Sila kvetov a byliniek

Podľa najnovšieho trendu v gastronómii by sme si mali pokrmy dochucovať „zeleným korením“. Jedlo tak bude bohaté na vitamíny a minerály a ešte k tomu ulahodí aj naším očiam.



Šalát z mladých zelených lístkov s malými paradajkami a pečeným kozím syrom

salatz.jpgsuroviny na 4 porcie

  • 200 g čerstvých špenátových listov
  • 200 g mladých listov púpavy
  • 200 g listov šťaveľa
  • 250 g cherry paradajok
  • 4 ks kozieho syra typu brie (po 80 g)
  • 200 g lístkového cesta
  • 1 vajce
  • korenie a soľ podľa chuti

Zálievka:

  • 80 ml panenského olivového oleja
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 3 polievkové lyžičky kapár

Rúru rozohrejeme na 180 stupňov Celzia. Lístkové cesto vyvaľkáme na tenký plát a rozdelíme ho na štyri štvorce. Syry pozdĺžne rozkrojíme a na spodnú polovicu položíme niekoľko zelených listov špenátu, púpavy a šťaveľa. Osolíme, okoreníme a priklopíme druhou polovicou syra. Syr položíme do stredu vyvaľkaného štvorca a zabalíme do mešca. Balíčky natrieme rozšľahaným vajcom a položíme na plech s papierom na pečenie. Pečieme asi 10 minút.

Cesnak nakrájame na plátky a na rozohriatom oleji ho osmažíme. Dajme pozor, aby sme ho nespálili, inak zhorkne. Plátky by mali mať svetlohnedú farbu. Do horúceho cesnaku nasypeme odkvapkané kapary. Paradajky nakrájame na štvrtky a premiešame ich so zelenými listami. Zalejeme vychladnutým voňavým olejom. Na tanier naložíme kopček šalátu a naň položíme balíček so syrom.

Tip: Máte niečo proti koziemu syru? Nahraď-te ho hermelínom z kravského mlieka.

Vrstvená syrová terina s bylinkami

str35_1.jpgsuroviny na 4 porcie

  • 200 g syra Lučina
  • 80 g masla
  • 40 g strúhaného parmezánu
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1/2 čerstvej bazalky
  • 1/4 hrsti čerstvého oregana
  • 1/4 čerstvej petržlenovej vňatky
  • 1 polievková lyžica worcesterskej omáčky
  • 1/2 kávovej lyžičky bieleho korenia
  • 40 g orestovaných píniových jadier
  • 100 g mozarelly
  • kvety fialky na ozdobu

Zmäknuté maslo, lučinu a parmezán zmiešame dohromady. Pridáme nasekaný cesnak, nakrájané bylinky, worcesterskú omáčku, korenie a nasekané a nasucho na panvici orestované píniové jadrá. Dobre premiešame. Použijeme formu na biskupský chlebíček alebo zavárací pohár s uzáverom a širokým hrdlom. Nádobu natrieme kúskom masla a na dno naskladáme na tenké plátky nakrájanú mozarellu. Pokračujeme vrstvou mäkkej syrovej zmesi a posypeme ju kvetmi. Vrstvy striedame, dokiaľ všetko nepoužijeme. Mali by sme skončiť mozarellou.

Formu prikryjeme potravinovou fóliou, pohár uzatvoríme a uložíme do chladničky na noc. Pred podávaním vyberieme nádobu z chladničky a necháme 15 minút stáť, aby sa terina zohriala na izbovú teplotu. Pokiaľ sme použili formu, vyklopíme terinu na tanier a ozdobíme ďalšími kvietkami. Servírujeme ako predjedlo alebo ľahkú večeru s bagetou, knäckebrotom či chlebom.

Tip: Z lučiny, masla, byliniek a píniových jadierok vyrobíme nátierku, ktorú môžeme podávať natrenú na chlebe a ozdobenú jarnými kvetmi.

Slaný koláč s náplňou z ricotty a byliniek

slanyk.jpgsuroviny na 2 porcie

  • 1 malá cibuľa
  • 250 g ricotty
  • 2 vajcia
  • čerstvá petržlenová vňatka, rozmarín, tymián
  • 1 citrón
  • 1 plátok arabského chleba

Cibuľu najemno nakrájame; nasekáme bylinky - mali by sme ich mať väčšiu hrsť. Rozšľahané vajcia vmiešame do ricotty a pridáme cibuľu s bylinkami. Do zmesi nastrúhame kôru z dobre umytého citrónu, osolíme, okoreníme a všetko dobre premiešame. Tortovú formu potrieme maslom alebo vyložíme papierom na pečenie. Na dno položíme arabský chlieb. Zmestí sa presne do formy s priemerom 20 cm.

