Originálne obmeny zemiakovej placky

Ako hlavné jedlo alebo príloha.

Placky zo špaldovej pšenice s horčicovou mrkvou
4 osoby

3 mladé cibuľky nakrájané na drobno
4 lyžice masla na varenie
250 g šrotu alebo hrubej múky zo špaldovej pšenice alebo inej celozrnnej hrubej múky
1 l zeleninového vývaru (z kocky)
100 g nastrúhaného syra gouda
600 g mladej malej mrkvy
2 lyžice masla
2 lyžice cukru
1 lyžicu kremžskej horčice
soľ, korenie
trochu čerstvého petržlenu

Cibuľku opečieme na jednej lyžici masla, pridáme špaldový šrot a necháme podusiť. Podlejeme vývarom a asi 10 minút necháme povariť na slabej teplote. Primiešame syr, zoberieme zo sporáka a necháme ochladiť. Mrkvu umyjeme, olúpeme a nakrájame na dlhé pásiky. Rozohrejeme maslo a mrkvu ľahko opečieme. Pridáme ½ šálky vody, posolíme, pokoreníme a prikryté necháme asi päť minút dusiť. Panvicu odkryjeme a tekutinu (pokiaľ je to potrebné) necháme pri vysokej teplote vydusiť. Mrkvu posypeme cukrom, zamiešame a necháme skaramelizovať. Nakoniec k mrkve primiešame horčicu a ochutíme soľou a korením. Medzitým zo špaldovej masy vyformujeme osem placiek, ktoré pečieme na panvici na masle z obidvoch strán do zlatohneda. Podávame s mrkvou a posypeme petržlenom.

Cícerové placky s koriandrom
4 osoby

250 g cíceru z konzervy (alebo 8 hodín namočeného a uvareného)
1 žemľu z predchádzajúceho dňa
1 cibuľu a jeden strúčik cesnaku
2 lyžice nasekaného zeleného koriandra
lyžičku mletého koriandra
1 lyžičku mletej rímskej alebo obyčajnej rasce
¼ lyžičky prášku do pečiva
1 vajíčko
soľ, korenie
2 lyžice najemno nasekaného petržlenu

Žemľu namočíme do vody alebo mlieka, tekutinu dobre vytlačíme. Očistíme cibuľu a cesnak a na jemno nasekáme. Cícer ocedíme a spolu so žemľou, cibuľou a cesnakom na hrubo posekáme v mixéri. Pridáme petržlen, koreniny, prášok do pečiva a vajíčko a dobre premiešame. Ak nie je cesto dostatočne tuhé, primiešame ešte strúhanku. Z cesta formujeme malé placky a vyprážame v oleji do zlatožlta.

Zeleninové placky
4 osoby

1 malý baklažán nakrájaný na malé kocky
2 strúčiky cesnaku, najemno nasekané
5 lyžíc slnečnicových jadierok
½ červenej papriky, pokrájanej na maličké kocky
½ žltej papriky pokrájanej na maličké kocky
1 mrkvu nakrájanú na maličké kocky
3 mladé cibuľky, jemno nasekané
3 vajíčka
polohrubú múku na zahustenie
6 lyžíc jemných ovsených vločiek
rastlinný olej
soľ, korenie
3 lyžice na drobno nakrájaného petržlenu

Na panvici rozohrejeme tri lyžice oleja a podusíme na ňom baklažán na strednej teplote, pridáme cesnak a prikryté a za stáleho miešania dusíme asi osem minút, až sú baklažánové kocky mäkké. Posolíme, pokoreníme a necháme trochu vychladnúť. Baklažán zmiešame s paprikou, slnečnicovými jadierkami, cibuľkou, petržlenom, mrkvou, ovsenými vločkami a vajíčkami. Necháme päť minút odležať. Potom začneme po lyžiciach pridávať múku a miešať, až kým nie je masa taká hustá, že z nej môžeme formovať placky, ktoré sa nerozpadávajú. Dochutíme soľou a korením. Na panvici rozohrejeme 4-5 lyžíc oleja a smažíme placky z obidvoch strán do zlatohneda. Necháme odkvapkať na kuchynskom papieri a ihneď podávame, najlepšie so zeleným šalátom.


