SME

Šalátové variácie

Sú zdravé, ľahké, ale pritom úžasne chutné a ponúkajú nekonečne mnoho rôznych variantov. Nebojte sa experimentovať a kombinovať svoje obľúbené suroviny. Myslite však na to, že musia byť vždy čerstvé a kvalitné.



Šalát z pečených paprík, špargle a grilovaného kuracieho mäsa

salatz.jpgsuroviny na 4 porcie

  • 4 lyžice olivového oleja
  • 4 papriky, rôzno-farebné
  • 2 balíčky špargle
  • 150 g polníčka alebo inej listovej zeleniny
  • 50 g pražených mandlí
  • 200 g kuracích pŕs
  • soľ, čerstvo mleté korenie

Na zálievku:

  • 3 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • 1 lyžica dijonskej horčice
  • soľ, čerstvo mleté korenie

Papriky očistíme a nakrájame na kúsky veľké 3x3 cm. Špargľu olúpeme, prekrojíme na polovicu a vložíme na 3 minúty do vriacej vody. Vyberieme a zalejeme studenou vodou, pri zelenej špargli tak zachováme jej sviežu farbu. Všetko rozložíme na plech vyložený papierom na pečenie a pokvapkáme polovicou oleja, osolíme, okoreníme a vložíme na 5 minút do rúry pod rozpálený gril. Nasekané mandle opražíme na sucho na panvici.
Zálievka: Horčicu, citrónovú šťavu a olej šľaháme dovtedy, pokým sa všetko dokonale neprepojí. Osolíme, okoreníme a ešte raz premiešame. Kuracie prsia zľahka naklepeme, potrieme druhou polovicou oleja, osolíme a okoreníme. Na grilovacej panvici opečieme 3 minúty z každej strany. Mäso nakrájame na kúsky. Na tanier rozložíme polníček, pridáme ugrilované papriky so špargľou a nakrájané ugrilované prsia. Premiešame, zalejeme zálievkou a posypeme mandľami.

Tip: Pri príprave zálievky použijeme pohár s uzáverom a viečkom. Dáme do nej všetky ingrediencie, pohár zatvoríme a zatrepeme.

Listový šalát s hruškami so zálievkou z gorgonzoly

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

listov.jpgsuroviny na 4 porcie

  • 3 veľké hrušky
  • 1/2 citrónu
  • listy šalátu alebo 1 rímsky šalát

Na zálievku:

  • 100 g gorgonzoly
  • 50 g kyslej smotany
  • 50 ml cmaru
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 3 lyžice bieleho vínneho alebo balzamikového octu
  • 1/2 lyžičky cukru l soľ, čerstvo mleté korenie


Listy šalátu umyjeme, usušíme a natrháme do misy na kúsky. Hrušky, zbavené jadrovníkov, nakrájame na osmičky, rozložíme ich na šalát a pokvapkáme citrónovou šťavou.
Zálievka: Do misky dáme polovicu syra a po častiach vmiešame cmar a smotanu. Vyšľaháme olej, ocot a cukor. Osolíme a okoreníme. Šalát zalejeme zálievkou a posypeme kúskami gorgonzoly.

Ovocný šalát so zálievkou z kyslej smotany s bazalkou

ovocny.jpgsuroviny na 4 porcie

  • 600 g čerstvého sezónneho ovocia (jablko, banán, pomaranč, mandarínka, melón, jahody, čučoriedky, maliny)
  • biely toastový chlieb
  • škoricový cukor
  • maslo

Na zálievku:

  • 100 g jogurtu
  • 100 g kyslej smotany
  • 3 lyžice pomarančovej šťavy
  • 1 lyžica limetkovej šťavy
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • 2 lyžice medu
  • 2 lyžice najemno nakrájanej bazalky

Ovocie nakrájame na rovnaké kusy veľké asi 2x2 cm a premiešame ich v miske.
Zálievka: Zmiešame smotanu s jogurtom, pridáme pomarančovú, limetkovú a citrónovú šťavu a med. Bazalku nasekáme najemno a primiešame k ostatným ingredienciám. Zálievkou polejeme ovocie v miske a podávame s bielym toastovým chlebom, osmaženým na masle a obaleným v škoricovom cukre.

Uhorkový šalát so špenátom, krevetami a zálievkou s kokosovým mliekom

SkryťVypnúť reklamu

okurko.jpgsuroviny na 4 porcie

  • 1 uhorka
  • 200 g špenátu
  • 200 g šúpaných kreviet
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 cm čerstvého zázvoru
  • olivový olej na smaženie
  • soľ
  • 3 lístky čerstvého koriandra

Na zálievku:

  • šťava z 1/2 limetky
  • 1 lyžica sezamového oleja
  • 60 ml kokosového mlieka
  • 1 čili paprička l soľ

Uhorku nakrájame na kocky a necháme ju odkvapkať. Cesnak nakrájame na plátky, zázvor oškriabeme a nasekáme nadrobno. Na panvici osmažíme cesnak so zázvorom. Prihodíme umyté a usušené krevety a restujeme ich asi 3 minúty. V priebehu smaženia krevety na panvici prehadzujeme, aby sa nepripálili.
Zálievka: Olej, limetkovú šťavu a kokosové mlieko vyšľaháme, pridáme nakrájanú čili papričku a dosolíme. Zálievku môžeme dochutiť čerstvo pomletým korením. Umyté a odkvapkané lístky špenátu premiešame s uhorkou a krevetami.

