Sezónne variácie

Skvelé tipy na výdatnú večeru pre celú rodinu.

Fazuľový hrniec s údeným mäsom
6 - 8 porcií

150 g červenej fazule
100 g bielej fazule
250 g moravského údeného mäsa nakrájaného na kúsky
3/4 l zeleninového vývaru
2 stredné zemiaky
2 korene petržlenu
2 mrkvy
1 veľká cibuľa nakrájaná na mesiačiky
4 strúčiky cesnaku nakrájané na plátky
1 lyžica masla
2 - 3 bobkové listy
5 guličiek čierneho korenia
štipka sušeného estragónu a saturejky
soľ, mleté korenie

Prebrané a prepláchnuté fazule zalejete dvojnásobným množstvom vody a necháte cez noc namočené. Vodu zlejete, fazuľu zalejete čistou vodou (asi 2 cm nad jej povrch) a povaríte ju asi hodinu miernym varom, dokiaľ nezmäkne. Na masle ľahko opražte cibuľku, cesnak, na kúsky nakrájané zemiaky, petržlen a mrkvu. Pridáte nakrájané údené mäso, bylinky, korenie a soľ, všetko premiešate a restujte asi 2 - 5 minút. Podlievajte vývarom a varte domäkka asi 15 minút. Varenú zeleninu s mäsom primiešajte k fazuliam, spoločne asi 5 minút povarte, osoľte a okoreňte.

Článok pokračuje pod video reklamou

Tip: Fazule môžete posypať strúhaným syrom a zapiecť v rúre.

Zapečená kyslá kapusta s klobáskou a zemiakmi
4 porcie

500 g kyslej kapusty
500 g klobás, nakrájaných na hrubé kolieska
4 sladké zemiaky (batáty), ošúpané a na kolieska nakrájané
1 lyžica tuku, najlepšie kačacieho
1 veľká cibuľa, nahrubo nakrájaná
2 strúčiky cesnaku, nahrubo nakrájaného
1 hrsť orechov, nahrubo posekaných
1 lyžica medu
soľ, korenie

Na rozpálenom tuku opražíte 3 až 5 minút cibuľu, klobásy, zemiaky a cesnak. Primiešate prepranú kapustu, ľahko podlejete vodou a dusíte asi 20 - 30 minút pod pokrievkou, než zemiaky zmäknú. Dochutíte medom, soľou a korením. Primiešate orechy. Potom hrniec vložíte do rúry a necháte asi 5 - 10 minút zapiecť.

Tip: Namiesto klasických klobás môžete použiť klobásy surové, tzv. talianske.

Jahňacie v kelových listoch
4 porcie

3/4 kg mletého jahňacieho pleca
1 kel
1 hrsť krúp
1 menšia cukina
2 paradajky
1 menšia cibuľa
1 vajíčko
2 lyžice olivového oleja
4 lístočky čerstvej bazalky l soľ, korenie

Krúpy namočíte do dvojnásobného množstva vody minimálne na hodinu. Potom ich v tej istej vode varíte asi 45 minút. Scedíte ich a necháte vychladnúť. Kel očistíte, odkrojíte hlúb, oddelíte listy od seba a vložíte ich asi na 5 minút do vriacej osolenej vody. Listy sa musia spariť vriacou vodou, aby zmäkli a boli tvárne. Na 30 sekúnd sparíte v tej istej vode i paradajky. Tie potom olúpete a nakrájate na kúštičky.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 31 552
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 21 685
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 21 187
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 11 028
  5. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 7 527
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 6 923
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 4 497
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 673
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 821
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 156

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Sagan vie, že vyhrá. Len musím prísť do Paríža, hovorí

Slovák má na čele bodovacej súťaže už prakticky nedostižný náskok.

Neprehliadnite tiež

Zuzana Smatanová: Pred koncertami v sebe občas musím zobudiť extroverta

Speváčka po rokoch príprav vydala nový album.

Začnem od zajtra: Čo robiť, keď chýba motivácia k pohybu

Dobrý pocit zo športu dosiahnete ľahšie, ako si myslíte.

Keď varí muž: Streetfood na mastnom papieri je hit. Právom?

Cez týždeň jedzte, čo chcete, ale v sobotu si uvarte zložité jedlo.