SME
Štvrtok, 22. október, 2020 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky

Pikantné chuťovky

V Španielsku sa už stáročia podávajú k poháru sherry, vína alebo piva ako „veľa malého“.

Divá špargľa
4 porcie

600 g divej alebo zelenej špargle
soľ
1 vajce
1 PL mlieka
6 PL olivového oleja
2 PL múky
čierne korenie

Špargľu očistíme, umyjeme a špičky odrežme asi v 14 cm dĺžke. V hrnci uvedieme do varu menšie množstvo slanej vody. Vložíme do nej špargľu a asi 2 - 3 minúty varíme do polomäkka. Vyberieme ju a necháme dobre odkvapkať. Vajce vyšľaháme s mliekom. V panvici prudko rozhorúčime olivový olej. Špargľu obalíme v múke, potom vo vajcovo-mliekovej zmesi a ihneď vyprážame v horúcom oleji dozlatista. Vypraženú špargľu vyberieme a necháme na papierovej utierke odkvapkať. Osolíme, posypeme čiernym korením a ešte horúcu podávame.

Skryť Vypnúť reklamu

 

Ovocné chuťovky
4 porcie

12 sušených sliviek
asi 12 celých mandlí
maslo
asi 50 g lúpaných pistácií
10 datlí
2 pevné banány
asi 125 g prerastenej slaniny v tenkých plátkoch
drevené paličky

Sušené slivky namočíme na 2 hodiny do teplej vody. Mandle necháme stáť minútu vo vriacej vode, potom ich zalejeme a olúpeme. Mandle osušíme papierovou utierkou, v panvici v horúcom masle dozlatista opražíme a odložíme nabok. Slivky zlejeme, necháme odkvapkať a osušíme papierovou utierkou. Naplníme ich mandľami a pistáciami. Z datlí vyberieme kôstky a tiež ich naplníme mandľami a pistáciami. Banány olúpeme a pokrájame na kúsky. Datle aj slivky obalíme plátkom slaniny, prepichneme drevenou paličkou a položíme ich na plech. Vložíme ich rozpálenej rúry a pečieme pri 200 stupňov Celzia asi 5 - 10 minút, kým nie je slanina sfarbená dozlatista. Ovocie chutí najlepšie horúce alebo teplé.

Skryť Vypnúť reklamu

Plnené šampiňóny
4 porcie

12 stredne veľkých šampiňónov
citrónová šťava
4 strúčiky cesnaku
40 g masla
1 PL koňaku
4 PL strúhanky
4 PL posekanej petržlenovej vňate
soľ
čierne korenie

Rúru predhrejeme na 200 stupňov Celzia. Šampiňóny kefkou očistíme, hlúbiky vylomíme a nadrobno posekáme. Šampiňóny pokvapkáme citrónovou šťavou, aby nezhnedli. Cesnak ošúpeme a nadrobno posekáme. V panvici roztopíme 30 g masla a cesnak v ňom orestujeme. Pridáme posekané huby a za stáleho miešania 5 minút pražíme. Panvicu zložíme z ohňa, prilejeme koňak, pridáme strúhanku a posekaný petržlen. Zmes osolíme a pikantne ochutíme čiernym korením. Klobúčiky šampiňónov vložíme do ohňovzdornej misy, naplníme ich pripravenou zmesou a navrch rozdelíme vločky zvyšného masla. Pečieme v predhriatej rúre pri 200 stupňov Celzia si 12 minút, kým sa šampiňóny nesfarbia do zlatohneda.

Skryť Vypnúť reklamu

Nakladané olivy
4 porcie

asi 250 g veľkých olív z konzervy
1 veľká cibuľa
3 strúčiky cesnaku
1 bobkový list
3 PL olivového oleja
3 PL octu z červeného vína

Olivy vložíme do sita a necháme odkvapkať. Cibuľu ošúpeme a najemno posekáme. Očistený neošúpaný cesnak špičkou noža naplocho roztlačíme. Olivy narežeme po dĺžke dookola kôstky. Olivy vložíme do hrnca s cibuľou, cesnakom bobkovým listom a octom, zalejeme ich vodou tak, aby boli akurát zakryté. Navrch nalejeme olivový olej. Olivy uvedieme do varu a necháme pomaly variť asi 4 - 6 hodín. Varíme dovtedy, kým olivy nezmäknú a voda sa takmer neodparí. Všetko naplníme do pohára, pevne uzatvoríme a necháme niekoľko dní odstáť.

Paprika plnená ovčím syrom
4 porcie

po 1 zelenej a červenej rozštvrtenej paprike
1 posekaný strúčik cesnaku
3 PL olivového oleja
150 g čerstvého syra
2 PL jogurtu
2 PL píniových jadierok
2 olúpané rajčiny bez jadierok pokrájané na kocky
strúhaný ovčí syr
soľ
čierne korenie
drevené špáradlá

Skryť Vypnúť reklamu

Papriky očistíme a po dĺžke ich rozštvrtíme. V panvici rozhorúčime olej, vložíme papriky a prikryté asi 10 minút dusíme. Ovčí syr zmixujeme s čerstvým syrom a jogurtom. Píniové jadierka opražíme v panvici bez tuku do zlatohneda. Vyberieme a pridáme do syrovej masy. Do syrovej masy pridáme rajčiny a strúhaný syr, osolíme a ochutíme čiernym korením. Zmesou naplníme papriky, zvinieme ich a prepichneme špáradlom. Polejem ich vydusenou šťavou a necháme aspoň hodinu odležať.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vitajte v postapokalyptickom svete
  2. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  3. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  4. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  5. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  6. Päť chýb pri zateplení strechy
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  9. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  10. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  1. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  2. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  3. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  4. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  5. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  6. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  7. Úprava osobného motorového vozidla
  8. Important information for Brazilians living in Slovakia
  9. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  10. Vitajte v postapokalyptickom svete
  1. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 17 841
  2. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 15 668
  3. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 13 003
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 687
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 936
  6. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 10 547
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 082
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 578
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 488
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 331
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Od soboty sa ulice vyprázdnia.

Od soboty platí zákaz vychádzania, zatvoria sa skoro všetky školy (prehľad)

Ústredný krízový štáb schválil zákaz vychádzania.

Premiér Matovič hovorí o nových opatreniach.
Komentár šéfredaktorky Beaty Balogovej

Matovič nás musí presvedčiť, že vie čo robí

Dnes si už nikto izolovane nevytvorí svoj ostrov bezpečia. Buďme zodpovední.

Beata Balogová, šefredaktorka denníka SME
Dušana Kováčika zadržali aj obvinili.