Sila kvetov a byliniek

Podľa najnovšieho trendu v gastronómii by sme si mali pokrmy dochucovať „zeleným korením“. Jedlo tak bude bohaté na vitamíny a minerály a ešte k tomu ulahodí aj naším očiam.



Šalát z mladých zelených lístkov s malými paradajkami a pečeným kozím syrom

salatz.jpgsuroviny na 4 porcie

  • 200 g čerstvých špenátových listov
  • 200 g mladých listov púpavy
  • 200 g listov šťaveľa
  • 250 g cherry paradajok
  • 4 ks kozieho syra typu brie (po 80 g)
  • 200 g lístkového cesta
  • 1 vajce
  • korenie a soľ podľa chuti

Zálievka:

  • 80 ml panenského olivového oleja
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 3 polievkové lyžičky kapár

Rúru rozohrejeme na 180 stupňov Celzia. Lístkové cesto vyvaľkáme na tenký plát a rozdelíme ho na štyri štvorce. Syry pozdĺžne rozkrojíme a na spodnú polovicu položíme niekoľko zelených listov špenátu, púpavy a šťaveľa. Osolíme, okoreníme a priklopíme druhou polovicou syra. Syr položíme do stredu vyvaľkaného štvorca a zabalíme do mešca. Balíčky natrieme rozšľahaným vajcom a položíme na plech s papierom na pečenie. Pečieme asi 10 minút.

Cesnak nakrájame na plátky a na rozohriatom oleji ho osmažíme. Dajme pozor, aby sme ho nespálili, inak zhorkne. Plátky by mali mať svetlohnedú farbu. Do horúceho cesnaku nasypeme odkvapkané kapary. Paradajky nakrájame na štvrtky a premiešame ich so zelenými listami. Zalejeme vychladnutým voňavým olejom. Na tanier naložíme kopček šalátu a naň položíme balíček so syrom.

Tip: Máte niečo proti koziemu syru? Nahraď-te ho hermelínom z kravského mlieka.

Vrstvená syrová terina s bylinkami

str35_1.jpgsuroviny na 4 porcie

  • 200 g syra Lučina
  • 80 g masla
  • 40 g strúhaného parmezánu
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1/2 čerstvej bazalky
  • 1/4 hrsti čerstvého oregana
  • 1/4 čerstvej petržlenovej vňatky
  • 1 polievková lyžica worcesterskej omáčky
  • 1/2 kávovej lyžičky bieleho korenia
  • 40 g orestovaných píniových jadier
  • 100 g mozarelly
  • kvety fialky na ozdobu

Zmäknuté maslo, lučinu a parmezán zmiešame dohromady. Pridáme nasekaný cesnak, nakrájané bylinky, worcesterskú omáčku, korenie a nasekané a nasucho na panvici orestované píniové jadrá. Dobre premiešame. Použijeme formu na biskupský chlebíček alebo zavárací pohár s uzáverom a širokým hrdlom. Nádobu natrieme kúskom masla a na dno naskladáme na tenké plátky nakrájanú mozarellu. Pokračujeme vrstvou mäkkej syrovej zmesi a posypeme ju kvetmi. Vrstvy striedame, dokiaľ všetko nepoužijeme. Mali by sme skončiť mozarellou.

Formu prikryjeme potravinovou fóliou, pohár uzatvoríme a uložíme do chladničky na noc. Pred podávaním vyberieme nádobu z chladničky a necháme 15 minút stáť, aby sa terina zohriala na izbovú teplotu. Pokiaľ sme použili formu, vyklopíme terinu na tanier a ozdobíme ďalšími kvietkami. Servírujeme ako predjedlo alebo ľahkú večeru s bagetou, knäckebrotom či chlebom.

Tip: Z lučiny, masla, byliniek a píniových jadierok vyrobíme nátierku, ktorú môžeme podávať natrenú na chlebe a ozdobenú jarnými kvetmi.

Slaný koláč s náplňou z ricotty a byliniek

slanyk.jpgsuroviny na 2 porcie

  • 1 malá cibuľa
  • 250 g ricotty
  • 2 vajcia
  • čerstvá petržlenová vňatka, rozmarín, tymián
  • 1 citrón
  • 1 plátok arabského chleba

Cibuľu najemno nakrájame; nasekáme bylinky - mali by sme ich mať väčšiu hrsť. Rozšľahané vajcia vmiešame do ricotty a pridáme cibuľu s bylinkami. Do zmesi nastrúhame kôru z dobre umytého citrónu, osolíme, okoreníme a všetko dobre premiešame. Tortovú formu potrieme maslom alebo vyložíme papierom na pečenie. Na dno položíme arabský chlieb. Zmestí sa presne do formy s priemerom 20 cm.

