Domáci chutí najlepšie

Upečte si s nami chlieb, za ktorým sa len tak zapráši.

Karotkový chlieb
400 g celozrnnej múky
100 g hladkej múky
4 mrkvy
50 g čerstvého zázvoru
200 ml mlieka
4 lyžice trstinového cukru
1 lyžicu melasy
1 balíček sušených kvasníc
1 lyžičku soli

Mlieko zahrejeme cca na 30 °C a podľa návodu na sušených kvasniciach si pripravíme kvások. Očistenú mrkvu i zázvor nastrúhame na jemno. Do väčšej misy preosejeme oba druhy múky, do stredu urobíme jamku a do nej nalejeme kvások. Vareškou premiesime a pridáme nastrúhanú mrkvu, zázvor, cukor, melasu, zvyšok vlažného mlieka a soľ. Vypracujeme hladké cesto, ktoré sa nechytá stien misy.Vypracované cesto posypeme múkou, prikryjeme utierkou a dáme kysnúť na teplé miesto. Po 30 minútach ho znovu premiesime a necháme kysnúť ďalších 30 minút. Vykysnutý bochník cesta položíme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme ešte krátko nakysnúť. Povrch cesta potrieme vodou, aby sa mohlo rovnomerne dvíhať a nepopukalo. Pečieme v rúre predhriatej na 180 °C cca 30 - 40 minút do zlatohneda. Správne upečený chleba poznáme podľa toho, že špajľa, ktorú do cesta zapichneme, bude po vytiahnutí suchá.
Tip: Kým sa pustíme do prípravy cesta, vyberieme všetky suroviny z chladničky a dáme na jedno miesto, aby mali rovnakú teplotu. Cesto potom lepšie kysne.

Obmena: Čerstvý zázvor môžeme nahradiť nadrobno nakrájaným kandizovaným zázvorom.

Maslovo-medový chlieb s vločkami
750 g špaldovej alebo pohánkovej múky
1 balenie sušeného (7 g) alebo 42 g čerstvého droždia
120 ml vody
350 ml polotučného mlieka
120 ml bieleho jogurtu
75 ml medu
40 g zmäknutého masla
50 g ovsených vločiek
50 g pekanových alebo vlašských orechov
štipku soli

Pripravíme kvások (podobne ako v predchádzajúcom recepte). Zmiešame všetky ingrediencie do vláčneho cesta a pridáme orechy. Pozor, vločky nasiaknu vodou, cesto musí byť trochu redšie. Necháme kysnúť cca 90 minút v teple a za občasného premiesenia (chlieb lepšie vykysne a potom bude porézny a chutný). Formu na toastový chlieb vymastíme tukom a posypeme vločkami. Cesto dáme do formy a ešte 30 minút necháme kysnúť. Pečie sa cca 60 minút v rúre predhriatej na 165 °C.

Foccacia a ciabatta
850 g hladkej pšeničnej múky
500 ml vody
2 balíčky sušeného droždia (alebo 2 kocky trvanlivého)
60 ml panenského olivového oleja
štipku soli
rozmarín, artičoky, olivy, pínie

Najskôr si pripravíme kvások. Droždie rozmiešame v cca 200 ml vlažnej vody (môžete pridať štipku cukru, urýchlime tak kvasenie) a necháme niekoľko minút na teplom mieste pracovať. Múku osolíme, pridáme kvások a zvyšok vody a vypracujeme hladké cesto. Poprášime ho múkou, zakryjeme čistou utierkou a necháme na teplom mieste cca 75 minút kysnúť. V priebehu kysnutia môžeme cesto niekoľkokrát premiesiť (aby kvasinky dostali potrebné množstvo vzduchu). Vykysnuté cesto rozdelíme na menšie bochníky (cca 300 g).

Tie rukami roztiahneme na asi 1 cm silné placky a ďalej spracúvame nasledovnými spôsobmi:
a) Diagonálne zľahka narežeme, pokvapkáme olejom a posypeme čerstvým rozmarínom. Vložíme do rúry predhriatej na 220 °C a cca 20 - 30 minút dozlatista pečieme.
b) Z ďalšieho bochníka utvoríme valček s priemerom cca 5 cm. Potrieme ho žĺtkom a posypeme semiačkami sezamu, kmínu alebo anízu. Vložíme do rúry predhriatej na 220 °C a pečieme dozlatista (20 - 30 minút).
c) Ďalší bochník roztiahneme a premiesime s artičokmi, olivami, píniami alebo sušenými rajčinami a znovu utvoríme bochník.

