Aspoň raz do týždňa si dajte rybu

Odborníci nás nabádajú k pravidelnej konzumácií rýb. Inšpirujte sa skvelými receptami z rýb. Pošlite nám svoj obľúbený recept na prípravu rýb a vyhrajte skvelú knihu

Lososie rolky na mrkve


na 4 porcie
8 plátkov údeného lososa po 30 g
1 PL horčice
1 PL medu
čerstvo pomleté čierne korenie
1 zväzok kôpru
4 listy ľadového šalátu
1 mrkva
1 PL citrónovej šťavy
1 cm čerstvého chrenu
žerucha a citrónové plátky na ozdobu


1. Plátky lososa rozprestrieme vedľa seba na pracovnú dosku. V miske zmiešame horčicu, med a trochu čierneho korenia.
2. Kôpor umyjeme, osušíme a najemno posekáme. Kôpor pomiešame s horčicovo-medovou masou a zmesou potrieme plátky lososa.
3. šalátové listy umyjeme a osušíme, hrubšie časti vykrojíme, listy po dĺžke rozpolíme, rozložíme na plátky lososa a zvinieme.
4. Mrkvu očistíme, umyjeme a škrabkou na zemiaky z nej nalúpeme tenké plátky. Mrkvové plátky rozdelíme na taniere a na ne rozložíme lososové rolky
5. Navrch nastrúhame chren a všetko pokvapkáme citrónovou šťavou. Ozdobíme žeruchou a plátkami citróna.




TIP

Z horčicovo-medovo-kôprového krému pripravíme dvojnásobné množstvo. V uzavretej nádobe vydrží v chladničke najmenej týždeň



Losos s omáčkou vinaigrette


Na 4 porcie


4 porice marinovaného lososa
1 cibuľa
½ zväzku miešaných byliniek
2 PL bieleho vínneho octu
2 PL olivového oleja
soľ
čierne korenie


1. Cibuľu veľmi najemno posekáme. Bylinky tiež najemno posekáme a zmixujeme
2. Ocot, olej, cibuľu a bylinky spolu premiešame, osolíme a ochutíme čiernym korením
3. Plátky lososa polejeme pripravenou omáčkou.




TIP

Keď kupujete rybu dávajte pozor aby z nej nepáchla rybacina. Ryba smie voňať po vode, soli a mori. Pri nákupe dbajte na nasledujúce znaky:
- jasné, lesklé oči
- žiarivočervené žiabre
- hladká, pružná koža



Lístkové cesto plnené špargľou a rybacinou


Na 4 porcie


200 g mrazeného lístkového cesta
500 g zelenej špargle
soľ
1 žĺtok
200 g filiet zo zubáča alebo kambaly
75 ml suchého bieleho vína
1 posekaná šalotka
200 g masla
čierne korenie
1 PL citrónovej šťavy
2 PL hustej tučnej smotany
1 zväzok trebuľky
múka na rozvaľkanie


1. Listkové cesto necháme rozmraziť. Rúru predhrejeme na 225 oC. Spodnú časť špargle olúpeme a koniec stonky odrežeme. Špargľu uvaríme asi 8 minúť v slanej vode nie celkom domäkka, potom ju vyberieme a necháme odkvapkať. Odmeriame 75 ml vývaru a odložíme nabok.
2. Lístkové cesto položíme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme na hrúbku asi 5 mm, rozrežeme na 4 rovnako veľké obdĺžniky, potrieme ich žĺtkom a v predhriatej rúre ich pri 225 C asi 5-8 minút pečieme dozlatista.
3. Rybu umyjeme, osusšíme, rozkrojíme na 4 porcie a 4-5 minút dusíme domäkka. Vývar zo špargle s vínom a šalotkou zvaríme na polovicu a zašľaháme doň vločky studeného masla.
4. vývar ochutíme čiernym korením, citrónovou šťavou, osolíme a už nevaríme. Potom do vývaru pridáme smotanu. Trebuľku umyjeme, osušíme, lístky otrháme apridáme do omáčky.
5. Obdĺžniky z lístkového cesta priečne prekrojíme. Špargľu rozpolíme a rozdelíme na cesto, navrch položíme jeden kúsok ryby, pokvapkáme omáčkou a uzatvoríme druhou polovicou obdĺžníka.




TIP

Špargľa sa môže upiecť aj v panvici na masle a spolu s omáčkou podávať k paštétam.

Čitateľský tip na obľúbený recep nám poslala Libuša Davidíková z Bratislavy, ktorej zasielame aj výhru.

Recept:

Filé na horčici
Na masle speníme najemno nakrájanú cibuľku, pridáme filé, ktoré som posypala bylinkami a vegetou a nechala trochu postáť. Keď sa filé opečie z oboch strán vyberieme ho a do výpeku pridáme dijónsku horčicu, trošku worchestrovej omáčky, zamiešame a vložíme spať rybku. Fajn nasiakne šťavou. Podávame so zemiakmy a šalátom.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 36 793
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 24 408
  3. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 19 776
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 13 796
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 393
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 876
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 3 924
  8. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 3 408
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 399
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 685

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Cinkota: Som pôžitkár. Viem, že chuť príde, ale už mi nebude diktovať

Verím, že som oveľa múdrejší, hovorí prepustený herec Dušan Cinkota.

KULTÚRA

Jana Oľhová: Politický sitkom potrebuje učiteľky zo základnej

Bývajú vystrašené, hovorí o učiteľkách, ktoré navštevujú jej divadelnú dielňu.

Neprehliadnite tiež

Zuzana Smatanová: Pred koncertami v sebe občas musím zobudiť extroverta

Speváčka po rokoch príprav vydala nový album.

Začnem od zajtra: Čo robiť, keď chýba motivácia k pohybu

Dobrý pocit zo športu dosiahnete ľahšie, ako si myslíte.

Keď varí muž: Streetfood na mastnom papieri je hit. Právom?

Cez týždeň jedzte, čo chcete, ale v sobotu si uvarte zložité jedlo.