SME

Pikantné chuťovky

V Španielsku sa už stáročia podávajú k poháru sherry, vína alebo piva ako „veľa malého“.

Divá špargľa
4 porcie

600 g divej alebo zelenej špargle
soľ
1 vajce
1 PL mlieka
6 PL olivového oleja
2 PL múky
čierne korenie

Špargľu očistíme, umyjeme a špičky odrežme asi v 14 cm dĺžke. V hrnci uvedieme do varu menšie množstvo slanej vody. Vložíme do nej špargľu a asi 2 - 3 minúty varíme do polomäkka. Vyberieme ju a necháme dobre odkvapkať. Vajce vyšľaháme s mliekom. V panvici prudko rozhorúčime olivový olej. Špargľu obalíme v múke, potom vo vajcovo-mliekovej zmesi a ihneď vyprážame v horúcom oleji dozlatista. Vypraženú špargľu vyberieme a necháme na papierovej utierke odkvapkať. Osolíme, posypeme čiernym korením a ešte horúcu podávame.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

 

Ovocné chuťovky
4 porcie

12 sušených sliviek
asi 12 celých mandlí
maslo
asi 50 g lúpaných pistácií
10 datlí
2 pevné banány
asi 125 g prerastenej slaniny v tenkých plátkoch
drevené paličky

Sušené slivky namočíme na 2 hodiny do teplej vody. Mandle necháme stáť minútu vo vriacej vode, potom ich zalejeme a olúpeme. Mandle osušíme papierovou utierkou, v panvici v horúcom masle dozlatista opražíme a odložíme nabok. Slivky zlejeme, necháme odkvapkať a osušíme papierovou utierkou. Naplníme ich mandľami a pistáciami. Z datlí vyberieme kôstky a tiež ich naplníme mandľami a pistáciami. Banány olúpeme a pokrájame na kúsky. Datle aj slivky obalíme plátkom slaniny, prepichneme drevenou paličkou a položíme ich na plech. Vložíme ich rozpálenej rúry a pečieme pri 200 stupňov Celzia asi 5 - 10 minút, kým nie je slanina sfarbená dozlatista. Ovocie chutí najlepšie horúce alebo teplé.

SkryťVypnúť reklamu

Plnené šampiňóny
4 porcie

12 stredne veľkých šampiňónov
citrónová šťava
4 strúčiky cesnaku
40 g masla
1 PL koňaku
4 PL strúhanky
4 PL posekanej petržlenovej vňate
soľ
čierne korenie

Rúru predhrejeme na 200 stupňov Celzia. Šampiňóny kefkou očistíme, hlúbiky vylomíme a nadrobno posekáme. Šampiňóny pokvapkáme citrónovou šťavou, aby nezhnedli. Cesnak ošúpeme a nadrobno posekáme. V panvici roztopíme 30 g masla a cesnak v ňom orestujeme. Pridáme posekané huby a za stáleho miešania 5 minút pražíme. Panvicu zložíme z ohňa, prilejeme koňak, pridáme strúhanku a posekaný petržlen. Zmes osolíme a pikantne ochutíme čiernym korením. Klobúčiky šampiňónov vložíme do ohňovzdornej misy, naplníme ich pripravenou zmesou a navrch rozdelíme vločky zvyšného masla. Pečieme v predhriatej rúre pri 200 stupňov Celzia si 12 minút, kým sa šampiňóny nesfarbia do zlatohneda.

SkryťVypnúť reklamu

Nakladané olivy
4 porcie

asi 250 g veľkých olív z konzervy
1 veľká cibuľa
3 strúčiky cesnaku
1 bobkový list
3 PL olivového oleja
3 PL octu z červeného vína

Olivy vložíme do sita a necháme odkvapkať. Cibuľu ošúpeme a najemno posekáme. Očistený neošúpaný cesnak špičkou noža naplocho roztlačíme. Olivy narežeme po dĺžke dookola kôstky. Olivy vložíme do hrnca s cibuľou, cesnakom bobkovým listom a octom, zalejeme ich vodou tak, aby boli akurát zakryté. Navrch nalejeme olivový olej. Olivy uvedieme do varu a necháme pomaly variť asi 4 - 6 hodín. Varíme dovtedy, kým olivy nezmäknú a voda sa takmer neodparí. Všetko naplníme do pohára, pevne uzatvoríme a necháme niekoľko dní odstáť.

Paprika plnená ovčím syrom
4 porcie

po 1 zelenej a červenej rozštvrtenej paprike
1 posekaný strúčik cesnaku
3 PL olivového oleja
150 g čerstvého syra
2 PL jogurtu
2 PL píniových jadierok
2 olúpané rajčiny bez jadierok pokrájané na kocky
strúhaný ovčí syr
soľ
čierne korenie
drevené špáradlá

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Papriky očistíme a po dĺžke ich rozštvrtíme. V panvici rozhorúčime olej, vložíme papriky a prikryté asi 10 minút dusíme. Ovčí syr zmixujeme s čerstvým syrom a jogurtom. Píniové jadierka opražíme v panvici bez tuku do zlatohneda. Vyberieme a pridáme do syrovej masy. Do syrovej masy pridáme rajčiny a strúhaný syr, osolíme a ochutíme čiernym korením. Zmesou naplníme papriky, zvinieme ich a prepichneme špáradlom. Polejem ich vydusenou šťavou a necháme aspoň hodinu odležať.

Autor: Zdroj: Tapas Ikar

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  4. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  5. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  6. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 102 451
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 590
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 365
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 296
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 567
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 253
  7. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 516
  8. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 4 510
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Kuskus je jednoduchý na prípravu.


a 1 ďalší 1
Hlivu môžete skombinovať s kyslou smotanou.

Trinásť nápadov na recepty z hlivy.


redakcia SME ženy

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s darčekom.


redakcia SME ženy
Simona Mištíková

Riaditeľka PR agentúry a lektorka soft skills.


6
reklama
SkryťZatvoriť reklamu