SME

Na každý deň

S neodolateľnými receptami na celý týždeň budete variť od pondelka do nedele úplne bez starostí.

Pondelok: Polievka z jedlých pečených gaštanov
na 4 porcie

150 g jedlých gaštanov (použiť môžeme i varené vákuové)
100 ml kyslej smotany
500 ml kuracieho vývaru (môže byť i z kocky)
1 cibuľa
1 mrkva
2 stopky zeleru
2 lyžice posekanej petržlenovej vňatky
1 lyžica olivového oleja
1 lyžica masla
soľ

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Gaštany na vypuklej strane narežeme a na plechu dáme asi na 5 minút piecť do rúry rozpálenej na 220 stupňov Celzia. Ešte horúce ich ošúpeme a zbavíme vnútornej šupky. Štyri gaštany nakrájame na plátky, opečieme ich na panvici na lyžici masla a odložíme na ozdobenie polievky. Cibuľu a mrkvu ošúpeme a nadrobno nakrájame. Stopky zeleru umyjeme, osušíme a nožom alebo škrabkou ich zbavíme vonkajších vlákien a nakrájame na kúsky.

SkryťVypnúť reklamu

V hrnci zohrejeme olej a speníme v ňom cibuľu, pridáme mrkvu, zeler a gaštany, krátko všetko opražíme, zalejeme vývarom, privedieme do varu a pomaly varíme 20 minút. Polievku rozmixujeme, osolíme a okoreníme, zjemníme kyslou smotanou a podávame ozdobenú plátkami gaštanov a posekanou petržlenovou vňatkou, prípadne smotanou alebo šľahačkou.

UTOROK: Zmes s fašírkami obalenými v bylinkách
na 4 porcie

4 fašírky
250 g kukuričnej múky
1 l mlieka
1 mozarella
1 zelená paprika
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku l
citrón
4 lyžice oleja
2 lyžice sušených paradajok v oleji
4 lyžice sekaných orieškov
2 strúčiky cesnaku
2 lyžice posekanej petržlenovej vňatky
soľ

Mlieko povaríme, osolíme a za stáleho miešania doň prisypeme kukuričnú múku. Varíme na miernom ohni asi 25 minút do zhustnutia; 5 minút pred koncom varu pridáme paradajky, papriku a mozarellu nakrájanú na kocôčky. Takto vzniknutou zmesou naplníme menšie, vodou vypláchnuté formičky a nechátme stuhnúť, alebo podávame ako kašu. Citróny dobre umyjeme, usušíme a nakrájame na štvrtky. Fašírky obalíme v zmesi soli, korenia, najemno nasekaných orieškov, nasekaného cesnaku a petržlenovej vňatky.

SkryťVypnúť reklamu

Na panvici rozpálime olej a fašírky i citróny opečieme z oboch strán asi 3 minúty. Mäso vložíme do pekáča a pečieme v rozpálenej rúre ešte asi 10 minút. Citróny odložíme na ozdobenie. Zmes vyklopíme na tanier, pridáme fašírky a obložíme pečenými citrónmi.

STREDA: Syr zapečený v lístkovom ceste a šalát z fenikla, jabĺk a mandlí
na 4 porcie

200 g syra s bielou plesňou (camembert alebo hermelín)
1 balenie hotového lístkového cesta
1 fenikel
3 jablká
1 vajíčko, na potretie cesta
1 citrón
2 lyžice olivového oleja
2 lyžice mandľových plátkov
soľ

Plátky mandlí opražíme nasucho na panvici. Jablká a fenikel umyjeme, osušíme, nakrájame na jemné plátky a vložíme do misky. V malom pohári s uzáverom zmiešame 1 lyžicu citrónovej šťavy, 3 lyžice oleja a štipku soli; pohár zatvoríme a niekoľkokrát pretrepeme. Zálievku premiešame s feniklom a jablkami. Šalát ozdobíme mandľami. Lístkové cesto rozložíme. Syr nakrájame na dieliky a zabalíme ich do jednotlivých kúskov cesta. Cesto potrieme rozšľahaným vajíčkom, porcie rozložíme na plech vyložený papierom na pečenie a dáme piecť asi na 15 minút do trúby rozpálenej na 200 stupňov Celzia. Podávame so šalátom.

