Vajíčkové hody

Vajcia ako symbol nového života tradične patria k Veľkej noci. Čo však robiť, ak ich nakúpime priveľa a potom nám zostanú v chladničke? Máme pre vás niekoľko nápadov, ako z nich vyčarovať chutnú večeru alebo desiatu.

Vaječný šalát s červenou šošovicou
4 porcie

100 g červenej šošovice
200 g šalátu polníček
100 g rokety
6 natvrdo uvarených vajec
4 lyžice vínneho octu
3 lyžice oleja
cukor
korenie
soľ
krutóny
6 plátkov toastového chleba
2 lyžice olivového oleja

Šošovicu uvaríme v osolenej vode asi 15 minút, scedíme ju a v site polejeme studenou vodou. Natvrdo uvarené vajcia olúpeme a nakrájame na osmičky. Polníček a roketu operieme a usušíme. Krutóny: kocky toastového chleba s veľkosťou asi 1 x 1 cm opečieme na panvici v olivovom oleji. Môžeme ich aj ugrilovať nasucho v rúre. Ocot zmiešame so soľou, korením a cukrom a zašľaháme doň olej. Polníček, roketu, vajce a šošovicu upravíme na tanieri. Zalejeme zálievkou a posypeme krutónmi.

Vaječné fašírky
4 porcie

40 g masla
40 g hladkej múky
5 natvrdo uvarených vajec
1 surové vajce na obaľovanie
4 lyžice mlieka
múka
strúhanka
pažítka alebo petržlen
korenie
soľ

Z masla a hladkej múky pripravíme zápražku, zalejeme ju mliekom a uvaríme na hustú kašu. Podľa chuti osolíme a okoreníme, pridáme nasekaný petržlen alebo pažítku a nadrobno nasekané natvrdo uvarené vajcia. Hmotu dobre premiešame. Ak je príliš riedka, pridáme do nej trochu strúhanky. Urobíme z nej fašírky, obalíme ich postupne v hladkej múke, rozšľahanom vajíčku a strúhanke. Fašírky vysmažíme na rozpálenom rastlinnom oleji.

Pirôžky plnené vajciami a nivou
4 porcie

100 g nivy
4 natvrdo uvarené vajcia
1 vajce
1 lístkové cesto
1 cibuľa
1 lyžica dijónskej horčice
hladká múka
mleté korenie
soľ

Uvarené, olúpané vajcia rozsekáme, pridáme najemno nakrájanú cibuľu, lyžicu horčice, rozdrobenú nivu, osolíme a okoreníme. Lístkové cesto rozvaľkáme na plát hrubý asi 3 mm a rozkrájame na štvorčeky veľké asi 10 x 10 cm. Do stredu každého štvorčeka dáme kopček vaječnej hmoty a cesto prehneme do tvaru šatky. Okraje pritlačíme a potrieme rozšľahaným vajcom. Pirôžky upečieme dozlatova v trúbe predhriatej na 180 stupňov Celzia, na plechu vyloženom papierom na pečenie.

Ako dobre uvariť vajcia natvrdo?

Aby nám pri varení nepraskla škrupina, necháme vajíčka pred varením zohriať na izbovú teplotu. Roztrhnutie škrupiny niekedy spôsobí vzduchová bublina vnútri, lebo sa teplotou rozpína. Tomu zabránime tak, že prepichneme vajíčko na širšom konci špendlíkom. A ešte jeden trik: na varenie si vezmeme menší kastrólik, v ktorom vajcia nebudú pri varení na seba narážať. Vodu privedieme čo najrýchlejšie do varu. Keď voda začne vrieť, vložíme do nej vajcia a 10 minút povaríme. Po uvarení ich rýchlo schladíme v studenej vode, inak sa nám budú ťažko lúpať.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  2. S dobrým pivom leto chutí
  3. Koľko peňazí pribaliť deťom na tábor
  4. Mercedes prináša revolúciu v správe firemných úžitkových áut
  5. Na Slovensko dorazil až po 30 rokoch. Big Mac oslavuje pol storo
  6. Vieme, ako si vybrať tú správnu klimatizáciu
  7. Marketing Art – online marketingová agentúra z Trenčína
  8. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  9. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  1. Spomaľovači internetu v mobile – 5 tipov ako s nimi zatočíte
  2. Create your own map in a new museum
  3. Ako bojovať proti plesniam v interiéri
  4. Vieme, ako si vybrať tú správnu klimatizáciu
  5. Koľko peňazí pribaliť deťom na tábor
  6. Mercedes prináša revolúciu v správe firemných úžitkových áut
  7. Na Slovensko dorazil až po 30 rokoch. Big Mac oslavuje pol storo
  8. Marketing Art – online marketingová agentúra z Trenčína
  9. S dobrým pivom leto chutí
  10. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  1. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 25 205
  2. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 24 477
  3. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 22 339
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 10 764
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 8 168
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 578
  7. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 3 993
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 3 270
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 004
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 948

Hlavné správy zo Sme.sk

AUTORSKÁ STRANA PETRA TKAČENKA

Tri mýty o brexite

Briti už si hrozienka vyberať nebudú.

Píše Vladimír Bednár

Potrebujeme 14 strojov. Ale najmä kvalitnú diskusiu

Vôbec nejde o počet stíhačiek. Ale o to, či obranu riadia kompetentní ľudia.

Neprehliadnite tiež

Slovenky organizujú islandský festival: Objednať si ich kapelu je drahé

Regina Ulejová a Laura Lovišková približujú, ako sa organizuje festival.