Jablkovo-ďumbierové bowle
8 pohárov
3 kyslasté jablká
¼ l jablkového džúsu
½ l ďumbierovej limonády, prípadne uvareného sirupu z nastrúhaného ďumbieru, vody a cukru
2 lyžičky čerstvého ďumbieru
2 l sýtenej minerálky alebo stolovej vody
Jablká umyjeme, odstránime jadrovník a nakrájame na stredne veľké kocky. Pridáme džús, ďumbierovú limonádu a na jemno nasekaný alebo nastrúhaný ďumbier a dáme asi hodinu odstáť. Nakoniec prilejeme minerálku a ihneď podávame.
Jahodové bowle
6 pohárov
750 g čerstvých jahôd
75 g cukru
1 citrón
1 pomaranč
1 fľašu suchého bieleho vína
1 fľašu sektu
lístky mäty
Jahody očistíme, umyjeme a dáme odkvapkať. Jahody rozpolíme a vložíme do nádoby na bowle a nasypeme na ne cukor. Citrón a pomaranč umyjeme horúcou vodou. Kôru natenko olúpeme a polovicu nakrájame na tenké pásiky. Vytlačíme z nich šťavu a spolu s nakrájanou kôrou primiešame k jahodám a dáme chladiť. Asi o 2 hodiny zlejeme jahodovú šťavu, premiešame, prilejeme víno a necháme ešte 2 hodiny odležať. Nakoniec dolejeme sekt a premiešame. Zvyšnou citrusovou kôrou dekoratívne ozdobíme okraj misy s bowle. Do každého pohára dáme mätové lístky a podávame.
Melónové bowle
10 pohárov
400 g dužiny oranžovej tekvice alebo žltého melóna
1 limetku alebo malý citrón
1 lyžicu cukru
1 l hroznového džúsu alebo šťavy
1 l minerálky alebo sýtenej stolovej vody
1 fľašu sektu
Z dužiny odstránime jadierka. Guľatým vykrajovačom z nej povykrajujeme guľôčky a vložíme do nádoby na bowle. Limetku umyjeme horúcou vodou, utrieme a nakrájame na kolieska. Polovicu limetkových plátkov dáme na tekvicové guľky a posypeme cukrom. Na ovocie nalejeme hroznovú šťavu a dáme na 2 - 3 hodiny do chladničky. Nakoniec prilejeme minerálku a sekt. Pridáme zvyšné kolieska limetky a ihneď podávame.
Bowle z červeného melóna
12 pohárov
1 červený melón
10 cl jablkového džúsu
2 lyžice cukru
2 fľaše suchého bieleho vína
2 fľaše sektu
Melón rozkrojíme na polovicu, odstránime jadierka a zachytíme šťavu. Guľatým vykrajovačom povykrajujeme dužinu. Melónové guľky dáme do nádoby na bowle, prilejeme jablkový džús, pridáme cukor a 1 fľašu vína. Dáme na 2 hodiny do chladničky. Potom bowle dolejeme zvyšným vínom a sektom. Ihneď podávame ako osviežujúci nápoj.
Ovocné bowle
12 pohárov
2 l hruškového džúsu alebo šťavy
čerstvo nastrúhaný ďumbier
5 lyžičiek čaju, najlepšie Assam
3 - 4 lyžice trstinového cukru
2 lyžice citrónového alebo limetkového sirupu
šťava z dvoch citrónov
2 - 3 l sýtenej minerálky alebo stolovej vody
250 g čerstvých alebo mrazených černíc
listy medovky
Liter ľadovej hruškovej šťavy zmiešame s ďumbierom. Naplníme ňou zásobníky alebo vrecká na ľadové guľôčky a dáme do mrazničky. Čaj zalejeme ¼ l vriacej vody a dáme asi 10 minút lúhovať. Trstinový cukor a citrónový alebo limetkový sirup zmiešame s citrónovou šťavou. Za hrsť zamrznutých guliek dáme do sitka. Prelejeme cez ne čaj do sirupovej zmesi. Dôkladne premiešame a prelejeme do nádoby na bowle. Dolejeme druhý liter dobre vychladenej hruškovej šťavy a ľadovú minerálku. Do bowle vložíme zvyšné zmrznuté hruškové guľky a černice. Ihneď podávame ozdobené lístkami medovky.
Autor: spracovala Slávka Petrášová, smeženy, Zdroj: Ikar