SME
Nedeľa, 26. september, 2021 | Meniny má EditaKrížovkyKrížovky

Šalátové variácie

Sú zdravé, ľahké, ale pritom úžasne chutné a ponúkajú nekonečne mnoho rôznych variantov. Nebojte sa experimentovať a kombinovať svoje obľúbené suroviny. Myslite však na to, že musia byť vždy čerstvé a kvalitné.



Šalát z pečených paprík, špargle a grilovaného kuracieho mäsa

salatz.jpgsuroviny na 4 porcie

  • 4 lyžice olivového oleja
  • 4 papriky, rôzno-farebné
  • 2 balíčky špargle
  • 150 g polníčka alebo inej listovej zeleniny
  • 50 g pražených mandlí
  • 200 g kuracích pŕs
  • soľ, čerstvo mleté korenie

Na zálievku:

  • 3 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • 1 lyžica dijonskej horčice
  • soľ, čerstvo mleté korenie

Papriky očistíme a nakrájame na kúsky veľké 3x3 cm. Špargľu olúpeme, prekrojíme na polovicu a vložíme na 3 minúty do vriacej vody. Vyberieme a zalejeme studenou vodou, pri zelenej špargli tak zachováme jej sviežu farbu. Všetko rozložíme na plech vyložený papierom na pečenie a pokvapkáme polovicou oleja, osolíme, okoreníme a vložíme na 5 minút do rúry pod rozpálený gril. Nasekané mandle opražíme na sucho na panvici.
Zálievka: Horčicu, citrónovú šťavu a olej šľaháme dovtedy, pokým sa všetko dokonale neprepojí. Osolíme, okoreníme a ešte raz premiešame. Kuracie prsia zľahka naklepeme, potrieme druhou polovicou oleja, osolíme a okoreníme. Na grilovacej panvici opečieme 3 minúty z každej strany. Mäso nakrájame na kúsky. Na tanier rozložíme polníček, pridáme ugrilované papriky so špargľou a nakrájané ugrilované prsia. Premiešame, zalejeme zálievkou a posypeme mandľami.

Tip: Pri príprave zálievky použijeme pohár s uzáverom a viečkom. Dáme do nej všetky ingrediencie, pohár zatvoríme a zatrepeme.

Listový šalát s hruškami so zálievkou z gorgonzoly

listov.jpgsuroviny na 4 porcie

  • 3 veľké hrušky
  • 1/2 citrónu
  • listy šalátu alebo 1 rímsky šalát

Na zálievku:

  • 100 g gorgonzoly
  • 50 g kyslej smotany
  • 50 ml cmaru
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 3 lyžice bieleho vínneho alebo balzamikového octu
  • 1/2 lyžičky cukru l soľ, čerstvo mleté korenie


Listy šalátu umyjeme, usušíme a natrháme do misy na kúsky. Hrušky, zbavené jadrovníkov, nakrájame na osmičky, rozložíme ich na šalát a pokvapkáme citrónovou šťavou.
Zálievka: Do misky dáme polovicu syra a po častiach vmiešame cmar a smotanu. Vyšľaháme olej, ocot a cukor. Osolíme a okoreníme. Šalát zalejeme zálievkou a posypeme kúskami gorgonzoly.

Ovocný šalát so zálievkou z kyslej smotany s bazalkou

ovocny.jpgsuroviny na 4 porcie

  • 600 g čerstvého sezónneho ovocia (jablko, banán, pomaranč, mandarínka, melón, jahody, čučoriedky, maliny)
  • biely toastový chlieb
  • škoricový cukor
  • maslo

Na zálievku:

  • 100 g jogurtu
  • 100 g kyslej smotany
  • 3 lyžice pomarančovej šťavy
  • 1 lyžica limetkovej šťavy
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • 2 lyžice medu
  • 2 lyžice najemno nakrájanej bazalky

Ovocie nakrájame na rovnaké kusy veľké asi 2x2 cm a premiešame ich v miske.
Zálievka: Zmiešame smotanu s jogurtom, pridáme pomarančovú, limetkovú a citrónovú šťavu a med. Bazalku nasekáme najemno a primiešame k ostatným ingredienciám. Zálievkou polejeme ovocie v miske a podávame s bielym toastovým chlebom, osmaženým na masle a obaleným v škoricovom cukre.

