Pre hladných školákov

Hneď ako zvonček ohlási začiatok veľkej prestávky, školáci vyťahujú z tašiek škatuľky a vrecúška a hodnotia ich obsah... Preto ak máte doma školopovinné dieťa, dajte si na príprave ich desiatej skutočne záležať.

Sezamová žemľa s kuracími kúskami
na 1 porciu

sezamová žemľa
1 lyžica syra cottage alebo iného prírodného syra (napr. lučiny alebo duko)
50 g pečených kuracích pŕs nakrájaných na kúsky (kura môžete upiecť deň vopred)
byľka reďkovkových výhonkov
reďkovka
vajce

Reďkovku umyjeme, usušíme a nakrájame na rezance. Výhonky polejeme vriacou vodou, potom studenou a necháme odkvapkať. Žemľu rozkrojíme, natrieme syrom a obložíme pečenými kúskami kurčaťa, naklíčenými výhonkami, rezancami reďkovky a na tvrdo uvareným vajíčkom.

Tip: Pečené kuracie kúsky môžeme zameniť za údené kura alebo údenú rybu (makrela, losos).

Obložený chlieb wasa
na 1 porciu

2 plátky chleba wasa (môžete použiť i toastový chlieb)
lyžička nátierkového masla
2 plátky eidamu
2 plátky dusenej šunky
2 kolieska červenej papriky
2 kolieska žltej papriky

Papriky umyjeme, usušíme a odkrojíme z každej 2 kolieska. Plátky chleba natrieme nátierkovým maslom a obložíme ich syrom, šunkou a paprikou.

Tip: Môžeme použiť i plátky grilovanej, vychladnutej papriky.

Kokosové tyčinky
na 16 kúskov

šálka masla
šálka hnedého cukru (prírodného alebo trstinového)
2 lyžice kukuričného sirupu
3 šálky ovsených vločiek
šálka strúhaného kokosu
šálka sušeného ovocia (hrozienok, marhúľ, datlí a pod.)

Rozpustené maslo prelejeme do misky, pridáme všetky ostatné prísady a starostlivo premiešame. Plech alebo formu na pečenie vyložíme papierom na pečenie a nožom alebo špachtľou na ňom rozotrieme cesto asi 1 cm vysoko, povrch zarovnáme. V rúre vyhriatej na 170 stupňov Celzia pečieme 30 minút. Vyberieme z rúry a necháme asi 10 minút chladnúť na mriežke, potom nakrájame na tyčinky.

Tip: K sušenému ovociu pridáme sezamové semienka. Sirup pripravíme tak, že prevaríme 3 lyžice cukru s 5 lyžicami vody. Namiesto vody môžeme použiť šťavu z kompótu.

Plnený bagel
na 1 porciu

bageta (môžeme použiť i žemľu alebo dalmatínku)
lyžica lučiny
lyžica sterilizovaných kukuričných zŕn
2 lyžice scedeného tuniaka vo vlastnej šťave
2 - 3 listy ľadového šalátu
menšie paradajky
niekoľko stoniek pažítky

Paradajky umyjeme, usušíme a polovicu nakrájame na plátky. Šalátové listy umyjeme, usušíme a pokrájame na kúsky. Pečivo rozkrojíme, natrieme lučinou, obložíme zrnkami kukurice, kúskami tuniaka, šalátom, plátkami paradajok a pažítkou. Tú môžeme jemne nasekať alebo nastrihať kuchynskými nožnicami. Pečivo priklopíme vrchnou stranou a zabalíme.

Tip: Tuniaka, lučinu a kukuricu môžeme v miske zmiešať a pečivo potom natrieť takto vzniknutou nástierkou.

Muffiny s čučoriedkami
na 15 kúskov

šálka mlieka
šálka oleja
lyžička vanilkového extraktu alebo vanilkového cukru
vajíčko
2 šálky múky
1/3 šálky cukru
šálka čučoriedok
3 lyžice prášku do pečiva
štipka soli

Všetky suroviny okrem čučoriedok dáme do misky a vareškou vypracujeme cesto. Umyté a odkvapkané čučoriedky do cesta primiešame až nakoniec. Lyžicou naplníme malé formičky vyložené kolieskami papiera na pečenie. Pečieme 15 minút v rúre vyhriatej na 180 stupňov Celzia.

Tip: Na obmenu môžeme pridať do cesta na malé kúsky nakrájaný banán alebo nastrúhanú čokoládu.

Dobrá rada

Dobrá rada
Pamätajte na to, že desiata pre školáka musí byť dobre zabalená, aby sa jej obsah neocitol medzi zošitmi a učebnicami. Mikroténové vrecká je vhodné nahradiť škatuľkou (na jedno použitie alebo takou, ktorá sa ľahko udržiava v čistote).
P. S. Nezabudnite na ovocie, pitie a servítku!

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  2. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 31 761
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 21 439
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 21 285
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 10 881
  5. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 8 010
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 6 786
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 4 539
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 657
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 813
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 176

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Sagan vie, že vyhrá. Len musím prísť do Paríža, hovorí

Slovák má na čele bodovacej súťaže už prakticky nedostižný náskok.

Neprehliadnite tiež

Zuzana Smatanová: Pred koncertami v sebe občas musím zobudiť extroverta

Speváčka po rokoch príprav vydala nový album.

Začnem od zajtra: Čo robiť, keď chýba motivácia k pohybu

Dobrý pocit zo športu dosiahnete ľahšie, ako si myslíte.

Keď varí muž: Streetfood na mastnom papieri je hit. Právom?

Cez týždeň jedzte, čo chcete, ale v sobotu si uvarte zložité jedlo.