Vajcia patria už oddávna k potravinám, ktoré majú v našich jedálnych lístkoch stabilné miesto. Podľa doktorky Alžbety Béderovej zo Združenia pre zdravie a výživu jednoznačne obsahujú kvalitné živiny. Preto sa aj takzvané lakto-ovo-vegetariánstvo u dospelého človeka, keď konzumuje okrem rastlinnej potravy len mliečne produkty a vajcia, z hľadiska zdravej výživy dá akceptovať. „Prednosťou vajec je najmä vysoká biologická hodnota bielkovín, ktoré sú v nich obsiahnuté. Majú natoľko ideálne a komplexné zloženie nevyhnutných aminokyselín, že sú vzorom pre posudzovanie biologickej hodnoty všetkých bielkovín.“ Dôležité je, že bielkoviny z vajca dokáže náš organizmus ľahšie stráviť ako bielkoviny z niektorých druhov mäsa. Podľa odborníčky si pozornosť zaslúžia aj tuky, ktoré obsahuje žĺtok: „Majú vysokú výživnú hodnotu, predovšetkým vďaka zastúpeniu nenasýtených mastných kyselín. Ich pomer k nasýteným mastným kyselinám je zo zdravotného hľadiska priaznivejší ako u mnohých iných živočíšnych tukov.“
Vitamíny aj cholesterol
Vajcia sú významným zdrojom vitamínov A, E, D a K, ale aj celého komplexu vitamínov B. „Okrem vitamínu C teda obsahujú prakticky všetky vitamíny. Z minerálnych látok je to najmä fosfor, železo a síra, v škrupine sa nachádza vápnik,“ vymenúva Béderová. K stále diskutovaným negatívam patrí obsah cholesterolu v žĺtku, ktorý predstavuje rizikový faktor najmä pri vzniku srdcovo-cievnych ochorení. „Odporúčaná denná dávka cholesterolu je 300 mg a jedno slepačie vajce obsahuje 270 mg. Skoro dvojnásobné množstvo sa nachádza v husacích, kačacích vajciach a vajciach morky, tie však u nás nezvykneme často konzumovať,“ hovorí lekárka.
Nízkym obsahom cholesterolu sa údajne vyznačujú prepeličie vajcia, ale podľa Béderovej sú to skreslené informácie – aj tento druh vajec ho obsahuje dosť, len sú rozmermi menšie. Cholesterol však zohráva v ľudskom tele dôležitú úlohu, je jeho nevyhnutnou súčasťou: „Nájdeme ho v tele každého cicavca. Okrem iného je základným stavebným materiálom bunkových membrán, nachádza sa aj v žlčových kyselinách, ktoré sú nevyhnutné pre vstrebávanie tukov v čreve. A zdravý organizmus dokáže nadmerné množstvo cholesterolu sám priebežne odbúravať.“ Kvalitu vajec podľa odborníčky ovplyvňuje kvalita a čistota chovu. Z hľadiska obsahu výživných látok však neexistuje rozdiel napríklad medzi slepačími vajcami s hnedou a bielou škrupinou, pretože farba je ovplyvnená typom nosnice.
Pri alergii opatrne
Vajcia sú pomerne lacná potravina, ktorá sa vyznačuje ľahkým a mnohostranným využitím v našich jedálnych lístkoch. Béderová však upozorňuje, že do úvahy prichádzajú len tie úpravy, ktoré vajíčka dostatočne tepelne spracujú: „Ani v minulosti veľmi populárne a ľahko stráviteľné vajcia na mäkko už dnes neodporúčame. Vajcia je vhodné konzumovať uvarené na tvrdo, vo forme omelety alebo praženice, nie však v kombinácii napríklad so slaninou alebo inou údeninou.“ Proti prospešnosti vajec odborníci donedávna viedli pomerne tvrdú kampaň, dnes však názory na ich význam v našej výžive do značnej miery prehodnotili.
V súčasnosti platí odporúčanie, že dve až tri vajcia týždenne sa na našich tanieroch pokojne môžu objaviť. „Ak sa však v rodine vyskytuje alergia na potraviny, musíme byť opatrní vo výžive detí a riadiť sa radami pediatra, pretože sa môžu prejaviť vrodené dispozície,“ objasňuje lekárka. Potravinové alergény majú väčšinou bielkovinový charakter a vajcia patria k najvýznamnejším. Prejavy alergie môžu byť rôzne – či už je to pocit svrbenia jazyka, opuch pier, bolesti brucha, vracanie, hnačka, nechutenstvo, porucha vstrebávania živín, začervenanie a svrbenie kože, vyrážky, sťažené dýchanie, zvýšená tvorba hlienov, kašeľ alebo migréna. U dojčiat a malých detí sa okrem vajec najčastejšie stretávame s alergiou na bielkoviny kravského mlieka a na sóju.
Surové chránia hlasivky?
Vajcia sú údajne prospešné pre spevákov. Traduje sa, že ak ich pravidelne pijú v surovej forme, dokážu priaznivo vplývať na hlasivky. Podľa doktorky Béderovej je to však len mýtus a dosť rizikový: „Surové vajcia v žiadnom prípade farbu hlasu ani spevácku kondíciu pozitívne neovplyvňujú. Práve naopak – vzhľadom na riziko hnačky a rôznych iných vážnych problémov, ktoré sú s konzumáciou tepelne neupravených vajec spojené, môže byť zdravotný stav ohrozený.“ Vajcia sú totiž významným rezervoárom salmonel, ktoré vyvolávajú obávané hnačkové ochorenie – salmonelózu. Konzumácia jedál, do ktorých sa pridávajú surové vajcia, je dnes preto v rámci spoločného stravovania zakázaná. „Pri využívaní vajec v domácich podmienkach by sme mali dodržiavať preventívne opatrenia – kupovať len vajcia z veľkochovu, podliehajúce kontrole, s riadnym značením, bezpečným skladovaním a predajom v hygienicky vyho-vujúcich podmienkach,“ upozorňuje odborníčka.
Autor: Zuzana Zajacová, SMEženy 1/2008