Uhorkový šalát so špenátom, krevetami a zálievkou s kokosovým mliekom

okurko.jpgsuroviny na 4 porcie

  • 1 uhorka
  • 200 g špenátu
  • 200 g šúpaných kreviet
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 cm čerstvého zázvoru
  • olivový olej na smaženie
  • soľ
  • 3 lístky čerstvého koriandra

Na zálievku:

  • šťava z 1/2 limetky
  • 1 lyžica sezamového oleja
  • 60 ml kokosového mlieka
  • 1 čili paprička l soľ

Uhorku nakrájame na kocky a necháme ju odkvapkať. Cesnak nakrájame na plátky, zázvor oškriabeme a nasekáme nadrobno. Na panvici osmažíme cesnak so zázvorom. Prihodíme umyté a usušené krevety a restujeme ich asi 3 minúty. V priebehu smaženia krevety na panvici prehadzujeme, aby sa nepripálili.
Zálievka: Olej, limetkovú šťavu a kokosové mlieko vyšľaháme, pridáme nakrájanú čili papričku a dosolíme. Zálievku môžeme dochutiť čerstvo pomletým korením. Umyté a odkvapkané lístky špenátu premiešame s uhorkou a krevetami.

Libanonský šalát Fatúš

libanonsky.jpgsuroviny na 4 porcie

  • 4 paradajky
  • 1 uhorka
  • 1 paprika
  • 1 červená cibuľa
  • petržlenová vňať
  • hrsť mäty
  • 2 pita chleby

Na zálievku: 2 strúčiky cesnaku

  • 1 lyžička soli
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 4 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 1/2 mletého rímskeho kmínu

Umyté paradajky nakrájame nadrobno, uhorku ošúpeme a spolu s paprikou nakrájame na malé kocky. Cibuľu ošúpeme a nasekáme najemno. Dáme ju do sitka a polejeme horúcou vodou; stratí tak svoju výraznú chuť. Najemno nasekáme petržlenovú vňať a mätu a všetky ingrediencie premiešame v mise. Pita chlieb ugrilujeme nasucho na panvici alebo v rúre pod grilom a rozlámeme ich na kúsky.
Zálievka: Cesnak ošúpeme, rozpučíme ho nožom naplocho a nasekáme najemno. Ostatné prísady dáme spolu s cesnakom do misky a vyšľaháme z nich jemnú emulziu. Zálievkou polejeme zeleninu a podávame s nalámanými kúskami z pita chleba.

Zemiakový šalát so slaninou

brambo.jpgsuroviny na 4 porcie

  • 150 g slaniny nakrájanej na tenké plátky
  • 1 kg šalátových zemiakov
  • 4 jarné cibuľky
  • 1/2 hrnčeka vlašských orechov

Na zálievku:

  • 100 g majonézy
  • 100 g jogurtu
  • 2 lyžice bazalkového pesta
  • soľ, korenie

Zemiaky uvaríme v šupke domäkka a necháme ochladnúť. Ošúpeme ich a nakrájame na plátky. Cibuľku nakrájame najemno a orechy nahrubo nasekáme. Plátky slaniny ugrilujeme a po vychladnutí rozlámeme na menšie kúsky.
Zálievka: Majonézu zmiešame s jogurtom a pestom, osolíme a okoreníme. V mise premiešame zemiaky s cibuľkou, orechmi a zálievkou. Ozdobíme slaninou.

Dressingové know-how

Tak ako šaty robia človeka, zálievka (dressing) robí šalát. Na jej príprave si preto dajte záležať.

Bez zálievky je nakrájaná zelenina len nakrájanou zeleninou, a nie šalátom. Zálievky môžu byť olejové, majonézové, jogurtové alebo smotanové. Šalát sa podľa chuti dopĺňa ešte ďalšími prísadami, najčastejšie bylinkami a korením. Zálievka je síce pre šalát dôležitá, ale nikdy by nemala potlačiť sviežu chuť a vôňu zeleniny alebo ovocia.

Vinaigrette

Je jednou zo základných zálievok, ktorá sa používa nielen na listové šaláty, ale i na ostatnú zeleninu, mäso alebo ryby. Základnú verziu vymiešame z oleja, octu (obvykle to sú 3 diely oleja na 1 diel octu), soli a korenia. Je len na nás, aký druh octu či oleja použijeme. Ocot môžeme vymeniť aj za citrónovú alebo limetkovú šťavu, pridať bylinky, korenie, cesnak, cibuľku, med, horčicu či iné dochucovadlo.

Domáca majonéza

Vymiešame 1 žĺtok a 2 lyžice citrónovej šťavy. Tenkým pramienkom prilievame 200 ml slnečnicového oleja, kým nevznikne krémová hustá majonéza.

Pesto

Do mixéra dáme 2 veľké hrste bazalkových lístkov, 1/2 lyžičky soli, 30 ml panenského olivového oleja, 2 ošúpané strúčiky cesnaku, 50 g píniových orieškov a všetko rozmixujeme na pyré. Zmes zmiešame s 30 g čerstvo nastrúhaného parmezánu. Ak chceme urobiť luxusné, omamne voniace cesto, zabudnime na mixér a všetko vymiešame na kašičku vo veľkej miske. Ingrediencie sa tak nezohrejú a v peste zostanú zachované všetky vitamíny i vône.

