SME
reklama

Jednoducho bryndza

Bryndza je špeciálny syr z ovčieho mlieka, ktorý vo vašej kuchyni určite nájde široké uplatnenie. Okrem populárnych halušiek alebo zdravých nátierok môžete vyskúšať i niektoré z menej tradičných bryndzových jedál.

Cukinové závitky plnené bryndzou
na 4 porcie

2 cukiny
4 lyžice olivového oleja
150 g bryndze

Na marinádu:
50 ml olivového oleja
4 lyžice vínneho octu
čerstvý tymian, pažítka, mäta
soľ, čerstvo mleté korenie

Cukinu umyjeme a škrabkou na zemiaky z nej nakrájame tenké pozdĺžne plátky. Osolíme ich a potrieme olejom. Opečieme asi 1 minútu z každej strany na grilovacej panvici alebo v rúre pod rozohriatym grilom. Plátky grilovanej cukiny zalejeme marinádou a necháme hodinu odležať. Cukinu vyberieme z marinády a utvoríme z každého plátku závitok s lyžicou bryndzy. Ak sa nevieme obísť bez mäsa, položíme na plátok cukiny pred zabalením ešte tenký plátok anglickej slaniny. Závitky poukladáme na misku alebo tanier a znovu zalejeme marinádou. Podávame s tmavými toastmi alebo krajčekmi žitného chleba najskôr po polhodine odležania.

Šatôčky s bryndzovou náplňou
na 4 porcie

Na cesto:
300 g hladkej múky
150 g studeného masla
1 vajce, vyšľahané na natieranie
1 lyžica sezamových semienok
1/2 lyžičky soli

Na náplň:
150 g bryndze
posekaná pažítka a petržlen
soľ a korenie

Múku a soľ nasypeme do misky, pridáme maslo a prstami premiešame. Postupne pridávame 6 - 8 lyžíc vody a spracúvame na cesto. Čím sú maslo a voda studenšie, tým lepšie to pôjde. Hotové cesto necháme 20 minút odpočinúť v chladničke. Bryndzu zmiešame s posekanými bylinkami, podľa chuti osolíme a okoreníme. K bryndzovej náplni môžeme pridať ešte lyžičku pokrájaných šampiňónov, podusených na masle. Rúru predhrejeme na 200 stupňov Celzia. Na pomúčenej doske vyvaľkáme plát cesta silný asi 3 mm. Vykrajovačom s priemerom 7,5 cm alebo hrdlom pohára vykrojíme kolieska. Na stred každého lyžičkou umiestnime bryndzu. Cesto prehneme a okraje pevne pritlačíme vidličkou. Šatôčky potrieme vyšľahaným vajcom a posypeme sezamovými semienkami. Pečieme v rúre 15 - 20 minút.

Koláč s bryndzou, baby špenátom a olivami
na 4 porcie

1 lyžica masla
2 biele cibule alebo šalotky
100 g listov baby špenátu
100 g listov šťaveľu
čerstvo nastrúhaný muškátový orech
3 vajcia, ľahko vyšľahané
300 g bryndze
50 g nastrúhaného parmezánu
hrsť čerstvého petržlenu
100 g vykôstkovaných nakrájaných olív
300 g lístkového cesta

Na panvici rozohrejeme maslo a osmažíme na ňom najemno nakrájanú cibuľku. Pridáme oprané, osušené a prekrojené zelené listy špenátu a muškátový orech. Listy necháme 1 minútu odležať. Dáme všetko do misy s vyšľahanými vajcami. Pridáme bryndzu, parmezán, posekaný petržlen, olivy a všetko dôkladne zmiešame. Na pomúčenej doske vyvaľkáme polovicu lístkového cesta, potom ho prenesieme do tortovej alebo koláčovej formy tak, aby cesto zo všetkých strán formy asi o 5 cm prečnievalo. Naplníme polovicou bryndzovej náplne a vyčnievajúce okraje cesta prehneme cez náplň. Pečieme v rúre pri teplote 180 stupňov Celzia asi 30 minút, kým nebude náplň pružná na dotyk. Z druhej polovice cesta a náplne vytvoríme druhý koláč a rovnakým spôsobom ho upečieme.

Bryndzová polievka
na 4 porcie

4 zemiaky
1 cibuľa
150 g bryndze
100 ml smotany
soľ
2 vetvičky kôpru

Na halušky:
3 lyžice hrubej múky
1 vajce
štipka soli

Zemiaky očistíme a pokrájame na kocky a vložíme ich do hrnca s vriacou vodou. Pridáme najemno nasekanú cibuľu. Z múky, vajca a soli vymiešame redšie cesto a 5 minút pred koncom varenia ho nalejeme na zemiaky, ktoré by sme mali variť asi 12 minút. V polievkovom hrnci rozmiešame bryndzu so smotanou. Za stáleho miešania pridáme k bryndzi zemiaky s haluškami i s variacim vývarom. Polievku už ďalej nevaríme. Dochutíme ju soľou a posekaným kôprom.



Oplatí sa vedieť:

Bryndza nielen skvelo chutí, ale podľa odborníkov na výživu má aj takmer zázračné účinky: znižuje cholesterol, cukor v krvi, krvný tlak a pôsobí protizápalovo. Mliečne baktérie v nej obsiahnuté hrajú veľkú úlohu pri regulácii imunitného systému, a tým i v prevencii alergických reakcií. Bryndza je ideálna aj pre ľudí, ktorí neznášajú laktózu. Ale na jednu vec si treba dávať pozor. Väčšinu týchto úžasných vlastností má len tradičná bryndza vyrobená z nepasterizovaného mlieka. Pasterizácia (tepelné spracovanie mlieka) bryndzu do veľkej miery znehodnotí.