SkryťVypnúť reklamu

ŠTVRTOK: Pečené zemiaky plnené špenátom
na 4 porcie

4 veľké zemiaky
250 g listového špenátu
50 g strúhaného extra tvrdého syra
1 vajíčko
1 strúčik alebo hlavičku cesnaku
2 lyžice olivového oleja
čili paprička
soľ

Umyté a očistené zemiaky v šupke dáme na 10 minút variť do vriacej osolenej vody. Potom ich položíme na plech a v rozpálenej rúre pečieme asi 10 - 15 minút. Strúčik cesnaku ošúpeme a nadrobno nakrájame. Čili papričku umyjeme, osušíme, rozdvojíme, odstránime semienka i biele žilky a nadrobno nakrájame. Na panvici zohrejeme olej, opražíme v ňom cesnak a podľa chuti i papričku. Potom pridáme špenát, necháme ho trochu povariť, pridáme vajíčko a strúhaný syr a necháme stuhnúť. Upečené zemiaky vyberieme z rúry, rozrežeme, trochu popučíme a naplníme špenátovou zmesou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

PIATOK: Müsli so sušenými marhuľami a levanduľovými kvietkami
na 8 porcií

250 g ovsených vločiek
250 g pšeničných vločiek
100 g hrozienok
50 g orieškov
100 g sušených marhúľ
1 hrsť slnečnicových semienok
1 hrsť ľanových semienok
1 hrsť tekvicových semienok
3 - 4 lyžice javorového sirupu
1 lyžica citrónovej šťavy
1 stopka sušenej levandule
soľ

Do väčšieho hrnčeka nalejeme javorový sirup a citrónovú šťavu, pridáte štipku soli a pomaly zahrejeme. Prisypeme vločky, hrozienka, oriešky, semienka a zamiešame. Takto vzniknuté müsli rozmiestnime na plech vyložený papierom na pečenie hrubým asi 5 mm a vložíme do rúry zohriatej na 180 stupňov Celzia. Znížime teplotu rúry asi o 20 stupňov Celzia a pečieme za občasného miešania asi 20 minút. Marhule operieme v teplej vode a minimálne na 30 minút ich namočíme spolu s levanduľou do studeného čierneho čaju alebo vody. Scedíme ich, podlejeme a 5 minút dusíme. Necháme ich vychladnúť a podávame s bielym jogurtom a müsli.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

SOBOTA: Grilovaná čakanka s kačacou pečienkou
na 4 porcie

500 g kačacej pečienky
50 g extra tvrdého syra vcelku
4 čakankové puky
1 citrón
olivový olej
maslo
korenie
soľ

Čakanku umyjeme a usušíme. Rozkrojíme na polovice a rezné plochy potrieme rozpoleným citrónom, aby nezhnedli. Pečienku opláchneme a osušíme. Na panvici zohrejeme olej a pečienku v ňom opečieme 5 minút po oboch stranách. Hotové rozložíme na teplý tanier, osolíme a ochutíme mletým korením. Na panvici ugrilujeme čakanku. Podávame posypané hoblinkami parmezánu.


NEDEĽA: Zapečená zmrzlina s hruškami marinovanými vo víne
na 4 porcie

250 g zmrzliny
1 piškótový korpus alebo balíček cukrárenských piškót
3 vajíčka
2 lyžice múčkového cukru
4 tvrdšie hrušky
400 ml červeného sladšieho vína
4 klinčeky
kúsok škoricovej kôry
štipka soli

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Urobíme deň vopred: hrušky umyjeme, usušíme, ošúpeme a rozložíme ich jednu vedľa druhej do menšieho kastróla. Pridáme korenie a zalejeme vínom, ktoré by ich malo celkom zakryť. Pomaly privedieme od varu a mierne varíme 20 minút. Necháme vychladnúť do druhého dňa.

Piškótový korpus vyrežeme podľa veľkosti misky na zapekanie a vyložíme ním dno. Ak sa rozhodneme použiť piškóty, vytvoríme z nich v miske súvislú vrstvu. Oddelíme bielka, pridáme k nim štipku soli a vyšľaháme za postupného prisypávania cukru tuhý sneh. Na piškótový korpus dáme zmrzlinu, na ňu navrstvíme sneh z bielkov tak, aby zmrzlina bola úplne zakrytá, a dáme prudko zapiecť asi na 2 - 3 minúty do rúry rozohriatej na 240 stupňov Celzia. Sneh by mal byť pripečený do tmavozlata. Podávame s marinovanými hruškami.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Autor: Inka Šafránková, styling: Martin Polačko - Chef Gurmán

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 980
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 598
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 803
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 620
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 285
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 961
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 449
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 120
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračné foto.

Únia sa po odvrátení USA môže posunúť do roly svetovej veľmoci.


21
Harvard je najnovším terčom Trumpa proti zahraničným študentom, ktorí sa zúčastnili na propalestínskych protestoch.

Predtým univerzite už škrtol financie.


5
Michal Konrád v svojej reštaurácii Moozi.

Pred pár mesiacmi si otvoril reštauráciu.


10
Protest Bratislava nie je Moskva, Slovensko je Európa.

O tom, či a kedy sa zo Slovenska stane ruská gubernia, nerozhodnú vojaci a politici, ale strata našej citlivosti.


Pavel Sibyla 4
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 204
  2. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 10 168
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 493
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 284
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 872
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 725
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 023
  8. Vladimír Bojničan: Z výkalov bič neupletieš – ani keby opozícia zrovna začala znášať zlaté vajíčka 5 338
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
reklama
SkryťZatvoriť reklamu