Závislosť od kofeínu vzniká celkom nenápadne. Nový deň kávičkárky začína štartovacou rannou šálkou a v priebehu dňa si na dúšok čierneho moku ani nespomenie. Neskôr je jej jedna káva málo a voňavú dávku si dopraje vždy, keď sa cíti unavená. Nebezpečný kolotoč závislosti sa pomaly roztáča a postupne so sebou prináša zdravotné problémy.
Bolesti hlavy, nesústredenosť, podráždenosť alebo naopak, extrémna únava a ospalosť – takéto príznaky sa objavia vždy, ak telo nedostane svoj denný prídel kofeínu. Závislosť od tejto povzbudzujúcej látky môže zároveň škodiť niektorým vnútorným orgánom. „Ak vám káva začala napríklad dráždiť žlčník, vyraďujte ju zo svojho pitného režimu postupne. Len tak sa vyhnete abstinenčným príznakom. Najprv vynechajte pol šálky denne, alebo jedného „turka“ nahraďte kávou bez kofeínu a opatrne znižujte počet vypitých šálok,“ odporúča doktorka Alžbeta Béderová z bratislavského Regionálneho úradu verejného zdravotníctva. Oplatí sa vyskúšať aj „kofeínový detox“, keď sa každoročne na tri týždne káva úplne vysadí. Po ukončení očistnej kúry je dobré vypiť maximálne 300 mg kofeínu, teda dve, nanajvýš tri povzbudzujúce šálky denne.
Namiesto kávy prechádzka
Aj keď máte v práci náročný deň a cítite sa unavená, je lepšie nahradiť „kofeínový životabudič“ niečím zdravším. Poobedňajšiu únavu zaženie oveľa zdravším spôsobom krátka prechádzka alebo „šprint“ na oddelenie, ktoré sa nachádza na najvyššom poschodí vo firme. Ak je šéf nekompromisný a svojich zamestnancov nepustí ani na krok, sú aj iné možnosti, ako si dobiť baterky. Stačí si nájsť pár minút pre seba, zatvoriť oči a na nič nemyslieť. Mozog, ktorý je presýtený podnetmi z okolia, sa takýmto nenáročným spôsobom na chvíľku „vypne“ a uvoľní.
Doktorka Béderová pridáva ďalší typ: „Sadnite si na stoličku, mierne rozkročte nohy, ruky dajte za hlavu a hlboko sa predkloňte. Ruky tlačte dole a hlavu hore, tým sa vám prekrví mozog. Ak tento cvik skombinujete s jednoduchým strečingovým cvičením, uľaví sa vám aj bez kofeínovej barličky, ktorú by ste aj tak o pár hodín potrebovali znova. Krátka poobedňajšia relaxácia zlepšuje náladu, sústredenosť a výkonnosť oveľa viac než narýchlo vypité dvojité preso.“
Dve šálky pre zdravie, desať na chorobu?
„Zbožňujete tureckú kávu? V tom prípade však nezabúdajte, že môže zvyšovať hladinu cholesterolu v krvi, čo predstavuje rizikový faktor pre ochorenie srdca. Radšej ju nahraďte filtrovanou alebo instantnou kávou,“ upozorňuje Alžbeta Béderová. „Kofeín sa môže podieľať aj na vzniku osteoporózy, pretože ovplyvňuje metabolizmus vápnika v tele.
Keď konzumujete priveľa kávy, mali by ste si denne dopriať pohár mlieka alebo zjesť jogurt. Dodržujte aj pitný režim vzhľadom na močopudné účinky kofeínu.“ Jeho príjem radí doktorka Béderová obmedziť alebo sa mu navždy vyhnúť, ak má kávičkárka zvýšený krvný tlak, žalúdočné problémy či dráždivé črevá so sklonom k hnačkám. Aj pre deti je čistá voda oveľa zdravšia ako kolové limonády či ľadový čaj, ktorý mimochodom tiež obsahuje vysoké množstvo kofeínu.
Prosíte si kávu, mamička?
Žena, ktorá čaká bábätko alebo dojčí, by mala na takúto otázku odpovedať: ,,Nie, neprosím.“ Napriek tomu, že ju ani jej nenarodené dieťatko dve šálky kávy alebo čierneho čaju neohrozia, bude lepšie, ak sa nápojov s obsahom kofeínu na pár mesiacov vzdá. Pre istotu. Kofeín totiž prechádza placentou a ak si povolenú dávku neustráži, môže mať bábätko nízku pôrodnú hmotnosť. V období dojčenia si táto povzbudzujúca látka nájde cestu aj do materského mlieka. V prípade, že sa matka „predávkuje“, dieťa môže byť podráždené, plačlivé a bude ťažko zaspávať.
Čo je to kofeín
Kofeín, prírodný alkaloid stimulujúci centrálnu nervovú sústavu, je súčasťou listov, semien a plodov viac ako sto rôznych druhov rastlín. Krátkodobo zvyšuje psychickú výkonnosť a znižuje únavu. Po vyprchaní jeho účinku je však organizmus ešte viac unavený ako pred jeho užitím, takže telo si žiada novú dávku. Nachádza sa v káve, kakaových bôboch, kolových orechoch, čajových listoch a listoch čaju maté alebo guarany. Pridáva sa do energetických nápojov ako Red Bull či Semtex a liekov proti bolesti, nádche alebo chrípke. Zvyšuje totiž účinok analgetík.
Množstvo kofeínu v nápoji závisí od jeho druhu, množstva a prípravy. Čaj účinkuje miernejšie, ale jeho účinky trvajú dlhšie než u kávy. Zaujímavé je, že kávové zrná obsahujú menej kofeínu než sušina listov čaju, nápoj z nich pripravený však získava opačné vlastnosti. Čerstvo zaliate rozomleté kávové zrná sú nasýtenejšie, a preto silnejšie, ako vylúhované čajové lístky.
Obsah kofeínu v nápojoch Nealkoholické nápoje plechovka
Coca-cola 65 mg
Pepsi 43 mg
Pepsi Light 36 mg
Kofola 45 mg
Red Bull 80 mg
Káva kávová šálka
Instantná káva 50 - 66 mg
Prekvapkávaná 80 – 110 mg
Turecká 85 mg
Presso 90 – 150 mg
Čaj čajová šálka
Čierny, vylúhovaný 5 minút 30 – 50 mg
Čierny vylúhovaný 1 minútu 20 – 30 mg
Ľadový 30 mg
Zelený 30 – 40 mg
Čokoláda STO GRAMOV
Mliečna čokoláda 3 mg
Horká čokoláda 10 mg
Kakao 13 mg
Autor: Dana Haščáková, smeŽeny, 13/2008