SME

Aspoň raz do týždňa si dajte rybu

Odborníci nás nabádajú k pravidelnej konzumácií rýb. Inšpirujte sa skvelými receptami z rýb. Pošlite nám svoj obľúbený recept na prípravu rýb a vyhrajte skvelú knihu

Lososie rolky na mrkve

na 4 porcie

8 plátkov údeného lososa po 30 g

1 PL horčice

1 PL medu

čerstvo pomleté čierne korenie

1 zväzok kôpru

4 listy ľadového šalátu

1 mrkva

1 PL citrónovej šťavy

1 cm čerstvého chrenu

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

žerucha a citrónové plátky na ozdobu

1. Plátky lososa rozprestrieme vedľa seba na pracovnú dosku. V miske zmiešame horčicu, med a trochu čierneho korenia.

2. Kôpor umyjeme, osušíme a najemno posekáme. Kôpor pomiešame s horčicovo-medovou masou a zmesou potrieme plátky lososa.

3. šalátové listy umyjeme a osušíme, hrubšie časti vykrojíme, listy po dĺžke rozpolíme, rozložíme na plátky lososa a zvinieme.

SkryťVypnúť reklamu

4. Mrkvu očistíme, umyjeme a škrabkou na zemiaky z nej nalúpeme tenké plátky. Mrkvové plátky rozdelíme na taniere a na ne rozložíme lososové rolky

5. Navrch nastrúhame chren a všetko pokvapkáme citrónovou šťavou. Ozdobíme žeruchou a plátkami citróna.

TIP

Z horčicovo-medovo-kôprového krému pripravíme dvojnásobné množstvo. V uzavretej nádobe vydrží v chladničke najmenej týždeň

Losos s omáčkou vinaigrette

Na 4 porcie

4 porice marinovaného lososa

1 cibuľa

½ zväzku miešaných byliniek

2 PL bieleho vínneho octu

2 PL olivového oleja

soľ

čierne korenie

1. Cibuľu veľmi najemno posekáme. Bylinky tiež najemno posekáme a zmixujeme

2. Ocot, olej, cibuľu a bylinky spolu premiešame, osolíme a ochutíme čiernym korením

3. Plátky lososa polejeme pripravenou omáčkou.

SkryťVypnúť reklamu

TIP

Keď kupujete rybu dávajte pozor aby z nej nepáchla rybacina. Ryba smie voňať po vode, soli a mori. Pri nákupe dbajte na nasledujúce znaky:

- jasné, lesklé oči

- žiarivočervené žiabre

- hladká, pružná koža

Lístkové cesto plnené špargľou a rybacinou

Na 4 porcie

200 g mrazeného lístkového cesta

500 g zelenej špargle

soľ

1 žĺtok

200 g filiet zo zubáča alebo kambaly

75 ml suchého bieleho vína

1 posekaná šalotka

200 g masla

čierne korenie

1 PL citrónovej šťavy

2 PL hustej tučnej smotany

1 zväzok trebuľky

múka na rozvaľkanie

1. Listkové cesto necháme rozmraziť. Rúru predhrejeme na 225 oC. Spodnú časť špargle olúpeme a koniec stonky odrežeme. Špargľu uvaríme asi 8 minúť v slanej vode nie celkom domäkka, potom ju vyberieme a necháme odkvapkať. Odmeriame 75 ml vývaru a odložíme nabok.

SkryťVypnúť reklamu

2. Lístkové cesto položíme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme na hrúbku asi 5 mm, rozrežeme na 4 rovnako veľké obdĺžniky, potrieme ich žĺtkom a v predhriatej rúre ich pri 225 C asi 5-8 minút pečieme dozlatista.

3. Rybu umyjeme, osusšíme, rozkrojíme na 4 porcie a 4-5 minút dusíme domäkka. Vývar zo špargle s vínom a šalotkou zvaríme na polovicu a zašľaháme doň vločky studeného masla.

4. vývar ochutíme čiernym korením, citrónovou šťavou, osolíme a už nevaríme. Potom do vývaru pridáme smotanu. Trebuľku umyjeme, osušíme, lístky otrháme apridáme do omáčky.

5. Obdĺžniky z lístkového cesta priečne prekrojíme. Špargľu rozpolíme a rozdelíme na cesto, navrch položíme jeden kúsok ryby, pokvapkáme omáčkou a uzatvoríme druhou polovicou obdĺžníka.

TIP

Špargľa sa môže upiecť aj v panvici na masle a spolu s omáčkou podávať k paštétam.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Čitateľský tip na obľúbený recep nám poslala Libuša Davidíková z Bratislavy, ktorej zasielame aj výhru.

Recept:

Filé na horčici

Na masle speníme najemno nakrájanú cibuľku, pridáme filé, ktoré som posypala bylinkami a vegetou a nechala trochu postáť. Keď sa filé opečie z oboch strán vyberieme ho a do výpeku pridáme dijónsku horčicu, trošku worchestrovej omáčky, zamiešame a vložíme spať rybku. Fajn nasiakne šťavou. Podávame so zemiakmy a šalátom.

Autor: spracované podľa knihy Ryby - Ikar

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tisíce ľudí sa tešia z vyšších platov
  2. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  3. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  4. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  5. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  6. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  7. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  8. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 333
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 22 461
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 12 263
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 7 301
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 918
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 5 446
  7. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 554
  8. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 4 090
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Pre recept na tiramisu kliknite na obrázok.

Ako využiť mascarpone v dezertoch a koláčoch a čím ho nahradiť v receptoch.


redakcia SME ženy 2

Odborníci radia, na čo si dať pozor.


Kuskus je jednoduchý na prípravu.


a 1 ďalší 1
Hlivu môžete skombinovať s kyslou smotanou.

Trinásť nápadov na recepty z hlivy.


redakcia SME ženy
reklama
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Rado Surovka: Raši dostal padáka 78 890
  2. Martina Paulenová: Dozvedeli sme sa zlú správu 64 242
  3. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 17 261
  4. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 15 643
  5. Otilia Horrocks: Odporné, príšerné, drzé, nechutné 12 238
  6. Juraj Kumičák: ...radšej choďte kravy pásť... 11 132
  7. Rastislav Šenkirik: SMER - pohlavné preukazy 10 383
  8. Peter Franek: Čo chcú Ficovi voliči. 9 512
  1. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
  2. Věra Tepličková: Opäť bližšie ku snu stať sa policajtom
  3. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme
  4. Radko Mačuha: Ideme ďalej.
  5. Tupou Ceruzou: Hrádza proti progresivizmu
  6. Tupou Ceruzou: Trump vs. Čína
  7. Marcel Rebro: SMERácka kádrovačka
  8. Radko Mačuha: Fico vymenil Troškovú za Bombica.
SkryťZatvoriť reklamu