Pozvite priateľov

Pripraviť pohostenie pre pár známych? Žiadny problém! S našimi receptami na jednoduché, ale nápadité občerstvenie, ktoré sa konzumuje bez príboru, máte úspech na každej párty zaručený.

Pizza so šunkou, zeleninou a rybičkami
na 4 porcie

Cesto na pizzu:
20 g kvasníc
2 lyžice vlažnej vody
500 g hladkej múky
200 ml vlažnej vody
2 lyžice oleja
1 žĺtok
soľ

Náplň:
3 lyžice olivového oleja
1 menší baklažán
1 menšia cuketa
100 g sušenej šunky
140 g čiernych olív s kôstkou
300 g sušených paradajok v oleji
100 g strúhaného extra tvrdého syra
250 g špargle
1 škatuľa sardiniek v oleji
1 pohár omáčky na pizzu
250 g paradajok (čerešňových)
1 pohár naložených čili papričiek
200 g rukoly

Kvasnice rozdrobíme do vlažnej vody a necháme kvasiť. Múku preosejeme do misy, urobíme jamku, do nej nalejeme kvások, pridáme mlieko, olej, žĺtok, soľ a vareškou vypracujeme cesto. Posypeme ho múkou, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť 2 hodiny. Baklažán, cuketu a paradajky umyjeme a usušíme.

Baklažán a cuketu nakrájame na kolieska, ktoré opečieme na grilovacej panvici potretej olejom. Špargľu umyjeme a sparíme vriacou vodou, potom ju polejeme studenou vodou a necháme odkvapkať. Cesto vyvaľkáme na veľkosť múkou vysypaného plechu. Povrch cesta potrieme omáčkou na pizzu. Na omáčku nakladieme grilovanú zeleninu, na ňu sušené, odkvapkané paradajky, špargľu, čerstvé paradajky, olivy, papričky, sušené paradajky a sušenú šunku. Posypeme syrom, pokvapkáme olejom a necháme kysnúť ešte 30 minút. Potom pečieme 25 - 30 minút v rúre vyhriatej na 200 stupňov Celzia dozlata.

Gratinované paradajky
na 3 - 4 porcie

250 g paradajok (čerešňových)
150 g mozzarelly (najlepšie malých guličiek)
3 lyžice oleja
100 g sušenej šunky
100 g kaparových plodov
hrsť bazalkových listov
korenie l soľ

Bazalkové listy umyjeme a usušíme. Paradajky umyjeme a usušíme, kolmo ich prekrojíme a odstránime semienka. Dutiny jemne osolíme a naplníme ich polovičkami mozzarelly, pridáme lístky bazalky, pokvapkáme olejom a 10 minút ich zapečieme v rúre rozohriatej na 180 stupňov Celzia. Podávame so sušenou šunkou a kaparovými plodmi.

Špízy z mletého mäsa
na 4 porcie

500 g mletého jahňacieho pliecka
1 vajíčko
1 lyžica posekaného petržlenu
1 strúčik cesnaku
lyžica limetkovej šťavy
štipka mletej škorice
štipka mletého cayenského korenia
štipka mletého koriandra

Jogurtová omáčka:
400 g bieleho jogurtu
pár lístkov mäty
1 lyžica olivového oleja
soľ

Cesnak ošúpeme a jemne nasekáme. Pomleté mäso dáme do misky, pridáme vajíčko, nasekaný cesnak, limetkovú šťavu, petržlen, koriander, škoricu, cayenské korenie a soľ a všetko dobre premiešame. Urobíme malé šišky, ktoré napicháme na špajdle. Tie potom pečieme na grilovacej panvici ľahko potretej olejom z každej strany 4 minúty, alebo ich opečieme na grile.

Jogurtová omáčka: Lístky mäty umyjeme, osušíme a jemne nasekáme. Jogurt nalejeme do misky, pridáme olej, mätu, soľ a dobre premiešame.

