Domáci chutí najlepšie

Upečte si s nami chlieb, za ktorým sa len tak zapráši.

Karotkový chlieb
400 g celozrnnej múky
100 g hladkej múky
4 mrkvy
50 g čerstvého zázvoru
200 ml mlieka
4 lyžice trstinového cukru
1 lyžicu melasy
1 balíček sušených kvasníc
1 lyžičku soli

Mlieko zahrejeme cca na 30 °C a podľa návodu na sušených kvasniciach si pripravíme kvások. Očistenú mrkvu i zázvor nastrúhame na jemno. Do väčšej misy preosejeme oba druhy múky, do stredu urobíme jamku a do nej nalejeme kvások. Vareškou premiesime a pridáme nastrúhanú mrkvu, zázvor, cukor, melasu, zvyšok vlažného mlieka a soľ. Vypracujeme hladké cesto, ktoré sa nechytá stien misy.Vypracované cesto posypeme múkou, prikryjeme utierkou a dáme kysnúť na teplé miesto. Po 30 minútach ho znovu premiesime a necháme kysnúť ďalších 30 minút. Vykysnutý bochník cesta položíme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme ešte krátko nakysnúť. Povrch cesta potrieme vodou, aby sa mohlo rovnomerne dvíhať a nepopukalo. Pečieme v rúre predhriatej na 180 °C cca 30 - 40 minút do zlatohneda. Správne upečený chleba poznáme podľa toho, že špajľa, ktorú do cesta zapichneme, bude po vytiahnutí suchá.
Tip: Kým sa pustíme do prípravy cesta, vyberieme všetky suroviny z chladničky a dáme na jedno miesto, aby mali rovnakú teplotu. Cesto potom lepšie kysne.

Obmena: Čerstvý zázvor môžeme nahradiť nadrobno nakrájaným kandizovaným zázvorom.

Maslovo-medový chlieb s vločkami
750 g špaldovej alebo pohánkovej múky
1 balenie sušeného (7 g) alebo 42 g čerstvého droždia
120 ml vody
350 ml polotučného mlieka
120 ml bieleho jogurtu
75 ml medu
40 g zmäknutého masla
50 g ovsených vločiek
50 g pekanových alebo vlašských orechov
štipku soli

Pripravíme kvások (podobne ako v predchádzajúcom recepte). Zmiešame všetky ingrediencie do vláčneho cesta a pridáme orechy. Pozor, vločky nasiaknu vodou, cesto musí byť trochu redšie. Necháme kysnúť cca 90 minút v teple a za občasného premiesenia (chlieb lepšie vykysne a potom bude porézny a chutný). Formu na toastový chlieb vymastíme tukom a posypeme vločkami. Cesto dáme do formy a ešte 30 minút necháme kysnúť. Pečie sa cca 60 minút v rúre predhriatej na 165 °C.

Foccacia a ciabatta
850 g hladkej pšeničnej múky
500 ml vody
2 balíčky sušeného droždia (alebo 2 kocky trvanlivého)
60 ml panenského olivového oleja
štipku soli
rozmarín, artičoky, olivy, pínie

Najskôr si pripravíme kvások. Droždie rozmiešame v cca 200 ml vlažnej vody (môžete pridať štipku cukru, urýchlime tak kvasenie) a necháme niekoľko minút na teplom mieste pracovať. Múku osolíme, pridáme kvások a zvyšok vody a vypracujeme hladké cesto. Poprášime ho múkou, zakryjeme čistou utierkou a necháme na teplom mieste cca 75 minút kysnúť. V priebehu kysnutia môžeme cesto niekoľkokrát premiesiť (aby kvasinky dostali potrebné množstvo vzduchu). Vykysnuté cesto rozdelíme na menšie bochníky (cca 300 g).

