SME

Naučte sa použiť bylinky

Už niekoľko rokov nie je problém s ich dostupnosťou na našom trhu. Ľudia sa aj vďaka médiám učia ich využitie v kuchyni. Ako ich však použiť tak, aby neprerazili chuť pripraveného pokrmu a ako ich uskladniť?

Existuje niekoľko desiatok druhov byliniek, najideálnejšie je ich použiť čerstvé a v optimálnom množstve. Ponúkame vám pár rád ako využívať najpopulárnejše bylinky vo vašej kuchyni...

BYLINKOVÉ INFO... basil.jpg

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

BAZALKA (čerstvé listy, sušená - drvená): sladká a korenená chuť - použitie na šaláty, omáčky, polievky, paradajkové omáčky a výrobu pesta

  • bazalku pdridávajte do jedla až tesne pred dokončením, jej ostrosť sa dlhším bobkovy.jpgvarením len zvýrazňuje
  • lístky jednoducho stačí len opláchnuť v studenej vode a natrhať

BOBKOVÝ LIST (sušené listy): zemitá, trávnatá chuť - príprava mäsa, omáčok, soté a zeleniny chive.jpg

SkryťVypnúť reklamu

PAŽITKA (čerstvá, sušená, mrazená): chuť mladej cibuľky - krémové polievky, omáčky, šaláty, oblohy alebo predjedlá

  • ideálne nahradí chuť cibuľky, pridáva sa väčšinou do hotových pokrmovdill.jpg (syrové, vajíčkové nátierky...)

KÔPOR (čerstvý, sušený): ostrá, korenistá a výrazná chuť - použitie na prípravu šalátov, omáčok, chlebov a zeleniny lemongrass2.jpg

CITRÓNOVÁ TRÁVA (čerstvá): ostrá chuť kyslého citrónu - polievky, čaje, thajské jedlá

MAJORÁN (čerstvý a sušený drvený, mletý): jemná chuť po dreve - syry, ryby, teľacina, hydina, omajoran.jpgmáčky, polievky a divina

  • majorán jemne rozdrvte medzi dlaňami a pridajte pred dokončením jedla, dlhším varením stráca svoju arómumata.jpg

MÄTA (čerstvá, sušená): silná, chladivá, čerstvá a sladká chuť - nápoje, dezerty, ryby, omáčky a polievky

SkryťVypnúť reklamu

ORoregano.jpgEGANO (čerstvé a sušené listy): sladší ako majorán, trochu horký - syry, vajíčka, pizza, ryby, mäsá, omáčky a polievky

PETRŽLEN (čerstvé kučeravé alebo hladké listy): jemne korenistá chuť - oblohy, bylinkové marinády, omáčky a polievky parsley1.jpg

  • odporúča sa pridať už do hotových jedál

ROZMARÍN (čerstvé a sušené listy): sladká chuť po ihličí - dusené a pečené mäsá, soté, ryby, teľacina, šaláty, polievky z plodov mora a zelenina rozmarin.jpg

  • pridávajte v malom množstve, počas pečenia a varenia sa aróma znásobuje a v konečnom dôsledku zhorkne
  • nie je vhodné ho kombinovať s bobkovým listom

ŠALVIA (čerstvé a sušené listy, drvená): jemne stuchnutej horkej chuti - ryby, mäso, hydina, šaláty

salvia.jpg

ESTRAGÓN (čerstvé a sušené listy): ostrá a aromatická chuť - vajíčka,estragon.jpg mäsá, omáčky, šaláty a nakladaná zelenina

SkryťVypnúť reklamu

TYMIÁN (čerstvý a sušený): korenistá, jemne citrónová chuť - husté rybacie polievky, ryby, tymian.jpgmäsá, dusené jedlá a paradajky

  • odporúča sa ho už nekombinovať s ostatnými bylinkami nakoľko má výraznú arómu
  • kombinujte s cesnakom, olivami alebo paradajkami

AKO NA TO....

Pre mnoho ľudí je pridávanie byliniek do pokrmov zbytočné a preferujú klasickú chuť s použitím nanajvýš soli, čierneho korenia či papriky. Ak sa však naučíte správne ich použiť - získate úplne nový rozmer chuti - chce to len trochu experimentovania a odvahy. Bylinky nemusíte len použiť priamo do jedál, ideálne sa z nich pripravujú marinády alebo zmesi, ktoré môžete mať vždy v chladničke alebo špajzy po ruke.

Usušené bylinky pred pridaním do pokrmu rozdrvte medzi dlaňami, čerstvé jednoducho natrhajte. Ak chcete mať čerstvé bylinky rýchlo a pohodlne nakrájané (napr. pažítka do nátierok) použite kuchynské nožnice.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Čerstvých byliniek budete pri príprave pokrmu potrebovať asi dvoj - až trojnásobné množstvo ako usušených, pretože v usušených je chuť omnoho viac koncentrovanejšia.

AKO SKLADOVAŤ...

Ak sa chystáte bylinky použiť v najbližších dňoch, stačí ich stonkami ponoriť do pohára s vodou a uchovať v chladničke. Ak budete vodu aspoň každý druhý deň vymieňať - vydržia vám tak 1 - 2 týždne.

