Na každý deň

S neodolateľnými receptami na celý týždeň budete variť od pondelka do nedele úplne bez starostí.

Pondelok: Polievka z jedlých pečených gaštanov
na 4 porcie

150 g jedlých gaštanov (použiť môžeme i varené vákuové)
100 ml kyslej smotany
500 ml kuracieho vývaru (môže byť i z kocky)
1 cibuľa
1 mrkva
2 stopky zeleru
2 lyžice posekanej petržlenovej vňatky
1 lyžica olivového oleja
1 lyžica masla
soľ

Gaštany na vypuklej strane narežeme a na plechu dáme asi na 5 minút piecť do rúry rozpálenej na 220 stupňov Celzia. Ešte horúce ich ošúpeme a zbavíme vnútornej šupky. Štyri gaštany nakrájame na plátky, opečieme ich na panvici na lyžici masla a odložíme na ozdobenie polievky. Cibuľu a mrkvu ošúpeme a nadrobno nakrájame. Stopky zeleru umyjeme, osušíme a nožom alebo škrabkou ich zbavíme vonkajších vlákien a nakrájame na kúsky.

V hrnci zohrejeme olej a speníme v ňom cibuľu, pridáme mrkvu, zeler a gaštany, krátko všetko opražíme, zalejeme vývarom, privedieme do varu a pomaly varíme 20 minút. Polievku rozmixujeme, osolíme a okoreníme, zjemníme kyslou smotanou a podávame ozdobenú plátkami gaštanov a posekanou petržlenovou vňatkou, prípadne smotanou alebo šľahačkou.

UTOROK: Zmes s fašírkami obalenými v bylinkách
na 4 porcie

4 fašírky
250 g kukuričnej múky
1 l mlieka
1 mozarella
1 zelená paprika
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku l
citrón
4 lyžice oleja
2 lyžice sušených paradajok v oleji
4 lyžice sekaných orieškov
2 strúčiky cesnaku
2 lyžice posekanej petržlenovej vňatky
soľ

Mlieko povaríme, osolíme a za stáleho miešania doň prisypeme kukuričnú múku. Varíme na miernom ohni asi 25 minút do zhustnutia; 5 minút pred koncom varu pridáme paradajky, papriku a mozarellu nakrájanú na kocôčky. Takto vzniknutou zmesou naplníme menšie, vodou vypláchnuté formičky a nechátme stuhnúť, alebo podávame ako kašu. Citróny dobre umyjeme, usušíme a nakrájame na štvrtky. Fašírky obalíme v zmesi soli, korenia, najemno nasekaných orieškov, nasekaného cesnaku a petržlenovej vňatky.

Na panvici rozpálime olej a fašírky i citróny opečieme z oboch strán asi 3 minúty. Mäso vložíme do pekáča a pečieme v rozpálenej rúre ešte asi 10 minút. Citróny odložíme na ozdobenie. Zmes vyklopíme na tanier, pridáme fašírky a obložíme pečenými citrónmi.

STREDA: Syr zapečený v lístkovom ceste a šalát z fenikla, jabĺk a mandlí
na 4 porcie

200 g syra s bielou plesňou (camembert alebo hermelín)
1 balenie hotového lístkového cesta
1 fenikel
3 jablká
1 vajíčko, na potretie cesta
1 citrón
2 lyžice olivového oleja
2 lyžice mandľových plátkov
soľ

Plátky mandlí opražíme nasucho na panvici. Jablká a fenikel umyjeme, osušíme, nakrájame na jemné plátky a vložíme do misky. V malom pohári s uzáverom zmiešame 1 lyžicu citrónovej šťavy, 3 lyžice oleja a štipku soli; pohár zatvoríme a niekoľkokrát pretrepeme. Zálievku premiešame s feniklom a jablkami. Šalát ozdobíme mandľami. Lístkové cesto rozložíme. Syr nakrájame na dieliky a zabalíme ich do jednotlivých kúskov cesta. Cesto potrieme rozšľahaným vajíčkom, porcie rozložíme na plech vyložený papierom na pečenie a dáme piecť asi na 15 minút do trúby rozpálenej na 200 stupňov Celzia. Podávame so šalátom.

ŠTVRTOK: Pečené zemiaky plnené špenátom
na 4 porcie

4 veľké zemiaky
250 g listového špenátu
50 g strúhaného extra tvrdého syra
1 vajíčko
1 strúčik alebo hlavičku cesnaku
2 lyžice olivového oleja
čili paprička
soľ

Umyté a očistené zemiaky v šupke dáme na 10 minút variť do vriacej osolenej vody. Potom ich položíme na plech a v rozpálenej rúre pečieme asi 10 - 15 minút. Strúčik cesnaku ošúpeme a nadrobno nakrájame. Čili papričku umyjeme, osušíme, rozdvojíme, odstránime semienka i biele žilky a nadrobno nakrájame. Na panvici zohrejeme olej, opražíme v ňom cesnak a podľa chuti i papričku. Potom pridáme špenát, necháme ho trochu povariť, pridáme vajíčko a strúhaný syr a necháme stuhnúť. Upečené zemiaky vyberieme z rúry, rozrežeme, trochu popučíme a naplníme špenátovou zmesou.