Zálievka z modrého syra

Do mixéra vložíme 50 g modrého syra (nivu alebo gorgonzolu), 20 ml mlieka, 5 lyžíc olivového oleja, 1 lyžicu bieleho vinného octu, soľ a čerstvo mleté korenie. Všetko rozmixujeme na krém. So soľou opatrne, syr býva dostatočne slaný.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať?
  2. Jablone prekonali očakávania. O bývanie v Bytči je veľký záujem
  3. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho
  4. Znalec slovenského brandy
  5. Poznáte všetkých TOP 10 Bratislavy?
  6. Naša klimatická zmena: Návod ako pomôcť pri záchrane planéty
  7. Školy sa znova môžu zapojiť do zberu starých mobilov
  8. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  9. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  10. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  1. Samočistiace vypínače chránia pred infekciami
  2. Ako zvýšiť produktivitu vašej prevádzky?
  3. Hobbymarket OBI predstavil nový koncept predajne v Michalovciach
  4. Aktuálne radarové a slovenské hlásenia v autokamere?
  5. Tesco announces net-zero target of 2035 for its operations
  6. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  7. Lekárska prehliadka pre cudzincov je v Nitre, aj bez objednania
  8. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  9. Rozšírená realita a ovládanie na diaľku
  10. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať?
  1. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi 6 894
  2. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho 5 692
  3. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov 4 581
  4. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 4 286
  5. Zateplenie strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 3 706
  6. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 508
  7. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať? 3 478
  8. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im? 3 337
  9. Jablone prekonali očakávania. O bývanie v Bytči je veľký záujem 3 030
  10. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 2 881
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Angela Merkelová bola nemeckou kancelárkou 16 rokov.

Merkelová udržala jednotnú Európu.


12 h
Hlasovanie poštou sa už začalo.

Otázky a odpovede o voľbách v Nemecku.


24. sep
Ocenený A. Akram. Rodený Londýnčan sa srdcom cíti ako východniar.

Cudzinec nie je našinec, aj po 20 rokoch na Slovensku akoby stál medzi dverami.


24. sep

Neprehliadnite tiež

Múzeum Albertina vo Viedni

Vo Viedni vystavujú desiatky jeho diel.


Maroš Puček 13 h
Rustikálny hruškový koláč

Pripravte si jablkový pie, pité aj slivkovú galetku.


23. sep
Neochota a strach vrátiť sa po pandémii k starému (teda normálnemu) spôsobu života späť medzi ľudí sa nazýva jaskynný syndróm.

Osobné stretnutia niektorým nechýbajú.


21. sep
ILustračné foto.

Problematický je najmä Prešovský kraj.


20. sep

Blogy SME

  1. Symptomedica: Divertikuly hrubého čreva má v pokročilom veku 50% populácie.
  2. Michael Achberger: Slovenská superpotravina: výnimočné účinky pre vaše zdravie
  3. Michael Achberger: Takto schudnete bicyklovaním
  4. Zuzana Cascino: Načo si ma porodila!
  5. Martina Hilbertová: Koľko detí na Slovensku je zaočkovaných? Bude prostredie v školách bezpečné?
  6. Michael Achberger: Nadmerné potenie pri cvičení? Toto vám pomôže
  7. Šťastná domácnosť: Viem, že viete umyť okná. A toto ste skúsili?
  8. Michael Achberger: Vyskúšajte tento cvik a uľaví sa vám bolesť chrbta zo sedenia
  1. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí 26 689
  2. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič. 12 192
  3. Martin Dorčák: DPH podľa Remišovej 6 155
  4. Radovan Kulín: Kováčik má šťastie, že nevyrábal mastičky z konope 5 514
  5. Lucie Meisnerová: Svadba v polovici života 5 354
  6. Peter Chudý: Aký je motív sledovania špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica? Kompromitácia alebo príprava na spáchanie násilného trestného činu? 3 878
  7. Stanislav Martinčko: R.Fico sa stal kajúcnikom č.1 !!! 3 854
  8. Pavel Dvořák: Ako ma zmenilo desať rokov v Číne 3 730
  1. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  2. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  3. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  4. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
  5. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
  6. Adam Valček: Neexistujúca kancelária aj termín. Výpovede proti Výbohovi nesedia
  7. Karolína Farská: Dva rozdielne protesty za slobodu
  8. Pavol Koprda: Očkovacia lotéria: Čo môže priniesť a kde sú jej úskalia? Pohľad cez dáta, teóriu hier a hazardné hry
Skryť Zatvoriť reklamu