SME

Polievky, ktoré vás postavia na nohy

Zimný čas žičí teplým a výdatným jedlám.

1Marocká polievka s kuskusom
4 porcie

500 g jahňacieho ramienka
1 šálka kuskusu pripraveného podľa návodu
500 g paradajok (alebo ošúpané paradajky v plechovke či paradajkový pretlak)
3 cibule
1 mrkva
1 stopka zeleru
1/2 lyžice harisy (pasta zo štipľavej papriky, ktorá sa používa v severnej Afrike; môžete nahradiť čili papričkou) 1 citrón
1/2 zväzku petržlenu zviazaného niťou
2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
1/2 lyžice mletého koriandra
2 lyžice oleja
soľ, štipka karí a rímskej rasce

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Cibuľu a mrkvu ošúpeme, zeler a paradajky umyjeme a všetko pokrájame na kúsky. Mäso nakrájame na menšie kocky. Rozohrejeme olej, necháme v ňom zosklovatieť cibuľu, pridáme mäso, paradajky, mrkvu, zeler, harisu, zväzok petržlenu, koriander a soľ a za stáleho miešania všetko opražíme. Potom prilejeme vodu a pomaly varíme asi 40 minút. Do hotovej polievky pridáme kuskus, posekanú petržlenovú vňať a podľa chuti ju okyslíme šťavou z citróna a dochutíme soľou, štipkou karí a rímskej rasce.

SkryťVypnúť reklamu

Cesnaková polievka s opraženým chlebom
4 porcie

1l mäsového vývaru
300 g chleba, najlepšie z predošlého dňa
4 vajcia
1 hlavička cesnaku
4 lyžice olivového oleja
soľ, korenie

Chlieb nakrájame na kocky a opražíme dozlata v hrnci na rozpálenom oleji. Cesnak očistíme a prelisujeme. K opraženému chlebu pridáme cesnak, soľ, korenie a mäsový vývar a varíme na miernom ohni asi 20 minút. Podľa potreby dosolíme a okoreníme. Do polievky opatrne rozbijeme vajce, aby žĺtok zostal vcelku, a varíme bez miešania asi 3 minúty. Žĺtok čiastočne stuhne a bielok sa uvarí. Na tanier naservírujeme žĺtok a prilejeme polievku.

Hovädzia polievka s knedličkami
4 porcie

300 g predného hovädzieho mäsa
1 mrkva
1/4 zeleru
1 cibuľa
1 petržlen
1 hrsť petržlenovej vňate
soľ, korenie

SkryťVypnúť reklamu

Na knedličky:
1 žemľa
1 vajce
1 lyžica masla
5 lyžíc mlieka
hrsť strúhanky
1 lyžica jemne nasekaného petržlenu
štipka nastrúhaného muškátového orieška
soľ, korenie

Mäso umyjeme, vložíme do tlakového hrnca, pridáme zeleninu vcelku, korenie a soľ, zalejeme studenou vodou a uvaríme domäkka, asi 45 minút. Pripravíme si knedličky: žemľu nakrájame na kocky a zalejeme mliekom. Oddelíme žĺtok od bielka a pripravíme sneh. Maslo zmiešame so žĺtkom, pridáme soľ, korenie, muškátový oriešok, nakrájanú žemľu nasiaknutú mliekom, petržlenom a všetko premiešame. Ľahko vmiešame vyšľahaný sneh a podľa potreby zahustíme strúhankou. Konzistencia musí byť tuhšia, aby knedličky držali počas varenia tvar. Lyžičkou vykrajujeme kúsky cesta, tvarujeme z neho knedličky a hneď ich hádžeme do variaceho vývaru. Povaríme asi 5 minút. Mäso a zeleninu vyberieme, nakrájame na kúsky a vrátime späť do polievky. Na záver nasypeme nakrájanú petržlenovú vňať.

SkryťVypnúť reklamu

Mrkvová polievka s kyslou smotanou
4 porcie

4 veľké mrkvy
1/2 zeleru
2 lyžice masla
1 lyžica hladkej múky
1 l polotučného mlieka
200 ml kyslej smotany
petržlenová vňať
soľ, korenie

Mrkvu i zeler očistíme, umyjeme a nastrúhame na strúhadle. V hrnci rozohrejeme maslo a nastrúhanú mrkvu a zeler v ňom opražíme. Primiešame hladkú múku a prilejeme studené mlieko. Podľa chuti osolíme a okoreníme a za občasného miešania varíme na miernom ohni asi 30 minút. Na záver primiešame polovicu kyslej smotany a polievku necháme zovrieť. Polievku podávajte ozdobenou nasekanou petržlenovou vňaťou a zvyškom smotany.

Zeleninová polievka na ázijský spôsob
4 porcie

4 stredne veľké krevety
2 kúsky judášovho ucha (tzv. čierna huba)
1 l zeleninového, kuracieho alebo rybacieho vývaru
1 lyžica solamylu
1 veľká mrkva
1 stredný pór
5 čerstvých baby kukuričiek
50 g čerstvého zázvoru
1 limetka
1 čili paprička
1 stonka citrónovej trávy
1/2 lyžičky svetlej sójovej omáčky
1/2 zväzku zelenej cibuľky
1/2 zväzku čerstvého koriandra
soľ

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Judášovo ucho zalejeme vriacou vodou a po 10 minútach ho nakrájame na stredne silné pásiky. Pór, zázvor, mrkvu, kukuričky i čili papričku nakrájame na drobné kocôčky. Citrónovú trávu nakrájame asi na 2 cm kusy. Pripravíme si vývar, vložíme doň všetky ingrediencie a varíme 30 minút. Solamyl rozmiešame v troche studenej vody a zahustíme ním polievku, pridáme krevety a ešte krátko, asi 3 minúty, povaríme. Dochutíme sójovou omáčkou, šťavou z limetky a soľou. Polievku posypeme natrhaným koriandrom a nakrájanou zelenou cibuľkou.

Autor: Barbora Augustová, Chef Gurmán

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  4. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  5. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  6. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 102 869
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 677
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 460
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 7 581
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 657
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 306
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 4 575
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 522
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťZatvoriť reklamu