SME
Nedeľa, 19. september, 2021 | Meniny má KonštantínKrížovkyKrížovky

Knižný tip: 100 najdôležitejších potravín

Viete, ktoré potraviny sú považované za 100 najdôležitejších potravín? Výber len malej časti zoznamu najlepších potravín nájdete v nasledujúcom článku.

Viete, ktoré potraviny sú považované za 100 najdôležitejších potravín? Prinášame výber len malej časti zoznamu najlepších potravín, ktoré nájdete spolu s radami pre zdravý životný štýl, v knihe 100 najdôležitejších potravín od Dr. Siegfrieda Schletta.

Ananás
Toto tropické ovocie sa vám, okrem iných vynikajúcich vlastností, ktoré prospievajú vášmu zdraviu, dokáže postarať o dobrú náladu.


Účinné látky
Ananás má vysoký obsah vody a cukru, nevykazuje takmer žiadne bielkoviny a tuky a v porovnaní s inými druhmi ovocia má priemerný podiel vlákniny. Obsahuje množstvo vitamínov, minerálnych látok a stopových prvkov ako napr. železo, meď, zinok a jód.


Ananás je rýchlym dodávateľom veľkého množstva energie kvôli svojmu vysokému obsahu cukru. Vitamín C, obsiahnutý v ananáse spolu so zinkom podporuje imunitný systém.




Stručne
Čerstvý ananás pred obedom alebo večerou jemne a prirodzenou cestou uvoľňuje zápchu a zmierňuje plynatosť.

Ananásová šťava chladí a zriedená s vodou je ideálnm nápojom pri horúčke – šťavu však odporúčame iba vtedy, ak vami nelomcuje zimnica.

Nie celkom vyzretý ananás obsahuje veľa ovocných štiav, ktoré môžu spôsobiť pálenie v ústnych kútikoch, napadnúť zuby a u citlivých ľudí podráždiť sliznicu žalúdka.



Broskyňa
Toto šťavnaté ovocie podporuje chuť do jedla, vylučuje vodu s organizmu, a týmodbremeňujú srdce, krvný obeh a obličky.


Účinné látky
Majú veľmi nízky obsah sacharidov a tým aj menej joulov. Z radu kôstkovín obsahujú najviac železa.


Veľmi priaznivý pomer sodíka a draslíka povzbudzuje prácu obličiek. Zinok obsiahnutý v broskyniach (ale aj v nektárinkách) sa zúčastňuje na najrôznejších procesoch látkovej premeny v organizme, jeho nedostatok spôsobuje napríklad neúplné odbúravanie alkoholu z krvi.


Ak náhodou máte broskyňu, alebo nektárinku na niektorom mieste nahnitú, mali by ste ju celú vyhodiť. V takomto prípade je broskyňa zväčša napadnutá plesňou, ktorej jedovatá látka patulín môže byť prítomná v celom plode.


Baklažán
Baklažán by sa nemal skladovať na veľmi studenom mieste. Pred pečením alebo grilovaním odporúčame plody narezané na plátky osoliť, nechať niekoľko minút odležať, potom papierovou utierkou osušiť.


Sú ideálnou diabetickou stravou, pretože neobsahujú takmer nijaké sacharidy, no o to majú viac vlákniny – to je ideálna kombinácia, aby sa udržala v norme hladina cukru v krvi




Rada


V indickej prírodnej medicíne sa považuje baklažán za krvotvorný, odvodňujúci a protizápalový prostriedok, najmä v črevách. Údajne pomáha aj pri chronických ochoreniach dýchacích ciest a pri reume.



Cícer
Cicer je hodnotným dodávateľom živín, mimoriadne bohatým na bielkoviny. Môžeme ho nájsť hlavne v orientálnej kuchyni, ale čoraz viac si aj v našich zemepisných šírkach získava svojich priaznivcov.


Cícer je strukovina, ktorá najmenej vyvoláva plynatosť, preto je vhodná pre všetkých, ktorých trápi citlivý žalúdok. Dokonca aj pre ľudí, ktorí sú alergický na sójové bielkoviny je cícer hodnotným alternatívnym zdrojom rastlinných bielkovín.


