Jednoducho bryndza

Bryndza je špeciálny syr z ovčieho mlieka, ktorý vo vašej kuchyni určite nájde široké uplatnenie. Okrem populárnych halušiek alebo zdravých nátierok môžete vyskúšať i niektoré z menej tradičných bryndzových jedál.

Cukinové závitky plnené bryndzou
na 4 porcie

2 cukiny
4 lyžice olivového oleja
150 g bryndze

Na marinádu:
50 ml olivového oleja
4 lyžice vínneho octu
čerstvý tymian, pažítka, mäta
soľ, čerstvo mleté korenie

Cukinu umyjeme a škrabkou na zemiaky z nej nakrájame tenké pozdĺžne plátky. Osolíme ich a potrieme olejom. Opečieme asi 1 minútu z každej strany na grilovacej panvici alebo v rúre pod rozohriatym grilom. Plátky grilovanej cukiny zalejeme marinádou a necháme hodinu odležať. Cukinu vyberieme z marinády a utvoríme z každého plátku závitok s lyžicou bryndzy. Ak sa nevieme obísť bez mäsa, položíme na plátok cukiny pred zabalením ešte tenký plátok anglickej slaniny. Závitky poukladáme na misku alebo tanier a znovu zalejeme marinádou. Podávame s tmavými toastmi alebo krajčekmi žitného chleba najskôr po polhodine odležania.

Šatôčky s bryndzovou náplňou
na 4 porcie

Na cesto:
300 g hladkej múky
150 g studeného masla
1 vajce, vyšľahané na natieranie
1 lyžica sezamových semienok
1/2 lyžičky soli

Na náplň:
150 g bryndze
posekaná pažítka a petržlen
soľ a korenie

Múku a soľ nasypeme do misky, pridáme maslo a prstami premiešame. Postupne pridávame 6 - 8 lyžíc vody a spracúvame na cesto. Čím sú maslo a voda studenšie, tým lepšie to pôjde. Hotové cesto necháme 20 minút odpočinúť v chladničke. Bryndzu zmiešame s posekanými bylinkami, podľa chuti osolíme a okoreníme. K bryndzovej náplni môžeme pridať ešte lyžičku pokrájaných šampiňónov, podusených na masle. Rúru predhrejeme na 200 stupňov Celzia. Na pomúčenej doske vyvaľkáme plát cesta silný asi 3 mm. Vykrajovačom s priemerom 7,5 cm alebo hrdlom pohára vykrojíme kolieska. Na stred každého lyžičkou umiestnime bryndzu. Cesto prehneme a okraje pevne pritlačíme vidličkou. Šatôčky potrieme vyšľahaným vajcom a posypeme sezamovými semienkami. Pečieme v rúre 15 - 20 minút.

Koláč s bryndzou, baby špenátom a olivami
na 4 porcie

1 lyžica masla
2 biele cibule alebo šalotky
100 g listov baby špenátu
100 g listov šťaveľu
čerstvo nastrúhaný muškátový orech
3 vajcia, ľahko vyšľahané
300 g bryndze
50 g nastrúhaného parmezánu
hrsť čerstvého petržlenu
100 g vykôstkovaných nakrájaných olív
300 g lístkového cesta

Na panvici rozohrejeme maslo a osmažíme na ňom najemno nakrájanú cibuľku. Pridáme oprané, osušené a prekrojené zelené listy špenátu a muškátový orech. Listy necháme 1 minútu odležať. Dáme všetko do misy s vyšľahanými vajcami. Pridáme bryndzu, parmezán, posekaný petržlen, olivy a všetko dôkladne zmiešame. Na pomúčenej doske vyvaľkáme polovicu lístkového cesta, potom ho prenesieme do tortovej alebo koláčovej formy tak, aby cesto zo všetkých strán formy asi o 5 cm prečnievalo. Naplníme polovicou bryndzovej náplne a vyčnievajúce okraje cesta prehneme cez náplň. Pečieme v rúre pri teplote 180 stupňov Celzia asi 30 minút, kým nebude náplň pružná na dotyk. Z druhej polovice cesta a náplne vytvoríme druhý koláč a rovnakým spôsobom ho upečieme.

Bryndzová polievka
na 4 porcie

4 zemiaky
1 cibuľa
150 g bryndze
100 ml smotany
soľ
2 vetvičky kôpru

Na halušky:
3 lyžice hrubej múky
1 vajce
štipka soli

Zemiaky očistíme a pokrájame na kocky a vložíme ich do hrnca s vriacou vodou. Pridáme najemno nasekanú cibuľu. Z múky, vajca a soli vymiešame redšie cesto a 5 minút pred koncom varenia ho nalejeme na zemiaky, ktoré by sme mali variť asi 12 minút. V polievkovom hrnci rozmiešame bryndzu so smotanou. Za stáleho miešania pridáme k bryndzi zemiaky s haluškami i s variacim vývarom. Polievku už ďalej nevaríme. Dochutíme ju soľou a posekaným kôprom.



