Syrovo-vajíčkové košíčky
4 osoby
4 vajcia
4 žĺtky
50 g kozieho syra
50 g taveného syra
1 lyžica lúpaných vlašských orechov
1 lyžica strúhanky
1 lyžica masla
1 lyžička nasekanej pažítky
čerstvé mleté korenie
soľ
Oddelíme žĺtky od bielkov a v miske vyšľaháme z bielkov tuhý sneh. V inej miske vymiešame 4 žĺtky spolu so syrom a dochutíme soľou, korením a nasekanou pažítkou. Potom žĺtkovú zmes ľahko vmiešame do snehu. Zmäknuté maslo dôkladne premiešame so strúhankou a s orechami a touto maslovou zmesou vymažeme formičky na mufiny. Formičky naplníme snehom takmer celé a dáme piecť do predhriatej rúry na 170 stupňov Celzia na cca 10 minút. Nakoniec do každého košíčka pridáme vaječný žĺtok a dopečieme v rúre ďalších 5 minút. Po vybratí z rúry dozdobíme obľúbenou čerstvou bylinkou.
Veľkonočné toastíky „de luxe“
Pre 4 osoby
12 prepeličích vajíčok
1 veľká bageta
6 plátkov sušenej španielskej šunky
100 g malej bielej fazule
100 g plátkov údeného lososa
100 g konzervovaných mušlí
1 stredne veľká cuketa
1 zelená cibuľka
1/2 citrónu
1 strúčik cesnaku
niekoľko lístkov čerstvého šalátu
1 lyžica extra panenského olivového oleja
čerstvo mleté korenie
soľ
Fazuľky namočíme do vody deň vopred. Nasledujúci deň ich prepláchneme a necháme pomaly variť asi 20 - 30 minút. Po 15 minútach varu pridáme i na kocky nakrájanú cuketu a na kolieska nakrájanú zelenú cibuľku. Uvarené mäkké fazuľky scedíme, dochutíme soľou a necháme vychladnúť. Bagetu nakrájame na kolieska, opečieme na grilovacej panvici bez tuku z oboch strán a každý plátok potrieme cesnakom. Polovicu toastíkov ozdobíme fazuľkovou zmesou a plátkami šunky. Ďalšie ozdobíme fazuľovou zmesou, čerstvým šalátom, údeným lososom, mušľami a pokvapkáme citrónom. Toasty nakoniec dozdobíme volskými okami opečenými z prepeličích vajíčok na rozohriatom olivovom oleji, ktoré okoreníme a osolíme.
Veľkonočné roládky
pre 4 osoby
8 vajec
2 - 3 plátky zelených morských rias na suši
1/2 avokáda
1 väčšia paradajka
1 čerstvá červená repa
1 lyžica arašidového oleja
vňať čerstvej pažítky
soľ
Vajcia rozbijeme do misky, osolíme a rozšľaháme. Na rozohriatom oleji opražíme z oboch strán dozlatista omeletky hrubé cca 3 mm. Každú z nich nakrájame na 5 cm široké diely a položíme na pláty rias nakrájané na šírku 7 cm. Avokádo narežeme po dĺžke až ku kôstke a oboma dlaňami plod otočíme v protismere. Lyžičkou vyberieme kôstku a potom odstránime šupku a dužinu nakrájame na tenšie hranolčeky. Repu ošúpeme a nakrájame na rovnako veľké hranolčeky. Paradajku rozpolíme, vyškriabeme jadierka a dužinu nakrájame na plátky. Nakrájané hranolčeky všetkých surovín spolu s vňaťou pažítky položíme do stredu omeletky, riasu ľahko potrieme vodou po krajoch a opatrne zrolujeme, aby vznikol kompaktný valček. Rovnako postupujeme i pri príprave roládok bez riasy. Roládky môžete ozdobne previazať pažítkou na mašličku. Nakoniec valčeky ostrým nožom šikmo prekrojíme a ihneď podávame.
