Pozvite priateľov

Pripraviť pohostenie pre pár známych? Žiadny problém! S našimi receptami na jednoduché, ale nápadité občerstvenie, ktoré sa konzumuje bez príboru, máte úspech na každej párty zaručený.

Pizza so šunkou, zeleninou a rybičkami
na 4 porcie

Cesto na pizzu:
20 g kvasníc
2 lyžice vlažnej vody
500 g hladkej múky
200 ml vlažnej vody
2 lyžice oleja
1 žĺtok
soľ

Náplň:
3 lyžice olivového oleja
1 menší baklažán
1 menšia cuketa
100 g sušenej šunky
140 g čiernych olív s kôstkou
300 g sušených paradajok v oleji
100 g strúhaného extra tvrdého syra
250 g špargle
1 škatuľa sardiniek v oleji
1 pohár omáčky na pizzu
250 g paradajok (čerešňových)
1 pohár naložených čili papričiek
200 g rukoly

Kvasnice rozdrobíme do vlažnej vody a necháme kvasiť. Múku preosejeme do misy, urobíme jamku, do nej nalejeme kvások, pridáme mlieko, olej, žĺtok, soľ a vareškou vypracujeme cesto. Posypeme ho múkou, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť 2 hodiny. Baklažán, cuketu a paradajky umyjeme a usušíme.

Baklažán a cuketu nakrájame na kolieska, ktoré opečieme na grilovacej panvici potretej olejom. Špargľu umyjeme a sparíme vriacou vodou, potom ju polejeme studenou vodou a necháme odkvapkať. Cesto vyvaľkáme na veľkosť múkou vysypaného plechu. Povrch cesta potrieme omáčkou na pizzu. Na omáčku nakladieme grilovanú zeleninu, na ňu sušené, odkvapkané paradajky, špargľu, čerstvé paradajky, olivy, papričky, sušené paradajky a sušenú šunku. Posypeme syrom, pokvapkáme olejom a necháme kysnúť ešte 30 minút. Potom pečieme 25 - 30 minút v rúre vyhriatej na 200 stupňov Celzia dozlata.

Gratinované paradajky
na 3 - 4 porcie

250 g paradajok (čerešňových)
150 g mozzarelly (najlepšie malých guličiek)
3 lyžice oleja
100 g sušenej šunky
100 g kaparových plodov
hrsť bazalkových listov
korenie l soľ

Bazalkové listy umyjeme a usušíme. Paradajky umyjeme a usušíme, kolmo ich prekrojíme a odstránime semienka. Dutiny jemne osolíme a naplníme ich polovičkami mozzarelly, pridáme lístky bazalky, pokvapkáme olejom a 10 minút ich zapečieme v rúre rozohriatej na 180 stupňov Celzia. Podávame so sušenou šunkou a kaparovými plodmi.

Špízy z mletého mäsa
na 4 porcie

500 g mletého jahňacieho pliecka
1 vajíčko
1 lyžica posekaného petržlenu
1 strúčik cesnaku
lyžica limetkovej šťavy
štipka mletej škorice
štipka mletého cayenského korenia
štipka mletého koriandra

Jogurtová omáčka:
400 g bieleho jogurtu
pár lístkov mäty
1 lyžica olivového oleja
soľ

Cesnak ošúpeme a jemne nasekáme. Pomleté mäso dáme do misky, pridáme vajíčko, nasekaný cesnak, limetkovú šťavu, petržlen, koriander, škoricu, cayenské korenie a soľ a všetko dobre premiešame. Urobíme malé šišky, ktoré napicháme na špajdle. Tie potom pečieme na grilovacej panvici ľahko potretej olejom z každej strany 4 minúty, alebo ich opečieme na grile.

Jogurtová omáčka: Lístky mäty umyjeme, osušíme a jemne nasekáme. Jogurt nalejeme do misky, pridáme olej, mätu, soľ a dobre premiešame.

