SME
Sobota, 23. január, 2021 | Meniny má MilošKrížovkyKrížovky

Harmónia chuti a zážitku

Kávu si môžeme vychutnať ako nápoj, ale aj ako neodolateľný dezert.

Mafiny s čokoládou
12 kusov

250 g polohrubej múky
2 lyžičky kardamómu alebo roztlčených klinčekov
2 lyžičky anízu
2 ½ lyžičky prášku do pečiva
½ lyžičky sódy bikarbóny (môžeme aj vynechať)
1 vajíčko
130 g cukru krupice
80 ml oleja
250 g jogurtu
75 ml studenej kávy
12 dielikov mliečnej čokolády
12 tenkých hobliniek čokolády na ozdobu
12 papierových košíčkov

Rúru predhrejeme na 180°C. Papierové košíčky poukladáme do plechu na mafiny. Múku zmiešame s kardamómom, anízom, práškom do pečiva a sódou bikarbónou. Vajíčko rozšľaháme, pridáme cukor, olej, jogurt a kávu a všetko spolu dobre premiešame. Pridáme múku s koreninami a miešame, kým suché prísady nezvlhnú. Košíčky do polovice naplníme cestom. Do stredu každého položíme dielik čokolády, doplníme zvyšným cestom a pečieme v rúre 20 - 25 minút. Mafiny necháme 5 minút odpočinúť na plechu. Podávame posypané práškovým cukrom a ozdobené hoblinkami čokolády.

Skryť Vypnúť reklamu

Black Egg
1 pohár

1 žĺtok
3 cl tequily
3 cl kávového likéru Kahlúa
niekoľko kociek ľadu
2 cl sladkej smotany
kávový prášok

Žĺtok, tequilu, kávový likér a ľad v šejkri dôkladne pretrasieme. Prelejeme do predchladeného pohára a opatrne (cez opačnú stranu lyžičky) prilievame do peny našľahanú smotanu. Nakoniec nápoj posypeme kávovým práškom.

Tip: Bezfarebná alebo zlatohnedá pálenka z kaktusu agáva je národný nápoj Mexičanov. Ak pijeme tequilu, nasypeme si trochu soli na chrbát ruky medzi palec a ukazovák a oblizneme ju. Potom na ex vypijeme štamprlík tequily a zahryzneme do štvrtky citróna.

Kapučínové vafle
4 porcie

60 g mäkkého masla
2 lyžice cukru
2 vajíčka
štipku soli
200 g hladkej múky
1/8 l mlieka
½ kocky čerstvého droždia
1 porcia instantného kapučína
75 g smotanového jogurtu
2 lyžice práškového cukru
1 balíček vanilínového cukru
40 g čokolády
200 ml smotany na šľahanie
tuk na vymastenie vafľovača
mätové lístky na ozdobu

Skryť Vypnúť reklamu

Maslo, cukor, soľ a múku vymiešame na hladké cesto. Mlieko mierne zahrejeme a rozpustíme v ňom droždie. Mlieko s droždím vmiešame do cesta a necháme prikryté 30 minút kysnúť. Instantné kapučíno dôkladne vymiešame s jogurtom. Pridáme práškový a vanilínový cukor a všetko primiešame do cesta. Čokoládu nastrúhame. Smotanu vyšľaháme dotuha. Vafľovač rozohrejeme, vymastíme a z jednotlivých porcií cesta pečieme zlatisté vafle. Podávame ozdobené šľahačkou, strúhanou čokoládou a mätovými lístkami.

Čokoládové tiramisu
4 porcie

4 vajíčka
40 g cukru krupice
500 g syra mascarpone
100 g horkej čokolády
2 lyžice mlieka
tuk na vymastenie formy
100 g podlhovastých piškót
1 šálku uvarenej kávy espresso
kakaový prášok

Žĺtky oddelíme od bielkov a ručným šľahačom ich s cukrom vymiešame na hustý krém. Pridáme syr mascarpone a premiešame. Čokoládu nasekáme nahrubo a spolu s mliekom dáme do panvičky a za stáleho miešania rozpustíme. Panvičku odstavíme zo sporáka a masu necháme trochu vychladnúť. Potom ju pridáme k mascarponovému krému a všetko premiešame. Bielka vyšľaháme na tuhý sneh a vmiešame do masy. Nákypovú formu jemne vymastíme tukom a na dno rozotrieme vrstvu hotového krému. Piškóty poukladáme vedľa seba na plytkú misu a pokvapkáme kávou. Necháme 10 minút odstáť. Keď piškóty vsajú všetku kávu, poukladáme jednu vrstvu na krém. Na piškóty natrieme ďalšiu vrstvu mascarponového krému a pokračujeme, kým nespotrebujeme všetky prísady. Ukončíme vrstvou krému a posypeme kakaom. Pred podávaním vložíme na 2 hodiny do chladničky.

Skryť Vypnúť reklamu

Kávový šejk
4 poháre

500 g nízkotučného kefíru
1 lyžicu instantného kakaa
1 lyžičku instantnej kávy
1 žĺtok
šťavu z jedného pomaranča
2 lyžice cukru
šľahačku
kakao na posypanie

Kefír rozšľaháme s kakaom, kávou, žĺtkom a pomarančovou šťavou. Osladíme cukrom a necháme vychladnúť. Pred podávaním ešte raz premiešame a nápoj nalejeme do pohárov. Poháre ozdobíme kopčekom šľahačky a posypeme kakaom. Podávame so slamkou.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  9. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 37 908
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 36 433
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 10 976
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 251
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 971
  6. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 8 410
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 310
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 922
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 699
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 594
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Amanda Gormanová

Jej knihy sú vypredané.

22. jan
Tartaletky s bielou čokoládou

Recepty na rezy, torty aj cheesecake.

22. jan

Existuje správny počet detí v rodine?

14. okt