SME
Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

Vajcia – jesť alebo nejesť?

Obľúbené živočíšne produkty v kuchyni nemusia chýbať, ale konzumovať by sme ich mali s ohľadom na náš zdravotný stav.

Vajcia patria už oddávna k potravinám, ktoré majú v našich jedálnych lístkoch stabilné miesto. Podľa doktorky Alžbety Béderovej zo Združenia pre zdravie a výživu jednoznačne obsahujú kvalitné živiny. Preto sa aj takzvané lakto-ovo-vegetariánstvo u dospelého človeka, keď konzumuje okrem rastlinnej potravy len mliečne produkty a vajcia, z hľadiska zdravej výživy dá akceptovať. „Prednosťou vajec je najmä vysoká biologická hodnota bielkovín, ktoré sú v nich obsiahnuté. Majú natoľko ideálne a komplexné zloženie nevyhnutných aminokyselín, že sú vzorom pre posudzovanie biologickej hodnoty všetkých bielkovín.“ Dôležité je, že bielkoviny z vajca dokáže náš organizmus ľahšie stráviť ako bielkoviny z niektorých druhov mäsa. Podľa odborníčky si pozornosť zaslúžia aj tuky, ktoré obsahuje žĺtok: „Majú vysokú výživnú hodnotu, predovšetkým vďaka zastúpeniu nenasýtených mastných kyselín. Ich pomer k nasýteným mastným kyselinám je zo zdravotného hľadiska priaznivejší ako u mnohých iných živočíšnych tukov.“

Skryť Vypnúť reklamu

Vitamíny aj cholesterol
Vajcia sú významným zdrojom vitamínov A, E, D a K, ale aj celého komplexu vitamínov B. „Okrem vitamínu C teda obsahujú prakticky všetky vitamíny. Z minerálnych látok je to najmä fosfor, železo a síra, v škrupine sa nachádza vápnik,“ vymenúva Béderová. K stále diskutovaným negatívam patrí obsah cholesterolu v žĺtku, ktorý predstavuje rizikový faktor najmä pri vzniku srdcovo-cievnych ochorení. „Odporúčaná denná dávka cholesterolu je 300 mg a jedno slepačie vajce obsahuje 270 mg. Skoro dvojnásobné množstvo sa nachádza v husacích, kačacích vajciach a vajciach morky, tie však u nás nezvykneme často konzumovať,“ hovorí lekárka.

Nízkym obsahom cholesterolu sa údajne vyznačujú prepeličie vajcia, ale podľa Béderovej sú to skreslené informácie – aj tento druh vajec ho obsahuje dosť, len sú rozmermi menšie. Cholesterol však zohráva v ľudskom tele dôležitú úlohu, je jeho nevyhnutnou súčasťou: „Nájdeme ho v tele každého cicavca. Okrem iného je základným stavebným materiálom bunkových membrán, nachádza sa aj v žlčových kyselinách, ktoré sú nevyhnutné pre vstrebávanie tukov v čreve. A zdravý organizmus dokáže nadmerné množstvo cholesterolu sám priebežne odbúravať.“ Kvalitu vajec podľa odborníčky ovplyvňuje kvalita a čistota chovu. Z hľadiska obsahu výživných látok však neexistuje rozdiel napríklad medzi slepačími vajcami s hnedou a bielou škrupinou, pretože farba je ovplyvnená typom nosnice.

Skryť Vypnúť reklamu

Pri alergii opatrne
Vajcia sú pomerne lacná potravina, ktorá sa vyznačuje ľahkým a mnohostranným využitím v našich jedálnych lístkoch. Béderová však upozorňuje, že do úvahy prichádzajú len tie úpravy, ktoré vajíčka dostatočne tepelne spracujú: „Ani v minulosti veľmi populárne a ľahko stráviteľné vajcia na mäkko už dnes neodporúčame. Vajcia je vhodné konzumovať uvarené na tvrdo, vo forme omelety alebo praženice, nie však v kombinácii napríklad so slaninou alebo inou údeninou.“ Proti prospešnosti vajec odborníci donedávna viedli pomerne tvrdú kampaň, dnes však názory na ich význam v našej výžive do značnej miery prehodnotili.

V súčasnosti platí odporúčanie, že dve až tri vajcia týždenne sa na našich tanieroch pokojne môžu objaviť. „Ak sa však v rodine vyskytuje alergia na potraviny, musíme byť opatrní vo výžive detí a riadiť sa radami pediatra, pretože sa môžu prejaviť vrodené dispozície,“ objasňuje lekárka. Potravinové alergény majú väčšinou bielkovinový charakter a vajcia patria k najvýznamnejším. Prejavy alergie môžu byť rôzne – či už je to pocit svrbenia jazyka, opuch pier, bolesti brucha, vracanie, hnačka, nechutenstvo, porucha vstrebávania živín, začervenanie a svrbenie kože, vyrážky, sťažené dýchanie, zvýšená tvorba hlienov, kašeľ alebo migréna. U dojčiat a malých detí sa okrem vajec najčastejšie stretávame s alergiou na bielkoviny kravského mlieka a na sóju.

Skryť Vypnúť reklamu

Surové chránia hlasivky?
Vajcia sú údajne prospešné pre spevákov. Traduje sa, že ak ich pravidelne pijú v surovej forme, dokážu priaznivo vplývať na hlasivky. Podľa doktorky Béderovej je to však len mýtus a dosť rizikový: „Surové vajcia v žiadnom prípade farbu hlasu ani spevácku kondíciu pozitívne neovplyvňujú. Práve naopak – vzhľadom na riziko hnačky a rôznych iných vážnych problémov, ktoré sú s konzumáciou tepelne neupravených vajec spojené, môže byť zdravotný stav ohrozený.“ Vajcia sú totiž významným rezervoárom salmonel, ktoré vyvolávajú obávané hnačkové ochorenie – salmonelózu. Konzumácia jedál, do ktorých sa pridávajú surové vajcia, je dnes preto v rámci spoločného stravovania zakázaná. „Pri využívaní vajec v domácich podmienkach by sme mali dodržiavať preventívne opatrenia – kupovať len vajcia z veľkochovu, podliehajúce kontrole, s riadnym značením, bezpečným skladovaním a predajom v hygienicky vyho-vujúcich podmienkach,“ upozorňuje odborníčka.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  3. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  4. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  5. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  10. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 17 915
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 13 948
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 110
  4. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 12 366
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 073
  6. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 724
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 660
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 855
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 724
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 679
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus na Slovensku: Naď pripúšťa, že možno budú musieť zakázať testovanie ľudí z iných okresov (minúta po minúte)

Na Slovensku pribudlo 2890 pozitívne testovaných ľudí a 25 úmrtí pacientov s Covid-19. Celkovo si pandémia vyžiadala 159 obetí.

Minister obrany Jaroslav Naď.
Ilustračné foto.
Komentár Petra Schutza

Z krajiny sa stal pokusný králik vojny proti Covidu

Koza zarevala, vlk hladný.

Peter Schutz
Hornádska ulica v Krompachoch v piatok 10. apríla.