Polievky, ktoré vás postavia na nohy

Zimný čas žičí teplým a výdatným jedlám.

1Marocká polievka s kuskusom
4 porcie

500 g jahňacieho ramienka
1 šálka kuskusu pripraveného podľa návodu
500 g paradajok (alebo ošúpané paradajky v plechovke či paradajkový pretlak)
3 cibule
1 mrkva
1 stopka zeleru
1/2 lyžice harisy (pasta zo štipľavej papriky, ktorá sa používa v severnej Afrike; môžete nahradiť čili papričkou) 1 citrón
1/2 zväzku petržlenu zviazaného niťou
2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
1/2 lyžice mletého koriandra
2 lyžice oleja
soľ, štipka karí a rímskej rasce

Cibuľu a mrkvu ošúpeme, zeler a paradajky umyjeme a všetko pokrájame na kúsky. Mäso nakrájame na menšie kocky. Rozohrejeme olej, necháme v ňom zosklovatieť cibuľu, pridáme mäso, paradajky, mrkvu, zeler, harisu, zväzok petržlenu, koriander a soľ a za stáleho miešania všetko opražíme. Potom prilejeme vodu a pomaly varíme asi 40 minút. Do hotovej polievky pridáme kuskus, posekanú petržlenovú vňať a podľa chuti ju okyslíme šťavou z citróna a dochutíme soľou, štipkou karí a rímskej rasce.

Cesnaková polievka s opraženým chlebom
4 porcie

1l mäsového vývaru
300 g chleba, najlepšie z predošlého dňa
4 vajcia
1 hlavička cesnaku
4 lyžice olivového oleja
soľ, korenie

Chlieb nakrájame na kocky a opražíme dozlata v hrnci na rozpálenom oleji. Cesnak očistíme a prelisujeme. K opraženému chlebu pridáme cesnak, soľ, korenie a mäsový vývar a varíme na miernom ohni asi 20 minút. Podľa potreby dosolíme a okoreníme. Do polievky opatrne rozbijeme vajce, aby žĺtok zostal vcelku, a varíme bez miešania asi 3 minúty. Žĺtok čiastočne stuhne a bielok sa uvarí. Na tanier naservírujeme žĺtok a prilejeme polievku.

Hovädzia polievka s knedličkami
4 porcie

300 g predného hovädzieho mäsa
1 mrkva
1/4 zeleru
1 cibuľa
1 petržlen
1 hrsť petržlenovej vňate
soľ, korenie

Na knedličky:
1 žemľa
1 vajce
1 lyžica masla
5 lyžíc mlieka
hrsť strúhanky
1 lyžica jemne nasekaného petržlenu
štipka nastrúhaného muškátového orieška
soľ, korenie

Mäso umyjeme, vložíme do tlakového hrnca, pridáme zeleninu vcelku, korenie a soľ, zalejeme studenou vodou a uvaríme domäkka, asi 45 minút. Pripravíme si knedličky: žemľu nakrájame na kocky a zalejeme mliekom. Oddelíme žĺtok od bielka a pripravíme sneh. Maslo zmiešame so žĺtkom, pridáme soľ, korenie, muškátový oriešok, nakrájanú žemľu nasiaknutú mliekom, petržlenom a všetko premiešame. Ľahko vmiešame vyšľahaný sneh a podľa potreby zahustíme strúhankou. Konzistencia musí byť tuhšia, aby knedličky držali počas varenia tvar. Lyžičkou vykrajujeme kúsky cesta, tvarujeme z neho knedličky a hneď ich hádžeme do variaceho vývaru. Povaríme asi 5 minút. Mäso a zeleninu vyberieme, nakrájame na kúsky a vrátime späť do polievky. Na záver nasypeme nakrájanú petržlenovú vňať.

Mrkvová polievka s kyslou smotanou
4 porcie

4 veľké mrkvy
1/2 zeleru
2 lyžice masla
1 lyžica hladkej múky
1 l polotučného mlieka
200 ml kyslej smotany
petržlenová vňať
soľ, korenie

Mrkvu i zeler očistíme, umyjeme a nastrúhame na strúhadle. V hrnci rozohrejeme maslo a nastrúhanú mrkvu a zeler v ňom opražíme. Primiešame hladkú múku a prilejeme studené mlieko. Podľa chuti osolíme a okoreníme a za občasného miešania varíme na miernom ohni asi 30 minút. Na záver primiešame polovicu kyslej smotany a polievku necháme zovrieť. Polievku podávajte ozdobenou nasekanou petržlenovou vňaťou a zvyškom smotany.

