Šľahačková torta s broskyňami
Prísady na 14 kusov
Na čokoládové cesto:
6 žĺtkov
180 g krupicového cukru
1 vanilkový cukor
6 bielkov
80 g hladkej múky
60 g škrobovej múčky
60 g kakaového prášku
prášok do pečiva
Na krém a ozdobu:
400 ml broskyňového pretlaku
100 g krupicového cukru
9 plátkov bielej želatíny
600 g smotany na šľahanie
2 vanilkové cukry
pražené mandľové lupienky
5 polovíc broskýň
nakrájaných na mesiačiky
Rúru predhrejeme na 180 stupňov Celzia. Žĺtky vymiešame s polovicou cukru a vanilkovým cukrom do penista. Z bielok ušľaháme mäkký, hebký sneh a postupne prisypávame zvyšný cukor. Šľaháme, kým sneh nie je taký tuhý a rez nožom zanechá na jeho povrchu viditeľnú stopu. Sneh navŕšime na žĺtkovú masu a zľahka do nej vmiešame.
Múku preosejeme so škrobovou múčkou, kakaovým práškom a práškom do pečiva a opatrne vmiešame do penovej hmoty. Dno tortovej formy vymastíme. Nalejeme do nej cesto, nahladko ho zarovnáme a na strednej koľajničke horúcej rúry pečieme 25 - 30 minút. Upečený čokoládový korpus vyberieme z rúry, necháme ho vo forme 10 minút vychladnúť a vyklopíme na kuchynskú mriežku. Necháme ho najlepšie cez noc odpočinúť, aby sa dal ľahšie rozrezať.
Studený korpus dva razy rozrežeme. Pomocou rôzne veľkých tanierov vykrojíme z jedného plátu kruh s priemerom asi 18 cm, z druhého s priemerom asi 22 cm. Tretí, najväčší plát dáme na tortový podnos a postavíme okolo neho tortový kruh. Broskyňový pretlak zmiešame s cukrom. Želatínu namočíme do studenej vody, potom rukami dobre vyžmýkame, rozpustíme vo vodnom kúpeli a vmiešame do pretlaku.
400 g smotany vyšľaháme s 1 vanilkovým cukrom na tuhú šľahačku a zľahka vmiešame do broskyňovo-želatínovej zmesi. 1/3 krému natrieme na piškótový plát a nahladko zarovnáme. Priložíme o niečo menší plát. Potrieme ho polovicou zvyšného krému a nahladko zarovnáme. Prikryjeme posledným plátom, natrieme naň zvyšný krém a zarovnáme. Odložíme na 2 - 3 hodiny do chladničky, aby torta stuhla.
Piškótová roláda s citrónovým krémom
Prísady na 8 kusov
Na piškótové cesto:
20 g masla
2 vajcia
60 g krupicového cukru
1/2 vrecúška vanilkového cukru
štipka soli
50 g hladkej múky
50 g škrobovej múčky
prášok do pečiva
práškový cukor
Na krém:
2 plátky bielej želatíny
30 g krupicového cukru
postrúhaná kôra z 1/2 citróna
3 PL citrónovej šťavy
100 g smotany na šľahanie
práškový cukor
Rúru prehrejeme na 200 stupňov Celzia. Maslo roztopíme a necháme vychladnúť. Žĺtky oddelíme od bielok. Bielka s polovicou cukru, vanilkovým cukrom a štipkou soli vyšľaháme na tuhý sneh. Žĺtky vymiešame so zvyšným cukrom na hustú penu. Opatrne primiešame maslo a na masu navŕšime tuhý sneh. Pridáme múku preosiatu so škrobovou múčkou a práškom do pečiva a všetko zľahka vmiešame do krému. Polovicu veľkého plechu vyložíme papierom na pečenie, natrieme naň cesto a pečieme v rúre 10 - 12 minút.
Obrúsok posypeme cukrom, upečenú piškótu naň preklopíme a papier opatrne stiahneme. Obrúsok s piškótou voľne zvinieme a necháme vychladnúť. Želatínu namočíme do studenej vody. Cukor, citrónovú kôru a šťavu krátko zvaríme s 2 PL vody a hneď odložíme zo sporáka. Želatínu vyžmýkame, rozpustíme v citrónovej vode a dáme na chladné miesto. Smotanu vyšľaháme na tuhú šľahačku a zľahka do nej vmiešame trocha zrôsolovatenú citrónovú zmes. Piškótu rozkrútime, potrieme šľahačkou a znova zvinieme. Odložíme na 2 hodiny do chladničky. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.
Tvarohová torta so šľahačkou
Prísady na 16 kusov
Na cesto:
maslo na formu
40 g masla
3 vajcia
na špičku noža soli
90 g krupicového cukru
90 g hladkej múky
Na plnku:
3 plátky bielej želatíny
postrúhaná kôra z 1 citróna
225 g nízkotučného tvarohu
90 g smotany na šľahanie (33 %)
150 g smotany na šľahanie (30 %)
1/2 balíčka vanilkového cukru
Rúru predhrejeme na 200 °C. Dno tortovej formy vymastíme maslom. Roztopíme maslo a necháme trocha vychladnúť. Žĺtky oddelíme od bielok. Bielka vyšľaháme so soľou na tuhý sneh. Žĺtky vymiešame s cukrom a 2 PL teplej vody do penista, potom zľahka vmiešame sneh. Múku preosejeme a opatrne zamiešame do žĺtkovej hmoty. Nakoniec zľahka vmiešame roztopené maslo. Cesto ihneď vlejeme do formy a pečieme v predhriatej rúre asi 15 minút.
Vyberieme a necháme vo forme vychladnúť. Medzitým si pripravíme plnku. Želatínu namočíme na 10 minút do studenej vody. Žĺtky s cukrom a citrónovou kôrou niekoľko minút šľaháme na krémovitú hmotu, potom vmiešame tvaroh a smotanu. Trochu vyžmýkanú želatínu dáme do hrnčeka, pri nízkej teplote ju necháme roztopiť a po kvapkách ju zamiešavame do tvarohovej hmoty. Krém odložíme na chvíľu do chladničky. Keď začne rôsolovatieť, vyšľaháme smotanu na tuhú šľahačku, osladíme ju vanilkovým cukrom a opatrne vmiešame do tvarohového krému. Vychladnutý tortový korpus vodorovne rozrežeme. Spodný plát položíme na podnos a postavíme okolo neho kruh tortovej formy. Na korpus natrieme tvarohový krém a zľahka priložíme vrchný plát. Dáme minimálne na dve hodiny do chladničky, aby krém stuhol. Pred podávaním tortu opatrne vyberieme z kruhu a jej povrch posypeme práškovým cukrom.
Autor: zdroj: Pečenie, krok za krokom, Ikar