SME
Štvrtok, 29. október, 2020 | Meniny má KláraKrížovkyKrížovky

Domáci chutí najlepšie

Upečte si s nami chlieb, za ktorým sa len tak zapráši.

Karotkový chlieb
400 g celozrnnej múky
100 g hladkej múky
4 mrkvy
50 g čerstvého zázvoru
200 ml mlieka
4 lyžice trstinového cukru
1 lyžicu melasy
1 balíček sušených kvasníc
1 lyžičku soli

Mlieko zahrejeme cca na 30 °C a podľa návodu na sušených kvasniciach si pripravíme kvások. Očistenú mrkvu i zázvor nastrúhame na jemno. Do väčšej misy preosejeme oba druhy múky, do stredu urobíme jamku a do nej nalejeme kvások. Vareškou premiesime a pridáme nastrúhanú mrkvu, zázvor, cukor, melasu, zvyšok vlažného mlieka a soľ. Vypracujeme hladké cesto, ktoré sa nechytá stien misy.Vypracované cesto posypeme múkou, prikryjeme utierkou a dáme kysnúť na teplé miesto. Po 30 minútach ho znovu premiesime a necháme kysnúť ďalších 30 minút. Vykysnutý bochník cesta položíme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme ešte krátko nakysnúť. Povrch cesta potrieme vodou, aby sa mohlo rovnomerne dvíhať a nepopukalo. Pečieme v rúre predhriatej na 180 °C cca 30 - 40 minút do zlatohneda. Správne upečený chleba poznáme podľa toho, že špajľa, ktorú do cesta zapichneme, bude po vytiahnutí suchá.
Tip: Kým sa pustíme do prípravy cesta, vyberieme všetky suroviny z chladničky a dáme na jedno miesto, aby mali rovnakú teplotu. Cesto potom lepšie kysne.

Skryť Vypnúť reklamu

Obmena: Čerstvý zázvor môžeme nahradiť nadrobno nakrájaným kandizovaným zázvorom.

Maslovo-medový chlieb s vločkami
750 g špaldovej alebo pohánkovej múky
1 balenie sušeného (7 g) alebo 42 g čerstvého droždia
120 ml vody
350 ml polotučného mlieka
120 ml bieleho jogurtu
75 ml medu
40 g zmäknutého masla
50 g ovsených vločiek
50 g pekanových alebo vlašských orechov
štipku soli

Pripravíme kvások (podobne ako v predchádzajúcom recepte). Zmiešame všetky ingrediencie do vláčneho cesta a pridáme orechy. Pozor, vločky nasiaknu vodou, cesto musí byť trochu redšie. Necháme kysnúť cca 90 minút v teple a za občasného premiesenia (chlieb lepšie vykysne a potom bude porézny a chutný). Formu na toastový chlieb vymastíme tukom a posypeme vločkami. Cesto dáme do formy a ešte 30 minút necháme kysnúť. Pečie sa cca 60 minút v rúre predhriatej na 165 °C.

Skryť Vypnúť reklamu

Foccacia a ciabatta
850 g hladkej pšeničnej múky
500 ml vody
2 balíčky sušeného droždia (alebo 2 kocky trvanlivého)
60 ml panenského olivového oleja
štipku soli
rozmarín, artičoky, olivy, pínie

Najskôr si pripravíme kvások. Droždie rozmiešame v cca 200 ml vlažnej vody (môžete pridať štipku cukru, urýchlime tak kvasenie) a necháme niekoľko minút na teplom mieste pracovať. Múku osolíme, pridáme kvások a zvyšok vody a vypracujeme hladké cesto. Poprášime ho múkou, zakryjeme čistou utierkou a necháme na teplom mieste cca 75 minút kysnúť. V priebehu kysnutia môžeme cesto niekoľkokrát premiesiť (aby kvasinky dostali potrebné množstvo vzduchu). Vykysnuté cesto rozdelíme na menšie bochníky (cca 300 g).

