Viete rozpoznať dobrý balzamikový ocot?

Balzamikový ocot je nepochybne jedným z najkvalitnejších surovín, ktoré využívajú gastro profesionáli ale i bežné domácnosti po celom svete. Už ani u nás nie je táto suroviny až taká exotická a nedostupná ako kedysi. Slovenský trh ponúka pár značiek, ktor


é stoja za to.

Na čo a ako teda použiť tento výnimočný ocot?

KDE TO ZAČALO...

Jeho cena je mnohokrát vyššia ako kvalitné víno, pretože si vyžaduje náročný technologický proces.
Pôvodne sa vyrábal a stále vyrába tento ocot v talianskej Modene, dozrieval v špeciálnych dubových sudoch 10 až 25 rokov.

Veľkosť sudov sa postupne menila, resp. zmenšovala a tak isto sa menila aj kvalita a materiál sudov. V súčasnosti sa najviac používa gaštanové alebo čerešňové drevo. Práve tieto drevá dodávajú v kombinácii s octom počas zrenia tú pravú a typickú chuť. Počas zrenia sa samozrejme odparuje a tým získava svoju hustotu. Produkuje sa fermentáciou vopred zahriateho hroznového muštu. Už asi pre 1000 rokmi sa v Taliansku rodili prvé octy tejto výraznej chuti.

Napriek tomu, že býva považovaný za vínny ocot - tak ním práve nie je - ako sme spomenuli - býva produkovaný lisovaním z hrozna, ktoré nemalo možnosť vykvasiť na víno.

KDE HO POUŽIŤ...

Jeho konzistencia je hustejšia, má výraznú sladkokyslú chuť. Práve kvôli výraznej chuti sa používa minimálne množstvo. I najmenšia kvapka na šaláte výrazne ovplyvní celkovú chuť. Ak to s ochutením preženiete, chuť tejto suroviny prerazí všetky chute pripravovaného jedla. Najideálnejšie sa hodí na ochutenie čerstvých šalátov (zmesi ľadového, hlávkového, rímskeho, ozdobného...), čakanky, paradajok doplnených syrmi napr. čerstvou mozzarellou, parmezánom. K chuti pomôže aj bazalka či rukola a olivový olej. Takisto zvýrazní aj omáčku, ryby a dokonca je veľmi populárny aj ako kombinácia s ovocím či zmrzlinou.

Skúste napr. čerstvé jahody, maliny alebo broskyne v kombinácii s týmto octom a cukrom.

KTORÝ JE TEN PRAVÝ...

Označenie "aceto balsamico tradizionale" je oficiálne a musí dozrievať aspoň 12 rokov. Ak zreje dlhšie, stúpa jeho kvalita a tým aj cena. V špecializovaných predajniach nájdete aj niekoľko tisícové ročníky, ale bežný spotrebiteľ má k dispozícii ponuku "strednej a nižšej triedy" a tým aj prijateľnejšiu cenovú dostupnosť. Zrenie lacnejších octov je kratšie a veľakrát producenti používajú karamel na dosiahnutie "približnej" farby a hustoty.

Na našom trhu nájdete zväčša balzamikový ocot v cenovej relácii približne 400 - 500,- Sk za liter. Prevláda značka Borges, no zastúpenie má aj Toschi, Ponti (Carrefour, 250ml za 99.90 Skk). Najlacnejšiu ponuku sme našli v Tescu - TescoOcot balsamico 500ml - 89.90 Sk.

SKLADOVANIE...

  • skladujte v pôvodnej fľaši v chlade a tme
  • otvorená fľaša nie je problém, po čase vznikajú usadeniny, ktoré však neovplyvňujú kvalitu
  • trvanlivosť je v podstate neobmedzená

ČO STE MOŽNO NEVEDELI...

  • balzamikový ocot podporuje trávenie
  • posilňuje imunitu
  • jeho zohrievanie zvyšuje sladkosť a odbúrava kyslosť
  • nepoužívajte tento ocot v kontakte s hliníkovým riadom

Info: Viac informácií získate aj na veľmi dobre prepracovanej stránke www.balsamico.it

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. 100 %-nú hypotéku môžete dostať aj na mestský apartmán
  2. Mama taxi: Koľko najazdí rodič mesačne kvôli svojim deťom?
  3. Od septembra opäť po starom
  4. ENERGOFÓRUM® 2017 spojí elektrinu a plyn pod jednu strechu
  5. Získajte prístup k zamknutým článkom už o niekoľko sekúnd
  6. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  7. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  8. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  9. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  10. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  1. 10 vecí, ktoré môžete dostať od zdravotnej poisťovne zadarmo
  2. Úspech na Majstrovstvách sveta v Quadrathlone
  3. Mama taxi: Koľko najazdí rodič mesačne kvôli svojim deťom?
  4. Od septembra opäť po starom
  5. Máte doma retro kúsky spojené s pivom Šariš?
  6. ENERGOFÓRUM® 2017 spojí elektrinu a plyn pod jednu strechu
  7. 100 %-nú hypotéku môžete dostať aj na mestský apartmán
  8. Business Smartphones Connected to Public Wi-Fi Can Be in Danger
  9. Získajte prístup k zamknutým článkom už o niekoľko sekúnd
  10. Poslanec Borguľa žiada o uvoľnenie parkoviska pre rezidentov
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 6 973
  2. Od septembra opäť po starom 5 463
  3. Získajte prístup k zamknutým článkom už o niekoľko sekúnd 4 558
  4. Mama taxi: Koľko najazdí rodič mesačne kvôli svojim deťom? 2 801
  5. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte 1 805
  6. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 797
  7. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 234
  8. Ako sme jazdili v socializme 1 198
  9. Máte doma retro kúsky spojené s pivom Šariš? 1 068
  10. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 039

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Ramsaymu premiéra vyšla, slovenskí hokejisti zdolali v príprave Česko

Víťazstvo je dobré, ale vieme, že musíme hrať lepšie, priznal nový kouč Slovákov.

KOMENTÁRE

Podomový šmejd s jadrom Únie

Žiadna „super EÚ“ s jedným pevným jadrom sa nechystá.

EKONOMIKA

Kedy dostanete 13. a 14. plat? Fico podporil Dankov návrh

Koalícia sa zrejme dohodne na úľavách.

KOMENTÁRE

Odsedel si trest za protest proti okupácii ČSSR. Neľutuje

Zorjanov príbeh je ťažko uveriteľný.

Neprehliadnite tiež

Ako si vybrať správny matrac? Toto si všímajte pri jeho kúpe

Čo si myslí ortopéd a odborník na matrace?

Modelka a herečka Kate Upton trénovala s mariňákmi

Známa blondínka sa rozhodla podporiť detroitských vojakov.

V afganskom Kábule sa konala najodvážnejšia módna prehliadka v dejinách

Organizátor Adžmal Hakíkí bol rozhodnutý akciu uskutočniť, aj keby na nej mal pri samovražednom útoku prísť o ruky aj nohy.

Legendárny zdvih z Hriešneho tanca: Hlavná herečka sa podelila o detaily z natáčania

Všetci dobre poznáme scénu, keď Baby namiesto sedenia v kúte vyskočí do náruče Patricka Swayzeho.