Syrová pizza
na 1 pizzu
4 lyžice sladkej smotany
1 hrsť nastrúhanej mozzarelly
1 hrsť nastrúhaného eidamu
1 lyžica zeleného hrášku (sterilizovaný, mrazený)
cesto na pizzu
Rozvaľkané cesto potrieme smotanou, posypeme nastrúhanou mozzarellou a eidamom. Na syr naypeme hrášok. Pečieme 10 minút pri teplote 225 stupňov Celzia.
Špenátová pizza
na 1 pizzu
1 naberačka drvených paradajok alebo omáčky na pizzu
100 g mozzarelly
1 hrsť čerstvého špenátu
6 cherry paradajok
cesto na pizzu
paradajky
Rozvaľkané cesto potrieme pripravenou omáčkou na pizzu alebo drvenými paradajkami. Na povrch poukladáme listy špenátu, nakrájanú mozzarellu a rozpolené paradajky. Pečieme 10 minút pri teplote 225 stupňov Celzia.
Sladká pizza
na 1 pizzu
2 lyžice orieškového krému (nutelly) alebo arašidového masla (peanut butter)
1 hrsť bonbónov žužu (marshmallow)
hroznové bobule
cesto na pizzu
Rozvaľkané cesto potrieme nutellou alebo arašidovým maslom. Korpus predpečieme 5 minút v rúre pri teplote 225 stupňov Celzia. Na povrchu voľne rozhodíme bonbóny a bobule hrozna. Ak použijeme hrozno s jadierkami, rozkrojíme bobule na polovicu a jadierka vyberieme. Pizzu vrátime do rúry a pečieme, kým sa žužu nerozpustí a mierne nezhnedne.
Kuracia pizza
na 1 pizzu
1 naberačka drvených paradajok alebo omáčky na pizzu
1 hrsť nastrúhanej mozzarelly
100 g kuracích rezňov
1 lyžica kukurice (nakladanej alebo mrazenej)
1 lyžica masla
1 malý pór
cesto na pizzu
soľ
Mäso jemne naklepeme, osolíme a ogrilujeme na grilovacej panvici. Ak použijeme obyčajnú panvicu, opečieme mäso na oleji. Potom ho nakrájame na malé kúsky. Pór nakrájame na kolieska a orestujeme asi minútu na masle. Rozvaľkané cesto potrieme pripravenou omáčkou na pizzu alebo drvenými paradajkami. Posypeme nastrúhanou mozzarellou, kúskami kuraťa, kukuricou a pórom. Poradie surovín zachováme. Pečieme 10 minút pri teplote 225 stupňov Celzia.
Paradajková omáčka na pizzu: (suroviny na 4 pizze)
1 strúčik cesnaku
1 lyžica olivového oleja
1 konzerva nakrájaných olúpaných paradajok (po 400 g)
oregano, bazalka
korenie, čerstvo mleté
soľ
Na lyžici olivového oleja osmažíme cesnak nakrájaný na plátky, do svetlo zlatej farby. Dáme pozor, aby sme cesnak nespálili, inak by zhorkol. Pridáme paradajky, oregáno a podusíme asi 20 minút. Po skončení varu omáčku osolíme, okoreníme, vmiešame do nej nakrájané bazalkové lístky a lyžicu panenského olivového oleja.
Cesto na pizzu: (suroviny na 2 pizze)
20 g kvasníc
200 ml vody
1 dl oleja
500 g hladkej múky
1 lyžička cukru
štipka soli
Kvasnice rozmiešame v miske s vlažnou vodou, olejom (pre lepšiu chuť môžeme použiť olivový), cukrom a lyžicou múky, prikryjeme a necháme asi 15 minút kvasiť na teplom mieste. Na dosku nasypeme múku a zmiešame ju so soľou. Zapracujeme do nej vzniknutý kvások, urobíme pružné cesto a necháme asi hodinu kysnúť. Cesto zväčší dvojnásobne svoj objem. Znovu ho preložíme a vyvaľkáme z neho dve guľaté placky.
5 pravidiel pre skvelú pizzu: 1. Dbajme na správne vrstvenie. Cesto potrime omáčkou, posypme syrom a poukladajme naň príslušné ingrediencie (podľa druhu pizzy). Bylinky patria až navrch.
2. Všetky ingrediencie by mali byť dopečené v rovnakom čase. Mäso vopred ogrilujeme, upečieme alebo naložíme. Dávame pozor na suroviny, ktoré púšťajú vodu (napr. huby).
3. Omáčku i ostatné suroviny dávame na cesto studené.
4. Pri zdobení pamätajme, že menej je niekedy viac.
5. Pizzu pečieme v horúcej rúre. Cesto bude chrumkavé.
Autor: Chef Gurmán