SME

Aspoň raz do týždňa si dajte rybu

Odborníci nás nabádajú k pravidelnej konzumácií rýb. Inšpirujte sa skvelými receptami z rýb. Pošlite nám svoj obľúbený recept na prípravu rýb a vyhrajte skvelú knihu

Lososie rolky na mrkve

na 4 porcie

8 plátkov údeného lososa po 30 g

1 PL horčice

1 PL medu

čerstvo pomleté čierne korenie

1 zväzok kôpru

4 listy ľadového šalátu

1 mrkva

1 PL citrónovej šťavy

1 cm čerstvého chrenu

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

žerucha a citrónové plátky na ozdobu

1. Plátky lososa rozprestrieme vedľa seba na pracovnú dosku. V miske zmiešame horčicu, med a trochu čierneho korenia.

2. Kôpor umyjeme, osušíme a najemno posekáme. Kôpor pomiešame s horčicovo-medovou masou a zmesou potrieme plátky lososa.

3. šalátové listy umyjeme a osušíme, hrubšie časti vykrojíme, listy po dĺžke rozpolíme, rozložíme na plátky lososa a zvinieme.

SkryťVypnúť reklamu

4. Mrkvu očistíme, umyjeme a škrabkou na zemiaky z nej nalúpeme tenké plátky. Mrkvové plátky rozdelíme na taniere a na ne rozložíme lososové rolky

5. Navrch nastrúhame chren a všetko pokvapkáme citrónovou šťavou. Ozdobíme žeruchou a plátkami citróna.

TIP

Z horčicovo-medovo-kôprového krému pripravíme dvojnásobné množstvo. V uzavretej nádobe vydrží v chladničke najmenej týždeň

Losos s omáčkou vinaigrette

Na 4 porcie

4 porice marinovaného lososa

1 cibuľa

½ zväzku miešaných byliniek

2 PL bieleho vínneho octu

2 PL olivového oleja

soľ

čierne korenie

1. Cibuľu veľmi najemno posekáme. Bylinky tiež najemno posekáme a zmixujeme

2. Ocot, olej, cibuľu a bylinky spolu premiešame, osolíme a ochutíme čiernym korením

3. Plátky lososa polejeme pripravenou omáčkou.

SkryťVypnúť reklamu

TIP

Keď kupujete rybu dávajte pozor aby z nej nepáchla rybacina. Ryba smie voňať po vode, soli a mori. Pri nákupe dbajte na nasledujúce znaky:

- jasné, lesklé oči

- žiarivočervené žiabre

- hladká, pružná koža

Lístkové cesto plnené špargľou a rybacinou

Na 4 porcie

200 g mrazeného lístkového cesta

500 g zelenej špargle

soľ

1 žĺtok

200 g filiet zo zubáča alebo kambaly

75 ml suchého bieleho vína

1 posekaná šalotka

200 g masla

čierne korenie

1 PL citrónovej šťavy

2 PL hustej tučnej smotany

1 zväzok trebuľky

múka na rozvaľkanie

1. Listkové cesto necháme rozmraziť. Rúru predhrejeme na 225 oC. Spodnú časť špargle olúpeme a koniec stonky odrežeme. Špargľu uvaríme asi 8 minúť v slanej vode nie celkom domäkka, potom ju vyberieme a necháme odkvapkať. Odmeriame 75 ml vývaru a odložíme nabok.

SkryťVypnúť reklamu

2. Lístkové cesto položíme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme na hrúbku asi 5 mm, rozrežeme na 4 rovnako veľké obdĺžniky, potrieme ich žĺtkom a v predhriatej rúre ich pri 225 C asi 5-8 minút pečieme dozlatista.

3. Rybu umyjeme, osusšíme, rozkrojíme na 4 porcie a 4-5 minút dusíme domäkka. Vývar zo špargle s vínom a šalotkou zvaríme na polovicu a zašľaháme doň vločky studeného masla.

4. vývar ochutíme čiernym korením, citrónovou šťavou, osolíme a už nevaríme. Potom do vývaru pridáme smotanu. Trebuľku umyjeme, osušíme, lístky otrháme apridáme do omáčky.

