SME
Utorok, 27. október, 2020 | Meniny má SabínaKrížovkyKrížovky
VEĽKONOČNÝ ŠPECIÁL SMEŽENY

Tanier plný jari

Prekvapte svojich najbližších veľkonočným menu, plným čerstvých sezónnych surovín vrátane jarnej zeleniny a byliniek.

Bylinková polievka so zvitkom
4 porcie

100 g zeleného hrášku
20 g masla
2 jarné cibuľky
2 stopky zeleru
2 karotky
2 zemiaky
1 koreňový petržlen
soľ, korenie
zvitky
100 g polohrubej múky
100 ml mlieka
2 vajcia
2 lyžice rastlinného oleja
1 hrsť mladej žihľavy (môžete nahradiť polníčkom)
soľ

Cibuľku a stopky zeleru nakrájame nadrobno. V hrnci roztopíme maslo a osmažíme na ňom cibuľku a zeler asi 2 minúty. Do hrnca pridáme nadrobno nakrájanú mrkvu, petržlen a zemiaky. Smažíme ešte asi 1 minútu. Potom zalejeme zeleninu 1 litrom vody, prisypeme hrášok, osolíme a privedieme do varu. Varíme do zmäknutia zeleniny, približne 10 minút. Dochutíme čerstvo mletým korením.

Skryť Vypnúť reklamu

Zvitky: Žihľavu oblejeme horúcou vodou a najemno ju posekáme. V mlieku rozšľaháme vajce a múku, vmiešame štipku soli a žihľavy. Na panvici rozohrejeme olej a postupne v ňom vysmažíme dva zvitky. Zvitky zrolujeme ako palacinku a nakrájame na širšie rezančeky. Polievku nalejeme do tanierov, vložíme do nej zvitok a ozdobíme nasekanými jarnými bylinkami.

Pečený králik, marinovaný v červenom víne
4 porcie

1 králik
50 g slaniny
40 g masla
250 ml suchého červeného vína
1 cibuľa
2 mrkvy
4 stopky zeleru
10 zrniek korenia
10 zrniek jalovca
4 bobkové listy
tymian
2 lyžice olivového oleja
2 lyžice hladkej múky
1 lyžička ríbezľovej marmelády
soľ, korenie

Králika naporcujeme na 6 kusov. Slaninu nakrájame na prúžky. Ostrým krátkym nožom narežeme v mäse malé kapsičky a slaninu vtlačíme dovnútra. Na každú porciu použijeme asi 5 kúskov. Porcie mäsa vložíme do misky, posypeme ich korením a na plátky nakrájanou zeleninou a polejeme vínom. Misku prikryjeme napríklad potravinovou fóliou a necháme v chladničke 24 hodín marinovať. Niekoľkokrát pritom mäso obrátime. Rozohrejeme rúru na 200 stupňov Celzia. Nadrobno nakrájanú cibuľu speníme na panvici v troche masla a olivového oleja, premiestnime do pekáča, osmažíme pokvapkané diely králika, asi 2 minúty z každej strany, a dáme do pekáča. V pekáči mäso a zeleninu podlievame marinádou. Dusíme pod pokrievkou, alebo prikryté papierom na pečenie v rúre asi 1 hodinu.

Skryť Vypnúť reklamu

Králika obraciame a mierne podlievame každých 20 minút vodou alebo vývarom z kocky zeleninového bujónu. Na panvici rozohrejeme zvyšok masla a oleja, pridáme múku a vymiešame svetlú zápražku. Čas si vymeriame tak, aby zápražka stačila vychladnúť, než ju použijeme na vytvorenie omáčky. Po hodine vyberieme mäso z pekáča, vmiešame do šťavy kašu a vrátime mäso späť.

Odokryté dáme piecť ešte na 20 minút. Mäso opäť vyberieme a uchováme v teple. Šťavu precedíme v cedidle, zeleninu v cedidle rozotrieme vareškou a prepasírujeme do omáčky. Na záver vmiešame do šťavy ríbezľovú marmeládu a podľa chuti dosolíme. Omáčku prehrejeme a vylejeme ju na porciu mäsa na tanieri.

Judáše
4 porcie

250 ml mlieka
500 g polohrubej múky
70 g cukru
30 g droždia
100 g masla
1 vajce na potrenie
2 žĺtky
soľ

Skryť Vypnúť reklamu

Rozdrobené droždie zmiešame asi so 4 lyžicami vlažného mlieka a lyžicou cukru. Vytvoríme tak hladkú kašičku. Na teplom mieste necháme vykvasiť. Maslo vymiešate so žĺtkami a cukrom. Do väčšej misy vsypeme múku, vmiešame do nej štipku soli. Pridáme vymiešané maslo, kvások a zvyšok mlieka. Cesto vypracovávame vareškou tak dlho, až sa začnú tvoriť bublinky. Cesto je pevné a suché, neprichytáva sa na steny misy, nelepí sa. Necháme ho prikryté vykysnúť na teplom mieste asi hodinu.

Vykysnuté cesto na čistej ploche, jemne poprášenej múkou, rozkrájame na rovnaké kúsky a vyvaľkáme z nich asi 20 cm dlhé, tenké pásiky. Pásiky stočíme do špirály. Tie poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme ešte 10 minút kysnúť. Judáše potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme ich v rúre na teplote 160 °Celzia asi 20 minút.

Skryť Vypnúť reklamu

Pestrý veľkonočný šalát
4 porcie

1 ľadový šalát
1 puk bielej čakanky
1 puk červenej čakanky
8 reďkvičiek
8 cherry paradajok
100 g cukrového hrášku
50 g parmezánu
zálievka
2 jarné cibuľky
1 strúčik cesnaku
1 citrón
2 lyžice vínneho octu
50 ml olivového oleja
čerstvá bazalka, majoránka, oregano
soľ a čerstvé mleté korenie


Zálievka: Cibuľku nakrájame najemno. Strúčik cesnaku roztlačíme nožom naplocho a nasekáme ho nadrobno. Oboje vložíme do menšej misky, zalejeme citrónovou šťavou, vínnym octom a olejom. Pridáme nadrobno nasekané lístky bazalky, majoránky a hŕstku oregana. Osolíme a okoreníme. Metlou alebo vidličkou dôkladne šľaháme, aby sa všetky ingrediencie spojili a vznikla jemná emulzia.

ŠALÁT: čakanky a šalát nakrájame alebo natrháme na väčšie kusy. Nasypeme ich do misy. Reďkvičky a paradajky nakrájame na štvrtky a posypeme nimi šalát. Struky hrášku prekrojíme na tretiny a nasypeme do misy. Škrabkou na zemiaky nastrúhame na povrch šalátu hobliny z parmezánu. Potom na šalát nalejeme zálievku a dobre premiešame.

Skryť Vypnúť reklamu

Banánový baránok zo špaldovej múky
4 porcie

500 g špaldovej múky
150 g masla
120 g trstinového cukru
100 ml mlieka alebo vody
2 vajcia
2 vanilkové cukry
5 banánov
4 lyžice hrozienok
4 lyžice slnečnicových semienok
1 prášok do pečiva alebo vínny kameň
klinčeky

Spoločne vymiešame maslo, cukor a vajce. K maslovej pene primiešame roztlačené banány. Banány môžeme roztlačiť pomocou lisu na zemiakovú kašu. Všetky ostatné sypké ingrediencie zmiešame vo väčšej mise. Pridáme penu s banánmi, mlieko a rozmiešame na polotuhé cesto. Obe časti formy na baránka starostlivo vymažeme maslom a vysypeme hrubou múkou alebo strúhankou. Ak použijeme starú kameninovú formu, namočíme ju na hodinu do studenej vody. Baránok sa tak dá ľahšie vyklopiť.

Prednú časť formy naplníme cestom až po okraj. Priklopíme druhou polovicou a pečieme v rúre pri 180 stupňoch Celzia asi 40 minút. Pred dopečením skontrolujeme, či je cesto hotové. Odklopíme zadnú časť formy a vpichneme do baránka drevené špáradlo. Po vyťažení musí byť suché, cesto by na ňom nemalo byť prilepené. Pri vyklápaní baránka postupujeme veľmi opatrne, aby sa nepotrhal. Zdvihneme zadnú polovicu formy a baránka necháme 10 minút chladnúť. Potom formu opatrne otočíme nad tácňou a baránka z nej vyklopíme. Pokiaľ hneď nevypadne, neklepeme s ním. Namočíme utierku, prehodíme ju cez formu a počkáme, až sa uvoľní sám. Vychladnutého baránka postavíme, poprášime múčkovým cukrom a ozdobíme mašľou. Na oči použijeme klinčeky (korenie).

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  2. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  3. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  4. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  5. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  6. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  7. Pomáhajte čítaním
  8. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  9. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  10. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  1. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  2. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  3. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  4. Pomáhajte čítaním
  5. Duálnu prax v dm nahradilo počas pandémie online vzdelávanie
  6. Chief of Slovak Telekom: We care about the future of Slovakia
  7. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  8. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  9. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  10. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 28 142
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 22 248
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 16 246
  4. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 12 776
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 686
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 862
  7. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 11 848
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 008
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 802
  10. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 10 187
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Vláda si tlieska. Testy však mnohých neodhalili, varujú experti

Falošne zdravých považuje za problém aj minister Krajčí.

Premiér Igor Matovič a minister zdravotníctva Marek Krajčí.
Podcast Dobré Ráno.
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Čo vám zabudli povedať o testovaní

Zatlieskali sme si a teraz k faktom.

Peter Tkačenko

Navrhli odvolať rektora STU Fikara, na rokovaní bola polícia

Akademici si odhlasovali koniec Miroslava Fikara.

Rektor Slovenskej technickej univerzity (STU) Miroslav Fikar.

Neprehliadnite tiež

Seriál o farbách (7. diel)

Legendy o čiernych zvieratách: Mačky odoženú zlé sily, slovanský zmok nosí majetok

Kedy znamená čierna farba dobré správy?

Čierna mačka nenosí vždy iba smolu.

Štyridsať vecí, ktoré môžete robiť doma v čase izolácie

Čím vyplniť čas, keď človek nesmie nikam chodiť?

Ilustračné foto.
Kristen Welkerová pred diskusiou
Petra Polnišová