Môžete sušiť

  • natrhané a očistené bylinky rovnomerne rozložte v jednej vrstve na čisté plátno alebo kuchynskú papierovú tierku a pozvoľna usušte na teplom mieste
  • správne usušené bylinky by sa mali medzi prstami drobiť
  • dôkladne skontrolujte, či neobsahujú pleseň, nakoľko prvotná vlhkosť podporuje vznik plesní
  • usušené bylinky skladujte v sklenej alebo keramickej nádobe (preverte, či nádoba nie je napáchnutá napr. korením a či nie je vlhká
  • takto pripravené bylinky vám vydržia asi 1 až 2 roky, potom ich aróma slabne

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Môžete mraziť

  • mnohé bylinky si udržia dlhšie arómu mrazením ako sušením
  • očistené bylinky jednoducho vložte do potravinárskych vrecúšok a zmrazte
  • populárne je mrazenie aj do nádobiek na výrobu kociek ľadu
  • očistené bylinky nasekajte, vložte do nádobky na ľad, zalejte trochou vody a zmrazte

Môžete nakladať

  • ak často používate bylinky je pohodlné ich mať priamo po ruke v chladničke - v takom prípade ideálne poslúži ich naloženie do oleja
  • očistené a osušené bylinky natrhajte alebo nasekajte, vložte do sklenej nádoby, zalejte olejom
  • odporúčame použiť klasický olivový olej (nemusí byť extra virgin)
  • môžete si tak vopred pripraviť zmesi na dochucovanie či pasty jednoduchým pridaním napr. soli, citrónovej šťavy, horčice, vybraného korenia a pod. Kombináciou nasekanej bazalky, píniových orieškov, citrónovej šťavy a parmezánu tak získate populárnu pastu Pesto

Autor: Mojmír Lieskovský, Jr

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Na Slovensku sú lídrom. Málo sa u nás stavia
  2. Vyskúšal som si prácu výčapníka. Toto vám nepovedia
  3. Na toto by ste sa mali vo svojej obľúbenej krčme opýtať
  4. Prvý mobil: míľnik dôvery medzi rodičom a dieťaťom
  5. Ako prežije váš biznis? Rozhodnú tieto 3 kroky
  6. Hodnotenie profesionála: Maldivské rezorty do hodiny od letiska
  7. Na potulkách chuťami: od zemiakov po syry, všetko je doma
  8. Rozvrh hodín s kalendárom prázdnin v denníkoch SME a Korzár
  1. Po mape s EUROVIA SK: Objavujeme Spiš a Gemer
  2. Ako prežije váš biznis? Rozhodnú tieto 3 kroky
  3. Nie je to len ihrisko: V K Parku deti opäť nájdu radosť z pohybu
  4. Hodnotenie profesionála: Maldivské rezorty do hodiny od letiska
  5. Jesenné tvorenie pre krajší domov aj nápaditý šatník
  6. Na Slovensku sú lídrom. Málo sa u nás stavia
  7. AL-AUTO dokazuje, že špičkový autoservis môže byť women-friendly
  8. Naši starí rodičia si peniaze zakopávali do zeme
  1. Vyskúšal som si prácu výčapníka. Toto vám nepovedia 6 302
  2. Tichá epidémia bolesti chrbta: Dostupná pomoc pre tisíce ľudí 6 239
  3. Na toto by ste sa mali vo svojej obľúbenej krčme opýtať 6 032
  4. Z čašníkov majiteľmi top hotelov: Stavili na lokálnosť a luxus 5 734
  5. Na začiatku ledva naškrabali 700 eur, dnes majú miliónové tržby 4 852
  6. Prvý mobil ako skúška dôvery medzi rodičom a dieťaťom 4 429
  7. Čo urobiť, keď sa na stene objaví trhlina? Farba ju nezachráni 3 854
  8. Srí Lanka, Thajsko, Japonsko. Kde vás Ázia prekvapí najviac? 2 994
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Matúš Radusovsky: Nie je med ako med: v rozmanitosti sa skrýva jeho sila
  2. Zdravotní Klauni: Zdravotná klaunka: Keď si nasadíme na tvár červený nos, pozeráme sa na svet inak
  3. Janka Bittó Cigániková: Klamstvá o interrupciách. Naleteli ste aj vy?
  4. Andrea Podešvová: Je nevera vždy zrada, alebo niekedy len volanie o pomoc?
  5. Tomáš Mikloško: 8 prekvapivých faktov o vzťahoch, ktoré zmenia váš pohľad na lásku
  6. Zdravotní Klauni: Otec, bezpečný prístav dieťaťa v nemocnici
  7. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  8. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  1. Pavol Návrat: Žiadosť občanov Slovenskej republiky o zlúčenie s Českou republikou 63 580
  2. Rado Surovka: Matovičove bomby sú späť 12 161
  3. Radoslav Záhumenský: Rozhľadňa, ktorú takmer nikto nepozná, a pritom z nej Malá Fatra ukazuje svoju pravú krásu! 9 304
  4. Monika Albertiová: SLOVENSKOOO! A je to tu! Nenávisť a tuposť 7 763
  5. Daniel Guľaš: Svetový šašo 6 469
  6. Tomáš Csicsó: Ako školy vyberajú výpalné od študentov 6 117
  7. Ján Valchár: Ešte jeden večerný blog 4 981
  8. Rudolfa Vallová: Hrmelo už dávno, no Booking.com sa neobával 4 325
  1. Marcel Rebro: Drony ako oči a zbraň pechoty: Reportáž z bojových pozícií AZOV
  2. Roman Kebísek: Clementisová: Po poprave manžela jeho popol vysypali do stoky
  3. Věra Tepličková: Má to ťažké Kamenický...
  4. Věra Tepličková: ... a voľ nebyť, ako byť otrokom
  5. Igor Pogány: Nano Banana: Nová AI od Google premení vaše fotky na realitu (a splní sny)
  6. Marian Nanias: Jadrové zariadenia, doteraz použité na Mesiaci.
  7. Post Bellum SK: Začiatok konca pre desaťtisíce slovenských Židov: 9. september 1941
  8. Radko Mačuha: Pre Ficových šimpanzizantov.
reklama
SkryťZatvoriť reklamu