Pstruh namodro
4 porcie
1 malá cibuľa
1 mrkva
1 chemicky neošetrený citrón
2 bobkové listyň125 ml suchého bieleho vína
4 kuchynsky upravené pstruhy
1 PL soli
½ zväzku petržlenovej vňate
Postup
1. V širokom hrnci uvedieme do varu 2 l vody
2. Cibuľu očistíme, ale neošúpeme. Mrkvu olúpeme a nadrobno pokrájame. Citrón umyjeme a polovičku pokrájame na plátky
3. Cibuľu a mrkvu dáme do vriacej vody, pridáme bobkový list, plátky citróna a víno a necháme asi 30 minút variť.
4. Pstruhy očistíme pod tečúcou vodou, osušíme, dávame pozor, aby sme pritom nepoškodili kožu. Vývar osolíme a vložíme doň pstruhy. Necháme raz prejsť varom a pstruhy necháme asi 20 minút dôjsť. Pstruhy sú hotové, ak sa dá chrbtová plutva jemne uvoľniť.
5. pstruhy vyberieme z vývaru a dáme na taniere. Petržlen umyjeme, osušíme a najemno posekáme. Pstruhy ozdobíme petržlenom a zvyšným citrónom.
Pečené slede s cibuľkovou plnkou
4 porcie
800 g mladých sleďov
šťava z 1 citróna
1 PL soli
4 PL jemnej horčice
2 cibule
strúhanka
2 PL masla
Postup
1. Rúru predhrejeme na 250 stupňov. Zo sleďov vyberieme vnútornosti, od chrbtovej kosti odrežeme filety, očistíme ich, umyjeme a necháme odkvapkať. Potom ich pokvapkáme citrónovou šťavou a osolíme.
2. Každého sleďa zvnútra potrieme 1 PL horčice. Cibule ošúpeme, nadrobno posekáme a naplníme nimi slede. Brušnú dutinu uzavrieme. Ryby obalíme v strúhanke, pričom ju trochu popritláčame. Ohňovzdornú misu trochu potrieme maslom a vložíme do nej slede.
3. Zvyšné maslo rozdelíme vo vločkách na ryby, misu vložíme do rúry a pečieme pri 225 stupňoch asi 20 – 30 minút. Podávame so zemiakmi a hráškom s mrkvou.
Autor: spracované podľa knihy Ryby z vydavateľstva Ikar