Originálne obmeny zemiakovej placky

Ako hlavné jedlo alebo príloha.

Placky zo špaldovej pšenice s horčicovou mrkvou
4 osoby

3 mladé cibuľky nakrájané na drobno
4 lyžice masla na varenie
250 g šrotu alebo hrubej múky zo špaldovej pšenice alebo inej celozrnnej hrubej múky
1 l zeleninového vývaru (z kocky)
100 g nastrúhaného syra gouda
600 g mladej malej mrkvy
2 lyžice masla
2 lyžice cukru
1 lyžicu kremžskej horčice
soľ, korenie
trochu čerstvého petržlenu

Cibuľku opečieme na jednej lyžici masla, pridáme špaldový šrot a necháme podusiť. Podlejeme vývarom a asi 10 minút necháme povariť na slabej teplote. Primiešame syr, zoberieme zo sporáka a necháme ochladiť. Mrkvu umyjeme, olúpeme a nakrájame na dlhé pásiky. Rozohrejeme maslo a mrkvu ľahko opečieme. Pridáme ½ šálky vody, posolíme, pokoreníme a prikryté necháme asi päť minút dusiť. Panvicu odkryjeme a tekutinu (pokiaľ je to potrebné) necháme pri vysokej teplote vydusiť. Mrkvu posypeme cukrom, zamiešame a necháme skaramelizovať. Nakoniec k mrkve primiešame horčicu a ochutíme soľou a korením. Medzitým zo špaldovej masy vyformujeme osem placiek, ktoré pečieme na panvici na masle z obidvoch strán do zlatohneda. Podávame s mrkvou a posypeme petržlenom.

Cícerové placky s koriandrom
4 osoby

250 g cíceru z konzervy (alebo 8 hodín namočeného a uvareného)
1 žemľu z predchádzajúceho dňa
1 cibuľu a jeden strúčik cesnaku
2 lyžice nasekaného zeleného koriandra
lyžičku mletého koriandra
1 lyžičku mletej rímskej alebo obyčajnej rasce
¼ lyžičky prášku do pečiva
1 vajíčko
soľ, korenie
2 lyžice najemno nasekaného petržlenu

Žemľu namočíme do vody alebo mlieka, tekutinu dobre vytlačíme. Očistíme cibuľu a cesnak a na jemno nasekáme. Cícer ocedíme a spolu so žemľou, cibuľou a cesnakom na hrubo posekáme v mixéri. Pridáme petržlen, koreniny, prášok do pečiva a vajíčko a dobre premiešame. Ak nie je cesto dostatočne tuhé, primiešame ešte strúhanku. Z cesta formujeme malé placky a vyprážame v oleji do zlatožlta.

Zeleninové placky
4 osoby

1 malý baklažán nakrájaný na malé kocky
2 strúčiky cesnaku, najemno nasekané
5 lyžíc slnečnicových jadierok
½ červenej papriky, pokrájanej na maličké kocky
½ žltej papriky pokrájanej na maličké kocky
1 mrkvu nakrájanú na maličké kocky
3 mladé cibuľky, jemno nasekané
3 vajíčka
polohrubú múku na zahustenie
6 lyžíc jemných ovsených vločiek
rastlinný olej
soľ, korenie
3 lyžice na drobno nakrájaného petržlenu

Na panvici rozohrejeme tri lyžice oleja a podusíme na ňom baklažán na strednej teplote, pridáme cesnak a prikryté a za stáleho miešania dusíme asi osem minút, až sú baklažánové kocky mäkké. Posolíme, pokoreníme a necháme trochu vychladnúť. Baklažán zmiešame s paprikou, slnečnicovými jadierkami, cibuľkou, petržlenom, mrkvou, ovsenými vločkami a vajíčkami. Necháme päť minút odležať. Potom začneme po lyžiciach pridávať múku a miešať, až kým nie je masa taká hustá, že z nej môžeme formovať placky, ktoré sa nerozpadávajú. Dochutíme soľou a korením. Na panvici rozohrejeme 4-5 lyžíc oleja a smažíme placky z obidvoch strán do zlatohneda. Necháme odkvapkať na kuchynskom papieri a ihneď podávame, najlepšie so zeleným šalátom.