Mini cheesburgery
na 4 porcie

Žemličky:
500 g hladkej múky (a trochu múky na posypanie)
200 ml vlažného mlieka
50 g masla
1 žĺtok do cesta
1 žĺtok (rozšľahaný s lyžičkou vody na potrenie povrchu)
štipka soli
1 lyžica sezamových semienok na posypanie
20 g kvasníc
2 lyžice vlažného mlieka

Náplň do burgerov:
500 g mletého hovädzieho mäsa
korenie
soľ
100 g plátkového čedaru
100 g majolky
100 g paradajok
2 kyslé uhorky
1 ľadový šalát

Hranolčeky:
500 g zemiakov
6 lyžíc olivového oleja
soľ

Žemličky:
Pripravíme si kvások: kvasnice zmiešame s vlažným mliekom a necháme vykysnúť na teplom mieste. Múku preosejeme do misy, urobíme do nej jamku, do ktorej nalejeme kvások, vlažné mlieko, vlažné rozpustené maslo a žĺtok. Osolíme a vareškou vypracujeme cesto. Posypeme ho múkou, prikryjeme utierkou a dáme na 2 hodiny kysnúť na teplé miesto. Vykysnuté cesto dáme na val, urobíme z neho valček, a ten rozdelíme na niekoľko menších, rovnako veľkých kúskov. Z týchto potom vyvaľkáme guľôčky. Tie položíme na pomúčený plech a necháme ešte 30 minút kysnúť. Potom ich dáme na 5 minút do rúry rozohriatej na 190 stupňov Celzia. Žemličky potrieme žĺtkom a posypeme sezamovými semienkami, vrátime ich späť a pečieme dozlata asi 25 minút.

Burgery:
Mäso dáme do misky, osolíme, okoreníme a premiesime. Môžeme pridať 1 - 2 lyžice studenej vody, mäso bude šťavnatejšie. Z cesta urobíme v dlaniach guľky a z tých na doske placky. Opečieme ich na grilovacej panvici ľahko potretej olejom, z každej strany 3 - 4 minúty. Paradajky umyjeme, usušíme a nakrájame na plátky. Šalát umyjeme, usušíme a natrháme na kúsky. Uhorky nakrájame na plátky. Čiastočne vychladené žemličky rozrežeme, spodnú časť ľahko potrieme majonézou a postupne pridáme ďalšie suroviny - šalát, plátok uhorky, plátok paradajky, mäsovú placku, syr a všetko priklopíme hornou polovicou.

Hranolčeky: Zemiaky umyjeme, usušíme a nakrájame na silnejšie hranolčeky. Na panvici rozohrejeme olej a hranolčeky v ňom dozlata osmažíme. Osolíme.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  2. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  3. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  4. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  5. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  6. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  7. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  8. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  9. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi
  10. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis
  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  2. Aj vy môžete mať pekný trávnik, poradí vám expert
  3. Výrobky, ktoré chutia a voňajú ako z domácej zabíjačky
  4. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  5. Profesionálne sa predaj nehnuteľností dá robiť jedine exkluzívne
  6. HÝBSA Slovensko odštartovalo turné po Slovensku. Buďte pri tom!
  7. Každý štvrtý 70-tnik na Slovensku má cukrovku, pribúdajú mladší
  8. 5 hviezdičkové apartmány priamo na pobreží - Dubrovník
  9. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  10. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  1. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 16 098
  2. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 11 050
  3. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy) 8 498
  4. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 6 832
  5. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky 6 369
  6. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 6 198
  7. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi 5 785
  8. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 5 015
  9. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 4 640
  10. Študenti majú na získanie 30 € ešte 20 dní 3 703

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Kotlebovcom po zrušení môžu siahnuť na majetok, pozrite sa na aký

Kotlebovcom sa po vstupe do banskobystrickej župy začalo dariť, kupovali autá aj domy.

SVET

Rakúska štátna tajomníčka: Teraz útočia na webe, zajtra v uliciach

Rakúsko pripravuje zákony o nenávistných prejavoch.

KOMENTÁRE

Netreba vedieť, čo je Kajínek. Z väznice vykročila celebrita (Schutzov týždeň)

Proti „ideám“ Sme rodina je šuvix aj nový „sociálny balík“ Smer-SNS-HíD.

Neprehliadnite tiež

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Na sobotu, 27. mája, sme pre vás pripravili rozhovor s Oľgou Feldekovou, jahodové recepty aj špeciálnu letnú súťaž.

Sex s robotom: Môžu robotické napodobeniny nahradiť vzťah so živým partnerom?

Vývoj sexuálnych pomôcok prekračuje hranice. Pýtali sme sa sexuológa, kam smeruje ľudská sexualita.

Aj záhradkárstvo podlieha trendom. Architekt radí, ako zmodernizovať záhradu v roku 2017

Týchto osem moderných prístupov k starostlivosti o záhradu uvíta aj tá vaša.

V hlavnej úlohe čokoláda: Desať dezertov, ktorým neodoláte

Z čokolády sa dá vyčarovať nespočetné množstvo koláčov, dezertov a zákuskov. Necháte sa zlákať?