Sezamová žemľa s kuracími kúskami
na 1 porciu
sezamová žemľa
1 lyžica syra cottage alebo iného prírodného syra (napr. lučiny alebo duko)
50 g pečených kuracích pŕs nakrájaných na kúsky (kura môžete upiecť deň vopred)
byľka reďkovkových výhonkov
reďkovka
vajce
Reďkovku umyjeme, usušíme a nakrájame na rezance. Výhonky polejeme vriacou vodou, potom studenou a necháme odkvapkať. Žemľu rozkrojíme, natrieme syrom a obložíme pečenými kúskami kurčaťa, naklíčenými výhonkami, rezancami reďkovky a na tvrdo uvareným vajíčkom.
Tip: Pečené kuracie kúsky môžeme zameniť za údené kura alebo údenú rybu (makrela, losos).
Obložený chlieb wasa
na 1 porciu
2 plátky chleba wasa (môžete použiť i toastový chlieb)
lyžička nátierkového masla
2 plátky eidamu
2 plátky dusenej šunky
2 kolieska červenej papriky
2 kolieska žltej papriky
Papriky umyjeme, usušíme a odkrojíme z každej 2 kolieska. Plátky chleba natrieme nátierkovým maslom a obložíme ich syrom, šunkou a paprikou.
Tip: Môžeme použiť i plátky grilovanej, vychladnutej papriky.
Kokosové tyčinky
na 16 kúskov
šálka masla
šálka hnedého cukru (prírodného alebo trstinového)
2 lyžice kukuričného sirupu
3 šálky ovsených vločiek
šálka strúhaného kokosu
šálka sušeného ovocia (hrozienok, marhúľ, datlí a pod.)
Rozpustené maslo prelejeme do misky, pridáme všetky ostatné prísady a starostlivo premiešame. Plech alebo formu na pečenie vyložíme papierom na pečenie a nožom alebo špachtľou na ňom rozotrieme cesto asi 1 cm vysoko, povrch zarovnáme. V rúre vyhriatej na 170 stupňov Celzia pečieme 30 minút. Vyberieme z rúry a necháme asi 10 minút chladnúť na mriežke, potom nakrájame na tyčinky.
Tip: K sušenému ovociu pridáme sezamové semienka. Sirup pripravíme tak, že prevaríme 3 lyžice cukru s 5 lyžicami vody. Namiesto vody môžeme použiť šťavu z kompótu.
Plnený bagel
na 1 porciu
bageta (môžeme použiť i žemľu alebo dalmatínku)
lyžica lučiny
lyžica sterilizovaných kukuričných zŕn
2 lyžice scedeného tuniaka vo vlastnej šťave
2 - 3 listy ľadového šalátu
menšie paradajky
niekoľko stoniek pažítky
Paradajky umyjeme, usušíme a polovicu nakrájame na plátky. Šalátové listy umyjeme, usušíme a pokrájame na kúsky. Pečivo rozkrojíme, natrieme lučinou, obložíme zrnkami kukurice, kúskami tuniaka, šalátom, plátkami paradajok a pažítkou. Tú môžeme jemne nasekať alebo nastrihať kuchynskými nožnicami. Pečivo priklopíme vrchnou stranou a zabalíme.
Tip: Tuniaka, lučinu a kukuricu môžeme v miske zmiešať a pečivo potom natrieť takto vzniknutou nástierkou.
Muffiny s čučoriedkami
na 15 kúskov
šálka mlieka
šálka oleja
lyžička vanilkového extraktu alebo vanilkového cukru
vajíčko
2 šálky múky
1/3 šálky cukru
šálka čučoriedok
3 lyžice prášku do pečiva
štipka soli
Všetky suroviny okrem čučoriedok dáme do misky a vareškou vypracujeme cesto. Umyté a odkvapkané čučoriedky do cesta primiešame až nakoniec. Lyžicou naplníme malé formičky vyložené kolieskami papiera na pečenie. Pečieme 15 minút v rúre vyhriatej na 180 stupňov Celzia.
Tip: Na obmenu môžeme pridať do cesta na malé kúsky nakrájaný banán alebo nastrúhanú čokoládu.
Dobrá rada
Dobrá rada
Pamätajte na to, že desiata pre školáka musí byť dobre zabalená, aby sa jej obsah neocitol medzi zošitmi a učebnicami. Mikroténové vrecká je vhodné nahradiť škatuľkou (na jedno použitie alebo takou, ktorá sa ľahko udržiava v čistote).
P. S. Nezabudnite na ovocie, pitie a servítku!
Autor: Inka Šafránková, styling: Martin Polačko - Chef Gurmán