SME

Aspoň raz do týždňa si dajte rybu

Odborníci nás nabádajú k pravidelnej konzumácií rýb. Inšpirujte sa skvelými receptami z rýb. Pošlite nám svoj obľúbený recept na prípravu rýb a vyhrajte skvelú knihu

Lososie rolky na mrkve

na 4 porcie

8 plátkov údeného lososa po 30 g

1 PL horčice

1 PL medu

čerstvo pomleté čierne korenie

1 zväzok kôpru

4 listy ľadového šalátu

1 mrkva

1 PL citrónovej šťavy

1 cm čerstvého chrenu

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

žerucha a citrónové plátky na ozdobu

1. Plátky lososa rozprestrieme vedľa seba na pracovnú dosku. V miske zmiešame horčicu, med a trochu čierneho korenia.

2. Kôpor umyjeme, osušíme a najemno posekáme. Kôpor pomiešame s horčicovo-medovou masou a zmesou potrieme plátky lososa.

3. šalátové listy umyjeme a osušíme, hrubšie časti vykrojíme, listy po dĺžke rozpolíme, rozložíme na plátky lososa a zvinieme.

SkryťVypnúť reklamu

4. Mrkvu očistíme, umyjeme a škrabkou na zemiaky z nej nalúpeme tenké plátky. Mrkvové plátky rozdelíme na taniere a na ne rozložíme lososové rolky

5. Navrch nastrúhame chren a všetko pokvapkáme citrónovou šťavou. Ozdobíme žeruchou a plátkami citróna.

TIP

Z horčicovo-medovo-kôprového krému pripravíme dvojnásobné množstvo. V uzavretej nádobe vydrží v chladničke najmenej týždeň

Losos s omáčkou vinaigrette

Na 4 porcie

4 porice marinovaného lososa

1 cibuľa

½ zväzku miešaných byliniek

2 PL bieleho vínneho octu

2 PL olivového oleja

soľ

čierne korenie

1. Cibuľu veľmi najemno posekáme. Bylinky tiež najemno posekáme a zmixujeme

2. Ocot, olej, cibuľu a bylinky spolu premiešame, osolíme a ochutíme čiernym korením

3. Plátky lososa polejeme pripravenou omáčkou.

SkryťVypnúť reklamu

TIP

Keď kupujete rybu dávajte pozor aby z nej nepáchla rybacina. Ryba smie voňať po vode, soli a mori. Pri nákupe dbajte na nasledujúce znaky:

- jasné, lesklé oči

- žiarivočervené žiabre

- hladká, pružná koža

Lístkové cesto plnené špargľou a rybacinou

Na 4 porcie

200 g mrazeného lístkového cesta

500 g zelenej špargle

soľ

1 žĺtok

200 g filiet zo zubáča alebo kambaly

75 ml suchého bieleho vína

1 posekaná šalotka

200 g masla

čierne korenie

1 PL citrónovej šťavy

2 PL hustej tučnej smotany

1 zväzok trebuľky

múka na rozvaľkanie

1. Listkové cesto necháme rozmraziť. Rúru predhrejeme na 225 oC. Spodnú časť špargle olúpeme a koniec stonky odrežeme. Špargľu uvaríme asi 8 minúť v slanej vode nie celkom domäkka, potom ju vyberieme a necháme odkvapkať. Odmeriame 75 ml vývaru a odložíme nabok.

SkryťVypnúť reklamu

2. Lístkové cesto položíme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme na hrúbku asi 5 mm, rozrežeme na 4 rovnako veľké obdĺžniky, potrieme ich žĺtkom a v predhriatej rúre ich pri 225 C asi 5-8 minút pečieme dozlatista.

3. Rybu umyjeme, osusšíme, rozkrojíme na 4 porcie a 4-5 minút dusíme domäkka. Vývar zo špargle s vínom a šalotkou zvaríme na polovicu a zašľaháme doň vločky studeného masla.

4. vývar ochutíme čiernym korením, citrónovou šťavou, osolíme a už nevaríme. Potom do vývaru pridáme smotanu. Trebuľku umyjeme, osušíme, lístky otrháme apridáme do omáčky.

5. Obdĺžniky z lístkového cesta priečne prekrojíme. Špargľu rozpolíme a rozdelíme na cesto, navrch položíme jeden kúsok ryby, pokvapkáme omáčkou a uzatvoríme druhou polovicou obdĺžníka.

TIP

Špargľa sa môže upiecť aj v panvici na masle a spolu s omáčkou podávať k paštétam.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Čitateľský tip na obľúbený recep nám poslala Libuša Davidíková z Bratislavy, ktorej zasielame aj výhru.

