Ako správne skladovať koláče a torty?

Domáce pečenie počas sviatkov má nepochybne svoje čaro. Ak však podceníte skladovanie napečených dobrôt, ľahko sa sviatky zmenia na dni bolesti a neraz aj pobytu v nemocnici.


AJ V KUCHYNI MUSÍ FUNGOVAŤ PREVENCIA...

  1. Aj napriek tomu, že používate svoje "zaručené spôsoby prípravy", majte na pamäti, že aj konečná úprava, balenie a skladovanie majú významný vplyv na bezpečnosť vašich napečených dobrôt.
  2. Poctivo dodržiavajte tepelné úpravy pripravovaných výrobkov a nesnažte sa za každú cenu čo najrýchlejšie napiecť (dôkladné prepečenie napr. korpusu v celej hrúbke)
  3. Čím kvalitnejšie suroviny použijete, tým aj priamo ovplyvňujte konečný výsledok a trvanlivosť produktu
  4. Snažte sa pre korpusy, hotové dezerty, sušienky a rôzne chuťovky vyčleniť samostatný priestor - cestá totiž veľmi dobre absorbujú cudzie pachy a vône. Stačí chvíľa a dezert sa zmení na sladký kus s chuťou údeného či kapusty.

  5. Nepoužívajte balkón ako druhú chladničku či mrazničku - priestor vám iste v malom panelákovom byte pomôže, ale výkyvy teplôt počas dňa sú pre krémy, šľahačkové a maslové náplne veľmi nebezpečné. Ranný mráz naruší štruktúru zmesi, teplejšie popoludnie zase pozvoľna roztápa obsahujúce maslo alebo margarín.
  6. V dezertoch obsahujúcich ovocné šťavy a kúsky ovocia dochádza v prípade skladovania v teple k vnútornému kysnutiu

MASLOVÉ A ŠĽAHAČKOVÉ KRÉMY

  • krémy nikdy nepripravujte vopred, ale len vtedy, keď viete, že ich aj spracujete
  • tortové náplne z masla a margarínov, ako aj žĺtkové a pudingové krémy sa snažte spracovať čo najskôr po príprave - ak je to však nevyhnutné, uchovajte starostlivo zabalené (napr. potravinárskou fóliou) pri teplote do 5C najviac 24 hodín

  • náplne obsahujúce šľahačku alebo kyslú smotanu sa nesmú skladovať, takže ich spracujte ihneď po vyhotovení

LINECKÉ, LISTOVÉ A PERNÍKOVÉ CESTÁ

  • suroviny na prípravu lineckého cesta spracujte do 20C, inak stráca na kvalite
  • skladujte pri teplote do 4C najviac 24 hodín

ŠĽAHANÉ PIŠKÓTOVÉ A TRENÉ CESTÁ

  • suroviny spracujte okamžite a cesto nikdy neskladujte. Okrem bezpečnosti stráca aj na kvalite.

POLEVY

  • pozor na čokoládu a polevy - skladujte v suchu a chlade.
    Mole s obľubou kladú v jej blízkosti vajíčka. Takisto je dôležité starostlivé zabalenie...čokoláda takisto veľmi dobre absorbuje cudzie pachy a vône. Vlhkosť škodí, pretože rozpúšťa obsahujúci cukor, ten sa usadzuje na povrchu a dochádza k plesniveniu.

KAM S TÝM VŠETKÝM?

  • samozrejme najideálnejším miestom pre čerstvo pripravené torty a koláče je chladnička (ktorá má najstabilnejšie vyrovnanú teplotu) a nie balkón či špajza
  • Autor pracuje vo food biznise, venuje sa stravovacím trendom, pravidelne testuje nové potraviny na trhu a cestuje svetom, aby odhalil tajomstvá národných kuchýň a lokálnych surovín.
  • v obmedzených bytových priestoroch môžete balkón použiť nanajvýš na skladovanie napečených sušienok, perníkov a pod. Dbajte však na to, aby boli starostlivo zabalené (v kartónových alebo plastových boxoch) a chránené tak pred poveternostnými zmenami a napr. aj holubmi
  • ak sa rozhodnete skladovať sušienky na balkóne, majte na pamäti, že vlhkosť narušuje štruktúru zmesi a chrumkavá krehká sušienka po čase zvlhne a zmäkne

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Register partnerov verejného sektora v rukách profesionálov
  2. Ďalšia stovka si našla ten svoj
  3. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  4. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  5. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  6. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  7. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  8. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  9. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  10. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  1. Ďalšia stovka si našla ten svoj
  2. Register partnerov verejného sektora v rukách profesionálov
  3. Jakub Mankovecký z SPU v Nitre bol opäť úspešný v reze viniča
  4. Hitparáda štiav
  5. 14. ročník AmCham „Job Fair“ v Košiciach
  6. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  7. Projekt "Zvýšenie odborných kapacít v oblasti práce s mládežou"
  8. Malé knedličky, veľké dojmy
  9. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  10. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  1. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom 10 761
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 7 755
  3. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 6 030
  4. Volkswagen Golf: Viac, než facelift 5 467
  5. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 5 393
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 5 364
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 3 435
  8. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo 2 731
  9. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 2 330
  10. Trenkwalder má nového generálneho riaditeľa 2 190

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Zoznam vecí, na ktorých chce ušetriť štátna zdravotná poisťovňa

Výber úsporných opatrení, ako ho navrhla Všeobecná zdravotná poisťovňa.

TECH

BlackBerry vstáva z mŕtvych, chystá novinku s klávesnicou

Klávesnica, touchpad, dobre čitateľný displej a kvalitné fotoaparáty.

KOMENTÁRE

Pozrime sa na pád predsedu Danka z výslnia

Aj keby výložky z pyžamy neodpáral, určite im už bozkami lásku neprejavuje.

Neprehliadnite tiež

Bažant plnený jablkami a brusnicami

Možno sa trochu potrápite kým zoženiete bažanta, ale výsledok stojí za každú minútu, ktorú pri príprave tohto jedla strávite.

V niektorých nešťastných manželstvách sa oplatí zotrvať

Britská štúdia naznačila, že väčšina párov sa cez ťažkosti dokáže dostať.

Filmová cesta Emmy Stone až k oscarovému La La Landu

Herečka získala prvú sošku Oscara. Takto sa menila v priebehu svojej filmovej kariéry.

Móda na Oscaroch 2017: Kto zvíťazil svojim štýlom?

Celebrity sa zišli na najprestížnejšom odovzdávaní filmových cien, niektoré by si zaslúžili zlatú sošku aj za štýl.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop