Viete rozpoznať dobrý balzamikový ocot?

Balzamikový ocot je nepochybne jedným z najkvalitnejších surovín, ktoré využívajú gastro profesionáli ale i bežné domácnosti po celom svete. Už ani u nás nie je táto suroviny až taká exotická a nedostupná ako kedysi. Slovenský trh ponúka pár značiek, ktor


é stoja za to.

Na čo a ako teda použiť tento výnimočný ocot?

KDE TO ZAČALO...

Jeho cena je mnohokrát vyššia ako kvalitné víno, pretože si vyžaduje náročný technologický proces.
Pôvodne sa vyrábal a stále vyrába tento ocot v talianskej Modene, dozrieval v špeciálnych dubových sudoch 10 až 25 rokov.

Veľkosť sudov sa postupne menila, resp. zmenšovala a tak isto sa menila aj kvalita a materiál sudov. V súčasnosti sa najviac používa gaštanové alebo čerešňové drevo. Práve tieto drevá dodávajú v kombinácii s octom počas zrenia tú pravú a typickú chuť. Počas zrenia sa samozrejme odparuje a tým získava svoju hustotu. Produkuje sa fermentáciou vopred zahriateho hroznového muštu. Už asi pre 1000 rokmi sa v Taliansku rodili prvé octy tejto výraznej chuti.

Napriek tomu, že býva považovaný za vínny ocot - tak ním práve nie je - ako sme spomenuli - býva produkovaný lisovaním z hrozna, ktoré nemalo možnosť vykvasiť na víno.

KDE HO POUŽIŤ...

Jeho konzistencia je hustejšia, má výraznú sladkokyslú chuť. Práve kvôli výraznej chuti sa používa minimálne množstvo. I najmenšia kvapka na šaláte výrazne ovplyvní celkovú chuť. Ak to s ochutením preženiete, chuť tejto suroviny prerazí všetky chute pripravovaného jedla. Najideálnejšie sa hodí na ochutenie čerstvých šalátov (zmesi ľadového, hlávkového, rímskeho, ozdobného...), čakanky, paradajok doplnených syrmi napr. čerstvou mozzarellou, parmezánom. K chuti pomôže aj bazalka či rukola a olivový olej. Takisto zvýrazní aj omáčku, ryby a dokonca je veľmi populárny aj ako kombinácia s ovocím či zmrzlinou.

Skúste napr. čerstvé jahody, maliny alebo broskyne v kombinácii s týmto octom a cukrom.

KTORÝ JE TEN PRAVÝ...

Označenie "aceto balsamico tradizionale" je oficiálne a musí dozrievať aspoň 12 rokov. Ak zreje dlhšie, stúpa jeho kvalita a tým aj cena. V špecializovaných predajniach nájdete aj niekoľko tisícové ročníky, ale bežný spotrebiteľ má k dispozícii ponuku "strednej a nižšej triedy" a tým aj prijateľnejšiu cenovú dostupnosť. Zrenie lacnejších octov je kratšie a veľakrát producenti používajú karamel na dosiahnutie "približnej" farby a hustoty.

Na našom trhu nájdete zväčša balzamikový ocot v cenovej relácii približne 400 - 500,- Sk za liter. Prevláda značka Borges, no zastúpenie má aj Toschi, Ponti (Carrefour, 250ml za 99.90 Skk). Najlacnejšiu ponuku sme našli v Tescu - TescoOcot balsamico 500ml - 89.90 Sk.

SKLADOVANIE...

  • skladujte v pôvodnej fľaši v chlade a tme
  • otvorená fľaša nie je problém, po čase vznikajú usadeniny, ktoré však neovplyvňujú kvalitu
  • trvanlivosť je v podstate neobmedzená

ČO STE MOŽNO NEVEDELI...

  • balzamikový ocot podporuje trávenie
  • posilňuje imunitu
  • jeho zohrievanie zvyšuje sladkosť a odbúrava kyslosť
  • nepoužívajte tento ocot v kontakte s hliníkovým riadom

Info: Viac informácií získate aj na veľmi dobre prepracovanej stránke www.balsamico.it

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 34 074
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 22 643
  3. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 18 006
  4. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 13 237
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 10 040
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 5 475
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 115
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 552
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 736
  10. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 2 525