Placky zo špaldovej pšenice s horčicovou mrkvou
4 osoby
3 mladé cibuľky nakrájané na drobno
4 lyžice masla na varenie
250 g šrotu alebo hrubej múky zo špaldovej pšenice alebo inej celozrnnej hrubej múky
1 l zeleninového vývaru (z kocky)
100 g nastrúhaného syra gouda
600 g mladej malej mrkvy
2 lyžice masla
2 lyžice cukru
1 lyžicu kremžskej horčice
soľ, korenie
trochu čerstvého petržlenu
Cibuľku opečieme na jednej lyžici masla, pridáme špaldový šrot a necháme podusiť. Podlejeme vývarom a asi 10 minút necháme povariť na slabej teplote. Primiešame syr, zoberieme zo sporáka a necháme ochladiť. Mrkvu umyjeme, olúpeme a nakrájame na dlhé pásiky. Rozohrejeme maslo a mrkvu ľahko opečieme. Pridáme ½ šálky vody, posolíme, pokoreníme a prikryté necháme asi päť minút dusiť. Panvicu odkryjeme a tekutinu (pokiaľ je to potrebné) necháme pri vysokej teplote vydusiť. Mrkvu posypeme cukrom, zamiešame a necháme skaramelizovať. Nakoniec k mrkve primiešame horčicu a ochutíme soľou a korením. Medzitým zo špaldovej masy vyformujeme osem placiek, ktoré pečieme na panvici na masle z obidvoch strán do zlatohneda. Podávame s mrkvou a posypeme petržlenom.
Cícerové placky s koriandrom
4 osoby
250 g cíceru z konzervy (alebo 8 hodín namočeného a uvareného)
1 žemľu z predchádzajúceho dňa
1 cibuľu a jeden strúčik cesnaku
2 lyžice nasekaného zeleného koriandra
lyžičku mletého koriandra
1 lyžičku mletej rímskej alebo obyčajnej rasce
¼ lyžičky prášku do pečiva
1 vajíčko
soľ, korenie
2 lyžice najemno nasekaného petržlenu
Žemľu namočíme do vody alebo mlieka, tekutinu dobre vytlačíme. Očistíme cibuľu a cesnak a na jemno nasekáme. Cícer ocedíme a spolu so žemľou, cibuľou a cesnakom na hrubo posekáme v mixéri. Pridáme petržlen, koreniny, prášok do pečiva a vajíčko a dobre premiešame. Ak nie je cesto dostatočne tuhé, primiešame ešte strúhanku. Z cesta formujeme malé placky a vyprážame v oleji do zlatožlta.
Zeleninové placky
4 osoby
1 malý baklažán nakrájaný na malé kocky
2 strúčiky cesnaku, najemno nasekané
5 lyžíc slnečnicových jadierok
½ červenej papriky, pokrájanej na maličké kocky
½ žltej papriky pokrájanej na maličké kocky
1 mrkvu nakrájanú na maličké kocky
3 mladé cibuľky, jemno nasekané
3 vajíčka
polohrubú múku na zahustenie
6 lyžíc jemných ovsených vločiek
rastlinný olej
soľ, korenie
3 lyžice na drobno nakrájaného petržlenu
Na panvici rozohrejeme tri lyžice oleja a podusíme na ňom baklažán na strednej teplote, pridáme cesnak a prikryté a za stáleho miešania dusíme asi osem minút, až sú baklažánové kocky mäkké. Posolíme, pokoreníme a necháme trochu vychladnúť. Baklažán zmiešame s paprikou, slnečnicovými jadierkami, cibuľkou, petržlenom, mrkvou, ovsenými vločkami a vajíčkami. Necháme päť minút odležať. Potom začneme po lyžiciach pridávať múku a miešať, až kým nie je masa taká hustá, že z nej môžeme formovať placky, ktoré sa nerozpadávajú. Dochutíme soľou a korením. Na panvici rozohrejeme 4-5 lyžíc oleja a smažíme placky z obidvoch strán do zlatohneda. Necháme odkvapkať na kuchynskom papieri a ihneď podávame, najlepšie so zeleným šalátom.
Tvarohové placky s kelom
4 osoby
2 mladé cibuľky
2 vetvičky tymianu (alebo 4 stonky petržlenu)
500 g tvarohu alebo syra ricotta
150 g krupice, svetlej alebo celozrnej
2 vajíčka
soľ, korenie
2 – 3 lyžice masla na varenie
Na kelovú zeleninu:
800 g kučeravého kelu
soľ
½ viazaničky petržlenu
1 lyžicu citrónovej šťavy
1 lyžičku ostrej horčice
4 lyžice olivového oleja
čili alebo cayenské korenie
Cibuľku umyjeme, očistíme a na jemno nakrájame. Tymian umyjeme, osušíme a otrháme lístky. Oboje spolu s tvarohom, krupicou a vajíčkami dáme do misy, posolíme, pokoreníme a dobre premiešame. Necháme 30 minút odpočinúť. Medzitým umyjeme kel, vyrežeme hrubé stopky a nahrubo nasekáme. Na panvici rozohrejeme maslo. Z tvarohovej masy vyformujeme osem placiek a dáme do panvice. Teplotu stiahneme na stredný stupeň a placky pečieme päť minút. Potom ich obrátime a ešte raz pečieme päť minút. Medzitým v hrnci privedieme do varu dostatok osolenej vody. Vložíme do nej kel a neprikrytý necháme asi päť minút povariť. Umyjeme petržlen, osušíme ho a najemno nasekáme. Zmiešame ho s citrónovou šťavou, horčicou a olejom, posolíme a ochutíme čili korením. Kel precedíme cez sito a necháme odkvapkať. Kel zmiešame s omáčkou a podávame s plackami. Ako príloha sa dobre hodí celozrnné pečivo.
Autor: Slávka Petrášová, SMEženy 50/2007