Ľudí, ktorí trpia chronickými bolesťami kĺbov, je čoraz viac a sú čoraz mladší. „Za posledných päťdesiat rokov sa vekový priemer týchto pacientov znížil zhruba o desať rokov,“ tvrdí Karol Točík zo zdravotníckeho centra Hippokrates. Prvé vážnejšie príznaky sa dnes často objavujú už u tridsiatnikov. Čím to je, že naše kĺby sa čím ďalej tým viac opotrebúvajú? Zdá sa, že na vine je moderný životný štýl, ktorý so sebou prináša veľa zdravotných rizík.
Prečo nás bolia?
Najčastejšou príčinou bolesti sú takzvané degeneratívne ochorenia kĺbov, ktorým sa odborne hovorí osteoartróza. Najčastejšie postihujú kolená, bedrové kĺby a medzistavcové kĺby chrbtice. Príznaky sú najprv nenápadné, pacient cíti ráno po prebudení, že jeho kĺby sú akési stuhnuté. Neskôr prichádza bolesť, ktorá sa zhoršuje pri fyzickej námahe. „Kĺb je spojenie dvoch kostí obalené v ochrannom kĺbovom puzdre,“ vysvetľuje doktor Točík. „Aby sa kosti pri pohybe jedna o druhú netreli, sú ich konce navyše chránené chrupkou. Ak sa táto ochranná vrstva poškodí, začnú sa diať chorobné degeneratívne zmeny, ktoré kĺb postupne čoraz viac poškodzujú.“ Ak sa chorá chrupka odrie, kosť reaguje tým, že začne rásť okolo kĺba a vytvárať neprirodzené kostné výbežky. To, samozrejme, zhoršuje pohyblivosť a spôsobuje pri pohybe bolesť. Odratý chrupkový a kostný materiál môže navyše zapríčiniť zápal blany, ktorá tvorí ochranné puzdro kĺba.
Zdravé polievky
Základom zdravej chrupky je dostatok kolagénu. Táto bielkovina so špirálovitou štruktúrou je stavebným materiálom pre mäkké elastické tkanivo, ktoré chráni kĺby. Telo si ju dokáže vyrobiť zo živočíšnej potravy. „Moderná výživa, ktorá čoraz viac nahrádza živočíšnu stravu rastlinnou, má svoju tienistú stránku,“ upozorňuje doktor Točík. „Na jednej strane znižuje množstvo škodlivého cholesterolu, na druhej však obmedzuje tvorbu kolagénu.“
Kto nemá dostatok kolagénu v strave, mal by užívať vhodné výživové doplnky. „Keďže kolagén sa farmaceuticky vyrába z hovädzieho mäsa, je dôležité vyberať si produkty, ktoré má výrobca otestované proti chorobe šialených kráv,“ dodáva Karol Točík. „Každý seriózny výrobok by mal mať certifikát o čistote vo vzťahu k BSE.“ Kto sa spolieha na prírodné zdroje kolagénu, mal by dbať na prísun živočíšnych bielkovín. Ideálne sú napríklad domáce slepačie a hovädzie polievky, v ktorých sa spolu s mäsom vyvaria aj zvieracie kosti s chrupkami.
Škodlivý shopping
Pre zdravé kĺby je navyše dôležitý pravidelný vyvážený pohyb. Ak sa telo nehýbe alebo jednostranne zaťažuje len niektoré zložky pohybového aparátu, určité kĺby sú nezdravo preťažené. „Okrem dlhého vysedávania pri počítači sú veľmi nezdravé aj víkendové prechádzky po nákupných centrách,“ tvrdí doktor Točík. „Pomalá chôdza s postávaním pri výkladoch znamená pre kĺby príliš jednostrannú záťaž.“
Oveľa vhodnejšia je dynamická chôdza na čerstvom vzduchu, plávanie alebo bicyklovanie. Pri týchto športoch sa organizmus všestranne rozhýbe, okysličí a pri pohľade na prírodu upokojí, čo neprospieva len kĺbom, ale aj imunitnému systému.
Vnútorná očista
Ďalším rizikovým faktorom sú toxické látky, ktoré sa po spracovaní potravy usadia v tele v podobe drobných kryštálikov. Môžu to byť neslávne známe „éčka“ z konzervačne upravených potravín, zvyšky alkoholu, napríklad ťažkého červeného vína a iných, pre telo cudzorodých látok. Jedným z miest, kde sa tieto toxíny ukladajú, sú práve kĺby. Ak ich telo nedokáže vylúčiť prirodzenou cestou, môžu pomôcť detoxikačné kúry. Na blížiace sa jarné obdobie je ideálny pôst, ktorý doktor Točík odporúča dodržiavať pod lekárskym dozorom.
„Okrem toho môžu pomôcť aj výplachy hrubého čreva, takzvané črevné sprchy,“ dodáva. „V medicínskych kruhoch sú síce na tieto metódy rôzne názory, ak sa však robia pod odborným dohľadom, nie sú pre pacientov vôbec nijakým rizikom.“ Aj keď udržať si stopercentne zdravý životný štýl je v súčasnosti prakticky nemožné, zmierniť škodlivosť civilizačných vplyvov môže čiastočne každý z nás. Okrem toho je dôležité nepodceňovať prvé príznaky a nečakať, kým sa choroba dostane do pokročilého štádia. Ak už degeneratívne zmeny v kĺboch pokročili, nestačí len úprava životosprávy. V takom prípade si treba dať predpísať vhodné lieky, liečebné masážne a rehabilitačné procedúry.
Tipy pre zdravé kĺby
Počúvajme svoje telo: ak nás kĺby stále bolia, nie je to normálny, ale chorobný stav, ktorý si vyžaduje lekárske ošetrenie.
Neordinujme si sami liečbu: nesprávne dávkovanie nesteroidných antireumatík, ktoré sa užívajú na boľavé kĺby, môže spôsobiť veľa nežiaducich účinkov. Preto by sa mali užívať pod lekárskym dozorom.
Chráňme sa pred zraneniami: pri športovaní nepresilujme jednotlivé kĺby, dbajme na to, aby bol pohyb dynamický a všestranný.
Zbavme sa nadváhy: čím viac kilogramov musia naše kĺby niesť, tým viac sú namáhané.
Nepodceňujme zápaly: zo zapáleného kĺbu môže ľahko vzniknúť aj degeneratívne ochorenie.
Keď chýba kolagén
Ak telo trpí nedostatkom tejto životne dôležitej bielkoviny, snaží sa vydolovať skryté rezervy. Napríklad premiestni časť kolagénu z menej namáhaného kĺbu do namáhanejšieho, napríklad z lakťa do kolena. Toto riešenie je však iba dočasné. Ak sa včas nedoplnia chýbajúce zdroje, kĺby napokon zdegenerujú.
Najčastejšie prípady osteoartrózy
Artróza kolenného kĺbu (gonartróza) sa s pribúdajúcim vekom nevyhne nikomu. Takmer všetci starší ľudia trpia určtitým stupňom tejto choroby.
Artróza bedrového kĺbu (koxatróza) vzniká často ako následok nevhodného životného štýlu, nadváhy a jednostranného zaťaženia.
Artróza malých kĺbov chrbtice je často spojená s inými degeneratívnymi ochoreniami chrbtice, napríklad s chorobou medzistavcových platničiek, s uvoľnením štruktúry chrbtice alebo so zúžením nervového kanálu chrbtice.
Autor: smeŽeny, 8/2008