SME
Streda, 28. október, 2020 | Meniny má DobromilaKrížovkyKrížovky

Naučte sa použiť bylinky

Už niekoľko rokov nie je problém s ich dostupnosťou na našom trhu. Ľudia sa aj vďaka médiám učia ich využitie v kuchyni. Ako ich však použiť tak, aby neprerazili chuť pripraveného pokrmu a ako ich uskladniť?

Existuje niekoľko desiatok druhov byliniek, najideálnejšie je ich použiť čerstvé a v optimálnom množstve. Ponúkame vám pár rád ako využívať najpopulárnejše bylinky vo vašej kuchyni...

BYLINKOVÉ INFO... basil.jpg

BAZALKA (čerstvé listy, sušená - drvená): sladká a korenená chuť - použitie na šaláty, omáčky, polievky, paradajkové omáčky a výrobu pesta

  • bazalku pdridávajte do jedla až tesne pred dokončením, jej ostrosť sa dlhším bobkovy.jpgvarením len zvýrazňuje
  • lístky jednoducho stačí len opláchnuť v studenej vode a natrhať

BOBKOVÝ LIST (sušené listy): zemitá, trávnatá chuť - príprava mäsa, omáčok, soté a zeleniny chive.jpg

Skryť Vypnúť reklamu

PAŽITKA (čerstvá, sušená, mrazená): chuť mladej cibuľky - krémové polievky, omáčky, šaláty, oblohy alebo predjedlá

  • ideálne nahradí chuť cibuľky, pridáva sa väčšinou do hotových pokrmovdill.jpg (syrové, vajíčkové nátierky...)

KÔPOR (čerstvý, sušený): ostrá, korenistá a výrazná chuť - použitie na prípravu šalátov, omáčok, chlebov a zeleniny lemongrass2.jpg

CITRÓNOVÁ TRÁVA (čerstvá): ostrá chuť kyslého citrónu - polievky, čaje, thajské jedlá

MAJORÁN (čerstvý a sušený drvený, mletý): jemná chuť po dreve - syry, ryby, teľacina, hydina, omajoran.jpgmáčky, polievky a divina

  • majorán jemne rozdrvte medzi dlaňami a pridajte pred dokončením jedla, dlhším varením stráca svoju arómumata.jpg

MÄTA (čerstvá, sušená): silná, chladivá, čerstvá a sladká chuť - nápoje, dezerty, ryby, omáčky a polievky

Skryť Vypnúť reklamu

ORoregano.jpgEGANO (čerstvé a sušené listy): sladší ako majorán, trochu horký - syry, vajíčka, pizza, ryby, mäsá, omáčky a polievky

PETRŽLEN (čerstvé kučeravé alebo hladké listy): jemne korenistá chuť - oblohy, bylinkové marinády, omáčky a polievky parsley1.jpg

  • odporúča sa pridať už do hotových jedál

ROZMARÍN (čerstvé a sušené listy): sladká chuť po ihličí - dusené a pečené mäsá, soté, ryby, teľacina, šaláty, polievky z plodov mora a zelenina rozmarin.jpg

  • pridávajte v malom množstve, počas pečenia a varenia sa aróma znásobuje a v konečnom dôsledku zhorkne
  • nie je vhodné ho kombinovať s bobkovým listom

ŠALVIA (čerstvé a sušené listy, drvená): jemne stuchnutej horkej chuti - ryby, mäso, hydina, šaláty

salvia.jpg

ESTRAGÓN (čerstvé a sušené listy): ostrá a aromatická chuť - vajíčka,estragon.jpg mäsá, omáčky, šaláty a nakladaná zelenina

Skryť Vypnúť reklamu

TYMIÁN (čerstvý a sušený): korenistá, jemne citrónová chuť - husté rybacie polievky, ryby, tymian.jpgmäsá, dusené jedlá a paradajky

  • odporúča sa ho už nekombinovať s ostatnými bylinkami nakoľko má výraznú arómu
  • kombinujte s cesnakom, olivami alebo paradajkami

AKO NA TO....

