SME

Tofu - zdravé, chutné, prekvapujúce

Tofu alebo sójový tvaroh je čínsky vynález (je to jedna z mála vecí, ktoré nepoznali starí Rimania). Do Európy sa dostalo až s vlnou vegetariánstva a potom i makrobiotiky v druhej polovici 20. storočia.

Opekaná zelenina s tofu
pre 4 osoby

250 gramov lahôdkového tofu
100 gramov čerstvého vylúpaného hrášku (alebo mrazeného)
150 gramov brokolice
1/2 feniklu
25 gramov čerstvého zázvoru
1 strúčik cesnaku
niekoľko stopiek pažítky
1 lyžica sezamových semienok
3 lyžice solamylu
150 ml rastlinného oleja
hrubá soľ

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Umytú brokolicu rozoberieme na ružičky, na chvíľku ponoríme do vriacej vody a potom zalejeme ľadovou vodou, aby si zachovala zelenú farbu. Tofu nakrájame na plátky hrubé asi 3 mm a obalíme ich v solamyle. Na panvici zohrejeme polovicu oleja a tofu v ňom z každej strany cca 1 minútu osmažíme. Zázvor ošúpeme a nakrájame na kocky, cesnak nakrájame na plátky. Fenikel umyjeme, osušíme a nakrájame pozdĺž na pásiky. V panvici zohrejeme druhú polovicu oleja a osmažíme v ňom zázvor, hrášok, cesnak, fenikel i ružičky brokolice. Potom pridáme tofu, zamiešame a dochutíme soľou. Podávame posypané nasucho opraženými sezamovými semienkami a nahrubo nasekanou pažítkou.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Zázvor môžete ľahko ošúpať pomocou hrany kávovej lyžičky.

Tofu polievka
pre 4 osoby

250 gramov tofu s morskou riasou a zeleninou
250 gramov húb shitake (čínskej huby)
2 stopky listového zeleru
2 mrkvy
2 - 3 lyžice pasty miso (kvasená pasta zo sójových bôbov, obilia soli)
2 lyžice rastlinného oleja
soľ

V hrnci uvedieme do varu liter vody a rozpustíme v nej miso pastu. Tofu nakrájame na kocky, pridáme do polievky a pomaly varíme cca 5 minút. Umytý zeler nakrájame na plátky, ošúpanú mrkvu nakrájame alebo nastrúhame na dlhé rezance. Zeleninu opečieme krátko na panvici s lyžicou rozohriateho oleja, potom dáme do polievky a ďalších 5 minút povaríme. Osolíme len mierne, pretože pasta miso je slaná. V panvici na ďalšej lyžici oleja orestujeme na kúsky natrhané huby cca 3 minúty, potom ich rozdelte na tanieri.Polievku podávame s opečenými hubami.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Huby shitake môžete nahradiť šampiňónami.

Zeleninový šalát s tofu
pre 4 osoby

250 gramov údeného tofu (má výraznejšiu chuť)
1 hlávkový šalát
1 červená čakanka
1/2 červenej papriky
1/2 žltej papriky
1 zväzok reďkvičiek
1 červená repa
3 mladé cibuľky s vňaťou
šťava z 1/2 citróna
niekoľko vetvičiek čerstvého koriandru
2 lyžice olivového oleja
soľ

Listy hlávkového šalátu i červenej čakanky umyjeme, osušíme v bavlnenej utierke alebo v odstredivke na šalát a potrháme na kúsky. Reďkvičky umyjeme, očistíme a nakrájame na drobné kúštičky. Umyté papriky zbavíme semienok a nakrájame na kúsky. Cibuľku zbavíme korienkov a časti zelenej vňate a nakrájame na pásiky. Červenú repu olúpeme a nastrúhame nahrubo na rezance.Tofu nakrájame na plátky a tie opečieme z oboch strán nasucho na grilovacej panvici. V miske vidličkou rozšľaháme s citrónovou šťavou s olejom a štipkou soli. (Na premiešanie môžeme použiť i malý zavárací pohár s viečkom. Ak vám časť zálievky zostane, ľahko ju uchováme v chladničke na ďalšie použitie.) Zeleninu premiešame v šalátovej mise s grilovaným tofu, polejeme zálievkou a šalát ozdobíme čerstvým koriandrom.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Tofu môžeme kúpiť v obchodoch so zdravou výživou, samoobsluhách a ázijských obchodoch.

Prírodné tofu má neutrálnu chuť a môžete ho pripraviť a ochutiť akýmkoľvek spôsobom. Jeho tepelná úprava je rýchla, cena celkom priaznivá a dá sa pripraviť na tisíc a jeden spôsobov (jedlá môžu byť slané i sladké). Rozmixovaným tofu môžete nahradiť smotanu do polievok a omáčok, ak ho ušľaháte s olejom a citrónovou šťavou, budete mať ľahkú a zdravú majonézu. Z tofu, hustej smotany, cukru, vajíčka a mletého kokosu môžete vo vodnom kúpeli uvariť múčnik, a dokonca sa z neho dá pripraviť i zmrzlina.

Autor: Inka Šafránková, Chef Gurmán

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 958
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 577
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 750
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 586
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 282
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 042
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 643
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 091
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 192
  2. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 12 017
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 558
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 276
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 857
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 667
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 014
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 526
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
reklama
SkryťZatvoriť reklamu