VEĽKONOČNÝ ŠPECIÁL SMEŽENY

Tanier plný jari

Prekvapte svojich najbližších veľkonočným menu, plným čerstvých sezónnych surovín vrátane jarnej zeleniny a byliniek.

Bylinková polievka so zvitkom
4 porcie

100 g zeleného hrášku
20 g masla
2 jarné cibuľky
2 stopky zeleru
2 karotky
2 zemiaky
1 koreňový petržlen
soľ, korenie
zvitky
100 g polohrubej múky
100 ml mlieka
2 vajcia
2 lyžice rastlinného oleja
1 hrsť mladej žihľavy (môžete nahradiť polníčkom)
soľ

Cibuľku a stopky zeleru nakrájame nadrobno. V hrnci roztopíme maslo a osmažíme na ňom cibuľku a zeler asi 2 minúty. Do hrnca pridáme nadrobno nakrájanú mrkvu, petržlen a zemiaky. Smažíme ešte asi 1 minútu. Potom zalejeme zeleninu 1 litrom vody, prisypeme hrášok, osolíme a privedieme do varu. Varíme do zmäknutia zeleniny, približne 10 minút. Dochutíme čerstvo mletým korením.

Článok pokračuje pod video reklamou

Zvitky: Žihľavu oblejeme horúcou vodou a najemno ju posekáme. V mlieku rozšľaháme vajce a múku, vmiešame štipku soli a žihľavy. Na panvici rozohrejeme olej a postupne v ňom vysmažíme dva zvitky. Zvitky zrolujeme ako palacinku a nakrájame na širšie rezančeky. Polievku nalejeme do tanierov, vložíme do nej zvitok a ozdobíme nasekanými jarnými bylinkami.

Pečený králik, marinovaný v červenom víne
4 porcie

1 králik
50 g slaniny
40 g masla
250 ml suchého červeného vína
1 cibuľa
2 mrkvy
4 stopky zeleru
10 zrniek korenia
10 zrniek jalovca
4 bobkové listy
tymian
2 lyžice olivového oleja
2 lyžice hladkej múky
1 lyžička ríbezľovej marmelády
soľ, korenie

Králika naporcujeme na 6 kusov. Slaninu nakrájame na prúžky. Ostrým krátkym nožom narežeme v mäse malé kapsičky a slaninu vtlačíme dovnútra. Na každú porciu použijeme asi 5 kúskov. Porcie mäsa vložíme do misky, posypeme ich korením a na plátky nakrájanou zeleninou a polejeme vínom. Misku prikryjeme napríklad potravinovou fóliou a necháme v chladničke 24 hodín marinovať. Niekoľkokrát pritom mäso obrátime. Rozohrejeme rúru na 200 stupňov Celzia. Nadrobno nakrájanú cibuľu speníme na panvici v troche masla a olivového oleja, premiestnime do pekáča, osmažíme pokvapkané diely králika, asi 2 minúty z každej strany, a dáme do pekáča. V pekáči mäso a zeleninu podlievame marinádou. Dusíme pod pokrievkou, alebo prikryté papierom na pečenie v rúre asi 1 hodinu.

Králika obraciame a mierne podlievame každých 20 minút vodou alebo vývarom z kocky zeleninového bujónu. Na panvici rozohrejeme zvyšok masla a oleja, pridáme múku a vymiešame svetlú zápražku. Čas si vymeriame tak, aby zápražka stačila vychladnúť, než ju použijeme na vytvorenie omáčky. Po hodine vyberieme mäso z pekáča, vmiešame do šťavy kašu a vrátime mäso späť.

Odokryté dáme piecť ešte na 20 minút. Mäso opäť vyberieme a uchováme v teple. Šťavu precedíme v cedidle, zeleninu v cedidle rozotrieme vareškou a prepasírujeme do omáčky. Na záver vmiešame do šťavy ríbezľovú marmeládu a podľa chuti dosolíme. Omáčku prehrejeme a vylejeme ju na porciu mäsa na tanieri.

Judáše
4 porcie

250 ml mlieka
500 g polohrubej múky
70 g cukru
30 g droždia
100 g masla
1 vajce na potrenie
2 žĺtky
soľ

Rozdrobené droždie zmiešame asi so 4 lyžicami vlažného mlieka a lyžicou cukru. Vytvoríme tak hladkú kašičku. Na teplom mieste necháme vykvasiť. Maslo vymiešate so žĺtkami a cukrom. Do väčšej misy vsypeme múku, vmiešame do nej štipku soli. Pridáme vymiešané maslo, kvások a zvyšok mlieka. Cesto vypracovávame vareškou tak dlho, až sa začnú tvoriť bublinky. Cesto je pevné a suché, neprichytáva sa na steny misy, nelepí sa. Necháme ho prikryté vykysnúť na teplom mieste asi hodinu.