Tie rukami roztiahneme na asi 1 cm silné placky a ďalej spracúvame nasledovnými spôsobmi:
a) Diagonálne zľahka narežeme, pokvapkáme olejom a posypeme čerstvým rozmarínom. Vložíme do rúry predhriatej na 220 °C a cca 20 - 30 minút dozlatista pečieme.
b) Z ďalšieho bochníka utvoríme valček s priemerom cca 5 cm. Potrieme ho žĺtkom a posypeme semiačkami sezamu, kmínu alebo anízu. Vložíme do rúry predhriatej na 220 °C a pečieme dozlatista (20 - 30 minút).
c) Ďalší bochník roztiahneme a premiesime s artičokmi, olivami, píniami alebo sušenými rajčinami a znovu utvoríme bochník.

Tip: Všetky chleby necháme predtým, než ich vložíme do rúry, ešte chvíľu kysnúť.

Chlieb s cibuľou
300 g hladkej múky
600 g celozrnnej hladkej múky
1 balenie sušeného alebo čerstvého droždia
225 g zemiakov uvarených deň dopredu
250 ml vody z varených zemiakov
120 ml bieleho jogurtu
50 g masla
120 ml vlažnej vody
1 cibuľu
1 strúčik cesnaku
2 lyžice oleja
1 lyžicu medu
štipku soli

Pripravíme si kvások (ako v predchádzajúcich receptoch), pridáme ho do zmesi múky, jogurtu a jemne nastrúhaných zemiakov. Cibuľu a cesnak s medom orestujeme na oleji. Necháme vychladnúť a potom pridáme do cesta (časť si necháme bokom). Pri miesení cesto dolievame vodou zo zemiakov. Cesto necháme až 90 minút kysnúť, občas premiesime. Z vykysnutého cesta utvoríme 1 až 2 bochníky. Narežeme krížom. Ich povrch posypeme zvyškom orestovanej cibule a medu. Pečieme v dopredu predhriatej rúre na 190 °C asi 60 minút.

Recepty pochádzajú z časopisu Chef Gurmán. Viac chutných tipov si môžete prečítať v aktuálnom čísle, ktoré nájdete v novinových stánkoch.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  2. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  3. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  4. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  5. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  6. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  7. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  8. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  9. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi
  10. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis
  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  2. Aj vy môžete mať pekný trávnik, poradí vám expert
  3. Výrobky, ktoré chutia a voňajú ako z domácej zabíjačky
  4. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  5. Profesionálne sa predaj nehnuteľností dá robiť jedine exkluzívne
  6. HÝBSA Slovensko odštartovalo turné po Slovensku. Buďte pri tom!
  7. Každý štvrtý 70-tnik na Slovensku má cukrovku, pribúdajú mladší
  8. 5 hviezdičkové apartmány priamo na pobreží - Dubrovník
  9. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  10. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  1. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 17 221
  2. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal? 15 558
  3. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy) 13 866
  4. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 12 059
  5. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 7 780
  6. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 6 874
  7. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky 6 410
  8. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 5 928
  9. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 3 455
  10. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke? 3 299

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Američania spozorneli. Slovenský princ je hodný Oscara

Veľký šľachtiteľský príbeh sa začal celkom nenápadne.

PRIMÁR

Od štyridsatky po sedemdesiatku. Ako sa mení sexualita?

Kvalita závisí od psychiky milencov.

Neprehliadnite tiež

Spýtali sme sa stomatológa: Ďasná na ústupe a ako sa o ne starať

Odhalené zubné krčky nie sú len estetický defekt. Zachrániť chrup môže v takomto prípade bezbolestný zákrok známy ako gingivoplastika.

Oľga Feldeková: Humor je pre mňa záhada, možno mu raz prídem na koreň

Spolu s manželom sa chystá napísať pamäti a ako sama dodáva: budú o ňom.

Sedem miest, ktoré vo Florencii musíte vidieť

Ak sa tento rok chystáte do toskánskej metropoly, tieto zaujímavosti v nej by ste si nemali nechať ujsť.

Čo robiť, keď vás trápi celulitída

Nevzhľadné hrbolčeky na koži trápia ženy najmä počas plavkovej sezóny.