Domáci chutí najlepšie

Upečte si s nami chlieb, za ktorým sa len tak zapráši.

Karotkový chlieb
400 g celozrnnej múky
100 g hladkej múky
4 mrkvy
50 g čerstvého zázvoru
200 ml mlieka
4 lyžice trstinového cukru
1 lyžicu melasy
1 balíček sušených kvasníc
1 lyžičku soli

Mlieko zahrejeme cca na 30 °C a podľa návodu na sušených kvasniciach si pripravíme kvások. Očistenú mrkvu i zázvor nastrúhame na jemno. Do väčšej misy preosejeme oba druhy múky, do stredu urobíme jamku a do nej nalejeme kvások. Vareškou premiesime a pridáme nastrúhanú mrkvu, zázvor, cukor, melasu, zvyšok vlažného mlieka a soľ. Vypracujeme hladké cesto, ktoré sa nechytá stien misy.Vypracované cesto posypeme múkou, prikryjeme utierkou a dáme kysnúť na teplé miesto. Po 30 minútach ho znovu premiesime a necháme kysnúť ďalších 30 minút. Vykysnutý bochník cesta položíme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme ešte krátko nakysnúť. Povrch cesta potrieme vodou, aby sa mohlo rovnomerne dvíhať a nepopukalo. Pečieme v rúre predhriatej na 180 °C cca 30 - 40 minút do zlatohneda. Správne upečený chleba poznáme podľa toho, že špajľa, ktorú do cesta zapichneme, bude po vytiahnutí suchá.
Tip: Kým sa pustíme do prípravy cesta, vyberieme všetky suroviny z chladničky a dáme na jedno miesto, aby mali rovnakú teplotu. Cesto potom lepšie kysne.

Obmena: Čerstvý zázvor môžeme nahradiť nadrobno nakrájaným kandizovaným zázvorom.

Maslovo-medový chlieb s vločkami
750 g špaldovej alebo pohánkovej múky
1 balenie sušeného (7 g) alebo 42 g čerstvého droždia
120 ml vody
350 ml polotučného mlieka
120 ml bieleho jogurtu
75 ml medu
40 g zmäknutého masla
50 g ovsených vločiek
50 g pekanových alebo vlašských orechov
štipku soli

Pripravíme kvások (podobne ako v predchádzajúcom recepte). Zmiešame všetky ingrediencie do vláčneho cesta a pridáme orechy. Pozor, vločky nasiaknu vodou, cesto musí byť trochu redšie. Necháme kysnúť cca 90 minút v teple a za občasného premiesenia (chlieb lepšie vykysne a potom bude porézny a chutný). Formu na toastový chlieb vymastíme tukom a posypeme vločkami. Cesto dáme do formy a ešte 30 minút necháme kysnúť. Pečie sa cca 60 minút v rúre predhriatej na 165 °C.

Foccacia a ciabatta
850 g hladkej pšeničnej múky
500 ml vody
2 balíčky sušeného droždia (alebo 2 kocky trvanlivého)
60 ml panenského olivového oleja
štipku soli
rozmarín, artičoky, olivy, pínie

Najskôr si pripravíme kvások. Droždie rozmiešame v cca 200 ml vlažnej vody (môžete pridať štipku cukru, urýchlime tak kvasenie) a necháme niekoľko minút na teplom mieste pracovať. Múku osolíme, pridáme kvások a zvyšok vody a vypracujeme hladké cesto. Poprášime ho múkou, zakryjeme čistou utierkou a necháme na teplom mieste cca 75 minút kysnúť. V priebehu kysnutia môžeme cesto niekoľkokrát premiesiť (aby kvasinky dostali potrebné množstvo vzduchu). Vykysnuté cesto rozdelíme na menšie bochníky (cca 300 g).

Tie rukami roztiahneme na asi 1 cm silné placky a ďalej spracúvame nasledovnými spôsobmi:
a) Diagonálne zľahka narežeme, pokvapkáme olejom a posypeme čerstvým rozmarínom. Vložíme do rúry predhriatej na 220 °C a cca 20 - 30 minút dozlatista pečieme.
b) Z ďalšieho bochníka utvoríme valček s priemerom cca 5 cm. Potrieme ho žĺtkom a posypeme semiačkami sezamu, kmínu alebo anízu. Vložíme do rúry predhriatej na 220 °C a pečieme dozlatista (20 - 30 minút).
c) Ďalší bochník roztiahneme a premiesime s artičokmi, olivami, píniami alebo sušenými rajčinami a znovu utvoríme bochník.

