Viete rozpoznať dobrý balzamikový ocot?

Balzamikový ocot je nepochybne jedným z najkvalitnejších surovín, ktoré využívajú gastro profesionáli ale i bežné domácnosti po celom svete. Už ani u nás nie je táto suroviny až taká exotická a nedostupná ako kedysi. Slovenský trh ponúka pár značiek, ktor


é stoja za to.

Na čo a ako teda použiť tento výnimočný ocot?

KDE TO ZAČALO...

Jeho cena je mnohokrát vyššia ako kvalitné víno, pretože si vyžaduje náročný technologický proces.
Pôvodne sa vyrábal a stále vyrába tento ocot v talianskej Modene, dozrieval v špeciálnych dubových sudoch 10 až 25 rokov.

Veľkosť sudov sa postupne menila, resp. zmenšovala a tak isto sa menila aj kvalita a materiál sudov. V súčasnosti sa najviac používa gaštanové alebo čerešňové drevo. Práve tieto drevá dodávajú v kombinácii s octom počas zrenia tú pravú a typickú chuť. Počas zrenia sa samozrejme odparuje a tým získava svoju hustotu. Produkuje sa fermentáciou vopred zahriateho hroznového muštu. Už asi pre 1000 rokmi sa v Taliansku rodili prvé octy tejto výraznej chuti.

Napriek tomu, že býva považovaný za vínny ocot - tak ním práve nie je - ako sme spomenuli - býva produkovaný lisovaním z hrozna, ktoré nemalo možnosť vykvasiť na víno.

KDE HO POUŽIŤ...

Jeho konzistencia je hustejšia, má výraznú sladkokyslú chuť. Práve kvôli výraznej chuti sa používa minimálne množstvo. I najmenšia kvapka na šaláte výrazne ovplyvní celkovú chuť. Ak to s ochutením preženiete, chuť tejto suroviny prerazí všetky chute pripravovaného jedla. Najideálnejšie sa hodí na ochutenie čerstvých šalátov (zmesi ľadového, hlávkového, rímskeho, ozdobného...), čakanky, paradajok doplnených syrmi napr. čerstvou mozzarellou, parmezánom. K chuti pomôže aj bazalka či rukola a olivový olej. Takisto zvýrazní aj omáčku, ryby a dokonca je veľmi populárny aj ako kombinácia s ovocím či zmrzlinou.

Skúste napr. čerstvé jahody, maliny alebo broskyne v kombinácii s týmto octom a cukrom.

KTORÝ JE TEN PRAVÝ...

Označenie "aceto balsamico tradizionale" je oficiálne a musí dozrievať aspoň 12 rokov. Ak zreje dlhšie, stúpa jeho kvalita a tým aj cena. V špecializovaných predajniach nájdete aj niekoľko tisícové ročníky, ale bežný spotrebiteľ má k dispozícii ponuku "strednej a nižšej triedy" a tým aj prijateľnejšiu cenovú dostupnosť. Zrenie lacnejších octov je kratšie a veľakrát producenti používajú karamel na dosiahnutie "približnej" farby a hustoty.

Na našom trhu nájdete zväčša balzamikový ocot v cenovej relácii približne 400 - 500,- Sk za liter. Prevláda značka Borges, no zastúpenie má aj Toschi, Ponti (Carrefour, 250ml za 99.90 Skk). Najlacnejšiu ponuku sme našli v Tescu - TescoOcot balsamico 500ml - 89.90 Sk.

SKLADOVANIE...

  • skladujte v pôvodnej fľaši v chlade a tme
  • otvorená fľaša nie je problém, po čase vznikajú usadeniny, ktoré však neovplyvňujú kvalitu
  • trvanlivosť je v podstate neobmedzená

ČO STE MOŽNO NEVEDELI...

  • balzamikový ocot podporuje trávenie
  • posilňuje imunitu
  • jeho zohrievanie zvyšuje sladkosť a odbúrava kyslosť
  • nepoužívajte tento ocot v kontakte s hliníkovým riadom

Info: Viac informácií získate aj na veľmi dobre prepracovanej stránke www.balsamico.it

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako na refinancovanie hypotéky
  2. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok
  3. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra
  4. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  5. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  6. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  7. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  8. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  9. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania
  10. Splnený sen
  1. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra
  2. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  3. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  4. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  5. Športová akadémia Mateja Tótha powered by O2 už na 24 školách
  6. Na čo myslieť v rekonštrukcii bytu
  7. Nová emisia dlhopisov spoločnosti HB Reavis s výnosom 3,25 % p.
  8. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  9. Top Ten najviac prehliadaných vozidiel na trhu
  10. Vysoká hra o súdne trovy
  1. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania 14 733
  2. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok 3 800
  3. Drobné nepozornosti v domácnosti môžu stáť aj tisíce eur 3 789
  4. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj 3 694
  5. Za 30 rokov sa cena fotovoltických panelov znížila 100-násobne 1 416
  6. Splnený sen 1 412
  7. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove 1 345
  8. Ako na refinancovanie hypotéky 1 165
  9. Neobjavené emiráty Fujairah a Ajman 965
  10. Na čo myslieť v rekonštrukcii bytu 938

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Cítila každý vpich ihly. Lekárov so slzami v očiach prosila, aby už prestali

Denník SME oslovil všetky univerzitné a fakultné nemocnice. Ani jedna nedostala podnet na násilie či neetické správanie personálu počas pôrodu.

KOMENTÁRE

Orbán môže mať čoskoro v regióne nového spojenca. Andreja Babiša

Babiš má blízko k jeho politickej kultúre.

Neprehliadnite tiež

Stĺpček Osmelené

Odchádzať z domu je hraničná situácia

Dieťa som vynosila a porodila ľahko, ale logistika je moje rodičovské peklo.

Na materskej rozbehla biznis na Amazone. Čo radí začínajúcim podnikateľkám?

Zuzana Sotáková je ukážkou, ako odvážny plán dotiahnuť do úspešného konca.

Facky, traumy, málo ľudskosti. Aj tak zobrazuje dokument slovenské pôrodníctvo

Na Slovensku sa znova hovorí o pôrodoch, začínajú sa ozývať hlasy traumatizovaných žien.