Viete rozpoznať dobrý balzamikový ocot?

Balzamikový ocot je nepochybne jedným z najkvalitnejších surovín, ktoré využívajú gastro profesionáli ale i bežné domácnosti po celom svete. Už ani u nás nie je táto suroviny až taká exotická a nedostupná ako kedysi. Slovenský trh ponúka pár značiek, ktor


é stoja za to.

Na čo a ako teda použiť tento výnimočný ocot?

KDE TO ZAČALO...

Jeho cena je mnohokrát vyššia ako kvalitné víno, pretože si vyžaduje náročný technologický proces.
Pôvodne sa vyrábal a stále vyrába tento ocot v talianskej Modene, dozrieval v špeciálnych dubových sudoch 10 až 25 rokov.

Veľkosť sudov sa postupne menila, resp. zmenšovala a tak isto sa menila aj kvalita a materiál sudov. V súčasnosti sa najviac používa gaštanové alebo čerešňové drevo. Práve tieto drevá dodávajú v kombinácii s octom počas zrenia tú pravú a typickú chuť. Počas zrenia sa samozrejme odparuje a tým získava svoju hustotu. Produkuje sa fermentáciou vopred zahriateho hroznového muštu. Už asi pre 1000 rokmi sa v Taliansku rodili prvé octy tejto výraznej chuti.

Napriek tomu, že býva považovaný za vínny ocot - tak ním práve nie je - ako sme spomenuli - býva produkovaný lisovaním z hrozna, ktoré nemalo možnosť vykvasiť na víno.

KDE HO POUŽIŤ...

Jeho konzistencia je hustejšia, má výraznú sladkokyslú chuť. Práve kvôli výraznej chuti sa používa minimálne množstvo. I najmenšia kvapka na šaláte výrazne ovplyvní celkovú chuť. Ak to s ochutením preženiete, chuť tejto suroviny prerazí všetky chute pripravovaného jedla. Najideálnejšie sa hodí na ochutenie čerstvých šalátov (zmesi ľadového, hlávkového, rímskeho, ozdobného...), čakanky, paradajok doplnených syrmi napr. čerstvou mozzarellou, parmezánom. K chuti pomôže aj bazalka či rukola a olivový olej. Takisto zvýrazní aj omáčku, ryby a dokonca je veľmi populárny aj ako kombinácia s ovocím či zmrzlinou.

Skúste napr. čerstvé jahody, maliny alebo broskyne v kombinácii s týmto octom a cukrom.

KTORÝ JE TEN PRAVÝ...

Označenie "aceto balsamico tradizionale" je oficiálne a musí dozrievať aspoň 12 rokov. Ak zreje dlhšie, stúpa jeho kvalita a tým aj cena. V špecializovaných predajniach nájdete aj niekoľko tisícové ročníky, ale bežný spotrebiteľ má k dispozícii ponuku "strednej a nižšej triedy" a tým aj prijateľnejšiu cenovú dostupnosť. Zrenie lacnejších octov je kratšie a veľakrát producenti používajú karamel na dosiahnutie "približnej" farby a hustoty.

Na našom trhu nájdete zväčša balzamikový ocot v cenovej relácii približne 400 - 500,- Sk za liter. Prevláda značka Borges, no zastúpenie má aj Toschi, Ponti (Carrefour, 250ml za 99.90 Skk). Najlacnejšiu ponuku sme našli v Tescu - TescoOcot balsamico 500ml - 89.90 Sk.

SKLADOVANIE...

  • skladujte v pôvodnej fľaši v chlade a tme
  • otvorená fľaša nie je problém, po čase vznikajú usadeniny, ktoré však neovplyvňujú kvalitu
  • trvanlivosť je v podstate neobmedzená

ČO STE MOŽNO NEVEDELI...

  • balzamikový ocot podporuje trávenie
  • posilňuje imunitu
  • jeho zohrievanie zvyšuje sladkosť a odbúrava kyslosť
  • nepoužívajte tento ocot v kontakte s hliníkovým riadom

Info: Viac informácií získate aj na veľmi dobre prepracovanej stránke www.balsamico.it

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť
  2. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  3. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  4. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  5. Šanca pre mladé talenty z oblasti umenia, vedy či športu
  6. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online
  7. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime
  8. Stotisíc ľudí rozhodlo: Nadácia banky rozdelí štvrť milióna eur
  9. Slovensko má historicky najvyšší počet ľudí bankujúcich online
  10. ZSE ako jediné prináša Virtuálnu batériu pre fotovoltiku
  1. Ako založiť spoločnosť v Rakúsku
  2. Tatranská mliekareň prosperuje aj vďaka spolupráci s Tescom
  3. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť
  4. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  5. Noerr advised on WebSupport deal
  6. Čo sa stalo s mojimi úsporami v druhom pilieri?
  7. Podnikanie a významné ukazovatele v roku 2019
  8. Smartfóny Samsung Galaxy S priniesli množstvo inovácií
  9. eKasa prichádza na Slovensko
  10. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  1. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku 14 361
  2. Na dôchodok si možno sporíte zle. Šesť zásad správneho šetrenia 14 153
  3. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu 12 723
  4. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma 6 756
  5. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online 4 968
  6. Hotovosť je na ústupe. Karty akceptujú aj v kostole či na ulici 4 939
  7. First moment: Španielske pobrežie patrí medzi najpredávanejšie 4 358
  8. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime 3 693
  9. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť 3 197
  10. Šanca pre mladé talenty z oblasti umenia, vedy či športu 2 623

Hlavné správy zo Sme.sk

Komentár Zuzany Kepplovej

Čo sa pýtať Šefčoviča

Vo volebnom štábe sa zrejme spoľahli, že veľká časť Slovenska vôbec nepochopila, o čom boli kuciakovské protesty.

Píše Marek Maďarič

Poslanci ukázali neúctu, inak sa to vysvetliť nedá (píše Marek Maďarič)

Je drzosť hovoriť, že toto je normálne.

KOMENTÁR PETRA SCHUTZA

Takto končí politika identity

Krach izraelského summitu V4 je príznačný.

Neprehliadnite tiež

Ako sa s partnerom rozprávať o psychických problémoch?

Svoj psychický stav by ste nemali tajiť.

Ilustračné foto.
Martha Gellhornová a Ernest Hemingway
Ilustračné foto.

Mejkap do práce: Ako ho zvládnuť rýchlo a jednoducho

Zjednodušte si život a každodennú rannú rutinu.

Oľga Beständigová: Som silná, aj keď som podľahla závislosti

Úspešná krasokorčuliarka rozpráva o tanci na ľade aj o bulímii.