SME

Zdravý štart

Nedarí sa vám v práci? Cítite sa unavená, podráždená a robíte chyby? Možno je to len tým, že pravidelne neraňajkujete, a preto nemáte dostatok „pohonných látok“, vďaka ktorým sa môžete sústrediť a podávať plnohodnotný výkon.

Nedarí sa vám v práci? Cítite sa unavená, podráždená a robíte chyby? Možno je to len tým, že pravidelne neraňajkujete, a preto nemáte dostatok „pohonných látok“, vďaka ktorým sa môžete sústrediť a podávať plnohodnotný výkon.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Slabé alebo v horšom prípade žiadne raňajky sú aj príčinou toho, že čoraz viac ľudí trpí obezitou. „Nedostatočný ranný príjem živín si väčšina z nás kompenzuje v priebehu dňa výdatnejším obedom a večerou. V konečnom dôsledku zjeme oveľa viac a potom priberáme,“ vysvetľuje odborníčka na výživu Katarína Babinská.

SkryťVypnúť reklamu

Doktorka nesúhlasí ani s výhovorkami, že ráno sa musíme ponáhľať a na jedlo už nám jednoducho neostane čas. „Raňajky sú dôležitou a nenahraditeľnou súčasťou denného jedálnička, preto sa kvôli nim oplatí ísť skôr spať, ráno si privstať a venovať im aspoň desať minút,“ apeluje lekárka.

Čo piť?

Vzhľadom na to, že sme po nočnom osemhodinovom spánku dehydrovaní, súčasťou raňajok by mal byť dostatočný príjem tekutín. Nápoj je však len doplnkom ku kvalitnému jedlu a v žiadnom prípade ho nenahradí. Vyberať môžeme medzi čiernym, bylinkovým alebo ovocným čajom, kávou, mliekom či džúsom. „Kupujte radšej stopercentný džús, ale pite ho riedený v pomere jedna ku dvom alebo ku trom. Pohár neriedeného džúsu zasýti žalúdok a vy máte pocit, že už nie ste hladní. Telo tak príde o potrebné živiny a dostatočné množstvo energie, ktoré by získalo z jedla.

SkryťVypnúť reklamu

Päťdesiat- a menejpercentné džúsy doma nemajte vôbec, lebo obsahujú priveľa rafinovaného cukru,“ radí Katarína Babinská. „Čierny čaj aj kávu si dajte len s jedlom. Kofeín, ktorý obsahujú, dráždi žalúdočnú sliznicu, ale v kombinácii s chlebom alebo müsli sa jeho nepriaznivé účinky na žalúdok zmierňujú. Bylinkové a ovocné čaje neslaďte, lebo sú samy osebe aromatické a cukor telu dodáva iba prázdne kalórie bez akýchkoľvek živín. Aj v prípade medu platí, že všetkého veľa škodí.“ Najvhodnejším nápojom na raňajky sú mlieko a kyslomliečne výrobky. „Pokiaľ ste alergickí na mlieko, nahraďte ho inými potravinami s vysokým obsahom vápnika,“ radí doktorka Babinská.

Raňajkujte chutné müsli

Dobrôtka, ktorej základom je ovos, je podľa slov doktorky Babinskej vhodná pre všetky vekové kategórie, lebo podporuje funkciu čriev, viaže na seba škodlivý LDL cholesterol a je prevenciou cukrovky II. typu aj obezity. „Zbytočne prisladzované a nadbytočne dochucované müsli tieto výhody nemá a nie je pre zdravie a štíhlu líniu vôbec vhodné. Preto nekupujte müsli v obchodoch, ale pripravte si ho doma.“

SkryťVypnúť reklamu

Za zmienku stoja aj iné druhy obilnín vhodných na raňajky, z ktorých sa dajú pripraviť zdravé kaše. Chutná je napríklad pohanková, špaldová alebo pšeničná. Skutočným elixírom zdravia sú naklíčené semená obilia a strukovín, lebo obsahujú vysokú koncentráciu výživných látok – enzýmy, minerály aj vitamíny. Domáca príprava je veľmi jednoduchá. Pred klíčením treba semená na pár hodín namočiť. Vatu, ktorá musí byť stále vlhká, poskladáme na misku s rovným dnom a položíme na ňu semená. Vyskúšať môžeme aj špeciálne nakličovacie misky, ktoré predávajú v obchodoch so zdravou výživou.

Klíčky výborne chutia s jogurtom, s medom, so strúhanými jablkami, hrozienkami, orechami, ale aj ako prísada do šalátov. Doktorka Babinská pripomína, že súčasťou raňajok by mal byť aj celozrnný chlieb: „Je rozhodne zdravší než biele pečivo, sladké keksíky, chrumky a lupienky.“

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Maslo verzus margarín

Ste na pochybách, čo si natrieť na chlieb? Pred živočíšnymi jednoznačne vyhrávajú rastlinné tuky, lebo znižujú riziko kardiovaskulárnych a nádorových ochorení. Približne dve tretiny tuku je potrebné skonzumovať v podobe nenasýtených mastných kyselín, ktoré obsahujú rastlinné tuky ako napríklad Veto alebo Flora.

