Jednoducho bryndza

Bryndza je špeciálny syr z ovčieho mlieka, ktorý vo vašej kuchyni určite nájde široké uplatnenie. Okrem populárnych halušiek alebo zdravých nátierok môžete vyskúšať i niektoré z menej tradičných bryndzových jedál.

Cukinové závitky plnené bryndzou
na 4 porcie

2 cukiny
4 lyžice olivového oleja
150 g bryndze

Na marinádu:
50 ml olivového oleja
4 lyžice vínneho octu
čerstvý tymian, pažítka, mäta
soľ, čerstvo mleté korenie

Cukinu umyjeme a škrabkou na zemiaky z nej nakrájame tenké pozdĺžne plátky. Osolíme ich a potrieme olejom. Opečieme asi 1 minútu z každej strany na grilovacej panvici alebo v rúre pod rozohriatym grilom. Plátky grilovanej cukiny zalejeme marinádou a necháme hodinu odležať. Cukinu vyberieme z marinády a utvoríme z každého plátku závitok s lyžicou bryndzy. Ak sa nevieme obísť bez mäsa, položíme na plátok cukiny pred zabalením ešte tenký plátok anglickej slaniny. Závitky poukladáme na misku alebo tanier a znovu zalejeme marinádou. Podávame s tmavými toastmi alebo krajčekmi žitného chleba najskôr po polhodine odležania.

Šatôčky s bryndzovou náplňou
na 4 porcie

Na cesto:
300 g hladkej múky
150 g studeného masla
1 vajce, vyšľahané na natieranie
1 lyžica sezamových semienok
1/2 lyžičky soli

Na náplň:
150 g bryndze
posekaná pažítka a petržlen
soľ a korenie

Múku a soľ nasypeme do misky, pridáme maslo a prstami premiešame. Postupne pridávame 6 - 8 lyžíc vody a spracúvame na cesto. Čím sú maslo a voda studenšie, tým lepšie to pôjde. Hotové cesto necháme 20 minút odpočinúť v chladničke. Bryndzu zmiešame s posekanými bylinkami, podľa chuti osolíme a okoreníme. K bryndzovej náplni môžeme pridať ešte lyžičku pokrájaných šampiňónov, podusených na masle. Rúru predhrejeme na 200 stupňov Celzia. Na pomúčenej doske vyvaľkáme plát cesta silný asi 3 mm. Vykrajovačom s priemerom 7,5 cm alebo hrdlom pohára vykrojíme kolieska. Na stred každého lyžičkou umiestnime bryndzu. Cesto prehneme a okraje pevne pritlačíme vidličkou. Šatôčky potrieme vyšľahaným vajcom a posypeme sezamovými semienkami. Pečieme v rúre 15 - 20 minút.

Koláč s bryndzou, baby špenátom a olivami
na 4 porcie

1 lyžica masla
2 biele cibule alebo šalotky
100 g listov baby špenátu
100 g listov šťaveľu
čerstvo nastrúhaný muškátový orech
3 vajcia, ľahko vyšľahané
300 g bryndze
50 g nastrúhaného parmezánu
hrsť čerstvého petržlenu
100 g vykôstkovaných nakrájaných olív
300 g lístkového cesta

Na panvici rozohrejeme maslo a osmažíme na ňom najemno nakrájanú cibuľku. Pridáme oprané, osušené a prekrojené zelené listy špenátu a muškátový orech. Listy necháme 1 minútu odležať. Dáme všetko do misy s vyšľahanými vajcami. Pridáme bryndzu, parmezán, posekaný petržlen, olivy a všetko dôkladne zmiešame. Na pomúčenej doske vyvaľkáme polovicu lístkového cesta, potom ho prenesieme do tortovej alebo koláčovej formy tak, aby cesto zo všetkých strán formy asi o 5 cm prečnievalo. Naplníme polovicou bryndzovej náplne a vyčnievajúce okraje cesta prehneme cez náplň. Pečieme v rúre pri teplote 180 stupňov Celzia asi 30 minút, kým nebude náplň pružná na dotyk. Z druhej polovice cesta a náplne vytvoríme druhý koláč a rovnakým spôsobom ho upečieme.

