Pikantné chuťovky

V Španielsku sa už stáročia podávajú k poháru sherry, vína alebo piva ako „veľa malého“.

Divá špargľa
4 porcie

600 g divej alebo zelenej špargle
soľ
1 vajce
1 PL mlieka
6 PL olivového oleja
2 PL múky
čierne korenie

Špargľu očistíme, umyjeme a špičky odrežme asi v 14 cm dĺžke. V hrnci uvedieme do varu menšie množstvo slanej vody. Vložíme do nej špargľu a asi 2 - 3 minúty varíme do polomäkka. Vyberieme ju a necháme dobre odkvapkať. Vajce vyšľaháme s mliekom. V panvici prudko rozhorúčime olivový olej. Špargľu obalíme v múke, potom vo vajcovo-mliekovej zmesi a ihneď vyprážame v horúcom oleji dozlatista. Vypraženú špargľu vyberieme a necháme na papierovej utierke odkvapkať. Osolíme, posypeme čiernym korením a ešte horúcu podávame.

 

Ovocné chuťovky
4 porcie

12 sušených sliviek
asi 12 celých mandlí
maslo
asi 50 g lúpaných pistácií
10 datlí
2 pevné banány
asi 125 g prerastenej slaniny v tenkých plátkoch
drevené paličky

Sušené slivky namočíme na 2 hodiny do teplej vody. Mandle necháme stáť minútu vo vriacej vode, potom ich zalejeme a olúpeme. Mandle osušíme papierovou utierkou, v panvici v horúcom masle dozlatista opražíme a odložíme nabok. Slivky zlejeme, necháme odkvapkať a osušíme papierovou utierkou. Naplníme ich mandľami a pistáciami. Z datlí vyberieme kôstky a tiež ich naplníme mandľami a pistáciami. Banány olúpeme a pokrájame na kúsky. Datle aj slivky obalíme plátkom slaniny, prepichneme drevenou paličkou a položíme ich na plech. Vložíme ich rozpálenej rúry a pečieme pri 200 stupňov Celzia asi 5 - 10 minút, kým nie je slanina sfarbená dozlatista. Ovocie chutí najlepšie horúce alebo teplé.

Plnené šampiňóny
4 porcie

12 stredne veľkých šampiňónov
citrónová šťava
4 strúčiky cesnaku
40 g masla
1 PL koňaku
4 PL strúhanky
4 PL posekanej petržlenovej vňate
soľ
čierne korenie

Rúru predhrejeme na 200 stupňov Celzia. Šampiňóny kefkou očistíme, hlúbiky vylomíme a nadrobno posekáme. Šampiňóny pokvapkáme citrónovou šťavou, aby nezhnedli. Cesnak ošúpeme a nadrobno posekáme. V panvici roztopíme 30 g masla a cesnak v ňom orestujeme. Pridáme posekané huby a za stáleho miešania 5 minút pražíme. Panvicu zložíme z ohňa, prilejeme koňak, pridáme strúhanku a posekaný petržlen. Zmes osolíme a pikantne ochutíme čiernym korením. Klobúčiky šampiňónov vložíme do ohňovzdornej misy, naplníme ich pripravenou zmesou a navrch rozdelíme vločky zvyšného masla. Pečieme v predhriatej rúre pri 200 stupňov Celzia si 12 minút, kým sa šampiňóny nesfarbia do zlatohneda.

Nakladané olivy
4 porcie

asi 250 g veľkých olív z konzervy
1 veľká cibuľa
3 strúčiky cesnaku
1 bobkový list
3 PL olivového oleja
3 PL octu z červeného vína

Olivy vložíme do sita a necháme odkvapkať. Cibuľu ošúpeme a najemno posekáme. Očistený neošúpaný cesnak špičkou noža naplocho roztlačíme. Olivy narežeme po dĺžke dookola kôstky. Olivy vložíme do hrnca s cibuľou, cesnakom bobkovým listom a octom, zalejeme ich vodou tak, aby boli akurát zakryté. Navrch nalejeme olivový olej. Olivy uvedieme do varu a necháme pomaly variť asi 4 - 6 hodín. Varíme dovtedy, kým olivy nezmäknú a voda sa takmer neodparí. Všetko naplníme do pohára, pevne uzatvoríme a necháme niekoľko dní odstáť.

Paprika plnená ovčím syrom
4 porcie

po 1 zelenej a červenej rozštvrtenej paprike
1 posekaný strúčik cesnaku
3 PL olivového oleja
150 g čerstvého syra
2 PL jogurtu
2 PL píniových jadierok
2 olúpané rajčiny bez jadierok pokrájané na kocky
strúhaný ovčí syr
soľ
čierne korenie
drevené špáradlá

Papriky očistíme a po dĺžke ich rozštvrtíme. V panvici rozhorúčime olej, vložíme papriky a prikryté asi 10 minút dusíme. Ovčí syr zmixujeme s čerstvým syrom a jogurtom. Píniové jadierka opražíme v panvici bez tuku do zlatohneda. Vyberieme a pridáme do syrovej masy. Do syrovej masy pridáme rajčiny a strúhaný syr, osolíme a ochutíme čiernym korením. Zmesou naplníme papriky, zvinieme ich a prepichneme špáradlom. Polejem ich vydusenou šťavou a necháme aspoň hodinu odležať.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018?
  2. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej!
  3. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  4. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  5. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  6. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  7. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  8. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  9. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate
  10. Kam do tepla v januári?
  1. Attracting talent – Why Millennials are choosing to join Johnson
  2. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018?
  3. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej!
  4. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  5. Alarica – new business project in the market of shoes
  6. Ako jazdiť na snehu alebo ľade?
  7. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  8. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  9. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali
  10. Vlani sme si vyberali z vyše pol milióna inzerovaných áut
  1. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie? 17 930
  2. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli? 7 981
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 3 312
  4. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 2 082
  5. Kam do tepla v januári? 1 737
  6. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely 1 470
  7. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 1 393
  8. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 1 232
  9. Demänovku mieša iba jeden človek. Ako si strážia receptúru? 904
  10. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate 866

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Zarábajú milióny na úkor štátu. Priekupníkov dreva sa nedarí odstaviť

Niektoré firmy, ktoré len skupujú drevo a posúvajú ho ďalej, majú s Lesmi SR uzatvorené nevypovedateľné zmluvy.

DOMOV

Dobré ráno: Kto zarába na slovenských lesoch

Ako u nás funguje biznis s drevom.

KOMENTÁRE

Starostlivosť vzorného hospodára

Podozrenie, že sa o milióny podelili, asi napadá kdekomu.

Neprehliadnite tiež

Vzťahová poradňa: Moja žena na materskej chce najať upratovačku

Psychologička radí, ako zorganizovať pomoc v domácnosti a čo robiť pri rozvode blízkej rodiny.

Prečo ľudia podvádzajú? Prieskum dal jasnú odpoveď a nie je iba jedna

Aké sú motivácie tých, ktorí páchajú neveru a prečo sú aj šťastní ľudia neverní?

Wellness cestovanie: Čo si pod novým trendom predstaviť?

Cestovanie, ktoré má v prvom rade priniesť oddych a očistu mysle, je staro-novou záležitosťou v inovatívnom šate.

Dolly Parton: Ako sa z obyčajného dievčaťa stala kráľovná country

Blýskavé kostýmy, výrazný mejkap, objemné platinové blond vlasy a typický „hrkálkový“ hlas, to všetko tvorí legendu country hudby.

Sedem malých predsavzatí pre vašu krásu

Toto je niekoľko drobností, ktoré môžeme urobiť, aby sme pomohli pleti či vlasom.