Výlet do kultúry Ázie

Panvica wok je jednoduchý a obľúbený spôsob varenia.

Kuracie prsia s marhuľovou omáčkou
4 porcie

700 g kuracích pŕs bez kosti
asi 4 cm zázvoru
1 cibuľku šalotky
1 strúčik cesnaku
3 lyžice sezamového oleja
6 lyžíc svetlej sójovej omáčky
1 stonku citrónovej trávy alebo lyžičku nastrúhanej citrónovej kôry
2-3 lyžice rastlinného oleja

Omáčka:
½ lyžičky sambalovej alebo čili pasty
2 lyžice limetkovej alebo citrónovej šťavy
4 mladé cibuľky
4 lyžice marhuľového džemu

Kuracie prsia nakrájame na kúsky. Zázvor, šalotku a cesnak najemno nasekáme. Polovicu zázvoru zmiešame s cesnakom, sezamovým olejom a 3 lyžicami sójovej omáčky. Citronelu nasekáme nadrobno. Pridáme kuracie mäso a premiešame. Mäso necháme v náleve marinovať najmenej 3 hodiny (najlepšie je nechať marinovať cez noc prikryté v chladničke). Sambalovú pastu zmiešame so zvyšným zázvorom, zvyšnou sójovou omáčkou a limetkovou šťavou. Mladú cibuľku pokrájame na kolieska (aj zelenú vňať) a spolu s džemom pridáme do pripravenej zmesi. Vo woku rozohrejeme olej a mäso v ňom opečieme. Na takmer upečené mäso nakvapkáme trochu nálevu, v ktorom sme marinovali mäso a dopečieme ho. Podávame s omáčkou.

Zelenina na sladkokyslo
4 porcie

2 červené, 2 žlté a 2 zelené papriky
4 paradajky
6 strúčikov cesnaku
½ viazaničky petržlenovej vňate
3 lyžice arašidového oleja
2 lyžice ryžového vína alebo vína sherry
4 lyžice sójovej omáčky
1 lyžicu cukru
mletý aníz, koriander a zázvor

Papriky umyjeme, očistíme, odstránime jadierka a nakrájame na tenké rezance. Paradajky krížom narežeme, krátko ponoríme do vriacej vody, prudko ochladíme pod studenou vodou, stiahneme z nich kožu a nakrájame na dieliky. Cesnak ošúpeme a prelisujeme. Petržlen umyjeme, osušíme a nasekáme najemno. Vo woku rozohrejeme olej a zeleninu v ňom podusíme. Podlejeme vínom a sójovou omáčkou. Krátko povaríme, primiešame cukor a ochutíme anízom, koriandrom a zázvorom. Rozdelíme na taniere a podávame.

Dusené paradajky so zázvorovou kapustou
4 porcie

12 stredne veľkých paradajok
½ malej hlávkovej kapusty
100 g čerstvého zázvoru
1 lyžicu rastlinného oleja
1 lyžicu mletého zázvoru
1 lyžicu omáčky hoisin alebo sójovej omáčky
1 lyžicu rybacej omáčky
trochu mletého koriandra rozmiešaného v oleji
½ viazaničky čerstvého koriandra

Paradajky umyjeme, vršok odkrojíme a vyberieme vnútrajšok. Z kapusty odstránime vonkajšie listy, rozpolíme ju a vyrežeme hlúb. Listy nakrájame na tenké rezance. Zázvor olúpeme a nakrájame na tenké plátky. Vo woku rozohrejeme olej a dusíme v ňom kapustu spolu s mletým zázvorom a omáčkami, až kým nezmäkne. Potom kapustou naplníme paradajky. Do bambusového košíka dáme vždy po tri paradajky, posypeme ich plátkami zázvoru a prikryjeme odkrojeným vrškom. (Ak nemáme bambusový košík, môžeme ho nahradiť naparovacou podložkou na knedle.) Vo woku alebo zodpovedajúcom hrnci zohrejeme trochu vody, košíky položíme na seba a vložíme do woku. Wok uzavrieme pokrievkou. Po 10 minútach vrchný košík zameníme so spodným a ďalších 10 minút varíme v pare. Nakoniec paradajky pokvapkáme trochou koriandrového oleja a posypeme najemno nasekanými koriandrovými listami.

Rybacie plátky v sezame
4 porcie

500 g filiet z čerstvej morskej ryby
1 lyžičku soli
1 lyžičku nahrubo pomletého čierneho korenia
2 lyžice sezamového oleja
2-3 lyžice ryžového vína (alebo iného dezertného vína)
½ viazaničky mladej cibuľky
2-3 cm čerstvého zázvoru
3 lyžice múky
2-3 vajíčka
100 g bielych sezamových semienok
arašidový olej na vyprážanie
2 citróny
½ viazaničky petržlenovej vňate
sójová omáčka
wasabi (japonský alebo kórejský veľmi ostrý chren)
sambalová alebo čili pasta

Filé umyjeme, osušíme a v mrazničke necháme trochu zamraziť. Potom ho vyberieme a pokrájame na tenké plátky. Zmiešame soľ, korenie, olej a víno. Cibuľku očistíme a pokrájame na jemné kolieska. Zázvor olúpeme a nasekáme nadrobno. Cibuľku a zázvor pridáme do marinády a zalejeme ňou rybu. Marinujeme asi 10-15 minút. Na plytký tanier nasypeme múku a na druhý sezam. Vyšľaháme vajcia. Vo woku rozohrejeme dostatočné množstvo arašidového oleja. Rybacie plátky vyberieme z marinády a postupne ich obalíme v múke, vajíčku a sezame. Potom ich vyprážame v horúcom oleji asi 2-3 minúty. Vypražené ryby vyberieme a necháme odkvapkať na papierovej utierke. Citróny pokrájame na plátky. Petržlen umyjeme, osušíme a lístky otrháme. Rybu rozdelíme na taniere a ozdobíme citrónom a petržlenom. Podávame so sójovou omáčkou, chrenom wasabi a sambalovou pastou.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Rastie nám pokrivená generácia?
  3. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  4. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  5. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  6. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  7. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  8. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  9. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  10. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  1. Detské zúbky sú veda
  2. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  4. Rastie nám pokrivená generácia?
  5. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  7. AAA AUTO za päť rokov predalo 320 tisíc vozidiel
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  9. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  1. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 14 593
  2. Rastie nám pokrivená generácia? 10 479
  3. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 6 115
  4. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 3 002
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 2 126
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji 1 617
  7. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 315
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 1 289
  9. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 215
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky 688

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Sagan, Sagan a opäť Sagan. Chlapec bez nervov je tretí raz majstrom sveta

Pre mňa je to neuveriteľné, výnimočné, vravel slovenský cyklista.

ŠPORT

Čo všetko sa stalo, aby zo Sagana bola superstar

Začínal na sestrinom bicykli, teraz zarába milióny ročne.

ŠPORT

Peter Sagan: Superstar made in Slovakia

Začínal na sestrinom bicykli, dnes zarába šesť miliónov ročne.

Neprehliadnite tiež

Návrhári o ekológii v móde: Je trvalá udržateľnosť budúcnosťou?

Desať známych mien slovenskej módy prezradilo, čo si myslia o ekologickom módnom biznise.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V najnovšom čísle nájdete rozhovor s terapeutkou Katarínou Sipos o tom, ako rodičia vplývajú na správanie a zmýšľanie svojich detí.

Päť tipov na rýchle recepty s maslovou tekvicou

Tekvica je symbolom jesene. Jej využitie v kuchyni môže byť naozaj pestré.