1Marocká polievka s kuskusom
4 porcie
500 g jahňacieho ramienka
1 šálka kuskusu pripraveného podľa návodu
500 g paradajok (alebo ošúpané paradajky v plechovke či paradajkový pretlak)
3 cibule
1 mrkva
1 stopka zeleru
1/2 lyžice harisy (pasta zo štipľavej papriky, ktorá sa používa v severnej Afrike; môžete nahradiť čili papričkou) 1 citrón
1/2 zväzku petržlenu zviazaného niťou
2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
1/2 lyžice mletého koriandra
2 lyžice oleja
soľ, štipka karí a rímskej rasce
Cibuľu a mrkvu ošúpeme, zeler a paradajky umyjeme a všetko pokrájame na kúsky. Mäso nakrájame na menšie kocky. Rozohrejeme olej, necháme v ňom zosklovatieť cibuľu, pridáme mäso, paradajky, mrkvu, zeler, harisu, zväzok petržlenu, koriander a soľ a za stáleho miešania všetko opražíme. Potom prilejeme vodu a pomaly varíme asi 40 minút. Do hotovej polievky pridáme kuskus, posekanú petržlenovú vňať a podľa chuti ju okyslíme šťavou z citróna a dochutíme soľou, štipkou karí a rímskej rasce.
Cesnaková polievka s opraženým chlebom
4 porcie
1l mäsového vývaru
300 g chleba, najlepšie z predošlého dňa
4 vajcia
1 hlavička cesnaku
4 lyžice olivového oleja
soľ, korenie
Chlieb nakrájame na kocky a opražíme dozlata v hrnci na rozpálenom oleji. Cesnak očistíme a prelisujeme. K opraženému chlebu pridáme cesnak, soľ, korenie a mäsový vývar a varíme na miernom ohni asi 20 minút. Podľa potreby dosolíme a okoreníme. Do polievky opatrne rozbijeme vajce, aby žĺtok zostal vcelku, a varíme bez miešania asi 3 minúty. Žĺtok čiastočne stuhne a bielok sa uvarí. Na tanier naservírujeme žĺtok a prilejeme polievku.
Hovädzia polievka s knedličkami
4 porcie
300 g predného hovädzieho mäsa
1 mrkva
1/4 zeleru
1 cibuľa
1 petržlen
1 hrsť petržlenovej vňate
soľ, korenie
Na knedličky:
1 žemľa
1 vajce
1 lyžica masla
5 lyžíc mlieka
hrsť strúhanky
1 lyžica jemne nasekaného petržlenu
štipka nastrúhaného muškátového orieška
soľ, korenie
Mäso umyjeme, vložíme do tlakového hrnca, pridáme zeleninu vcelku, korenie a soľ, zalejeme studenou vodou a uvaríme domäkka, asi 45 minút. Pripravíme si knedličky: žemľu nakrájame na kocky a zalejeme mliekom. Oddelíme žĺtok od bielka a pripravíme sneh. Maslo zmiešame so žĺtkom, pridáme soľ, korenie, muškátový oriešok, nakrájanú žemľu nasiaknutú mliekom, petržlenom a všetko premiešame. Ľahko vmiešame vyšľahaný sneh a podľa potreby zahustíme strúhankou. Konzistencia musí byť tuhšia, aby knedličky držali počas varenia tvar. Lyžičkou vykrajujeme kúsky cesta, tvarujeme z neho knedličky a hneď ich hádžeme do variaceho vývaru. Povaríme asi 5 minút. Mäso a zeleninu vyberieme, nakrájame na kúsky a vrátime späť do polievky. Na záver nasypeme nakrájanú petržlenovú vňať.
Mrkvová polievka s kyslou smotanou
4 porcie
4 veľké mrkvy
1/2 zeleru
2 lyžice masla
1 lyžica hladkej múky
1 l polotučného mlieka
200 ml kyslej smotany
petržlenová vňať
soľ, korenie
Mrkvu i zeler očistíme, umyjeme a nastrúhame na strúhadle. V hrnci rozohrejeme maslo a nastrúhanú mrkvu a zeler v ňom opražíme. Primiešame hladkú múku a prilejeme studené mlieko. Podľa chuti osolíme a okoreníme a za občasného miešania varíme na miernom ohni asi 30 minút. Na záver primiešame polovicu kyslej smotany a polievku necháme zovrieť. Polievku podávajte ozdobenou nasekanou petržlenovou vňaťou a zvyškom smotany.
Zeleninová polievka na ázijský spôsob
4 porcie
4 stredne veľké krevety
2 kúsky judášovho ucha (tzv. čierna huba)
1 l zeleninového, kuracieho alebo rybacieho vývaru
1 lyžica solamylu
1 veľká mrkva
1 stredný pór
5 čerstvých baby kukuričiek
50 g čerstvého zázvoru
1 limetka
1 čili paprička
1 stonka citrónovej trávy
1/2 lyžičky svetlej sójovej omáčky
1/2 zväzku zelenej cibuľky
1/2 zväzku čerstvého koriandra
soľ
Judášovo ucho zalejeme vriacou vodou a po 10 minútach ho nakrájame na stredne silné pásiky. Pór, zázvor, mrkvu, kukuričky i čili papričku nakrájame na drobné kocôčky. Citrónovú trávu nakrájame asi na 2 cm kusy. Pripravíme si vývar, vložíme doň všetky ingrediencie a varíme 30 minút. Solamyl rozmiešame v troche studenej vody a zahustíme ním polievku, pridáme krevety a ešte krátko, asi 3 minúty, povaríme. Dochutíme sójovou omáčkou, šťavou z limetky a soľou. Polievku posypeme natrhaným koriandrom a nakrájanou zelenou cibuľkou.
Autor: Barbora Augustová, Chef Gurmán