SME
Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

Aby ste z pikniku neskončili v nemocnici...

Čas piknikov je v plnom prúde - stačí len zorganizovať rodinu či priateľov, pripraviť si suroviny a vybrať dobré miesto. Trochu nepozornosti, podcenenie výberu surovín, postupov prípravy a piknik sa zmení na niekoľkodňový pobyt v nemocnici. Slnko, obmedz


ené podmienky, min. hygiena sú ideálne na tvorbu baktérií...

Preto vám odporúčame dodržať pár základných hygienických zásad pri príprave jedla vonku.

Umývajte si ruky vždy dôkladne pred varením , po príprave so surovým mäsom, rybami či hydinou a špeciálne po návšteve toalety. Práve neumývanie rúk je jednou z najčastejších príčin prenosu baktérií. Ak nemáte možnosť si umyť vonku ruky, použite jednorazové navlhčené papierové utierky s obsahom alkoholu - tie baktérie na vašich rukách zredukujú, ale úplne nezničia.

Skryť Vypnúť reklamu

MYSLITE NA KONTROLU TEPLOTY:


  • grilujte, varte dôkladne - ak je to možné, použite kuchynský teplomer na kontrolu, či je hydina, mäso alebo ryby dostatočne horúce kvôli usmrteniu baktérií
  • pri príprave hamburgerov, párkov, klobás, steakov, hydiny či rýb by mala byť minimálna teplota vo vnútri pokrmu aspoň 70°C
  • hotové jedlo pokiaľ možno udržujte teplé pri teplote min. 65°C
  • v žiadnom prípade mäso a ryby nepripravujte na etapy, s prestávkami
  • studené jedlo udržujte v chlade, prenosnú chladničku umiestnite mimo dopadu slnečných lúčov
  • nezvykajte si všetko vyložiť von pod heslom: "Tak a ide sa na to" - ak surovinu práve nespracovávate - udržujte ju v prenosnej chladničke s ľadovými vrecúškami a vyberte si len to, čo práve potrebujete

NEKRÍŽTE SUROVINY A NÁSTROJE:

Skryť Vypnúť reklamu
  • v žiadnom prípade nekrájajte zeleninu alebo iné suroviny na tej istej doske ako mäso či hydinu bez očistenia noža a samotnej dosky
  • ideálne je mať dve dosky na krájanie, v prípade však obmedzených prírodných podmienok aspoň krájajte na opačnej strane dosky

  • neukladajte hotové jedlo na rovnaký tanier alebo priestor, kde bolo predtým surové jedlo

Rizikom sú aj napr. melóny - pred krájaním ich vždy dôkladne umyte a snažte sa ich udržať v chlade.

Snažte sa všetko pri pikniku spotrebovať - zvyšky jedál nenoste domov, pokiaľ neboli správne uskladnené a väčšinou ležali niekde vonku.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vitajte v postapokalyptickom svete
  2. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  5. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  6. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  7. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  9. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  10. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 17 687
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 287
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 082
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 042
  5. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 11 781
  6. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 772
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 563
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 776
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 664
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 617
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus na Slovensku: Na Orave sa už od rána tvoria rady ľudí, Matovič pomáha v Tvrdošíne (minúta po minúte)

Celkový počet nakazených na Slovensku dosiahol číslo 37 911. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 134 obetí.

Premiér Igor Matovič pomáha priamo v odbernom tíme v Tvrdošíne.
Hornádska ulica v Krompachoch v piatok 10. apríla.

Život na Slovensku sa opäť obmedzuje, začína sa miernejší lockdown (prehľad)

Zákaz vychádzania sa netýka cesty do práce, na Orave a v Bardejove treba i test.

Ilustračné foto.