Podáva sa brunch

Radi si pospíte a keď okolo desiatej konečne vstanete, na raňajky už je neskoro, lenže na obed ešte privčas? Dajte si brunch. V sobotu s celou rodinou, cez týždeň s kolegami z práce.

Domáci jogurt s ovocím
na 4 porcie

1 l plnotučného alebo polotučného mlieka
2 - 4 lyžice bieleho tučnejšieho jogurtu
2 pomaranče (pokiaľ sú bio, nemusíme ich šúpať)
1 strapec červeného hrozna
1 vanilkový struk

V hrnčeku zahrejeme mlieko pod bod varu. Poznáme to tak, že sa v ňom robia malé bublinky a stúpa z neho para. Mlieko necháme vychladnúť asi na 50 stupňov Celzia (do mlieka môžeme na chvíľu strčiť prst). V miske zmiešame trochu zohriateho mlieka s jogurtom a za stáleho miešania vylejeme obsah misky do mlieka. Hrnček prikryjeme vrchnákom, zabalíme do silnejšej deky (babičky ho dávali pod perinu) a necháme ho 8 hodín v pokoji (najlepšie cez noc) v chlade. Ak chceme, aby bol jogurt hustejší, vyložíme sitko jemným plátnom, jogurt doň nalejeme a necháme ho nad misou vykvapkať. Vanilku pozdĺž rozrežeme, nožom vyškriabeme vnútrajšok a vmiešame ho do hotového jogurtu. Alebo použijeme kvapku vanilkovej esencie (predávajú ju v potravinách). Jogurt rozdelíme na porcie a ozdobíme ovocím (na kúsky pokrájaným pomarančom a guľôčkami hrozna).

Croissant so syrom cottage, krevetami a ľadovým šalátom
na 4 porcie

4 croissanty
12 tigrích kreviet (alebo viac menších)
2 škatuľky syra cottage
pažítka

Šalát:
1 ľadový šalát
1 strapec červeného hrozna
1 citrón (najlepšie bio, aby sa dala použiť i kôra)
1 pomaranč
1 lyžica olivového oleja
1 lyžica citrónovej šťavy
soľ

Šalát: Hrozno umyjeme, usušíme a oberieme. Citrón a pomaranč umyjeme a nakrájame na štvrtky. Šalát opláchneme, usušíme a nakrájame na rezance. V malom zaváracom pohári s viečkom pretrepeme 2 lyžice olivového oleja, 1 lyžicu citrónovej šťavy a štipku soli. Nakrájanú zeleninu a ovocie dáme do misy a premiešame so zálievkou. Croissanty rozrežeme, natrieme ich vrstvou syra, obložíme krevetami, umytou a na kúsky nasekanou pažítkou a trochou šalátu.

Avokádová pena s údeným lososom
na 4 porcie

200 g údeného lososa
125 ml šľahačky
2 avokáda
1 čierna reďkovka
1 citrón
čerstvý kôpor
korenie
soľ

Avokáda umyjeme, usušíme, pozdĺž narežeme až ku kôstke a otočíme polovicami plodov v protismere. Kôstky vyberieme malou lyžičkou a veľkou lyžicou obkrúžime polovice plodov tesne pod šupkami a vyberieme dužinu. Na doske ju nakrájame na kocky. Pokvapkáme šťavou z citrónu a osolíme. Polovicu kociek odložíme nabok a druhú polovicu roztlačíme vidličkou. Vyšľaháme tuhú šľahačku a ľahko ju premiešame s roztlačenou dužinou. Do misiek alebo pohárov navrstvíme na rezance alebo kocky nakrájaného lososa, šľahačku s avokádom, kocky avokáda a na rezance nakrájanú čiernu reďkovku. Všetko ozdobíme nahrubo posekaným kôprom a ihneď podávame.



Čo to je brunch?

Neskoré raňajky? Včasný obed? Brunch je spôsob stravovania, ktorý k nám prenikol zo západných krajín. Názov vznikol spojením anglických slov breakfast (raňajky) a lunch (obed). Začína sa okolo 11. a končí sa asi o 14. h. Môžete ho podávať cez víkend (osamote, vo dvojici, s deťmi či s návštevou alebo si ho môžete vziať so sebou na výlet) i v týždni, keď sa nestihnete naraňajkovať a do obeda nevydržíte. Podáva sa aj v niektorých reštauráciách. Sortiment podávaných jedál by mal byť veľmi pestrý - napríklad vajcia, údeniny, syry, omelety, plnené pečivo, polievky, rôzne upravené mäsá a dezerty, ovocie, zelenina. Na pitie by nemala chýbať káva, čaj, ovocné džúsy, ale ani pohár vína či iného alkoholu. Veľkou výhodou je, že nemusíte dvakrát umývať riad.



Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách
  3. Atraktívnejšie učenie vďaka digitálnym technológiám
  4. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície?
  5. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy!
  6. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  7. Rastie nám pokrivená generácia?
  8. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  9. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  10. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  1. Atraktívnejšie učenie vďaka digitálnym technológiám
  2. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície?
  3. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách
  4. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy!
  5. Detské zúbky sú veda
  6. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  7. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  8. Rastie nám pokrivená generácia?
  9. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  10. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  1. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 15 572
  2. Rastie nám pokrivená generácia? 10 484
  3. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 3 289
  4. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 2 851
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 1 962
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji 1 337
  7. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 306
  8. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 086
  9. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 1 032
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky 618

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Alternatíva pre Nemecko skutočnú alternatívu neponúka

Merkelová voľby vyhrala a ostáva mocná. Európa je naozaj vďačná.

DOMOV

Aké stíhačky môžeme a ktoré ponuky sú nereálne?

Rozhodovať sa bude len medzi gripenmi a stíhačkami F-16.

Neprehliadnite tiež

Návrhári o ekológii v móde: Je trvalá udržateľnosť budúcnosťou?

Desať známych mien slovenskej módy prezradilo, čo si myslia o ekologickom módnom biznise.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V najnovšom čísle nájdete rozhovor s terapeutkou Katarínou Sipos o tom, ako rodičia vplývajú na správanie a zmýšľanie svojich detí.

Päť tipov na rýchle recepty s maslovou tekvicou

Tekvica je symbolom jesene. Jej využitie v kuchyni môže byť naozaj pestré.