Recept:

Filé na horčici

Na masle speníme najemno nakrájanú cibuľku, pridáme filé, ktoré som posypala bylinkami a vegetou a nechala trochu postáť. Keď sa filé opečie z oboch strán vyberieme ho a do výpeku pridáme dijónsku horčicu, trošku worchestrovej omáčky, zamiešame a vložíme spať rybku. Fajn nasiakne šťavou. Podávame so zemiakmy a šalátom.

Autor: spracované podľa knihy Ryby - Ikar

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Vyskúšal som si prácu výčapníka. Toto vám nepovedia
  2. V Malackách vybudovali čajové impérium
  3. Ponúkali vlastné bývanie, dnes majú v Tatrách úspešné hotely
  4. Víťaz diváckej ceny MFF Cinematik Piešťany
  5. Gebrüder Weiss spúšťa novú linku priamo z Prahy do Španielska
  6. Hodnotenie profesionála: Neďaleko Hurghady sú „egyptské Benátky“
  7. Od dnes len 3 dni – exotika s BUBO s 55% zľavou
  8. Mars dosiahol ďalšie zníženie emisií skleníkových plynov o 1,9 %
  1. Ponúkali vlastné bývanie, dnes majú v Tatrách úspešné hotely
  2. Víťaz diváckej ceny MFF Cinematik Piešťany
  3. Gebrüder Weiss spúšťa novú linku priamo z Prahy do Španielska
  4. V Malackách vybudovali čajové impérium
  5. Hodnotenie profesionála: Neďaleko Hurghady sú „egyptské Benátky“
  6. Učebnica TATRA SCOOL priblíži deťom svet peňazí modernou formou
  7. LESY SR otvorili predajňu Lesnícke pochúťky
  8. Mars dosiahol ďalšie zníženie emisií skleníkových plynov o 1,9 %
  1. Toto bude cestovateľský hit roka 2026 28 978
  2. Prekvapenie na čele. Sem budú Slováci cestovať v roku 2026 12 393
  3. Slováci vytvorili mlieko, ktoré nemá obdobu v celej Európe 8 848
  4. BUBO zverejnilo všetky termíny - exotika za polovicu 5 704
  5. Plaza View v Dúbravke štartuje predpredaj bytov s výhľadom 4 434
  6. Takáto Čína sa bude páčiť aj Slovákom 4 284
  7. Hodnotenie profesionála: Neďaleko Hurghady sú „egyptské Benátky“ 4 198
  8. Cestovateľský hit desaťročí leží v Ázii – s 55% zľavou 3 757
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Igor Múdry: Kyslá kapustička
  2. Matúš Radusovsky: Nie je med ako med: v rozmanitosti sa skrýva jeho sila
  3. Zdravotní Klauni: Zdravotná klaunka: Keď si nasadíme na tvár červený nos, pozeráme sa na svet inak
  4. Janka Bittó Cigániková: Klamstvá o interrupciách. Naleteli ste aj vy?
  5. Andrea Podešvová: Je nevera vždy zrada, alebo niekedy len volanie o pomoc?
  6. Tomáš Mikloško: 8 prekvapivých faktov o vzťahoch, ktoré zmenia váš pohľad na lásku
  7. Zdravotní Klauni: Otec, bezpečný prístav dieťaťa v nemocnici
  8. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  1. Radko Mačuha: Nepríjemná správa pre Fica a Uhríka. 96 466
  2. Martin Sukupčák: Otvorený list ministrovi Blanárovi 22 218
  3. Monika Albertiová: Facka Ficovi. Slovensko sa prebúdza! 12 665
  4. Elena Antalová: Zvyšok života si nepokazím 8 510
  5. Radko Mačuha: Rusko má všetky predpoklady na dobytie Ukrajiny. 7 142
  6. Ivan Mlynár: Čurillovci sú v domácom väzení, pretože Ficovi a Šutaj Eštokovi nejde matematika. 7 066
  7. Věra Tepličková: Keby sme my vedeli... 4 945
  8. Erik Kiss: Táto krajina nie je pre nikoho 4 113
  1. Věra Tepličková: Malí živnostníci = veľkí daromníci
  2. Věra Tepličková: Ajejeje, niečo sa dejejeje
  3. Dušan Koniar: Svet podľa Fica: velebiť Dubčeka a konať ako Biľak
  4. Tupou Ceruzou: Konsolidácia
  5. Marcel Rebro: Fuminori Tsuchiko odkazuje: Arigato! Za 24 hodín máme financie na 5000 porcií
  6. Marian Nanias: Nový jadrový energoblok pre Slovensko?
  7. Radko Mačuha: Osobná skúsenosť s Róbertom Ficom.
  8. Jana Čavojská: Obed pre 500 nezlomných obyvateľov Charkiva
SkryťZatvoriť reklamu