Sezónne variácie

Skvelé tipy na výdatnú večeru pre celú rodinu.

Fazuľový hrniec s údeným mäsom
6 - 8 porcií

150 g červenej fazule
100 g bielej fazule
250 g moravského údeného mäsa nakrájaného na kúsky
3/4 l zeleninového vývaru
2 stredné zemiaky
2 korene petržlenu
2 mrkvy
1 veľká cibuľa nakrájaná na mesiačiky
4 strúčiky cesnaku nakrájané na plátky
1 lyžica masla
2 - 3 bobkové listy
5 guličiek čierneho korenia
štipka sušeného estragónu a saturejky
soľ, mleté korenie

Prebrané a prepláchnuté fazule zalejete dvojnásobným množstvom vody a necháte cez noc namočené. Vodu zlejete, fazuľu zalejete čistou vodou (asi 2 cm nad jej povrch) a povaríte ju asi hodinu miernym varom, dokiaľ nezmäkne. Na masle ľahko opražte cibuľku, cesnak, na kúsky nakrájané zemiaky, petržlen a mrkvu. Pridáte nakrájané údené mäso, bylinky, korenie a soľ, všetko premiešate a restujte asi 2 - 5 minút. Podlievajte vývarom a varte domäkka asi 15 minút. Varenú zeleninu s mäsom primiešajte k fazuliam, spoločne asi 5 minút povarte, osoľte a okoreňte.

Tip: Fazule môžete posypať strúhaným syrom a zapiecť v rúre.

Zapečená kyslá kapusta s klobáskou a zemiakmi
4 porcie

500 g kyslej kapusty
500 g klobás, nakrájaných na hrubé kolieska
4 sladké zemiaky (batáty), ošúpané a na kolieska nakrájané
1 lyžica tuku, najlepšie kačacieho
1 veľká cibuľa, nahrubo nakrájaná
2 strúčiky cesnaku, nahrubo nakrájaného
1 hrsť orechov, nahrubo posekaných
1 lyžica medu
soľ, korenie

Na rozpálenom tuku opražíte 3 až 5 minút cibuľu, klobásy, zemiaky a cesnak. Primiešate prepranú kapustu, ľahko podlejete vodou a dusíte asi 20 - 30 minút pod pokrievkou, než zemiaky zmäknú. Dochutíte medom, soľou a korením. Primiešate orechy. Potom hrniec vložíte do rúry a necháte asi 5 - 10 minút zapiecť.

Tip: Namiesto klasických klobás môžete použiť klobásy surové, tzv. talianske.

Jahňacie v kelových listoch
4 porcie

3/4 kg mletého jahňacieho pleca
1 kel
1 hrsť krúp
1 menšia cukina
2 paradajky
1 menšia cibuľa
1 vajíčko
2 lyžice olivového oleja
4 lístočky čerstvej bazalky l soľ, korenie

Krúpy namočíte do dvojnásobného množstva vody minimálne na hodinu. Potom ich v tej istej vode varíte asi 45 minút. Scedíte ich a necháte vychladnúť. Kel očistíte, odkrojíte hlúb, oddelíte listy od seba a vložíte ich asi na 5 minút do vriacej osolenej vody. Listy sa musia spariť vriacou vodou, aby zmäkli a boli tvárne. Na 30 sekúnd sparíte v tej istej vode i paradajky. Tie potom olúpete a nakrájate na kúštičky.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  4. Už aj seniori presadajú do SUV
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  6. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  7. Bratislava gets a new public space and park
  8. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  9. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  10. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 6 637
  2. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 2 785
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 2 767
  4. Ako sme jazdili v socializme 2 651
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 847
  6. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 761
  7. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 304
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 256
  9. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 196
  10. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 803

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Ako sa Slovák z Terchovej stal veľkým reformátorom u Márie Terézie

Adam František Kollár, vedec a knihovník bol jedným z popredných osvietenských reformátorov.

PLUS

V kráľovstve polievok sa držková nevarí

Do niekoľkých hrncov naložili Bratislavčania svojho tvorivého ducha.

KOMENTÁRE

Potrebujeme posilniť kultúru záväznosti

Musíme prestať so spájaním LGBTI s ohrozením tzv. tradičnej rodiny.

Neprehliadnite tiež

Fotili sme seriálovú supermamu Lujzu Garajovú Schramekovú

Talentovaná, prirodzená a stojaca nohami pevne na zemi. Aj taká je herečka, stand up komička a speváčka Lujza Garajová Schrameková.

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Chris Brown otvorene prehovoril o noci, keď zaútočil na Rihannu

Spevák sa zdôveril v pripravovanom dokumente o jeho živote. Incident ho vraj bude prenasledovať do konca života.

Arnold Schwarzenegger: Najslávnejší emigrant našich čias oslávil 70 rokov

Kto by sa kedysi odvážil povedať, že sa obyčajný rakúsky chlapec stane guvernérom Kalifornie a hollywoodskou hviezdou.