Originálne obmeny zemiakovej placky

Ako hlavné jedlo alebo príloha.

Placky zo špaldovej pšenice s horčicovou mrkvou
4 osoby

3 mladé cibuľky nakrájané na drobno
4 lyžice masla na varenie
250 g šrotu alebo hrubej múky zo špaldovej pšenice alebo inej celozrnnej hrubej múky
1 l zeleninového vývaru (z kocky)
100 g nastrúhaného syra gouda
600 g mladej malej mrkvy
2 lyžice masla
2 lyžice cukru
1 lyžicu kremžskej horčice
soľ, korenie
trochu čerstvého petržlenu

Cibuľku opečieme na jednej lyžici masla, pridáme špaldový šrot a necháme podusiť. Podlejeme vývarom a asi 10 minút necháme povariť na slabej teplote. Primiešame syr, zoberieme zo sporáka a necháme ochladiť. Mrkvu umyjeme, olúpeme a nakrájame na dlhé pásiky. Rozohrejeme maslo a mrkvu ľahko opečieme. Pridáme ½ šálky vody, posolíme, pokoreníme a prikryté necháme asi päť minút dusiť. Panvicu odkryjeme a tekutinu (pokiaľ je to potrebné) necháme pri vysokej teplote vydusiť. Mrkvu posypeme cukrom, zamiešame a necháme skaramelizovať. Nakoniec k mrkve primiešame horčicu a ochutíme soľou a korením. Medzitým zo špaldovej masy vyformujeme osem placiek, ktoré pečieme na panvici na masle z obidvoch strán do zlatohneda. Podávame s mrkvou a posypeme petržlenom.

Článok pokračuje pod video reklamou

Cícerové placky s koriandrom
4 osoby

250 g cíceru z konzervy (alebo 8 hodín namočeného a uvareného)
1 žemľu z predchádzajúceho dňa
1 cibuľu a jeden strúčik cesnaku
2 lyžice nasekaného zeleného koriandra
lyžičku mletého koriandra
1 lyžičku mletej rímskej alebo obyčajnej rasce
¼ lyžičky prášku do pečiva
1 vajíčko
soľ, korenie
2 lyžice najemno nasekaného petržlenu

Žemľu namočíme do vody alebo mlieka, tekutinu dobre vytlačíme. Očistíme cibuľu a cesnak a na jemno nasekáme. Cícer ocedíme a spolu so žemľou, cibuľou a cesnakom na hrubo posekáme v mixéri. Pridáme petržlen, koreniny, prášok do pečiva a vajíčko a dobre premiešame. Ak nie je cesto dostatočne tuhé, primiešame ešte strúhanku. Z cesta formujeme malé placky a vyprážame v oleji do zlatožlta.

Zeleninové placky
4 osoby

1 malý baklažán nakrájaný na malé kocky
2 strúčiky cesnaku, najemno nasekané
5 lyžíc slnečnicových jadierok
½ červenej papriky, pokrájanej na maličké kocky
½ žltej papriky pokrájanej na maličké kocky
1 mrkvu nakrájanú na maličké kocky
3 mladé cibuľky, jemno nasekané
3 vajíčka
polohrubú múku na zahustenie
6 lyžíc jemných ovsených vločiek
rastlinný olej
soľ, korenie
3 lyžice na drobno nakrájaného petržlenu

Na panvici rozohrejeme tri lyžice oleja a podusíme na ňom baklažán na strednej teplote, pridáme cesnak a prikryté a za stáleho miešania dusíme asi osem minút, až sú baklažánové kocky mäkké. Posolíme, pokoreníme a necháme trochu vychladnúť. Baklažán zmiešame s paprikou, slnečnicovými jadierkami, cibuľkou, petržlenom, mrkvou, ovsenými vločkami a vajíčkami. Necháme päť minút odležať. Potom začneme po lyžiciach pridávať múku a miešať, až kým nie je masa taká hustá, že z nej môžeme formovať placky, ktoré sa nerozpadávajú. Dochutíme soľou a korením. Na panvici rozohrejeme 4-5 lyžíc oleja a smažíme placky z obidvoch strán do zlatohneda. Necháme odkvapkať na kuchynskom papieri a ihneď podávame, najlepšie so zeleným šalátom.


Tvarohové placky s kelom
4 osoby

2 mladé cibuľky
2 vetvičky tymianu (alebo 4 stonky petržlenu)
500 g tvarohu alebo syra ricotta
150 g krupice, svetlej alebo celozrnej
2 vajíčka
soľ, korenie
2 – 3 lyžice masla na varenie

Na kelovú zeleninu:
800 g kučeravého kelu
soľ
½ viazaničky petržlenu
1 lyžicu citrónovej šťavy
1 lyžičku ostrej horčice
4 lyžice olivového oleja
čili alebo cayenské korenie

Cibuľku umyjeme, očistíme a na jemno nakrájame. Tymian umyjeme, osušíme a otrháme lístky. Oboje spolu s tvarohom, krupicou a vajíčkami dáme do misy, posolíme, pokoreníme a dobre premiešame. Necháme 30 minút odpočinúť. Medzitým umyjeme kel, vyrežeme hrubé stopky a nahrubo nasekáme. Na panvici rozohrejeme maslo. Z tvarohovej masy vyformujeme osem placiek a dáme do panvice. Teplotu stiahneme na stredný stupeň a placky pečieme päť minút. Potom ich obrátime a ešte raz pečieme päť minút. Medzitým v hrnci privedieme do varu dostatok osolenej vody. Vložíme do nej kel a neprikrytý necháme asi päť minút povariť. Umyjeme petržlen, osušíme ho a najemno nasekáme. Zmiešame ho s citrónovou šťavou, horčicou a olejom, posolíme a ochutíme čili korením. Kel precedíme cez sito a necháme odkvapkať. Kel zmiešame s omáčkou a podávame s plackami. Ako príloha sa dobre hodí celozrnné pečivo.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  4. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  1. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  2. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  8. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  9. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  10. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 24 449
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 18 135
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 16 888
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 12 335
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 8 978
  6. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 4 024
  7. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 3 716
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 233
  9. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 2 721
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 2 038

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Pomýlil som sa. Trumpove výhovorky kritiku nezastavili

Trump tvrdí, že vyjadrenia v Helsinkách myslel presne naopak. Nie je to prvýkrát.

KULTÚRA

Čím je starší, tým je horší? Merčiak má zodpovednosť, akú si nikto neželá

Niekto má smolu, že jeho práca nie je anonymná.

Neprehliadnite tiež

Plač, hystéria a vzdor: Čo robiť, keď už si s dieťaťom neviete rady

Psychoterapeutky vyvinuli stratégiu, ktorá má rodičom pomôcť pri akejkoľvek dileme.

Stĺpček Osmelené

Od mladosti mám problém s alkoholom a neviem si pomôcť

Som abstinent, aj keď nemusím.