SME

Knižný tip: 100 najdôležitejších potravín

Viete, ktoré potraviny sú považované za 100 najdôležitejších potravín? Výber len malej časti zoznamu najlepších potravín nájdete v nasledujúcom článku.

Viete, ktoré potraviny sú považované za 100 najdôležitejších potravín? Prinášame výber len malej časti zoznamu najlepších potravín, ktoré nájdete spolu s radami pre zdravý životný štýl, v knihe 100 najdôležitejších potravín od Dr. Siegfrieda Schletta.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ananás

Toto tropické ovocie sa vám, okrem iných vynikajúcich vlastností, ktoré prospievajú vášmu zdraviu, dokáže postarať o dobrú náladu.

Účinné látky

Ananás má vysoký obsah vody a cukru, nevykazuje takmer žiadne bielkoviny a tuky a v porovnaní s inými druhmi ovocia má priemerný podiel vlákniny. Obsahuje množstvo vitamínov, minerálnych látok a stopových prvkov ako napr. železo, meď, zinok a jód.

SkryťVypnúť reklamu

Ananás je rýchlym dodávateľom veľkého množstva energie kvôli svojmu vysokému obsahu cukru. Vitamín C, obsiahnutý v ananáse spolu so zinkom podporuje imunitný systém.

StručneČerstvý ananás pred obedom alebo večerou jemne a prirodzenou cestou uvoľňuje zápchu a zmierňuje plynatosť.

Ananásová šťava chladí a zriedená s vodou je ideálnm nápojom pri horúčke – šťavu však odporúčame iba vtedy, ak vami nelomcuje zimnica.

Nie celkom vyzretý ananás obsahuje veľa ovocných štiav, ktoré môžu spôsobiť pálenie v ústnych kútikoch, napadnúť zuby a u citlivých ľudí podráždiť sliznicu žalúdka.

Broskyňa

Toto šťavnaté ovocie podporuje chuť do jedla, vylučuje vodu s organizmu, a týmodbremeňujú srdce, krvný obeh a obličky.

Účinné látky

Majú veľmi nízky obsah sacharidov a tým aj menej joulov. Z radu kôstkovín obsahujú najviac železa.

SkryťVypnúť reklamu

Veľmi priaznivý pomer sodíka a draslíka povzbudzuje prácu obličiek. Zinok obsiahnutý v broskyniach (ale aj v nektárinkách) sa zúčastňuje na najrôznejších procesoch látkovej premeny v organizme, jeho nedostatok spôsobuje napríklad neúplné odbúravanie alkoholu z krvi.

Ak náhodou máte broskyňu, alebo nektárinku na niektorom mieste nahnitú, mali by ste ju celú vyhodiť. V takomto prípade je broskyňa zväčša napadnutá plesňou, ktorej jedovatá látka patulín môže byť prítomná v celom plode.

Baklažán

Baklažán by sa nemal skladovať na veľmi studenom mieste. Pred pečením alebo grilovaním odporúčame plody narezané na plátky osoliť, nechať niekoľko minút odležať, potom papierovou utierkou osušiť.

Sú ideálnou diabetickou stravou, pretože neobsahujú takmer nijaké sacharidy, no o to majú viac vlákniny – to je ideálna kombinácia, aby sa udržala v norme hladina cukru v krvi

SkryťVypnúť reklamu

Rada

V indickej prírodnej medicíne sa považuje baklažán za krvotvorný, odvodňujúci a protizápalový prostriedok, najmä v črevách. Údajne pomáha aj pri chronických ochoreniach dýchacích ciest a pri reume.

Cícer

Cicer je hodnotným dodávateľom živín, mimoriadne bohatým na bielkoviny. Môžeme ho nájsť hlavne v orientálnej kuchyni, ale čoraz viac si aj v našich zemepisných šírkach získava svojich priaznivcov.

Cícer je strukovina, ktorá najmenej vyvoláva plynatosť, preto je vhodná pre všetkých, ktorých trápi citlivý žalúdok. Dokonca aj pre ľudí, ktorí sú alergický na sójové bielkoviny je cícer hodnotným alternatívnym zdrojom rastlinných bielkovín.

Keď sa rozhodnete pripraviť si niečo s cíceru, musíte ho namočiť na 12 až 24 hodín. Vodu by ste však mali niekoľkokrát vymeniť, pretože surový cícer obsahuje jedovaté látky.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Zelený čaj

Čaj stojí popri vode na čele nápojov a v obľúbenosti dokonca prekonáva aj kávu. O zelenom čaji je známe, že ma neuveriteľné množstvo liečivých a zdraviu prospešných účinkov.

Zelený čaj je zdravý koktail z mnohých vitamínov (A, B1, B2,B12, C a E), minerálnych látok (vápnik, draslík, horčík a fluorid) a stopových prvkov (meď, nikel a zinok). Zelený čaj má oveľa viac antioxidačne pôsobiacich rastliných látok ako čierny čaj. Účinok čajovníka podporujúci zdravie sa pripisuje skupine polyfenolov, tieto sekundárne rastlinné látky dokážu zneškodniť voľné radikály v organizme, a tým predchádzať rakovine, aktivovať imunitný systém a pribrzdiť zápalové procesy.

Prehľad

Zelený čaj musíte uchovávať v dobre uzatvárateľnej nádobe. Kyslíkom zo vzduchu čaj rýchlejšie starne a stráca arómu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Zelený čaj vybranej kvality sa na jar opatrne ručne zberá a ručne aj ďalej spracúva. Jeho chuť je jemná, a predsa intenzívna.

Väčšina zelených čajov sa pripravuje s varom prejdenou vodou, ochladnutou na 70-80 oC . Pri druhu Oolong môže mať voda okolo 90 oC

Foto: www.kniznyweb.sk

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 971
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 592
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 785
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 606
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 284
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 998
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 520
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 106
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 198
  2. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 11 027
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 525
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 282
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 864
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 692
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 020
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 542
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťZatvoriť reklamu