Dôležitosť pitného režimu sa zvykne prízvukovať najmä v letných mesiacoch, podstatný je však pre nás počas celého roka. Veď voda predstavuje približne 60 percent hmotnosti z nášho tela a prebieha v nej väčšina biochemických reakcií, ktoré nevyhnutne potrebujeme pre život. Nie je však voda ako voda. Podľa posledných prieskumov prevažná väčšina studní na Slovensku – približne 80 percent – nevyhovuje hygienickým normám.
Nežiaduce látky
Látkami, ktoré sú škodlivé pre ľudský organizmus, sú soli dusíka, ťažké kovy ako napríklad olovo. To môže vyvolávať zvýšený krvný tlak či žalúdočné ťažkosti, prípadne alergie. Takisto je to azbest či meď, hormóny, pesticídy, herbicídy a ich zvyšky, prípadne iné nežiaduce chemikálie, ktoré sa vo vode môžu ocitnúť činnosťou človeka. „Môže nastať infekcia baktériami alebo vírusmi, poruchy okysličenia, zvýšené riziko rakoviny a porúch plodnosti príjmom rôznych chemikálií a iné.
Ťažké kovy a ich hromadenie v organizme, to je ďalšie možné riziko. Na Slovensku stále príliš veľa ľudí používa vodu z nespoľahlivých zdrojov. Ak je voda látka, ktorej každý človek potrebuje za rok zhruba jednu tonu, tak je dôležité, akú má kvalitu,“ vysvetľuje lekár a odborník na výživu Igor Bukovský. Samostatnou kapitolou je chlór, ktorý sa do vody pridáva na zneškodnenie baktérií a iného znečistenia. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie je pridávanie chlóru bezpečné, ale stále zaznievajú obavy z chlórovania, najmä pri jeho častom prijímaní. „Aj tak však prízvukujem, že ľudia v tejto krajine nezomierajú na chlór vo vode, ale najčastejšie na dôsledky obezity, infarkty, mozgové príhody, cukrovku a rakovinu,“ dodáva lekár.
Ako ich odstrániť
Hovorí sa, že jednou z možností, ako možno zbaviť vodu škodlivých látok, je prevarenie. „Varenie vody môže na jednej strane zneškodniť prípadné mikrobiologické zdroje rizika, teda baktérie či vírusy, ale na druhej strane môže odparovaním čistej vody zvýšiť koncentráciu niektorých látok, ako napríklad ťažkých kovov, zvyškov hormónov, pesticídov a podobne. Prevarenie vody nemožno považovať za bezpečný spôsob ošetrenia vody – najmä ak pochádza z neoverených alebo nevhodných zdrojov,“ hovorí Igor Bukovský.
Ďalším spôsobom, ako minimalizovať výskyt nežiaducich látok či bojovať proti tvrdosti vody, je jej filtrácia, ktorej možnosti sú už aj na slovenskom trhu čoraz prístupnejšie. Pri výbere tej najvhodnejšej formy je dobré uvedomiť si niekoľko vecí – v akom prostredí žijeme, teda aké škodliviny sa vo vode, ktorú používame, môžu nachádzať. Taktiež je dôležité, či nám stačí filtrovať vodu pre malý počet osôb, alebo pre väčšiu domácnosť. Najčastejšími formami sú stolové filtre (ako napríklad filtračné kanvice) alebo prietokové zariadenia s vymeniteľnými vložkami, ktoré sú inštalované v oblasti kuchynskej linky. Hoci ide jednorazovo o väčšiu investíciu, z dlhodobejšieho hľadiska je ekonomicky výhodná.
Ako je to u dojčiat?
„Malé deti sú oveľa náchylnejšie na takzvanú methemoglobinémiu, ktorú spôsobujú soli dusíka tým, že v červených krvinkách obsadia miesto pre kyslík a organizmus dieťaťa sa z toho po čase začne dusiť. To však platí nielen o vode, ale aj o údeninách, ktoré obsahujú veľké množstvo dusičnanov a dusitanov,“ hovorí Igor Bukovský.
Voda z kohútika verzus balené minerálne vody
Nedávno bola publikovaná štúdia, že voda balená v PET fľašiach často obsahuje viac baktérií ako voda z kohútika. To však závisí aj od kvality potrubia. Prirodzená voda – z kohútika alebo prameňa – je pre telo najvhodnejšou tekutinou, no nemožno ich stavať proti sebe. Pri balených fľašiach je však vhodné sledovať zloženie a výskyt minerálnych látok.
Kde môžete zistiť kvalitu vody
Západoslovenská vodárenská spoločnosť, www.zsvs.sk, www.bvsas.sk
Stredoslovenská vodárenská spoločnosť, www.stvps.sk
Východoslovenská vodárenská spoločnosť, www.vus-as.sk
Autor: SMEženy 2/2008