SME
Nedeľa, 24. január, 2021 | Meniny má TimotejKrížovkyKrížovky

Šalátové variácie

Sú zdravé, ľahké, ale pritom úžasne chutné a ponúkajú nekonečne mnoho rôznych variantov. Nebojte sa experimentovať a kombinovať svoje obľúbené suroviny. Myslite však na to, že musia byť vždy čerstvé a kvalitné.



Šalát z pečených paprík, špargle a grilovaného kuracieho mäsa

salatz.jpgsuroviny na 4 porcie

  • 4 lyžice olivového oleja
  • 4 papriky, rôzno-farebné
  • 2 balíčky špargle
  • 150 g polníčka alebo inej listovej zeleniny
  • 50 g pražených mandlí
  • 200 g kuracích pŕs
  • soľ, čerstvo mleté korenie

Na zálievku:

  • 3 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • 1 lyžica dijonskej horčice
  • soľ, čerstvo mleté korenie

Papriky očistíme a nakrájame na kúsky veľké 3x3 cm. Špargľu olúpeme, prekrojíme na polovicu a vložíme na 3 minúty do vriacej vody. Vyberieme a zalejeme studenou vodou, pri zelenej špargli tak zachováme jej sviežu farbu. Všetko rozložíme na plech vyložený papierom na pečenie a pokvapkáme polovicou oleja, osolíme, okoreníme a vložíme na 5 minút do rúry pod rozpálený gril. Nasekané mandle opražíme na sucho na panvici.
Zálievka: Horčicu, citrónovú šťavu a olej šľaháme dovtedy, pokým sa všetko dokonale neprepojí. Osolíme, okoreníme a ešte raz premiešame. Kuracie prsia zľahka naklepeme, potrieme druhou polovicou oleja, osolíme a okoreníme. Na grilovacej panvici opečieme 3 minúty z každej strany. Mäso nakrájame na kúsky. Na tanier rozložíme polníček, pridáme ugrilované papriky so špargľou a nakrájané ugrilované prsia. Premiešame, zalejeme zálievkou a posypeme mandľami.

Tip: Pri príprave zálievky použijeme pohár s uzáverom a viečkom. Dáme do nej všetky ingrediencie, pohár zatvoríme a zatrepeme.

Listový šalát s hruškami so zálievkou z gorgonzoly

listov.jpgsuroviny na 4 porcie

  • 3 veľké hrušky
  • 1/2 citrónu
  • listy šalátu alebo 1 rímsky šalát

Na zálievku:

  • 100 g gorgonzoly
  • 50 g kyslej smotany
  • 50 ml cmaru
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 3 lyžice bieleho vínneho alebo balzamikového octu
  • 1/2 lyžičky cukru l soľ, čerstvo mleté korenie


Listy šalátu umyjeme, usušíme a natrháme do misy na kúsky. Hrušky, zbavené jadrovníkov, nakrájame na osmičky, rozložíme ich na šalát a pokvapkáme citrónovou šťavou.
Zálievka: Do misky dáme polovicu syra a po častiach vmiešame cmar a smotanu. Vyšľaháme olej, ocot a cukor. Osolíme a okoreníme. Šalát zalejeme zálievkou a posypeme kúskami gorgonzoly.

Ovocný šalát so zálievkou z kyslej smotany s bazalkou

ovocny.jpgsuroviny na 4 porcie

  • 600 g čerstvého sezónneho ovocia (jablko, banán, pomaranč, mandarínka, melón, jahody, čučoriedky, maliny)
  • biely toastový chlieb
  • škoricový cukor
  • maslo

Na zálievku:

  • 100 g jogurtu
  • 100 g kyslej smotany
  • 3 lyžice pomarančovej šťavy
  • 1 lyžica limetkovej šťavy
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • 2 lyžice medu
  • 2 lyžice najemno nakrájanej bazalky

Ovocie nakrájame na rovnaké kusy veľké asi 2x2 cm a premiešame ich v miske.
Zálievka: Zmiešame smotanu s jogurtom, pridáme pomarančovú, limetkovú a citrónovú šťavu a med. Bazalku nasekáme najemno a primiešame k ostatným ingredienciám. Zálievkou polejeme ovocie v miske a podávame s bielym toastovým chlebom, osmaženým na masle a obaleným v škoricovom cukre.

Uhorkový šalát so špenátom, krevetami a zálievkou s kokosovým mliekom

okurko.jpgsuroviny na 4 porcie

  • 1 uhorka
  • 200 g špenátu
  • 200 g šúpaných kreviet
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 cm čerstvého zázvoru
  • olivový olej na smaženie
  • soľ
  • 3 lístky čerstvého koriandra

Na zálievku:

  • šťava z 1/2 limetky
  • 1 lyžica sezamového oleja
  • 60 ml kokosového mlieka
  • 1 čili paprička l soľ

Uhorku nakrájame na kocky a necháme ju odkvapkať. Cesnak nakrájame na plátky, zázvor oškriabeme a nasekáme nadrobno. Na panvici osmažíme cesnak so zázvorom. Prihodíme umyté a usušené krevety a restujeme ich asi 3 minúty. V priebehu smaženia krevety na panvici prehadzujeme, aby sa nepripálili.
Zálievka: Olej, limetkovú šťavu a kokosové mlieko vyšľaháme, pridáme nakrájanú čili papričku a dosolíme. Zálievku môžeme dochutiť čerstvo pomletým korením. Umyté a odkvapkané lístky špenátu premiešame s uhorkou a krevetami.

