SME

Harmónia chuti a zážitku

Kávu si môžeme vychutnať ako nápoj, ale aj ako neodolateľný dezert.

Mafiny s čokoládou
12 kusov

250 g polohrubej múky
2 lyžičky kardamómu alebo roztlčených klinčekov
2 lyžičky anízu
2 ½ lyžičky prášku do pečiva
½ lyžičky sódy bikarbóny (môžeme aj vynechať)
1 vajíčko
130 g cukru krupice
80 ml oleja
250 g jogurtu
75 ml studenej kávy
12 dielikov mliečnej čokolády
12 tenkých hobliniek čokolády na ozdobu
12 papierových košíčkov

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Rúru predhrejeme na 180°C. Papierové košíčky poukladáme do plechu na mafiny. Múku zmiešame s kardamómom, anízom, práškom do pečiva a sódou bikarbónou. Vajíčko rozšľaháme, pridáme cukor, olej, jogurt a kávu a všetko spolu dobre premiešame. Pridáme múku s koreninami a miešame, kým suché prísady nezvlhnú. Košíčky do polovice naplníme cestom. Do stredu každého položíme dielik čokolády, doplníme zvyšným cestom a pečieme v rúre 20 - 25 minút. Mafiny necháme 5 minút odpočinúť na plechu. Podávame posypané práškovým cukrom a ozdobené hoblinkami čokolády.

SkryťVypnúť reklamu

Black Egg
1 pohár

1 žĺtok
3 cl tequily
3 cl kávového likéru Kahlúa
niekoľko kociek ľadu
2 cl sladkej smotany
kávový prášok

Žĺtok, tequilu, kávový likér a ľad v šejkri dôkladne pretrasieme. Prelejeme do predchladeného pohára a opatrne (cez opačnú stranu lyžičky) prilievame do peny našľahanú smotanu. Nakoniec nápoj posypeme kávovým práškom.

Tip: Bezfarebná alebo zlatohnedá pálenka z kaktusu agáva je národný nápoj Mexičanov. Ak pijeme tequilu, nasypeme si trochu soli na chrbát ruky medzi palec a ukazovák a oblizneme ju. Potom na ex vypijeme štamprlík tequily a zahryzneme do štvrtky citróna.

Kapučínové vafle
4 porcie

60 g mäkkého masla
2 lyžice cukru
2 vajíčka
štipku soli
200 g hladkej múky
1/8 l mlieka
½ kocky čerstvého droždia
1 porcia instantného kapučína
75 g smotanového jogurtu
2 lyžice práškového cukru
1 balíček vanilínového cukru
40 g čokolády
200 ml smotany na šľahanie
tuk na vymastenie vafľovača
mätové lístky na ozdobu

SkryťVypnúť reklamu

Maslo, cukor, soľ a múku vymiešame na hladké cesto. Mlieko mierne zahrejeme a rozpustíme v ňom droždie. Mlieko s droždím vmiešame do cesta a necháme prikryté 30 minút kysnúť. Instantné kapučíno dôkladne vymiešame s jogurtom. Pridáme práškový a vanilínový cukor a všetko primiešame do cesta. Čokoládu nastrúhame. Smotanu vyšľaháme dotuha. Vafľovač rozohrejeme, vymastíme a z jednotlivých porcií cesta pečieme zlatisté vafle. Podávame ozdobené šľahačkou, strúhanou čokoládou a mätovými lístkami.

Čokoládové tiramisu
4 porcie

4 vajíčka
40 g cukru krupice
500 g syra mascarpone
100 g horkej čokolády
2 lyžice mlieka
tuk na vymastenie formy
100 g podlhovastých piškót
1 šálku uvarenej kávy espresso
kakaový prášok

Žĺtky oddelíme od bielkov a ručným šľahačom ich s cukrom vymiešame na hustý krém. Pridáme syr mascarpone a premiešame. Čokoládu nasekáme nahrubo a spolu s mliekom dáme do panvičky a za stáleho miešania rozpustíme. Panvičku odstavíme zo sporáka a masu necháme trochu vychladnúť. Potom ju pridáme k mascarponovému krému a všetko premiešame. Bielka vyšľaháme na tuhý sneh a vmiešame do masy. Nákypovú formu jemne vymastíme tukom a na dno rozotrieme vrstvu hotového krému. Piškóty poukladáme vedľa seba na plytkú misu a pokvapkáme kávou. Necháme 10 minút odstáť. Keď piškóty vsajú všetku kávu, poukladáme jednu vrstvu na krém. Na piškóty natrieme ďalšiu vrstvu mascarponového krému a pokračujeme, kým nespotrebujeme všetky prísady. Ukončíme vrstvou krému a posypeme kakaom. Pred podávaním vložíme na 2 hodiny do chladničky.

SkryťVypnúť reklamu

Kávový šejk
4 poháre

500 g nízkotučného kefíru
1 lyžicu instantného kakaa
1 lyžičku instantnej kávy
1 žĺtok
šťavu z jedného pomaranča
2 lyžice cukru
šľahačku
kakao na posypanie

Kefír rozšľaháme s kakaom, kávou, žĺtkom a pomarančovou šťavou. Osladíme cukrom a necháme vychladnúť. Pred podávaním ešte raz premiešame a nápoj nalejeme do pohárov. Poháre ozdobíme kopčekom šľahačky a posypeme kakaom. Podávame so slamkou.

Autor: spracovala Slávka Petrášová, SMEženy 3/2008

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. V podzemí sa skrýva poklad nezmenený už 182 rokov
  2. Kondičný tréner: Motivácia na zmenu nestačí
  3. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  4. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  6. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  7. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  8. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  1. Katarína Brychtová: Každý nový začiatok je dobrý
  2. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska
  3. Kondičný tréner: Motivácia na zmenu nestačí
  4. Najlepšia dovolenka s deťmi pri mori: Kam letieť z Košíc?
  5. Na koho myslíš, keď si pripínaš narcis?
  6. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu
  7. Na Marka oharka do jarka
  8. Najlepšie okamihy svojho života zachytené s HONOR 400 Lite
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 26 564
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 19 559
  3. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 8 514
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 412
  5. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 7 029
  6. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 4 309
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 950
  8. Kondičný tréner: Motivácia na zmenu nestačí 3 923
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s darčekom.


redakcia SME ženy
Simona Mištíková

Riaditeľka PR agentúry a lektorka soft skills.


6

Veľkonočné tradície majú mnoho podôb.


Pavol Juračka
Katarína Del Rio a Bianka Urbanovská zo ZA SEBA, o.z.

Agresora najviac prekvapí, keď obeť neostane ticho.


30
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 105 803
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 79 421
  3. Rado Surovka: Raši dostal padáka 77 685
  4. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 20 757
  5. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 14 710
  6. Otilia Horrocks: Odporné, príšerné, drzé, nechutné 11 340
  7. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 10 825
  8. Juraj Kumičák: ...radšej choďte kravy pásť... 9 827
  1. Věra Tepličková: Býky za vlasť padajú, gule nám to chýbajú
  2. Radko Mačuha: Slavín nieje Slovenská socha Slobody.
  3. Tupou Ceruzou: Businessman
  4. Marcel Rebro: Rusi bombardujú energetickú infraštruktúru, Slováci elektrifikujú ukrajinské zákopy
  5. Radko Mačuha: Fico a Neveriaci Tomáš.
  6. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma
  7. Jiří Ščobák: Investovanie vs. hazard: Aké hry hráme? Kedy hazardujeme, namiesto toho, aby sme investovali?
  8. Tupou Ceruzou: Transakčná daň
reklama
SkryťZatvoriť reklamu