Jednoducho bryndza

Bryndza je špeciálny syr z ovčieho mlieka, ktorý vo vašej kuchyni určite nájde široké uplatnenie. Okrem populárnych halušiek alebo zdravých nátierok môžete vyskúšať i niektoré z menej tradičných bryndzových jedál.

Cukinové závitky plnené bryndzou
na 4 porcie

2 cukiny
4 lyžice olivového oleja
150 g bryndze

Na marinádu:
50 ml olivového oleja
4 lyžice vínneho octu
čerstvý tymian, pažítka, mäta
soľ, čerstvo mleté korenie

Cukinu umyjeme a škrabkou na zemiaky z nej nakrájame tenké pozdĺžne plátky. Osolíme ich a potrieme olejom. Opečieme asi 1 minútu z každej strany na grilovacej panvici alebo v rúre pod rozohriatym grilom. Plátky grilovanej cukiny zalejeme marinádou a necháme hodinu odležať. Cukinu vyberieme z marinády a utvoríme z každého plátku závitok s lyžicou bryndzy. Ak sa nevieme obísť bez mäsa, položíme na plátok cukiny pred zabalením ešte tenký plátok anglickej slaniny. Závitky poukladáme na misku alebo tanier a znovu zalejeme marinádou. Podávame s tmavými toastmi alebo krajčekmi žitného chleba najskôr po polhodine odležania.

Šatôčky s bryndzovou náplňou
na 4 porcie

Na cesto:
300 g hladkej múky
150 g studeného masla
1 vajce, vyšľahané na natieranie
1 lyžica sezamových semienok
1/2 lyžičky soli

Na náplň:
150 g bryndze
posekaná pažítka a petržlen
soľ a korenie

Múku a soľ nasypeme do misky, pridáme maslo a prstami premiešame. Postupne pridávame 6 - 8 lyžíc vody a spracúvame na cesto. Čím sú maslo a voda studenšie, tým lepšie to pôjde. Hotové cesto necháme 20 minút odpočinúť v chladničke. Bryndzu zmiešame s posekanými bylinkami, podľa chuti osolíme a okoreníme. K bryndzovej náplni môžeme pridať ešte lyžičku pokrájaných šampiňónov, podusených na masle. Rúru predhrejeme na 200 stupňov Celzia. Na pomúčenej doske vyvaľkáme plát cesta silný asi 3 mm. Vykrajovačom s priemerom 7,5 cm alebo hrdlom pohára vykrojíme kolieska. Na stred každého lyžičkou umiestnime bryndzu. Cesto prehneme a okraje pevne pritlačíme vidličkou. Šatôčky potrieme vyšľahaným vajcom a posypeme sezamovými semienkami. Pečieme v rúre 15 - 20 minút.

Koláč s bryndzou, baby špenátom a olivami
na 4 porcie

1 lyžica masla
2 biele cibule alebo šalotky
100 g listov baby špenátu
100 g listov šťaveľu
čerstvo nastrúhaný muškátový orech
3 vajcia, ľahko vyšľahané
300 g bryndze
50 g nastrúhaného parmezánu
hrsť čerstvého petržlenu
100 g vykôstkovaných nakrájaných olív
300 g lístkového cesta

Na panvici rozohrejeme maslo a osmažíme na ňom najemno nakrájanú cibuľku. Pridáme oprané, osušené a prekrojené zelené listy špenátu a muškátový orech. Listy necháme 1 minútu odležať. Dáme všetko do misy s vyšľahanými vajcami. Pridáme bryndzu, parmezán, posekaný petržlen, olivy a všetko dôkladne zmiešame. Na pomúčenej doske vyvaľkáme polovicu lístkového cesta, potom ho prenesieme do tortovej alebo koláčovej formy tak, aby cesto zo všetkých strán formy asi o 5 cm prečnievalo. Naplníme polovicou bryndzovej náplne a vyčnievajúce okraje cesta prehneme cez náplň. Pečieme v rúre pri teplote 180 stupňov Celzia asi 30 minút, kým nebude náplň pružná na dotyk. Z druhej polovice cesta a náplne vytvoríme druhý koláč a rovnakým spôsobom ho upečieme.

