Ide o prirodzene sa vyskytujúcu látku, ktorú nájdeme v každej bunke nášho organizmu. V najväčšom množstve sa vyskytuje v orgánoch a tkanivách náročných na energiu, ako sú srdce, obličky, pečeň, kostrové svaly, reprodukčné orgány či imunitný systém. „V malých množstvách sa tento koenzým nachádza v strave, no prvoradým zdrojom Q10 je jeho biosyntéza v pečeni. Koenzým patrí k silným antioxidantom, ktorý pôsobí vnútri bunky, stabilizuje bunkové membrány, čo je nevyhnutné napríklad na vstrebávanie liečivých látok,“ vysvetľuje Lucia Šindelková z odboru pre vývoj produktov. Okrem toho je Q10 kľúčový pri dodávaní energie organizmu.
Elixír mladosti
„Koenzým Q 10 nám dodáva energiu, ktorú vekom strácame, podporuje výkonnosť a doslova bojuje proti predčasnému starnutiu. Hoci dominantným zdrojom Q10 je u ľudí jeho biosyntéza v pečeni, jeho množstvo klesá, ak máme nedostatok kyseliny listovej, vitamínu C, B6, B12, kyseliny pantoénovej alebo niektorých stopových prvkov. Vtedy sa syntéza zablokuje,“ vymenúva dôvody problémov Šindelková. Nedostatok tohto koenzýmu nie je výlučne spôsobený obmedzeným množstvom vymenovaných chýbajúcich vitamínov. Jeho deficit môže spôsobiť aj nadmerné intenzívne cvičenie, aktívne, ako aj pasívne fajčenie, zlé životné prostredie, stres, lieky na zníženie cholesterolu alebo ťažké ochorenie. Faktom však zostáva aj to, že po tridsiatke začína produkcia Q10 prirodzene slabnúť a rovnako sa stráca aj jeho schopnosť uskladňovania.
Základné prejavy
Pre zdravého človeka je dostatok koenzýmu najmä zdrojom energie. V prípade, že mu chýba, nastupujú presne opačné prejavy. Už ráno sa budí malátny, bez sily, neoddýchnutý, vyčerpaný. Na obed sa pri abstinencii koenzýmu Q10 cítime ako omámení, čo je prvý signál toho, že našim mozgovým bunkám chýba. Popoludní by sme sa najradšej zvalili na pohovku a chvíľu si zdriemli. Deficit koenzýmu neblaho vplýva aj na náš sexuálny život, ktorý sa stáva zablokovaným.
Schéma, ktorá sa opakuje každý deň, má za následok oslabenie našej imunity. „Mechanizmus pôsobenia koenzýmu Q10 poznáme z roku 1978, keď ho objavil nositeľ Nobelovej ceny Peter Mitchell. Od tohto obdobia sa ním zaoberajú v rôznych rovinách vedci na celom svete. Okrem toho, že je nositeľom energie, je dôkladne preštudovaný aj jeho blahodarný vplyv na srdce,“ vysvetľuje Šindelková, ktorá dodáva, že za vznik a vývoj chorobných zmien pri kardiovaskulárnych ochoreniach môže oxidačný stres a energetický deficit, ktorý podporuje prácu srdca. Tieto javy môže napraviť doplnenie Q10. Klinicky overené fakty potvrdili aj pozitívny efekt koenzýmu pri poruchách imunitného systému, obezite, Alzheimerovej, Parkinsonovej chorobe a ďalších ochoreniach.
Predávkovanie nehrozí
Už sme spomínali, že rapídnejší úbytok tvorby koenzýmu Q10 nastáva po tridsiatom roku života. Organizmus si ho síce dopĺňa aj zo stravy, napríklad mäsa, vnútorností, rýb, sóje alebo karfiolu, no často už nestačí zabezpečiť potrebné hladiny v jednotlivých orgánoch. Aj preto je vhodné priebežne dopĺňať koenzým Q10 pomocou potravinových doplnkov. Obavy, či je pre nás predpísaná dávka bezpečná, by sme mať nemali. Štúdie dokonca tvrdia, že ani pri dávkach koenzýmu do 24 000 mg denne sa nevyskytli žiadne nežiaduce účinky. Dávku 100 mg možno považovať za preventívnu, vyššie dávky, zväčša do 300 mg na deň, za liečebné.
Ako si vybrať
Trh ponúka množstvo druhov doplnkov koenzýmu Q10. Základom je, aby sme pri kúpe zvažovali najmä to, či je koenzým v preparáte prírodný. Molekula prírodného koenzýmu má totiž inú priestorovú orientáciu, takzvaný all-trans izomér ako syntetická. Prírodný koenzým Q10 sa vyrába fermentáciou kvasiniek, pri ktorej vzniká stopercentný all-trans izomér. Aj preto má jeho užívanie lepšie účinky.
Autor: Lea Sobotová, smeženy, 19/2008