Výlet do kultúry Ázie

Panvica wok je jednoduchý a obľúbený spôsob varenia.

Kuracie prsia s marhuľovou omáčkou
4 porcie

700 g kuracích pŕs bez kosti
asi 4 cm zázvoru
1 cibuľku šalotky
1 strúčik cesnaku
3 lyžice sezamového oleja
6 lyžíc svetlej sójovej omáčky
1 stonku citrónovej trávy alebo lyžičku nastrúhanej citrónovej kôry
2-3 lyžice rastlinného oleja

Omáčka:
½ lyžičky sambalovej alebo čili pasty
2 lyžice limetkovej alebo citrónovej šťavy
4 mladé cibuľky
4 lyžice marhuľového džemu

Kuracie prsia nakrájame na kúsky. Zázvor, šalotku a cesnak najemno nasekáme. Polovicu zázvoru zmiešame s cesnakom, sezamovým olejom a 3 lyžicami sójovej omáčky. Citronelu nasekáme nadrobno. Pridáme kuracie mäso a premiešame. Mäso necháme v náleve marinovať najmenej 3 hodiny (najlepšie je nechať marinovať cez noc prikryté v chladničke). Sambalovú pastu zmiešame so zvyšným zázvorom, zvyšnou sójovou omáčkou a limetkovou šťavou. Mladú cibuľku pokrájame na kolieska (aj zelenú vňať) a spolu s džemom pridáme do pripravenej zmesi. Vo woku rozohrejeme olej a mäso v ňom opečieme. Na takmer upečené mäso nakvapkáme trochu nálevu, v ktorom sme marinovali mäso a dopečieme ho. Podávame s omáčkou.

Zelenina na sladkokyslo
4 porcie

2 červené, 2 žlté a 2 zelené papriky
4 paradajky
6 strúčikov cesnaku
½ viazaničky petržlenovej vňate
3 lyžice arašidového oleja
2 lyžice ryžového vína alebo vína sherry
4 lyžice sójovej omáčky
1 lyžicu cukru
mletý aníz, koriander a zázvor

Papriky umyjeme, očistíme, odstránime jadierka a nakrájame na tenké rezance. Paradajky krížom narežeme, krátko ponoríme do vriacej vody, prudko ochladíme pod studenou vodou, stiahneme z nich kožu a nakrájame na dieliky. Cesnak ošúpeme a prelisujeme. Petržlen umyjeme, osušíme a nasekáme najemno. Vo woku rozohrejeme olej a zeleninu v ňom podusíme. Podlejeme vínom a sójovou omáčkou. Krátko povaríme, primiešame cukor a ochutíme anízom, koriandrom a zázvorom. Rozdelíme na taniere a podávame.

Dusené paradajky so zázvorovou kapustou
4 porcie

12 stredne veľkých paradajok
½ malej hlávkovej kapusty
100 g čerstvého zázvoru
1 lyžicu rastlinného oleja
1 lyžicu mletého zázvoru
1 lyžicu omáčky hoisin alebo sójovej omáčky
1 lyžicu rybacej omáčky
trochu mletého koriandra rozmiešaného v oleji
½ viazaničky čerstvého koriandra

Paradajky umyjeme, vršok odkrojíme a vyberieme vnútrajšok. Z kapusty odstránime vonkajšie listy, rozpolíme ju a vyrežeme hlúb. Listy nakrájame na tenké rezance. Zázvor olúpeme a nakrájame na tenké plátky. Vo woku rozohrejeme olej a dusíme v ňom kapustu spolu s mletým zázvorom a omáčkami, až kým nezmäkne. Potom kapustou naplníme paradajky. Do bambusového košíka dáme vždy po tri paradajky, posypeme ich plátkami zázvoru a prikryjeme odkrojeným vrškom. (Ak nemáme bambusový košík, môžeme ho nahradiť naparovacou podložkou na knedle.) Vo woku alebo zodpovedajúcom hrnci zohrejeme trochu vody, košíky položíme na seba a vložíme do woku. Wok uzavrieme pokrievkou. Po 10 minútach vrchný košík zameníme so spodným a ďalších 10 minút varíme v pare. Nakoniec paradajky pokvapkáme trochou koriandrového oleja a posypeme najemno nasekanými koriandrovými listami.

