Šalátové variácie

Sú zdravé, ľahké, ale pritom úžasne chutné a ponúkajú nekonečne mnoho rôznych variantov. Nebojte sa experimentovať a kombinovať svoje obľúbené suroviny. Myslite však na to, že musia byť vždy čerstvé a kvalitné.



Šalát z pečených paprík, špargle a grilovaného kuracieho mäsa

salatz.jpgsuroviny na 4 porcie

  • 4 lyžice olivového oleja
  • 4 papriky, rôzno-farebné
  • 2 balíčky špargle
  • 150 g polníčka alebo inej listovej zeleniny
  • 50 g pražených mandlí
  • 200 g kuracích pŕs
  • soľ, čerstvo mleté korenie

Na zálievku:

  • 3 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • 1 lyžica dijonskej horčice
  • soľ, čerstvo mleté korenie

Papriky očistíme a nakrájame na kúsky veľké 3x3 cm. Špargľu olúpeme, prekrojíme na polovicu a vložíme na 3 minúty do vriacej vody. Vyberieme a zalejeme studenou vodou, pri zelenej špargli tak zachováme jej sviežu farbu. Všetko rozložíme na plech vyložený papierom na pečenie a pokvapkáme polovicou oleja, osolíme, okoreníme a vložíme na 5 minút do rúry pod rozpálený gril. Nasekané mandle opražíme na sucho na panvici.
Zálievka: Horčicu, citrónovú šťavu a olej šľaháme dovtedy, pokým sa všetko dokonale neprepojí. Osolíme, okoreníme a ešte raz premiešame. Kuracie prsia zľahka naklepeme, potrieme druhou polovicou oleja, osolíme a okoreníme. Na grilovacej panvici opečieme 3 minúty z každej strany. Mäso nakrájame na kúsky. Na tanier rozložíme polníček, pridáme ugrilované papriky so špargľou a nakrájané ugrilované prsia. Premiešame, zalejeme zálievkou a posypeme mandľami.

Tip: Pri príprave zálievky použijeme pohár s uzáverom a viečkom. Dáme do nej všetky ingrediencie, pohár zatvoríme a zatrepeme.

Listový šalát s hruškami so zálievkou z gorgonzoly

listov.jpgsuroviny na 4 porcie

  • 3 veľké hrušky
  • 1/2 citrónu
  • listy šalátu alebo 1 rímsky šalát

Na zálievku:

  • 100 g gorgonzoly
  • 50 g kyslej smotany
  • 50 ml cmaru
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 3 lyžice bieleho vínneho alebo balzamikového octu
  • 1/2 lyžičky cukru l soľ, čerstvo mleté korenie


Listy šalátu umyjeme, usušíme a natrháme do misy na kúsky. Hrušky, zbavené jadrovníkov, nakrájame na osmičky, rozložíme ich na šalát a pokvapkáme citrónovou šťavou.
Zálievka: Do misky dáme polovicu syra a po častiach vmiešame cmar a smotanu. Vyšľaháme olej, ocot a cukor. Osolíme a okoreníme. Šalát zalejeme zálievkou a posypeme kúskami gorgonzoly.

Ovocný šalát so zálievkou z kyslej smotany s bazalkou

ovocny.jpgsuroviny na 4 porcie

  • 600 g čerstvého sezónneho ovocia (jablko, banán, pomaranč, mandarínka, melón, jahody, čučoriedky, maliny)
  • biely toastový chlieb
  • škoricový cukor
  • maslo

Na zálievku:

  • 100 g jogurtu
  • 100 g kyslej smotany
  • 3 lyžice pomarančovej šťavy
  • 1 lyžica limetkovej šťavy
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • 2 lyžice medu
  • 2 lyžice najemno nakrájanej bazalky

Ovocie nakrájame na rovnaké kusy veľké asi 2x2 cm a premiešame ich v miske.
Zálievka: Zmiešame smotanu s jogurtom, pridáme pomarančovú, limetkovú a citrónovú šťavu a med. Bazalku nasekáme najemno a primiešame k ostatným ingredienciám. Zálievkou polejeme ovocie v miske a podávame s bielym toastovým chlebom, osmaženým na masle a obaleným v škoricovom cukre.