Libanonský šalát Fatúš

libanonsky.jpgsuroviny na 4 porcie

  • 4 paradajky
  • 1 uhorka
  • 1 paprika
  • 1 červená cibuľa
  • petržlenová vňať
  • hrsť mäty
  • 2 pita chleby

Na zálievku: 2 strúčiky cesnaku

  • 1 lyžička soli
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 4 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 1/2 mletého rímskeho kmínu

Umyté paradajky nakrájame nadrobno, uhorku ošúpeme a spolu s paprikou nakrájame na malé kocky. Cibuľu ošúpeme a nasekáme najemno. Dáme ju do sitka a polejeme horúcou vodou; stratí tak svoju výraznú chuť. Najemno nasekáme petržlenovú vňať a mätu a všetky ingrediencie premiešame v mise. Pita chlieb ugrilujeme nasucho na panvici alebo v rúre pod grilom a rozlámeme ich na kúsky.
Zálievka: Cesnak ošúpeme, rozpučíme ho nožom naplocho a nasekáme najemno. Ostatné prísady dáme spolu s cesnakom do misky a vyšľaháme z nich jemnú emulziu. Zálievkou polejeme zeleninu a podávame s nalámanými kúskami z pita chleba.

Zemiakový šalát so slaninou

brambo.jpgsuroviny na 4 porcie

  • 150 g slaniny nakrájanej na tenké plátky
  • 1 kg šalátových zemiakov
  • 4 jarné cibuľky
  • 1/2 hrnčeka vlašských orechov

Na zálievku:

  • 100 g majonézy
  • 100 g jogurtu
  • 2 lyžice bazalkového pesta
  • soľ, korenie

Zemiaky uvaríme v šupke domäkka a necháme ochladnúť. Ošúpeme ich a nakrájame na plátky. Cibuľku nakrájame najemno a orechy nahrubo nasekáme. Plátky slaniny ugrilujeme a po vychladnutí rozlámeme na menšie kúsky.
Zálievka: Majonézu zmiešame s jogurtom a pestom, osolíme a okoreníme. V mise premiešame zemiaky s cibuľkou, orechmi a zálievkou. Ozdobíme slaninou.

Dressingové know-how

Tak ako šaty robia človeka, zálievka (dressing) robí šalát. Na jej príprave si preto dajte záležať.

Bez zálievky je nakrájaná zelenina len nakrájanou zeleninou, a nie šalátom. Zálievky môžu byť olejové, majonézové, jogurtové alebo smotanové. Šalát sa podľa chuti dopĺňa ešte ďalšími prísadami, najčastejšie bylinkami a korením. Zálievka je síce pre šalát dôležitá, ale nikdy by nemala potlačiť sviežu chuť a vôňu zeleniny alebo ovocia.

Vinaigrette

Je jednou zo základných zálievok, ktorá sa používa nielen na listové šaláty, ale i na ostatnú zeleninu, mäso alebo ryby. Základnú verziu vymiešame z oleja, octu (obvykle to sú 3 diely oleja na 1 diel octu), soli a korenia. Je len na nás, aký druh octu či oleja použijeme. Ocot môžeme vymeniť aj za citrónovú alebo limetkovú šťavu, pridať bylinky, korenie, cesnak, cibuľku, med, horčicu či iné dochucovadlo.

Domáca majonéza

Vymiešame 1 žĺtok a 2 lyžice citrónovej šťavy. Tenkým pramienkom prilievame 200 ml slnečnicového oleja, kým nevznikne krémová hustá majonéza.

Pesto

Do mixéra dáme 2 veľké hrste bazalkových lístkov, 1/2 lyžičky soli, 30 ml panenského olivového oleja, 2 ošúpané strúčiky cesnaku, 50 g píniových orieškov a všetko rozmixujeme na pyré. Zmes zmiešame s 30 g čerstvo nastrúhaného parmezánu. Ak chceme urobiť luxusné, omamne voniace cesto, zabudnime na mixér a všetko vymiešame na kašičku vo veľkej miske. Ingrediencie sa tak nezohrejú a v peste zostanú zachované všetky vitamíny i vône.

Zálievka z modrého syra

Do mixéra vložíme 50 g modrého syra (nivu alebo gorgonzolu), 20 ml mlieka, 5 lyžíc olivového oleja, 1 lyžicu bieleho vinného octu, soľ a čerstvo mleté korenie. Všetko rozmixujeme na krém. So soľou opatrne, syr býva dostatočne slaný.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Operatívny lízing zmierni dopady krízy na váš biznis
  2. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  3. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  4. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  5. Hygge ako životný štýl
  6. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  7. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  8. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  9. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  10. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 41 487
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 39 345
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 12 801
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 777
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 9 105
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 089
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 420
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 249
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 076
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 968
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Dánsky režisér Thomas Vinterberg.

Vyrastal medzi hipisákmi, tí mu dovolili všetko.

22. jan
Minister vnútra SR Roman Mikulec, predseda vlády SR Igor Matovič a minister zdravotníctva SR Marek Krajčí počas tlačového brífingu k vyhodnoteniu doterajších výsledkov celoplošného skríningu na ochorenie COVID-19.

Pandémia si vyžiadala 4 068 obetí.

12 h

Pozrite si najnovší prieskum preferencií politických strán.

4 h
Petra Vlhová nedokončila super-G v Crans Montane.

Slovenka v super-G vypadla.

3 h

Neprehliadnite tiež

Zuzana Guzmická

Guzmická hovorí o tom, čo robiť, keď dieťa nechce spať.

12 h

Lahodne jemné, voňavé, sladké a zároveň chladivo osviežujúce. Také je tiramisu...

18. aug
Amanda Gormanová

Jej knihy sú vypredané.

22. jan