Výlet do kultúry Ázie

Panvica wok je jednoduchý a obľúbený spôsob varenia.

Kuracie prsia s marhuľovou omáčkou
4 porcie

700 g kuracích pŕs bez kosti
asi 4 cm zázvoru
1 cibuľku šalotky
1 strúčik cesnaku
3 lyžice sezamového oleja
6 lyžíc svetlej sójovej omáčky
1 stonku citrónovej trávy alebo lyžičku nastrúhanej citrónovej kôry
2-3 lyžice rastlinného oleja

Omáčka:
½ lyžičky sambalovej alebo čili pasty
2 lyžice limetkovej alebo citrónovej šťavy
4 mladé cibuľky
4 lyžice marhuľového džemu

Kuracie prsia nakrájame na kúsky. Zázvor, šalotku a cesnak najemno nasekáme. Polovicu zázvoru zmiešame s cesnakom, sezamovým olejom a 3 lyžicami sójovej omáčky. Citronelu nasekáme nadrobno. Pridáme kuracie mäso a premiešame. Mäso necháme v náleve marinovať najmenej 3 hodiny (najlepšie je nechať marinovať cez noc prikryté v chladničke). Sambalovú pastu zmiešame so zvyšným zázvorom, zvyšnou sójovou omáčkou a limetkovou šťavou. Mladú cibuľku pokrájame na kolieska (aj zelenú vňať) a spolu s džemom pridáme do pripravenej zmesi. Vo woku rozohrejeme olej a mäso v ňom opečieme. Na takmer upečené mäso nakvapkáme trochu nálevu, v ktorom sme marinovali mäso a dopečieme ho. Podávame s omáčkou.

Zelenina na sladkokyslo
4 porcie

2 červené, 2 žlté a 2 zelené papriky
4 paradajky
6 strúčikov cesnaku
½ viazaničky petržlenovej vňate
3 lyžice arašidového oleja
2 lyžice ryžového vína alebo vína sherry
4 lyžice sójovej omáčky
1 lyžicu cukru
mletý aníz, koriander a zázvor

Papriky umyjeme, očistíme, odstránime jadierka a nakrájame na tenké rezance. Paradajky krížom narežeme, krátko ponoríme do vriacej vody, prudko ochladíme pod studenou vodou, stiahneme z nich kožu a nakrájame na dieliky. Cesnak ošúpeme a prelisujeme. Petržlen umyjeme, osušíme a nasekáme najemno. Vo woku rozohrejeme olej a zeleninu v ňom podusíme. Podlejeme vínom a sójovou omáčkou. Krátko povaríme, primiešame cukor a ochutíme anízom, koriandrom a zázvorom. Rozdelíme na taniere a podávame.

Dusené paradajky so zázvorovou kapustou
4 porcie

12 stredne veľkých paradajok
½ malej hlávkovej kapusty
100 g čerstvého zázvoru
1 lyžicu rastlinného oleja
1 lyžicu mletého zázvoru
1 lyžicu omáčky hoisin alebo sójovej omáčky
1 lyžicu rybacej omáčky
trochu mletého koriandra rozmiešaného v oleji
½ viazaničky čerstvého koriandra

Paradajky umyjeme, vršok odkrojíme a vyberieme vnútrajšok. Z kapusty odstránime vonkajšie listy, rozpolíme ju a vyrežeme hlúb. Listy nakrájame na tenké rezance. Zázvor olúpeme a nakrájame na tenké plátky. Vo woku rozohrejeme olej a dusíme v ňom kapustu spolu s mletým zázvorom a omáčkami, až kým nezmäkne. Potom kapustou naplníme paradajky. Do bambusového košíka dáme vždy po tri paradajky, posypeme ich plátkami zázvoru a prikryjeme odkrojeným vrškom. (Ak nemáme bambusový košík, môžeme ho nahradiť naparovacou podložkou na knedle.) Vo woku alebo zodpovedajúcom hrnci zohrejeme trochu vody, košíky položíme na seba a vložíme do woku. Wok uzavrieme pokrievkou. Po 10 minútach vrchný košík zameníme so spodným a ďalších 10 minút varíme v pare. Nakoniec paradajky pokvapkáme trochou koriandrového oleja a posypeme najemno nasekanými koriandrovými listami.