Mini cheesburgery
na 4 porcie

Žemličky:
500 g hladkej múky (a trochu múky na posypanie)
200 ml vlažného mlieka
50 g masla
1 žĺtok do cesta
1 žĺtok (rozšľahaný s lyžičkou vody na potrenie povrchu)
štipka soli
1 lyžica sezamových semienok na posypanie
20 g kvasníc
2 lyžice vlažného mlieka

Náplň do burgerov:
500 g mletého hovädzieho mäsa
korenie
soľ
100 g plátkového čedaru
100 g majolky
100 g paradajok
2 kyslé uhorky
1 ľadový šalát

Hranolčeky:
500 g zemiakov
6 lyžíc olivového oleja
soľ

Žemličky:
Pripravíme si kvások: kvasnice zmiešame s vlažným mliekom a necháme vykysnúť na teplom mieste. Múku preosejeme do misy, urobíme do nej jamku, do ktorej nalejeme kvások, vlažné mlieko, vlažné rozpustené maslo a žĺtok. Osolíme a vareškou vypracujeme cesto. Posypeme ho múkou, prikryjeme utierkou a dáme na 2 hodiny kysnúť na teplé miesto. Vykysnuté cesto dáme na val, urobíme z neho valček, a ten rozdelíme na niekoľko menších, rovnako veľkých kúskov. Z týchto potom vyvaľkáme guľôčky. Tie položíme na pomúčený plech a necháme ešte 30 minút kysnúť. Potom ich dáme na 5 minút do rúry rozohriatej na 190 stupňov Celzia. Žemličky potrieme žĺtkom a posypeme sezamovými semienkami, vrátime ich späť a pečieme dozlata asi 25 minút.

Burgery:
Mäso dáme do misky, osolíme, okoreníme a premiesime. Môžeme pridať 1 - 2 lyžice studenej vody, mäso bude šťavnatejšie. Z cesta urobíme v dlaniach guľky a z tých na doske placky. Opečieme ich na grilovacej panvici ľahko potretej olejom, z každej strany 3 - 4 minúty. Paradajky umyjeme, usušíme a nakrájame na plátky. Šalát umyjeme, usušíme a natrháme na kúsky. Uhorky nakrájame na plátky. Čiastočne vychladené žemličky rozrežeme, spodnú časť ľahko potrieme majonézou a postupne pridáme ďalšie suroviny - šalát, plátok uhorky, plátok paradajky, mäsovú placku, syr a všetko priklopíme hornou polovicou.

Hranolčeky: Zemiaky umyjeme, usušíme a nakrájame na silnejšie hranolčeky. Na panvici rozohrejeme olej a hranolčeky v ňom dozlata osmažíme. Osolíme.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  4. Už aj seniori presadajú do SUV
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  6. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  7. Bratislava gets a new public space and park
  8. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  9. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  10. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 29 333
  2. Ako sme jazdili v socializme 3 348
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 2 375
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 832
  5. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 775
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 635
  7. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 1 510
  8. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 402
  9. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 249
  10. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me 1 044

Hlavné správy zo Sme.sk

Autorská strana Petra Schutza

Obama nechal Trumpovi veľký problém a Plavčan odišiel

Nevypočítateľný a cholerický premiér, ktorý mení pozície cez noc, nie je lepši než bláznivý predseda parlamentu.

PLUS

Oklamať eurokomisiu nebude také jednoduché

Peniaze na vedu sa na Slovensku rozdeľujú pod úroveň civilizovaného sveta.

DOMOV

Michal Gučík o návšteve Danka: Možno mám len dobrý kávostroj

O vypovedaní koaličnej zmluvy som sa dozvedel z médií, tvrdí Gučík.

Neprehliadnite tiež

Fotili sme seriálovú supermamu Lujzu Garajovú Schramekovú

Talentovaná, prirodzená a stojaca nohami pevne na zemi. Aj taká je herečka, stand up komička a speváčka Lujza Garajová Schrameková.

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Chris Brown otvorene prehovoril o noci, keď zaútočil na Rihannu

Spevák sa zdôveril v pripravovanom dokumente o jeho živote. Incident ho vraj bude prenasledovať do konca života.

Arnold Schwarzenegger: Najslávnejší emigrant našich čias oslávil 70 rokov

Kto by sa kedysi odvážil povedať, že sa obyčajný rakúsky chlapec stane guvernérom Kalifornie a hollywoodskou hviezdou.