Naučte sa použiť bylinky

Už niekoľko rokov nie je problém s ich dostupnosťou na našom trhu. Ľudia sa aj vďaka médiám učia ich využitie v kuchyni. Ako ich však použiť tak, aby neprerazili chuť pripraveného pokrmu a ako ich uskladniť?

Existuje niekoľko desiatok druhov byliniek, najideálnejšie je ich použiť čerstvé a v optimálnom množstve. Ponúkame vám pár rád ako využívať najpopulárnejše bylinky vo vašej kuchyni...

BYLINKOVÉ INFO... basil.jpg

BAZALKA (čerstvé listy, sušená - drvená): sladká a korenená chuť - použitie na šaláty, omáčky, polievky, paradajkové omáčky a výrobu pesta

  • bazalku pdridávajte do jedla až tesne pred dokončením, jej ostrosť sa dlhším bobkovy.jpgvarením len zvýrazňuje
  • lístky jednoducho stačí len opláchnuť v studenej vode a natrhať

BOBKOVÝ LIST (sušené listy): zemitá, trávnatá chuť - príprava mäsa, omáčok, soté a zeleniny chive.jpg

Článok pokračuje pod video reklamou

PAŽITKA (čerstvá, sušená, mrazená): chuť mladej cibuľky - krémové polievky, omáčky, šaláty, oblohy alebo predjedlá

  • ideálne nahradí chuť cibuľky, pridáva sa väčšinou do hotových pokrmovdill.jpg (syrové, vajíčkové nátierky...)

KÔPOR (čerstvý, sušený): ostrá, korenistá a výrazná chuť - použitie na prípravu šalátov, omáčok, chlebov a zeleniny lemongrass2.jpg

CITRÓNOVÁ TRÁVA (čerstvá): ostrá chuť kyslého citrónu - polievky, čaje, thajské jedlá

MAJORÁN (čerstvý a sušený drvený, mletý): jemná chuť po dreve - syry, ryby, teľacina, hydina, omajoran.jpgmáčky, polievky a divina

  • majorán jemne rozdrvte medzi dlaňami a pridajte pred dokončením jedla, dlhším varením stráca svoju arómumata.jpg

MÄTA (čerstvá, sušená): silná, chladivá, čerstvá a sladká chuť - nápoje, dezerty, ryby, omáčky a polievky

ORoregano.jpgEGANO (čerstvé a sušené listy): sladší ako majorán, trochu horký - syry, vajíčka, pizza, ryby, mäsá, omáčky a polievky

PETRŽLEN (čerstvé kučeravé alebo hladké listy): jemne korenistá chuť - oblohy, bylinkové marinády, omáčky a polievky parsley1.jpg

  • odporúča sa pridať už do hotových jedál

ROZMARÍN (čerstvé a sušené listy): sladká chuť po ihličí - dusené a pečené mäsá, soté, ryby, teľacina, šaláty, polievky z plodov mora a zelenina rozmarin.jpg

  • pridávajte v malom množstve, počas pečenia a varenia sa aróma znásobuje a v konečnom dôsledku zhorkne
  • nie je vhodné ho kombinovať s bobkovým listom

ŠALVIA (čerstvé a sušené listy, drvená): jemne stuchnutej horkej chuti - ryby, mäso, hydina, šaláty

salvia.jpg

ESTRAGÓN (čerstvé a sušené listy): ostrá a aromatická chuť - vajíčka,estragon.jpg mäsá, omáčky, šaláty a nakladaná zelenina

TYMIÁN (čerstvý a sušený): korenistá, jemne citrónová chuť - husté rybacie polievky, ryby, tymian.jpgmäsá, dusené jedlá a paradajky

  • odporúča sa ho už nekombinovať s ostatnými bylinkami nakoľko má výraznú arómu
  • kombinujte s cesnakom, olivami alebo paradajkami

AKO NA TO....