Bylinkovú ricottu rozotrieme na chlieb a pečieme v rúre asi 25 minút. Koláč je hotový, keď špáradlo vytiahneme suché a čisté. Horúci koláč necháme asi 15 minút „spevniť“, až potom ho krájame. Podávame teplý alebo studený.

Tip: Miesto ricotty použijeme krémovú kyslú smotanu. Ale pozor, je redšia, preto do náplne pridáme ešte dve vajcia alebo 80 g strúhaného tvrdého syra, inak nám pri pečení nestuhne.

Kuracie krídelka na púpavovom mede

kureci.jpgsuroviny na 4 porcie

  • 8-12 kuracích krídelok
  • 4 lyžice medu
  • 2 lyžice vinného octu
  • 4 lyžice sójovej omáčky
  • 2 cm čerstvého zázvoru
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 4 lyžice oleja
  • soľ

Cesnak ošúpeme a roztlačíme nožom naplocho. Zázvor oškriabeme, najlepšie kávovou lyžičkou. Oboje nasekáme nadrobno. Do misky dáme med, ocot, sójovú omáčku, zázvor a cesnak. Prilejeme olej a všetko premiešame. Krídelka rozsekneme na polovicu tak, aby sa z nich vytvorili paličky. Umyjeme, osušíme a vložíme do zapekacej misky. Zalejeme ich zálievkou a dobre premiešame. Necháme marinovať najmenej 2 hodiny.

Rozohrejeme rúru na 200 stupňov Celzia. Krídelká pečieme 40 minút. Ak sa zdá, že je marinády málo, môžeme ich trochu podliať vodou alebo vývarom. V priebehu pečenia krídelká kontrolujeme a obraciame, aby sa nepripálili. Podávame s čerstvým chlebom.

Tip: Na púpavový med nazbierame 200 rozvinutých púpavových kvetov, umyjeme ich a vložíme do hrnca s litrom vody. Povaríme 15 minút a dáme lúhovať do druhého dňa. Druhý deň umyjeme citrón, nakrájame ho na kolieska a pridáme 1 kg cukru k púpavovým kvetom. Znovu varíme za občasného miešania 60 minút. Ešte horúci precedíme cez plátno do čistých pohárov, zatvoríme a obrátime do vychladenia.

Šampiňóny plnené nátierkovým maslom s bylinkami a so sušenými paradajkami

str34_1.jpgsuroviny na 4 porcie

  • 12 stredne veľkých šampiňónov
  • 1 téglik nátierkového masla alebo krémového syra
  • 60 g sušených paradajok
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1/2 hrsti čerstvej bazalky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • kvety sedmokrások
  • soľ, mleté korenie

Rúru rozohrejeme na 180 stupňov Celzia. Paradajky nakrájame na kúsky, bazalku a ošúpaný cesnak nasekáme. Šampiňóny umyjeme, vykrojíme z nich nožičky a tie nahrubo nasekáme. Premiešame s nátierkovým maslom, kúskami paradajok, bylinkami a cesnakom. Osolíme, okoreníme a dobre premiešame. Hlavičky šampiňónov naplníme pripravenou zmesou.

Zapekaciu misku natrieme olivovým olejom a naskladáme do nej šampiňóny. Vložíme do rozohriatej rúry a pečieme 10-15 minút. Šampiňóny krásne zmäknú a náplň bude rozvoniavať bylinkami a paradajkami. Na záver ich ozdobíme kvetmi sedmokrások. Podávame ako predjedlo.

Tip: Podobným spôsobom môžeme zapiecť i vydlabané paradajky alebo papriky.

