JEDZTE VLÁKNINU
Surová strava, neupravené suroviny - špeciálne s vysokým podielom vlákniny, stimulujú váš apetít. Pri konzumovaní jedla s vysokým obsahom vlákniny máte dlhšie pocit sýtosti.
PRAVIDELNE SI ČISTITE ZUBY
Snažte sa po každom väčšom jedle čistiť zuby. Zmena chuti pomáha odolať viac jesť.
BUĎTE ZÁSADOVÍ
Pravidelne raňajkujte a dodržujte pravidelné stravovanie počas dňa.
Častejšie a v menších množstvách, ako 2x za deň do prasknutia. Eliminujete tým nepríjemné zvieranie žalúdka od hladu.
SPOMAĽTE
Chvíľu trvá, kým si váš mozog uvedomí, že ste už najedení. Preto jedzte pomaly a pokojne.
ATKINSOVA DIÉTA
Vylúčte z vášho stravovania uhľohydráty, ktoré vás robia hladnejšími. Zamerajte sa na vysoký obsah tukov, bielkovín a vlákninu.
Dôležitá je okrem iného aj konzumácia surovej zeleniny. Podľa zakladateľa Atkinsa práve uhľohydráty spôsobujú našu nadváhu pretože mobilizujú inzulín, ktorý dodáva cukor bunkám, a tak brzdí odbúravanie tuku v tele. Negatíva: spôsobuje často únavu, možné sú i záchvaty dny a dopad na vysoký obsah cholesterolu v krvi.
WEIGHT WATCHERS DIÉTA
Všetko je dovolené, ale musíte si prísne kontrolovať aké množstvo ste zjedli. Každé jedlo je ohodnotené na základe bodového systému.
Bodový systém je vypracovaný na základe obsahu kalórií v jedle a množstva/pomeru tukov a vlákniny. Menšie porcie = menej kalórií vo vašom tele. Schudnúť pol kilogramu za týždeň = potrebujete o 500 kal. denne menej. Negatíva: stále pocit hladu.
ORNISHOVA DIÉTA
Zabudnite na mäso, sladkosti a alkohol. Nemusíte sa obmedzovať v množstve jedla, ak ho starostlivo vyberiete a zameriate sa hlavne na vysoký obsah vlákniny, málo cukrov a tukov.
Negatíva: dodržiavanie prísnych pravidiel. Zabudnúť na mäso sa dá, ale na avokádo, oriešky a olivy?
Pozn. Použité materiály z www.time.com