SME
Pondelok, 14. jún, 2021 | Meniny má VasilKrížovkyKrížovky

Aspoň raz do týždňa si dajte rybu

Odborníci nás nabádajú k pravidelnej konzumácií rýb. Inšpirujte sa skvelými receptami z rýb. Pošlite nám svoj obľúbený recept na prípravu rýb a vyhrajte skvelú knihu

Lososie rolky na mrkve


na 4 porcie
8 plátkov údeného lososa po 30 g
1 PL horčice
1 PL medu
čerstvo pomleté čierne korenie
1 zväzok kôpru
4 listy ľadového šalátu
1 mrkva
1 PL citrónovej šťavy
1 cm čerstvého chrenu
žerucha a citrónové plátky na ozdobu


1. Plátky lososa rozprestrieme vedľa seba na pracovnú dosku. V miske zmiešame horčicu, med a trochu čierneho korenia.
2. Kôpor umyjeme, osušíme a najemno posekáme. Kôpor pomiešame s horčicovo-medovou masou a zmesou potrieme plátky lososa.
3. šalátové listy umyjeme a osušíme, hrubšie časti vykrojíme, listy po dĺžke rozpolíme, rozložíme na plátky lososa a zvinieme.
4. Mrkvu očistíme, umyjeme a škrabkou na zemiaky z nej nalúpeme tenké plátky. Mrkvové plátky rozdelíme na taniere a na ne rozložíme lososové rolky
5. Navrch nastrúhame chren a všetko pokvapkáme citrónovou šťavou. Ozdobíme žeruchou a plátkami citróna.




TIP

Z horčicovo-medovo-kôprového krému pripravíme dvojnásobné množstvo. V uzavretej nádobe vydrží v chladničke najmenej týždeň



Losos s omáčkou vinaigrette


Na 4 porcie


4 porice marinovaného lososa
1 cibuľa
½ zväzku miešaných byliniek
2 PL bieleho vínneho octu
2 PL olivového oleja
soľ
čierne korenie


1. Cibuľu veľmi najemno posekáme. Bylinky tiež najemno posekáme a zmixujeme
2. Ocot, olej, cibuľu a bylinky spolu premiešame, osolíme a ochutíme čiernym korením
3. Plátky lososa polejeme pripravenou omáčkou.




TIP

Keď kupujete rybu dávajte pozor aby z nej nepáchla rybacina. Ryba smie voňať po vode, soli a mori. Pri nákupe dbajte na nasledujúce znaky:
- jasné, lesklé oči
- žiarivočervené žiabre
- hladká, pružná koža



Lístkové cesto plnené špargľou a rybacinou


Na 4 porcie


200 g mrazeného lístkového cesta
500 g zelenej špargle
soľ
1 žĺtok
200 g filiet zo zubáča alebo kambaly
75 ml suchého bieleho vína
1 posekaná šalotka
200 g masla
čierne korenie
1 PL citrónovej šťavy
2 PL hustej tučnej smotany
1 zväzok trebuľky
múka na rozvaľkanie


1. Listkové cesto necháme rozmraziť. Rúru predhrejeme na 225 oC. Spodnú časť špargle olúpeme a koniec stonky odrežeme. Špargľu uvaríme asi 8 minúť v slanej vode nie celkom domäkka, potom ju vyberieme a necháme odkvapkať. Odmeriame 75 ml vývaru a odložíme nabok.
2. Lístkové cesto položíme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme na hrúbku asi 5 mm, rozrežeme na 4 rovnako veľké obdĺžniky, potrieme ich žĺtkom a v predhriatej rúre ich pri 225 C asi 5-8 minút pečieme dozlatista.
3. Rybu umyjeme, osusšíme, rozkrojíme na 4 porcie a 4-5 minút dusíme domäkka. Vývar zo špargle s vínom a šalotkou zvaríme na polovicu a zašľaháme doň vločky studeného masla.
4. vývar ochutíme čiernym korením, citrónovou šťavou, osolíme a už nevaríme. Potom do vývaru pridáme smotanu. Trebuľku umyjeme, osušíme, lístky otrháme apridáme do omáčky.
5. Obdĺžniky z lístkového cesta priečne prekrojíme. Špargľu rozpolíme a rozdelíme na cesto, navrch položíme jeden kúsok ryby, pokvapkáme omáčkou a uzatvoríme druhou polovicou obdĺžníka.




TIP

Špargľa sa môže upiecť aj v panvici na masle a spolu s omáčkou podávať k paštétam.

Čitateľský tip na obľúbený recep nám poslala Libuša Davidíková z Bratislavy, ktorej zasielame aj výhru.

Recept:

Filé na horčici
Na masle speníme najemno nakrájanú cibuľku, pridáme filé, ktoré som posypala bylinkami a vegetou a nechala trochu postáť. Keď sa filé opečie z oboch strán vyberieme ho a do výpeku pridáme dijónsku horčicu, trošku worchestrovej omáčky, zamiešame a vložíme spať rybku. Fajn nasiakne šťavou. Podávame so zemiakmy a šalátom.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako sa mení dynamika firiem?
  2. Ako kedysi vyzerali bratislavské mýta? Bol tam cintorín aj sady
  3. Regeneračný spánok s ideálne podopretou chrbticou
  4. Hudbou proti holorubom.
  5. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy
  6. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  7. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  8. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  9. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  10. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  1. Behind every successful business lies a set of skilled people
  2. Klimatická zmena rozkývala štatistiky škôd na domoch a bytoch
  3. Ako sa mení dynamika firiem?
  4. Hudbou proti holorubom.
  5. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  6. Pečeň je priamo zodpovedná za stav vášho imunitného systému
  7. Ako kedysi vyzerali bratislavské mýta? Bol tam cintorín aj sady
  8. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  9. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  10. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 11 884
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 11 762
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 10 691
  4. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov 9 226
  5. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 9 096
  6. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 9 054
  7. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 281
  8. Tostov palác - moderné bývanie s atmosférou historických Košíc 6 686
  9. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 5 896
  10. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 5 730
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Alena Zsuzsová (vpravo) a vľavo v pozadí Marian Kočner.

Najvyšší súd nemusí riešiť celý prípad.


18 h
Ampulka s vakcínou proti ochoreniu COVID-19 od americkej farmaceutickej spoločnosti Novavax počas tretej fázy klinických testov v Londýne.

Poskytuje 100-percentnú ochranu pred miernym a závažným priebehom.


53m
Riaditeľ národnej protizločineckej jednotky NAKA Branislav Zurian.

Preskúmajú aj zásah polície u Zuriana.


a 2 ďalší 4 h
Peter Schutz.

Kým sa vedci zjednotia na niekoľkých základných postulátoch, svet ešte obehnú dve či tri vlny covidu.


19 h