SME

Naučte sa použiť bylinky

Už niekoľko rokov nie je problém s ich dostupnosťou na našom trhu. Ľudia sa aj vďaka médiám učia ich využitie v kuchyni. Ako ich však použiť tak, aby neprerazili chuť pripraveného pokrmu a ako ich uskladniť?

Existuje niekoľko desiatok druhov byliniek, najideálnejšie je ich použiť čerstvé a v optimálnom množstve. Ponúkame vám pár rád ako využívať najpopulárnejše bylinky vo vašej kuchyni...

BYLINKOVÉ INFO... basil.jpg

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

BAZALKA (čerstvé listy, sušená - drvená): sladká a korenená chuť - použitie na šaláty, omáčky, polievky, paradajkové omáčky a výrobu pesta

  • bazalku pdridávajte do jedla až tesne pred dokončením, jej ostrosť sa dlhším bobkovy.jpgvarením len zvýrazňuje
  • lístky jednoducho stačí len opláchnuť v studenej vode a natrhať

BOBKOVÝ LIST (sušené listy): zemitá, trávnatá chuť - príprava mäsa, omáčok, soté a zeleniny chive.jpg

SkryťVypnúť reklamu

PAŽITKA (čerstvá, sušená, mrazená): chuť mladej cibuľky - krémové polievky, omáčky, šaláty, oblohy alebo predjedlá

  • ideálne nahradí chuť cibuľky, pridáva sa väčšinou do hotových pokrmovdill.jpg (syrové, vajíčkové nátierky...)

KÔPOR (čerstvý, sušený): ostrá, korenistá a výrazná chuť - použitie na prípravu šalátov, omáčok, chlebov a zeleniny lemongrass2.jpg

CITRÓNOVÁ TRÁVA (čerstvá): ostrá chuť kyslého citrónu - polievky, čaje, thajské jedlá

MAJORÁN (čerstvý a sušený drvený, mletý): jemná chuť po dreve - syry, ryby, teľacina, hydina, omajoran.jpgmáčky, polievky a divina

  • majorán jemne rozdrvte medzi dlaňami a pridajte pred dokončením jedla, dlhším varením stráca svoju arómumata.jpg

MÄTA (čerstvá, sušená): silná, chladivá, čerstvá a sladká chuť - nápoje, dezerty, ryby, omáčky a polievky

SkryťVypnúť reklamu

ORoregano.jpgEGANO (čerstvé a sušené listy): sladší ako majorán, trochu horký - syry, vajíčka, pizza, ryby, mäsá, omáčky a polievky

PETRŽLEN (čerstvé kučeravé alebo hladké listy): jemne korenistá chuť - oblohy, bylinkové marinády, omáčky a polievky parsley1.jpg

  • odporúča sa pridať už do hotových jedál

ROZMARÍN (čerstvé a sušené listy): sladká chuť po ihličí - dusené a pečené mäsá, soté, ryby, teľacina, šaláty, polievky z plodov mora a zelenina rozmarin.jpg

  • pridávajte v malom množstve, počas pečenia a varenia sa aróma znásobuje a v konečnom dôsledku zhorkne
  • nie je vhodné ho kombinovať s bobkovým listom

ŠALVIA (čerstvé a sušené listy, drvená): jemne stuchnutej horkej chuti - ryby, mäso, hydina, šaláty

salvia.jpg

ESTRAGÓN (čerstvé a sušené listy): ostrá a aromatická chuť - vajíčka,estragon.jpg mäsá, omáčky, šaláty a nakladaná zelenina

SkryťVypnúť reklamu

TYMIÁN (čerstvý a sušený): korenistá, jemne citrónová chuť - husté rybacie polievky, ryby, tymian.jpgmäsá, dusené jedlá a paradajky

  • odporúča sa ho už nekombinovať s ostatnými bylinkami nakoľko má výraznú arómu
  • kombinujte s cesnakom, olivami alebo paradajkami

AKO NA TO....

Pre mnoho ľudí je pridávanie byliniek do pokrmov zbytočné a preferujú klasickú chuť s použitím nanajvýš soli, čierneho korenia či papriky. Ak sa však naučíte správne ich použiť - získate úplne nový rozmer chuti - chce to len trochu experimentovania a odvahy. Bylinky nemusíte len použiť priamo do jedál, ideálne sa z nich pripravujú marinády alebo zmesi, ktoré môžete mať vždy v chladničke alebo špajzy po ruke.

Usušené bylinky pred pridaním do pokrmu rozdrvte medzi dlaňami, čerstvé jednoducho natrhajte. Ak chcete mať čerstvé bylinky rýchlo a pohodlne nakrájané (napr. pažítka do nátierok) použite kuchynské nožnice.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Čerstvých byliniek budete pri príprave pokrmu potrebovať asi dvoj - až trojnásobné množstvo ako usušených, pretože v usušených je chuť omnoho viac koncentrovanejšia.