Podľa ročného obdobia rozlišujeme bryndzu zimnú a letnú. Letná sa vyrába v období, keď sa ovce pasú na lúkach. Obvykle sa bryndza objavuje v obchodoch v máji, preto sa jej hovorí májová. Zimná bryndza obsahuje okrem nasoleného ovčieho syra, uchovávaného v dubových sudoch, i čerstvý syr z kravského mlieka (maximálne do 50 %).

Liptovská bryndza sa vyrába v horských a podhorských oblastiach Slovenska z čerstvého hrud-kovitého syra v období dojenia oviec (jar, leto). Obsahuje 50 % tuku v sušine.

Zohnať tepelne neupravenú bryndzu je problém, na pultoch dlho nevydrží, a tak majú obchodníci radšej tú s väčšou trvanlivosťou.



Autor: Iva Jakešová, Chef Gurmán

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

reklama

Komerčné články

  1. Revolučný Nissan X-Trail mení pravidlá hry
  2. GUTEN TAG! Deň plný pohody, zaujímavých destinácií a informácií
  3. Naučte deti narábať s peniazmi: Máme pre vás niekoľko tipov
  4. Ako zlepšiť povedomie o cirkulárnej ekonomike?
  5. Prémiové bývanie pod lesom. Objavte Stockerka Prémium
  6. Miesto, kde je úspech podnikania zaručený
  7. 25 tipov na tašky, ktoré vás budú baviť. A takto si ich vyrobíte
  8. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine!
  1. Relaxačný raj v resorte Drevenice Terchová
  2. Koniec bolesti! Využite výstavné dotácie na masážne kreslo
  3. Miesto, kde je úspech podnikania zaručený
  4. Naučte deti narábať s peniazmi: Máme pre vás niekoľko tipov
  5. 25 tipov na tašky, ktoré vás budú baviť. A takto si ich vyrobíte
  6. Ako zlepšiť povedomie o cirkulárnej ekonomike?
  7. GUTEN TAG! Deň plný pohody, zaujímavých destinácií a informácií
  8. Prémiové bývanie pod lesom. Objavte Stockerka Prémium
  1. Cestujte za zlomok ceny. Päť destinácii na dovolenku mimo sezóny 13 762
  2. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine! 7 579
  3. V púpave je všetko, čo potrebujete 4 451
  4. Nebudete veriť, že toto skrýva Albánsko. Jeho pláže vyrazia dych 3 503
  5. Ako prišiel Boris Kollár k miliónom 3 458
  6. Krátky, ale veľmi úspešný príbeh Kardiocentra AGEL Košice-Šaca 3 237
  7. Výborná pre diabetikov aj pre lepšie trávenie. Poznáte Aróniu? 3 056
  8. Esplanade - wellnes s pridanou hodnotou 3 027
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Unicef Slovensko: Inšpirujúce ženy a ich úloha pri formovaní lepšieho sveta
  2. Mária Melková: U ocka upratovať nemusím! Čo s rozdielnymi pravidlami v dvoch domovoch po rozvode.
  3. Mária Melková: Moje dieťa ku mne po rozvode odmieta chodiť. Čo mám robiť?
  4. Věra Tepličková: Krehké deti alebo Keď blogerka vybočí zo zaužívaných koľají
  5. Lucia Nicholsonová: Načo sa zahadzovať s deťmi? Obzvlášť s tými chudobnými?
  6. Věra Tepličková: Život s introvertným dieťaťom, manželom alebo rodičom
  7. Martin Pollák: Generácia Alfa
  8. Mária Melková: Moje deti, Tvoje deti, naše deti - mýty o živote v zošívaných rodinách
  1. Lucia Nicholsonová: Otvorený list Kaliňákovi juniorovi 109 350
  2. Ivan Čáni: Korčokovský magor. 40 914
  3. Martin Krsak: Slovensku nebude nikto diktovať! …ani zahraničie, ani zákony SR 35 555
  4. Marek Mačuha: Chudobní dôchodcovia? 35 177
  5. Boris Šabík: Zvláštne ticho po katastrofách 20 173
  6. Martin Pollák: Komu sa klaňajú traja hrdobci? 19 653
  7. Leonard Malacký: Kam z Bratislavy - na trip do najkrajšej obce na Dunaji 9 649
  8. Ján Šeďo: Ktorý slovenský senior oželie z dôchodku 400 EUR mesačne ? 8 493
  1. Yevhen Hessen: Mobilizačný zákon: čo on znamená pre Ukrajincov v zahraničí?
  2. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Sex v meste na slovenský spôsob
  3. Jiří Ščobák: Ivan Korčok dnes promluvil před Starou tržnicou v Bratislavě (video)
  4. Yevhen Hessen: Telegram ako zdroj konšpirácií, dezinformácií a propagandy?
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 77. - Arktída - Ostrov Wrangel - miesto, kde sa začína ruský deň
  6. Post Bellum SK: Osobnosť, ktorú sme si nepripomenuli...
  7. Yevhen Hessen: Ukrajinských utečencov sa pýtajú "Prečo nie ste na fronte", ale utečencov z iných krajín sa na to nepýtajú?
  8. Jiří Ščobák: Ivan Korčok zvítězí, protože má něco, co Pellegrini nemá a nikdy mít nebude!
SkryťZatvoriť reklamu