AJ V KUCHYNI MUSÍ FUNGOVAŤ PREVENCIA...
- Aj napriek tomu, že používate svoje "zaručené spôsoby prípravy", majte na pamäti, že aj konečná úprava, balenie a skladovanie majú významný vplyv na bezpečnosť vašich napečených dobrôt.
- Poctivo dodržiavajte tepelné úpravy pripravovaných výrobkov a nesnažte sa za každú cenu čo najrýchlejšie napiecť (dôkladné prepečenie napr. korpusu v celej hrúbke)
- Čím kvalitnejšie suroviny použijete, tým aj priamo ovplyvňujte konečný výsledok a trvanlivosť produktu
- Snažte sa pre korpusy, hotové dezerty, sušienky a rôzne chuťovky vyčleniť samostatný priestor - cestá totiž veľmi dobre absorbujú cudzie pachy a vône. Stačí chvíľa a dezert sa zmení na sladký kus s chuťou údeného či kapusty.
- Nepoužívajte balkón ako druhú chladničku či mrazničku - priestor vám iste v malom panelákovom byte pomôže, ale výkyvy teplôt počas dňa sú pre krémy, šľahačkové a maslové náplne veľmi nebezpečné. Ranný mráz naruší štruktúru zmesi, teplejšie popoludnie zase pozvoľna roztápa obsahujúce maslo alebo margarín.
- V dezertoch obsahujúcich ovocné šťavy a kúsky ovocia dochádza v prípade skladovania v teple k vnútornému kysnutiu
MASLOVÉ A ŠĽAHAČKOVÉ KRÉMY
- krémy nikdy nepripravujte vopred, ale len vtedy, keď viete, že ich aj spracujete
- tortové náplne z masla a margarínov, ako aj žĺtkové a pudingové krémy sa snažte spracovať čo najskôr po príprave - ak je to však nevyhnutné, uchovajte starostlivo zabalené (napr. potravinárskou fóliou) pri teplote do 5C najviac 24 hodín
- náplne obsahujúce šľahačku alebo kyslú smotanu sa nesmú skladovať, takže ich spracujte ihneď po vyhotovení
LINECKÉ, LISTOVÉ A PERNÍKOVÉ CESTÁ
- suroviny na prípravu lineckého cesta spracujte do 20C, inak stráca na kvalite
- skladujte pri teplote do 4C najviac 24 hodín
ŠĽAHANÉ PIŠKÓTOVÉ A TRENÉ CESTÁ
- suroviny spracujte okamžite a cesto nikdy neskladujte. Okrem bezpečnosti stráca aj na kvalite.
POLEVY
- pozor na čokoládu a polevy - skladujte v suchu a chlade.
Mole s obľubou kladú v jej blízkosti vajíčka. Takisto je dôležité starostlivé zabalenie...čokoláda takisto veľmi dobre absorbuje cudzie pachy a vône. Vlhkosť škodí, pretože rozpúšťa obsahujúci cukor, ten sa usadzuje na povrchu a dochádza k plesniveniu.
KAM S TÝM VŠETKÝM?
- samozrejme najideálnejším miestom pre čerstvo pripravené torty a koláče je chladnička (ktorá má najstabilnejšie vyrovnanú teplotu) a nie balkón či špajza
Autor pracuje vo food biznise, venuje sa stravovacím trendom, pravidelne testuje nové potraviny na trhu a cestuje svetom, aby odhalil tajomstvá národných kuchýň a lokálnych surovín.
- v obmedzených bytových priestoroch môžete balkón použiť nanajvýš na skladovanie napečených sušienok, perníkov a pod. Dbajte však na to, aby boli starostlivo zabalené (v kartónových alebo plastových boxoch) a chránené tak pred poveternostnými zmenami a napr. aj holubmi
- ak sa rozhodnete skladovať sušienky na balkóne, majte na pamäti, že vlhkosť narušuje štruktúru zmesi a chrumkavá krehká sušienka po čase zvlhne a zmäkne
Autor: Mojmír Lieskovský, Jr