Mafiny s čokoládou
12 kusov
250 g polohrubej múky
2 lyžičky kardamómu alebo roztlčených klinčekov
2 lyžičky anízu
2 ½ lyžičky prášku do pečiva
½ lyžičky sódy bikarbóny (môžeme aj vynechať)
1 vajíčko
130 g cukru krupice
80 ml oleja
250 g jogurtu
75 ml studenej kávy
12 dielikov mliečnej čokolády
12 tenkých hobliniek čokolády na ozdobu
12 papierových košíčkov
Rúru predhrejeme na 180°C. Papierové košíčky poukladáme do plechu na mafiny. Múku zmiešame s kardamómom, anízom, práškom do pečiva a sódou bikarbónou. Vajíčko rozšľaháme, pridáme cukor, olej, jogurt a kávu a všetko spolu dobre premiešame. Pridáme múku s koreninami a miešame, kým suché prísady nezvlhnú. Košíčky do polovice naplníme cestom. Do stredu každého položíme dielik čokolády, doplníme zvyšným cestom a pečieme v rúre 20 - 25 minút. Mafiny necháme 5 minút odpočinúť na plechu. Podávame posypané práškovým cukrom a ozdobené hoblinkami čokolády.
Black Egg
1 pohár
1 žĺtok
3 cl tequily
3 cl kávového likéru Kahlúa
niekoľko kociek ľadu
2 cl sladkej smotany
kávový prášok
Žĺtok, tequilu, kávový likér a ľad v šejkri dôkladne pretrasieme. Prelejeme do predchladeného pohára a opatrne (cez opačnú stranu lyžičky) prilievame do peny našľahanú smotanu. Nakoniec nápoj posypeme kávovým práškom.
Tip: Bezfarebná alebo zlatohnedá pálenka z kaktusu agáva je národný nápoj Mexičanov. Ak pijeme tequilu, nasypeme si trochu soli na chrbát ruky medzi palec a ukazovák a oblizneme ju. Potom na ex vypijeme štamprlík tequily a zahryzneme do štvrtky citróna.
Kapučínové vafle
4 porcie
60 g mäkkého masla
2 lyžice cukru
2 vajíčka
štipku soli
200 g hladkej múky
1/8 l mlieka
½ kocky čerstvého droždia
1 porcia instantného kapučína
75 g smotanového jogurtu
2 lyžice práškového cukru
1 balíček vanilínového cukru
40 g čokolády
200 ml smotany na šľahanie
tuk na vymastenie vafľovača
mätové lístky na ozdobu
Maslo, cukor, soľ a múku vymiešame na hladké cesto. Mlieko mierne zahrejeme a rozpustíme v ňom droždie. Mlieko s droždím vmiešame do cesta a necháme prikryté 30 minút kysnúť. Instantné kapučíno dôkladne vymiešame s jogurtom. Pridáme práškový a vanilínový cukor a všetko primiešame do cesta. Čokoládu nastrúhame. Smotanu vyšľaháme dotuha. Vafľovač rozohrejeme, vymastíme a z jednotlivých porcií cesta pečieme zlatisté vafle. Podávame ozdobené šľahačkou, strúhanou čokoládou a mätovými lístkami.
Čokoládové tiramisu
4 porcie
4 vajíčka
40 g cukru krupice
500 g syra mascarpone
100 g horkej čokolády
2 lyžice mlieka
tuk na vymastenie formy
100 g podlhovastých piškót
1 šálku uvarenej kávy espresso
kakaový prášok
Žĺtky oddelíme od bielkov a ručným šľahačom ich s cukrom vymiešame na hustý krém. Pridáme syr mascarpone a premiešame. Čokoládu nasekáme nahrubo a spolu s mliekom dáme do panvičky a za stáleho miešania rozpustíme. Panvičku odstavíme zo sporáka a masu necháme trochu vychladnúť. Potom ju pridáme k mascarponovému krému a všetko premiešame. Bielka vyšľaháme na tuhý sneh a vmiešame do masy. Nákypovú formu jemne vymastíme tukom a na dno rozotrieme vrstvu hotového krému. Piškóty poukladáme vedľa seba na plytkú misu a pokvapkáme kávou. Necháme 10 minút odstáť. Keď piškóty vsajú všetku kávu, poukladáme jednu vrstvu na krém. Na piškóty natrieme ďalšiu vrstvu mascarponového krému a pokračujeme, kým nespotrebujeme všetky prísady. Ukončíme vrstvou krému a posypeme kakaom. Pred podávaním vložíme na 2 hodiny do chladničky.
Kávový šejk
4 poháre
500 g nízkotučného kefíru
1 lyžicu instantného kakaa
1 lyžičku instantnej kávy
1 žĺtok
šťavu z jedného pomaranča
2 lyžice cukru
šľahačku
kakao na posypanie
Kefír rozšľaháme s kakaom, kávou, žĺtkom a pomarančovou šťavou. Osladíme cukrom a necháme vychladnúť. Pred podávaním ešte raz premiešame a nápoj nalejeme do pohárov. Poháre ozdobíme kopčekom šľahačky a posypeme kakaom. Podávame so slamkou.
Autor: spracovala Slávka Petrášová, SMEženy 3/2008