Sendvičovač patrí medzi populárne domáce spotrebiče, ktoré ponúkajú variabilitu na úpravu vašich obľúbených jedál. Mnohí ho však využívajú len na prípravu klasických "stlačených" sendvičov. Ale sendvičovač dokáže viac.

Ešte pred pár rokmi výrobcovia ponúkali sendvičovače s jednou resp. dvoma neodnímateľnými platňami, ktoré slúžili iba na stlačenie sendviča a jeho zapečenie. Ich údržba bola nekomfortná a variabilita žiadna.
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Trendy v stravovaní a snaha výrobcov priniesť na trh efektívnejšie a funkčnejšie zariadenie má za následok rozmanitejšiu ponuku od viacerých značiek. Výrobcovia sa snažia ponúknuť viac doplnkov a ľahkú, hygienickejšiu údržbu či manipuláciu.
ČO VŠETKO DOKÁŽE...
Ideálny sendvičovač ponúka vymeniteľné ohrevné platne, tepelne izolačný vonkajší plášť, tepelnú poistku, tepelnú signalizáciu ohrevu a signalizáciu zapnutia/vypnutia. Práve variabilne vymeniteľné platne robia sendvičovač "dobrým sendvičovačom". 
Ten potom môže zlučovať niekoľko funkcií prípravy jedla (platne na vafle, sendviče, grilovanie...) a zákazníci nemusia vlastniť napr. 3 zariadenia navyše.
AKO NA TO...
- toastový krájaný chlieb potrieť podľa vlastnej chuti maslom, alebo margarínom, taveným syrom (vyskúšajte napr. potrieť toastový chlieb cesnakovým maslom)
- pridať plátok salámy, šunky, kuracích pŕs, slaniny + plátok syra (ideálny je syr typu eidam alebo hermelín), čerstvej papriky alebo paradajky
- uzavrite druhým plátkom chleba a vložte do sendvičovača
Hladké platne vám veľmi dobre poslúžia napr. na prípravu omelety, volského oka alebo zapečenie sekanej či párkov. Takisto veľmi jednoducho pripravíte praženicu - stačí nechať sendvičovač otvorený, opražiť trochu cibuľky a slaniny, pridať vajíčka.

Vrúbkové platne ľahko ugrilujú na plátky nakrájanú cukinu alebo baklažán (nezabudnite ho však vopred nasoliť aspoň na 20 min - tak sa zbavíte jeho horkosti). Platne odporúčame potrieť olivovým olejom (nemusí byť extra virgin, ale stačí bežná trieda vhodná aj na opekanie/grilovanie). Jednoducho sa pripravujú aj kuracie plátky, ktoré stačí namarinovať a sendvičovač sa už postará o ostatné.
Sendvičovač dobre poslúži aj na bežné zohriatie, napr. plátkov domácej pizze, staršieho chleba alebo pečiva.
Autor: Mojmír Lieskovský, Jr