SME
Nedeľa, 19. september, 2021 | Meniny má KonštantínKrížovkyKrížovky

Slaný zlozvyk

Aký vplyv má soľ na zdravie človeka? Čo všetko môže spôsobiť jej nedostatok či nadmerný príjem?

Je všeobecne známe, že soľ je nevyhnutná pre normálnu funkciu organizmu, zachovanie života. Ovplyvňuje hospodárenie s vodou, je potrebná na prirodzenú činnosť nervov, svalov, tvorbu žalúdočnej kyseliny a zapája sa do množstva ďalších funkcií. Na druhej strane, ak ju prijímame v nadmernom množstve, zvyšujeme riziko vzniku rôznych ochorení. „Vysoký príjem soli zaťažuje obličky, ktoré prebytočnú soľ vylučujú. Organizmus pritom stráca cenný vápnik.

Dlhodobý nadmerný príjem soli môže viesť k vzniku vysokého krvného tlaku a ďalších kardiovaskulárnych chorôb. Zvyšuje tiež riziko vzniku rakoviny žalúdka a pažeráka,“ vymenúva možné komplikácie, ktoré spôsobujú prebytočné zrnká soli, výživárka Katarína Babinská zo Združenia pre zdravie a výživu. Zároveň dodáva, že pre možné závažné zdravotné komplikácie sa odporúča súčasný nadmerný príjem soli znížiť. Nepresáľať stravu a obmedzovať príjem potravín s vysokým obsahom soli, ako konzervované potraviny, polotovary, slané pochutiny.

Skryť Vypnúť reklamu

Koľko jej treba
Soľ, ktorou si prisáľame pokrmy, tvorí iba časť z prijatej dávky. Až osemdesiat percent soli získavame z potravín - syrov, údenín, nakladaných a konzervovaných potravín, zemiakových lupienkov a iných slaných jedál, nemalý obsah je v chlebe a pečive. „Aj keby sme si teda stravu úplne prestali soliť, organizmus by potrebné množstvo soli napriek tomu získal.

Množstvo, ktoré organizmus nevyhnutne potrebuje, je 1,5 – 2 gramy, bezpečná dávka je do šesť gramov. V skutočnosti však konzumujeme viac než dvojnásobné množstvo,“ upozorňuje Babinská. Deťom do jedného roka potravu vôbec neprisáľame. Soľ prítomná v potravinách ich organizmu stačí. Pre batoľa je odporúčané množstvo dva gramy denne, dieťa v predškolskom veku tri gramy, sedem až desaťroční by nemali konzumovať viac ako päť gramov, odporúčané množstvo pre staršie dieťa je tak ako pri dospelých do šesť gramov.

Skryť Vypnúť reklamu

Nie je soľ ako soľ
Nie raz sme sa stretli s názorom, že výmenou našej bežnej soli za morskú vyriešime problém nadmerného solenia. Jednoducho, že morská soľ je zázračne liečivá. Zdravotné problémy súvisiace s nadmerným príjmom soli, čiže chloridu sodného sú však spôsobené najmä prebytkom sodíka v organizme. „V morskej soli je malá časť sodíka nahradená inými minerálnymi prvkami, draslíkom, vápnikom, horčíkom. Napriek tomu i morská soľ ostáva soľou s vysokým obsahom chloridu sodného a mala by sa konzumovať v rovnakých malých množstvách ako bežné druhy kuchynskej soli.

Okrem toho treba pamätať, že nie všetky druhy morskej soli sú jodidované,“ usmerňuje výživárka. V prípade, že patríme medzi ľudí, ktorí vášnivo do jedálnička zaraďujú vegetu či bujóny, mali by sme byť tiež na pozore. Oboje obsahujú viac ako 50 percent soli, ale aj glutamanu sodného, prípadne ďalšie prídavné látky. „Dobrou voľbou je však používanie sušených zeleninových zmesí bez obsahu glutamanu sodného.

Skryť Vypnúť reklamu

Vhodnejšie na dochutenie pokrmov sú bylinky, vňate a aromatické druhy zeleniny. Dodávajú pokrmom výraznú chuť a nevyžadujú dochucovanie nadmerným množstvom soli,“ uvádza príklady Babinská, ktorá dodáva, aby sme nezabúdali, že množstvo soli, ktoré si do pokrmov pridávame, je ovplyvnené našimi návykmi. Kto nie je zvyknutý na nadmerné solenie, vníma i mierne slanú potravu ako chutnú. Konzumácia príliš slaných jedál je jednoducho iba zlozvykom.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  2. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  3. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu
  4. Slovenský orloj – svetová atrakcia
  5. Predplaťte si SME.sk s garanciou vrátenia peňazí
  6. Kanceláriám ešte neodzvonilo
  7. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér
  8. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých?
  9. Tam, kde sa ľahko verí na zázraky
  10. Maldivy, Maurícius či Mexiko sú na dosah jediným letom
  1. Prvé bezbariérové fitko vo Zvolene otvára ZŤP cestu k športu
  2. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  3. Vystúpte z radu, postavte si moderný dom podľa seba
  4. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  5. Poznáme slovenské cesty s najkrajším výhľadom!
  6. Schodolez pre imobilných - Viete ako sa testuje?
  7. Mototechna tento rok predala už vyše 8 tisíc zánovných áut
  8. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  9. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  10. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  1. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých? 7 916
  2. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 7 870
  3. Slovenský orloj – svetová atrakcia 7 445
  4. Radosť zachytiť tieto krásne krivky 4 326
  5. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 281
  6. 5 tipov, ako si užiť jeseň v Bratislave a okolí 2 970
  7. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 2 594
  8. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu 2 186
  9. Maldivy, Maurícius či Mexiko sú na dosah jediným letom 1 834
  10. Uznávané štúdio oživilo zanedbané štvrte. Prišlo do Bratislavy 1 826
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Sofia vo svojom štúdiu, v ktorom vznikajú nové piesne.

Predtým bol punkerom Vrabcom, dnes je Sofiou. Až teraz som to ja, hovorí


17. sep
Minister Matovič.

Kollárova strana by prípadne mohla prísť len o SIS.


5 h
Peter Sagan získal žltý dres pre celkového víťaza pretekov Okolo Slovenska 2021.

Slovenský cyklista si udržal žltý dres.


Sportnet a 1 ďalší 3 h
Peter Tkačenko

Problém logiky je totiž ten, že na Slovensku neplatí.


3 h

Neprehliadnite tiež

Sofia vo svojom štúdiu, v ktorom vznikajú nové piesne.

Predtým bol punkerom Vrabcom, dnes je Sofiou. Až teraz som to ja, hovorí


17. sep
Vojtech Végh verí, že varenie bez odpadu, keď sa využívajú listy, šupky aj stonky, je chutnejšie. Na snímke marakujový krém s pitahayou.

Rozhovor s Vojtechom Véghom.


17. sep
Trojfarebný tvarohový koláč

Koláče, ktorými určite zabodujete.


17. sep

Necitlivý jazyk iných môže brániť včasnej liečbe.


a 1 ďalší 16. sep
Skryť Zatvoriť reklamu