Rybacie plátky v sezame
4 porcie

500 g filiet z čerstvej morskej ryby
1 lyžičku soli
1 lyžičku nahrubo pomletého čierneho korenia
2 lyžice sezamového oleja
2-3 lyžice ryžového vína (alebo iného dezertného vína)
½ viazaničky mladej cibuľky
2-3 cm čerstvého zázvoru
3 lyžice múky
2-3 vajíčka
100 g bielych sezamových semienok
arašidový olej na vyprážanie
2 citróny
½ viazaničky petržlenovej vňate
sójová omáčka
wasabi (japonský alebo kórejský veľmi ostrý chren)
sambalová alebo čili pasta

Filé umyjeme, osušíme a v mrazničke necháme trochu zamraziť. Potom ho vyberieme a pokrájame na tenké plátky. Zmiešame soľ, korenie, olej a víno. Cibuľku očistíme a pokrájame na jemné kolieska. Zázvor olúpeme a nasekáme nadrobno. Cibuľku a zázvor pridáme do marinády a zalejeme ňou rybu. Marinujeme asi 10-15 minút. Na plytký tanier nasypeme múku a na druhý sezam. Vyšľaháme vajcia. Vo woku rozohrejeme dostatočné množstvo arašidového oleja. Rybacie plátky vyberieme z marinády a postupne ich obalíme v múke, vajíčku a sezame. Potom ich vyprážame v horúcom oleji asi 2-3 minúty. Vypražené ryby vyberieme a necháme odkvapkať na papierovej utierke. Citróny pokrájame na plátky. Petržlen umyjeme, osušíme a lístky otrháme. Rybu rozdelíme na taniere a ozdobíme citrónom a petržlenom. Podávame so sójovou omáčkou, chrenom wasabi a sambalovou pastou.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  2. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  3. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  4. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  5. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  6. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  7. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  8. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  9. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi
  10. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis
  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  2. Aj vy môžete mať pekný trávnik, poradí vám expert
  3. Výrobky, ktoré chutia a voňajú ako z domácej zabíjačky
  4. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  5. Profesionálne sa predaj nehnuteľností dá robiť jedine exkluzívne
  6. HÝBSA Slovensko odštartovalo turné po Slovensku. Buďte pri tom!
  7. Každý štvrtý 70-tnik na Slovensku má cukrovku, pribúdajú mladší
  8. 5 hviezdičkové apartmány priamo na pobreží - Dubrovník
  9. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  10. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  1. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 16 087
  2. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 11 041
  3. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy) 8 466
  4. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 6 827
  5. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky 6 368
  6. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 6 194
  7. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi 5 806
  8. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 5 009
  9. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 4 651
  10. Študenti majú na získanie 30 € ešte 20 dní 3 709

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Kotlebovcom po zrušení môžu siahnuť na majetok, pozrite sa na aký

Kotlebovcom sa po vstupe do banskobystrickej župy začalo dariť, kupovali autá aj domy.

SVET

Rakúska štátna tajomníčka: Teraz útočia na webe, zajtra v uliciach

Rakúsko pripravuje zákony o nenávistných prejavoch.

KOMENTÁRE

Netreba vedieť, čo je Kajínek. Z väznice vykročila celebrita (Schutzov týždeň)

Proti „ideám“ Sme rodina je šuvix aj nový „sociálny balík“ Smer-SNS-HíD.

Neprehliadnite tiež

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Na sobotu, 27. mája, sme pre vás pripravili rozhovor s Oľgou Feldekovou, jahodové recepty aj špeciálnu letnú súťaž.

Sex s robotom: Môžu robotické napodobeniny nahradiť vzťah so živým partnerom?

Vývoj sexuálnych pomôcok prekračuje hranice. Pýtali sme sa sexuológa, kam smeruje ľudská sexualita.

Aj záhradkárstvo podlieha trendom. Architekt radí, ako zmodernizovať záhradu v roku 2017

Týchto osem moderných prístupov k starostlivosti o záhradu uvíta aj tá vaša.

V hlavnej úlohe čokoláda: Desať dezertov, ktorým neodoláte

Z čokolády sa dá vyčarovať nespočetné množstvo koláčov, dezertov a zákuskov. Necháte sa zlákať?