SME
Utorok, 19. október, 2021 | Meniny má KristiánKrížovkyKrížovky

Viete rozpoznať dobrý balzamikový ocot?

Balzamikový ocot je nepochybne jedným z najkvalitnejších surovín, ktoré využívajú gastro profesionáli ale i bežné domácnosti po celom svete. Už ani u nás nie je táto suroviny až taká exotická a nedostupná ako kedysi. Slovenský trh ponúka pár značiek, ktor


é stoja za to.

Na čo a ako teda použiť tento výnimočný ocot?

KDE TO ZAČALO...

Jeho cena je mnohokrát vyššia ako kvalitné víno, pretože si vyžaduje náročný technologický proces.
Pôvodne sa vyrábal a stále vyrába tento ocot v talianskej Modene, dozrieval v špeciálnych dubových sudoch 10 až 25 rokov.

Veľkosť sudov sa postupne menila, resp. zmenšovala a tak isto sa menila aj kvalita a materiál sudov. V súčasnosti sa najviac používa gaštanové alebo čerešňové drevo. Práve tieto drevá dodávajú v kombinácii s octom počas zrenia tú pravú a typickú chuť. Počas zrenia sa samozrejme odparuje a tým získava svoju hustotu. Produkuje sa fermentáciou vopred zahriateho hroznového muštu. Už asi pre 1000 rokmi sa v Taliansku rodili prvé octy tejto výraznej chuti.

Skryť Vypnúť reklamu

Napriek tomu, že býva považovaný za vínny ocot - tak ním práve nie je - ako sme spomenuli - býva produkovaný lisovaním z hrozna, ktoré nemalo možnosť vykvasiť na víno.

KDE HO POUŽIŤ...

Jeho konzistencia je hustejšia, má výraznú sladkokyslú chuť. Práve kvôli výraznej chuti sa používa minimálne množstvo. I najmenšia kvapka na šaláte výrazne ovplyvní celkovú chuť. Ak to s ochutením preženiete, chuť tejto suroviny prerazí všetky chute pripravovaného jedla. Najideálnejšie sa hodí na ochutenie čerstvých šalátov (zmesi ľadového, hlávkového, rímskeho, ozdobného...), čakanky, paradajok doplnených syrmi napr. čerstvou mozzarellou, parmezánom. K chuti pomôže aj bazalka či rukola a olivový olej. Takisto zvýrazní aj omáčku, ryby a dokonca je veľmi populárny aj ako kombinácia s ovocím či zmrzlinou.

Skryť Vypnúť reklamu

Skúste napr. čerstvé jahody, maliny alebo broskyne v kombinácii s týmto octom a cukrom.

KTORÝ JE TEN PRAVÝ...

Označenie "aceto balsamico tradizionale" je oficiálne a musí dozrievať aspoň 12 rokov. Ak zreje dlhšie, stúpa jeho kvalita a tým aj cena. V špecializovaných predajniach nájdete aj niekoľko tisícové ročníky, ale bežný spotrebiteľ má k dispozícii ponuku "strednej a nižšej triedy" a tým aj prijateľnejšiu cenovú dostupnosť. Zrenie lacnejších octov je kratšie a veľakrát producenti používajú karamel na dosiahnutie "približnej" farby a hustoty.

Na našom trhu nájdete zväčša balzamikový ocot v cenovej relácii približne 400 - 500,- Sk za liter. Prevláda značka Borges, no zastúpenie má aj Toschi, Ponti (Carrefour, 250ml za 99.90 Skk). Najlacnejšiu ponuku sme našli v Tescu - TescoOcot balsamico 500ml - 89.90 Sk.

Skryť Vypnúť reklamu

SKLADOVANIE...

  • skladujte v pôvodnej fľaši v chlade a tme
  • otvorená fľaša nie je problém, po čase vznikajú usadeniny, ktoré však neovplyvňujú kvalitu
  • trvanlivosť je v podstate neobmedzená

ČO STE MOŽNO NEVEDELI...

  • balzamikový ocot podporuje trávenie
  • posilňuje imunitu
  • jeho zohrievanie zvyšuje sladkosť a odbúrava kyslosť
  • nepoužívajte tento ocot v kontakte s hliníkovým riadom

Info: Viac informácií získate aj na veľmi dobre prepracovanej stránke www.balsamico.it