Vykysnuté cesto na čistej ploche, jemne poprášenej múkou, rozkrájame na rovnaké kúsky a vyvaľkáme z nich asi 20 cm dlhé, tenké pásiky. Pásiky stočíme do špirály. Tie poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme ešte 10 minút kysnúť. Judáše potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme ich v rúre na teplote 160 °Celzia asi 20 minút.

Pestrý veľkonočný šalát
4 porcie

1 ľadový šalát
1 puk bielej čakanky
1 puk červenej čakanky
8 reďkvičiek
8 cherry paradajok
100 g cukrového hrášku
50 g parmezánu
zálievka
2 jarné cibuľky
1 strúčik cesnaku
1 citrón
2 lyžice vínneho octu
50 ml olivového oleja
čerstvá bazalka, majoránka, oregano
soľ a čerstvé mleté korenie


Zálievka: Cibuľku nakrájame najemno. Strúčik cesnaku roztlačíme nožom naplocho a nasekáme ho nadrobno. Oboje vložíme do menšej misky, zalejeme citrónovou šťavou, vínnym octom a olejom. Pridáme nadrobno nasekané lístky bazalky, majoránky a hŕstku oregana. Osolíme a okoreníme. Metlou alebo vidličkou dôkladne šľaháme, aby sa všetky ingrediencie spojili a vznikla jemná emulzia.

ŠALÁT: čakanky a šalát nakrájame alebo natrháme na väčšie kusy. Nasypeme ich do misy. Reďkvičky a paradajky nakrájame na štvrtky a posypeme nimi šalát. Struky hrášku prekrojíme na tretiny a nasypeme do misy. Škrabkou na zemiaky nastrúhame na povrch šalátu hobliny z parmezánu. Potom na šalát nalejeme zálievku a dobre premiešame.

Banánový baránok zo špaldovej múky
4 porcie

500 g špaldovej múky
150 g masla
120 g trstinového cukru
100 ml mlieka alebo vody
2 vajcia
2 vanilkové cukry
5 banánov
4 lyžice hrozienok
4 lyžice slnečnicových semienok
1 prášok do pečiva alebo vínny kameň
klinčeky

Spoločne vymiešame maslo, cukor a vajce. K maslovej pene primiešame roztlačené banány. Banány môžeme roztlačiť pomocou lisu na zemiakovú kašu. Všetky ostatné sypké ingrediencie zmiešame vo väčšej mise. Pridáme penu s banánmi, mlieko a rozmiešame na polotuhé cesto. Obe časti formy na baránka starostlivo vymažeme maslom a vysypeme hrubou múkou alebo strúhankou. Ak použijeme starú kameninovú formu, namočíme ju na hodinu do studenej vody. Baránok sa tak dá ľahšie vyklopiť.

Prednú časť formy naplníme cestom až po okraj. Priklopíme druhou polovicou a pečieme v rúre pri 180 stupňoch Celzia asi 40 minút. Pred dopečením skontrolujeme, či je cesto hotové. Odklopíme zadnú časť formy a vpichneme do baránka drevené špáradlo. Po vyťažení musí byť suché, cesto by na ňom nemalo byť prilepené. Pri vyklápaní baránka postupujeme veľmi opatrne, aby sa nepotrhal. Zdvihneme zadnú polovicu formy a baránka necháme 10 minút chladnúť. Potom formu opatrne otočíme nad tácňou a baránka z nej vyklopíme. Pokiaľ hneď nevypadne, neklepeme s ním. Namočíme utierku, prehodíme ju cez formu a počkáme, až sa uvoľní sám. Vychladnutého baránka postavíme, poprášime múčkovým cukrom a ozdobíme mašľou. Na oči použijeme klinčeky (korenie).

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  3. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  9. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  10. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto
  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  3. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  8. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  9. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  10. OMV pozýva na pretekársky supervíkend na okruhu Slovakiaring
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 12 576
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 11 577
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 8 904
  4. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 8 846
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 7 737
  6. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 6 441
  7. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 4 671
  8. Nie sme žiadni paštikári. Slováci už dovolenkujú inak 3 858
  9. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 3 444
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 3 022

Hlavné správy zo Sme.sk

Píše Ivan Mikloš

Nepredvídateľný užitočný idiot (píše Ivan Mikloš)

Aké poučenie si možeme vziať z Trumpa.

Neprehliadnite tiež

Nebehaj holá pred deťmi! Aké sú hranice nahoty doma?

Je správne, aby deti videli rodičov nahých?

Leto, hudba, romantika. Ako sa dá nájsť láska na hudobnom festivale

Aj lásky z letných festivalov môžu vydržať.

Británia zverejnila oficiálne fotky z krstín princa Louisa

Najmladšieho člena britskej kráľovskej rodiny pokrstili 9. júla.

Herečka Judit Bárdos: Nie každá chvíľa v tomto povolaní vás stopercentne baví

Herečka rozpráva o novom filme i o tom, prečo jej prekáža pozornosť.