Tip: Všetky chleby necháme predtým, než ich vložíme do rúry, ešte chvíľu kysnúť.

Chlieb s cibuľou
300 g hladkej múky
600 g celozrnnej hladkej múky
1 balenie sušeného alebo čerstvého droždia
225 g zemiakov uvarených deň dopredu
250 ml vody z varených zemiakov
120 ml bieleho jogurtu
50 g masla
120 ml vlažnej vody
1 cibuľu
1 strúčik cesnaku
2 lyžice oleja
1 lyžicu medu
štipku soli

Pripravíme si kvások (ako v predchádzajúcich receptoch), pridáme ho do zmesi múky, jogurtu a jemne nastrúhaných zemiakov. Cibuľu a cesnak s medom orestujeme na oleji. Necháme vychladnúť a potom pridáme do cesta (časť si necháme bokom). Pri miesení cesto dolievame vodou zo zemiakov. Cesto necháme až 90 minút kysnúť, občas premiesime. Z vykysnutého cesta utvoríme 1 až 2 bochníky. Narežeme krížom. Ich povrch posypeme zvyškom orestovanej cibule a medu. Pečieme v dopredu predhriatej rúre na 190 °C asi 60 minút.

Recepty pochádzajú z časopisu Chef Gurmán. Viac chutných tipov si môžete prečítať v aktuálnom čísle, ktoré nájdete v novinových stánkoch.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Projekt Seberíniho: 60% vypredané ešte pred začiatkom kampane
  2. Stačí len mechanické, alebo elektronické zabezpečenie vozidla?
  3. Hyundai Tucson Shadow určite nezostane v tieni.
  4. 6 dôvodov, prečo začať posielať peniaze cez VIAMO (a ako na to)
  5. Atraktívnejšie učenie vďaka digitálnym technológiám
  6. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách
  7. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície?
  8. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy!
  9. Rastie nám pokrivená generácia?
  10. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  1. Poslanec Borguľa žiada vládu o podporu pre Bratislavu
  2. Otvorenie akademického roka 2017/2018 na EU v Bratislave
  3. Projekt Seberíniho: 60% vypredané ešte pred začiatkom kampane
  4. FSEV UK v Bratislave: Prax je súčasťou študijných programov
  5. 6 dôvodov, prečo začať posielať peniaze cez VIAMO (a ako na to)
  6. Hyundai Tucson Shadow určite nezostane v tieni.
  7. Stačí len mechanické, alebo elektronické zabezpečenie vozidla?
  8. Exkurzia odborárov a absolventov SvF STU v Bratislave 2017
  9. Zvolen: Zvolenčania myslia na zabezpečenie svojich domovov
  10. Detské zúbky sú veda
  1. 6 dôvodov, prečo začať posielať peniaze cez VIAMO (a ako na to) 6 349
  2. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 5 045
  3. Rastie nám pokrivená generácia? 2 993
  4. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 2 484
  5. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 1 437
  6. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách 1 437
  7. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy! 1 414
  8. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície? 1 215
  9. Hyundai Tucson Shadow určite nezostane v tieni. 1 010
  10. Kedy sa refinancovanie oplatí? 904

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Hlávkovej prípad stojí, Ficove kroky proti korupcii by jej nepomohli

Polícia korupčné prípady podľa prokuratúry nezvláda riešiť a ľudia jej neveria.

PLUS

Má dvadsaťpäť a cudzie srdce. Dnes už vie povedať, aké je to s ním

Ako mení transplantácia srdca vnímanie okolitého sveta.

ŠPORT

Legenda Merckx o Saganovi: Súperi mu len nahrávajú

Merckx nevidel na MS poriadne preteky.

SVET

Macron našiel spojencov na európsku revolúciu aj na Slovensku

Pri plánoch sa nemôže úplne spoľahnúť na podporu Nemecka.

Neprehliadnite tiež

Detská imunita na jeseň: Ako ju podporíte a čo na ňu vplýva?

Úlohu zohráva zdravý režim, psychická pohoda, ale aj očkovanie a výživové doplnky.

Vedkyňa, ktorá skúma ľudskú sexualitu: Žiarlivosť je obranný mechanizmus, načúvajme jej

Kateřina Klapilová tvrdí, že v laboratóriu je oveľa ťažšie vzrušiť ženy než mužov.

Ako vám pri pôrode môže pomôcť dula a kedy sa pre ňu rozhodnúť?

Prítomnosť duly pri pôrode dokázateľne znižuje percento cisárskych rezov.