Libanonský šalát Fatúš

SkryťVypnúť reklamu

libanonsky.jpgsuroviny na 4 porcie

  • 4 paradajky
  • 1 uhorka
  • 1 paprika
  • 1 červená cibuľa
  • petržlenová vňať
  • hrsť mäty
  • 2 pita chleby

Na zálievku: 2 strúčiky cesnaku

  • 1 lyžička soli
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 4 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 1/2 mletého rímskeho kmínu

Umyté paradajky nakrájame nadrobno, uhorku ošúpeme a spolu s paprikou nakrájame na malé kocky. Cibuľu ošúpeme a nasekáme najemno. Dáme ju do sitka a polejeme horúcou vodou; stratí tak svoju výraznú chuť. Najemno nasekáme petržlenovú vňať a mätu a všetky ingrediencie premiešame v mise. Pita chlieb ugrilujeme nasucho na panvici alebo v rúre pod grilom a rozlámeme ich na kúsky.
Zálievka: Cesnak ošúpeme, rozpučíme ho nožom naplocho a nasekáme najemno. Ostatné prísady dáme spolu s cesnakom do misky a vyšľaháme z nich jemnú emulziu. Zálievkou polejeme zeleninu a podávame s nalámanými kúskami z pita chleba.

Zemiakový šalát so slaninou

SkryťVypnúť reklamu
reklama

brambo.jpgsuroviny na 4 porcie

  • 150 g slaniny nakrájanej na tenké plátky
  • 1 kg šalátových zemiakov
  • 4 jarné cibuľky
  • 1/2 hrnčeka vlašských orechov

Na zálievku:

  • 100 g majonézy
  • 100 g jogurtu
  • 2 lyžice bazalkového pesta
  • soľ, korenie

Zemiaky uvaríme v šupke domäkka a necháme ochladnúť. Ošúpeme ich a nakrájame na plátky. Cibuľku nakrájame najemno a orechy nahrubo nasekáme. Plátky slaniny ugrilujeme a po vychladnutí rozlámeme na menšie kúsky.
Zálievka: Majonézu zmiešame s jogurtom a pestom, osolíme a okoreníme. V mise premiešame zemiaky s cibuľkou, orechmi a zálievkou. Ozdobíme slaninou.

Dressingové know-how

Tak ako šaty robia človeka, zálievka (dressing) robí šalát. Na jej príprave si preto dajte záležať.

Bez zálievky je nakrájaná zelenina len nakrájanou zeleninou, a nie šalátom. Zálievky môžu byť olejové, majonézové, jogurtové alebo smotanové. Šalát sa podľa chuti dopĺňa ešte ďalšími prísadami, najčastejšie bylinkami a korením. Zálievka je síce pre šalát dôležitá, ale nikdy by nemala potlačiť sviežu chuť a vôňu zeleniny alebo ovocia.

Vinaigrette

Je jednou zo základných zálievok, ktorá sa používa nielen na listové šaláty, ale i na ostatnú zeleninu, mäso alebo ryby. Základnú verziu vymiešame z oleja, octu (obvykle to sú 3 diely oleja na 1 diel octu), soli a korenia. Je len na nás, aký druh octu či oleja použijeme. Ocot môžeme vymeniť aj za citrónovú alebo limetkovú šťavu, pridať bylinky, korenie, cesnak, cibuľku, med, horčicu či iné dochucovadlo.

Domáca majonéza

Vymiešame 1 žĺtok a 2 lyžice citrónovej šťavy. Tenkým pramienkom prilievame 200 ml slnečnicového oleja, kým nevznikne krémová hustá majonéza.

Pesto

Do mixéra dáme 2 veľké hrste bazalkových lístkov, 1/2 lyžičky soli, 30 ml panenského olivového oleja, 2 ošúpané strúčiky cesnaku, 50 g píniových orieškov a všetko rozmixujeme na pyré. Zmes zmiešame s 30 g čerstvo nastrúhaného parmezánu. Ak chceme urobiť luxusné, omamne voniace cesto, zabudnime na mixér a všetko vymiešame na kašičku vo veľkej miske. Ingrediencie sa tak nezohrejú a v peste zostanú zachované všetky vitamíny i vône.

Zálievka z modrého syra

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Do mixéra vložíme 50 g modrého syra (nivu alebo gorgonzolu), 20 ml mlieka, 5 lyžíc olivového oleja, 1 lyžicu bieleho vinného octu, soľ a čerstvo mleté korenie. Všetko rozmixujeme na krém. So soľou opatrne, syr býva dostatočne slaný.

Autor: Pripravila: Iva Jekšová, smeŽeny, 25/2008

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 990
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 599
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 819
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 630
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 286
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 927
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 413
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 125
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 210
  2. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 9 652
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 444
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 285
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 875
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 758
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 024
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 559
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťZatvoriť reklamu