Tie rukami roztiahneme na asi 1 cm silné placky a ďalej spracúvame nasledovnými spôsobmi:
a) Diagonálne zľahka narežeme, pokvapkáme olejom a posypeme čerstvým rozmarínom. Vložíme do rúry predhriatej na 220 °C a cca 20 - 30 minút dozlatista pečieme.
b) Z ďalšieho bochníka utvoríme valček s priemerom cca 5 cm. Potrieme ho žĺtkom a posypeme semiačkami sezamu, kmínu alebo anízu. Vložíme do rúry predhriatej na 220 °C a pečieme dozlatista (20 - 30 minút).
c) Ďalší bochník roztiahneme a premiesime s artičokmi, olivami, píniami alebo sušenými rajčinami a znovu utvoríme bochník.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Všetky chleby necháme predtým, než ich vložíme do rúry, ešte chvíľu kysnúť.

Chlieb s cibuľou
300 g hladkej múky
600 g celozrnnej hladkej múky
1 balenie sušeného alebo čerstvého droždia
225 g zemiakov uvarených deň dopredu
250 ml vody z varených zemiakov
120 ml bieleho jogurtu
50 g masla
120 ml vlažnej vody
1 cibuľu
1 strúčik cesnaku
2 lyžice oleja
1 lyžicu medu
štipku soli

Pripravíme si kvások (ako v predchádzajúcich receptoch), pridáme ho do zmesi múky, jogurtu a jemne nastrúhaných zemiakov. Cibuľu a cesnak s medom orestujeme na oleji. Necháme vychladnúť a potom pridáme do cesta (časť si necháme bokom). Pri miesení cesto dolievame vodou zo zemiakov. Cesto necháme až 90 minút kysnúť, občas premiesime. Z vykysnutého cesta utvoríme 1 až 2 bochníky. Narežeme krížom. Ich povrch posypeme zvyškom orestovanej cibule a medu. Pečieme v dopredu predhriatej rúre na 190 °C asi 60 minút.

Skryť Vypnúť reklamu

Recepty pochádzajú z časopisu Chef Gurmán. Viac chutných tipov si môžete prečítať v aktuálnom čísle, ktoré nájdete v novinových stánkoch.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť
  2. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  3. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  4. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  5. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  6. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  7. Aplikácia na likvidáciu škody. Bez obhliadky a bez faktúry.
  8. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  9. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  10. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  1. SPS ukončí rok miliónovými investíciami
  2. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  3. Trh s elektromobilmi stagnuje. Kríza by mu mohla pomôcť
  4. Fakulta drží tempo so súčasnými i budúcimi trendmi
  5. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  6. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  7. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  8. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  9. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  10. Aplikácia na likvidáciu škody. Bez obhliadky a bez faktúry.
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 34 776
  2. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo 23 186
  3. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 20 737
  4. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 19 006
  5. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 13 978
  6. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 12 418
  7. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 12 098
  8. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť 11 683
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 431
  10. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 586
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

CYNICKÁ OBLUDA

Ďakujeme Kotlebovi

Kotleba vo videu odporúčal, ako sa majú jeho nasledovníci vysporiadať s koronou. Ďakujeme.

Autorská strana Ondreja Podstupku

Vláda nezvláda slová a môže to stáť životy

Stručný návod na lepšie hospodárenie s dôverou.

Premiér Matovič (OĽaNO) počas tlačovej konferencie ku kompenzačných schémam.

Koronavírus: Na Slovensku pribudlo 2 785 prípadov a 16 úmrtí (minúta po minúte)

Celkovo sa koronavírusom na Slovensku nakazilo 51 728. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 200 obetí.

Minister obrany Jaroslav Naď.
Dnes píše Elena Eleková

Nie, nečaká nás sloboda s dvoma negatívnymi testami vo vrecku

To je vec, ktorú robí vláda zle: nehovorí otvorene ľuďom, čo ich čaká.

Elena Eleková

Neprehliadnite tiež

Stĺpček Osmelené

Poľsko vyhlásilo vojnu ženám

Nejde len o potraty, ale o kontrolu nad telami a životmi.

Michaela Žureková