Rybacie plátky v sezame
4 porcie

500 g filiet z čerstvej morskej ryby
1 lyžičku soli
1 lyžičku nahrubo pomletého čierneho korenia
2 lyžice sezamového oleja
2-3 lyžice ryžového vína (alebo iného dezertného vína)
½ viazaničky mladej cibuľky
2-3 cm čerstvého zázvoru
3 lyžice múky
2-3 vajíčka
100 g bielych sezamových semienok
arašidový olej na vyprážanie
2 citróny
½ viazaničky petržlenovej vňate
sójová omáčka
wasabi (japonský alebo kórejský veľmi ostrý chren)
sambalová alebo čili pasta

Filé umyjeme, osušíme a v mrazničke necháme trochu zamraziť. Potom ho vyberieme a pokrájame na tenké plátky. Zmiešame soľ, korenie, olej a víno. Cibuľku očistíme a pokrájame na jemné kolieska. Zázvor olúpeme a nasekáme nadrobno. Cibuľku a zázvor pridáme do marinády a zalejeme ňou rybu. Marinujeme asi 10-15 minút. Na plytký tanier nasypeme múku a na druhý sezam. Vyšľaháme vajcia. Vo woku rozohrejeme dostatočné množstvo arašidového oleja. Rybacie plátky vyberieme z marinády a postupne ich obalíme v múke, vajíčku a sezame. Potom ich vyprážame v horúcom oleji asi 2-3 minúty. Vypražené ryby vyberieme a necháme odkvapkať na papierovej utierke. Citróny pokrájame na plátky. Petržlen umyjeme, osušíme a lístky otrháme. Rybu rozdelíme na taniere a ozdobíme citrónom a petržlenom. Podávame so sójovou omáčkou, chrenom wasabi a sambalovou pastou.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  2. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  4. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  5. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  6. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate
  7. Kam do tepla v januári?
  8. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely
  9. Konzultácia so svetovými odborníkmi dokáže zachrániť život
  10. Demänovku mieša iba jeden človek. Ako si strážia receptúru?
  1. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  2. Alarica – new business project in the market of shoes
  3. Ako jazdiť na snehu alebo ľade?
  4. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  5. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  6. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali
  7. Vlani sme si vyberali z vyše pol milióna inzerovaných áut
  8. V centre našej pozornosti sú zákazníci. Už 50 rokov
  9. Začiatok roka patrí dani z nehnuteľností
  10. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  1. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie? 12 359
  2. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli? 7 882
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 4 464
  4. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali 3 469
  5. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 3 253
  6. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 2 866
  7. Kam do tepla v januári? 2 064
  8. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely 1 861
  9. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 1 690
  10. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate 1 002

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Kuzminová: Presvedčila som sa, že chyba nie je v streleckej forme

Slovenská biatlonistka je bez stresu a vo väčšej pohode. V stíhacích pretekoch skončila jedenásta.

PLUS

Logopedička: Nikdy nie je neskoro odnaučiť sa ráčkovať

Detí s problémami je čoraz viac.

Neprehliadnite tiež

Prečo ľudia podvádzajú? Prieskum dal jasnú odpoveď a nie je iba jedna

Aké sú motivácie tých, ktorí páchajú neveru a prečo sú aj šťastní ľudia neverní?

Wellness cestovanie: Čo si pod novým trendom predstaviť?

Cestovanie, ktoré má v prvom rade priniesť oddych a očistu mysle, je staro-novou záležitosťou v inovatívnom šate.

Dolly Parton: Ako sa z obyčajného dievčaťa stala kráľovná country

Blýskavé kostýmy, výrazný mejkap, objemné platinové blond vlasy a typický „hrkálkový“ hlas, to všetko tvorí legendu country hudby.

Sedem malých predsavzatí pre vašu krásu

Toto je niekoľko drobností, ktoré môžeme urobiť, aby sme pomohli pleti či vlasom.

Desať receptov na muffiny

Jednoduché, zdravé aj rafinované recepty na koláčiky v košíčku.