SME
Utorok, 20. október, 2020 | Meniny má VendelínKrížovkyKrížovky

Dioxíny - majú nás v hrsti?

Sú v nás už pred narodením. Neskôr ich prijímame cez materské mlieko, stravu a vzduch, ktorý dýchame. Dioxíny patria medzi najjedovatejšie látky, aké človek vyprodukoval.

V snahe starať sa o svoje zdravie pravidelne cvičíme, meriame si krvný tlak a hladinu cukru, absolvujeme preventívne lekárske prehliadky, dopujeme sa vitamínmi. Teda aspoň podaktorí z nás. Na iný dôležitý faktor ovplyvňujúci náš zdravotný stav zvykneme zabúdať. Je ním životné prostredie. Aj keď to tak niekedy nevyzerá, stále sme súčasťou prírody a tým, že ju devastujeme, ničíme aj sami seba. Skládky, smetiská, výpary z tovární a automobilov, odpady z priemyselnej a poľnohospodárskej výroby – to všetko sa nám a našim deťom vráti ako bumerang.

Medzi látky, ktoré majú na ekosystém vážne negatívne účinky, patria dioxíny. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie patria k takzvanému špinavému tuctu nebezpečných chemických látok, nazývaných ako perzistentné organické polutanty (POP). Ich nebezpečenstvo spočíva vo vysokej toxicite. „Dioxíny patria k najjedovatejším chemikáliám. Tvoria sa takzvaným nedokonalým spaľovaním látok s obsahom chlóru. Vznikajú spaľovaním lekárskeho, komunálneho, kanalizačného a nebezpečného priemyselného odpadu, pri výrobe a spaľovaní plastov z PVC, bielením celulózy a papiera chlórom alebo pri tavení a čistení kovov,“ vysvetľuje Kateřina Věntusová, kampanierka Greenpeace pre oblasť toxických látok.

Na severnom póle
V prírode sa dioxíny rozkladajú len veľmi ťažko. Postupne sa hromadia v živých organizmoch, teda aj v človeku. Ďalšou vlastnosťou dioxínov je schopnosť prenášať sa na veľké vzdialenosti. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie sa dioxíny nachádzajú prakticky všade na svete. Ich prítomnosť bola dokázaná i v telách ľadových medveďov na severnom póle.

Do ľudského tela sa dioxíny dostávajú predovšetkým v potravinách. Nie je to však jediný spôsob. „Človek sa do kontaktu s nimi môže dostať v pracovnom prostredí, pri priemyselných haváriách, ale aj v bežnom živote. Do potravinového reťazca sa látky dostávajú predovšetkým emisiami zo spaľovania odpadov a ďalších priemyselných aktivít. Ďalšou cestou môže byť použitie kontaminovaného krmiva pre dobytok a hydinu. Dioxíny zostávajú v pôde desiatky rokov, takže produkty z hydiny chovanej na takto znečistenej pôde môžu obsahovať veľmi vysoké koncentrácie,“ vysvetľuje Ľubica Palkovičová, vedúca Oddelenia environmentálnej medicíny Slovenskej zdravotníckej univerzity. Aký je ich dosah na zdravie človeka?

V materskom mlieku
„Dioxíny patria medzi karcinogény, teda látky, schopné vyvolať nádorové ochorenia. Narúšajú normálnu funkciu hormónov, napríklad štítnej žľazy, ale i metabolizmus glukózy, čo môže zapríčiniť vznik cukrovky. Medzi ďalšie negatívne dosahy na zdravie človeka patrí narušenie funkcie reprodukčného systému, “ hovorí Ľubica Palkovičová.

U mužov môžu dioxíny spôsobiť zníženie počtu spermií a závažné poruchy pohlavných orgánov, u žien zníženie plodnosti či poruchy funkcie vaječníkov, u detí môžu narušiť sexuálny vývoj. No nielen to. „Dioxíny poškodzujú aj imunitný systém človeka – výsledkom je znížená imunita a zvýšená citlivosť na infekcie. Akútna vysoká expozícia dioxínom môže vyvolať vznik znetvorujúcich vyrážok, takzvaných chlorakné.“ Spomeňme si na ukrajinského prezidenta Viktora Juščenka a na jeho náhlu zmenu výzoru počas volebnej kampane v roku 2004. Znetvorená tvár bola s najväčšou pravdepodobnosťou zapríčinená akútnou otravou dioxínmi. Následky sú viditeľné dodnes.

Medzi najviac zraniteľnú skupinu obyvateľstva patria deti. „Prvý kontakt dieťaťa s dioxínmi sa uskutočňuje už pred narodením – prestupom cez placentu a tela matky. Už dávno neplatí kedysi uznávané tvrdenie, že dieťatko je v tele matky chránené pred vplyvmi škodlivých chemických látok. Dioxíny sa do dieťaťa prenášajú aj cez materské mlieko. Vysoko rizikovú časť obyvateľstva predstavujú teda i tehotné a dojčiace ženy, respektívne ženy v reprodukčnom veku všeobecne. Ďalšou ohrozenou skupinou môžu byť jedinci s narušenou funkciou imunitného systému, s poškodením pečene a podobne,“ tvrdí Palkovičová, ktorá zároveň dodáva, že schopnosť organizmu odbúrať tieto vysoko toxické látky je nízka.

