Vajcia – jesť alebo nejesť?

Obľúbené živočíšne produkty v kuchyni nemusia chýbať, ale konzumovať by sme ich mali s ohľadom na náš zdravotný stav.

Vajcia patria už oddávna k potravinám, ktoré majú v našich jedálnych lístkoch stabilné miesto. Podľa doktorky Alžbety Béderovej zo Združenia pre zdravie a výživu jednoznačne obsahujú kvalitné živiny. Preto sa aj takzvané lakto-ovo-vegetariánstvo u dospelého človeka, keď konzumuje okrem rastlinnej potravy len mliečne produkty a vajcia, z hľadiska zdravej výživy dá akceptovať. „Prednosťou vajec je najmä vysoká biologická hodnota bielkovín, ktoré sú v nich obsiahnuté. Majú natoľko ideálne a komplexné zloženie nevyhnutných aminokyselín, že sú vzorom pre posudzovanie biologickej hodnoty všetkých bielkovín.“ Dôležité je, že bielkoviny z vajca dokáže náš organizmus ľahšie stráviť ako bielkoviny z niektorých druhov mäsa. Podľa odborníčky si pozornosť zaslúžia aj tuky, ktoré obsahuje žĺtok: „Majú vysokú výživnú hodnotu, predovšetkým vďaka zastúpeniu nenasýtených mastných kyselín. Ich pomer k nasýteným mastným kyselinám je zo zdravotného hľadiska priaznivejší ako u mnohých iných živočíšnych tukov.“

Článok pokračuje pod video reklamou

Vitamíny aj cholesterol
Vajcia sú významným zdrojom vitamínov A, E, D a K, ale aj celého komplexu vitamínov B. „Okrem vitamínu C teda obsahujú prakticky všetky vitamíny. Z minerálnych látok je to najmä fosfor, železo a síra, v škrupine sa nachádza vápnik,“ vymenúva Béderová. K stále diskutovaným negatívam patrí obsah cholesterolu v žĺtku, ktorý predstavuje rizikový faktor najmä pri vzniku srdcovo-cievnych ochorení. „Odporúčaná denná dávka cholesterolu je 300 mg a jedno slepačie vajce obsahuje 270 mg. Skoro dvojnásobné množstvo sa nachádza v husacích, kačacích vajciach a vajciach morky, tie však u nás nezvykneme často konzumovať,“ hovorí lekárka.

Nízkym obsahom cholesterolu sa údajne vyznačujú prepeličie vajcia, ale podľa Béderovej sú to skreslené informácie – aj tento druh vajec ho obsahuje dosť, len sú rozmermi menšie. Cholesterol však zohráva v ľudskom tele dôležitú úlohu, je jeho nevyhnutnou súčasťou: „Nájdeme ho v tele každého cicavca. Okrem iného je základným stavebným materiálom bunkových membrán, nachádza sa aj v žlčových kyselinách, ktoré sú nevyhnutné pre vstrebávanie tukov v čreve. A zdravý organizmus dokáže nadmerné množstvo cholesterolu sám priebežne odbúravať.“ Kvalitu vajec podľa odborníčky ovplyvňuje kvalita a čistota chovu. Z hľadiska obsahu výživných látok však neexistuje rozdiel napríklad medzi slepačími vajcami s hnedou a bielou škrupinou, pretože farba je ovplyvnená typom nosnice.

Pri alergii opatrne
Vajcia sú pomerne lacná potravina, ktorá sa vyznačuje ľahkým a mnohostranným využitím v našich jedálnych lístkoch. Béderová však upozorňuje, že do úvahy prichádzajú len tie úpravy, ktoré vajíčka dostatočne tepelne spracujú: „Ani v minulosti veľmi populárne a ľahko stráviteľné vajcia na mäkko už dnes neodporúčame. Vajcia je vhodné konzumovať uvarené na tvrdo, vo forme omelety alebo praženice, nie však v kombinácii napríklad so slaninou alebo inou údeninou.“ Proti prospešnosti vajec odborníci donedávna viedli pomerne tvrdú kampaň, dnes však názory na ich význam v našej výžive do značnej miery prehodnotili.

