SME
Pondelok, 14. jún, 2021 | Meniny má VasilKrížovkyKrížovky

Povzbudzujúce a ozdravujúce

S našimi detox receptami odľahčíte svoj jedálniček a naberiete energiu.

Kari z kuracích stehienok a zeleniny
na 4 porcie

300 g kuracieho mäsa (stehno alebo prsia)
400 ml kokosového mlieka
400 ml vody (vypláchneme plechovku od kokosového mlieka)
1 stredný baklažán
1 stredná cuketa
1 vetvička cherry paradajok
1 žltá paprika
1 limetka (môžete nahradiť citrónom)
1 stonka citrónovej trávy (citronela)
1 zväzok zelenej cibuľky
1 zväzok koriandru
1 strúčik cesnaku
niekoľko lístkov citrónovej bazalky
niekoľko lístkov medovky
2 lyžice rastlinného oleja
1 lyžica rybacej omáčky
1 lyžica červenej kari pasty
trebuľka
soľ

Skryť Vypnúť reklamu

Kuracie mäso nakrájame na kúsky. Umyjeme a usušíme baklažán, cuketu, papriku a paradajky. Baklažán, cuketu a papriku nakrájame na kúsky. Ošúpeme cesnak, citronelu, cibuľku a všetko najemno nakrájame. Rozohrejeme olej a necháme v ňom speniť cibuľku, potom pridáme cesnak. Primiešame kari pastu a spoločne ľahko smažíme 2 - 3 minúty. Prilejeme šťavu z limetky, kokosové mlieko a 400 ml vody. Privedieme do varu, pridáme kúsky mäsa a pomaly dusíme 5 minút. Potom pridáme baklažán, cuketu, papriku, citronelu a varíme všetko na miernom ohni asi 10 minút do zmäknutia. Pridáme umyté, usušené a na kúsky natrhané lístky trebuľky, bazalky, medovky a rybacej omáčky. Povaríme. Zelenú časť cibuľky najemno nakrájame a pridáme do omáčky.

Šalát z pomarančov a listového zeleru
na 4 porcie

Skryť Vypnúť reklamu

2 pomaranče
4 stopky zeleru
4 sušené paradajky naložené v oleji
2 lyžice zelených olív
100 g syra Feta alebo Balkánu
2 lyžice olivového oleja
4 hviezdičky badyánu
mleté korenie
soľ

Pomaranče ošúpeme, rozdelíme na dieliky a odstránime blany z jednotlivých dielikov. Stopky zeleru umyjeme, usušíme, odstránime tuhé vlákna z vonkajšej strany a stopky nakrájame na pozdĺžne kúsky. Na panvici rozohrejeme olej a ľahko v ňom opražíme badyán, pomarančové dieliky a kúsky zeleru. Presunieme ich do misy na šalát a pridáme olivy, syr rozdrobený na kúsky, korenie a všetko premiešame. Podávame vychladené.

Tofu s ružičkovým kelom
na 4 porcie

400 g prírodného tofu
500 g ružičkového kelu
200 ml ryžového vína alebo sladšieho dezertného vína
1 hlavička cesnaku
1 lyžica sezamového oleja (môžeme nahradiť rastlinným)
1 lyžica sójovej omáčky
1 lyžica marinovaného alebo sušeného zeleného korenia
1 lyžica škrobu
soľ

Skryť Vypnúť reklamu

Tofu zalejeme sójovou omáčkou a 10 minút marinujeme. Ružičkový kel očistíme, odstránime zvädnuté lístky a koniec hlúbu a dáme ich variť do vriacej osolenej vody. Po scedení ich ponoríme na chvíľu do ľadovej vody (blanšírujeme), aby zostali pekne zelené. Rozohrejeme olej a opečieme naňom strúčiky neošúpaného cesnaku a zeleného korenia. Pridáme ružičkový kel, opražíme ich, zalejeme vínom, ktoré necháme vyvariť, a pridáme tofu. Spoločne povaríme.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Hudbou proti holorubom.
  2. Ako sa mení dynamika firiem?
  3. Regeneračný spánok s ideálne podopretou chrbticou
  4. Ako kedysi vyzerali bratislavské mýta? Bol tam cintorín aj sady
  5. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy
  6. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  7. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  8. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  9. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  10. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  1. Ako sa mení dynamika firiem?
  2. Hudbou proti holorubom.
  3. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  4. Pečeň je priamo zodpovedná za stav vášho imunitného systému
  5. Ako kedysi vyzerali bratislavské mýta? Bol tam cintorín aj sady
  6. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  7. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  8. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  9. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány?
  10. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  1. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 11 285
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 10 265
  3. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov 8 980
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 8 705
  5. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 8 585
  6. Tostov palác - moderné bývanie s atmosférou historických Košíc 7 952
  7. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 278
  8. Počuli ste už o zelenej hypotéke? Ušetríte s ňou až trikrát 7 115
  9. Dnes ma živí instagram, hovorí bývalá tanečníčka Katarína Jakeš 6 963
  10. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 6 138
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Advokát Roman Kvasnica.

Súd pôvodne uprednostnil úvahy pred riadnymi dôkazmi.


12 h
Aj v prípade hromadných podujatí sa treba preukazovať negatívnym testom. Nemusia tak však robiť očkovaní, pričom za zaočkovaného sa po novom považuje už človek po 21 dňoch od prvej dávky vakcíny.

Štát uzná status zaočkovaného skôr ako doteraz.


TASR 2 h