Prepelice na bielom víne s bylinkovým maslom

krepel.jpgsuroviny na 4 porcie

  • 4 prepelice
  • 12 tenkých plátkov anglickej slaniny
  • 100 g masla
  • hrsť čerstvého oregana
  • 2 jarné cibuľky
  • 120 ml bieleho vína
  • 2 lyžice oleja
  • soľ, korenie

Rozohrejeme rúru na 200 stupňov Celzia. Oregano nasekáme a zmiešame s 2/3 masla, štipkou soli, čerstvo namletým korením a nadrobno nakrájanou cibuľkou. Prepelice umyjeme a usušíme. Do brušnej dutiny každej z nich vložíme 1/4 bylinkového masla a zvonku ich osolíme. Tri plátky slaniny položíme vedľa seba tak, aby sa mierne prekrývali. Zabalíme do nich prepelicu a previažeme povrazom alebo pripichneme špáradlom. V pekáči alebo kastróliku, ktorý vložíme do rúry, rozpálime maslo s olejom a prepelice na ňom opečieme zo všetkých strán dohneda. Podlejeme ich vínom a vložíme do rúry. Pečieme 50 minút.

Pri pečení prepelice obraciame a polievame výpekom, aby sa nevysušili a nepripálili. Po upečení ich premiestnime na zohriaty tanier a necháme 15 minút odpočinúť. Do výpeku prilejeme 100 ml vody a varíme na sporáku, dokiaľ sa nezre-dukuje na polovicu. Ak treba, dochutíme čerstvo pomletým korením a soľou. Prepelice podávame poliate trochou omáčky s varenými novými zemiakmi, obalenými v nasekanej pažítke. Zvyšok omáčky v omáčniku postavíme na stôl pre tých, ktorí sa jej nebudú môcť nabažiť.

Tip: Namiesto prepelíc môžeme použiť naklepané morčacie prsia, zrolované do balíčka, s bylinkovým maslom.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Nenaleťte pochybným predajcom jazdeniek
  2. K-Classic – značka, ktorá pomáha!
  3. Recept na príjemné ráno od „majstra rozkoší“ Daniela Nekonečného
  4. Odteraz pri volaniach už nemusíte rátať minúty
  5. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  6. Návod, ako získať maximum pri nákupoch s kreditkou
  7. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  8. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  9. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  10. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky
  1. Modesta Real Estate sprostredkovala pre Emil Frey halu v P3
  2. Recept na príjemné ráno od „majstra rozkoší“ Daniela Nekonečného
  3. K-Classic – značka, ktorá pomáha!
  4. Pred 25 rokmi musela byť jazdenka zo západu
  5. Odteraz pri volaniach už nemusíte rátať minúty
  6. Nenaleťte pochybným predajcom jazdeniek
  7. Cíťte sa v priestore príjemne
  8. Ktorý odšťavovač má najvyššiu výťažnosť?
  9. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  10. Ako si vybrať wc a umývadlo?
  1. Odteraz pri volaniach už nemusíte rátať minúty 9 915
  2. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 4 448
  3. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky 4 361
  4. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade 4 104
  5. Návod, ako získať maximum pri nákupoch s kreditkou 3 951
  6. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami 3 941
  7. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku 2 781
  8. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou 2 574
  9. I cez prázdniny testujte elektrobicykle 1 798
  10. Nenaleťte pochybným predajcom jazdeniek 1 777

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Slovenka chráni Zem pred katastrofou z vesmíru

Eva Lilly je astronómka, pochádza z Piešťan a už sedem rokov žije v Honolulu na Havajských ostrovoch. Vyhľadáva nebezpečné asteroidy, ktoré by mohli ohroziť Zem.

KOMENTÁRE

Andrássyovci milovali ženy, na Gemeri dodnes žijú ich potomkovia

O Betliari hovorí Július Barczi.

Neprehliadnite tiež

Nechápavé okolie a žiaden voľný čas. Ako sa žije s hendikepovaným dieťaťom?

Tri matky pre SME porozprávali, s čím sa musia vyrovnávať pri dieťati s postihnutím.

V Česku vymysleli pivo pre ženy, zožalo kritiku aj od zahraničných médií

Nápoj určený špeciálne pre dámy má mramorovo biely a ružovkastý obal. Podľa Britiek je sexistický.

Ako najlepšie vyventilovať hnev a stres? V izbe, kde môžete všetko zničiť

Vo svete vznikajú miestnosti, ktoré môžete kompletne porozbíjať. Prvá je už aj na Slovensku.

Vymysleli sex robota, s ktorým možno simulovať znásilnenie

Odborníci na robotiku veria, že pri sexualite s robotmi netreba zabúdať na etický aspekt.