Sezónne variácie

Skvelé tipy na výdatnú večeru pre celú rodinu.

Fazuľový hrniec s údeným mäsom
6 - 8 porcií

150 g červenej fazule
100 g bielej fazule
250 g moravského údeného mäsa nakrájaného na kúsky
3/4 l zeleninového vývaru
2 stredné zemiaky
2 korene petržlenu
2 mrkvy
1 veľká cibuľa nakrájaná na mesiačiky
4 strúčiky cesnaku nakrájané na plátky
1 lyžica masla
2 - 3 bobkové listy
5 guličiek čierneho korenia
štipka sušeného estragónu a saturejky
soľ, mleté korenie

Prebrané a prepláchnuté fazule zalejete dvojnásobným množstvom vody a necháte cez noc namočené. Vodu zlejete, fazuľu zalejete čistou vodou (asi 2 cm nad jej povrch) a povaríte ju asi hodinu miernym varom, dokiaľ nezmäkne. Na masle ľahko opražte cibuľku, cesnak, na kúsky nakrájané zemiaky, petržlen a mrkvu. Pridáte nakrájané údené mäso, bylinky, korenie a soľ, všetko premiešate a restujte asi 2 - 5 minút. Podlievajte vývarom a varte domäkka asi 15 minút. Varenú zeleninu s mäsom primiešajte k fazuliam, spoločne asi 5 minút povarte, osoľte a okoreňte.

Tip: Fazule môžete posypať strúhaným syrom a zapiecť v rúre.

Zapečená kyslá kapusta s klobáskou a zemiakmi
4 porcie

500 g kyslej kapusty
500 g klobás, nakrájaných na hrubé kolieska
4 sladké zemiaky (batáty), ošúpané a na kolieska nakrájané
1 lyžica tuku, najlepšie kačacieho
1 veľká cibuľa, nahrubo nakrájaná
2 strúčiky cesnaku, nahrubo nakrájaného
1 hrsť orechov, nahrubo posekaných
1 lyžica medu
soľ, korenie

Na rozpálenom tuku opražíte 3 až 5 minút cibuľu, klobásy, zemiaky a cesnak. Primiešate prepranú kapustu, ľahko podlejete vodou a dusíte asi 20 - 30 minút pod pokrievkou, než zemiaky zmäknú. Dochutíte medom, soľou a korením. Primiešate orechy. Potom hrniec vložíte do rúry a necháte asi 5 - 10 minút zapiecť.

Tip: Namiesto klasických klobás môžete použiť klobásy surové, tzv. talianske.

Jahňacie v kelových listoch
4 porcie

3/4 kg mletého jahňacieho pleca
1 kel
1 hrsť krúp
1 menšia cukina
2 paradajky
1 menšia cibuľa
1 vajíčko
2 lyžice olivového oleja
4 lístočky čerstvej bazalky l soľ, korenie

Krúpy namočíte do dvojnásobného množstva vody minimálne na hodinu. Potom ich v tej istej vode varíte asi 45 minút. Scedíte ich a necháte vychladnúť. Kel očistíte, odkrojíte hlúb, oddelíte listy od seba a vložíte ich asi na 5 minút do vriacej osolenej vody. Listy sa musia spariť vriacou vodou, aby zmäkli a boli tvárne. Na 30 sekúnd sparíte v tej istej vode i paradajky. Tie potom olúpete a nakrájate na kúštičky.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  2. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018?
  3. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej!
  4. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  5. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  6. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  7. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  8. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  9. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate
  10. Kam do tepla v januári?
  1. Attracting talent – Why Millennials are choosing to join Johnson
  2. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018?
  3. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej!
  4. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  5. Alarica – new business project in the market of shoes
  6. Ako jazdiť na snehu alebo ľade?
  7. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  8. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  9. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali
  10. Vlani sme si vyberali z vyše pol milióna inzerovaných áut
  1. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie? 15 673
  2. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli? 7 718
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 3 267
  4. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 1 994
  5. Kam do tepla v januári? 1 758
  6. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 1 392
  7. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely 1 336
  8. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku 1 288
  9. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 942
  10. Demänovku mieša iba jeden človek. Ako si strážia receptúru? 898

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Prečo sa Česi rozhodli vyhodiť vlastnú krajinu do povetria

Voliči Mariana Kotlebu a Miloša Zemana sa hnevajú na 21. storočie.

ŽENA

Prečo ľudia podvádzajú? Prieskum dal jasnú odpoveď

Prečo sú aj šťastní ľudia neverní?

Neprehliadnite tiež

Vzťahová poradňa: Moja žena na materskej chce najať upratovačku

Psychologička radí, ako zorganizovať pomoc v domácnosti a čo robiť pri rozvode blízkej rodiny.

Prečo ľudia podvádzajú? Prieskum dal jasnú odpoveď a nie je iba jedna

Aké sú motivácie tých, ktorí páchajú neveru a prečo sú aj šťastní ľudia neverní?

Wellness cestovanie: Čo si pod novým trendom predstaviť?

Cestovanie, ktoré má v prvom rade priniesť oddych a očistu mysle, je staro-novou záležitosťou v inovatívnom šate.

Dolly Parton: Ako sa z obyčajného dievčaťa stala kráľovná country

Blýskavé kostýmy, výrazný mejkap, objemné platinové blond vlasy a typický „hrkálkový“ hlas, to všetko tvorí legendu country hudby.

Sedem malých predsavzatí pre vašu krásu

Toto je niekoľko drobností, ktoré môžeme urobiť, aby sme pomohli pleti či vlasom.