Existuje niekoľko desiatok druhov byliniek, najideálnejšie je ich použiť čerstvé a v optimálnom množstve. Ponúkame vám pár rád ako využívať najpopulárnejše bylinky vo vašej kuchyni...
BYLINKOVÉ INFO...
BAZALKA (čerstvé listy, sušená - drvená): sladká a korenená chuť - použitie na šaláty, omáčky, polievky, paradajkové omáčky a výrobu pesta
- bazalku pdridávajte do jedla až tesne pred dokončením, jej ostrosť sa dlhším
varením len zvýrazňuje
- lístky jednoducho stačí len opláchnuť v studenej vode a natrhať
BOBKOVÝ LIST (sušené listy): zemitá, trávnatá chuť - príprava mäsa, omáčok, soté a zeleniny
PAŽITKA (čerstvá, sušená, mrazená): chuť mladej cibuľky - krémové polievky, omáčky, šaláty, oblohy alebo predjedlá
- ideálne nahradí chuť cibuľky, pridáva sa väčšinou do hotových pokrmov
(syrové, vajíčkové nátierky...)
KÔPOR (čerstvý, sušený): ostrá, korenistá a výrazná chuť - použitie na prípravu šalátov, omáčok, chlebov a zeleniny
CITRÓNOVÁ TRÁVA (čerstvá): ostrá chuť kyslého citrónu - polievky, čaje, thajské jedlá
MAJORÁN (čerstvý a sušený drvený, mletý): jemná chuť po dreve - syry, ryby, teľacina, hydina, omáčky, polievky a divina
- majorán jemne rozdrvte medzi dlaňami a pridajte pred dokončením jedla, dlhším varením stráca svoju arómu
MÄTA (čerstvá, sušená): silná, chladivá, čerstvá a sladká chuť - nápoje, dezerty, ryby, omáčky a polievky
OREGANO (čerstvé a sušené listy): sladší ako majorán, trochu horký - syry, vajíčka, pizza, ryby, mäsá, omáčky a polievky
PETRŽLEN (čerstvé kučeravé alebo hladké listy): jemne korenistá chuť - oblohy, bylinkové marinády, omáčky a polievky
- odporúča sa pridať už do hotových jedál
ROZMARÍN (čerstvé a sušené listy): sladká chuť po ihličí - dusené a pečené mäsá, soté, ryby, teľacina, šaláty, polievky z plodov mora a zelenina
- pridávajte v malom množstve, počas pečenia a varenia sa aróma znásobuje a v konečnom dôsledku zhorkne
- nie je vhodné ho kombinovať s bobkovým listom
ŠALVIA (čerstvé a sušené listy, drvená): jemne stuchnutej horkej chuti - ryby, mäso, hydina, šaláty
ESTRAGÓN (čerstvé a sušené listy): ostrá a aromatická chuť - vajíčka, mäsá, omáčky, šaláty a nakladaná zelenina
TYMIÁN (čerstvý a sušený): korenistá, jemne citrónová chuť - husté rybacie polievky, ryby, mäsá, dusené jedlá a paradajky
- odporúča sa ho už nekombinovať s ostatnými bylinkami nakoľko má výraznú arómu
- kombinujte s cesnakom, olivami alebo paradajkami
AKO NA TO....
Pre mnoho ľudí je pridávanie byliniek do pokrmov zbytočné a preferujú klasickú chuť s použitím nanajvýš soli, čierneho korenia či papriky. Ak sa však naučíte správne ich použiť - získate úplne nový rozmer chuti - chce to len trochu experimentovania a odvahy. Bylinky nemusíte len použiť priamo do jedál, ideálne sa z nich pripravujú marinády alebo zmesi, ktoré môžete mať vždy v chladničke alebo špajzy po ruke.
Usušené bylinky pred pridaním do pokrmu rozdrvte medzi dlaňami, čerstvé jednoducho natrhajte. Ak chcete mať čerstvé bylinky rýchlo a pohodlne nakrájané (napr. pažítka do nátierok) použite kuchynské nožnice.
Čerstvých byliniek budete pri príprave pokrmu potrebovať asi dvoj - až trojnásobné množstvo ako usušených, pretože v usušených je chuť omnoho viac koncentrovanejšia.
AKO SKLADOVAŤ...
Ak sa chystáte bylinky použiť v najbližších dňoch, stačí ich stonkami ponoriť do pohára s vodou a uchovať v chladničke. Ak budete vodu aspoň každý druhý deň vymieňať - vydržia vám tak 1 - 2 týždne.
Môžete sušiť
- natrhané a očistené bylinky rovnomerne rozložte v jednej vrstve na čisté plátno alebo kuchynskú papierovú tierku a pozvoľna usušte na teplom mieste
- správne usušené bylinky by sa mali medzi prstami drobiť
- dôkladne skontrolujte, či neobsahujú pleseň, nakoľko prvotná vlhkosť podporuje vznik plesní
- usušené bylinky skladujte v sklenej alebo keramickej nádobe (preverte, či nádoba nie je napáchnutá napr. korením a či nie je vlhká
- takto pripravené bylinky vám vydržia asi 1 až 2 roky, potom ich aróma slabne
Môžete mraziť
- mnohé bylinky si udržia dlhšie arómu mrazením ako sušením
- očistené bylinky jednoducho vložte do potravinárskych vrecúšok a zmrazte
- populárne je mrazenie aj do nádobiek na výrobu kociek ľadu
- očistené bylinky nasekajte, vložte do nádobky na ľad, zalejte trochou vody a zmrazte
Môžete nakladať
- ak často používate bylinky je pohodlné ich mať priamo po ruke v chladničke - v takom prípade ideálne poslúži ich naloženie do oleja
- očistené a osušené bylinky natrhajte alebo nasekajte, vložte do sklenej nádoby, zalejte olejom
- odporúčame použiť klasický olivový olej (nemusí byť extra virgin)
- môžete si tak vopred pripraviť zmesi na dochucovanie či pasty jednoduchým pridaním napr. soli, citrónovej šťavy, horčice, vybraného korenia a pod. Kombináciou nasekanej bazalky, píniových orieškov, citrónovej šťavy a parmezánu tak získate populárnu pastu Pesto
Autor: Mojmír Lieskovský, Jr