5. Obdĺžniky z lístkového cesta priečne prekrojíme. Špargľu rozpolíme a rozdelíme na cesto, navrch položíme jeden kúsok ryby, pokvapkáme omáčkou a uzatvoríme druhou polovicou obdĺžníka.

TIP

Špargľa sa môže upiecť aj v panvici na masle a spolu s omáčkou podávať k paštétam.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Čitateľský tip na obľúbený recep nám poslala Libuša Davidíková z Bratislavy, ktorej zasielame aj výhru.

Recept:

Filé na horčici

Na masle speníme najemno nakrájanú cibuľku, pridáme filé, ktoré som posypala bylinkami a vegetou a nechala trochu postáť. Keď sa filé opečie z oboch strán vyberieme ho a do výpeku pridáme dijónsku horčicu, trošku worchestrovej omáčky, zamiešame a vložíme spať rybku. Fajn nasiakne šťavou. Podávame so zemiakmy a šalátom.

Autor: spracované podľa knihy Ryby - Ikar

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  2. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  3. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  4. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  5. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  6. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  7. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  8. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých
  1. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  2. Prečo sú dovolenky na obrích výletných lodiach lacné?
  3. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  4. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  5. Takto má vyzerať dostupný biznis notebook
  6. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  7. Tajomstvo najšťastnejších krajín sveta
  8. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  1. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 5 891
  2. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože 4 324
  3. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 3 661
  4. Prečo sú dovolenky na obrích výletných lodiach lacné? 3 300
  5. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy 2 797
  6. Nízke úspory a dôchodky? Tieto 3 faktory ovplyvnia Slovensko 2 751
  7. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 2 683
  8. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých 2 260
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: 8 prekvapivých faktov o vzťahoch, ktoré zmenia váš pohľad na lásku
  2. Zdravotní Klauni: Otec, bezpečný prístav dieťaťa v nemocnici
  3. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  4. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  5. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  6. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  7. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  8. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  1. Ivan Čáni: Všetci držme huby a nechajme Roberta Fica pracovať! Lebo len on JEDINÝ vie, čo je najlepšie. 26 521
  2. Janka Bittó Cigániková: Cirkev na gynekológii? Žiaľ, Cigániková nepreháňala 18 437
  3. Michael Achberger: Prestaňte držať diéty! Týchto 7 návykov vám predĺžia život aj zlepšia postavu 17 620
  4. Dušan Koniar: V roku 1989 mala ČSSR 3315 vlastných tankov 8 813
  5. Radko Mačuha: Auto pre ministerku Šimkovičovú. 6 240
  6. Janka Bittó Cigániková: Zdravotníctvo má liečiť, nie financovať cirkev 6 041
  7. Vladimír Bojničan: Z Devína sa stáva festival kléro-fašistických príšer 4 840
  8. Otilia Horrocks: Tzv. lokálpatrioti ukázali občanom prostredník. 4 359
  1. Marcel Rebro: Nad Kyjivom znovu tma: keď rakety vyvracajú slovenské lži
  2. Roman Kebísek: Kuzmány, Radlinský, Štúr, Pauliny-Tóth chceli ruštinu ako spoločný jazyk Slovanov
  3. Post Bellum SK: Nicholas Winton zomrel pred desiatimi rokmi. Jeho príbeh zostáva inšpiráciou dodnes
  4. Roman Kebísek: Britka objavila hrob Adele Harms, modelky maliara Schieleho
  5. Věra Tepličková: Čím väčšia škola, tým lepšie výsledky...
  6. Radko Mačuha: Auto pre ministerku Šimkovičovú.
  7. Věra Tepličková: Šok v Martine alebo Alimachalala a 40 lúpežníkov(voľné pokračovanie Šoku v Levoči a Šoku v Bratislave)
  8. Radko Mačuha: Prezident bol v SNG podporiť kolabujúci rezort Šimkovičovej
SkryťZatvoriť reklamu