Vaječný šalát s červenou šošovicou
4 porcie
100 g červenej šošovice
200 g šalátu polníček
100 g rokety
6 natvrdo uvarených vajec
4 lyžice vínneho octu
3 lyžice oleja
cukor
korenie
soľ
krutóny
6 plátkov toastového chleba
2 lyžice olivového oleja
Šošovicu uvaríme v osolenej vode asi 15 minút, scedíme ju a v site polejeme studenou vodou. Natvrdo uvarené vajcia olúpeme a nakrájame na osmičky. Polníček a roketu operieme a usušíme. Krutóny: kocky toastového chleba s veľkosťou asi 1 x 1 cm opečieme na panvici v olivovom oleji. Môžeme ich aj ugrilovať nasucho v rúre. Ocot zmiešame so soľou, korením a cukrom a zašľaháme doň olej. Polníček, roketu, vajce a šošovicu upravíme na tanieri. Zalejeme zálievkou a posypeme krutónmi.
Vaječné fašírky
4 porcie
40 g masla
40 g hladkej múky
5 natvrdo uvarených vajec
1 surové vajce na obaľovanie
4 lyžice mlieka
múka
strúhanka
pažítka alebo petržlen
korenie
soľ
Z masla a hladkej múky pripravíme zápražku, zalejeme ju mliekom a uvaríme na hustú kašu. Podľa chuti osolíme a okoreníme, pridáme nasekaný petržlen alebo pažítku a nadrobno nasekané natvrdo uvarené vajcia. Hmotu dobre premiešame. Ak je príliš riedka, pridáme do nej trochu strúhanky. Urobíme z nej fašírky, obalíme ich postupne v hladkej múke, rozšľahanom vajíčku a strúhanke. Fašírky vysmažíme na rozpálenom rastlinnom oleji.
Pirôžky plnené vajciami a nivou
4 porcie
100 g nivy
4 natvrdo uvarené vajcia
1 vajce
1 lístkové cesto
1 cibuľa
1 lyžica dijónskej horčice
hladká múka
mleté korenie
soľ
Uvarené, olúpané vajcia rozsekáme, pridáme najemno nakrájanú cibuľu, lyžicu horčice, rozdrobenú nivu, osolíme a okoreníme. Lístkové cesto rozvaľkáme na plát hrubý asi 3 mm a rozkrájame na štvorčeky veľké asi 10 x 10 cm. Do stredu každého štvorčeka dáme kopček vaječnej hmoty a cesto prehneme do tvaru šatky. Okraje pritlačíme a potrieme rozšľahaným vajcom. Pirôžky upečieme dozlatova v trúbe predhriatej na 180 stupňov Celzia, na plechu vyloženom papierom na pečenie.
Ako dobre uvariť vajcia natvrdo? Aby nám pri varení nepraskla škrupina, necháme vajíčka pred varením zohriať na izbovú teplotu. Roztrhnutie škrupiny niekedy spôsobí vzduchová bublina vnútri, lebo sa teplotou rozpína. Tomu zabránime tak, že prepichneme vajíčko na širšom konci špendlíkom. A ešte jeden trik: na varenie si vezmeme menší kastrólik, v ktorom vajcia nebudú pri varení na seba narážať. Vodu privedieme čo najrýchlejšie do varu. Keď voda začne vrieť, vložíme do nej vajcia a 10 minút povaríme. Po uvarení ich rýchlo schladíme v studenej vode, inak sa nám budú ťažko lúpať.
Autor: Iva Jakešová, Food Styling: Martin Polačko, Dekor styling: Kristína Ambrožová - Chef gur