SME
Štvrtok, 28. január, 2021 | Meniny má AlfonzKrížovkyKrížovky

Vajíčkové hody

Vajcia ako symbol nového života tradične patria k Veľkej noci. Čo však robiť, ak ich nakúpime priveľa a potom nám zostanú v chladničke? Máme pre vás niekoľko nápadov, ako z nich vyčarovať chutnú večeru alebo desiatu.

Vaječný šalát s červenou šošovicou
4 porcie

100 g červenej šošovice
200 g šalátu polníček
100 g rokety
6 natvrdo uvarených vajec
4 lyžice vínneho octu
3 lyžice oleja
cukor
korenie
soľ
krutóny
6 plátkov toastového chleba
2 lyžice olivového oleja

Šošovicu uvaríme v osolenej vode asi 15 minút, scedíme ju a v site polejeme studenou vodou. Natvrdo uvarené vajcia olúpeme a nakrájame na osmičky. Polníček a roketu operieme a usušíme. Krutóny: kocky toastového chleba s veľkosťou asi 1 x 1 cm opečieme na panvici v olivovom oleji. Môžeme ich aj ugrilovať nasucho v rúre. Ocot zmiešame so soľou, korením a cukrom a zašľaháme doň olej. Polníček, roketu, vajce a šošovicu upravíme na tanieri. Zalejeme zálievkou a posypeme krutónmi.

Vaječné fašírky
4 porcie

40 g masla
40 g hladkej múky
5 natvrdo uvarených vajec
1 surové vajce na obaľovanie
4 lyžice mlieka
múka
strúhanka
pažítka alebo petržlen
korenie
soľ

Z masla a hladkej múky pripravíme zápražku, zalejeme ju mliekom a uvaríme na hustú kašu. Podľa chuti osolíme a okoreníme, pridáme nasekaný petržlen alebo pažítku a nadrobno nasekané natvrdo uvarené vajcia. Hmotu dobre premiešame. Ak je príliš riedka, pridáme do nej trochu strúhanky. Urobíme z nej fašírky, obalíme ich postupne v hladkej múke, rozšľahanom vajíčku a strúhanke. Fašírky vysmažíme na rozpálenom rastlinnom oleji.

Pirôžky plnené vajciami a nivou
4 porcie

100 g nivy
4 natvrdo uvarené vajcia
1 vajce
1 lístkové cesto
1 cibuľa
1 lyžica dijónskej horčice
hladká múka
mleté korenie
soľ

Uvarené, olúpané vajcia rozsekáme, pridáme najemno nakrájanú cibuľu, lyžicu horčice, rozdrobenú nivu, osolíme a okoreníme. Lístkové cesto rozvaľkáme na plát hrubý asi 3 mm a rozkrájame na štvorčeky veľké asi 10 x 10 cm. Do stredu každého štvorčeka dáme kopček vaječnej hmoty a cesto prehneme do tvaru šatky. Okraje pritlačíme a potrieme rozšľahaným vajcom. Pirôžky upečieme dozlatova v trúbe predhriatej na 180 stupňov Celzia, na plechu vyloženom papierom na pečenie.

Ako dobre uvariť vajcia natvrdo?

Aby nám pri varení nepraskla škrupina, necháme vajíčka pred varením zohriať na izbovú teplotu. Roztrhnutie škrupiny niekedy spôsobí vzduchová bublina vnútri, lebo sa teplotou rozpína. Tomu zabránime tak, že prepichneme vajíčko na širšom konci špendlíkom. A ešte jeden trik: na varenie si vezmeme menší kastrólik, v ktorom vajcia nebudú pri varení na seba narážať. Vodu privedieme čo najrýchlejšie do varu. Keď voda začne vrieť, vložíme do nej vajcia a 10 minút povaríme. Po uvarení ich rýchlo schladíme v studenej vode, inak sa nám budú ťažko lúpať.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  2. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  4. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  5. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  6. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  7. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  9. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  10. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  1. Neprekonaný VAM systém, ktorý zabráni krádeži vášho auta
  2. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  3. Garmin predstavuje Lily, svoje najmenšie inteligentné hodinky
  4. Babylon Berlín: Najdrahší nemecký seriál
  5. Potravinové intolerancie bude KRAJ riešiť aj tento rok
  6. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  7. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  8. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  9. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  10. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 20 088
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 18 684
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí 18 208
  4. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 18 092
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 018
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 697
  7. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci 7 303
  8. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 258
  9. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 238
  10. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 086
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračné foto

Druhú dávku by ste mali dostať do 42 dní.

6 h

Ako vyzerá vakcinácia na Slovensku.

52m