Zeleninová polievka na ázijský spôsob
4 porcie

4 stredne veľké krevety
2 kúsky judášovho ucha (tzv. čierna huba)
1 l zeleninového, kuracieho alebo rybacieho vývaru
1 lyžica solamylu
1 veľká mrkva
1 stredný pór
5 čerstvých baby kukuričiek
50 g čerstvého zázvoru
1 limetka
1 čili paprička
1 stonka citrónovej trávy
1/2 lyžičky svetlej sójovej omáčky
1/2 zväzku zelenej cibuľky
1/2 zväzku čerstvého koriandra
soľ

Judášovo ucho zalejeme vriacou vodou a po 10 minútach ho nakrájame na stredne silné pásiky. Pór, zázvor, mrkvu, kukuričky i čili papričku nakrájame na drobné kocôčky. Citrónovú trávu nakrájame asi na 2 cm kusy. Pripravíme si vývar, vložíme doň všetky ingrediencie a varíme 30 minút. Solamyl rozmiešame v troche studenej vody a zahustíme ním polievku, pridáme krevety a ešte krátko, asi 3 minúty, povaríme. Dochutíme sójovou omáčkou, šťavou z limetky a soľou. Polievku posypeme natrhaným koriandrom a nakrájanou zelenou cibuľkou.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Projekt Zig Zag dokázal, že Slováci túžia po zaujímavom bývaní
  2. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám
  3. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom
  4. Top First moment dovolenky na leto 2018
  5. Na tohtoročných trhoch pred Auparkom vystúpi aj Katka Koščová
  6. Elektronizácia verejnej správy? V Nemecku je rozhodnuté
  7. Toto sú najlepší umelci za uplynulý rok
  8. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 7,25 % p.a.
  9. Reportáž: Jaternice a klobásy pred jedením netreba šúpať
  10. Slováci triedia lepšie
  1. Projekt Zig Zag dokázal, že Slováci túžia po zaujímavom bývaní
  2. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám
  3. Riešenia pre hnedú planétu
  4. Veľtrh vzdelávania v Srbsku
  5. Exkurzia študijných programov AKP a PSA SvF STU v Bratislave
  6. Top First moment dovolenky na leto 2018
  7. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom
  8. Na tohtoročných trhoch pred Auparkom vystúpi aj Katka Koščová
  9. Elektronizácia verejnej správy? V Nemecku je rozhodnuté
  10. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 7,25 % p.a.
  1. Top First moment dovolenky na leto 2018 18 879
  2. Reportáž: Jaternice a klobásy pred jedením netreba šúpať 6 927
  3. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom 5 966
  4. Ako pôjdu vlaky po novom? Mení sa cestovný poriadok 3 143
  5. Toto sú najlepší umelci za uplynulý rok 2 465
  6. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 7,25 % p.a. 1 965
  7. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€ 1 964
  8. Elektronizácia verejnej správy? V Nemecku je rozhodnuté 1 730
  9. Na tohtoročných trhoch pred Auparkom vystúpi aj Katka Koščová 1 602
  10. Slováci triedia lepšie 1 209

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

SME vás prevedie cez štvrťstoročie

Významné dni si pamätáme aj cez vlastné príbehy. Rozmýšľame, kde sme boli v 1989, komu sme v 1993 tlieskali a čoho sme sa v 1995 báli.

DOMOV

Dobré ráno: Privítajte nových pánov, singularita je tu

O nových pokrokoch vo vývoji umelej inteligencie.

KOMENTÁRE

Mobilizácia Smeru. Kto ďalej dohodí kameňom

Kamene ako najlepšia formu sebaobrany.

Neprehliadnite tiež

Veľká vianočná súťaž: Hrajte o ceny za viac ako 2400 eur

Zapojte sa a obdarujte seba alebo blízkych.

Fyzioterapeutka radí: Čo robiť, keď vás sekne?

Neprestajné namáhanie chrbta môže viesť k akútnej bolesti.

Technika vo svete ženy: Bez čoho sa nezaobídu známe Slovenky?

Dnešné ženy poznajú výhody moderných technológií, uľahčujú im život v rôznych oblastiach.

Sedem spôsobov, ako si rozvoňať bývanie Vianocami

Vnímajte najkrajšie sviatky roka všetkými zmyslami. Aj čuchom.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Hrajte o štedré ceny vo veľkej vianočnej súťaži!