SME
Utorok, 26. január, 2021 | Meniny má TamaraKrížovkyKrížovky

Výlet do kultúry Ázie

Panvica wok je jednoduchý a obľúbený spôsob varenia.

Kuracie prsia s marhuľovou omáčkou
4 porcie

700 g kuracích pŕs bez kosti
asi 4 cm zázvoru
1 cibuľku šalotky
1 strúčik cesnaku
3 lyžice sezamového oleja
6 lyžíc svetlej sójovej omáčky
1 stonku citrónovej trávy alebo lyžičku nastrúhanej citrónovej kôry
2-3 lyžice rastlinného oleja

Omáčka:
½ lyžičky sambalovej alebo čili pasty
2 lyžice limetkovej alebo citrónovej šťavy
4 mladé cibuľky
4 lyžice marhuľového džemu

Kuracie prsia nakrájame na kúsky. Zázvor, šalotku a cesnak najemno nasekáme. Polovicu zázvoru zmiešame s cesnakom, sezamovým olejom a 3 lyžicami sójovej omáčky. Citronelu nasekáme nadrobno. Pridáme kuracie mäso a premiešame. Mäso necháme v náleve marinovať najmenej 3 hodiny (najlepšie je nechať marinovať cez noc prikryté v chladničke). Sambalovú pastu zmiešame so zvyšným zázvorom, zvyšnou sójovou omáčkou a limetkovou šťavou. Mladú cibuľku pokrájame na kolieska (aj zelenú vňať) a spolu s džemom pridáme do pripravenej zmesi. Vo woku rozohrejeme olej a mäso v ňom opečieme. Na takmer upečené mäso nakvapkáme trochu nálevu, v ktorom sme marinovali mäso a dopečieme ho. Podávame s omáčkou.

Skryť Vypnúť reklamu

Zelenina na sladkokyslo
4 porcie

2 červené, 2 žlté a 2 zelené papriky
4 paradajky
6 strúčikov cesnaku
½ viazaničky petržlenovej vňate
3 lyžice arašidového oleja
2 lyžice ryžového vína alebo vína sherry
4 lyžice sójovej omáčky
1 lyžicu cukru
mletý aníz, koriander a zázvor

Papriky umyjeme, očistíme, odstránime jadierka a nakrájame na tenké rezance. Paradajky krížom narežeme, krátko ponoríme do vriacej vody, prudko ochladíme pod studenou vodou, stiahneme z nich kožu a nakrájame na dieliky. Cesnak ošúpeme a prelisujeme. Petržlen umyjeme, osušíme a nasekáme najemno. Vo woku rozohrejeme olej a zeleninu v ňom podusíme. Podlejeme vínom a sójovou omáčkou. Krátko povaríme, primiešame cukor a ochutíme anízom, koriandrom a zázvorom. Rozdelíme na taniere a podávame.

Skryť Vypnúť reklamu

Dusené paradajky so zázvorovou kapustou
4 porcie

12 stredne veľkých paradajok
½ malej hlávkovej kapusty
100 g čerstvého zázvoru
1 lyžicu rastlinného oleja
1 lyžicu mletého zázvoru
1 lyžicu omáčky hoisin alebo sójovej omáčky
1 lyžicu rybacej omáčky
trochu mletého koriandra rozmiešaného v oleji
½ viazaničky čerstvého koriandra

Paradajky umyjeme, vršok odkrojíme a vyberieme vnútrajšok. Z kapusty odstránime vonkajšie listy, rozpolíme ju a vyrežeme hlúb. Listy nakrájame na tenké rezance. Zázvor olúpeme a nakrájame na tenké plátky. Vo woku rozohrejeme olej a dusíme v ňom kapustu spolu s mletým zázvorom a omáčkami, až kým nezmäkne. Potom kapustou naplníme paradajky. Do bambusového košíka dáme vždy po tri paradajky, posypeme ich plátkami zázvoru a prikryjeme odkrojeným vrškom. (Ak nemáme bambusový košík, môžeme ho nahradiť naparovacou podložkou na knedle.) Vo woku alebo zodpovedajúcom hrnci zohrejeme trochu vody, košíky položíme na seba a vložíme do woku. Wok uzavrieme pokrievkou. Po 10 minútach vrchný košík zameníme so spodným a ďalších 10 minút varíme v pare. Nakoniec paradajky pokvapkáme trochou koriandrového oleja a posypeme najemno nasekanými koriandrovými listami.

Skryť Vypnúť reklamu

Rybacie plátky v sezame
4 porcie

500 g filiet z čerstvej morskej ryby
1 lyžičku soli
1 lyžičku nahrubo pomletého čierneho korenia
2 lyžice sezamového oleja
2-3 lyžice ryžového vína (alebo iného dezertného vína)
½ viazaničky mladej cibuľky
2-3 cm čerstvého zázvoru
3 lyžice múky
2-3 vajíčka
100 g bielych sezamových semienok
arašidový olej na vyprážanie
2 citróny
½ viazaničky petržlenovej vňate
sójová omáčka
wasabi (japonský alebo kórejský veľmi ostrý chren)
sambalová alebo čili pasta

Filé umyjeme, osušíme a v mrazničke necháme trochu zamraziť. Potom ho vyberieme a pokrájame na tenké plátky. Zmiešame soľ, korenie, olej a víno. Cibuľku očistíme a pokrájame na jemné kolieska. Zázvor olúpeme a nasekáme nadrobno. Cibuľku a zázvor pridáme do marinády a zalejeme ňou rybu. Marinujeme asi 10-15 minút. Na plytký tanier nasypeme múku a na druhý sezam. Vyšľaháme vajcia. Vo woku rozohrejeme dostatočné množstvo arašidového oleja. Rybacie plátky vyberieme z marinády a postupne ich obalíme v múke, vajíčku a sezame. Potom ich vyprážame v horúcom oleji asi 2-3 minúty. Vypražené ryby vyberieme a necháme odkvapkať na papierovej utierke. Citróny pokrájame na plátky. Petržlen umyjeme, osušíme a lístky otrháme. Rybu rozdelíme na taniere a ozdobíme citrónom a petržlenom. Podávame so sójovou omáčkou, chrenom wasabi a sambalovou pastou.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  2. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  3. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  4. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  5. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  6. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  8. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  9. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  10. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  1. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  2. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  3. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  4. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  5. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  6. Budovanie zelenej značky
  7. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  8. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  9. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  10. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 30 021
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 22 806
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 16 741
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 107
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 709
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 516
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 592
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 512
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 405
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 337
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračná fotografia.

Slovensko sa bojí míňať vakcíny, aby zostalo na druhú dávku.

19 h
 Milan Uhrík v končí v Kotlebovej strane.

Pozícia Kotlebu sa výrazne upevnila po zmene v stanovách.

57m
Petra Vlhová ide obrovský slalom.

Sledujte online prenos s nami.

45m

Neprehliadnite tiež

Ilustračné foto.

Niektorí ľudia zo vzťahu odídu.

11m
Ilwad Elmanovú zaradilo BBC do ankety 1000 Women 2020 a v roku 2019 sa dostala do užšieho výberu kandidátov na Nobelovu cenu.

Ilwad a Iman Elmanovým zabili otca aj sestru.

3 h

Na aféru so šéfom tvrdo doplatila.

20 h
Zuzana Guzmická

Guzmická hovorí o tom, čo robiť, keď dieťa nechce spať.

24. jan