AKO SKLADOVAŤ...

Ak sa chystáte bylinky použiť v najbližších dňoch, stačí ich stonkami ponoriť do pohára s vodou a uchovať v chladničke. Ak budete vodu aspoň každý druhý deň vymieňať - vydržia vám tak 1 - 2 týždne.

Môžete sušiť

  • natrhané a očistené bylinky rovnomerne rozložte v jednej vrstve na čisté plátno alebo kuchynskú papierovú tierku a pozvoľna usušte na teplom mieste
  • správne usušené bylinky by sa mali medzi prstami drobiť
  • dôkladne skontrolujte, či neobsahujú pleseň, nakoľko prvotná vlhkosť podporuje vznik plesní
  • usušené bylinky skladujte v sklenej alebo keramickej nádobe (preverte, či nádoba nie je napáchnutá napr. korením a či nie je vlhká
  • takto pripravené bylinky vám vydržia asi 1 až 2 roky, potom ich aróma slabne

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Môžete mraziť

  • mnohé bylinky si udržia dlhšie arómu mrazením ako sušením
  • očistené bylinky jednoducho vložte do potravinárskych vrecúšok a zmrazte
  • populárne je mrazenie aj do nádobiek na výrobu kociek ľadu
  • očistené bylinky nasekajte, vložte do nádobky na ľad, zalejte trochou vody a zmrazte

Môžete nakladať

  • ak často používate bylinky je pohodlné ich mať priamo po ruke v chladničke - v takom prípade ideálne poslúži ich naloženie do oleja
  • očistené a osušené bylinky natrhajte alebo nasekajte, vložte do sklenej nádoby, zalejte olejom
  • odporúčame použiť klasický olivový olej (nemusí byť extra virgin)
  • môžete si tak vopred pripraviť zmesi na dochucovanie či pasty jednoduchým pridaním napr. soli, citrónovej šťavy, horčice, vybraného korenia a pod. Kombináciou nasekanej bazalky, píniových orieškov, citrónovej šťavy a parmezánu tak získate populárnu pastu Pesto

Autor: Mojmír Lieskovský, Jr

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  2. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  3. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  4. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  5. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  6. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno
  7. Môže hudba pomôcť neurologickým pacientom lepšie chodiť?
  8. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice
  1. Kalamita v Markovej spracovaná v súlade so zákonom
  2. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov
  3. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  4. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete
  5. Fico škodí ekonomike, predbehli nás aj Rumuni
  6. Skvelý sortiment za výnimočne nízke ceny nájdete v Pepco
  7. S nami máte prístup do všetkých záhrad
  8. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  1. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 16 304
  2. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 8 526
  3. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie 5 206
  4. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice 5 025
  5. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 4 129
  6. Nevšedný ostrov. Ischia priťahuje pozornosť čoraz viac turistov 3 555
  7. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno 2 863
  8. Môže hudba pomôcť neurologickým pacientom lepšie chodiť? 2 370
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Simona Mištíková

Riaditeľka PR agentúry a lektorka soft skills.


Veľkonočné tradície majú mnoho podôb.


Pavol Juračka
Katarína Del Rio a Bianka Urbanovská zo ZA SEBA, o.z.

Agresora najviac prekvapí, keď obeť neostane ticho.


29
Nepečený cheesecake s ovocím.

Rýchly cheesecake bez pečenia je lahodný a osviežujúci. V tomto článku nájdete recepty aj tipy na cheesecake bez zapínania rúry.


redakcia SME ženy
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 104 587
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 55 343
  3. Michal Dolňan: Covid vypustili z laboratórií a SLAK na nás vrhli Nemci a Francúzi... 49 231
  4. Jakub Konečný: Našli sme dvoch Slovákov, ktorí sa majú vďaka Ficovej vláde lepšie! 26 474
  5. Ján Šeďo: Stalo sa to včera na "urgente". 24 011
  6. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 21 891
  7. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 19 407
  8. Matej Galo: Pán Fico, ste tak neschopný, alebo len žijete mimo reality? 15 645
  1. Tupou Ceruzou: Transakčná daň
  2. Post Bellum SK: Oslobodenie Bratislavy – boj za cenu stoviek životov
  3. Marcel Rebro: Slovenské drony na ukrajinskom nebi
  4. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku.
  5. Věra Tepličková: Nie je nad to, mať na verejnosti dobrých priateľov
  6. Tupou Ceruzou: Medvede
  7. Tupou Ceruzou: Mr. Business
  8. Věra Tepličková: Romana nám odkazuje, že je stále úžasná
reklama
SkryťZatvoriť reklamu