SME
Piatok, 18. jún, 2021 | Meniny má VratislavKrížovkyKrížovky

Tofu - zdravé, chutné, prekvapujúce

Tofu alebo sójový tvaroh je čínsky vynález (je to jedna z mála vecí, ktoré nepoznali starí Rimania). Do Európy sa dostalo až s vlnou vegetariánstva a potom i makrobiotiky v druhej polovici 20. storočia.

Opekaná zelenina s tofu
pre 4 osoby

250 gramov lahôdkového tofu
100 gramov čerstvého vylúpaného hrášku (alebo mrazeného)
150 gramov brokolice
1/2 feniklu
25 gramov čerstvého zázvoru
1 strúčik cesnaku
niekoľko stopiek pažítky
1 lyžica sezamových semienok
3 lyžice solamylu
150 ml rastlinného oleja
hrubá soľ

Umytú brokolicu rozoberieme na ružičky, na chvíľku ponoríme do vriacej vody a potom zalejeme ľadovou vodou, aby si zachovala zelenú farbu. Tofu nakrájame na plátky hrubé asi 3 mm a obalíme ich v solamyle. Na panvici zohrejeme polovicu oleja a tofu v ňom z každej strany cca 1 minútu osmažíme. Zázvor ošúpeme a nakrájame na kocky, cesnak nakrájame na plátky. Fenikel umyjeme, osušíme a nakrájame pozdĺž na pásiky. V panvici zohrejeme druhú polovicu oleja a osmažíme v ňom zázvor, hrášok, cesnak, fenikel i ružičky brokolice. Potom pridáme tofu, zamiešame a dochutíme soľou. Podávame posypané nasucho opraženými sezamovými semienkami a nahrubo nasekanou pažítkou.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Zázvor môžete ľahko ošúpať pomocou hrany kávovej lyžičky.

Tofu polievka
pre 4 osoby

250 gramov tofu s morskou riasou a zeleninou
250 gramov húb shitake (čínskej huby)
2 stopky listového zeleru
2 mrkvy
2 - 3 lyžice pasty miso (kvasená pasta zo sójových bôbov, obilia soli)
2 lyžice rastlinného oleja
soľ

V hrnci uvedieme do varu liter vody a rozpustíme v nej miso pastu. Tofu nakrájame na kocky, pridáme do polievky a pomaly varíme cca 5 minút. Umytý zeler nakrájame na plátky, ošúpanú mrkvu nakrájame alebo nastrúhame na dlhé rezance. Zeleninu opečieme krátko na panvici s lyžicou rozohriateho oleja, potom dáme do polievky a ďalších 5 minút povaríme. Osolíme len mierne, pretože pasta miso je slaná. V panvici na ďalšej lyžici oleja orestujeme na kúsky natrhané huby cca 3 minúty, potom ich rozdelte na tanieri.Polievku podávame s opečenými hubami.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Huby shitake môžete nahradiť šampiňónami.

Zeleninový šalát s tofu
pre 4 osoby

250 gramov údeného tofu (má výraznejšiu chuť)
1 hlávkový šalát
1 červená čakanka
1/2 červenej papriky
1/2 žltej papriky
1 zväzok reďkvičiek
1 červená repa
3 mladé cibuľky s vňaťou
šťava z 1/2 citróna
niekoľko vetvičiek čerstvého koriandru
2 lyžice olivového oleja
soľ

Listy hlávkového šalátu i červenej čakanky umyjeme, osušíme v bavlnenej utierke alebo v odstredivke na šalát a potrháme na kúsky. Reďkvičky umyjeme, očistíme a nakrájame na drobné kúštičky. Umyté papriky zbavíme semienok a nakrájame na kúsky. Cibuľku zbavíme korienkov a časti zelenej vňate a nakrájame na pásiky. Červenú repu olúpeme a nastrúhame nahrubo na rezance.Tofu nakrájame na plátky a tie opečieme z oboch strán nasucho na grilovacej panvici. V miske vidličkou rozšľaháme s citrónovou šťavou s olejom a štipkou soli. (Na premiešanie môžeme použiť i malý zavárací pohár s viečkom. Ak vám časť zálievky zostane, ľahko ju uchováme v chladničke na ďalšie použitie.) Zeleninu premiešame v šalátovej mise s grilovaným tofu, polejeme zálievkou a šalát ozdobíme čerstvým koriandrom.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Tofu môžeme kúpiť v obchodoch so zdravou výživou, samoobsluhách a ázijských obchodoch.

Prírodné tofu má neutrálnu chuť a môžete ho pripraviť a ochutiť akýmkoľvek spôsobom. Jeho tepelná úprava je rýchla, cena celkom priaznivá a dá sa pripraviť na tisíc a jeden spôsobov (jedlá môžu byť slané i sladké). Rozmixovaným tofu môžete nahradiť smotanu do polievok a omáčok, ak ho ušľaháte s olejom a citrónovou šťavou, budete mať ľahkú a zdravú majonézu. Z tofu, hustej smotany, cukru, vajíčka a mletého kokosu môžete vo vodnom kúpeli uvariť múčnik, a dokonca sa z neho dá pripraviť i zmrzlina.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  3. Zázračná škola so zelenou strechou
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  5. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  6. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  7. Crème de la crème po slovensky
  8. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  9. Po Slovensku na motorke
  10. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  1. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  2. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  3. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  4. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  5. Zázračná škola so zelenou strechou
  6. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  7. Crème de la crème po slovensky
  8. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  9. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  10. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 27 553
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 13 644
  3. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 11 692
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 11 428
  5. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 7 791
  6. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 7 260
  7. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 6 315
  8. Po Slovensku na motorke 5 877
  9. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 252
  10. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 4 487
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Peter Paluda odpovedá na otázky novinárov po pojednávaní v kauze Kuciak na Najvyššom súde.

Čelil Harabinovi, zlákala ho SaS. Neskôr to ľutoval.


5 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Stretnutie lídrov sa konalo v Ženeve.


a 2 ďalší 2 h