SME
Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

Originálne obmeny zemiakovej placky

Ako hlavné jedlo alebo príloha.

Placky zo špaldovej pšenice s horčicovou mrkvou
4 osoby

3 mladé cibuľky nakrájané na drobno
4 lyžice masla na varenie
250 g šrotu alebo hrubej múky zo špaldovej pšenice alebo inej celozrnnej hrubej múky
1 l zeleninového vývaru (z kocky)
100 g nastrúhaného syra gouda
600 g mladej malej mrkvy
2 lyžice masla
2 lyžice cukru
1 lyžicu kremžskej horčice
soľ, korenie
trochu čerstvého petržlenu

Cibuľku opečieme na jednej lyžici masla, pridáme špaldový šrot a necháme podusiť. Podlejeme vývarom a asi 10 minút necháme povariť na slabej teplote. Primiešame syr, zoberieme zo sporáka a necháme ochladiť. Mrkvu umyjeme, olúpeme a nakrájame na dlhé pásiky. Rozohrejeme maslo a mrkvu ľahko opečieme. Pridáme ½ šálky vody, posolíme, pokoreníme a prikryté necháme asi päť minút dusiť. Panvicu odkryjeme a tekutinu (pokiaľ je to potrebné) necháme pri vysokej teplote vydusiť. Mrkvu posypeme cukrom, zamiešame a necháme skaramelizovať. Nakoniec k mrkve primiešame horčicu a ochutíme soľou a korením. Medzitým zo špaldovej masy vyformujeme osem placiek, ktoré pečieme na panvici na masle z obidvoch strán do zlatohneda. Podávame s mrkvou a posypeme petržlenom.

Skryť Vypnúť reklamu

Cícerové placky s koriandrom
4 osoby

250 g cíceru z konzervy (alebo 8 hodín namočeného a uvareného)
1 žemľu z predchádzajúceho dňa
1 cibuľu a jeden strúčik cesnaku
2 lyžice nasekaného zeleného koriandra
lyžičku mletého koriandra
1 lyžičku mletej rímskej alebo obyčajnej rasce
¼ lyžičky prášku do pečiva
1 vajíčko
soľ, korenie
2 lyžice najemno nasekaného petržlenu

Žemľu namočíme do vody alebo mlieka, tekutinu dobre vytlačíme. Očistíme cibuľu a cesnak a na jemno nasekáme. Cícer ocedíme a spolu so žemľou, cibuľou a cesnakom na hrubo posekáme v mixéri. Pridáme petržlen, koreniny, prášok do pečiva a vajíčko a dobre premiešame. Ak nie je cesto dostatočne tuhé, primiešame ešte strúhanku. Z cesta formujeme malé placky a vyprážame v oleji do zlatožlta.

Skryť Vypnúť reklamu

Zeleninové placky
4 osoby

1 malý baklažán nakrájaný na malé kocky
2 strúčiky cesnaku, najemno nasekané
5 lyžíc slnečnicových jadierok
½ červenej papriky, pokrájanej na maličké kocky
½ žltej papriky pokrájanej na maličké kocky
1 mrkvu nakrájanú na maličké kocky
3 mladé cibuľky, jemno nasekané
3 vajíčka
polohrubú múku na zahustenie
6 lyžíc jemných ovsených vločiek
rastlinný olej
soľ, korenie
3 lyžice na drobno nakrájaného petržlenu

Na panvici rozohrejeme tri lyžice oleja a podusíme na ňom baklažán na strednej teplote, pridáme cesnak a prikryté a za stáleho miešania dusíme asi osem minút, až sú baklažánové kocky mäkké. Posolíme, pokoreníme a necháme trochu vychladnúť. Baklažán zmiešame s paprikou, slnečnicovými jadierkami, cibuľkou, petržlenom, mrkvou, ovsenými vločkami a vajíčkami. Necháme päť minút odležať. Potom začneme po lyžiciach pridávať múku a miešať, až kým nie je masa taká hustá, že z nej môžeme formovať placky, ktoré sa nerozpadávajú. Dochutíme soľou a korením. Na panvici rozohrejeme 4-5 lyžíc oleja a smažíme placky z obidvoch strán do zlatohneda. Necháme odkvapkať na kuchynskom papieri a ihneď podávame, najlepšie so zeleným šalátom.

Skryť Vypnúť reklamu


Tvarohové placky s kelom
4 osoby

2 mladé cibuľky
2 vetvičky tymianu (alebo 4 stonky petržlenu)
500 g tvarohu alebo syra ricotta
150 g krupice, svetlej alebo celozrnej
2 vajíčka
soľ, korenie
2 – 3 lyžice masla na varenie

Na kelovú zeleninu:
800 g kučeravého kelu
soľ
½ viazaničky petržlenu
1 lyžicu citrónovej šťavy
1 lyžičku ostrej horčice
4 lyžice olivového oleja
čili alebo cayenské korenie

Cibuľku umyjeme, očistíme a na jemno nakrájame. Tymian umyjeme, osušíme a otrháme lístky. Oboje spolu s tvarohom, krupicou a vajíčkami dáme do misy, posolíme, pokoreníme a dobre premiešame. Necháme 30 minút odpočinúť. Medzitým umyjeme kel, vyrežeme hrubé stopky a nahrubo nasekáme. Na panvici rozohrejeme maslo. Z tvarohovej masy vyformujeme osem placiek a dáme do panvice. Teplotu stiahneme na stredný stupeň a placky pečieme päť minút. Potom ich obrátime a ešte raz pečieme päť minút. Medzitým v hrnci privedieme do varu dostatok osolenej vody. Vložíme do nej kel a neprikrytý necháme asi päť minút povariť. Umyjeme petržlen, osušíme ho a najemno nasekáme. Zmiešame ho s citrónovou šťavou, horčicou a olejom, posolíme a ochutíme čili korením. Kel precedíme cez sito a necháme odkvapkať. Kel zmiešame s omáčkou a podávame s plackami. Ako príloha sa dobre hodí celozrnné pečivo.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vitajte v postapokalyptickom svete
  2. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  3. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  4. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  5. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  6. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  7. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  9. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  10. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 17 663
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 335
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 080
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 039
  5. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 789
  6. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 11 715
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 555
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 773
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 660
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 616
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus na Slovensku: V prvý deň bol záujem vysoký, na Orave sa opäť tvoria rady už od rána (minúta po minúte)

Celkový počet nakazených na Slovensku dosiahol číslo 37 911. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 134 obetí.

Na Orave sa tvoria rady už od sobotňajšieho rána.
Hornádska ulica v Krompachoch v piatok 10. apríla.

Život na Slovensku sa opäť obmedzuje, začína sa miernejší lockdown (prehľad)

Zákaz vychádzania sa netýka cesty do práce, na Orave a v Bardejove treba i test.

Ilustračné foto.