Uhorkový šalát so špenátom, krevetami a zálievkou s kokosovým mliekom

okurko.jpgsuroviny na 4 porcie

  • 1 uhorka
  • 200 g špenátu
  • 200 g šúpaných kreviet
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 cm čerstvého zázvoru
  • olivový olej na smaženie
  • soľ
  • 3 lístky čerstvého koriandra

Na zálievku:

  • šťava z 1/2 limetky
  • 1 lyžica sezamového oleja
  • 60 ml kokosového mlieka
  • 1 čili paprička l soľ

Uhorku nakrájame na kocky a necháme ju odkvapkať. Cesnak nakrájame na plátky, zázvor oškriabeme a nasekáme nadrobno. Na panvici osmažíme cesnak so zázvorom. Prihodíme umyté a usušené krevety a restujeme ich asi 3 minúty. V priebehu smaženia krevety na panvici prehadzujeme, aby sa nepripálili.
Zálievka: Olej, limetkovú šťavu a kokosové mlieko vyšľaháme, pridáme nakrájanú čili papričku a dosolíme. Zálievku môžeme dochutiť čerstvo pomletým korením. Umyté a odkvapkané lístky špenátu premiešame s uhorkou a krevetami.

Libanonský šalát Fatúš

libanonsky.jpgsuroviny na 4 porcie

  • 4 paradajky
  • 1 uhorka
  • 1 paprika
  • 1 červená cibuľa
  • petržlenová vňať
  • hrsť mäty
  • 2 pita chleby

Na zálievku: 2 strúčiky cesnaku

  • 1 lyžička soli
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 4 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 1/2 mletého rímskeho kmínu

Umyté paradajky nakrájame nadrobno, uhorku ošúpeme a spolu s paprikou nakrájame na malé kocky. Cibuľu ošúpeme a nasekáme najemno. Dáme ju do sitka a polejeme horúcou vodou; stratí tak svoju výraznú chuť. Najemno nasekáme petržlenovú vňať a mätu a všetky ingrediencie premiešame v mise. Pita chlieb ugrilujeme nasucho na panvici alebo v rúre pod grilom a rozlámeme ich na kúsky.
Zálievka: Cesnak ošúpeme, rozpučíme ho nožom naplocho a nasekáme najemno. Ostatné prísady dáme spolu s cesnakom do misky a vyšľaháme z nich jemnú emulziu. Zálievkou polejeme zeleninu a podávame s nalámanými kúskami z pita chleba.

Zemiakový šalát so slaninou

brambo.jpgsuroviny na 4 porcie

  • 150 g slaniny nakrájanej na tenké plátky
  • 1 kg šalátových zemiakov
  • 4 jarné cibuľky
  • 1/2 hrnčeka vlašských orechov

Na zálievku:

  • 100 g majonézy
  • 100 g jogurtu
  • 2 lyžice bazalkového pesta
  • soľ, korenie

Zemiaky uvaríme v šupke domäkka a necháme ochladnúť. Ošúpeme ich a nakrájame na plátky. Cibuľku nakrájame najemno a orechy nahrubo nasekáme. Plátky slaniny ugrilujeme a po vychladnutí rozlámeme na menšie kúsky.
Zálievka: Majonézu zmiešame s jogurtom a pestom, osolíme a okoreníme. V mise premiešame zemiaky s cibuľkou, orechmi a zálievkou. Ozdobíme slaninou.

Dressingové know-how

Tak ako šaty robia človeka, zálievka (dressing) robí šalát. Na jej príprave si preto dajte záležať.

Bez zálievky je nakrájaná zelenina len nakrájanou zeleninou, a nie šalátom. Zálievky môžu byť olejové, majonézové, jogurtové alebo smotanové. Šalát sa podľa chuti dopĺňa ešte ďalšími prísadami, najčastejšie bylinkami a korením. Zálievka je síce pre šalát dôležitá, ale nikdy by nemala potlačiť sviežu chuť a vôňu zeleniny alebo ovocia.

