Pikantné chuťovky

V Španielsku sa už stáročia podávajú k poháru sherry, vína alebo piva ako „veľa malého“.

Divá špargľa
4 porcie

600 g divej alebo zelenej špargle
soľ
1 vajce
1 PL mlieka
6 PL olivového oleja
2 PL múky
čierne korenie

Špargľu očistíme, umyjeme a špičky odrežme asi v 14 cm dĺžke. V hrnci uvedieme do varu menšie množstvo slanej vody. Vložíme do nej špargľu a asi 2 - 3 minúty varíme do polomäkka. Vyberieme ju a necháme dobre odkvapkať. Vajce vyšľaháme s mliekom. V panvici prudko rozhorúčime olivový olej. Špargľu obalíme v múke, potom vo vajcovo-mliekovej zmesi a ihneď vyprážame v horúcom oleji dozlatista. Vypraženú špargľu vyberieme a necháme na papierovej utierke odkvapkať. Osolíme, posypeme čiernym korením a ešte horúcu podávame.

 

Ovocné chuťovky
4 porcie

12 sušených sliviek
asi 12 celých mandlí
maslo
asi 50 g lúpaných pistácií
10 datlí
2 pevné banány
asi 125 g prerastenej slaniny v tenkých plátkoch
drevené paličky

Sušené slivky namočíme na 2 hodiny do teplej vody. Mandle necháme stáť minútu vo vriacej vode, potom ich zalejeme a olúpeme. Mandle osušíme papierovou utierkou, v panvici v horúcom masle dozlatista opražíme a odložíme nabok. Slivky zlejeme, necháme odkvapkať a osušíme papierovou utierkou. Naplníme ich mandľami a pistáciami. Z datlí vyberieme kôstky a tiež ich naplníme mandľami a pistáciami. Banány olúpeme a pokrájame na kúsky. Datle aj slivky obalíme plátkom slaniny, prepichneme drevenou paličkou a položíme ich na plech. Vložíme ich rozpálenej rúry a pečieme pri 200 stupňov Celzia asi 5 - 10 minút, kým nie je slanina sfarbená dozlatista. Ovocie chutí najlepšie horúce alebo teplé.

Plnené šampiňóny
4 porcie

12 stredne veľkých šampiňónov
citrónová šťava
4 strúčiky cesnaku
40 g masla
1 PL koňaku
4 PL strúhanky
4 PL posekanej petržlenovej vňate
soľ
čierne korenie

Rúru predhrejeme na 200 stupňov Celzia. Šampiňóny kefkou očistíme, hlúbiky vylomíme a nadrobno posekáme. Šampiňóny pokvapkáme citrónovou šťavou, aby nezhnedli. Cesnak ošúpeme a nadrobno posekáme. V panvici roztopíme 30 g masla a cesnak v ňom orestujeme. Pridáme posekané huby a za stáleho miešania 5 minút pražíme. Panvicu zložíme z ohňa, prilejeme koňak, pridáme strúhanku a posekaný petržlen. Zmes osolíme a pikantne ochutíme čiernym korením. Klobúčiky šampiňónov vložíme do ohňovzdornej misy, naplníme ich pripravenou zmesou a navrch rozdelíme vločky zvyšného masla. Pečieme v predhriatej rúre pri 200 stupňov Celzia si 12 minút, kým sa šampiňóny nesfarbia do zlatohneda.

Nakladané olivy
4 porcie

asi 250 g veľkých olív z konzervy
1 veľká cibuľa
3 strúčiky cesnaku
1 bobkový list
3 PL olivového oleja
3 PL octu z červeného vína

Olivy vložíme do sita a necháme odkvapkať. Cibuľu ošúpeme a najemno posekáme. Očistený neošúpaný cesnak špičkou noža naplocho roztlačíme. Olivy narežeme po dĺžke dookola kôstky. Olivy vložíme do hrnca s cibuľou, cesnakom bobkovým listom a octom, zalejeme ich vodou tak, aby boli akurát zakryté. Navrch nalejeme olivový olej. Olivy uvedieme do varu a necháme pomaly variť asi 4 - 6 hodín. Varíme dovtedy, kým olivy nezmäknú a voda sa takmer neodparí. Všetko naplníme do pohára, pevne uzatvoríme a necháme niekoľko dní odstáť.

Paprika plnená ovčím syrom
4 porcie

po 1 zelenej a červenej rozštvrtenej paprike
1 posekaný strúčik cesnaku
3 PL olivového oleja
150 g čerstvého syra
2 PL jogurtu
2 PL píniových jadierok
2 olúpané rajčiny bez jadierok pokrájané na kocky
strúhaný ovčí syr
soľ
čierne korenie
drevené špáradlá

Papriky očistíme a po dĺžke ich rozštvrtíme. V panvici rozhorúčime olej, vložíme papriky a prikryté asi 10 minút dusíme. Ovčí syr zmixujeme s čerstvým syrom a jogurtom. Píniové jadierka opražíme v panvici bez tuku do zlatohneda. Vyberieme a pridáme do syrovej masy. Do syrovej masy pridáme rajčiny a strúhaný syr, osolíme a ochutíme čiernym korením. Zmesou naplníme papriky, zvinieme ich a prepichneme špáradlom. Polejem ich vydusenou šťavou a necháme aspoň hodinu odležať.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. Už aj seniori presadajú do SUV
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  7. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  8. Stavebný úrad neoprávnene predĺžil americkej ambasáde lehotu
  9. Grantová výzva na vykonávanie činností centier Europe Direct
  10. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 25 987
  2. Ako sme jazdili v socializme 2 942
  3. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 713
  4. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me 1 566
  5. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 360
  6. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 1 155
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 047
  8. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 018
  9. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 927
  10. Zo stredomorskej stravy sa nepriberá 853

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Plavčan oznámil abdikáciu, z tlačovky opäť ušiel

Plavčan odstúpil z postu ministra deň po výzve Roberta Fica.

DOMOV

Tak to už nie, Béla, odkazuje Bugárovi Paška z SNS

Pašku hnevá, že ombudsmanka podporila Dúhový pochod.

SVET

Česká ambasáda v Sýrii slúži ako cestovka pre prominentov režimu

Česko má ako jediná západná krajina ambasádu v Damasku.

Neprehliadnite tiež

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Chris Brown otvorene prehovoril o noci, keď zaútočil na Rihannu

Spevák sa zdôveril v pripravovanom dokumente o jeho živote. Incident ho vraj bude prenasledovať do konca života.

Arnold Schwarzenegger: Najslávnejší emigrant našich čias oslávil 70 rokov

Kto by sa kedysi odvážil povedať, že sa obyčajný rakúsky chlapec stane guvernérom Kalifornie a hollywoodskou hviezdou.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Spestrite si letný víkend novinkami z oblasti módy, fitness a skvelými receptami so zdravou cukinou.