Bryndzová polievka
na 4 porcie

4 zemiaky
1 cibuľa
150 g bryndze
100 ml smotany
soľ
2 vetvičky kôpru

Na halušky:
3 lyžice hrubej múky
1 vajce
štipka soli

Zemiaky očistíme a pokrájame na kocky a vložíme ich do hrnca s vriacou vodou. Pridáme najemno nasekanú cibuľu. Z múky, vajca a soli vymiešame redšie cesto a 5 minút pred koncom varenia ho nalejeme na zemiaky, ktoré by sme mali variť asi 12 minút. V polievkovom hrnci rozmiešame bryndzu so smotanou. Za stáleho miešania pridáme k bryndzi zemiaky s haluškami i s variacim vývarom. Polievku už ďalej nevaríme. Dochutíme ju soľou a posekaným kôprom.



Oplatí sa vedieť:

Bryndza nielen skvelo chutí, ale podľa odborníkov na výživu má aj takmer zázračné účinky: znižuje cholesterol, cukor v krvi, krvný tlak a pôsobí protizápalovo. Mliečne baktérie v nej obsiahnuté hrajú veľkú úlohu pri regulácii imunitného systému, a tým i v prevencii alergických reakcií. Bryndza je ideálna aj pre ľudí, ktorí neznášajú laktózu. Ale na jednu vec si treba dávať pozor. Väčšinu týchto úžasných vlastností má len tradičná bryndza vyrobená z nepasterizovaného mlieka. Pasterizácia (tepelné spracovanie mlieka) bryndzu do veľkej miery znehodnotí.

Podľa ročného obdobia rozlišujeme bryndzu zimnú a letnú. Letná sa vyrába v období, keď sa ovce pasú na lúkach. Obvykle sa bryndza objavuje v obchodoch v máji, preto sa jej hovorí májová. Zimná bryndza obsahuje okrem nasoleného ovčieho syra, uchovávaného v dubových sudoch, i čerstvý syr z kravského mlieka (maximálne do 50 %).

Liptovská bryndza sa vyrába v horských a podhorských oblastiach Slovenska z čerstvého hrud-kovitého syra v období dojenia oviec (jar, leto). Obsahuje 50 % tuku v sušine.

Zohnať tepelne neupravenú bryndzu je problém, na pultoch dlho nevydrží, a tak majú obchodníci radšej tú s väčšou trvanlivosťou.



Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Rastie nám pokrivená generácia?
  3. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  4. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  5. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  6. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  7. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  8. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  9. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  10. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  1. Detské zúbky sú veda
  2. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  4. Rastie nám pokrivená generácia?
  5. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  7. AAA AUTO za päť rokov predalo 320 tisíc vozidiel
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  9. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  1. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 21 243
  2. Rastie nám pokrivená generácia? 8 826
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 7 791
  4. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 5 577
  5. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 924
  6. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 1 895
  7. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 768
  8. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty? 1 578
  9. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty 1 571
  10. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 1 489

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Vracajú sa deväťdesiate roky a prečo sa Danko drží ruskej letky

Akcia proti Kiskovi je porovnateľná len s únosom mladého Kováča.

DOMOV

Šéf protikorupčného úradu Kovařík: Politikov treba vyšetrovať citlivo

Policajti pri citlivých kauzách nemôžu zisťovať všetko, musia brať ohľad aj na česť politika, tvrdí Ficov šéf boja proti korupcii Peter Kovařík.

PRIMÁR

Keď mejkap podráždi. Problémy, ktoré vyvoláva kozmetika

Vyberte si kozmetiku, ktorá nepoškodí pleť.

Neprehliadnite tiež

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V najnovšom čísle nájdete rozhovor s terapeutkou Katarínou Sipos o tom, ako rodičia vplývajú na správanie a zmýšľanie svojich detí.

Päť tipov na rýchle recepty s maslovou tekvicou

Tekvica je symbolom jesene. Jej využitie v kuchyni môže byť naozaj pestré.

Keď ženy ukazujú pravú tvár, svet je vo vytržení

Hnutiu bez make-upu podľahli aj mnohé známe osobnosti.

Americká gynekologička: Ženy chcú mať dokonalú vagínu, ale taká neexistuje

Sheryl Ross je renomovaná odborníčka, na ktorú nedajú dopustiť ani známe osobnosti. Volajú ju aktivistka za vagínu.