VEĽKONOČNÝ ŠPECIÁL

Vysoká škola pečenia

Jarné sviatky sú ideálne na zdokonalenie nášho cukrárskeho umenia. Koláče a torty nechutia nikdy lepšie ako po veľkonočnom pôste.

Šľahačková torta s broskyňami
Prísady na 14 kusov

Na čokoládové cesto:
6 žĺtkov
180 g krupicového cukru
1 vanilkový cukor
6 bielkov
80 g hladkej múky
60 g škrobovej múčky
60 g kakaového prášku
prášok do pečiva

Na krém a ozdobu:
400 ml broskyňového pretlaku
100 g krupicového cukru
9 plátkov bielej želatíny
600 g smotany na šľahanie
2 vanilkové cukry
pražené mandľové lupienky
5 polovíc broskýň
nakrájaných na mesiačiky

Rúru predhrejeme na 180 stupňov Celzia. Žĺtky vymiešame s polovicou cukru a vanilkovým cukrom do penista. Z bielok ušľaháme mäkký, hebký sneh a postupne prisypávame zvyšný cukor. Šľaháme, kým sneh nie je taký tuhý a rez nožom zanechá na jeho povrchu viditeľnú stopu. Sneh navŕšime na žĺtkovú masu a zľahka do nej vmiešame.

Múku preosejeme so škrobovou múčkou, kakaovým práškom a práškom do pečiva a opatrne vmiešame do penovej hmoty. Dno tortovej formy vymastíme. Nalejeme do nej cesto, nahladko ho zarovnáme a na strednej koľajničke horúcej rúry pečieme 25 - 30 minút. Upečený čokoládový korpus vyberieme z rúry, necháme ho vo forme 10 minút vychladnúť a vyklopíme na kuchynskú mriežku. Necháme ho najlepšie cez noc odpočinúť, aby sa dal ľahšie rozrezať.

Studený korpus dva razy rozrežeme. Pomocou rôzne veľkých tanierov vykrojíme z jedného plátu kruh s priemerom asi 18 cm, z druhého s priemerom asi 22 cm. Tretí, najväčší plát dáme na tortový podnos a postavíme okolo neho tortový kruh. Broskyňový pretlak zmiešame s cukrom. Želatínu namočíme do studenej vody, potom rukami dobre vyžmýkame, rozpustíme vo vodnom kúpeli a vmiešame do pretlaku.

400 g smotany vyšľaháme s 1 vanilkovým cukrom na tuhú šľahačku a zľahka vmiešame do broskyňovo-želatínovej zmesi. 1/3 krému natrieme na piškótový plát a nahladko zarovnáme. Priložíme o niečo menší plát. Potrieme ho polovicou zvyšného krému a nahladko zarovnáme. Prikryjeme posledným plátom, natrieme naň zvyšný krém a zarovnáme. Odložíme na 2 - 3 hodiny do chladničky, aby torta stuhla.

Piškótová roláda s citrónovým krémom
Prísady na 8 kusov

Na piškótové cesto:
20 g masla
2 vajcia
60 g krupicového cukru
1/2 vrecúška vanilkového cukru
štipka soli
50 g hladkej múky
50 g škrobovej múčky
prášok do pečiva
práškový cukor

Na krém:
2 plátky bielej želatíny
30 g krupicového cukru
postrúhaná kôra z 1/2 citróna
3 PL citrónovej šťavy
100 g smotany na šľahanie
práškový cukor

Rúru prehrejeme na 200 stupňov Celzia. Maslo roztopíme a necháme vychladnúť. Žĺtky oddelíme od bielok. Bielka s polovicou cukru, vanilkovým cukrom a štipkou soli vyšľaháme na tuhý sneh. Žĺtky vymiešame so zvyšným cukrom na hustú penu. Opatrne primiešame maslo a na masu navŕšime tuhý sneh. Pridáme múku preosiatu so škrobovou múčkou a práškom do pečiva a všetko zľahka vmiešame do krému. Polovicu veľkého plechu vyložíme papierom na pečenie, natrieme naň cesto a pečieme v rúre 10 - 12 minút.

Obrúsok posypeme cukrom, upečenú piškótu naň preklopíme a papier opatrne stiahneme. Obrúsok s piškótou voľne zvinieme a necháme vychladnúť. Želatínu namočíme do studenej vody. Cukor, citrónovú kôru a šťavu krátko zvaríme s 2 PL vody a hneď odložíme zo sporáka. Želatínu vyžmýkame, rozpustíme v citrónovej vode a dáme na chladné miesto. Smotanu vyšľaháme na tuhú šľahačku a zľahka do nej vmiešame trocha zrôsolovatenú citrónovú zmes. Piškótu rozkrútime, potrieme šľahačkou a znova zvinieme. Odložíme na 2 hodiny do chladničky. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.

Tvarohová torta so šľahačkou
Prísady na 16 kusov

Na cesto:
maslo na formu
40 g masla
3 vajcia
na špičku noža soli
90 g krupicového cukru
90 g hladkej múky

Na plnku:
3 plátky bielej želatíny
postrúhaná kôra z 1 citróna
225 g nízkotučného tvarohu
90 g smotany na šľahanie (33 %)
150 g smotany na šľahanie (30 %)
1/2 balíčka vanilkového cukru

Rúru predhrejeme na 200 °C. Dno tortovej formy vymastíme maslom. Roztopíme maslo a necháme trocha vychladnúť. Žĺtky oddelíme od bielok. Bielka vyšľaháme so soľou na tuhý sneh. Žĺtky vymiešame s cukrom a 2 PL teplej vody do penista, potom zľahka vmiešame sneh. Múku preosejeme a opatrne zamiešame do žĺtkovej hmoty. Nakoniec zľahka vmiešame roztopené maslo. Cesto ihneď vlejeme do formy a pečieme v predhriatej rúre asi 15 minút.

Vyberieme a necháme vo forme vychladnúť. Medzitým si pripravíme plnku. Želatínu namočíme na 10 minút do studenej vody. Žĺtky s cukrom a citrónovou kôrou niekoľko minút šľaháme na krémovitú hmotu, potom vmiešame tvaroh a smotanu. Trochu vyžmýkanú želatínu dáme do hrnčeka, pri nízkej teplote ju necháme roztopiť a po kvapkách ju zamiešavame do tvarohovej hmoty. Krém odložíme na chvíľu do chladničky. Keď začne rôsolovatieť, vyšľaháme smotanu na tuhú šľahačku, osladíme ju vanilkovým cukrom a opatrne vmiešame do tvarohového krému. Vychladnutý tortový korpus vodorovne rozrežeme. Spodný plát položíme na podnos a postavíme okolo neho kruh tortovej formy. Na korpus natrieme tvarohový krém a zľahka priložíme vrchný plát. Dáme minimálne na dve hodiny do chladničky, aby krém stuhol. Pred podávaním tortu opatrne vyberieme z kruhu a jej povrch posypeme práškovým cukrom.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  3. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  4. Rastie nám pokrivená generácia?
  5. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  6. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  7. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  8. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  9. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  10. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  1. Detské zúbky sú veda
  2. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  4. Rastie nám pokrivená generácia?
  5. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  7. AAA AUTO za päť rokov predalo 320 tisíc vozidiel
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  9. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  1. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 13 496
  2. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 13 201
  3. Rastie nám pokrivená generácia? 10 087
  4. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 2 643
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 2 369
  6. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 1 758
  7. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji 1 488
  8. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 456
  9. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 260
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky 943

Hlavné správy zo Sme.sk

KULTÚRA

Šéfka Bielej noci: Museli sme vysvetľovať, že nie sme rasisti

Festival vizuálneho umenia sa v Bratislave bude tretí raz.

Neprehliadnite tiež

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V najnovšom čísle nájdete rozhovor s terapeutkou Katarínou Sipos o tom, ako rodičia vplývajú na správanie a zmýšľanie svojich detí.

Návrhári o ekológii v móde: Je trvalá udržateľnosť budúcnosťou?

Desať známych mien slovenskej módy prezradilo, čo si myslia o ekologickom módnom biznise.

Päť tipov na rýchle recepty s maslovou tekvicou

Tekvica je symbolom jesene. Jej využitie v kuchyni môže byť naozaj pestré.