Oplatí sa vedieť:

Bryndza nielen skvelo chutí, ale podľa odborníkov na výživu má aj takmer zázračné účinky: znižuje cholesterol, cukor v krvi, krvný tlak a pôsobí protizápalovo. Mliečne baktérie v nej obsiahnuté hrajú veľkú úlohu pri regulácii imunitného systému, a tým i v prevencii alergických reakcií. Bryndza je ideálna aj pre ľudí, ktorí neznášajú laktózu. Ale na jednu vec si treba dávať pozor. Väčšinu týchto úžasných vlastností má len tradičná bryndza vyrobená z nepasterizovaného mlieka. Pasterizácia (tepelné spracovanie mlieka) bryndzu do veľkej miery znehodnotí.

Podľa ročného obdobia rozlišujeme bryndzu zimnú a letnú. Letná sa vyrába v období, keď sa ovce pasú na lúkach. Obvykle sa bryndza objavuje v obchodoch v máji, preto sa jej hovorí májová. Zimná bryndza obsahuje okrem nasoleného ovčieho syra, uchovávaného v dubových sudoch, i čerstvý syr z kravského mlieka (maximálne do 50 %).

Liptovská bryndza sa vyrába v horských a podhorských oblastiach Slovenska z čerstvého hrud-kovitého syra v období dojenia oviec (jar, leto). Obsahuje 50 % tuku v sušine.

Zohnať tepelne neupravenú bryndzu je problém, na pultoch dlho nevydrží, a tak majú obchodníci radšej tú s väčšou trvanlivosťou.



Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. 7 top cyklotrás zo severu na juh
  2. Last minute tipy na Kapverdské ostrovy
  3. Voda, kotol, vymknutie: Čo stoja najčastejšie domáce katastrofy?
  4. Žijú, lebo sa nevzdali. Príbehy ľudí bojujúcich za svoje zdravie
  5. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne
  6. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz
  7. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family
  8. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji
  9. Inteligencia vo všetkom
  10. Volvo V90 Cross Country je pripravené na každé dobrodružstvo
  1. 7 top cyklotrás zo severu na juh
  2. Ako efektívne využiť podlahové kúrenie?
  3. Samsung Galaxy S8: smartfón s výnimočným displejom
  4. Túžite byť matkou, ale nedarí sa? Poďme hľadať dôvody!
  5. Last minute tipy na Kapverdské ostrovy
  6. Ako sa menila obľúbená bratislavská štvrť
  7. Nové investičné projekty v Schladmingu s výhľadom na zjazdovku
  8. Podľa M. Borguľu je práca mestskej polície slabá a nedôsledná
  9. Znížená sadzba pri pôžičke v mBank už len štyri dni
  10. Odborníci poradia, komu sa oplatí využívať obnoviteľné zdroje
  1. Last minute tipy na Kapverdské ostrovy 9 798
  2. Žijú, lebo sa nevzdali. Príbehy ľudí bojujúcich za svoje zdravie 8 558
  3. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne 7 792
  4. Šokujúce: ako sa každý Slovák dokáže ľahko naučiť po anglicky 7 406
  5. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji 5 973
  6. Voda, kotol, vymknutie: Čo stoja najčastejšie domáce katastrofy? 5 664
  7. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family 4 638
  8. Ako sa menila obľúbená bratislavská štvrť 3 101
  9. 5 krokov k vlastnému bývaniu 2 389
  10. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz 2 317

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Na prvého mája hádzal po súdruhoch vajcia. Trafil a šiel sedieť do Ilavy

Vladimír Červeň sa už odmalička do sveta budovateľských hesiel a komunistického blahobytu obohnaného ostnatým drôtom nehodil.

KOMENTÁRE

Z celého sveta: Ako sa karikaturisti smiali z Donalda Trumpa

Karikatúry Trumpa z celého sveta.

KULTÚRA

Slovenskí džezmeni sú skvelí. Chýba im však originalita

Kritika zaznela na odovzdávaní Cien Esprit za najlepší slovenský džezový album.

Neprehliadnite tiež

Viete, aké banány a jablká kupujete? Zorientujte sa v ich pôvode podľa značiek

Nálepky s číslami na ovocí majú svoj význam, nie každý sa v nich však vyzná.

Sexistický kix spustil hlasovanie. Kto získa slovenskú anticenu za reklamu?

Druhý ročník nadväzuje na úspešné prijatie minuloročného konceptu, ktorý odsudzuje rodové stereotypy.

Spoznajte Dunaj z paluby výletnej lode

Výlet na vlnách najväčšej rieky, ktorá preteká našim územím, ponúka množstvo zážitkov.

Návod na prežitie v kancelárii: tipy, ako zvládnuť sedavé zamestnanie

Sedieť celý deň v práci môže mať fatálne následky na zdravie.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop