Lososie rolky na mrkve
na 4 porcie
8 plátkov údeného lososa po 30 g
1 PL horčice
1 PL medu
čerstvo pomleté čierne korenie
1 zväzok kôpru
4 listy ľadového šalátu
1 mrkva
1 PL citrónovej šťavy
1 cm čerstvého chrenu
žerucha a citrónové plátky na ozdobu
1. Plátky lososa rozprestrieme vedľa seba na pracovnú dosku. V miske zmiešame horčicu, med a trochu čierneho korenia.
2. Kôpor umyjeme, osušíme a najemno posekáme. Kôpor pomiešame s horčicovo-medovou masou a zmesou potrieme plátky lososa.
3. šalátové listy umyjeme a osušíme, hrubšie časti vykrojíme, listy po dĺžke rozpolíme, rozložíme na plátky lososa a zvinieme.
4. Mrkvu očistíme, umyjeme a škrabkou na zemiaky z nej nalúpeme tenké plátky. Mrkvové plátky rozdelíme na taniere a na ne rozložíme lososové rolky
5. Navrch nastrúhame chren a všetko pokvapkáme citrónovou šťavou. Ozdobíme žeruchou a plátkami citróna.
TIP
Z horčicovo-medovo-kôprového krému pripravíme dvojnásobné množstvo. V uzavretej nádobe vydrží v chladničke najmenej týždeň
Losos s omáčkou vinaigrette
Na 4 porcie
4 porice marinovaného lososa
1 cibuľa
½ zväzku miešaných byliniek
2 PL bieleho vínneho octu
2 PL olivového oleja
soľ
čierne korenie
1. Cibuľu veľmi najemno posekáme. Bylinky tiež najemno posekáme a zmixujeme
2. Ocot, olej, cibuľu a bylinky spolu premiešame, osolíme a ochutíme čiernym korením
3. Plátky lososa polejeme pripravenou omáčkou.
TIP
Keď kupujete rybu dávajte pozor aby z nej nepáchla rybacina. Ryba smie voňať po vode, soli a mori. Pri nákupe dbajte na nasledujúce znaky:
- jasné, lesklé oči
- žiarivočervené žiabre
- hladká, pružná koža
Lístkové cesto plnené špargľou a rybacinou
Na 4 porcie
200 g mrazeného lístkového cesta
500 g zelenej špargle
soľ
1 žĺtok
200 g filiet zo zubáča alebo kambaly
75 ml suchého bieleho vína
1 posekaná šalotka
200 g masla
čierne korenie
1 PL citrónovej šťavy
2 PL hustej tučnej smotany
1 zväzok trebuľky
múka na rozvaľkanie
1. Listkové cesto necháme rozmraziť. Rúru predhrejeme na 225 oC. Spodnú časť špargle olúpeme a koniec stonky odrežeme. Špargľu uvaríme asi 8 minúť v slanej vode nie celkom domäkka, potom ju vyberieme a necháme odkvapkať. Odmeriame 75 ml vývaru a odložíme nabok.
2. Lístkové cesto položíme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme na hrúbku asi 5 mm, rozrežeme na 4 rovnako veľké obdĺžniky, potrieme ich žĺtkom a v predhriatej rúre ich pri 225 C asi 5-8 minút pečieme dozlatista.
3. Rybu umyjeme, osusšíme, rozkrojíme na 4 porcie a 4-5 minút dusíme domäkka. Vývar zo špargle s vínom a šalotkou zvaríme na polovicu a zašľaháme doň vločky studeného masla.
4. vývar ochutíme čiernym korením, citrónovou šťavou, osolíme a už nevaríme. Potom do vývaru pridáme smotanu. Trebuľku umyjeme, osušíme, lístky otrháme apridáme do omáčky.
5. Obdĺžniky z lístkového cesta priečne prekrojíme. Špargľu rozpolíme a rozdelíme na cesto, navrch položíme jeden kúsok ryby, pokvapkáme omáčkou a uzatvoríme druhou polovicou obdĺžníka.
TIP
Špargľa sa môže upiecť aj v panvici na masle a spolu s omáčkou podávať k paštétam.
Čitateľský tip na obľúbený recep nám poslala Libuša Davidíková z Bratislavy, ktorej zasielame aj výhru.
Recept:
Filé na horčici
Na masle speníme najemno nakrájanú cibuľku, pridáme filé, ktoré som posypala bylinkami a vegetou a nechala trochu postáť. Keď sa filé opečie z oboch strán vyberieme ho a do výpeku pridáme dijónsku horčicu, trošku worchestrovej omáčky, zamiešame a vložíme spať rybku. Fajn nasiakne šťavou. Podávame so zemiakmy a šalátom.
Autor: spracované podľa knihy Ryby - Ikar