Zvyšnú časť môžu tvoriť nasýtené mastné kyseliny. Tie sa nachádzajú v živočíšnych tukoch, teda aj v masle. „Možno ste počuli názor, že margaríny vyrábané z rastlinných olejov sú zdraviu škodlivé. Je pravda, že v minulosti sa pripravovali čiastočnou hydrogenáciou rastlinných olejov a obsahovali transizomery mastných kyselín, ktoré zvyšovali riziko ochorení srdca. To už našťastie neplatí. Čas pokročil a väčšina nátierkových tukov obsahuje minimálne množstvo transkyselín, dokonca menšie, ako sa nachádza v tradičnom masle,“ upokojuje skeptikov doktorka Babinská. Pôžitkári, ktorí radi skúšajú netradičné chute, si môžu namiesto masla či margarínu na chlieb nakvapkať za studena lisovaný olivový olej. Okrem toho, že znižuje hladinu cholesterolu v krvi, je taktiež bohatý na silné antioxidanty, ktoré predchádzajú negatívnym účinkom voľných radikálov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tvrdé syry sú zdravšie ako tavené

Raňajkové menu by malo pozostávať aj z ovocia, zeleniny a bielkovín. To však neplatí o údeninách, ako párky a salámy, lebo obsahujú nezdravé živočíšne tuky, majú väčšinou vysoký obsah kuchynskej soli a prídavných látok. „Mäsožrúti“ ich môžu nahradiť kuracou či hydinovou šunkou. Pre ostatných sú tu nízkotučné prírodné syry ako je Cottage Cheese alebo tvrdé syry, ktoré sú oveľa zdravšie než syry tavené. „Napríklad syry typu eidam obsahujú 800 mg vápnika v 100 g porcii, zatiaľ čo tavený syr bohatý na vápnik ho obsahuje len 500 až 550 mg. Navyše v sebe ukrýva aj prímesi, hlavne syridlá, ktoré robia tavený syr taveným. Tie však zhoršujú využitie vápnika v organizme,“ objasňuje Katarína Babinská a zároveň nás znovu nabáda, aby sme nevynechávali raňajky: „Denný režim väčšiny ľudí je nastavený tak, že najaktívnejší sú ráno a práve vtedy telo potrebuje najviac energie. Argument, že nemáte čas raňajkovať, neobstojí, lebo keď budete o pár rokov behať pre zlé stravovacie návyky po lekároch, stratíte zo svojho drahocenného času omnoho viac,“ uzatvára tému odborníčka.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pravé müsli od naturopata Dr. Bircher- Bennerae na 4 porcie

3 lyžice polohrubej ovsenej múky alebo štyri lyžice ovsa (alebo ovsených vločiek)

180 ml živého nízkotučného jogurtu

4 lyžičky citrónovej šťavy

4 lyžice medu

800 g dezertných červených jabĺk

4 lyžice nelúpaných nadrobno posekaných mandlí alebo lieskových orieškov

Postup:

1. Ovsenú múku, ovos, alebo ovsené vločky nechajte cez noc napučať v 135 ml vody.

2. V miske zmiešajte jogurt s citrónovou šťavou, primiešajte napučanú múku, ovos alebo ovsené vločky a med.

3. Do zmesi nahrubo nastrúhajte neolúpané jablko a často miešajte, aby nestmavlo.

4. Posypte orieškami a podávajte.

Potraviny s vysokým obsahom vápnika

Obsah vápnika vo vybraných potravinách (mg/100 g potraviny)

kravské mlieko 120

SkryťVypnúť reklamu
reklama

ovčie mlieko 190

kozie mlieko 142

jogurt 150

eidamská tehla 800

topený syr 550

tvaroh 60

slepačie vajce 54

ľanové semená 195

slnečnicové semená 70

sója 256

tofu 128

fazuľa 113

lieskové orechy 181

vlašské orechy 96

mak 1357

brokolica 105

pažítka 218

Autor: Dana Haščáková, smeŽeny, 18/2008

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tisíce ľudí sa tešia z vyšších platov
  2. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  3. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  4. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  5. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  6. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  7. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  8. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 347
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 22 482
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 12 276
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 7 318
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 930
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 5 465
  7. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 554
  8. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 4 088
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Pre recept na tiramisu kliknite na obrázok.

Ako využiť mascarpone v dezertoch a koláčoch a čím ho nahradiť v receptoch.


redakcia SME ženy 2

Odborníci radia, na čo si dať pozor.


Kuskus je jednoduchý na prípravu.


a 1 ďalší 1
Hlivu môžete skombinovať s kyslou smotanou.

Trinásť nápadov na recepty z hlivy.


redakcia SME ženy
reklama
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Rado Surovka: Raši dostal padáka 75 788
  2. Martina Paulenová: Dozvedeli sme sa zlú správu 64 258
  3. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 16 653
  4. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 15 643
  5. Otilia Horrocks: Odporné, príšerné, drzé, nechutné 12 246
  6. Juraj Kumičák: ...radšej choďte kravy pásť... 11 077
  7. Rastislav Šenkirik: SMER - pohlavné preukazy 10 385
  8. Peter Franek: Čo chcú Ficovi voliči. 9 512
  1. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
  2. Věra Tepličková: Opäť bližšie ku snu stať sa policajtom
  3. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme
  4. Radko Mačuha: Ideme ďalej.
  5. Tupou Ceruzou: Hrádza proti progresivizmu
  6. Tupou Ceruzou: Trump vs. Čína
  7. Marcel Rebro: SMERácka kádrovačka
  8. Radko Mačuha: Fico vymenil Troškovú za Bombica.
SkryťZatvoriť reklamu