SME
Utorok, 28. september, 2021 | Meniny má VáclavKrížovkyKrížovky
VEĽKONOČNÝ ŠPECIÁL

Vysoká škola pečenia

Jarné sviatky sú ideálne na zdokonalenie nášho cukrárskeho umenia. Koláče a torty nechutia nikdy lepšie ako po veľkonočnom pôste.

Šľahačková torta s broskyňami
Prísady na 14 kusov

Na čokoládové cesto:
6 žĺtkov
180 g krupicového cukru
1 vanilkový cukor
6 bielkov
80 g hladkej múky
60 g škrobovej múčky
60 g kakaového prášku
prášok do pečiva

Na krém a ozdobu:
400 ml broskyňového pretlaku
100 g krupicového cukru
9 plátkov bielej želatíny
600 g smotany na šľahanie
2 vanilkové cukry
pražené mandľové lupienky
5 polovíc broskýň
nakrájaných na mesiačiky

Rúru predhrejeme na 180 stupňov Celzia. Žĺtky vymiešame s polovicou cukru a vanilkovým cukrom do penista. Z bielok ušľaháme mäkký, hebký sneh a postupne prisypávame zvyšný cukor. Šľaháme, kým sneh nie je taký tuhý a rez nožom zanechá na jeho povrchu viditeľnú stopu. Sneh navŕšime na žĺtkovú masu a zľahka do nej vmiešame.

Skryť Vypnúť reklamu

Múku preosejeme so škrobovou múčkou, kakaovým práškom a práškom do pečiva a opatrne vmiešame do penovej hmoty. Dno tortovej formy vymastíme. Nalejeme do nej cesto, nahladko ho zarovnáme a na strednej koľajničke horúcej rúry pečieme 25 - 30 minút. Upečený čokoládový korpus vyberieme z rúry, necháme ho vo forme 10 minút vychladnúť a vyklopíme na kuchynskú mriežku. Necháme ho najlepšie cez noc odpočinúť, aby sa dal ľahšie rozrezať.

Studený korpus dva razy rozrežeme. Pomocou rôzne veľkých tanierov vykrojíme z jedného plátu kruh s priemerom asi 18 cm, z druhého s priemerom asi 22 cm. Tretí, najväčší plát dáme na tortový podnos a postavíme okolo neho tortový kruh. Broskyňový pretlak zmiešame s cukrom. Želatínu namočíme do studenej vody, potom rukami dobre vyžmýkame, rozpustíme vo vodnom kúpeli a vmiešame do pretlaku.

Skryť Vypnúť reklamu

400 g smotany vyšľaháme s 1 vanilkovým cukrom na tuhú šľahačku a zľahka vmiešame do broskyňovo-želatínovej zmesi. 1/3 krému natrieme na piškótový plát a nahladko zarovnáme. Priložíme o niečo menší plát. Potrieme ho polovicou zvyšného krému a nahladko zarovnáme. Prikryjeme posledným plátom, natrieme naň zvyšný krém a zarovnáme. Odložíme na 2 - 3 hodiny do chladničky, aby torta stuhla.

Piškótová roláda s citrónovým krémom
Prísady na 8 kusov

Na piškótové cesto:
20 g masla
2 vajcia
60 g krupicového cukru
1/2 vrecúška vanilkového cukru
štipka soli
50 g hladkej múky
50 g škrobovej múčky
prášok do pečiva
práškový cukor

Na krém:
2 plátky bielej želatíny
30 g krupicového cukru
postrúhaná kôra z 1/2 citróna
3 PL citrónovej šťavy
100 g smotany na šľahanie
práškový cukor

Skryť Vypnúť reklamu

Rúru prehrejeme na 200 stupňov Celzia. Maslo roztopíme a necháme vychladnúť. Žĺtky oddelíme od bielok. Bielka s polovicou cukru, vanilkovým cukrom a štipkou soli vyšľaháme na tuhý sneh. Žĺtky vymiešame so zvyšným cukrom na hustú penu. Opatrne primiešame maslo a na masu navŕšime tuhý sneh. Pridáme múku preosiatu so škrobovou múčkou a práškom do pečiva a všetko zľahka vmiešame do krému. Polovicu veľkého plechu vyložíme papierom na pečenie, natrieme naň cesto a pečieme v rúre 10 - 12 minút.