Bylinkovú ricottu rozotrieme na chlieb a pečieme v rúre asi 25 minút. Koláč je hotový, keď špáradlo vytiahneme suché a čisté. Horúci koláč necháme asi 15 minút „spevniť“, až potom ho krájame. Podávame teplý alebo studený.

Tip: Miesto ricotty použijeme krémovú kyslú smotanu. Ale pozor, je redšia, preto do náplne pridáme ešte dve vajcia alebo 80 g strúhaného tvrdého syra, inak nám pri pečení nestuhne.

Kuracie krídelka na púpavovom mede

kureci.jpgsuroviny na 4 porcie

  • 8-12 kuracích krídelok
  • 4 lyžice medu
  • 2 lyžice vinného octu
  • 4 lyžice sójovej omáčky
  • 2 cm čerstvého zázvoru
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 4 lyžice oleja
  • soľ

Cesnak ošúpeme a roztlačíme nožom naplocho. Zázvor oškriabeme, najlepšie kávovou lyžičkou. Oboje nasekáme nadrobno. Do misky dáme med, ocot, sójovú omáčku, zázvor a cesnak. Prilejeme olej a všetko premiešame. Krídelka rozsekneme na polovicu tak, aby sa z nich vytvorili paličky. Umyjeme, osušíme a vložíme do zapekacej misky. Zalejeme ich zálievkou a dobre premiešame. Necháme marinovať najmenej 2 hodiny.

Rozohrejeme rúru na 200 stupňov Celzia. Krídelká pečieme 40 minút. Ak sa zdá, že je marinády málo, môžeme ich trochu podliať vodou alebo vývarom. V priebehu pečenia krídelká kontrolujeme a obraciame, aby sa nepripálili. Podávame s čerstvým chlebom.

Tip: Na púpavový med nazbierame 200 rozvinutých púpavových kvetov, umyjeme ich a vložíme do hrnca s litrom vody. Povaríme 15 minút a dáme lúhovať do druhého dňa. Druhý deň umyjeme citrón, nakrájame ho na kolieska a pridáme 1 kg cukru k púpavovým kvetom. Znovu varíme za občasného miešania 60 minút. Ešte horúci precedíme cez plátno do čistých pohárov, zatvoríme a obrátime do vychladenia.

Šampiňóny plnené nátierkovým maslom s bylinkami a so sušenými paradajkami

str34_1.jpgsuroviny na 4 porcie

  • 12 stredne veľkých šampiňónov
  • 1 téglik nátierkového masla alebo krémového syra
  • 60 g sušených paradajok
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1/2 hrsti čerstvej bazalky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • kvety sedmokrások
  • soľ, mleté korenie

Rúru rozohrejeme na 180 stupňov Celzia. Paradajky nakrájame na kúsky, bazalku a ošúpaný cesnak nasekáme. Šampiňóny umyjeme, vykrojíme z nich nožičky a tie nahrubo nasekáme. Premiešame s nátierkovým maslom, kúskami paradajok, bylinkami a cesnakom. Osolíme, okoreníme a dobre premiešame. Hlavičky šampiňónov naplníme pripravenou zmesou.

Zapekaciu misku natrieme olivovým olejom a naskladáme do nej šampiňóny. Vložíme do rozohriatej rúry a pečieme 10-15 minút. Šampiňóny krásne zmäknú a náplň bude rozvoniavať bylinkami a paradajkami. Na záver ich ozdobíme kvetmi sedmokrások. Podávame ako predjedlo.

Tip: Podobným spôsobom môžeme zapiecť i vydlabané paradajky alebo papriky.

Prepelice na bielom víne s bylinkovým maslom

krepel.jpgsuroviny na 4 porcie

  • 4 prepelice
  • 12 tenkých plátkov anglickej slaniny
  • 100 g masla
  • hrsť čerstvého oregana
  • 2 jarné cibuľky
  • 120 ml bieleho vína
  • 2 lyžice oleja
  • soľ, korenie

Rozohrejeme rúru na 200 stupňov Celzia. Oregano nasekáme a zmiešame s 2/3 masla, štipkou soli, čerstvo namletým korením a nadrobno nakrájanou cibuľkou. Prepelice umyjeme a usušíme. Do brušnej dutiny každej z nich vložíme 1/4 bylinkového masla a zvonku ich osolíme. Tri plátky slaniny položíme vedľa seba tak, aby sa mierne prekrývali. Zabalíme do nich prepelicu a previažeme povrazom alebo pripichneme špáradlom. V pekáči alebo kastróliku, ktorý vložíme do rúry, rozpálime maslo s olejom a prepelice na ňom opečieme zo všetkých strán dohneda. Podlejeme ich vínom a vložíme do rúry. Pečieme 50 minút.

