SME
Streda, 21. október, 2020 | Meniny má UršuľaKrížovkyKrížovky

Sezónne variácie

Skvelé tipy na výdatnú večeru pre celú rodinu.

Fazuľový hrniec s údeným mäsom
6 - 8 porcií

150 g červenej fazule
100 g bielej fazule
250 g moravského údeného mäsa nakrájaného na kúsky
3/4 l zeleninového vývaru
2 stredné zemiaky
2 korene petržlenu
2 mrkvy
1 veľká cibuľa nakrájaná na mesiačiky
4 strúčiky cesnaku nakrájané na plátky
1 lyžica masla
2 - 3 bobkové listy
5 guličiek čierneho korenia
štipka sušeného estragónu a saturejky
soľ, mleté korenie

Prebrané a prepláchnuté fazule zalejete dvojnásobným množstvom vody a necháte cez noc namočené. Vodu zlejete, fazuľu zalejete čistou vodou (asi 2 cm nad jej povrch) a povaríte ju asi hodinu miernym varom, dokiaľ nezmäkne. Na masle ľahko opražte cibuľku, cesnak, na kúsky nakrájané zemiaky, petržlen a mrkvu. Pridáte nakrájané údené mäso, bylinky, korenie a soľ, všetko premiešate a restujte asi 2 - 5 minút. Podlievajte vývarom a varte domäkka asi 15 minút. Varenú zeleninu s mäsom primiešajte k fazuliam, spoločne asi 5 minút povarte, osoľte a okoreňte.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Fazule môžete posypať strúhaným syrom a zapiecť v rúre.

Zapečená kyslá kapusta s klobáskou a zemiakmi
4 porcie

500 g kyslej kapusty
500 g klobás, nakrájaných na hrubé kolieska
4 sladké zemiaky (batáty), ošúpané a na kolieska nakrájané
1 lyžica tuku, najlepšie kačacieho
1 veľká cibuľa, nahrubo nakrájaná
2 strúčiky cesnaku, nahrubo nakrájaného
1 hrsť orechov, nahrubo posekaných
1 lyžica medu
soľ, korenie

Na rozpálenom tuku opražíte 3 až 5 minút cibuľu, klobásy, zemiaky a cesnak. Primiešate prepranú kapustu, ľahko podlejete vodou a dusíte asi 20 - 30 minút pod pokrievkou, než zemiaky zmäknú. Dochutíte medom, soľou a korením. Primiešate orechy. Potom hrniec vložíte do rúry a necháte asi 5 - 10 minút zapiecť.

Tip: Namiesto klasických klobás môžete použiť klobásy surové, tzv. talianske.

Skryť Vypnúť reklamu

Jahňacie v kelových listoch
4 porcie

3/4 kg mletého jahňacieho pleca
1 kel
1 hrsť krúp
1 menšia cukina
2 paradajky
1 menšia cibuľa
1 vajíčko
2 lyžice olivového oleja
4 lístočky čerstvej bazalky l soľ, korenie

Krúpy namočíte do dvojnásobného množstva vody minimálne na hodinu. Potom ich v tej istej vode varíte asi 45 minút. Scedíte ich a necháte vychladnúť. Kel očistíte, odkrojíte hlúb, oddelíte listy od seba a vložíte ich asi na 5 minút do vriacej osolenej vody. Listy sa musia spariť vriacou vodou, aby zmäkli a boli tvárne. Na 30 sekúnd sparíte v tej istej vode i paradajky. Tie potom olúpete a nakrájate na kúštičky.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  2. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  4. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  5. Vitajte v postapokalyptickom svete
  6. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  7. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  8. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  9. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  10. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  1. Úprava osobného motorového vozidla
  2. Important information for Brazilians living in Slovakia
  3. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  4. Vitajte v postapokalyptickom svete
  5. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  6. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  7. Päť chýb pri zateplení strechy
  8. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  9. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  10. Prebudili ste sa už v sude, sene alebo teepee? Je to zážitok!
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 30 381
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 16 342
  3. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 14 107
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 994
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 776
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 659
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 634
  8. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 9 623
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 377
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 163
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Stĺpček Osmelené

Odporný boj o maternice sa nekončí. Dáme si polročnú pauzu a začneme odznova

Záborská avizuje, že sa nevzdáva.

Soňa Jánošová
Ilustračné foto.
Dobré ráno

Dobré ráno: Prvé dni po pôrode ovplyvnia celý život, aj tak delíme matky od detí

V roku 2018 sa na Slovensku narodilo predčasne štyritisíc detí.

Podcast Dobré Ráno.
Ženy po oslobodení koncentračného tábora Bergen-Belsen, 1945, ilustračná fotografia