Tvarohové placky s kelom
4 osoby

2 mladé cibuľky
2 vetvičky tymianu (alebo 4 stonky petržlenu)
500 g tvarohu alebo syra ricotta
150 g krupice, svetlej alebo celozrnej
2 vajíčka
soľ, korenie
2 – 3 lyžice masla na varenie

Na kelovú zeleninu:
800 g kučeravého kelu
soľ
½ viazaničky petržlenu
1 lyžicu citrónovej šťavy
1 lyžičku ostrej horčice
4 lyžice olivového oleja
čili alebo cayenské korenie

Cibuľku umyjeme, očistíme a na jemno nakrájame. Tymian umyjeme, osušíme a otrháme lístky. Oboje spolu s tvarohom, krupicou a vajíčkami dáme do misy, posolíme, pokoreníme a dobre premiešame. Necháme 30 minút odpočinúť. Medzitým umyjeme kel, vyrežeme hrubé stopky a nahrubo nasekáme. Na panvici rozohrejeme maslo. Z tvarohovej masy vyformujeme osem placiek a dáme do panvice. Teplotu stiahneme na stredný stupeň a placky pečieme päť minút. Potom ich obrátime a ešte raz pečieme päť minút. Medzitým v hrnci privedieme do varu dostatok osolenej vody. Vložíme do nej kel a neprikrytý necháme asi päť minút povariť. Umyjeme petržlen, osušíme ho a najemno nasekáme. Zmiešame ho s citrónovou šťavou, horčicou a olejom, posolíme a ochutíme čili korením. Kel precedíme cez sito a necháme odkvapkať. Kel zmiešame s omáčkou a podávame s plackami. Ako príloha sa dobre hodí celozrnné pečivo.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Mimoriadna kvalita unikátnych Kia SUV modelov
  2. Výnimočný obchod robia výnimoční zamestnanci
  3. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  4. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  5. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  6. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  7. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  8. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  9. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  10. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  1. Neviete si rady s vaším ročným vyúčtovaním? Pomôže vám FiiFree
  2. Nadácia Orange ocenila Detský čin roka
  3. Výnimočný obchod robia výnimoční zamestnanci
  4. Mimoriadna kvalita unikátnych Kia SUV modelov
  5. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  6. Aj vy môžete mať pekný trávnik, poradí vám expert
  7. Výrobky, ktoré chutia a voňajú ako z domácej zabíjačky
  8. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  9. Profesionálne sa predaj nehnuteľností dá robiť jedine exkluzívne
  10. HÝBSA Slovensko odštartovalo turné po Slovensku. Buďte pri tom!
  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal? 17 063
  2. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy) 15 780
  3. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 10 533
  4. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 8 479
  5. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 7 671
  6. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 6 601
  7. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky 6 464
  8. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 5 758
  9. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke? 3 664
  10. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 2 822

Hlavné správy zo Sme.sk

TECH

Miliardy ľudí čoskoro zažijú nevídanú klímu

Klimatická zmena prebieha nad zemou rýchlejšie ako nad oceánmi. Takmer polovica dnes žijúcich ľudí zažije podnebie aké nepoznáme

KOMENTÁRE

Kto oslobodí Sýriu?

Bitka o iracký Mosul sa končí. Pozornosť sa opäť presúva na Sýriu.

Neprehliadnite tiež

Svadba pod holým nebom: Odborníčky radia, ako si ju nepokaziť

S príchodom prvých teplých dní sa svadobná hostina častejšie presúva do exteriérov. Na čo všetko myslieť?

Každý by mal byť feminista, radí herečka Helen Mirren o šťastnom živote

Oscarová umelkyňa tiež hovorí o tom, že sa netreba sobášiť príliš skoro.

Spýtali sme sa stomatológa: Ďasná na ústupe a ako sa o ne starať

Odhalené zubné krčky nie sú len estetický defekt. Zachrániť chrup môže v takomto prípade bezbolestný zákrok známy ako gingivoplastika.

Na čo všetko treba myslieť, ak chcete dovolenkovať s domácim miláčikom

Vlastníte psa, mačku alebo iné domáce zvieratko? Pri plánovaní dovolenky musíte myslieť aj na ne.