Ako správne skladovať koláče a torty?

Domáce pečenie počas sviatkov má nepochybne svoje čaro. Ak však podceníte skladovanie napečených dobrôt, ľahko sa sviatky zmenia na dni bolesti a neraz aj pobytu v nemocnici.


AJ V KUCHYNI MUSÍ FUNGOVAŤ PREVENCIA...

  1. Aj napriek tomu, že používate svoje "zaručené spôsoby prípravy", majte na pamäti, že aj konečná úprava, balenie a skladovanie majú významný vplyv na bezpečnosť vašich napečených dobrôt.
  2. Poctivo dodržiavajte tepelné úpravy pripravovaných výrobkov a nesnažte sa za každú cenu čo najrýchlejšie napiecť (dôkladné prepečenie napr. korpusu v celej hrúbke)
  3. Čím kvalitnejšie suroviny použijete, tým aj priamo ovplyvňujte konečný výsledok a trvanlivosť produktu
  4. Snažte sa pre korpusy, hotové dezerty, sušienky a rôzne chuťovky vyčleniť samostatný priestor - cestá totiž veľmi dobre absorbujú cudzie pachy a vône. Stačí chvíľa a dezert sa zmení na sladký kus s chuťou údeného či kapusty.

  5. Nepoužívajte balkón ako druhú chladničku či mrazničku - priestor vám iste v malom panelákovom byte pomôže, ale výkyvy teplôt počas dňa sú pre krémy, šľahačkové a maslové náplne veľmi nebezpečné. Ranný mráz naruší štruktúru zmesi, teplejšie popoludnie zase pozvoľna roztápa obsahujúce maslo alebo margarín.
  6. V dezertoch obsahujúcich ovocné šťavy a kúsky ovocia dochádza v prípade skladovania v teple k vnútornému kysnutiu

MASLOVÉ A ŠĽAHAČKOVÉ KRÉMY

  • krémy nikdy nepripravujte vopred, ale len vtedy, keď viete, že ich aj spracujete
  • tortové náplne z masla a margarínov, ako aj žĺtkové a pudingové krémy sa snažte spracovať čo najskôr po príprave - ak je to však nevyhnutné, uchovajte starostlivo zabalené (napr. potravinárskou fóliou) pri teplote do 5C najviac 24 hodín

  • náplne obsahujúce šľahačku alebo kyslú smotanu sa nesmú skladovať, takže ich spracujte ihneď po vyhotovení

LINECKÉ, LISTOVÉ A PERNÍKOVÉ CESTÁ

  • suroviny na prípravu lineckého cesta spracujte do 20C, inak stráca na kvalite
  • skladujte pri teplote do 4C najviac 24 hodín

ŠĽAHANÉ PIŠKÓTOVÉ A TRENÉ CESTÁ

  • suroviny spracujte okamžite a cesto nikdy neskladujte. Okrem bezpečnosti stráca aj na kvalite.

POLEVY

  • pozor na čokoládu a polevy - skladujte v suchu a chlade.
    Mole s obľubou kladú v jej blízkosti vajíčka. Takisto je dôležité starostlivé zabalenie...čokoláda takisto veľmi dobre absorbuje cudzie pachy a vône. Vlhkosť škodí, pretože rozpúšťa obsahujúci cukor, ten sa usadzuje na povrchu a dochádza k plesniveniu.

KAM S TÝM VŠETKÝM?

  • samozrejme najideálnejším miestom pre čerstvo pripravené torty a koláče je chladnička (ktorá má najstabilnejšie vyrovnanú teplotu) a nie balkón či špajza
  • Autor pracuje vo food biznise, venuje sa stravovacím trendom, pravidelne testuje nové potraviny na trhu a cestuje svetom, aby odhalil tajomstvá národných kuchýň a lokálnych surovín.
  • v obmedzených bytových priestoroch môžete balkón použiť nanajvýš na skladovanie napečených sušienok, perníkov a pod. Dbajte však na to, aby boli starostlivo zabalené (v kartónových alebo plastových boxoch) a chránené tak pred poveternostnými zmenami a napr. aj holubmi
  • ak sa rozhodnete skladovať sušienky na balkóne, majte na pamäti, že vlhkosť narušuje štruktúru zmesi a chrumkavá krehká sušienka po čase zvlhne a zmäkne

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  2. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  4. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  5. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  6. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate
  7. Kam do tepla v januári?
  8. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely
  9. Konzultácia so svetovými odborníkmi dokáže zachrániť život
  10. Demänovku mieša iba jeden človek. Ako si strážia receptúru?
  1. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  2. Alarica – new business project in the market of shoes
  3. Ako jazdiť na snehu alebo ľade?
  4. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  5. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  6. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali
  7. Vlani sme si vyberali z vyše pol milióna inzerovaných áut
  8. V centre našej pozornosti sú zákazníci. Už 50 rokov
  9. Začiatok roka patrí dani z nehnuteľností
  10. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  1. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie? 11 664
  2. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli? 7 551
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 4 630
  4. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali 3 457
  5. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 3 433
  6. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 2 966
  7. Kam do tepla v januári? 2 119
  8. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely 1 905
  9. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 1 735
  10. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate 1 041

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Logopedička: Nikdy nie je neskoro odnaučiť sa ráčkovať

Detí s problémami je čoraz viac.

SVET

Soros je všade. Orbánov verejný nepriateľ číslo jeden

Maďarský premiér si spravil agendu z útokov na migrantov aj médiá.

Neprehliadnite tiež

Prečo ľudia podvádzajú? Prieskum dal jasnú odpoveď a nie je iba jedna

Aké sú motivácie tých, ktorí páchajú neveru a prečo sú aj šťastní ľudia neverní?

Wellness cestovanie: Čo si pod novým trendom predstaviť?

Cestovanie, ktoré má v prvom rade priniesť oddych a očistu mysle, je staro-novou záležitosťou v inovatívnom šate.

Dolly Parton: Ako sa z obyčajného dievčaťa stala kráľovná country

Blýskavé kostýmy, výrazný mejkap, objemné platinové blond vlasy a typický „hrkálkový“ hlas, to všetko tvorí legendu country hudby.

Sedem malých predsavzatí pre vašu krásu

Toto je niekoľko drobností, ktoré môžeme urobiť, aby sme pomohli pleti či vlasom.

Desať receptov na muffiny

Jednoduché, zdravé aj rafinované recepty na koláčiky v košíčku.