Caipirinha – klasika
Prísady na 1 pohár
1 limetka
3 kopcovité čl. hnedého trstinového cukru
5 cl pálenky Cachaca (alebo bieleho rumu)
Postup
1. Limetku rozrežeme na osminky a spolu s cukrom dáme do tumblera
2. Limetku v ňom tĺčikom rozpučíme a necháme 2 minúty odstáť
3. Doplníme drveným ľadom a pridáme trstinovú pálenku alebo biely rum.
Tento obľúbený párty drink sa má miešať s Cachacou, brazílskou pálenkou z cukrovej trstiny. Môžete však použiť aj iné liehoviny a vytvoriť tak úplne nové koktaily, napríklad Caipiroska (s vodkou), Camparinha (s Campari) alebo Caipizotti (s likérom Ramazzotti).
Amazonas – Bez alkoholu
Prísady na 2 poháre
2 plátky ananásu z konzervy
0,5 l Blue Curacaa bez alkoholu
1,5 cl marakujového sirupu
8 cl pomarančového džúsu
8 cl ananásového džúsu
2 pl šľahačky
2 mätové lístky
Postup
1. Ananás pokrájame na kúsky. Blue Curacao, sirup a džúsy dáme do šejkra s ľadovými kockami a silno pretriasame
2. Primiešame ananásový sirup a nalejeme do dvoch longdrinkových pohárov. Navrch dáme šľahačku a kúsky ananásu. Servírujeme ozdobené mätovými lístkami.
Koktailové čaše bývajú rôzne veľké – s objemom od 5 do 10 cl. Možno do nich servírovať takmer všetky koktaily. Menšie čaše sú vhodné na nápoje s krustou (citrónová šťava a cukor alebo soľ) na okraj.
Mexicano – Vysokopercentné
Prísady na 1 pohár
2 cl ginu
2 cl likéru Galliano
1 cl likéru Amaretto
1 cl grenadíny
sóda
plátok citróna
Postup
1. Gin, Galliano, Amaretto a grenadínu silno pretrasieme spolu s ľadom v šejkri.
2. Nápoj nalejeme do tumblera, pridáme plátok citróna a dolejeme sódou.
Aromatický mandľovo-marhuľový likér z Talianska má marcipánovú chuť a obsahuje zvyčajne 28 % alkoholu. Výborne sa hodí na miešané nápoje z kávy.
Cmarový šejk – Flipy a fitnes
Prísady na 4 poháre
1 l cmaru
250 g zmesi exotického ovocia (čerstvé alebo zmrazené)
2-3 PL medu
2-3 PL sladkej smotany
2-3 PL kyslej smotany
2-3 PL paradajkovej šťavy
2-3 PL najemno nasekaných kuchynských byliniek
1 PL jemného chrenu so smotanou
stopkový zeler na ozdobu
Postup
1. Cmar, čiastočne rozmrazené ovocie, med a sladkú smotanu rozmixujeme v mixéri na jemné pyré.
2. Potom primiešame paradajkovú šťavu, kyslú smotanu a chren
3. Šejk rozdelíme do 4 pohárov a servírujeme so zelerovými stonkami
Stopkový zeler má pevné chrumkavé stonky a jemnú zelerovú arómu. Obsahuje mnoho vitamínov a éterických olejov, ktoré mu dodávajú typickú zelerovú chuť.
Recepty a rady na nenáročnú párty so skvelými nápojmi nájdete v tomto boxe 50. kartičiek s názvom Koktaily pre znalcov a labužníkov
Foto: www.kniznyweb.sk