Pizza so šunkou, zeleninou a rybičkami
na 4 porcie
Cesto na pizzu:
20 g kvasníc
2 lyžice vlažnej vody
500 g hladkej múky
200 ml vlažnej vody
2 lyžice oleja
1 žĺtok
soľ
Náplň:
3 lyžice olivového oleja
1 menší baklažán
1 menšia cuketa
100 g sušenej šunky
140 g čiernych olív s kôstkou
300 g sušených paradajok v oleji
100 g strúhaného extra tvrdého syra
250 g špargle
1 škatuľa sardiniek v oleji
1 pohár omáčky na pizzu
250 g paradajok (čerešňových)
1 pohár naložených čili papričiek
200 g rukoly
Kvasnice rozdrobíme do vlažnej vody a necháme kvasiť. Múku preosejeme do misy, urobíme jamku, do nej nalejeme kvások, pridáme mlieko, olej, žĺtok, soľ a vareškou vypracujeme cesto. Posypeme ho múkou, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť 2 hodiny. Baklažán, cuketu a paradajky umyjeme a usušíme.
Baklažán a cuketu nakrájame na kolieska, ktoré opečieme na grilovacej panvici potretej olejom. Špargľu umyjeme a sparíme vriacou vodou, potom ju polejeme studenou vodou a necháme odkvapkať. Cesto vyvaľkáme na veľkosť múkou vysypaného plechu. Povrch cesta potrieme omáčkou na pizzu. Na omáčku nakladieme grilovanú zeleninu, na ňu sušené, odkvapkané paradajky, špargľu, čerstvé paradajky, olivy, papričky, sušené paradajky a sušenú šunku. Posypeme syrom, pokvapkáme olejom a necháme kysnúť ešte 30 minút. Potom pečieme 25 - 30 minút v rúre vyhriatej na 200 stupňov Celzia dozlata.
Gratinované paradajky
na 3 - 4 porcie
250 g paradajok (čerešňových)
150 g mozzarelly (najlepšie malých guličiek)
3 lyžice oleja
100 g sušenej šunky
100 g kaparových plodov
hrsť bazalkových listov
korenie l soľ
Bazalkové listy umyjeme a usušíme. Paradajky umyjeme a usušíme, kolmo ich prekrojíme a odstránime semienka. Dutiny jemne osolíme a naplníme ich polovičkami mozzarelly, pridáme lístky bazalky, pokvapkáme olejom a 10 minút ich zapečieme v rúre rozohriatej na 180 stupňov Celzia. Podávame so sušenou šunkou a kaparovými plodmi.
Špízy z mletého mäsa
na 4 porcie
500 g mletého jahňacieho pliecka
1 vajíčko
1 lyžica posekaného petržlenu
1 strúčik cesnaku
lyžica limetkovej šťavy
štipka mletej škorice
štipka mletého cayenského korenia
štipka mletého koriandra
Jogurtová omáčka:
400 g bieleho jogurtu
pár lístkov mäty
1 lyžica olivového oleja
soľ
Cesnak ošúpeme a jemne nasekáme. Pomleté mäso dáme do misky, pridáme vajíčko, nasekaný cesnak, limetkovú šťavu, petržlen, koriander, škoricu, cayenské korenie a soľ a všetko dobre premiešame. Urobíme malé šišky, ktoré napicháme na špajdle. Tie potom pečieme na grilovacej panvici ľahko potretej olejom z každej strany 4 minúty, alebo ich opečieme na grile.
Jogurtová omáčka: Lístky mäty umyjeme, osušíme a jemne nasekáme. Jogurt nalejeme do misky, pridáme olej, mätu, soľ a dobre premiešame.
Mini cheesburgery
na 4 porcie
Žemličky:
500 g hladkej múky (a trochu múky na posypanie)
200 ml vlažného mlieka
50 g masla
1 žĺtok do cesta
1 žĺtok (rozšľahaný s lyžičkou vody na potrenie povrchu)
štipka soli
1 lyžica sezamových semienok na posypanie
20 g kvasníc
2 lyžice vlažného mlieka
Náplň do burgerov:
500 g mletého hovädzieho mäsa
korenie
soľ
100 g plátkového čedaru
100 g majolky
100 g paradajok
2 kyslé uhorky
1 ľadový šalát
Hranolčeky:
500 g zemiakov
6 lyžíc olivového oleja
soľ
Žemličky:
Pripravíme si kvások: kvasnice zmiešame s vlažným mliekom a necháme vykysnúť na teplom mieste. Múku preosejeme do misy, urobíme do nej jamku, do ktorej nalejeme kvások, vlažné mlieko, vlažné rozpustené maslo a žĺtok. Osolíme a vareškou vypracujeme cesto. Posypeme ho múkou, prikryjeme utierkou a dáme na 2 hodiny kysnúť na teplé miesto. Vykysnuté cesto dáme na val, urobíme z neho valček, a ten rozdelíme na niekoľko menších, rovnako veľkých kúskov. Z týchto potom vyvaľkáme guľôčky. Tie položíme na pomúčený plech a necháme ešte 30 minút kysnúť. Potom ich dáme na 5 minút do rúry rozohriatej na 190 stupňov Celzia. Žemličky potrieme žĺtkom a posypeme sezamovými semienkami, vrátime ich späť a pečieme dozlata asi 25 minút.
Burgery:
Mäso dáme do misky, osolíme, okoreníme a premiesime. Môžeme pridať 1 - 2 lyžice studenej vody, mäso bude šťavnatejšie. Z cesta urobíme v dlaniach guľky a z tých na doske placky. Opečieme ich na grilovacej panvici ľahko potretej olejom, z každej strany 3 - 4 minúty. Paradajky umyjeme, usušíme a nakrájame na plátky. Šalát umyjeme, usušíme a natrháme na kúsky. Uhorky nakrájame na plátky. Čiastočne vychladené žemličky rozrežeme, spodnú časť ľahko potrieme majonézou a postupne pridáme ďalšie suroviny - šalát, plátok uhorky, plátok paradajky, mäsovú placku, syr a všetko priklopíme hornou polovicou.
Hranolčeky: Zemiaky umyjeme, usušíme a nakrájame na silnejšie hranolčeky. Na panvici rozohrejeme olej a hranolčeky v ňom dozlata osmažíme. Osolíme.
Autor: Inka Šafránková, styling Martin Polačko - Chef Gurmán