Oslaďme si život. Ale zdravšie

Takmer všetko sa dá nahradiť a to platí aj o bielom cukre, ktorý ešte v mnohých domácnostiach tvorí jednu z hlavných prísad. Mali by sme však pamätať na to, že existujú aj iné formy. A zdravšie.

Najmä sviatky sú obdobím, keď na stole ani v žalúdku nemôžu chýbať koláče a zákusky. Pri ich príprave v mnohých rodinách prevažuje biely cukor, hoci všetci vieme, že určite nepatrí medzi to najzdravšie, čo trh ponúka. A nielen preto, že nám vďaka nemu stúpa ručička na váhe. „Cukor je disacharid – sacharóza a jeho nadmerná konzumácia zvyšuje riziko vzniku cukrovky, obezity, zubného kazu a iných ochorení,“ hovorí odborníčka na výživu Alžbeta Béderová. Cukor, respektíve na sladkosti bohatá strava, taktiež tlmí centrum hladu, čo môže blokovať príjem iných, zdravých potravín a prospešných živín. Môže sa dostaviť chudokrvnosť či zníženie imunity.

Príbuzný s melasou
Zdravšou alternatívou je hnedý cukor, ktorý sa vyrába z cukrovej trstiny a získava sa zo šťavy kryštalizáciou. Pozitívom tohto cukru v porovnaní s bielym je, že obsahuje aj trstinovú melasu plnú minerálnych látok ako horčík, železo či zinok. „Biely rafinovaný cukor melasu a tiež minerálne látky, stopové prvky neobsahuje, po konzumácii sa rýchlo dostáva do krvi, jeho väčšie množstvo predstavuje pre telo záťaž. Naopak cukor, ktorý je obohatený melasou, sa pomalšie vstrebáva a nemá tým na organizmus také negatívne účinky,“ vysvetľuje Béderová. V porovnaní s repným cukrom má trstinový cukor taktiež vyšší obsah monosacharidov – jednoduchých ovocných cukrov – glukózy a fruktózy. Tie sú vďaka ich prirodzenej forme lepšie stráviteľné.

Sladký zázrak?
Med sa na našich poličkách vyskytuje asi častejšie ako hnedý cukor, no zvykneme ho pridávať iba do čaju, a to najmä počas zimných mesiacov. Možno ani nevieme, že do 18. storočia pritom slúžil ako hlavné sladidlo. Zmenilo sa to až po rozšírení výroby trstinového a repného cukru, ktoré ho do veľkej miery nahradili. A to je škoda. „Ako najrýchlejší a najlepší zdroj energie ho na zvýšenie svalovej činnosti a výkonnosti v dávnej minulosti podávali dokonca vojakom a gladiátorom. Na hojenie rán a vredov ho zasa 2000 rokov pred Kristom používali antickí Gréci a Rimania, ktorí už vtedy poznali jeho antibakteriálne účinky,“ uvádza príklady z minulosti Alžbeta Béderová. Medzi najcennejšie vlastnosti medu patrí 70-80-percentný obsah jednoduchých cukrov, ktoré sa veľmi rýchlo vstrebú z tenkého čreva do krvného obehu, a tak energiu možno okamžite využiť. V mede by sme našli aj približne dvadsaťpäť minerálov, z ktorých najvýznamnejšími sú železo, meď, mangán, takisto však aj sodík, draslík alebo fosfor. Nechýbajú mu ani veľmi potrebné vitamíny zo skupiny B – B1, B2, B6, B12, kyselina nikotínová, pantoténová, vitamín C, rutín. Čo sa týka skladovania medu, mali by sme mu nájsť miesto v špajzi či na inom tmavom mieste. Svetlo a teplo by mohli med pripraviť o veľmi účinné enzýmy.

Ako liek
Vďaka svojmu zloženiu a jeho účinkom by sme medu mohli pokojne dať aj prívlastok liečivý. Bráni napríklad chorobnému pôsobeniu stafylokokov, streptokokov, baktérií vyvolávajúcich infekcie močových ciest či črevné infekcie. Taktiež vďaka nemu môžeme predísť alebo čiastočne znížiť zvýšenú plynatosť, keďže repný cukor niekedy vyvoláva v tráviacom trakte nadmerné kvasenie. Pravdu majú aj všetci tí, ktorí odporúčajú konzumovať med pri ochoreniach, akými sú zápal priedušiek, horných dýchacích ciest či pri kašli. Med totiž obsahuje takzvané terpény, ktoré pomáhajú vylučovať hlieny a zmierňovať kašeľ. Ak však trpíte cukrovkou, mali by ste sa medu vyhýbať rovnako ako cukru. To platí aj v prípade, že nechcete naberať kilogramy navyše, pretože med je veľmi kalorický. „Je síce zdravšie sladiť medom ako cukrom, lebo fruktóza a glukóza v mede sú oproti sacharóze v cukre ľahšie stráviteľné, taktiež pôsobí relatívne pozvoľne na hladinu cukru v krvi, no ani sladenie medom netreba preháňať,“ uzatvára odborníčka na výživu.

Niekoľko tipov
ak trpíte migrénami alebo nespavosťou, odporúča sa piť vodu s tromi lyžičkami jablčného octu a dvomi lyžičkami medu alebo pohár mlieka s medom
kvetový med s vysokým obsahom fruktózy je dobrý pri liečbe pečeňových ochorení
lyžičku medu rozpustenú v mlieku je dobré podávať podvyživeným a chudokrvným deťom
tehotným ženám pomôže med tlmiť stavy nevoľnosti

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách
  3. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície?
  4. Atraktívnejšie učenie vďaka digitálnym technológiám
  5. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy!
  6. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  7. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  8. Rastie nám pokrivená generácia?
  9. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  10. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  1. Atraktívnejšie učenie vďaka digitálnym technológiám
  2. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície?
  3. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách
  4. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy!
  5. Detské zúbky sú veda
  6. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  7. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  8. Rastie nám pokrivená generácia?
  9. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  10. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  1. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 14 308
  2. Rastie nám pokrivená generácia? 8 995
  3. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 3 181
  4. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 2 705
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 1 871
  6. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 296
  7. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji 1 249
  8. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 041
  9. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 1 003
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky 553

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Nesledujeme mohutnú wagnerovskú operu, skôr reláciu o varení

Každý bude trochu nespokojný.

Neprehliadnite tiež

Vedkyňa, ktorá skúma ľudskú sexualitu: Žiarlivosť je obranný mechanizmus, načúvajme jej

Kateřina Klapilová tvrdí, že v laboratóriu je oveľa ťažšie vzrušiť ženy než mužov.

Ako vám pri pôrode môže pomôcť dula a kedy sa pre ňu rozhodnúť?

Prítomnosť duly pri pôrode dokázateľne znižuje percento cisárskych rezov.

Návrhári o ekológii v móde: Je trvalá udržateľnosť budúcnosťou?

Desať známych mien slovenskej módy prezradilo, čo si myslia o ekologickom módnom biznise.