Porebujeme:
Cesto:
350 g múky,
1/4 KL soli,
1 vajce,
3 PL slnečnicového oleja na potieranie,
1 PL octu,
150 g tekutého masla na potieranie,
100 ml mlieka,
50 g šľahačkovej smotany
Plnka:
1 a 1/2 kg brokolice,
300 g varenej šunky,
20 g masla,
3 vajcia,
200 g kyslej smotany,
mleté čierne korenie,
1 PL škrobovej múčky,
6 PL postrúhaného parmezánu,
soľ,
1 - 2 KL citrónovej šťavy
Postup:
Všetky prísady na cesto dáme do misy, prilejeme 125 ml vlažnej vody a vypracujeme cesto. Preložíme ho na dosku a 10 minút dôkladne miesime rukami. Sformujeme 2 gule a potrieme olejom. Dáme ich do nahriatej misy, prikryjeme a necháme 30 minút na teplom mieste. Medzitým na plnku očistíme a umyjeme brokolicu. Ružičky pokrájame nahrubo. Zo šunky odstránime tuk a pokrájame ju na tenké pásiky. Na panvici speníme maslo a šunku opečieme. Vajcia rozšľaháme so škrobovou múčkou, kyslou smotanou, parmezánom, korením a veľkou štipkou soli. Brokolicu so šunkou vmiešame do vaječnej zmesi, posolíme a ochutíme citrónovou šťavou.
Rúru predhrejeme na 220 °C. Plech potrieme olejom a na dno rúry vložíme misku s horúcou vodou. Cesto po častiach rozvaľkáme na pomúčenej utierke a chrbtom ruky vytiahneme na obdĺžniky tenké ako papier. Potrieme ich rozpusteným maslom. Plnku rozdelíme na cesto tak, aby bočné a zadné okraje ostali voľné. Okraje potrieme vodou a každý kus s pomocou utierky zvinieme a okraje pritlačíme k sebe. Štrúdle zasunieme vedľa seba na plech a vrch poprepichujeme vidličkou. Potrieme ich zvyšným rozpusteným maslom a v predhriatej rúre pečieme 35 - 40 minút do zlatista. Mlieko premiešame so smotanou a trošku posolíme. Štrúdle polievame časťou tejto zmesi každých 10 minút. Po upečení necháme 2 - 3 minúty odstáť, potom pokrájame na 5 cm široké kúsky a podávame.
Autor: Monika