SME

Pre hladných školákov

Hneď ako zvonček ohlási začiatok veľkej prestávky, školáci vyťahujú z tašiek škatuľky a vrecúška a hodnotia ich obsah... Preto ak máte doma školopovinné dieťa, dajte si na príprave ich desiatej skutočne záležať.

Sezamová žemľa s kuracími kúskami
na 1 porciu

sezamová žemľa
1 lyžica syra cottage alebo iného prírodného syra (napr. lučiny alebo duko)
50 g pečených kuracích pŕs nakrájaných na kúsky (kura môžete upiecť deň vopred)
byľka reďkovkových výhonkov
reďkovka
vajce

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Reďkovku umyjeme, usušíme a nakrájame na rezance. Výhonky polejeme vriacou vodou, potom studenou a necháme odkvapkať. Žemľu rozkrojíme, natrieme syrom a obložíme pečenými kúskami kurčaťa, naklíčenými výhonkami, rezancami reďkovky a na tvrdo uvareným vajíčkom.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Pečené kuracie kúsky môžeme zameniť za údené kura alebo údenú rybu (makrela, losos).

Obložený chlieb wasa
na 1 porciu

2 plátky chleba wasa (môžete použiť i toastový chlieb)
lyžička nátierkového masla
2 plátky eidamu
2 plátky dusenej šunky
2 kolieska červenej papriky
2 kolieska žltej papriky

Papriky umyjeme, usušíme a odkrojíme z každej 2 kolieska. Plátky chleba natrieme nátierkovým maslom a obložíme ich syrom, šunkou a paprikou.

Tip: Môžeme použiť i plátky grilovanej, vychladnutej papriky.

Kokosové tyčinky
na 16 kúskov

šálka masla
šálka hnedého cukru (prírodného alebo trstinového)
2 lyžice kukuričného sirupu
3 šálky ovsených vločiek
šálka strúhaného kokosu
šálka sušeného ovocia (hrozienok, marhúľ, datlí a pod.)

Rozpustené maslo prelejeme do misky, pridáme všetky ostatné prísady a starostlivo premiešame. Plech alebo formu na pečenie vyložíme papierom na pečenie a nožom alebo špachtľou na ňom rozotrieme cesto asi 1 cm vysoko, povrch zarovnáme. V rúre vyhriatej na 170 stupňov Celzia pečieme 30 minút. Vyberieme z rúry a necháme asi 10 minút chladnúť na mriežke, potom nakrájame na tyčinky.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: K sušenému ovociu pridáme sezamové semienka. Sirup pripravíme tak, že prevaríme 3 lyžice cukru s 5 lyžicami vody. Namiesto vody môžeme použiť šťavu z kompótu.

Plnený bagel
na 1 porciu

bageta (môžeme použiť i žemľu alebo dalmatínku)
lyžica lučiny
lyžica sterilizovaných kukuričných zŕn
2 lyžice scedeného tuniaka vo vlastnej šťave
2 - 3 listy ľadového šalátu
menšie paradajky
niekoľko stoniek pažítky

Paradajky umyjeme, usušíme a polovicu nakrájame na plátky. Šalátové listy umyjeme, usušíme a pokrájame na kúsky. Pečivo rozkrojíme, natrieme lučinou, obložíme zrnkami kukurice, kúskami tuniaka, šalátom, plátkami paradajok a pažítkou. Tú môžeme jemne nasekať alebo nastrihať kuchynskými nožnicami. Pečivo priklopíme vrchnou stranou a zabalíme.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Tuniaka, lučinu a kukuricu môžeme v miske zmiešať a pečivo potom natrieť takto vzniknutou nástierkou.

Muffiny s čučoriedkami
na 15 kúskov

šálka mlieka
šálka oleja
lyžička vanilkového extraktu alebo vanilkového cukru
vajíčko
2 šálky múky
1/3 šálky cukru
šálka čučoriedok
3 lyžice prášku do pečiva
štipka soli

Všetky suroviny okrem čučoriedok dáme do misky a vareškou vypracujeme cesto. Umyté a odkvapkané čučoriedky do cesta primiešame až nakoniec. Lyžicou naplníme malé formičky vyložené kolieskami papiera na pečenie. Pečieme 15 minút v rúre vyhriatej na 180 stupňov Celzia.

Tip: Na obmenu môžeme pridať do cesta na malé kúsky nakrájaný banán alebo nastrúhanú čokoládu.

Dobrá rada

Dobrá rada
Pamätajte na to, že desiata pre školáka musí byť dobre zabalená, aby sa jej obsah neocitol medzi zošitmi a učebnicami. Mikroténové vrecká je vhodné nahradiť škatuľkou (na jedno použitie alebo takou, ktorá sa ľahko udržiava v čistote).
P. S. Nezabudnite na ovocie, pitie a servítku!

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Autor: Inka Šafránková, styling: Martin Polačko - Chef Gurmán

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tisíce ľudí sa tešia z vyšších platov
  2. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  3. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  4. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  5. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  6. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  7. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  8. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 282
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 22 382
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 12 204
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 7 245
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 870
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 5 372
  7. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 553
  8. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 4 096
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Pre recept na tiramisu kliknite na obrázok.

Ako využiť mascarpone v dezertoch a koláčoch a čím ho nahradiť v receptoch.


redakcia SME ženy 2

Odborníci radia, na čo si dať pozor.


Kuskus je jednoduchý na prípravu.


a 1 ďalší 1
Hlivu môžete skombinovať s kyslou smotanou.

Trinásť nápadov na recepty z hlivy.


redakcia SME ženy
reklama
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Rado Surovka: Raši dostal padáka 80 693
  2. Martina Paulenová: Dozvedeli sme sa zlú správu 64 217
  3. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 20 622
  4. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 15 635
  5. Otilia Horrocks: Odporné, príšerné, drzé, nechutné 12 220
  6. Juraj Kumičák: ...radšej choďte kravy pásť... 11 131
  7. Rastislav Šenkirik: SMER - pohlavné preukazy 10 372
  8. Peter Franek: Čo chcú Ficovi voliči. 9 502
  1. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
  2. Věra Tepličková: Opäť bližšie ku snu stať sa policajtom
  3. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme
  4. Radko Mačuha: Ideme ďalej.
  5. Tupou Ceruzou: Hrádza proti progresivizmu
  6. Tupou Ceruzou: Trump vs. Čína
  7. Marcel Rebro: SMERácka kádrovačka
  8. Radko Mačuha: Fico vymenil Troškovú za Bombica.
SkryťZatvoriť reklamu