SME
reklama

Pikantné chuťovky

V Španielsku sa už stáročia podávajú k poháru sherry, vína alebo piva ako „veľa malého“.

Divá špargľa
4 porcie

600 g divej alebo zelenej špargle
soľ
1 vajce
1 PL mlieka
6 PL olivového oleja
2 PL múky
čierne korenie

Špargľu očistíme, umyjeme a špičky odrežme asi v 14 cm dĺžke. V hrnci uvedieme do varu menšie množstvo slanej vody. Vložíme do nej špargľu a asi 2 - 3 minúty varíme do polomäkka. Vyberieme ju a necháme dobre odkvapkať. Vajce vyšľaháme s mliekom. V panvici prudko rozhorúčime olivový olej. Špargľu obalíme v múke, potom vo vajcovo-mliekovej zmesi a ihneď vyprážame v horúcom oleji dozlatista. Vypraženú špargľu vyberieme a necháme na papierovej utierke odkvapkať. Osolíme, posypeme čiernym korením a ešte horúcu podávame.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 

Ovocné chuťovky
4 porcie

12 sušených sliviek
asi 12 celých mandlí
maslo
asi 50 g lúpaných pistácií
10 datlí
2 pevné banány
asi 125 g prerastenej slaniny v tenkých plátkoch
drevené paličky

Sušené slivky namočíme na 2 hodiny do teplej vody. Mandle necháme stáť minútu vo vriacej vode, potom ich zalejeme a olúpeme. Mandle osušíme papierovou utierkou, v panvici v horúcom masle dozlatista opražíme a odložíme nabok. Slivky zlejeme, necháme odkvapkať a osušíme papierovou utierkou. Naplníme ich mandľami a pistáciami. Z datlí vyberieme kôstky a tiež ich naplníme mandľami a pistáciami. Banány olúpeme a pokrájame na kúsky. Datle aj slivky obalíme plátkom slaniny, prepichneme drevenou paličkou a položíme ich na plech. Vložíme ich rozpálenej rúry a pečieme pri 200 stupňov Celzia asi 5 - 10 minút, kým nie je slanina sfarbená dozlatista. Ovocie chutí najlepšie horúce alebo teplé.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Plnené šampiňóny
4 porcie

12 stredne veľkých šampiňónov
citrónová šťava
4 strúčiky cesnaku
40 g masla
1 PL koňaku
4 PL strúhanky
4 PL posekanej petržlenovej vňate
soľ
čierne korenie

Rúru predhrejeme na 200 stupňov Celzia. Šampiňóny kefkou očistíme, hlúbiky vylomíme a nadrobno posekáme. Šampiňóny pokvapkáme citrónovou šťavou, aby nezhnedli. Cesnak ošúpeme a nadrobno posekáme. V panvici roztopíme 30 g masla a cesnak v ňom orestujeme. Pridáme posekané huby a za stáleho miešania 5 minút pražíme. Panvicu zložíme z ohňa, prilejeme koňak, pridáme strúhanku a posekaný petržlen. Zmes osolíme a pikantne ochutíme čiernym korením. Klobúčiky šampiňónov vložíme do ohňovzdornej misy, naplníme ich pripravenou zmesou a navrch rozdelíme vločky zvyšného masla. Pečieme v predhriatej rúre pri 200 stupňov Celzia si 12 minút, kým sa šampiňóny nesfarbia do zlatohneda.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Nakladané olivy
4 porcie

asi 250 g veľkých olív z konzervy
1 veľká cibuľa
3 strúčiky cesnaku
1 bobkový list
3 PL olivového oleja
3 PL octu z červeného vína

Olivy vložíme do sita a necháme odkvapkať. Cibuľu ošúpeme a najemno posekáme. Očistený neošúpaný cesnak špičkou noža naplocho roztlačíme. Olivy narežeme po dĺžke dookola kôstky. Olivy vložíme do hrnca s cibuľou, cesnakom bobkovým listom a octom, zalejeme ich vodou tak, aby boli akurát zakryté. Navrch nalejeme olivový olej. Olivy uvedieme do varu a necháme pomaly variť asi 4 - 6 hodín. Varíme dovtedy, kým olivy nezmäknú a voda sa takmer neodparí. Všetko naplníme do pohára, pevne uzatvoríme a necháme niekoľko dní odstáť.