Pre mnoho ľudí je pridávanie byliniek do pokrmov zbytočné a preferujú klasickú chuť s použitím nanajvýš soli, čierneho korenia či papriky. Ak sa však naučíte správne ich použiť - získate úplne nový rozmer chuti - chce to len trochu experimentovania a odvahy. Bylinky nemusíte len použiť priamo do jedál, ideálne sa z nich pripravujú marinády alebo zmesi, ktoré môžete mať vždy v chladničke alebo špajzy po ruke.

Usušené bylinky pred pridaním do pokrmu rozdrvte medzi dlaňami, čerstvé jednoducho natrhajte. Ak chcete mať čerstvé bylinky rýchlo a pohodlne nakrájané (napr. pažítka do nátierok) použite kuchynské nožnice.

Čerstvých byliniek budete pri príprave pokrmu potrebovať asi dvoj - až trojnásobné množstvo ako usušených, pretože v usušených je chuť omnoho viac koncentrovanejšia.

AKO SKLADOVAŤ...

Ak sa chystáte bylinky použiť v najbližších dňoch, stačí ich stonkami ponoriť do pohára s vodou a uchovať v chladničke. Ak budete vodu aspoň každý druhý deň vymieňať - vydržia vám tak 1 - 2 týždne.

Môžete sušiť

  • natrhané a očistené bylinky rovnomerne rozložte v jednej vrstve na čisté plátno alebo kuchynskú papierovú tierku a pozvoľna usušte na teplom mieste
  • správne usušené bylinky by sa mali medzi prstami drobiť
  • dôkladne skontrolujte, či neobsahujú pleseň, nakoľko prvotná vlhkosť podporuje vznik plesní
  • usušené bylinky skladujte v sklenej alebo keramickej nádobe (preverte, či nádoba nie je napáchnutá napr. korením a či nie je vlhká
  • takto pripravené bylinky vám vydržia asi 1 až 2 roky, potom ich aróma slabne

Môžete mraziť

  • mnohé bylinky si udržia dlhšie arómu mrazením ako sušením
  • očistené bylinky jednoducho vložte do potravinárskych vrecúšok a zmrazte
  • populárne je mrazenie aj do nádobiek na výrobu kociek ľadu
  • očistené bylinky nasekajte, vložte do nádobky na ľad, zalejte trochou vody a zmrazte

Môžete nakladať

  • ak často používate bylinky je pohodlné ich mať priamo po ruke v chladničke - v takom prípade ideálne poslúži ich naloženie do oleja
  • očistené a osušené bylinky natrhajte alebo nasekajte, vložte do sklenej nádoby, zalejte olejom
  • odporúčame použiť klasický olivový olej (nemusí byť extra virgin)
  • môžete si tak vopred pripraviť zmesi na dochucovanie či pasty jednoduchým pridaním napr. soli, citrónovej šťavy, horčice, vybraného korenia a pod. Kombináciou nasekanej bazalky, píniových orieškov, citrónovej šťavy a parmezánu tak získate populárnu pastu Pesto

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  4. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  1. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  2. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  8. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  9. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  10. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 22 559
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 16 977
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 15 861
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 11 774
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 8 789
  6. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 4 515
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 4 156
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 290
  9. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 2 307
  10. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 2 079

Hlavné správy zo Sme.sk

Autorská strana Ondreja Podstupku

Ako vyhrať hádku s ľuďmi, ktorí neveria vo vedu

Ako vyhrať hádku s ľuďmi, ktorí neveria vo vedu.

EKONOMIKA

Google dostal od Komisie pokutu v rekordnej výške 4,3 miliardy

Google mal zneužívať dominantné postavenie systému Android.

Neprehliadnite tiež

Plač, hystéria a vzdor: Čo robiť, keď už si s dieťaťom neviete rady

Psychoterapeutky vyvinuli stratégiu, ktorá má rodičom pomôcť pri akejkoľvek dileme.

Stĺpček Osmelené

Od mladosti mám problém s alkoholom a neviem si pomôcť

Som abstinent, aj keď nemusím.