Pre mnoho ľudí je pridávanie byliniek do pokrmov zbytočné a preferujú klasickú chuť s použitím nanajvýš soli, čierneho korenia či papriky. Ak sa však naučíte správne ich použiť - získate úplne nový rozmer chuti - chce to len trochu experimentovania a odvahy. Bylinky nemusíte len použiť priamo do jedál, ideálne sa z nich pripravujú marinády alebo zmesi, ktoré môžete mať vždy v chladničke alebo špajzy po ruke.

Usušené bylinky pred pridaním do pokrmu rozdrvte medzi dlaňami, čerstvé jednoducho natrhajte. Ak chcete mať čerstvé bylinky rýchlo a pohodlne nakrájané (napr. pažítka do nátierok) použite kuchynské nožnice.

Skryť Vypnúť reklamu

Čerstvých byliniek budete pri príprave pokrmu potrebovať asi dvoj - až trojnásobné množstvo ako usušených, pretože v usušených je chuť omnoho viac koncentrovanejšia.

AKO SKLADOVAŤ...

Ak sa chystáte bylinky použiť v najbližších dňoch, stačí ich stonkami ponoriť do pohára s vodou a uchovať v chladničke. Ak budete vodu aspoň každý druhý deň vymieňať - vydržia vám tak 1 - 2 týždne.

Môžete sušiť

  • natrhané a očistené bylinky rovnomerne rozložte v jednej vrstve na čisté plátno alebo kuchynskú papierovú tierku a pozvoľna usušte na teplom mieste
  • správne usušené bylinky by sa mali medzi prstami drobiť
  • dôkladne skontrolujte, či neobsahujú pleseň, nakoľko prvotná vlhkosť podporuje vznik plesní
  • usušené bylinky skladujte v sklenej alebo keramickej nádobe (preverte, či nádoba nie je napáchnutá napr. korením a či nie je vlhká
  • takto pripravené bylinky vám vydržia asi 1 až 2 roky, potom ich aróma slabne

Skryť Vypnúť reklamu

Môžete mraziť

  • mnohé bylinky si udržia dlhšie arómu mrazením ako sušením
  • očistené bylinky jednoducho vložte do potravinárskych vrecúšok a zmrazte
  • populárne je mrazenie aj do nádobiek na výrobu kociek ľadu
  • očistené bylinky nasekajte, vložte do nádobky na ľad, zalejte trochou vody a zmrazte

Môžete nakladať

  • ak často používate bylinky je pohodlné ich mať priamo po ruke v chladničke - v takom prípade ideálne poslúži ich naloženie do oleja
  • očistené a osušené bylinky natrhajte alebo nasekajte, vložte do sklenej nádoby, zalejte olejom
  • odporúčame použiť klasický olivový olej (nemusí byť extra virgin)
  • môžete si tak vopred pripraviť zmesi na dochucovanie či pasty jednoduchým pridaním napr. soli, citrónovej šťavy, horčice, vybraného korenia a pod. Kombináciou nasekanej bazalky, píniových orieškov, citrónovej šťavy a parmezánu tak získate populárnu pastu Pesto
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  2. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  3. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  4. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  5. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  6. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  7. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  8. Pomáhajte čítaním
  9. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  10. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  1. Aplikácia, kde z pohodlia domova zlikvidujete škodovú udalosť?
  2. Škola môže vyzerať aj inak!
  3. UNIQA preberá na Slovensku aj dôchodkové fondy AXA
  4. Využite dovoz tovaru do 24 hodín a zadarmo
  5. Dopad krízy na firmu zmierni strednodobý prenájom vozidla
  6. V Košickom kraji máme more aj neviditeľnú izbu: Objavte ich!
  7. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  8. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  9. Neodkladajte pre koronavírus vyšetrenie svojich očí
  10. BILLA podáva v kritickom období pomocnú ruku ľuďom z kultúry
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 33 295
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 24 299
  3. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo 21 845
  4. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 17 041
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 14 693
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 372
  7. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 10 982
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 513
  9. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 10 497
  10. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 415
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Stĺpček Osmelené

Poľsko vyhlásilo vojnu ženám

Nejde len o potraty, ale o kontrolu nad telami a životmi.

Michaela Žureková
Prvý "tiny house" na Slovensku, ktorý postavili Barbora a Tibor Bogdanovci.