Domáci chutí najlepšie

Upečte si s nami chlieb, za ktorým sa len tak zapráši.

Karotkový chlieb
400 g celozrnnej múky
100 g hladkej múky
4 mrkvy
50 g čerstvého zázvoru
200 ml mlieka
4 lyžice trstinového cukru
1 lyžicu melasy
1 balíček sušených kvasníc
1 lyžičku soli

Mlieko zahrejeme cca na 30 °C a podľa návodu na sušených kvasniciach si pripravíme kvások. Očistenú mrkvu i zázvor nastrúhame na jemno. Do väčšej misy preosejeme oba druhy múky, do stredu urobíme jamku a do nej nalejeme kvások. Vareškou premiesime a pridáme nastrúhanú mrkvu, zázvor, cukor, melasu, zvyšok vlažného mlieka a soľ. Vypracujeme hladké cesto, ktoré sa nechytá stien misy.Vypracované cesto posypeme múkou, prikryjeme utierkou a dáme kysnúť na teplé miesto. Po 30 minútach ho znovu premiesime a necháme kysnúť ďalších 30 minút. Vykysnutý bochník cesta položíme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme ešte krátko nakysnúť. Povrch cesta potrieme vodou, aby sa mohlo rovnomerne dvíhať a nepopukalo. Pečieme v rúre predhriatej na 180 °C cca 30 - 40 minút do zlatohneda. Správne upečený chleba poznáme podľa toho, že špajľa, ktorú do cesta zapichneme, bude po vytiahnutí suchá.
Tip: Kým sa pustíme do prípravy cesta, vyberieme všetky suroviny z chladničky a dáme na jedno miesto, aby mali rovnakú teplotu. Cesto potom lepšie kysne.

Obmena: Čerstvý zázvor môžeme nahradiť nadrobno nakrájaným kandizovaným zázvorom.

Maslovo-medový chlieb s vločkami
750 g špaldovej alebo pohánkovej múky
1 balenie sušeného (7 g) alebo 42 g čerstvého droždia
120 ml vody
350 ml polotučného mlieka
120 ml bieleho jogurtu
75 ml medu
40 g zmäknutého masla
50 g ovsených vločiek
50 g pekanových alebo vlašských orechov
štipku soli

Pripravíme kvások (podobne ako v predchádzajúcom recepte). Zmiešame všetky ingrediencie do vláčneho cesta a pridáme orechy. Pozor, vločky nasiaknu vodou, cesto musí byť trochu redšie. Necháme kysnúť cca 90 minút v teple a za občasného premiesenia (chlieb lepšie vykysne a potom bude porézny a chutný). Formu na toastový chlieb vymastíme tukom a posypeme vločkami. Cesto dáme do formy a ešte 30 minút necháme kysnúť. Pečie sa cca 60 minút v rúre predhriatej na 165 °C.

Foccacia a ciabatta
850 g hladkej pšeničnej múky
500 ml vody
2 balíčky sušeného droždia (alebo 2 kocky trvanlivého)
60 ml panenského olivového oleja
štipku soli
rozmarín, artičoky, olivy, pínie

Najskôr si pripravíme kvások. Droždie rozmiešame v cca 200 ml vlažnej vody (môžete pridať štipku cukru, urýchlime tak kvasenie) a necháme niekoľko minút na teplom mieste pracovať. Múku osolíme, pridáme kvások a zvyšok vody a vypracujeme hladké cesto. Poprášime ho múkou, zakryjeme čistou utierkou a necháme na teplom mieste cca 75 minút kysnúť. V priebehu kysnutia môžeme cesto niekoľkokrát premiesiť (aby kvasinky dostali potrebné množstvo vzduchu). Vykysnuté cesto rozdelíme na menšie bochníky (cca 300 g).

Tie rukami roztiahneme na asi 1 cm silné placky a ďalej spracúvame nasledovnými spôsobmi:
a) Diagonálne zľahka narežeme, pokvapkáme olejom a posypeme čerstvým rozmarínom. Vložíme do rúry predhriatej na 220 °C a cca 20 - 30 minút dozlatista pečieme.
b) Z ďalšieho bochníka utvoríme valček s priemerom cca 5 cm. Potrieme ho žĺtkom a posypeme semiačkami sezamu, kmínu alebo anízu. Vložíme do rúry predhriatej na 220 °C a pečieme dozlatista (20 - 30 minút).
c) Ďalší bochník roztiahneme a premiesime s artičokmi, olivami, píniami alebo sušenými rajčinami a znovu utvoríme bochník.

Tip: Všetky chleby necháme predtým, než ich vložíme do rúry, ešte chvíľu kysnúť.

Chlieb s cibuľou
300 g hladkej múky
600 g celozrnnej hladkej múky
1 balenie sušeného alebo čerstvého droždia
225 g zemiakov uvarených deň dopredu
250 ml vody z varených zemiakov
120 ml bieleho jogurtu
50 g masla
120 ml vlažnej vody
1 cibuľu
1 strúčik cesnaku
2 lyžice oleja
1 lyžicu medu
štipku soli

Pripravíme si kvások (ako v predchádzajúcich receptoch), pridáme ho do zmesi múky, jogurtu a jemne nastrúhaných zemiakov. Cibuľu a cesnak s medom orestujeme na oleji. Necháme vychladnúť a potom pridáme do cesta (časť si necháme bokom). Pri miesení cesto dolievame vodou zo zemiakov. Cesto necháme až 90 minút kysnúť, občas premiesime. Z vykysnutého cesta utvoríme 1 až 2 bochníky. Narežeme krížom. Ich povrch posypeme zvyškom orestovanej cibule a medu. Pečieme v dopredu predhriatej rúre na 190 °C asi 60 minút.

Recepty pochádzajú z časopisu Chef Gurmán. Viac chutných tipov si môžete prečítať v aktuálnom čísle, ktoré nájdete v novinových stánkoch.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  4. Rastie nám pokrivená generácia?
  5. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  6. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  7. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  8. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  9. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  10. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  1. Detské zúbky sú veda
  2. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  4. Rastie nám pokrivená generácia?
  5. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  7. AAA AUTO za päť rokov predalo 320 tisíc vozidiel
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  9. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  1. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 21 634
  2. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 10 130
  3. Rastie nám pokrivená generácia? 9 356
  4. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 3 767
  5. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 2 027
  6. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 1 945
  7. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 694
  8. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 527
  9. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky 1 247
  10. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji 1 241

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Európa sa hýbe smerom, akým chce Merkelová

Angela Merkelová bola v posledných rokoch tvárou Európskej únie. Bez domáce podpory to bude mať oveľa ťažšie.

EKONOMIKA

Bankomaty majú výročia. Takto vyzerali pred 50 rokmi

Prvý bankomat dali do používania v roku 1967 v Londýne.

ŠPORT

Nórsky divák nevedel, že Sagana na Tour de France vylúčili

Ľudia v Nórsku si majstrovstvá sveta v cyklistike užívajú.

Neprehliadnite tiež

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V najnovšom čísle nájdete rozhovor s terapeutkou Katarínou Sipos o tom, ako rodičia vplývajú na správanie a zmýšľanie svojich detí.

Návrhári o ekológii v móde: Je trvalá udržateľnosť budúcnosťou?

Desať známych mien slovenskej módy prezradilo, čo si myslia o ekologickom módnom biznise.

Päť tipov na rýchle recepty s maslovou tekvicou

Tekvica je symbolom jesene. Jej využitie v kuchyni môže byť naozaj pestré.