Bryndzová polievka
na 4 porcie

4 zemiaky
1 cibuľa
150 g bryndze
100 ml smotany
soľ
2 vetvičky kôpru

Na halušky:
3 lyžice hrubej múky
1 vajce
štipka soli

Zemiaky očistíme a pokrájame na kocky a vložíme ich do hrnca s vriacou vodou. Pridáme najemno nasekanú cibuľu. Z múky, vajca a soli vymiešame redšie cesto a 5 minút pred koncom varenia ho nalejeme na zemiaky, ktoré by sme mali variť asi 12 minút. V polievkovom hrnci rozmiešame bryndzu so smotanou. Za stáleho miešania pridáme k bryndzi zemiaky s haluškami i s variacim vývarom. Polievku už ďalej nevaríme. Dochutíme ju soľou a posekaným kôprom.



Oplatí sa vedieť:

Bryndza nielen skvelo chutí, ale podľa odborníkov na výživu má aj takmer zázračné účinky: znižuje cholesterol, cukor v krvi, krvný tlak a pôsobí protizápalovo. Mliečne baktérie v nej obsiahnuté hrajú veľkú úlohu pri regulácii imunitného systému, a tým i v prevencii alergických reakcií. Bryndza je ideálna aj pre ľudí, ktorí neznášajú laktózu. Ale na jednu vec si treba dávať pozor. Väčšinu týchto úžasných vlastností má len tradičná bryndza vyrobená z nepasterizovaného mlieka. Pasterizácia (tepelné spracovanie mlieka) bryndzu do veľkej miery znehodnotí.

Podľa ročného obdobia rozlišujeme bryndzu zimnú a letnú. Letná sa vyrába v období, keď sa ovce pasú na lúkach. Obvykle sa bryndza objavuje v obchodoch v máji, preto sa jej hovorí májová. Zimná bryndza obsahuje okrem nasoleného ovčieho syra, uchovávaného v dubových sudoch, i čerstvý syr z kravského mlieka (maximálne do 50 %).

Liptovská bryndza sa vyrába v horských a podhorských oblastiach Slovenska z čerstvého hrud-kovitého syra v období dojenia oviec (jar, leto). Obsahuje 50 % tuku v sušine.

Zohnať tepelne neupravenú bryndzu je problém, na pultoch dlho nevydrží, a tak majú obchodníci radšej tú s väčšou trvanlivosťou.



Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  4. Už aj seniori presadajú do SUV
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  6. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  7. Bratislava gets a new public space and park
  8. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  9. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  10. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 5 662
  2. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 3 759
  3. Ako sme jazdili v socializme 2 575
  4. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 2 123
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 666
  6. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 340
  7. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 171
  8. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 092
  9. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 716
  10. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 651

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Čo sa to stalo s časom? Náramkové hodinky miznú z rúk

Bol to vynález desaťročia. Nebyť náramkových hodiniek, niektoré strategické bitky by možno dopadli inak. Dnes prehrávajú samotné náramkové hodinky.

KOMENTÁRE

Mala byť ombudsmanka aj na pochode za rodinu?

Bubon, koláž Krista a zástava, celý výjav pripomínal akúsi civilnú procesiu.

BRATISLAVA

Dá sa v Dunaji oficiálne kúpať?

Na Dunaji bolo kedysi nielen legendárne Lido, ale aj lodné kúpaliská.

Neprehliadnite tiež

Fotili sme seriálovú supermamu Lujzu Garajovú Schramekovú

Talentovaná, prirodzená a stojaca nohami pevne na zemi. Aj taká je herečka, stand up komička a speváčka Lujza Garajová Schrameková.

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Chris Brown otvorene prehovoril o noci, keď zaútočil na Rihannu

Spevák sa zdôveril v pripravovanom dokumente o jeho živote. Incident ho vraj bude prenasledovať do konca života.

Arnold Schwarzenegger: Najslávnejší emigrant našich čias oslávil 70 rokov

Kto by sa kedysi odvážil povedať, že sa obyčajný rakúsky chlapec stane guvernérom Kalifornie a hollywoodskou hviezdou.