Pošírované vajce so špargľou a sviatočnou omáčkou
pre 4 osoby
4 vajcia
16 nožičiek bielej špargle
1 červená šalotka
1/2 citróna
niekoľko tyčiniek šafranu
150 g zmäknutého masla
10 ml bieleho vína
1 lyžica octu z bieleho vína
pár kvapiek tabasca
1 lyžica olivového oleja
vňať čerstvej pažítky
soľ
Do cca 500 ml vriacej vody pridáme ocot, štipku soli a postupne dodáme rozbité vajcia. Lyžicou vo vriacej vode opatrne preložíme bielok cez žĺtok, zmiernime plameň a varíme cca 2 minúty. Vajce buď ihneď servírujeme na tanier, alebo pokiaľ ich pripravujeme viac, dajme ich do ľadovej vody. Špargľu očistíme škrabkou na zeleninu, odkrojíme asi 2 cm spodnej časti a sparíme vo vriacej vode 2 - 3 minúty. Na grilovacej panvici s priľnavým povrchom ju krátko orestujeme a nakoniec pokvapkáme olivovým olejom, osolíme a odložíme na teplé miesto. Do menšieho hrnca vložíme na kolieska nakrájanú šalotku, zalejeme ju vínnym octom a bielym vínom, pridáme šafran a na kúsky nakrájaný citrón i so šupkou. Varíme na miernom plameni, dokiaľ sa nevyparí takmer celá tekutina. Potom hrniec odstavíme zo sporáka a za neustáleho miešania pridávame kúsky zmäknutého masla, až vznikne krémovitá omáčka. Starostlivo ju premiešame a dochutíme soľou a tabascom. Na tanier servírujeme špargľu poliatu vínnou omáčkou, pošírované vajcia a dozdobíme čerstvou pažítkou.
Vaječné suflé s klobásou
pre 4 osoby
8 slepačích bielkov
8 prepeličích vajíčok
1 cibuľa
2 suché klobásky (napr. čabajka)
4 cherry paradajky
4 - 6 baby mozzarelliek v náleve
1 lyžička rastlinného oleja
soľ
čerstvé bylinky na ozdobu
V miske vyšľahajme z bielkov tuhý sneh a ľahko posoľme. Na panvici na rozohriatom oleji opražíme na kolieska pokrájanú cibuľu a klobásu. Zmes necháme vychladnúť a potom vmiešame do vyšľahaného bielka (niekoľko koliesok údeniny si necháme na ozdobenie). Formičky na pečenie vyložíme papierom na pečenie (alebo vytrieme maslom) a naplníme ich vrchovato bielkovou hmotou, do ktorej položíme celé umyté paradajky, 3 kúsky mozzarelly rozkrojíme na polovičky, pridáme kolieska klobásky a dve prepeličie vajíčka. Suflé vložíme do predhriatej rúry a pečieme pri 175 stupňoch Celzia približne 10 - 15 minút. Dozdobíme čerstvými bylinkami.
Všetko, čo potrebujeme vedieť o vajciach
Ako nakupovať vajcia?
Skontrolujme dátum balenia a minimálnu trvanlivosť vajec na obale. Prezrime si škrupinu - mala by byť čistá, nepoškodená a neporušená. Nakupujme vždy vajcia, o ktorých vieme, odkiaľ pochádzajú a ako sú staré. To sa dá vyčítať aj z kódu priamo na obale. Prvé číslo hovorí o spôsobe chovu sliepky, ktorá vajcia zniesla (0 - ekologické poľnohospodárstvo, 1 - voľný výbeh, 2 - halový chov, 3 - klietkový chov). Na druhom mieste je označenie krajiny pôvodu. SK napríklad znamená, že vajcia pochádzajú zo SK. Posledné štvorčíslie je kód farmy. Na samotných vajciach alebo na obale býva aj údaj o hmotnosti - označený písmenami S, M, L, XL.
Ako poznáme, že sú vajcia čerstvé?
Doma sa o čerstvosti vajec môžeme presvedčiť jednoduchou „ponorkovou“ metódou: v širšom konci vajca je vzduchová bublina, ktorá je v čerstvých vajciach veľmi malá. Čím je vajce staršie, tým sa bublina zväčšuje. Ak vložíme do vody čerstvé vajce, potopí sa na dno a zostane vodorovne ležať. Staršie vajíčko sa vznáša a veľmi staré pláva na hladine. Po vyklepnutí sa staršie vajce akoby celé rozplynie, žĺtok sa sploští a bielok roztečie na strany.
Ako ich správne skladovať?
Vajcia skladujeme v suchu a chlade pri rovnakej teplote (najlepšie 5 - 8 stupňov Celzia), uchovávame ich preto v najchladnejšej časti chladničky (nie však pri teplote nižšej ako 5 stupňov Celzia). Prenášaním z chladu do tepla alebo naopak škrupiny vlhnú a stávajú sa živnou pôdou pre baktérie.
Znamená žltá farba žĺtka, že je vajce dobré?
Farba žĺtka má len estetický význam, o kvalite vajíčka príliš nevypovedá. Mení sa v závislosti od ročného obdobia a dostupnosti zeleného krmiva.
Autor: Ivana Jenerálová, Chef Gurmán