Pozor na sardinky
Prvú nádielku dioxínov dostávame už od narodenia, ďalšie si dopĺňame po celý život. Keďže sa im nevyhneme, máme vôbec šancu znížiť ich množstvo – napríklad vynechaním určitých druhov jedál? „Človek môže obmedziť množstvo prijímaných dioxínov predovšetkým zníženou konzumáciou potravy živočíšneho pôvodu s vyšším obsahom tuku, hlavne ak ide o produkty z domáceho chovu v oblastiach nachádzajúcich sa v blízkosti spaľovní odpadov, metalurgických závodov a iných priemyselných závodov.

Ďalším zdrojom dioxínov v domácom prostredí môže byť aj spaľovanie odpadu, plastových látok a chemicky ošetreného dreva doma na dvoroch a v záhradách, preto by ľudia mali tieto aktivity obmedziť,“ upozorňuje Ľubica Palkovičová. Za rizikové produkty sa považujú najmä ryby, morské živočíchy, tučné mäso, vajcia, mlieko. Vysoko kontaminované sú napríklad ryby z Baltského mora. Na zmiernenie negatívnych účinkov dioxínov odporúča Svetová zdravotnícka organizácia vyváženú nízkokalorickú stravu s dostatkom ovocia, zeleniny a vlákniny.

Ako ďalej?
Najlepším riešením je však zbaviť sa dioxínov samotných, a to zamedzením ich produkcie. „Na zabránenie ich šírenia je potrebné začať priamo pri zdroji – pri výrobných procesoch,“ hovorí Kateřina Věntusová. „Keďže toxíny vynikajú v dôsledku použitia chlóru a jeho derivátov, znamená to obmedzenie používania chlóru na priemyselné účely.

Je potrebné vyrovnať sa s environmentálnymi záťažami, čiže so skládkami toxických odpadov či nezaopatrenými skladmi s agrochemikáliami. Pre podstatné zníženie negatívneho dosahu dioxínov na populáciu treba začať s elimináciou ihneď, pretože samotné odstraňovanie toho, čo sa v životnom prostredí nachádza už teraz, bude trvať veľa rokov“.




Prítomnosť dioxínov v potravinách podľa správy Európskej únie z roku 2000

Druh potraviny  Priemer (pg/g)
Cereálie                             0,019
Ovocie a zelenina             0,029
Mäso a mäsové výrobky    0,525
Mlieko a mliečne produkty 0,882
Vajcia                               1,19
Ryby a rybie produkty       9,80


 


Dosah na zdravie – toxický vplyv dioxínov

Karcinogénnosť Karcinogén 1. triedy podľa IARC (Medzinárodnej agentúry pre výskum rakoviny)

Vplyv na imunitný systém Zníženie bunkovej a humorálnej imunity, zvýšená náchylnosť na infekcie, autoimunitné reakcie

Vplyv na mužské pohlavné Pokles množstva spermií, atrofia semenníkov, orgány zmenšenie genitálií,

Vplyv na ženské pohlavné Znížená plodnosť, zvýšená potratovosť, dysfunkcia orgány vaječníkov, endometrióza

Vplyv na vývoj plodu Zvýšená úmrtnosť plodov, poruchy vývoja centrálneho nervového systému, pozmenený sexuálny vývoj

Poruchy produkcie Poruchy hormónov štítnej zľazy, a funkcie hormónov pohlavných hormónov

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Home (ale aj) Office
  2. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  4. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  5. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  6. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  7. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  8. Zelená Bratislava
  9. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  10. Znečistenie riek už možno nebude možné zastaviť
  1. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  2. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  3. Zelená Bratislava
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  5. Ruža zmeny
  6. Úpravy automobilov pre ZŤP
  7. No Finish Line v Bratislave sa presúva do virtuálneho priestoru
  8. Mladí ľudia vstupujú do druhého piliera už aj cez internet
  9. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  10. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 28 427
  2. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 16 049
  3. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 14 850
  4. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 418
  5. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 13 619
  6. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 11 617
  7. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 169
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 000
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 8 946
  10. Budúcnosť v digitále je plná žien. V čom majú pred mužmi navrch? 8 547
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

CYNICKÁ OBLUDA

Matovičova predstava dobrovoľnosti

Ak premiér hovorí, že plošné testovanie bude dobrovoľné, tak jednoducho klame.

Koronavírus na Slovensku: Bezpečnostná rada rozhoduje o podobe celoplošného testovania (minúta po minúte)

Celkový počet nakazených na Slovensku dosiahol číslo 31 400. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 98 obetí.

Premiér Igor Matovič a prezidentka Zuzana Čaputová na zasadnutí bezpečnostnej rady.

Premiér hovorí o dobrovoľnosti. Kto však nebude mať test, hrozí mu karanténa

Na test stačí prísť na najbližšie odberné miesto.

Premiér Igor Matovič počas tlačovej konferencie.

Polícia zatýkala pre korupciu na pozemkovom fonde

Zadržali aj advokáta Jána Gajana z kauzy Dobytkár.

Neprehliadnite tiež

Čo sa môžu ženy naučiť z vlastnej autoerotiky

Výskum ukázal, že frekvencia nie je až taká dôležitá.

Ilustračné foto.

Pikantné, sladké aj zdravé. Vybrali sme recepty na výborné vaječné jedlá

Vajcia využijete v prílohách aj hlavných jedlách.

Mollie Bloudoff-Indelicatová požiadala svojho priateľa Grega Linchovia počas beztiažového letu na medzinárodnom letisku Dulles.