V súčasnosti platí odporúčanie, že dve až tri vajcia týždenne sa na našich tanieroch pokojne môžu objaviť. „Ak sa však v rodine vyskytuje alergia na potraviny, musíme byť opatrní vo výžive detí a riadiť sa radami pediatra, pretože sa môžu prejaviť vrodené dispozície,“ objasňuje lekárka. Potravinové alergény majú väčšinou bielkovinový charakter a vajcia patria k najvýznamnejším. Prejavy alergie môžu byť rôzne – či už je to pocit svrbenia jazyka, opuch pier, bolesti brucha, vracanie, hnačka, nechutenstvo, porucha vstrebávania živín, začervenanie a svrbenie kože, vyrážky, sťažené dýchanie, zvýšená tvorba hlienov, kašeľ alebo migréna. U dojčiat a malých detí sa okrem vajec najčastejšie stretávame s alergiou na bielkoviny kravského mlieka a na sóju.

Surové chránia hlasivky?
Vajcia sú údajne prospešné pre spevákov. Traduje sa, že ak ich pravidelne pijú v surovej forme, dokážu priaznivo vplývať na hlasivky. Podľa doktorky Béderovej je to však len mýtus a dosť rizikový: „Surové vajcia v žiadnom prípade farbu hlasu ani spevácku kondíciu pozitívne neovplyvňujú. Práve naopak – vzhľadom na riziko hnačky a rôznych iných vážnych problémov, ktoré sú s konzumáciou tepelne neupravených vajec spojené, môže byť zdravotný stav ohrozený.“ Vajcia sú totiž významným rezervoárom salmonel, ktoré vyvolávajú obávané hnačkové ochorenie – salmonelózu. Konzumácia jedál, do ktorých sa pridávajú surové vajcia, je dnes preto v rámci spoločného stravovania zakázaná. „Pri využívaní vajec v domácich podmienkach by sme mali dodržiavať preventívne opatrenia – kupovať len vajcia z veľkochovu, podliehajúce kontrole, s riadnym značením, bezpečným skladovaním a predajom v hygienicky vyho-vujúcich podmienkach,“ upozorňuje odborníčka.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno?
  2. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc
  3. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk
  4. Talent - vzdelanie - úspech
  5. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu
  6. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s?
  7. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche
  8. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom
  9. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať?
  10. Slovanet spustil LTE internet aj na juhu Tokaja
  1. Zastrašovanie od majiteľov hotela Danube nehoráznosťou!
  2. Naše finančné družstvo - postoj člena vyjadrený básňou
  3. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc
  4. Chceme, aby mali naši zákazníci z nakupovania zážitok
  5. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk
  6. Depresia. Kedy ju treba liečiť?
  7. Bratislavčania môžu žiadať príspevok na polopodzemné kontajnery
  8. Mototechna predala za päť rokov už 40 tisíc áut
  9. HubHub spája sily s Neulogy
  10. Na SPU v Nitre vznikla Konfuciova trieda
  1. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s? 23 149
  2. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc 12 085
  3. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom 9 661
  4. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno? 9 315
  5. Mio MiVue 733 WiFi - snadno přeneste záznam autokamery do mobilu 6 089
  6. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche 5 886
  7. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu 5 335
  8. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať? 4 869
  9. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME 4 475
  10. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk 3 573

Hlavné správy zo Sme.sk

Neprehliadnite tiež

Domáce spa: Ako sa zbaviť stresu v kúpeľni?

Wellness v pohodlí domova je ideálnou formou ako načerpať nové sily a ešte aj skrášliť svoj zovňajšok.

Stubai: Do lyžiarskeho raja cestuje čoraz viac Slovákov

Chcete si byť snehom istí? Navštívte tirolské ľadovce v rakúskom Stubai.

Preplávala Lamanšský prieliv: Na tých, ktorí o mne pochybovali, sa teraz smejem

Diaľková plavkyňa Zuzana Jusková predbehla aj svojich mužských kolegov.

Reishi: Prečo je ázijská huba kráľovnou medzi prírodnými liečivami?

Prezývajú ju aj zázračná, huba bohov či huba s duchovnou silou.

Štýl Cindy Crawfordovej: Jej obľúbeným kúskom je sako

Tri tipy na oblečenie v štýle supermodelky.