Pozvite priateľov

Pripraviť pohostenie pre pár známych? Žiadny problém! S našimi receptami na jednoduché, ale nápadité občerstvenie, ktoré sa konzumuje bez príboru, máte úspech na každej párty zaručený.

Pizza so šunkou, zeleninou a rybičkami
na 4 porcie

Cesto na pizzu:
20 g kvasníc
2 lyžice vlažnej vody
500 g hladkej múky
200 ml vlažnej vody
2 lyžice oleja
1 žĺtok
soľ

Náplň:
3 lyžice olivového oleja
1 menší baklažán
1 menšia cuketa
100 g sušenej šunky
140 g čiernych olív s kôstkou
300 g sušených paradajok v oleji
100 g strúhaného extra tvrdého syra
250 g špargle
1 škatuľa sardiniek v oleji
1 pohár omáčky na pizzu
250 g paradajok (čerešňových)
1 pohár naložených čili papričiek
200 g rukoly

Článok pokračuje pod video reklamou

Kvasnice rozdrobíme do vlažnej vody a necháme kvasiť. Múku preosejeme do misy, urobíme jamku, do nej nalejeme kvások, pridáme mlieko, olej, žĺtok, soľ a vareškou vypracujeme cesto. Posypeme ho múkou, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť 2 hodiny. Baklažán, cuketu a paradajky umyjeme a usušíme.

Baklažán a cuketu nakrájame na kolieska, ktoré opečieme na grilovacej panvici potretej olejom. Špargľu umyjeme a sparíme vriacou vodou, potom ju polejeme studenou vodou a necháme odkvapkať. Cesto vyvaľkáme na veľkosť múkou vysypaného plechu. Povrch cesta potrieme omáčkou na pizzu. Na omáčku nakladieme grilovanú zeleninu, na ňu sušené, odkvapkané paradajky, špargľu, čerstvé paradajky, olivy, papričky, sušené paradajky a sušenú šunku. Posypeme syrom, pokvapkáme olejom a necháme kysnúť ešte 30 minút. Potom pečieme 25 - 30 minút v rúre vyhriatej na 200 stupňov Celzia dozlata.

Gratinované paradajky
na 3 - 4 porcie

250 g paradajok (čerešňových)
150 g mozzarelly (najlepšie malých guličiek)
3 lyžice oleja
100 g sušenej šunky
100 g kaparových plodov
hrsť bazalkových listov
korenie l soľ

Bazalkové listy umyjeme a usušíme. Paradajky umyjeme a usušíme, kolmo ich prekrojíme a odstránime semienka. Dutiny jemne osolíme a naplníme ich polovičkami mozzarelly, pridáme lístky bazalky, pokvapkáme olejom a 10 minút ich zapečieme v rúre rozohriatej na 180 stupňov Celzia. Podávame so sušenou šunkou a kaparovými plodmi.

Špízy z mletého mäsa
na 4 porcie

500 g mletého jahňacieho pliecka
1 vajíčko
1 lyžica posekaného petržlenu
1 strúčik cesnaku
lyžica limetkovej šťavy
štipka mletej škorice
štipka mletého cayenského korenia
štipka mletého koriandra

Jogurtová omáčka:
400 g bieleho jogurtu
pár lístkov mäty
1 lyžica olivového oleja
soľ

Cesnak ošúpeme a jemne nasekáme. Pomleté mäso dáme do misky, pridáme vajíčko, nasekaný cesnak, limetkovú šťavu, petržlen, koriander, škoricu, cayenské korenie a soľ a všetko dobre premiešame. Urobíme malé šišky, ktoré napicháme na špajdle. Tie potom pečieme na grilovacej panvici ľahko potretej olejom z každej strany 4 minúty, alebo ich opečieme na grile.

Jogurtová omáčka: Lístky mäty umyjeme, osušíme a jemne nasekáme. Jogurt nalejeme do misky, pridáme olej, mätu, soľ a dobre premiešame.

Mini cheesburgery
na 4 porcie

Žemličky:
500 g hladkej múky (a trochu múky na posypanie)
200 ml vlažného mlieka
50 g masla
1 žĺtok do cesta
1 žĺtok (rozšľahaný s lyžičkou vody na potrenie povrchu)
štipka soli
1 lyžica sezamových semienok na posypanie
20 g kvasníc
2 lyžice vlažného mlieka

Náplň do burgerov:
500 g mletého hovädzieho mäsa
korenie
soľ
100 g plátkového čedaru
100 g majolky
100 g paradajok
2 kyslé uhorky
1 ľadový šalát

Hranolčeky:
500 g zemiakov
6 lyžíc olivového oleja
soľ

Žemličky:
Pripravíme si kvások: kvasnice zmiešame s vlažným mliekom a necháme vykysnúť na teplom mieste. Múku preosejeme do misy, urobíme do nej jamku, do ktorej nalejeme kvások, vlažné mlieko, vlažné rozpustené maslo a žĺtok. Osolíme a vareškou vypracujeme cesto. Posypeme ho múkou, prikryjeme utierkou a dáme na 2 hodiny kysnúť na teplé miesto. Vykysnuté cesto dáme na val, urobíme z neho valček, a ten rozdelíme na niekoľko menších, rovnako veľkých kúskov. Z týchto potom vyvaľkáme guľôčky. Tie položíme na pomúčený plech a necháme ešte 30 minút kysnúť. Potom ich dáme na 5 minút do rúry rozohriatej na 190 stupňov Celzia. Žemličky potrieme žĺtkom a posypeme sezamovými semienkami, vrátime ich späť a pečieme dozlata asi 25 minút.

Burgery:
Mäso dáme do misky, osolíme, okoreníme a premiesime. Môžeme pridať 1 - 2 lyžice studenej vody, mäso bude šťavnatejšie. Z cesta urobíme v dlaniach guľky a z tých na doske placky. Opečieme ich na grilovacej panvici ľahko potretej olejom, z každej strany 3 - 4 minúty. Paradajky umyjeme, usušíme a nakrájame na plátky. Šalát umyjeme, usušíme a natrháme na kúsky. Uhorky nakrájame na plátky. Čiastočne vychladené žemličky rozrežeme, spodnú časť ľahko potrieme majonézou a postupne pridáme ďalšie suroviny - šalát, plátok uhorky, plátok paradajky, mäsovú placku, syr a všetko priklopíme hornou polovicou.

Hranolčeky: Zemiaky umyjeme, usušíme a nakrájame na silnejšie hranolčeky. Na panvici rozohrejeme olej a hranolčeky v ňom dozlata osmažíme. Osolíme.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  2. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  8. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  9. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  10. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 24 934
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 18 373
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 17 228
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 12 479
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 9 043
  6. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 980
  7. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 3 529
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 212
  9. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 2 836
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 2 029

Hlavné správy zo Sme.sk

Podcast Dobré ráno

Dobré ráno: V akom stave sú slovenské autobusy, ak ich nepustia do Rakúska

Aká je kvalita autobusov na cestách.

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Majstra populizmu nemá kto nahradiť

Skutočný talent vie škodiť aj z opozície.

Neprehliadnite tiež

Plač, hystéria a vzdor: Čo robiť, keď už si s dieťaťom neviete rady

Psychoterapeutky vyvinuli stratégiu, ktorá má rodičom pomôcť pri akejkoľvek dileme.

Stĺpček Osmelené

Od mladosti mám problém s alkoholom a neviem si pomôcť

Som abstinent, aj keď nemusím.