Paprika plnená ovčím syrom
4 porcie

po 1 zelenej a červenej rozštvrtenej paprike
1 posekaný strúčik cesnaku
3 PL olivového oleja
150 g čerstvého syra
2 PL jogurtu
2 PL píniových jadierok
2 olúpané rajčiny bez jadierok pokrájané na kocky
strúhaný ovčí syr
soľ
čierne korenie
drevené špáradlá

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Papriky očistíme a po dĺžke ich rozštvrtíme. V panvici rozhorúčime olej, vložíme papriky a prikryté asi 10 minút dusíme. Ovčí syr zmixujeme s čerstvým syrom a jogurtom. Píniové jadierka opražíme v panvici bez tuku do zlatohneda. Vyberieme a pridáme do syrovej masy. Do syrovej masy pridáme rajčiny a strúhaný syr, osolíme a ochutíme čiernym korením. Zmesou naplníme papriky, zvinieme ich a prepichneme špáradlom. Polejem ich vydusenou šťavou a necháme aspoň hodinu odležať.

Autor: Zdroj: Tapas Ikar

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

reklama

Komerčné články

  1. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu
  2. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  3. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  6. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  7. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  8. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  1. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  2. E-recept, evolúcia v zdravotnej starostlivosti
  3. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  4. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  5. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  6. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  8. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 29 909
  2. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 17 405
  3. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 543
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 906
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 253
  6. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 071
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 831
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 5 787
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Unicef Slovensko: Inšpirujúce ženy a ich úloha pri formovaní lepšieho sveta
  2. Mária Melková: U ocka upratovať nemusím! Čo s rozdielnymi pravidlami v dvoch domovoch po rozvode.
  3. Věra Tepličková: Krehké deti alebo Keď blogerka vybočí zo zaužívaných koľají
  4. Mária Melková: Moje dieťa ku mne po rozvode odmieta chodiť. Čo mám robiť?
  5. Lucia Nicholsonová: Načo sa zahadzovať s deťmi? Obzvlášť s tými chudobnými?
  6. Věra Tepličková: Život s introvertným dieťaťom, manželom alebo rodičom
  7. Martin Pollák: Generácia Alfa
  8. Mária Melková: Moje deti, Tvoje deti, naše deti - mýty o živote v zošívaných rodinách
  1. Ivan Čáni: Korčok vybuchol – Pellegrini ho zožral zaživa. 46 075
  2. Ivan Mlynár: Fašistický sajrajt Tomáš Taraba, je už zamotanejší, ako nová telenovela. 13 646
  3. Peter Bolebruch: Každa rodina bola podvedená o 80 tisíc v priemere. Ako podviedli vidiek a ožobráčili ľudí o role a pozemky? Kto je pozemková mafia? 13 434
  4. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat 9 883
  5. Janka Bittó Cigániková: Drucker to vyhlásil 1. februára, Dolinková to stále zdržiava. Stáť nás to môže zdravie a životy 8 449
  6. Michael Achberger: Vitamínový prevrat, o ktorom lekári mlčia: Ako lipozomálne vitamíny menia pravidlá! 8 365
  7. Miroslav Galovič: Nezalepený dopis víťazovi prezidentských volieb 8 261
  8. Ján Šeďo: Malý cár : "Uvedomme si, že máme 2 atómové elektrárne". Vážne ? 6 432
  1. Pavol Koprda: Demografia a voľby - čo sa zmenilo od roku 1999
  2. Jiří Ščobák: Ivan Korčok aktuálně zvítězil ve facebookové diskusi nad Petrem Pellegrinim!
  3. Jiří Ščobák: Velikonoce jsou výborné na podporu Korčoka na sociálních sítích! Pojďme do toho! ❤
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 76. - Arkdída - Vilkitský a Ušakov, ktorí sa zaslúžili o posledné arktické objavy
  5. Yevhen Hessen: Teroristický útok v Moskve a mobilizácia 300 000 Rusov
  6. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat
  7. Monika Nagyova: Synom, ktorí svoje matky nešibú
  8. Yevhen Hessen: Postup pri zdaňovaní príjmov pre odídencov z Ukrajiny
reklama
SkryťZatvoriť reklamu