SME

Ako správne skladovať koláče a torty?

Domáce pečenie počas sviatkov má nepochybne svoje čaro. Ak však podceníte skladovanie napečených dobrôt, ľahko sa sviatky zmenia na dni bolesti a neraz aj pobytu v nemocnici.

AJ V KUCHYNI MUSÍ FUNGOVAŤ PREVENCIA...

  1. Aj napriek tomu, že používate svoje "zaručené spôsoby prípravy", majte na pamäti, že aj konečná úprava, balenie a skladovanie majú významný vplyv na bezpečnosť vašich napečených dobrôt.
  2. Poctivo dodržiavajte tepelné úpravy pripravovaných výrobkov a nesnažte sa za každú cenu čo najrýchlejšie napiecť (dôkladné prepečenie napr. korpusu v celej hrúbke)
  3. Čím kvalitnejšie suroviny použijete, tým aj priamo ovplyvňujte konečný výsledok a trvanlivosť produktu
  4. Snažte sa pre korpusy, hotové dezerty, sušienky a rôzne chuťovky vyčleniť samostatný priestor - cestá totiž veľmi dobre absorbujú cudzie pachy a vône. Stačí chvíľa a dezert sa zmení na sladký kus s chuťou údeného či kapusty.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

  1. Nepoužívajte balkón ako druhú chladničku či mrazničku - priestor vám iste v malom panelákovom byte pomôže, ale výkyvy teplôt počas dňa sú pre krémy, šľahačkové a maslové náplne veľmi nebezpečné. Ranný mráz naruší štruktúru zmesi, teplejšie popoludnie zase pozvoľna roztápa obsahujúce maslo alebo margarín.
  2. V dezertoch obsahujúcich ovocné šťavy a kúsky ovocia dochádza v prípade skladovania v teple k vnútornému kysnutiu

MASLOVÉ A ŠĽAHAČKOVÉ KRÉMY

  • krémy nikdy nepripravujte vopred, ale len vtedy, keď viete, že ich aj spracujete
  • tortové náplne z masla a margarínov, ako aj žĺtkové a pudingové krémy sa snažte spracovať čo najskôr po príprave - ak je to však nevyhnutné, uchovajte starostlivo zabalené (napr. potravinárskou fóliou) pri teplote do 5C najviac 24 hodín

SkryťVypnúť reklamu

  • náplne obsahujúce šľahačku alebo kyslú smotanu sa nesmú skladovať, takže ich spracujte ihneď po vyhotovení

LINECKÉ, LISTOVÉ A PERNÍKOVÉ CESTÁ

  • suroviny na prípravu lineckého cesta spracujte do 20C, inak stráca na kvalite
  • skladujte pri teplote do 4C najviac 24 hodín

ŠĽAHANÉ PIŠKÓTOVÉ A TRENÉ CESTÁ

  • suroviny spracujte okamžite a cesto nikdy neskladujte. Okrem bezpečnosti stráca aj na kvalite.

POLEVY

  • pozor na čokoládu a polevy - skladujte v suchu a chlade.
    Mole s obľubou kladú v jej blízkosti vajíčka. Takisto je dôležité starostlivé zabalenie...čokoláda takisto veľmi dobre absorbuje cudzie pachy a vône. Vlhkosť škodí, pretože rozpúšťa obsahujúci cukor, ten sa usadzuje na povrchu a dochádza k plesniveniu.

KAM S TÝM VŠETKÝM?

  • samozrejme najideálnejším miestom pre čerstvo pripravené torty a koláče je chladnička (ktorá má najstabilnejšie vyrovnanú teplotu) a nie balkón či špajza

Autor pracuje vo food biznise, venuje sa stravovacím trendom, pravidelne testuje nové potraviny na trhu a cestuje svetom, aby odhalil tajomstvá národných kuchýň a lokálnych surovín.

SkryťVypnúť reklamu
  • v obmedzených bytových priestoroch môžete balkón použiť nanajvýš na skladovanie napečených sušienok, perníkov a pod. Dbajte však na to, aby boli starostlivo zabalené (v kartónových alebo plastových boxoch) a chránené tak pred poveternostnými zmenami a napr. aj holubmi
  • ak sa rozhodnete skladovať sušienky na balkóne, majte na pamäti, že vlhkosť narušuje štruktúru zmesi a chrumkavá krehká sušienka po čase zvlhne a zmäkne

Autor: Mojmír Lieskovský, Jr

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  4. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  5. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  6. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  7. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 103 422
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 797
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 607
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 783
  5. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 6 512
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 423
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 4 725
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 528
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Rado Surovka: Raši dostal padáka 81 142
  2. Martina Paulenová: Dozvedeli sme sa zlú správu 63 542
  3. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 57 806
  4. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 15 609
  5. Otilia Horrocks: Odporné, príšerné, drzé, nechutné 12 152
  6. Juraj Kumičák: ...radšej choďte kravy pásť... 11 086
  7. Rastislav Šenkirik: SMER - pohlavné preukazy 10 156
  8. Peter Franek: Čo chcú Ficovi voliči. 9 451
  1. Věra Tepličková: Opäť bližšie ku snu stať sa policajtom
  2. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme
  3. Radko Mačuha: Ideme ďalej.
  4. Tupou Ceruzou: Hrádza proti progresivizmu
  5. Tupou Ceruzou: Trump vs. Čína
  6. Marcel Rebro: SMERácka kádrovačka
  7. Radko Mačuha: Fico vymenil Troškovú za Bombica.
  8. Věra Tepličková: Býky za vlasť padajú, gule nám tu chýbajú
SkryťZatvoriť reklamu