Tvarohové placky s kelom
4 osoby

2 mladé cibuľky
2 vetvičky tymianu (alebo 4 stonky petržlenu)
500 g tvarohu alebo syra ricotta
150 g krupice, svetlej alebo celozrnej
2 vajíčka
soľ, korenie
2 – 3 lyžice masla na varenie

Na kelovú zeleninu:
800 g kučeravého kelu
soľ
½ viazaničky petržlenu
1 lyžicu citrónovej šťavy
1 lyžičku ostrej horčice
4 lyžice olivového oleja
čili alebo cayenské korenie

Cibuľku umyjeme, očistíme a na jemno nakrájame. Tymian umyjeme, osušíme a otrháme lístky. Oboje spolu s tvarohom, krupicou a vajíčkami dáme do misy, posolíme, pokoreníme a dobre premiešame. Necháme 30 minút odpočinúť. Medzitým umyjeme kel, vyrežeme hrubé stopky a nahrubo nasekáme. Na panvici rozohrejeme maslo. Z tvarohovej masy vyformujeme osem placiek a dáme do panvice. Teplotu stiahneme na stredný stupeň a placky pečieme päť minút. Potom ich obrátime a ešte raz pečieme päť minút. Medzitým v hrnci privedieme do varu dostatok osolenej vody. Vložíme do nej kel a neprikrytý necháme asi päť minút povariť. Umyjeme petržlen, osušíme ho a najemno nasekáme. Zmiešame ho s citrónovou šťavou, horčicou a olejom, posolíme a ochutíme čili korením. Kel precedíme cez sito a necháme odkvapkať. Kel zmiešame s omáčkou a podávame s plackami. Ako príloha sa dobre hodí celozrnné pečivo.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  3. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  4. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  7. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  8. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  9. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  10. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Projekt "Zvýšenie odborných kapacít v oblasti práce s mládežou"
  3. Malé knedličky, veľké dojmy
  4. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  5. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  6. Projekt First Lego League podporila Nadácia Pontis
  7. Klienti majú často pocit, že potrebujú spracovať len projekt
  8. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  9. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  10. 3 úlohy, ktoré vyrieši minerálna vlna najlepšie
  1. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 11 691
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 11 327
  3. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 7 289
  4. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom 7 003
  5. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 6 046
  6. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 3 900
  7. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 3 786
  8. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 3 488
  9. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017 2 459
  10. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 2 426

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Sagan začal sezónu klasík druhým miestom, opäť ho zdolal van Avermaet

Belgičan porazil slovenského cyklistu na belgickej klasike Omloop Het Nieuswblad aj minulý rok.

DOMOV

Inštruktor lyžovania: Ľudia často preceňujú svoje sily

Vlado Zboja zdolal Everest, na Kubínskej holi vedie školu lyžovania.

KOMENTÁRE

Nevedno, s čím Kažimíra vyprevadil Sulík

Kažimír buduje na ilúzii, že brzda je iba poistka.

Neprehliadnite tiež

Ako dopriať telu láskyplnú starostlivosť a nadviazať s ním vzťah

V kolobehu rôznorodých podnetov človek ľahko stráca kontakt sám so sebou.

Spánok v podprsenke – áno či nie?

Odporcovia z radov odborníkov argumentujú negatívnym dopadom na zdravie.

Módu na Brit Awards ovládla stávka na istotu, hviezdy zabudli experimentovať

Speváčky, hudobníčky a modelky sa na odovzdávaní cien najlepšej britskej hudby odeli najmä do tmavších farieb.

Modelka visela z mrakodrapu bez istenia, skončila na polícii

Ruská hviezda z Instagramu Viki Odintcova v Dubaji predviedla extrémny kúsok pre efektné fotografie, argumentovala tým, že chcela poukázať na zlú zabezpečenosť budovy.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop