Ako správne skladovať koláče a torty?

Domáce pečenie počas sviatkov má nepochybne svoje čaro. Ak však podceníte skladovanie napečených dobrôt, ľahko sa sviatky zmenia na dni bolesti a neraz aj pobytu v nemocnici.


AJ V KUCHYNI MUSÍ FUNGOVAŤ PREVENCIA...

  1. Aj napriek tomu, že používate svoje "zaručené spôsoby prípravy", majte na pamäti, že aj konečná úprava, balenie a skladovanie majú významný vplyv na bezpečnosť vašich napečených dobrôt.
  2. Poctivo dodržiavajte tepelné úpravy pripravovaných výrobkov a nesnažte sa za každú cenu čo najrýchlejšie napiecť (dôkladné prepečenie napr. korpusu v celej hrúbke)
  3. Čím kvalitnejšie suroviny použijete, tým aj priamo ovplyvňujte konečný výsledok a trvanlivosť produktu
  4. Snažte sa pre korpusy, hotové dezerty, sušienky a rôzne chuťovky vyčleniť samostatný priestor - cestá totiž veľmi dobre absorbujú cudzie pachy a vône. Stačí chvíľa a dezert sa zmení na sladký kus s chuťou údeného či kapusty.

  5. Nepoužívajte balkón ako druhú chladničku či mrazničku - priestor vám iste v malom panelákovom byte pomôže, ale výkyvy teplôt počas dňa sú pre krémy, šľahačkové a maslové náplne veľmi nebezpečné. Ranný mráz naruší štruktúru zmesi, teplejšie popoludnie zase pozvoľna roztápa obsahujúce maslo alebo margarín.
  6. V dezertoch obsahujúcich ovocné šťavy a kúsky ovocia dochádza v prípade skladovania v teple k vnútornému kysnutiu

MASLOVÉ A ŠĽAHAČKOVÉ KRÉMY

  • krémy nikdy nepripravujte vopred, ale len vtedy, keď viete, že ich aj spracujete
  • tortové náplne z masla a margarínov, ako aj žĺtkové a pudingové krémy sa snažte spracovať čo najskôr po príprave - ak je to však nevyhnutné, uchovajte starostlivo zabalené (napr. potravinárskou fóliou) pri teplote do 5C najviac 24 hodín

  • náplne obsahujúce šľahačku alebo kyslú smotanu sa nesmú skladovať, takže ich spracujte ihneď po vyhotovení

LINECKÉ, LISTOVÉ A PERNÍKOVÉ CESTÁ

  • suroviny na prípravu lineckého cesta spracujte do 20C, inak stráca na kvalite
  • skladujte pri teplote do 4C najviac 24 hodín

ŠĽAHANÉ PIŠKÓTOVÉ A TRENÉ CESTÁ

  • suroviny spracujte okamžite a cesto nikdy neskladujte. Okrem bezpečnosti stráca aj na kvalite.

POLEVY

  • pozor na čokoládu a polevy - skladujte v suchu a chlade.
    Mole s obľubou kladú v jej blízkosti vajíčka. Takisto je dôležité starostlivé zabalenie...čokoláda takisto veľmi dobre absorbuje cudzie pachy a vône. Vlhkosť škodí, pretože rozpúšťa obsahujúci cukor, ten sa usadzuje na povrchu a dochádza k plesniveniu.

KAM S TÝM VŠETKÝM?

  • samozrejme najideálnejším miestom pre čerstvo pripravené torty a koláče je chladnička (ktorá má najstabilnejšie vyrovnanú teplotu) a nie balkón či špajza
  • Autor pracuje vo food biznise, venuje sa stravovacím trendom, pravidelne testuje nové potraviny na trhu a cestuje svetom, aby odhalil tajomstvá národných kuchýň a lokálnych surovín.
  • v obmedzených bytových priestoroch môžete balkón použiť nanajvýš na skladovanie napečených sušienok, perníkov a pod. Dbajte však na to, aby boli starostlivo zabalené (v kartónových alebo plastových boxoch) a chránené tak pred poveternostnými zmenami a napr. aj holubmi
  • ak sa rozhodnete skladovať sušienky na balkóne, majte na pamäti, že vlhkosť narušuje štruktúru zmesi a chrumkavá krehká sušienka po čase zvlhne a zmäkne

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako si vybrať ten
  3. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  4. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty?
  5. ENGIE Services odovzdala do prevádzky novú kotolňu v Košiciach
  6. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty
  7. Žilina Voce Magna 2017 – Medzinárodná súťaž zborového umenia
  8. Lokalita pod Kolibou výrazne mení svoju tvár
  9. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande
  10. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne
  1. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako si vybrať ten
  2. Program obnovy chodníkov v Starom Meste schválený
  3. Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE
  4. Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE
  5. Príďte na Deň otvorených dverí v Novom Ružinove
  6. Študenti sa rozhodli zmeniť svoju školu
  7. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  8. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  9. Samsung Galaxy Note8 umožňuje tvoriť veľké veci
  10. IMMOFINANZ spúšťa medzinárodnú reklamnú kampaň retailovej značky
  1. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty 8 977
  2. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne 6 902
  3. Lokalita pod Kolibou výrazne mení svoju tvár 2 635
  4. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty? 2 245
  5. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 1 779
  6. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande 1 683
  7. Päť mýtov, ktoré ste počuli. A možno aj uverili 1 452
  8. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 867
  9. Kedy sa refinancovanie oplatí? 864
  10. Všetko, čo by ste mali vedieť o umelom oplodnení 852

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Účtenky frustrujú podnikateľov, no Babišovi lákajú voličov

Sociálni demokrati o registračných pokladniciach hovoria dve desaťročia. Tému aj tak pustili hnutiu ANO.

ŠPORT

Sagan na MS: má dva tituly, ale raz ho zradil žalúdok

Sagana čakajú ôsme majstrovstvá sveta.

TECH

Výmena batérií namiesto nabíjania. Elektroautá sa môžu zmeniť

Nebude zložitejšia ako tankovanie paliva.

Neprehliadnite tiež

Dlhodobé vzťahy ničia záujem o sex. U žien skôr než u mužov

Správanie v intímnej oblasti ovplyvňuje aj viera v stereotypné predstavy.

Tohtoročné Emmy Awards ovládli ženy. Takto to počas večera vyzeralo

V Los Angeles sa v nedeľu v noci odovzdávali takzvané televízne Oscary.

Módna návrhárka Michaela Ľuptáková: Krása nemá konfekčnú veľkosť

Navrhuje kolekcie aj pre bacuľky a jej šaty s hrdosťou nosia aj celebrity.

Na Slovensku bojuje za zdravšiu módu originálny projekt

Módny priemysel je druhým najšpinavším priemyslom na svete, slovenskí návrhári upozorňujú na jeho alarmujúci stav.