Vajíčkové hody

Vajcia ako symbol nového života tradične patria k Veľkej noci. Čo však robiť, ak ich nakúpime priveľa a potom nám zostanú v chladničke? Máme pre vás niekoľko nápadov, ako z nich vyčarovať chutnú večeru alebo desiatu.

Vaječný šalát s červenou šošovicou
4 porcie

100 g červenej šošovice
200 g šalátu polníček
100 g rokety
6 natvrdo uvarených vajec
4 lyžice vínneho octu
3 lyžice oleja
cukor
korenie
soľ
krutóny
6 plátkov toastového chleba
2 lyžice olivového oleja

Šošovicu uvaríme v osolenej vode asi 15 minút, scedíme ju a v site polejeme studenou vodou. Natvrdo uvarené vajcia olúpeme a nakrájame na osmičky. Polníček a roketu operieme a usušíme. Krutóny: kocky toastového chleba s veľkosťou asi 1 x 1 cm opečieme na panvici v olivovom oleji. Môžeme ich aj ugrilovať nasucho v rúre. Ocot zmiešame so soľou, korením a cukrom a zašľaháme doň olej. Polníček, roketu, vajce a šošovicu upravíme na tanieri. Zalejeme zálievkou a posypeme krutónmi.

Vaječné fašírky
4 porcie

40 g masla
40 g hladkej múky
5 natvrdo uvarených vajec
1 surové vajce na obaľovanie
4 lyžice mlieka
múka
strúhanka
pažítka alebo petržlen
korenie
soľ

Z masla a hladkej múky pripravíme zápražku, zalejeme ju mliekom a uvaríme na hustú kašu. Podľa chuti osolíme a okoreníme, pridáme nasekaný petržlen alebo pažítku a nadrobno nasekané natvrdo uvarené vajcia. Hmotu dobre premiešame. Ak je príliš riedka, pridáme do nej trochu strúhanky. Urobíme z nej fašírky, obalíme ich postupne v hladkej múke, rozšľahanom vajíčku a strúhanke. Fašírky vysmažíme na rozpálenom rastlinnom oleji.

Pirôžky plnené vajciami a nivou
4 porcie

100 g nivy
4 natvrdo uvarené vajcia
1 vajce
1 lístkové cesto
1 cibuľa
1 lyžica dijónskej horčice
hladká múka
mleté korenie
soľ

Uvarené, olúpané vajcia rozsekáme, pridáme najemno nakrájanú cibuľu, lyžicu horčice, rozdrobenú nivu, osolíme a okoreníme. Lístkové cesto rozvaľkáme na plát hrubý asi 3 mm a rozkrájame na štvorčeky veľké asi 10 x 10 cm. Do stredu každého štvorčeka dáme kopček vaječnej hmoty a cesto prehneme do tvaru šatky. Okraje pritlačíme a potrieme rozšľahaným vajcom. Pirôžky upečieme dozlatova v trúbe predhriatej na 180 stupňov Celzia, na plechu vyloženom papierom na pečenie.

Ako dobre uvariť vajcia natvrdo?

Aby nám pri varení nepraskla škrupina, necháme vajíčka pred varením zohriať na izbovú teplotu. Roztrhnutie škrupiny niekedy spôsobí vzduchová bublina vnútri, lebo sa teplotou rozpína. Tomu zabránime tak, že prepichneme vajíčko na širšom konci špendlíkom. A ešte jeden trik: na varenie si vezmeme menší kastrólik, v ktorom vajcia nebudú pri varení na seba narážať. Vodu privedieme čo najrýchlejšie do varu. Keď voda začne vrieť, vložíme do nej vajcia a 10 minút povaríme. Po uvarení ich rýchlo schladíme v studenej vode, inak sa nám budú ťažko lúpať.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  3. Rastie nám pokrivená generácia?
  4. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  5. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  6. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  7. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  8. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  9. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  10. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  1. Detské zúbky sú veda
  2. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  4. Rastie nám pokrivená generácia?
  5. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  7. AAA AUTO za päť rokov predalo 320 tisíc vozidiel
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  9. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  1. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 21 974
  2. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 11 830
  3. Rastie nám pokrivená generácia? 9 770
  4. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 2 666
  5. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 2 301
  6. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 2 147
  7. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 564
  8. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 388
  9. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji 1 374
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky 1 127

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Odstrihnime sa od koreňov nenávisti (píše Michal Havran)

Pri výročí reformácie dokázali francúzski protestanti odsúdiť Lutherov antisemitizmus. A čo Slováci?

KOMENTÁRE

Púť do Compostely nám pripomína stratené ideály

Všetci pocestní sa v jednu chvíľu stretli, aby sa stručne pozdravili „buen camino“, a aby sa hneď potom aj rozišli.

Neprehliadnite tiež

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V najnovšom čísle nájdete rozhovor s terapeutkou Katarínou Sipos o tom, ako rodičia vplývajú na správanie a zmýšľanie svojich detí.

Návrhári o ekológii v móde: Je trvalá udržateľnosť budúcnosťou?

Desať známych mien slovenskej módy prezradilo, čo si myslia o ekologickom módnom biznise.

Päť tipov na rýchle recepty s maslovou tekvicou

Tekvica je symbolom jesene. Jej využitie v kuchyni môže byť naozaj pestré.