SME

Podáva sa brunch

Radi si pospíte a keď okolo desiatej konečne vstanete, na raňajky už je neskoro, lenže na obed ešte privčas? Dajte si brunch. V sobotu s celou rodinou, cez týždeň s kolegami z práce.

Domáci jogurt s ovocím

na 4 porcie

1 l plnotučného alebo polotučného mlieka

2 - 4 lyžice bieleho tučnejšieho jogurtu

2 pomaranče (pokiaľ sú bio, nemusíme ich šúpať)

1 strapec červeného hrozna

1 vanilkový struk

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V hrnčeku zahrejeme mlieko pod bod varu. Poznáme to tak, že sa v ňom robia malé bublinky a stúpa z neho para. Mlieko necháme vychladnúť asi na 50 stupňov Celzia (do mlieka môžeme na chvíľu strčiť prst). V miske zmiešame trochu zohriateho mlieka s jogurtom a za stáleho miešania vylejeme obsah misky do mlieka. Hrnček prikryjeme vrchnákom, zabalíme do silnejšej deky (babičky ho dávali pod perinu) a necháme ho 8 hodín v pokoji (najlepšie cez noc) v chlade. Ak chceme, aby bol jogurt hustejší, vyložíme sitko jemným plátnom, jogurt doň nalejeme a necháme ho nad misou vykvapkať. Vanilku pozdĺž rozrežeme, nožom vyškriabeme vnútrajšok a vmiešame ho do hotového jogurtu. Alebo použijeme kvapku vanilkovej esencie (predávajú ju v potravinách). Jogurt rozdelíme na porcie a ozdobíme ovocím (na kúsky pokrájaným pomarančom a guľôčkami hrozna).

SkryťVypnúť reklamu

Croissant so syrom cottage, krevetami a ľadovým šalátom

na 4 porcie

4 croissanty

12 tigrích kreviet (alebo viac menších)

2 škatuľky syra cottage

pažítka

Šalát:

1 ľadový šalát

1 strapec červeného hrozna

1 citrón (najlepšie bio, aby sa dala použiť i kôra)

1 pomaranč

1 lyžica olivového oleja

1 lyžica citrónovej šťavy

soľ

Šalát: Hrozno umyjeme, usušíme a oberieme. Citrón a pomaranč umyjeme a nakrájame na štvrtky. Šalát opláchneme, usušíme a nakrájame na rezance. V malom zaváracom pohári s viečkom pretrepeme 2 lyžice olivového oleja, 1 lyžicu citrónovej šťavy a štipku soli. Nakrájanú zeleninu a ovocie dáme do misy a premiešame so zálievkou. Croissanty rozrežeme, natrieme ich vrstvou syra, obložíme krevetami, umytou a na kúsky nasekanou pažítkou a trochou šalátu.

SkryťVypnúť reklamu

Avokádová pena s údeným lososom

na 4 porcie

200 g údeného lososa

125 ml šľahačky

2 avokáda

1 čierna reďkovka

1 citrón

čerstvý kôpor

korenie

soľ

Avokáda umyjeme, usušíme, pozdĺž narežeme až ku kôstke a otočíme polovicami plodov v protismere. Kôstky vyberieme malou lyžičkou a veľkou lyžicou obkrúžime polovice plodov tesne pod šupkami a vyberieme dužinu. Na doske ju nakrájame na kocky. Pokvapkáme šťavou z citrónu a osolíme. Polovicu kociek odložíme nabok a druhú polovicu roztlačíme vidličkou. Vyšľaháme tuhú šľahačku a ľahko ju premiešame s roztlačenou dužinou. Do misiek alebo pohárov navrstvíme na rezance alebo kocky nakrájaného lososa, šľahačku s avokádom, kocky avokáda a na rezance nakrájanú čiernu reďkovku. Všetko ozdobíme nahrubo posekaným kôprom a ihneď podávame.

SkryťVypnúť reklamu

Čo to je brunch?

Neskoré raňajky? Včasný obed? Brunch je spôsob stravovania, ktorý k nám prenikol zo západných krajín. Názov vznikol spojením anglických slov breakfast (raňajky) a lunch (obed). Začína sa okolo 11. a končí sa asi o 14. h. Môžete ho podávať cez víkend (osamote, vo dvojici, s deťmi či s návštevou alebo si ho môžete vziať so sebou na výlet) i v týždni, keď sa nestihnete naraňajkovať a do obeda nevydržíte. Podáva sa aj v niektorých reštauráciách. Sortiment podávaných jedál by mal byť veľmi pestrý - napríklad vajcia, údeniny, syry, omelety, plnené pečivo, polievky, rôzne upravené mäsá a dezerty, ovocie, zelenina. Na pitie by nemala chýbať káva, čaj, ovocné džúsy, ale ani pohár vína či iného alkoholu. Veľkou výhodou je, že nemusíte dvakrát umývať riad.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Autor: Chef Gurmán, Inka šafránková

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 971
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 592
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 785
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 606
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 284
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 998
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 520
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 106
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 198
  2. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 11 027
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 525
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 282
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 864
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 692
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 020
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 542
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťZatvoriť reklamu