Pri pečení prepelice obraciame a polievame výpekom, aby sa nevysušili a nepripálili. Po upečení ich premiestnime na zohriaty tanier a necháme 15 minút odpočinúť. Do výpeku prilejeme 100 ml vody a varíme na sporáku, dokiaľ sa nezre-dukuje na polovicu. Ak treba, dochutíme čerstvo pomletým korením a soľou. Prepelice podávame poliate trochou omáčky s varenými novými zemiakmi, obalenými v nasekanej pažítke. Zvyšok omáčky v omáčniku postavíme na stôl pre tých, ktorí sa jej nebudú môcť nabažiť.

Tip: Namiesto prepelíc môžeme použiť naklepané morčacie prsia, zrolované do balíčka, s bylinkovým maslom.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. 3 pravidlá pre lepší dôchodok
  2. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€
  3. Ako sa zbaviť chladnej podlahy
  4. Čerešne - miesto, kde môžete žiť podľa seba
  5. Tohtoročné trhy pred Auparkom bude otvárať Vidiek
  6. Vyrábajú v malom, no presadili sa. Sessler a Farmárske lupienky
  7. Ochráňte pred zlodejmi celé vozidlo vďaka VAM Akustik
  8. Všetky okresy svojimi pobočkami pokrývajú len tri banky
  9. V tomto roku si už konečne užijem Vianoce bez vrások
  10. Online analýza spotreby elektriny vám pomôže ušetriť
  1. Tohtoročné trhy pred Auparkom bude otvárať Vidiek
  2. Všetky okresy svojimi pobočkami pokrývajú len tri banky
  3. Ochráňte pred zlodejmi celé vozidlo vďaka VAM Akustik
  4. Čerešne - miesto, kde môžete žiť podľa seba
  5. Nová michalovská nemocnica otvorí brány: toto musíte vidieť!
  6. Vyrábajú v malom, no presadili sa. Sessler a Farmárske lupienky
  7. Mladí vodiči preferujú čoraz silnejšie autá
  8. Ako sa zbaviť chladnej podlahy
  9. V tomto roku si už konečne užijem Vianoce bez vrások
  10. Online analýza spotreby elektriny vám pomôže ušetriť
  1. Vyrábajú v malom, no presadili sa. Sessler a Farmárske lupienky 13 716
  2. 3 pravidlá pre lepší dôchodok 9 686
  3. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€ 4 206
  4. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií 3 524
  5. Ako sa zbaviť chladnej podlahy 2 862
  6. Moskva alebo Petrohrad? 2 504
  7. VW Tiguan Allspace: prvé sedemmiestne SUV od Volkswagnu 2 346
  8. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich 2 189
  9. Online analýza spotreby elektriny vám pomôže ušetriť 1 773
  10. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte 1 732

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Danko v dume dvoril Rusom, keď prekrúcajú ´68, mlčí

Danko je absolútne mimo reality, ohodnotil proruský sentiment šéfa slovenského parlamentu politológ Grigorij Mesežnikov.

EKONOMIKA

Analytici ukázali, v akom stave je naozaj výstavba diaľnic

Štát chce D1 do Košíc dokončiť v roku 2026. Pozrite si mapu.

REPORTÁŽ

Prežil pochod púšťou, aby si zaraftoval v Líbyi

Zostať doma, sa stáva luxusom.

Neprehliadnite tiež

Playboy sa púšťa do neprebádaných vôd, nafotil kampaň s plus size modelkou

Fotky patria k decentnejším kampaniam modelky Molly Constable.

Vraždili a znásilňovali, no ženy ich milujú a obdivujú. Prečo?

Za ich správaním nie je len sexuálna porucha, psychológia má viaceré vysvetlenia.

Účinné tipy, ako sa správne nalíčiť pod okuliare

Pre správny výsledok berte do úvahy sklá aj farbu rámu.

Florbalová kapitánka Lucia Košturiaková: Florbal nie je ženský ani mužský šport

V decembri bude viesť slovenský tím na majstrovstvá sveta vo florbale v Bratislave.

Magdalénske práčovne boli dejiskom krutosti. Mníšky v nich týrali mladé dievčatá

„Padlé ženy“ si v nich mali odpracovať svoje hriechy. Desiatky rokov trpeli neprávom.