapár

Rúru rozohrejeme na 180 stupňov Celzia. Lístkové cesto vyvaľkáme na tenký plát a rozdelíme ho na štyri štvorce. Syry pozdĺžne rozkrojíme a na spodnú polovicu položíme niekoľko zelených listov špenátu, púpavy a šťaveľa. Osolíme, okoreníme a priklopíme druhou polovicou syra. Syr položíme do stredu vyvaľkaného štvorca a zabalíme do mešca. Balíčky natrieme rozšľahaným vajcom a položíme na plech s papierom na pečenie. Pečieme asi 10 minút.

Skryť Vypnúť reklamu

Cesnak nakrájame na plátky a na rozohriatom oleji ho osmažíme. Dajme pozor, aby sme ho nespálili, inak zhorkne. Plátky by mali mať svetlohnedú farbu. Do horúceho cesnaku nasypeme odkvapkané kapary. Paradajky nakrájame na štvrtky a premiešame ich so zelenými listami. Zalejeme vychladnutým voňavým olejom. Na tanier naložíme kopček šalátu a naň položíme balíček so syrom.

Tip: Máte niečo proti koziemu syru? Nahraď-te ho hermelínom z kravského mlieka.

Vrstvená syrová terina s bylinkami

str35_1.jpgsuroviny na 4 porcie

  • 200 g syra Lučina
  • 80 g masla
  • 40 g strúhaného parmezánu
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1/2 čerstvej bazalky
  • 1/4 hrsti čerstvého oregana
  • 1/4 čerstvej petržlenovej vňatky
  • 1 polievková lyžica worcesterskej omáčky
  • 1/2 kávovej lyžičky bieleho korenia
  • 40 g orestovaných píniových jadier
  • 100 g mozarelly
  • kvety fialky na ozdobu

Zmäknuté maslo, lučinu a parmezán zmiešame dohromady. Pridáme nasekaný cesnak, nakrájané bylinky, worcesterskú omáčku, korenie a nasekané a nasucho na panvici orestované píniové jadrá. Dobre premiešame. Použijeme formu na biskupský chlebíček alebo zavárací pohár s uzáverom a širokým hrdlom. Nádobu natrieme kúskom masla a na dno naskladáme na tenké plátky nakrájanú mozarellu. Pokračujeme vrstvou mäkkej syrovej zmesi a posypeme ju kvetmi. Vrstvy striedame, dokiaľ všetko nepoužijeme. Mali by sme skončiť mozarellou.

Skryť Vypnúť reklamu

Formu prikryjeme potravinovou fóliou, pohár uzatvoríme a uložíme do chladničky na noc. Pred podávaním vyberieme nádobu z chladničky a necháme 15 minút stáť, aby sa terina zohriala na izbovú teplotu. Pokiaľ sme použili formu, vyklopíme terinu na tanier a ozdobíme ďalšími kvietkami. Servírujeme ako predjedlo alebo ľahkú večeru s bagetou, knäckebrotom či chlebom.

Tip: Z lučiny, masla, byliniek a píniových jadierok vyrobíme nátierku, ktorú môžeme podávať natrenú na chlebe a ozdobenú jarnými kvetmi.

Slaný koláč s náplňou z ricotty a byliniek

slanyk.jpgsuroviny na 2 porcie

  • 1 malá cibuľa
  • 250 g ricotty
  • 2 vajcia
  • čerstvá petržlenová vňatka, rozmarín, tymián
  • 1 citrón
  • 1 plátok arabského chleba

Cibuľu najemno nakrájame; nasekáme bylinky - mali by sme ich mať väčšiu hrsť. Rozšľahané vajcia vmiešame do ricotty a pridáme cibuľu s bylinkami. Do zmesi nastrúhame kôru z dobre umytého citrónu, osolíme, okoreníme a všetko dobre premiešame. Tortovú formu potrieme maslom alebo vyložíme papierom na pečenie. Na dno položíme arabský chlieb. Zmestí sa presne do formy s priemerom 20 cm.

Skryť Vypnúť reklamu

Bylinkovú ricottu rozotrieme na chlieb a pečieme v rúre asi 25 minút. Koláč je hotový, keď špáradlo vytiahneme suché a čisté. Horúci koláč necháme asi 15 minút „spevniť“, až potom ho krájame. Podávame teplý alebo studený.

Tip: Miesto ricotty použijeme krémovú kyslú smotanu. Ale pozor, je redšia, preto do náplne pridáme ešte dve vajcia alebo 80 g strúhaného tvrdého syra, inak nám pri pečení nestuhne.

Kuracie krídelka na púpavovom mede

kureci.jpgsuroviny na 4 porcie

  • 8-12 kuracích krídelok
  • 4 lyžice medu
  • 2 lyžice vinného octu
  • 4 lyžice sójovej omáčky
  • 2 cm čerstvého zázvoru
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 4 lyžice oleja
  • soľ

Cesnak ošúpeme a roztlačíme nožom naplocho. Zázvor oškriabeme, najlepšie kávovou lyžičkou. Oboje nasekáme nadrobno. Do misky dáme med, ocot, sójovú omáčku, zázvor a cesnak. Prilejeme olej a všetko premiešame. Krídelka rozsekneme na polovicu tak, aby sa z nich vytvorili paličky. Umyjeme, osušíme a vložíme do zapekacej misky. Zalejeme ich zálievkou a dobre premiešame. Necháme marinovať najmenej 2 hodiny.

Skryť Vypnúť reklamu

Rozohrejeme rúru na 200 stupňov Celzia. Krídelká pečieme 40 minút. Ak sa zdá, že je marinády málo, môžeme ich trochu podliať vodou alebo vývarom. V priebehu pečenia krídelká kontrolujeme a obraciame, aby sa nepripálili. Podávame s čerstvým chlebom.

Tip: Na púpavový med nazbierame 200 rozvinutých púpavových kvetov, umyjeme ich a vložíme do hrnca s litrom vody. Povaríme 15 minút a dáme lúhovať do druhého dňa. Druhý deň umyjeme citrón, nakrájame ho na kolieska a pridáme 1 kg cukru k púpavovým kvetom. Znovu varíme za občasného miešania 60 minút. Ešte horúci precedíme cez plátno do čistých pohárov, zatvoríme a obrátime do vychladenia.

Šampiňóny plnené nátierkovým maslom s bylinkami a so sušenými paradajkami

str34_1.jpgsuroviny na 4 porcie

  • 12 stredne veľkých šampiňónov
  • 1 téglik nátierkového masla alebo krémového syra
  • 60 g sušených paradajok
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1/2 hrsti čerstvej bazalky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • kvety sedmokrások
  • soľ, mleté korenie

Rúru rozohrejeme na 180 stupňov Celzia. Paradajky nakrájame na kúsky, bazalku a ošúpaný cesnak nasekáme. Šampiňóny umyjeme, vykrojíme z nich nožičky a tie nahrubo nasekáme. Premiešame s nátierkovým maslom, kúskami paradajok, bylinkami a cesnakom. Osolíme, okoreníme a dobre premiešame. Hlavičky šampiňónov naplníme pripravenou zmesou.

Skryť Vypnúť reklamu

Zapekaciu misku natrieme olivovým olejom a naskladáme do nej šampiňóny. Vložíme do rozohriatej rúry a pečieme 10-15 minút. Šampiňóny krásne zmäknú a náplň bude rozvoniavať bylinkami a paradajkami. Na záver ich ozdobíme kvetmi sedmokrások. Podávame ako predjedlo.

Tip: Podobným spôsobom môžeme zapiecť i vydlabané paradajky alebo papriky.

Prepelice na bielom víne s bylinkovým maslom

krepel.jpgsuroviny na 4 porcie

  • 4 prepelice
  • 12 tenkých plátkov anglickej slaniny
  • 100 g masla
  • hrsť čerstvého oregana
  • 2 jarné cibuľky
  • 120 ml bieleho vína
  • 2 lyžice oleja
  • soľ, korenie

Rozohrejeme rúru na 200 stupňov Celzia. Oregano nasekáme a zmiešame s 2/3 masla, štipkou soli, čerstvo namletým korením a nadrobno nakrájanou cibuľkou. Prepelice umyjeme a usušíme. Do brušnej dutiny každej z nich vložíme 1/4 bylinkového masla a zvonku ich osolíme. Tri plátky slaniny položíme vedľa seba tak, aby sa mierne prekrývali. Zabalíme do nich prepelicu a previažeme povrazom alebo pripichneme špáradlom. V pekáči alebo kastróliku, ktorý vložíme do rúry, rozpálime maslo s olejom a prepelice na ňom opečieme zo všetkých strán dohneda. Podlejeme ich vínom a vložíme do rúry. Pečieme 50 minút.

Skryť Vypnúť reklamu

Pri pečení prepelice obraciame a polievame výpekom, aby sa nevysušili a nepripálili. Po upečení ich premiestnime na zohriaty tanier a necháme 15 minút odpočinúť. Do výpeku prilejeme 100 ml vody a varíme na sporáku, dokiaľ sa nezre-dukuje na polovicu. Ak treba, dochutíme čerstvo pomletým korením a soľou. Prepelice podávame poliate trochou omáčky s varenými novými zemiakmi, obalenými v nasekanej pažítke. Zvyšok omáčky v omáčniku postavíme na stôl pre tých, ktorí sa jej nebudú môcť nabažiť.

Tip: Namiesto prepelíc môžeme použiť naklepané morčacie prsia, zrolované do balíčka, s bylinkovým maslom.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  2. Aký dojazd s vaším autom reálne potrebujete? Praktická pomôcka
  3. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  4. Ako sa mení dynamika firiem?
  5. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  6. Po Slovensku na motorke
  7. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  8. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  9. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  10. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  1. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  2. Začíname prikrmovať: Ako vybrať detskú ovocnú výživu?
  3. Arónia: Spoznajte jej zázračné účinky na zdravie, chutné recepty
  4. Po Slovensku na motorke
  5. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  6. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  7. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  8. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  9. Behind every successful business lies a set of skilled people
  10. Klimatická zmena rozkývala štatistiky škôd na domoch a bytoch
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 22 384
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 13 032
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 12 299
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 10 358
  5. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 10 177
  6. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 8 098
  7. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 328
  8. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 6 983
  9. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 5 686
  10. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov 5 251
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu