SME

Tanier plný jari

Prekvapte svojich najbližších veľkonočným menu, plným čerstvých sezónnych surovín vrátane jarnej zeleniny a byliniek.

Bylinková polievka so zvitkom
4 porcie

100 g zeleného hrášku
20 g masla
2 jarné cibuľky
2 stopky zeleru
2 karotky
2 zemiaky
1 koreňový petržlen
soľ, korenie
zvitky
100 g polohrubej múky
100 ml mlieka
2 vajcia
2 lyžice rastlinného oleja
1 hrsť mladej žihľavy (môžete nahradiť polníčkom)
soľ

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Cibuľku a stopky zeleru nakrájame nadrobno. V hrnci roztopíme maslo a osmažíme na ňom cibuľku a zeler asi 2 minúty. Do hrnca pridáme nadrobno nakrájanú mrkvu, petržlen a zemiaky. Smažíme ešte asi 1 minútu. Potom zalejeme zeleninu 1 litrom vody, prisypeme hrášok, osolíme a privedieme do varu. Varíme do zmäknutia zeleniny, približne 10 minút. Dochutíme čerstvo mletým korením.

SkryťVypnúť reklamu

Zvitky: Žihľavu oblejeme horúcou vodou a najemno ju posekáme. V mlieku rozšľaháme vajce a múku, vmiešame štipku soli a žihľavy. Na panvici rozohrejeme olej a postupne v ňom vysmažíme dva zvitky. Zvitky zrolujeme ako palacinku a nakrájame na širšie rezančeky. Polievku nalejeme do tanierov, vložíme do nej zvitok a ozdobíme nasekanými jarnými bylinkami.

Pečený králik, marinovaný v červenom víne
4 porcie

1 králik
50 g slaniny
40 g masla
250 ml suchého červeného vína
1 cibuľa
2 mrkvy
4 stopky zeleru
10 zrniek korenia
10 zrniek jalovca
4 bobkové listy
tymian
2 lyžice olivového oleja
2 lyžice hladkej múky
1 lyžička ríbezľovej marmelády
soľ, korenie

Králika naporcujeme na 6 kusov. Slaninu nakrájame na prúžky. Ostrým krátkym nožom narežeme v mäse malé kapsičky a slaninu vtlačíme dovnútra. Na každú porciu použijeme asi 5 kúskov. Porcie mäsa vložíme do misky, posypeme ich korením a na plátky nakrájanou zeleninou a polejeme vínom. Misku prikryjeme napríklad potravinovou fóliou a necháme v chladničke 24 hodín marinovať. Niekoľkokrát pritom mäso obrátime. Rozohrejeme rúru na 200 stupňov Celzia. Nadrobno nakrájanú cibuľu speníme na panvici v troche masla a olivového oleja, premiestnime do pekáča, osmažíme pokvapkané diely králika, asi 2 minúty z každej strany, a dáme do pekáča. V pekáči mäso a zeleninu podlievame marinádou. Dusíme pod pokrievkou, alebo prikryté papierom na pečenie v rúre asi 1 hodinu.

SkryťVypnúť reklamu

Králika obraciame a mierne podlievame každých 20 minút vodou alebo vývarom z kocky zeleninového bujónu. Na panvici rozohrejeme zvyšok masla a oleja, pridáme múku a vymiešame svetlú zápražku. Čas si vymeriame tak, aby zápražka stačila vychladnúť, než ju použijeme na vytvorenie omáčky. Po hodine vyberieme mäso z pekáča, vmiešame do šťavy kašu a vrátime mäso späť.

Odokryté dáme piecť ešte na 20 minút. Mäso opäť vyberieme a uchováme v teple. Šťavu precedíme v cedidle, zeleninu v cedidle rozotrieme vareškou a prepasírujeme do omáčky. Na záver vmiešame do šťavy ríbezľovú marmeládu a podľa chuti dosolíme. Omáčku prehrejeme a vylejeme ju na porciu mäsa na tanieri.

Judáše
4 porcie

250 ml mlieka
500 g polohrubej múky
70 g cukru
30 g droždia
100 g masla
1 vajce na potrenie
2 žĺtky
soľ

SkryťVypnúť reklamu

Rozdrobené droždie zmiešame asi so 4 lyžicami vlažného mlieka a lyžicou cukru. Vytvoríme tak hladkú kašičku. Na teplom mieste necháme vykvasiť. Maslo vymiešate so žĺtkami a cukrom. Do väčšej misy vsypeme múku, vmiešame do nej štipku soli. Pridáme vymiešané maslo, kvások a zvyšok mlieka. Cesto vypracovávame vareškou tak dlho, až sa začnú tvoriť bublinky. Cesto je pevné a suché, neprichytáva sa na steny misy, nelepí sa. Necháme ho prikryté vykysnúť na teplom mieste asi hodinu.

Vykysnuté cesto na čistej ploche, jemne poprášenej múkou, rozkrájame na rovnaké kúsky a vyvaľkáme z nich asi 20 cm dlhé, tenké pásiky. Pásiky stočíme do špirály. Tie poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme ešte 10 minút kysnúť. Judáše potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme ich v rúre na teplote 160 °Celzia asi 20 minút.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pestrý veľkonočný šalát
4 porcie

1 ľadový šalát
1 puk bielej čakanky
1 puk červenej čakanky
8 reďkvičiek
8 cherry paradajok
100 g cukrového hrášku
50 g parmezánu
zálievka
2 jarné cibuľky
1 strúčik cesnaku
1 citrón
2 lyžice vínneho octu
50 ml olivového oleja
čerstvá bazalka, majoránka, oregano
soľ a čerstvé mleté korenie


Zálievka: Cibuľku nakrájame najemno. Strúčik cesnaku roztlačíme nožom naplocho a nasekáme ho nadrobno. Oboje vložíme do menšej misky, zalejeme citrónovou šťavou, vínnym octom a olejom. Pridáme nadrobno nasekané lístky bazalky, majoránky a hŕstku oregana. Osolíme a okoreníme. Metlou alebo vidličkou dôkladne šľaháme, aby sa všetky ingrediencie spojili a vznikla jemná emulzia.

ŠALÁT: čakanky a šalát nakrájame alebo natrháme na väčšie kusy. Nasypeme ich do misy. Reďkvičky a paradajky nakrájame na štvrtky a posypeme nimi šalát. Struky hrášku prekrojíme na tretiny a nasypeme do misy. Škrabkou na zemiaky nastrúhame na povrch šalátu hobliny z parmezánu. Potom na šalát nalejeme zálievku a dobre premiešame.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Banánový baránok zo špaldovej múky
4 porcie

500 g špaldovej múky
150 g masla
120 g trstinového cukru
100 ml mlieka alebo vody
2 vajcia
2 vanilkové cukry
5 banánov
4 lyžice hrozienok
4 lyžice slnečnicových semienok
1 prášok do pečiva alebo vínny kameň
klinčeky

Spoločne vymiešame maslo, cukor a vajce. K maslovej pene primiešame roztlačené banány. Banány môžeme roztlačiť pomocou lisu na zemiakovú kašu. Všetky ostatné sypké ingrediencie zmiešame vo väčšej mise. Pridáme penu s banánmi, mlieko a rozmiešame na polotuhé cesto. Obe časti formy na baránka starostlivo vymažeme maslom a vysypeme hrubou múkou alebo strúhankou. Ak použijeme starú kameninovú formu, namočíme ju na hodinu do studenej vody. Baránok sa tak dá ľahšie vyklopiť.

Prednú časť formy naplníme cestom až po okraj. Priklopíme druhou polovicou a pečieme v rúre pri 180 stupňoch Celzia asi 40 minút. Pred dopečením skontrolujeme, či je cesto hotové. Odklopíme zadnú časť formy a vpichneme do baránka drevené špáradlo. Po vyťažení musí byť suché, cesto by na ňom nemalo byť prilepené. Pri vyklápaní baránka postupujeme veľmi opatrne, aby sa nepotrhal. Zdvihneme zadnú polovicu formy a baránka necháme 10 minút chladnúť. Potom formu opatrne otočíme nad tácňou a baránka z nej vyklopíme. Pokiaľ hneď nevypadne, neklepeme s ním. Namočíme utierku, prehodíme ju cez formu a počkáme, až sa uvoľní sám. Vychladnutého baránka postavíme, poprášime múčkovým cukrom a ozdobíme mašľou. Na oči použijeme klinčeky (korenie).

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Autor: Iva Jakešová, Food Styling: Martin Polačko, Dekor Styling: Kristína Ambrožová - Chef Gurmán

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  2. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  5. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  6. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  8. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  1. Prichádzajú investičné príležitosti s víziou aj výnosom
  2. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  3. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  4. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  5. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  7. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  8. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  1. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 12 577
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody 5 923
  3. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 5 060
  4. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 4 609
  5. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 3 667
  6. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 158
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 3 129
  8. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 2 738
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Vilu z roku 1912 rekonštruovali architekti z ateliéru Collegium. Podľa architekti Kataríny Lupták jej výnimočnosť tkvie aj v prístupe investora.

Dnes sa uchádza v Česku o ocenenie interiér roku.


Pistáciová bábovka.

Čo si uvariť na Zelený štvrtok? Inšpirujte sa výberom receptov.


redakcia SME ženy 9
Pre recept na tiramisu kliknite na obrázok.

Ako využiť mascarpone v dezertoch a koláčoch a čím ho nahradiť v receptoch.


redakcia SME ženy 2

Odborníci radia, na čo si dať pozor.


1
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 45 783
  2. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 455
  3. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 18 623
  4. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 17 394
  5. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme 13 373
  6. Rado Surovka: Keby blbosť kvitla 12 940
  7. Martina Paulenová: Dozvedeli sme sa zlú správu 11 962
  8. Viktor Pamula: Rozklad ministerstva zahraničných vecí pokračuje 10 504
  1. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  2. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  3. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  4. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  5. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  6. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  7. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
  8. Věra Tepličková: Opäť bližšie ku snu stať sa policajtom
reklama
SkryťZatvoriť reklamu