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Martinus vykupuje čítané knihy, spustil službu Knihovrátok
  2. Hodnota peňazí klesá, takto ich ochránite
  3. Mäspoma a Kellys Bicycles či Bivio a Minifarma
  4. Pandémia upozornila na automatizáciu. Nahradí ľudí technika?
  5. Ako ušetriť v domácnosti, keď ceny energií budúci rok stúpnu?
  6. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch
  7. Šéf Accenture: Ak už príde človek do kancelárie, malo by to dávať zmysel
  8. Spánok – základ pevných vzťahov
  9. Šéf digitálnej platformy George: Čaká nás dekáda umelej inteligencie
  10. Tiguan eHybrid: bežné problémy plug-in hybridov sa ho netýkajú
  1. QSI International School of Bratislava
  2. Ako zamestnať cudzinca: Čo musíte vedieť a na čo si dať pozor
  3. Pestovateľské workshopy pre deti v Šamoríne
  4. Zázračné účinky Arónie na zdravie
  5. Martinus vykupuje čítané knihy, spustil službu Knihovrátok
  6. Ako zvýšiť produktivitu vašej prevádzky?
  7. Najmenšie ponožky sa už nestrácajú
  8. Zahraničná študentská mobilita bez bariér
  9. Tiguan eHybrid: bežné problémy plug-in hybridov sa ho netýkajú
  10. Nechajte kryptomeny na Fumbi
  1. Stravovacie zlozvyky Slovákov. Odborníci radia čomu sa vyvarovať 21 905
  2. Ako budú tento rok vyzerať vianočné dôchodky a kedy ich vyplatia 9 971
  3. Očarujúce Cinque Terre a jeho päť svetov 8 124
  4. Pracoviská zmenila pandémia. Búšiť do klávesnice môžete aj doma 5 169
  5. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie 4 715
  6. V centre Bratislavy je na predaj 5-izbový apartmán. Takto vyzerá 4 703
  7. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch 3 907
  8. Aký polystyrén je najlepší na zatepľovanie? Sivý robí divy 3 642
  9. Bratislavu bude sprevádzať luxus 3 548
  10. Mäspoma a Kellys Bicycles či Bivio a Minifarma 3 538
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Miloš Zeman.

Prezident by mal o mesiac zohrať kľúčovú úlohu, lekári v to neveria.


2 h
Prezidentka Zuzana Čaputová.

Polícia v súvislosti s prípadom upozornila na šikanu v online priestore.


TASR 2 h
Peter Schutz

Menej škandálov to ani náhodou neznamená.


56m

Záborskej hlavný problém nie je ani tak jej postoj k interrupciám, ale storočia dejín, ktoré nepostrehla.


Blogy SME

  1. Michael Achberger: Takto môžete zdravo maškrtiť večer pri televízore
  2. Občianske združenie Ženské kruhy: Už v najbližších dňoch hrozí Slovensku poľská cesta
  3. Martina Paulenová: Noci s bábätkom
  4. Unicef Slovensko: Čo nám hovorí najnovšia správa UNICEF o psychickom zdraví detí a mladých ľudí
  5. Symptomedica: Krvácanie do tráviaceho traktu môže byť smrteľne nebezpečné.
  6. Martina Paulenová: Čo robia dvaja rodičia s dvoma deťmi na spoločnej materskej dovolenke?
  7. SKU: Príbeh pedagogičky, ktorá chcela pracovať v školstve
  8. Michael Achberger: Zdravý životný štýl, vďaka ktorému priberáte
  1. Roland Vizner: Aký bude Váš dôchodok. Jednoduchý a vcelku presný návod ako ho vypočítať za 3 minúty. 12 537
  2. Tereza Krajčová: Anglický denník: 15. Ak vás anglické zdravotníctvo nezabije, tak aspoň prizabije 10 493
  3. Peter Chudý: Norbert Bödör je bezúhonný človek alebo čo mi povedal o svojom príbuznom Tibor Gašpar. 5 766
  4. Stanislav Martinčko: Chudoba v nedeľu na panské,do R.Soboty !!! 5 552
  5. Martin Kugla: Zachráňme Petržalku! 5 061
  6. Ústav aplikovanej psychológie FSEV UK: Homo Schizotikus alebo Ako sa mozog ľudský k schizofrénii dostal 3 822
  7. Robert Fico: Pán Kovačič z Markízy, ďakujem, vyhral som vďaka Vám 50 Eur! 3 243
  8. Občianske združenie Ženské kruhy: Už v najbližších dňoch hrozí Slovensku poľská cesta 2 624
  1. Matúš Sarvaš: Krádeže, vlámanie a drogy u mladistvého. Verdikt súdu? Napomenutie a dohľad (Prípad prokurátora)
  2. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 2: Flow, alebo ako pri práci stratiť pojem o čase
  3. Karolína Farská: Česká predvolebná kampaň vrcholí. Nastavuje trend aj pre tú budúcu na Slovensku
  4. Milota Sidorová: Ženy doplácajú na nedostupnosť bývania najviac. Takto to vyriešili vo Viedni
  5. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  6. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  7. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  8. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
Skryť Zatvoriť reklamu