Obrúsok posypeme cukrom, upečenú piškótu naň preklopíme a papier opatrne stiahneme. Obrúsok s piškótou voľne zvinieme a necháme vychladnúť. Želatínu namočíme do studenej vody. Cukor, citrónovú kôru a šťavu krátko zvaríme s 2 PL vody a hneď odložíme zo sporáka. Želatínu vyžmýkame, rozpustíme v citrónovej vode a dáme na chladné miesto. Smotanu vyšľaháme na tuhú šľahačku a zľahka do nej vmiešame trocha zrôsolovatenú citrónovú zmes. Piškótu rozkrútime, potrieme šľahačkou a znova zvinieme. Odložíme na 2 hodiny do chladničky. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.

Skryť Vypnúť reklamu

Tvarohová torta so šľahačkou
Prísady na 16 kusov

Na cesto:
maslo na formu
40 g masla
3 vajcia
na špičku noža soli
90 g krupicového cukru
90 g hladkej múky

Na plnku:
3 plátky bielej želatíny
postrúhaná kôra z 1 citróna
225 g nízkotučného tvarohu
90 g smotany na šľahanie (33 %)
150 g smotany na šľahanie (30 %)
1/2 balíčka vanilkového cukru

Rúru predhrejeme na 200 °C. Dno tortovej formy vymastíme maslom. Roztopíme maslo a necháme trocha vychladnúť. Žĺtky oddelíme od bielok. Bielka vyšľaháme so soľou na tuhý sneh. Žĺtky vymiešame s cukrom a 2 PL teplej vody do penista, potom zľahka vmiešame sneh. Múku preosejeme a opatrne zamiešame do žĺtkovej hmoty. Nakoniec zľahka vmiešame roztopené maslo. Cesto ihneď vlejeme do formy a pečieme v predhriatej rúre asi 15 minút.

Skryť Vypnúť reklamu

Vyberieme a necháme vo forme vychladnúť. Medzitým si pripravíme plnku. Želatínu namočíme na 10 minút do studenej vody. Žĺtky s cukrom a citrónovou kôrou niekoľko minút šľaháme na krémovitú hmotu, potom vmiešame tvaroh a smotanu. Trochu vyžmýkanú želatínu dáme do hrnčeka, pri nízkej teplote ju necháme roztopiť a po kvapkách ju zamiešavame do tvarohovej hmoty. Krém odložíme na chvíľu do chladničky. Keď začne rôsolovatieť, vyšľaháme smotanu na tuhú šľahačku, osladíme ju vanilkovým cukrom a opatrne vmiešame do tvarohového krému. Vychladnutý tortový korpus vodorovne rozrežeme. Spodný plát položíme na podnos a postavíme okolo neho kruh tortovej formy. Na korpus natrieme tvarohový krém a zľahka priložíme vrchný plát. Dáme minimálne na dve hodiny do chladničky, aby krém stuhol. Pred podávaním tortu opatrne vyberieme z kruhu a jej povrch posypeme práškovým cukrom.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Žabka rýchlo expanduje na západe Slovenska
  2. 30 000 eur pre tých, ktorí chcú zlepšiť život vo svojej komunite
  3. Potrebujeme poďakovať vzorom. Preto rozbiehame novú biznis cenu
  4. Varujú pred púštnymi búrkami v Dubaji
  5. Kuriéra nezastavili ani preteky. S dodávkou prešiel rely
  6. "Vzrušenie, nadšenie a radosť" tvrdí DJ Milan Lieskovský
  7. Mladí slovenskí filmári zvíťazili na festivale v Barcelone
  8. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov
  9. Vymenili startup za korporát. Dôvod bol iný, než by ste čakali
  10. Skladujete pivo pri izbovej teplote? Znižujete jeho kvalitu
  1. Zázračné účinky Arónie na zdravie
  2. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  3. Prečo by sa elektrárne mali zaujímať o ekologické riešenia?
  4. Skladujete pivo pri izbovej teplote? Znižujete jeho kvalitu
  5. Vymenili startup za korporát. Dôvod bol iný, než by ste čakali
  6. Mladí slovenskí filmári zvíťazili na festivale v Barcelone
  7. Orange pokračuje v systematickej podpore digitálneho vzdelávania
  8. Zahlasujte za ďalší klimatický projekt s podporou dm
  9. Vydajte sa po stopách kvalitnej kávy
  10. Orange má najkvalitnejšiu mobilnú sieť na Slovensku i v Európe
  1. Vymenili startup za korporát. Dôvod bol iný, než by ste čakali 7 560
  2. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov 7 480
  3. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi 7 081
  4. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho 6 263
  5. Zateplenie strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 5 297
  6. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať? 4 969
  7. Trnavské mýto: Od centrálneho trhoviska ku kongresovej sále 4 617
  8. Jablone prekonali očakávania. O bývanie v Bytči je veľký záujem 4 313
  9. Poznáte všetkých TOP 10 Bratislavy? 3 117
  10. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 2 991
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Stránka stop_catcalling_now zverejnila zábery muža, ktorý vo vlaku masturboval pred mladými ženami.

