Pozvite priateľov

Pripraviť pohostenie pre pár známych? Žiadny problém! S našimi receptami na jednoduché, ale nápadité občerstvenie, ktoré sa konzumuje bez príboru, máte úspech na každej párty zaručený.

Pizza so šunkou, zeleninou a rybičkami
na 4 porcie

Cesto na pizzu:
20 g kvasníc
2 lyžice vlažnej vody
500 g hladkej múky
200 ml vlažnej vody
2 lyžice oleja
1 žĺtok
soľ

Náplň:
3 lyžice olivového oleja
1 menší baklažán
1 menšia cuketa
100 g sušenej šunky
140 g čiernych olív s kôstkou
300 g sušených paradajok v oleji
100 g strúhaného extra tvrdého syra
250 g špargle
1 škatuľa sardiniek v oleji
1 pohár omáčky na pizzu
250 g paradajok (čerešňových)
1 pohár naložených čili papričiek
200 g rukoly

Kvasnice rozdrobíme do vlažnej vody a necháme kvasiť. Múku preosejeme do misy, urobíme jamku, do nej nalejeme kvások, pridáme mlieko, olej, žĺtok, soľ a vareškou vypracujeme cesto. Posypeme ho múkou, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť 2 hodiny. Baklažán, cuketu a paradajky umyjeme a usušíme.

Baklažán a cuketu nakrájame na kolieska, ktoré opečieme na grilovacej panvici potretej olejom. Špargľu umyjeme a sparíme vriacou vodou, potom ju polejeme studenou vodou a necháme odkvapkať. Cesto vyvaľkáme na veľkosť múkou vysypaného plechu. Povrch cesta potrieme omáčkou na pizzu. Na omáčku nakladieme grilovanú zeleninu, na ňu sušené, odkvapkané paradajky, špargľu, čerstvé paradajky, olivy, papričky, sušené paradajky a sušenú šunku. Posypeme syrom, pokvapkáme olejom a necháme kysnúť ešte 30 minút. Potom pečieme 25 - 30 minút v rúre vyhriatej na 200 stupňov Celzia dozlata.

Gratinované paradajky
na 3 - 4 porcie

250 g paradajok (čerešňových)
150 g mozzarelly (najlepšie malých guličiek)
3 lyžice oleja
100 g sušenej šunky
100 g kaparových plodov
hrsť bazalkových listov
korenie l soľ

Bazalkové listy umyjeme a usušíme. Paradajky umyjeme a usušíme, kolmo ich prekrojíme a odstránime semienka. Dutiny jemne osolíme a naplníme ich polovičkami mozzarelly, pridáme lístky bazalky, pokvapkáme olejom a 10 minút ich zapečieme v rúre rozohriatej na 180 stupňov Celzia. Podávame so sušenou šunkou a kaparovými plodmi.

Špízy z mletého mäsa
na 4 porcie

500 g mletého jahňacieho pliecka
1 vajíčko
1 lyžica posekaného petržlenu
1 strúčik cesnaku
lyžica limetkovej šťavy
štipka mletej škorice
štipka mletého cayenského korenia
štipka mletého koriandra

Jogurtová omáčka:
400 g bieleho jogurtu
pár lístkov mäty
1 lyžica olivového oleja
soľ

Cesnak ošúpeme a jemne nasekáme. Pomleté mäso dáme do misky, pridáme vajíčko, nasekaný cesnak, limetkovú šťavu, petržlen, koriander, škoricu, cayenské korenie a soľ a všetko dobre premiešame. Urobíme malé šišky, ktoré napicháme na špajdle. Tie potom pečieme na grilovacej panvici ľahko potretej olejom z každej strany 4 minúty, alebo ich opečieme na grile.

Jogurtová omáčka: Lístky mäty umyjeme, osušíme a jemne nasekáme. Jogurt nalejeme do misky, pridáme olej, mätu, soľ a dobre premiešame.

Mini cheesburgery
na 4 porcie

Žemličky:
500 g hladkej múky (a trochu múky na posypanie)
200 ml vlažného mlieka
50 g masla
1 žĺtok do cesta
1 žĺtok (rozšľahaný s lyžičkou vody na potrenie povrchu)
štipka soli
1 lyžica sezamových semienok na posypanie
20 g kvasníc
2 lyžice vlažného mlieka

Náplň do burgerov:
500 g mletého hovädzieho mäsa
korenie
soľ
100 g plátkového čedaru
100 g majolky
100 g paradajok
2 kyslé uhorky
1 ľadový šalát