Keď sa rozhodnete pripraviť si niečo s cíceru, musíte ho namočiť na 12 až 24 hodín. Vodu by ste však mali niekoľkokrát vymeniť, pretože surový cícer obsahuje jedovaté látky.


Zelený čaj
Čaj stojí popri vode na čele nápojov a v obľúbenosti dokonca prekonáva aj kávu. O zelenom čaji je známe, že ma neuveriteľné množstvo liečivých a zdraviu prospešných účinkov.


Zelený čaj je zdravý koktail z mnohých vitamínov (A, B1, B2,B12, C a E), minerálnych látok (vápnik, draslík, horčík a fluorid) a stopových prvkov (meď, nikel a zinok). Zelený čaj má oveľa viac antioxidačne pôsobiacich rastliných látok ako čierny čaj. Účinok čajovníka podporujúci zdravie sa pripisuje skupine polyfenolov, tieto sekundárne rastlinné látky dokážu zneškodniť voľné radikály v organizme, a tým predchádzať rakovine, aktivovať imunitný systém a pribrzdiť zápalové procesy.




Prehľad


Zelený čaj musíte uchovávať v dobre uzatvárateľnej nádobe. Kyslíkom zo vzduchu čaj rýchlejšie starne a stráca arómu.


Zelený čaj vybranej kvality sa na jar opatrne ručne zberá a ručne aj ďalej spracúva. Jeho chuť je jemná, a predsa intenzívna.


Väčšina zelených čajov sa pripravuje s varom prejdenou vodou, ochladnutou na 70-80 oC . Pri druhu Oolong môže mať voda okolo 90 oC


Foto: www.kniznyweb.sk

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  2. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  3. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu
  4. Slovenský orloj – svetová atrakcia
  5. Predplaťte si SME.sk s garanciou vrátenia peňazí
  6. Kanceláriám ešte neodzvonilo
  7. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér
  8. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých?
  9. Tam, kde sa ľahko verí na zázraky
  10. Maldivy, Maurícius či Mexiko sú na dosah jediným letom
  1. Prvé bezbariérové fitko vo Zvolene otvára ZŤP cestu k športu
  2. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  3. Vystúpte z radu, postavte si moderný dom podľa seba
  4. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  5. Poznáme slovenské cesty s najkrajším výhľadom!
  6. Schodolez pre imobilných - Viete ako sa testuje?
  7. Mototechna tento rok predala už vyše 8 tisíc zánovných áut
  8. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  9. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  10. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  1. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 8 034
  2. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých? 7 946
  3. Slovenský orloj – svetová atrakcia 7 513
  4. Radosť zachytiť tieto krásne krivky 4 326
  5. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 309
  6. 5 tipov, ako si užiť jeseň v Bratislave a okolí 2 971
  7. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 2 623
  8. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu 2 202
  9. Uznávané štúdio oživilo zanedbané štvrte. Prišlo do Bratislavy 1 825
  10. Maldivy, Maurícius či Mexiko sú na dosah jediným letom 1 773
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Sofia vo svojom štúdiu, v ktorom vznikajú nové piesne.

Predtým bol punkerom Vrabcom, dnes je Sofiou. Až teraz som to ja, hovorí


17. sep
Minister Matovič.

Kollárova strana by prípadne mohla prísť len o SIS.


6 h
Peter Sagan získal žltý dres pre celkového víťaza pretekov Okolo Slovenska 2021.

Slovenský cyklista si udržal žltý dres.


Sportnet a 1 ďalší 5 h

August býva vrchol uhorkovej sezóny. Je to síce nuda, ale aspoň sa nič nemôže pokaziť. Tento uplynulý bol výnimkou.


Neprehliadnite tiež

Sofia vo svojom štúdiu, v ktorom vznikajú nové piesne.

Predtým bol punkerom Vrabcom, dnes je Sofiou. Až teraz som to ja, hovorí


17. sep
Vojtech Végh verí, že varenie bez odpadu, keď sa využívajú listy, šupky aj stonky, je chutnejšie. Na snímke marakujový krém s pitahayou.

Rozhovor s Vojtechom Véghom.


17. sep
Trojfarebný tvarohový koláč

Koláče, ktorými určite zabodujete.


17. sep

Necitlivý jazyk iných môže brániť včasnej liečbe.


a 1 ďalší 16. sep
Skryť Zatvoriť reklamu