Video zverejnila stránka, ktorá bojuje proti obťažovaniu.


17 h
Katalin Papp Vargha dostala nápad a vybudovala úspešnú malú čokoládovňu Chocomaze.

Kostým a Brusel vymenila za zásteru a Komárno.


19 h
Múzeum Albertina vo Viedni

Vo Viedni vystavujú desiatky jeho diel.


Maroš Puček 25. sep
Rustikálny hruškový koláč

Pripravte si jablkový pie, pité aj slivkovú galetku.


redakcia SMEženy 23. sep

Blogy SME

  1. Symptomedica: Divertikuly hrubého čreva má v pokročilom veku 50% populácie.
  2. Michael Achberger: Sixpack u žien ako cieľ. Prečo to neodporúčam?
  3. Michael Achberger: Takto schudnete bicyklovaním
  4. Michael Achberger: Slovenská superpotravina: výnimočné účinky pre vaše zdravie
  5. Zuzana Cascino: Načo si ma porodila!
  6. Michael Achberger: Nadmerné potenie pri cvičení? Toto vám pomôže
  7. Martina Hilbertová: Koľko detí na Slovensku je zaočkovaných? Bude prostredie v školách bezpečné?
  8. Michael Achberger: Vyskúšajte tento cvik a uľaví sa vám bolesť chrbta zo sedenia
  1. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí 25 159
  2. Ján Buocik: Obchvat a nová diaľnica D4/R7 ako dobrá správa? Skôr zlý vtip! Najmä pre Bratislavčanov. 14 378
  3. Lucie Meisnerová: Svadba v polovici života 6 421
  4. Janka Bittó Cigániková: Čo sa to preboha deje v Izraeli? Prestali vakcíny fungovať? 6 133
  5. Radovan Kulín: Kováčik má šťastie, že nevyrábal mastičky z konope 5 665
  6. Stanislav Martinčko: R.Fico sa stal kajúcnikom č.1 !!! 4 973
  7. Peter Chudý: Šesť spôsobov na odstránenie čestného policajta alebo ako to bolo za prezidentovania Tibora Gašpara a likvidačné metódy prehnitého systému dnes. 4 506
  8. Andy Morávek: Tomuto štátu už nedarujem ani jedinú kvapku mojej krvi. Nezaslúži(š) si ju! 4 114
  1. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  2. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  3. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  4. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
  5. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
  6. Karolína Farská: Dva rozdielne protesty za slobodu
  7. Adam Valček: Neexistujúca kancelária aj termín. Výpovede proti Výbohovi nesedia
  8. Pavol Koprda: Očkovacia lotéria: Čo môže priniesť a kde sú jej úskalia? Pohľad cez dáta, teóriu hier a hazardné hry
Skryť Zatvoriť reklamu