Hranolčeky:
500 g zemiakov
6 lyžíc olivového oleja
soľ

Žemličky:
Pripravíme si kvások: kvasnice zmiešame s vlažným mliekom a necháme vykysnúť na teplom mieste. Múku preosejeme do misy, urobíme do nej jamku, do ktorej nalejeme kvások, vlažné mlieko, vlažné rozpustené maslo a žĺtok. Osolíme a vareškou vypracujeme cesto. Posypeme ho múkou, prikryjeme utierkou a dáme na 2 hodiny kysnúť na teplé miesto. Vykysnuté cesto dáme na val, urobíme z neho valček, a ten rozdelíme na niekoľko menších, rovnako veľkých kúskov. Z týchto potom vyvaľkáme guľôčky. Tie položíme na pomúčený plech a necháme ešte 30 minút kysnúť. Potom ich dáme na 5 minút do rúry rozohriatej na 190 stupňov Celzia. Žemličky potrieme žĺtkom a posypeme sezamovými semienkami, vrátime ich späť a pečieme dozlata asi 25 minút.

Burgery:
Mäso dáme do misky, osolíme, okoreníme a premiesime. Môžeme pridať 1 - 2 lyžice studenej vody, mäso bude šťavnatejšie. Z cesta urobíme v dlaniach guľky a z tých na doske placky. Opečieme ich na grilovacej panvici ľahko potretej olejom, z každej strany 3 - 4 minúty. Paradajky umyjeme, usušíme a nakrájame na plátky. Šalát umyjeme, usušíme a natrháme na kúsky. Uhorky nakrájame na plátky. Čiastočne vychladené žemličky rozrežeme, spodnú časť ľahko potrieme majonézou a postupne pridáme ďalšie suroviny - šalát, plátok uhorky, plátok paradajky, mäsovú placku, syr a všetko priklopíme hornou polovicou.

Hranolčeky: Zemiaky umyjeme, usušíme a nakrájame na silnejšie hranolčeky. Na panvici rozohrejeme olej a hranolčeky v ňom dozlata osmažíme. Osolíme.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako si vybrať ten
  3. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  4. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty?
  5. ENGIE Services odovzdala do prevádzky novú kotolňu v Košiciach
  6. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty
  7. Žilina Voce Magna 2017 – Medzinárodná súťaž zborového umenia
  8. Lokalita pod Kolibou výrazne mení svoju tvár
  9. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande
  10. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne
  1. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako si vybrať ten
  2. Program obnovy chodníkov v Starom Meste schválený
  3. Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE
  4. Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE
  5. Príďte na Deň otvorených dverí v Novom Ružinove
  6. Študenti sa rozhodli zmeniť svoju školu
  7. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  8. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  9. Samsung Galaxy Note8 umožňuje tvoriť veľké veci
  10. IMMOFINANZ spúšťa medzinárodnú reklamnú kampaň retailovej značky
  1. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty 8 977
  2. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne 6 902
  3. Lokalita pod Kolibou výrazne mení svoju tvár 2 635
  4. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty? 2 245
  5. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 1 779
  6. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande 1 683
  7. Päť mýtov, ktoré ste počuli. A možno aj uverili 1 452
  8. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 867
  9. Kedy sa refinancovanie oplatí? 864
  10. Všetko, čo by ste mali vedieť o umelom oplodnení 852

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Účtenky frustrujú podnikateľov, no Babišovi lákajú voličov

Sociálni demokrati o registračných pokladniciach hovoria dve desaťročia. Tému aj tak pustili hnutiu ANO.

ŠPORT

Sagan na MS: má dva tituly, ale raz ho zradil žalúdok

Sagana čakajú ôsme majstrovstvá sveta.

TECH

Výmena batérií namiesto nabíjania. Elektroautá sa môžu zmeniť

Nebude zložitejšia ako tankovanie paliva.

Neprehliadnite tiež

Dlhodobé vzťahy ničia záujem o sex. U žien skôr než u mužov

Správanie v intímnej oblasti ovplyvňuje aj viera v stereotypné predstavy.

Tohtoročné Emmy Awards ovládli ženy. Takto to počas večera vyzeralo

V Los Angeles sa v nedeľu v noci odovzdávali takzvané televízne Oscary.

Módna návrhárka Michaela Ľuptáková: Krása nemá konfekčnú veľkosť

Navrhuje kolekcie aj pre bacuľky a jej šaty s hrdosťou nosia aj celebrity.

Na Slovensku bojuje za zdravšiu módu originálny projekt

Módny priemysel je druhým najšpinavším priemyslom na svete, slovenskí návrhári upozorňujú na jeho alarmujúci stav.