PIATOK: Müsli so sušenými marhuľami a levanduľovými kvietkami
na 8 porcií

250 g ovsených vločiek
250 g pšeničných vločiek
100 g hrozienok
50 g orieškov
100 g sušených marhúľ
1 hrsť slnečnicových semienok
1 hrsť ľanových semienok
1 hrsť tekvicových semienok
3 - 4 lyžice javorového sirupu
1 lyžica citrónovej šťavy
1 stopka sušenej levandule
soľ

Do väčšieho hrnčeka nalejeme javorový sirup a citrónovú šťavu, pridáte štipku soli a pomaly zahrejeme. Prisypeme vločky, hrozienka, oriešky, semienka a zamiešame. Takto vzniknuté müsli rozmiestnime na plech vyložený papierom na pečenie hrubým asi 5 mm a vložíme do rúry zohriatej na 180 stupňov Celzia. Znížime teplotu rúry asi o 20 stupňov Celzia a pečieme za občasného miešania asi 20 minút. Marhule operieme v teplej vode a minimálne na 30 minút ich namočíme spolu s levanduľou do studeného čierneho čaju alebo vody. Scedíme ich, podlejeme a 5 minút dusíme. Necháme ich vychladnúť a podávame s bielym jogurtom a müsli.

SOBOTA: Grilovaná čakanka s kačacou pečienkou
na 4 porcie

500 g kačacej pečienky
50 g extra tvrdého syra vcelku
4 čakankové puky
1 citrón
olivový olej
maslo
korenie
soľ

Čakanku umyjeme a usušíme. Rozkrojíme na polovice a rezné plochy potrieme rozpoleným citrónom, aby nezhnedli. Pečienku opláchneme a osušíme. Na panvici zohrejeme olej a pečienku v ňom opečieme 5 minút po oboch stranách. Hotové rozložíme na teplý tanier, osolíme a ochutíme mletým korením. Na panvici ugrilujeme čakanku. Podávame posypané hoblinkami parmezánu.


NEDEĽA: Zapečená zmrzlina s hruškami marinovanými vo víne
na 4 porcie

250 g zmrzliny
1 piškótový korpus alebo balíček cukrárenských piškót
3 vajíčka
2 lyžice múčkového cukru
4 tvrdšie hrušky
400 ml červeného sladšieho vína
4 klinčeky
kúsok škoricovej kôry
štipka soli

Urobíme deň vopred: hrušky umyjeme, usušíme, ošúpeme a rozložíme ich jednu vedľa druhej do menšieho kastróla. Pridáme korenie a zalejeme vínom, ktoré by ich malo celkom zakryť. Pomaly privedieme od varu a mierne varíme 20 minút. Necháme vychladnúť do druhého dňa.

Piškótový korpus vyrežeme podľa veľkosti misky na zapekanie a vyložíme ním dno. Ak sa rozhodneme použiť piškóty, vytvoríme z nich v miske súvislú vrstvu. Oddelíme bielka, pridáme k nim štipku soli a vyšľaháme za postupného prisypávania cukru tuhý sneh. Na piškótový korpus dáme zmrzlinu, na ňu navrstvíme sneh z bielkov tak, aby zmrzlina bola úplne zakrytá, a dáme prudko zapiecť asi na 2 - 3 minúty do rúry rozohriatej na 240 stupňov Celzia. Sneh by mal byť pripečený do tmavozlata. Podávame s marinovanými hruškami.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  3. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  4. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  5. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  6. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  7. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  8. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty?
  9. ENGIE Services odovzdala do prevádzky novú kotolňu v Košiciach
  10. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty
  1. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  2. AAA AUTO za päť rokov predalo 320 tisíc vozidiel
  3. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  4. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  5. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  6. Slávnostná imatrikulácia SvF STU v Bratislave
  7. Univerzita vyTVORená nápadmi študentov!
  8. Slovenské mestá môžu využiť eurofondy na zelené strechy
  9. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  10. Program obnovy chodníkov v Starom Meste schválený
  1. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 18 659
  2. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 4 744
  3. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty? 2 921
  4. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty 2 864
  5. Kedy sa refinancovanie oplatí? 2 244
  6. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 2 108
  7. Lokalita pod Kolibou výrazne mení svoju tvár 1 911
  8. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne 1 760
  9. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 1 317
  10. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande 1 286

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Buďte skromní! Káže občanom tadžický prezident

Perzské svadby sú výrazom materiálnej podstaty starých tradícií

BRATISLAVA

Nivy zatvoria. Pozrite si, kde vystúpite v Bratislave z autobusu

Novú stanicu chcú postaviť do troch rokov.

DOMOV

Na smrti trojročného chlapca má podiel nemocnica, zle ho liečila

Úrad zistil, že nitrianska nemocnica v liečbe chlapca pochybila.

Neprehliadnite tiež

Americká gynekologička: Ženy chcú mať dokonalú vagínu, ale taká neexistuje

Sheryl Ross je renomovaná odborníčka, na ktorú nedajú dopustiť ani známe osobnosti. Volajú ju aktivistka za vagínu.

Milujú ju davy aj polovica Hollywoodu. Čím je Ellen DeGeneres výnimočná?

Za jej otvorenosť spred dvadsiatich rokov ju ocenil aj prezident. Prelomila totiž lesbické tabu.

Dlhodobé vzťahy ničia záujem o sex. U žien skôr než u mužov

Správanie v intímnej oblasti ovplyvňuje aj viera v stereotypné predstavy.

Tohtoročné Emmy Awards ovládli ženy. Takto to počas večera vyzeralo

V Los Angeles sa v nedeľu v noci odovzdávali takzvané televízne Oscary.