Vinaigrette

Je jednou zo základných zálievok, ktorá sa používa nielen na listové šaláty, ale i na ostatnú zeleninu, mäso alebo ryby. Základnú verziu vymiešame z oleja, octu (obvykle to sú 3 diely oleja na 1 diel octu), soli a korenia. Je len na nás, aký druh octu či oleja použijeme. Ocot môžeme vymeniť aj za citrónovú alebo limetkovú šťavu, pridať bylinky, korenie, cesnak, cibuľku, med, horčicu či iné dochucovadlo.

Domáca majonéza

Vymiešame 1 žĺtok a 2 lyžice citrónovej šťavy. Tenkým pramienkom prilievame 200 ml slnečnicového oleja, kým nevznikne krémová hustá majonéza.

Pesto

Do mixéra dáme 2 veľké hrste bazalkových lístkov, 1/2 lyžičky soli, 30 ml panenského olivového oleja, 2 ošúpané strúčiky cesnaku, 50 g píniových orieškov a všetko rozmixujeme na pyré. Zmes zmiešame s 30 g čerstvo nastrúhaného parmezánu. Ak chceme urobiť luxusné, omamne voniace cesto, zabudnime na mixér a všetko vymiešame na kašičku vo veľkej miske. Ingrediencie sa tak nezohrejú a v peste zostanú zachované všetky vitamíny i vône.

Zálievka z modrého syra

Do mixéra vložíme 50 g modrého syra (nivu alebo gorgonzolu), 20 ml mlieka, 5 lyžíc olivového oleja, 1 lyžicu bieleho vinného octu, soľ a čerstvo mleté korenie. Všetko rozmixujeme na krém. So soľou opatrne, syr býva dostatočne slaný.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  2. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  3. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  4. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky
  5. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou
  6. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a.
  7. I cez prázdniny testujte elektrobicykle
  8. 5 dôvodov, prečo sa prihlásiť na konferenciu ENERGOFÓRUM®
  9. V meste či mimo mesta, stále s kvalitným internetom
  10. Máte už vybranú dovolenku na júl?
  1. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  2. Funguje predaj realít aj bez maklérov?
  3. BILLA a ÚNSS skontrolovali zrak 10 380 slovenským deťom
  4. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  5. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  6. Borguľa žiada vyrúbenie dane pre americkú ambasádu
  7. Stanovisko Klubu pre BA k mimoriadnemu rokovaniu zastupiteľstva
  8. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou
  9. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky
  10. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a.
  1. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky 6 942
  2. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou 5 654
  3. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade 3 994
  4. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku 3 675
  5. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami 2 195
  6. I cez prázdniny testujte elektrobicykle 2 094
  7. Chcete vedieť všetko o vašej krvi? Čaká vás 6000 typov vyšetrení 1 933
  8. Máte už vybranú dovolenku na júl? 1 594
  9. V meste či mimo mesta, stále s kvalitným internetom 1 143
  10. 5 dôvodov, prečo sa prihlásiť na konferenciu ENERGOFÓRUM® 660

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

ONLINE: Časovka rozhodne o víťazovi, stále vedie Saganov kolega

Troch najlepších v celkovom poradí delí necelých tridsať sekúnd.

DOMOV

OĽaNO nie je iba Matovič, hovorí jeho líder. Uvažuje, že sa stiahne z politiky

Matovič hovorí, že sa mu stalo niečo závažné.

AUTO

Doprava v Chorvátsku kolabuje, cestu blokujú kolóny a nehody

Motoristi smerujúci do južnej Európy musia rátať s kolónami.

KOMENTÁRE

Ako byť šťastný len tak pre nič za nič

Smútku sa nedá vyhnúť. Ani s ním bojovať. Treba si ho prežiť.

Neprehliadnite tiež

Pätnásť filmov, ktoré by mala vidieť každá žena

Každý film si nájde svojho fanúšika, niektoré sú zamerané na ženy, aby ich inšpirovali, varovali alebo zabavili.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Prinášame rozhovor s netradičnou šperkárkou Evou Vokounovou, plavkovú módu aj cestovanie.

Šperkárka Eva Vokounová vyrába netradičné záušnice ako jediná v Európe

Rada dodáva ženám sebavedomie, chýba jej na nich ženskosť.

Britský bulvár ponížil novú hviezdu seriálu Doctor Who, zverejnil jej nahé fotky

V trinástej sérii kultovej série bude z doktora po prvýkrát doktorka.