Tip: Všetky chleby necháme predtým, než ich vložíme do rúry, ešte chvíľu kysnúť.

Chlieb s cibuľou
300 g hladkej múky
600 g celozrnnej hladkej múky
1 balenie sušeného alebo čerstvého droždia
225 g zemiakov uvarených deň dopredu
250 ml vody z varených zemiakov
120 ml bieleho jogurtu
50 g masla
120 ml vlažnej vody
1 cibuľu
1 strúčik cesnaku
2 lyžice oleja
1 lyžicu medu
štipku soli

Pripravíme si kvások (ako v predchádzajúcich receptoch), pridáme ho do zmesi múky, jogurtu a jemne nastrúhaných zemiakov. Cibuľu a cesnak s medom orestujeme na oleji. Necháme vychladnúť a potom pridáme do cesta (časť si necháme bokom). Pri miesení cesto dolievame vodou zo zemiakov. Cesto necháme až 90 minút kysnúť, občas premiesime. Z vykysnutého cesta utvoríme 1 až 2 bochníky. Narežeme krížom. Ich povrch posypeme zvyškom orestovanej cibule a medu. Pečieme v dopredu predhriatej rúre na 190 °C asi 60 minút.

Recepty pochádzajú z časopisu Chef Gurmán. Viac chutných tipov si môžete prečítať v aktuálnom čísle, ktoré nájdete v novinových stánkoch.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Najvýhodnejšie ročné online predplatné SME.sk len za 29€
  2. Nový supermarket Fresh otvorili na Aničke
  3. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018?
  4. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej!
  5. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  6. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  7. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  8. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  9. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  10. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate
  1. Najvýhodnejšie ročné online predplatné SME.sk len za 29€
  2. Nový supermarket Fresh otvorili na Aničke
  3. Attracting talent – Why Millennials are choosing to join Johnson
  4. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018?
  5. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej!
  6. Alarica – new business project in the market of shoes
  7. Ako jazdiť na snehu alebo ľade?
  8. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  9. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  10. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali
  1. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie? 8 316
  2. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli? 7 127
  3. Nový supermarket Fresh otvorili na Aničke 3 178
  4. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 3 126
  5. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 2 156
  6. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej! 2 107
  7. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018? 1 584
  8. Kam do tepla v januári? 1 520
  9. Najvýhodnejšie ročné online predplatné SME.sk len za 29€ 1 515
  10. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 1 471

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Severná Kórea už na olympiádu útočila. Nechceli ju za hostiteľa

Soul chcel v roku 1988 letnou olympiádou zažiariť. Viedla k tomu krvavá cesta aj ústupky severnému susedovi.

PLUS

Je z trinástich detí a nikto mu neveril. Dnes láme rekordy

Hovoria o ňom ako o novom Matejovi Tóthovi.

KOMENTÁRE

Urazili ste môjho priateľa, pán premiér

Viem, nemenovali ste ho. Ale označili ste ho jeho náboženským vyznaním.

ŠPORT

Vlhová spravila chybu, v obrovskom slalome o pódium nebojovala

Víťazkou obrovského slalomu sa stala Nemka Viktoria Rebensburgová.

Neprehliadnite tiež

Ako vyzerá deň v živote profesionálneho testera sexuálnych hračiek

Tí najlepší sa o svoje skúsenosti podelia vtipne a originálne.

Čo si obliecť na ples?

Plesová sezóna je v plnom prúde, takto sa oblečiete vhodne podľa etikety.

Nosnou témou tohtoročnej svadobnej výstavy v Nitre bola Folk nevesta

Deviaty ročník dvojdňovej výstavy predstavuje najnovšie trendy svadobného dizajnu na rok 2018.

Vzťahová poradňa: Moja žena na materskej chce najať upratovačku

Psychologička radí, ako zorganizovať pomoc v domácnosti a čo robiť pri rozvode blízkej rodiny.

Prečo ľudia podvádzajú? Prieskum dal jasnú odpoveď a nie je iba jedna

Aké sú motivácie tých, ktorí páchajú neveru a prečo sú aj šťastní ľudia neverní?